1、绵阳南山中学高2022级高二上学期半期试题英语第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where will the woman go?A. The office.B. The gym.C. The garage.【答案】A【解析】【原文】W: Can you give me a lift? My cars in the garage and Il
2、l be late for work.M: Sure. Ill drop you off on my way to the gym.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. The womans hometown.B. A spelling mistake.C. A travel plan.【答案】A【解析】原文】W: Im from Danzhou. Its a city far to the south.M: Ive never heard of that place. Could you spell “Danz
3、hou” for me?3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What do we know about Peter?A. He is quiet.B. He studied very hard.C. He failed to get into college.【答案】C【解析】【原文】M: I think one cant achieve anything just by sitting there and talking about it.W: I cant agree with you more. Thats why Peter failed to get into college.
4、M: Yes, Peter is talkative and he should be more hard-working.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the man usually go to work?A. By train.B. By bus.C. By car.【答案】B【解析】【原文】5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the probable relationship between the speakers?A. Boss and secretary.B. Waitress and customer.C. Teacher an
5、d student.【答案】A【解析】【原文】M: When are you going to give me the schedule?W: I apologize for the delay, Mr. Parker. Arranging this meeting has taken me a long time. Ill finish everything by next week.M: All right. But I hope it wont take any longer than that.W: I wont, Mr. Parker. I appreciate your under
6、standing.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What does the man want to do?A. Get a job.B. Book a room.C. Interview the woman.7. When will the man come to the hotel?A.
7、 Next Monday.B. Next Wednesday.C. Next Friday.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】W: Hello, Casablanca Hotel. Can I help you?M: Yes. Im interested in a job your hotel posted on the Internet last Monday.W: We posted several positions. Which position are you looking for?M: It is a position in your H&R Department. Is
8、 it available?W: Yes. Applications will be accepted for this position until next Friday.M: I have no experience but Im interested in it.W: All right. If youre interested in this position, please come to our hotel and have an interview next Wednesday morning.M: Fine. Thank you.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放
9、相关音频,请去附件查看】8. Why does the woman talk to the man?A. To get a discount.B. To ask for his opinion.C. To try on a dress.9. What color does the woman dislike?A. Red.B. Blue.C. Yellow.10. What is the womans final decision?A. Take the purple dress.B. Wait for a promotion.C. Go to other stores.【答案】8. B 9.
10、 C 10. C【解析】【原文】W: Excuse me, sir?M: Yes?W: Can I ask for your opinion on something?M: Sure, what can I help you with?W: Do you think I would look better in the blue or the red dress?M: I dont think either one is good on you. I think you should try on the yellow dress.W: But I hate the color yellow.
11、M: Then maybe the purple dress would look nice, too. And its on sale now, so you can get a big discount.W: I dont like purple, either.M: Then I dont know how to help you.W: Okay, thank you all the same. Ill shop around somewhere else.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Where are the speakers?A. A
12、t a school.B. At a restaurant.C. At a language center.12. Which course is the woman in?A. The third course.B. The fourth course.C. The fifth course.13. What is the man dissatisfied with about the class?A. The number of students.B. The time.C. The teacher.【答案】11. B 12. C 13. A【解析】【原文】W: The service i
13、s really slow here. Ive been trying to get the waiters attention for ten minutes.M: I hope he can serve us soon. Im starving, and I have a class at two oclock.W: Me, too. I recognize that you are holding an English book. You must be a student at the English Language Center.M: Yeah, Im in the fourth
14、course. Are you studying there, too?W: Yes, Im in the fifth course. I took the fourth course last month.M: I just came here two weeks ago. Do you like the institute?W: Its pretty good. I think Ive made great progress so far.M: Yeah. I only wish the classes were a little smaller because we dont get e
15、nough chance to talk. I like my teachers a lot.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What activity does Meg like most?A. Jogging.B. Hiking.C. Running.15. Why does Meg like baking?A. She likes desserts.B. She finds it relaxing.C. She can share the food with others.16. What is probably the man?A. A s
16、portsman.B. A teacher.C. A host.17. What does the man think of running?A. Challenging.B. Tiring.C. Relaxing.【答案】14. B 15. C 16. B 17. C【解析】【原文】M: Meg, what activity is in your blood?W: Hmm, I would say I like anything with nature, like camping or especially hiking and its hard for me to resist if Im
17、 in a place with beautiful nature. I need to go outside.M: So what about baking? Isnt baking sort of just natural for you?W: I do also love to bake, especially when I can make very creative desserts to share with people, but I dont like to bake for myself. Do you have any activities or things that a
18、re in your blood?M: Well I think one is just teaching. I love teaching. I just want to teach all the time. Even if I won the lottery, I would be a teacher. And another thing is jogging, even though most people are surprised because Im a little fat. Im about 20 pounds overweight, but I run almost eve
19、ry day. Its the most relaxing thing for me.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What will control the tree houses temperature?A. The roof.B. The leaves.C. The soil.19. What is the most important design of a lizard house?A. Changing colors.B. Collecting sunlight.C. Producing energy.20. Why can the ch
20、imney be a useful air conditioner?A. It allows cool air to come in.B. It is easy for hot air to flow out.C. It can protect the house from strong heat.【答案】18. C 19. A 20. B【解析】【原文】W: We wont know what the future house will look like, but we can imagine three kinds of houses.The first one is the tree
21、house. Like a leaf, the surface of the house collects sunlight during the day. The energy can be used to heat water, produce electricity and even create fresh air for the home. The root of the house is deep under the ground. It uses the soil to control the homes temperature.The second one is the liz
22、ard home. Like a lizard, changing colors with the weather is the most important design of a lizard house. When its in the bright sun, the cover of the house will turn dark to protect it from strong heat. During the dark days, it turns white and takes in as much light and heat as possible to produce
23、energy.The last one is the chimney house. In such a house, a chimney can be a useful air conditioner because it is easier for hot air to flow out of the chimney.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AOften, there is a false idea that one must be “in-the-know”
24、 to truly appreciate artworks. However, fine art opens the door to everyone. Learning how to look at and understand artworks requires us to take the time to view, identify and think.Look at the ArtAs the first step, its necessary to take a moment to identify the artworks general features: Is it a pa
25、inting, sculpture or craftwork? Does it appear chaotic (混乱的) or organized? Are the colors bright or soft?Identify the Art and ArtistKnowing when or how the artwork was made and learning something about the artist can reveal more context. We all know the famous painting Guernica is a masterpiece crea
26、ted by Picasso in 1937. However, if we can find out Picasso composed the painting to reflect a bombing during the Spanish Civil War, well know more about its anti-war meaning.Even if the historical context of an artwork is not obvious, knowing the year of its creation offers more context.Think About
27、 the MeaningUse what you observed in the first two steps to think about meanings the artwork could have.Consider what the title, the subjects, or the symbols meant to the artist when he or she created the artwork. What do the colors say about the artist, and how do they apply to the subjects in the
28、art? For example, the owls in Lebos works represent wisdom, but why are they so brightly colored?In addition, ask how the art makes you feel. Many artists have specific meanings behind their art, but also encourage viewers to come up with their own explanations. Still, every explanation is not autom
29、atically correct, which is why the techniques described above are helpful in finding clues.The next time youre admiring a work of art, keep these techniques in mind, and its meaning may unfold before your eyes.21. What is the first step when viewing art?A. Doing some research on the artist.B. Being
30、“in-the-know” about the workC. Identifying the works general featuresD. Knowing the year of an artworks creation22. When thinking about the meaning of an artwork, you should _.A. explain it freelyB. choose a title for itC. describe it to the viewersD. ask how it makes you feel23. The passage is prob
31、ably written for _.A. museum staffB. gallery visitorsC. professional artistsD. exhibition organizers【答案】21. C 22. D 23. B【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要说明了一些欣赏艺术品的步骤和方法。【21题详解】细节理解题。根据第二段“As the first step, its necessary to take a moment to identify the artworks general features(作为第一步,有必要花点时间来确定美术作品的一般特征)”可知,看
32、艺术品的第一步是确定作品的一般特征。故选C。【22题详解】细节理解题。根据倒数第二段“In addition, ask how the art makes you feel.(此外,询问美术作品给你的感觉如何)”可知,在思考一件艺术品的意义时,你应该问问它给你带来了什么感觉。故选D。【23题详解】推理判断题。根据第一段“Often, there is a false idea that one must be “in-the-know” to truly appreciate artworks. However, fine art opens the door to everyone. Lea
33、rning how to look at and understand artworks requires us to take the time to view, identify and think.(通常,有一种错误的想法,认为一个人必须“懂行”才能真正欣赏艺术品。然而,美术向每个人敞开了大门。学习如何看待和理解艺术作品需要我们花时间去观看、识别和思考)”以及最后一段“The next time youre admiring a work of art, keep these techniques in mind, and its meaning may unfold before yo
34、ur eyes.(下次当你欣赏一件艺术品时,记住这些技巧,它的意义就会在你眼前展现出来)”结合文章主要说明了一些欣赏艺术品的步骤和方法。可推知,这篇文章可能是为参观画廊的人写的。故选B。BIn 2014, Xu Yitang, a Beijing native who had been studying Peking Opera since childhood, went with friends for a birthday celebration to Beijing Zoo. Little did he know that a chance encounter at the aquari
35、um there would excite a lifelong passion. As Xu Yitang stared at corals bathed in tanks light, a sense of wonder crowded into his mind. Lost in the beauty and mystery of the creatures, he spent the entire afternoon in front of it. After that, he began to frequent the local market to learn about cora
36、l farming from merchants who sell ornamental plants, fish and corals. He also searched for information on relevant forums online. Before long, he had set up a small fish tank at home and started cultivating a coral.Nowadays, Xu Yitang who has moved to the tropical island of South Chinas Hainan provi
37、nce, works for a Sanya-based tropical biological laboratory belonging to the Chinese Academy of Sciences. Each day, he spends several hours diving deep under the waves to observe and document the growth and development of the creatures that captured his heart all those years ago. Nicknamed “coral ma
38、n”, he is actively engaged on such social media platforms as Sina Weibo, where he regularly shares visually beautiful photos and entertaining videos of corals. He aims to encourage individuals to take action in protecting coral reefs and the oceans as a whole from the destructive impact of climate c
39、hange and human activities.Unfortunately, with the strengthening of the greenhouse effect, rising sea temperatures have led to coral bleaching (白化) and decay. A coral reefs beautiful colors come from the symbiotic algae (共生藻类) zooxanthellae that provide more than 90 percent of the energy through pho
40、tosynthesis (光合作用). Coral bleaching occurs when coral expels the algae and dies due to the lack of nutrients.In the laboratory, he would film educational videos to raise awareness and knowledge about corals, so that people can learn how to protect them effectively.24. What changed Xu Yitangs career
41、choice?A. Frequenting the local market.B. Setting up a small fish tank at home.C. Having an encounter at the aquarium.D. Observing coral growth and development.25. What can we infer from paragraph 2 ?A. Xu is a diver in the lab.B. Xu is a coral conservationist.C. Xu spends few hours on his work ever
42、y day.D. Xu shares his videos for corals through social media platforms.26. What caused coral bleaching?A. Rising sea temperatures.B. Lots of nutrients in the water.C. Coral farming practices.D. Lack of sunlight in deep waters.27. How does he feel about his job now ?A. Critical.B. Indifferent.C. Obj
43、ective.D. Enthusiastic.【答案】24. C 25. B 26. A 27. D【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了许一堂从北京到海南的一位珊瑚保护者的故事,他通过在北京动物园的一次偶遇开始对珊瑚深深着迷,后来通过学习、观察和自己的努力,在家中搭建珊瑚养殖系统,并最终进入实验室从事对珊瑚的观察和保护工作。他通过社交媒体分享珊瑚的美丽和故事,呼吁人们保护珊瑚和海洋生态,同时文章也介绍了珊瑚白化现象以及其原因。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“Little did he know that a chance encounter at the aquarium th
44、ere would excite a lifelong passion. (他一点也不知道,在那里的水族馆的一次偶然相遇会激发一生的激情。)”可知,在水族馆的一次偶然相遇对他产生了职业选择产生了巨大的影响。故选C。【25题详解】推理判断题。根据第二段中“He aims to encourage individuals to take action in protecting coral reefs and the oceans as a whole from the destructive impact of climate change and human activities. (他的目的
45、是鼓励个人采取行动,保护珊瑚礁和整个海洋免受气候变化和人类活动的破坏性影响。)”可知,许一堂通过个人行动,来保护珊瑚礁和整个海洋免受气候变化和人类活动的破坏性影响,由此推断出他是一名珊瑚保护者。故选B。【26题详解】细节理解题。根据第三段中“Unfortunately, with the strengthening of the greenhouse effect, rising sea temperatures have led to coral bleaching (白化) and decay.(不幸的是,随着温室效应的加强,海洋温度的上升导致了珊瑚的白化和腐烂。)”可知,随着温室效应的加
46、强,海洋温度的上升导致了珊瑚的白化和腐烂。故选A。【27题详解】推理判断题。根据第一段中“Little did he know that a chance encounter at the aquarium there would excite a lifelong passion. (他一点也不知道,在那里的水族馆的一次偶然相遇会激发一生的激情。)”以及第二段中“Each day, he spends several hours diving deep under the waves to observe and document the growth and development of
47、the creatures that captured his heart all those years ago.(每天,他都要花几个小时潜入海浪深处,观察和记录这些多年前俘获了他心的生物的生长发育。)”以及“Nicknamed “coral man”, he is actively engaged on such social media platforms as Sina Weibo, where he regularly shares visually beautiful photos and entertaining videos of corals.(他被称为“珊瑚人”,活跃在新浪
48、微博等社交媒体平台上,定期分享珊瑚的美丽照片和娱乐视频。)”可知,许一堂在水族馆的一次经历激发了他对未来职业的热情,同时每天,他都要花几个小时潜入海浪深处,观察和记录这些多年前俘获了他心的生物的生长发育,并且积极在社交媒体上进行珊瑚保护宣传,因此推断他都对这项工作时充满热情的。故选D。CLets face it: it can be challenging to motivate ourselves to read a 382-page book when we can watch a movie, listen to an audio book, or watch a TikTok vide
49、o instead. However, if most of your daily reading is made up of social media posts, text messages, and news headlines, youre missing out. So, what are the benefits of taking up the hobby of reading books?One of the clearest benefits of reading books every day is learning. Unlike a TikTok video, book
50、s provide access to in-depth knowledge. Going beyond the surface of a subject is important to success. This is probably why the author Roald Dahl once said, “If you are going to get anywhere in life, you have to read a lot of books.” And you can learn literally anything from books. For example, when
51、ever anybody asks Elon Musk, the founder of SpaceX, how he learned to build rockets, he says, “I read books.”Besides, reading exercises the brain. Reading is to the mind what exercise is to the body. Research has confirmed that reading motivates a complex network of circuits and signals in the brain
52、. As you improve your reading ability, the network becomes stronger. In another study, researchers measured how reading a novel affected our brains. The participants read the novel Pompeii by Robert Harris, and as tension in the story developed, more areas of the brain were activated .Want to know t
53、he best part? The scans showed that brain connectivity increased while one was reading and for days afterward, demonstrating the great benefits of reading books every day.Our brains have a “use it or lose it” policy, just like our muscles. In other words, if we dont exercise our minds regularly, our
54、 cognitive abilities may drop. However, when we read every day, we can keep them strong and high.28. What can we learn about reading books from paragraph 1?A. It is pleasant.B. It provides motivation.C. It is demanding.D. It improves ones skills.29. Which of the following best explains “get anywhere
55、” underlined in paragraph 2?A. Achieve success.B. Acquire knowledge.C. Reach a destination.D. Travel to different places.30. What does reading do to the brain?A. It improves focus.B. It increases brain capacity.C. It keeps the brain sharp.D. It slows brain connectivity.31. What can be a suitable tit
56、le for the text?A. Todays reading habitsB. The power of reading booksC. How reading benefits the brainD. What happens when you start reading every day?【答案】28. C 29. A 30. C 31. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了阅读的好处。【28题详解】细节理解题。根据文章第一段“Lets face it: it can be challenging to motivate ourselves to read a 382
57、-page book when we can watch a movie, listen to an audio book, or watch a TikTok video instead. (让我们面对现实吧:当我们可以看电影、听有声书或看抖音视频时,激励自己去读一本382页的书可能是一项挑战。)”可知,读书的要求很高,激励自己去读一本382页的书可能是一项挑战。故选C。【29题详解】词句猜测题。根据划线短语上一句“Going beyond the surface of a subject is important to success.(超越一个主题的表面对成功很重要。)”可推断,划线单词
58、指的是“取得成功”。选项A“Achieve success(获得成功)”;选项B“Acquire knowledge(习得知识)”;选项C “Reach a destination(到达一个目的地)”;选项D “Travel to different places(去往不同地方)”。故选A。【30题详解】推理判断题。根据文章第三段“Besides, reading exercises the brain. Reading is to the mind what exercise is to the body. Research has confirmed that reading motiva
59、tes a complex network of circuits and signals in the brain. As you improve your reading ability, the network becomes stronger.(此外,阅读可以锻炼大脑。读书之于心灵,犹如运动之于身体。研究证实,阅读可以激发大脑中复杂的线路和信号网络。随着你阅读能力的提高,你的大脑网络会变得更强。)”可知,阅读可以让大脑更加敏锐。故选C。【31题详解】主旨大意题。根据文章第一段“So, what are the benefits of taking up the hobby of rea
60、ding books?(那么,养成读书的爱好有什么好处呢?)”、第二段“One of the clearest benefits of reading books every day is learning.(每天读书的最明显的好处之一就是学习。)”、以及第三段“Besides, reading exercises the brain. Reading is to the mind what exercise is to the body.(此外,阅读可以锻炼大脑。读书之于心灵,犹如运动之于身体。)”可知,文章主要介绍了读书的力量以及给人们带来的好处。故选B。D“In a close coop
61、eration between several first-class chemists, physicists, and biologists, we have developed a very efficient water filter (净水器). It does not need any energy source but sunlight,” said Forr. “Thus our device can supply clean drinking water even at remote places.” The small, adaptable flat-bodied devi
62、ce was designed at Switzerlands EPFL research institute, by a team led by Prof. Laszl6 Forr.Water enters via a tube (管子) in the top, flows through a multilayer composite (复合的) material sandwiched between two sheets of glass, and exits through a tube in the bottom. The composite material is made up o
63、f titanium dioxide nanowires (TDN,二氧化钛纳米线) interwoven with carbon nanotubes. When the filter is exposed to sunlight, the UV light (紫外线) causes the composite to produce a group of molecules (分子) known as reactive oxygen species. These molecules are highly effective at killing harmful bacteria and vir
64、uses. Its potential challenge when working outdoors is rainy or cloudy days.The filter has already been successfully tested on water containing E. coli bacteria, with results indicating that it should also have no problem ridding of other harmful bacteria. In fact, it is believed that the technology
65、 may also prove effective at ridding of micro-pollutants such as pesticides (杀虫剂) and drug remains. It should be noted that when activated by UV light, titanium dioxide nanowires on their own are capable of killing harmful viruses and bacteria. For that matter, even UV light alone can purify water,
66、if the water is left sitting in the sunlight in a transparent container.However, Prof. Forr told us that his teams filter is much more effective this is due in part to the carbon nanotubes ability to absorb heat from the sunlight, making the purification process faster. The present small-scale model
67、 can treat 2 liters (0.5 gal) of water per day, although that figure would rise considerably if the technology were to be scaled up.32. Why can the new filter work at remote areas?A. It is small and flat-shaped.B. It can be powered by sunlight.C. Its designed by famous scientists.D. It can be effici
68、ent in cleaning water.33. Which aspects of filter does paragraph 2 mainly focus on?A. Appearance and possible effects.B. Working conditions.C. Structure and working process.D. Strengths and weaknesses.34. What can we learn from paragraph 3?A. The filter can kill all kinds of bacteria of the water.B.
69、 The filter is able to get rid of a lot of drugs in the water.C. TDN can kill viruses without being activated by UV light.D. UV light is able to purify the water in transparent containers.35. Whats the authors purpose of writing the passage?A To state a new function of UV light.B. To introduce a sol
70、ar-driven water filter.C. To inform the discovery of a new material.D. To stress the effectiveness of a water filter.【答案】32. B 33. C 34. D 35. B【解析】【导语】这是一篇说明文。文章介绍了一款以太阳能为动力的净水器,它可以在偏远地区使用。【32题详解】细节理解题。根据第一段中“It does not need any energy source but sunlight(除了阳光,它不需要任何能源)”和“Thus our device can suppl
71、y clean drinking water even at remote places.(因此,我们的设备甚至可以在偏远地区提供干净的饮用水)”可知,这款新的净水器以阳光为动力,所以它可以在偏远地区使用,故选B。【33题详解】主旨大意题 。根据第二段“Water enters via a tube (管子) in the top, flows through a multilayer composite (复合的) material sandwiched between two sheets of glass, and exits through a tube in the bottom.
72、The composite material is made up of titanium dioxide nanowires (TDN,二氧化钛纳米线) interwoven with carbon nanotubes. When the filter is exposed to sunlight, the UV light (紫外线) causes the composite to produce a group of molecules (分子) known as reactive oxygen species. These molecules are highly effective
73、at killing harmful bacteria and viruses.(水从顶部的管子进入,流过夹在两片玻璃之间的多层复合材料,并从底部的管子流出。这种复合材料由二氧化钛纳米线和碳纳米管交织而成。当过滤器暴露在阳光下时,紫外线会使复合材料产生一组被称为活性氧的分子。这些分子在杀死有害细菌和病毒方面非常有效)”可知,第二段主要谈论的是这款净水器的结构和工作过程,故选C。【34题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“For that matter, even UV light alone can purify water, if the water is left sitting in
74、the sunlight in a transparent container.(就这一点而言,如果把水放在一个透明的容器里,放在阳光下,即使只有紫外线也能净化水)”可知,紫外线能够净化透明容器中的水,故选D。【35题详解】推理判断题。根据全文内容,结合第一段中“In a close cooperation between several first-class chemists, physicists, and biologists, we have developed a very efficient water filter (净水器). It does not need any ene
75、rgy source but sunlight(在几位一流的化学家、物理学家和生物学家的密切合作下,我们开发了一种非常高效的滤水器。除了阳光,它不需要任何能源)”可推知,作者写这篇文章的目的是介绍一种太阳能驱动的净水器,故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Here come some of the ways advised to keep delighted and a healthy mood by Harvard. Be grateful and say thanks often_36_
76、. The tiny purple flowers on the sidewalk, the beautiful sunset, and the smile in your partners eyes. When you have a grateful heart that is appreciative of lifes beauty, wonder and blessings, youre automatically filled with delight. Always be appreciative of the blessings in your life. And its equa
77、lly important to express your appreciation to those whove made your life better in some way. _37_If your tendency is to imagine the very worst case whenever you have a trouble, train yourself to change that tendency. Ask yourself what good can come from the situation or what you can learn from it. O
78、ptimism surely fuels success and delight._38_. Try to find humor and laughter in lifes everyday struggles. Understand and forgiveStep into others shoes and understand a situation from anothers perspective, and were more likely to handle the situation with objectivity and effectiveness. There will be
79、 less conflicts and more delight.Hate and anger are forms of self-punishment. When you forgive, youre actually practicing kindness to yourself. Most importantly, learn to forgive yourself. Everyone makes mistakes._39_. Keep learning and be a problem solverLearning keeps us young and olive. When enga
80、ging our brains toward productive uses, were much more likely to feel delighted and fulfilled.Delighted people are problem solvers. When facing a challenge in life, they dont beat themselves up and fail into a depressive state. _40_. By becoming a problem solver, youll build up your self-confidence
81、and your ability to accomplish whatever you set to. A. Be optimistic and laugh oftenB. Pay attention to the little details in your lifeC. Do what you love freely and live happily in the presentD. Laughter is the most powerful treatment to anger or depressionE. Its through our mistakes that we learn
82、and grow to be bigger and betterF. Only by making mistakes repeatedly will we realize it is normal to make mistakesG. Instead they face the challenge and channel their energies to finding a creative solution【答案】36. B 37. A 38. D 39. E 40. G【解析】【分析】这是一篇说明文。本文介绍保持快乐心情的几种方式。【36题详解】根据下文the tiny purple f
83、lowers on the sidewalk, the beautiful sunset, and the smile in your partners eyes.(在人行道上的小小的紫色的花,美丽的夕阳,和在你伙伴眼中的微笑。)可知,要重视你生活中的细节。故选B。【37题详解】此空是小标题,应该是短小精悍的祈使句,推知应该在A/B/C中选择。根据本段第一句“无论你什么时候有烦恼,如果你倾向于想象最糟糕的情况,训练自己改变这种趋势。”可知,应该乐观,经常大笑。故选A。【38题详解】根据上句“乐观肯定能驱动成功和幸福感。”再根据空格下句“要学会在每日的奋斗中寻觅幽默感和笑声。”故推知笑是愤怒或抑
84、郁的最有效治疗。故选D。【39题详解】根据上文“憎恨和生气是对自我的惩罚。当你释怀的时候,事实上你是在对自己施以善意。最重要的是,学会原谅自己。每个人都犯错。”可知,只有通过我们的错误,我们才慢慢学会如何成为一个更强大,更好的人。故选E。【40题详解】根据上文“开心的人是会解决问题的人。在生活中遇到挑战的时候,他们不会自虐,然后变得很消沉。”再根据空格下句“通过成为一个解决问题的人,你将建立你的自信和完成你设定的任何事情的能力。”由此可知,相反,他们会直面挑战,调动全身力量寻找解决办法。Instead表明前后是一种转折关系,故选G。【点睛】在做七选五时,一定要注意and/instead/but
85、/so/besides/however/furthermore/moreover/in addition/whats more等词汇、固定结构的运用。它们连接了上下文,起着承上启下的作用。像but(但是)、however(然而),表示转折,这说明前后的内容相反或相对。把握住这一点,做起题来就会得心应手。本题第5小题,根据上文:开心的人是会解决问题的人。在生活中遇到挑战的时候,他们不会自虐,然后变得很消沉。再根据空格下句:通过变成一个解决问题的人,你会建立自己的自信心和下决心要的事情和直面挑战的能力。由此可知,相反,他们会直面挑战,调动全身力量寻找解决办法。Instead表明前后是一种转折关系,
86、故选G。第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题,每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。One day Bella, a future psychiatrist (精神病医生), visited a clinic with her teacher. While the teacher was _41_ his business, Bella was invited to wait for him in the art room. Walking in, Bella looked with _42_
87、at everything around her. Suddenly a young man _43_, talking loudly to himself. He threw a quick look at Bella and _44_ the piano in the corner. Stopping at the window, he _45_ to speak. Bella assumed he was a patient because she found clear signs of _46_ in his voice and the waving of his arms. Aft
88、er a while the young man _47_ the piano and started pressing the keys randomly. Bella thought the young man might break it.Bella found herself facing a _48_ patient when one orderly (护工) appeared. The orderly asked if there was much work to do with the piano. The young man replied that he had alread
89、y _49_ it up. Then Bella noticed a headset sticking out of the mans ear and she was terribly _50_. He was a piano tuner. At this point, the young man _51_ asked the orderly whether it was normal to leave a patient _52_ at the clinic. “Im a visitor, not a patient!” Bella protested. Bella was terribly
90、 _53_. Not only was she a future doctor, unable to tell the _54_ between a healthy person and a patient, but she herself was considered crazy!Hasty (草率的) conclusions too often turn out to be _55_ and put one in a foolish position. Avoid them.41. A. concerned aboutB. disappointed atC. ashamed ofD. oc
91、cupied with42. A. regretB. gratitudeC. interestD. anger43. A. enteredB. escapedC. jokedD. whispered44 A. took upB. cleaned upC. struggled forD. headed for45. A. hesitatedB. waitedC. preparedD. continued46. A. madnessB. happinessC. sadnessD. calmness47. A. leftB. openedC. playedD. moved48. A. violent
92、B. quietC. lovelyD. positive49. A. pickedB. heldC. setD. given50. A. unsatisfiedB. excitedC. embarrassedD. impatient51. A. frequentlyB. anxiouslyC. formallyD. normally52 A. unannouncedB. unattendedC. unnamedD. untouched53. A. addictedB. amusedC. absorbedD. annoyed54. A. gapsB. argumentsC. difference
93、sD. relationships55. A. falseB. obviousC. similarD. fruitless【答案】41. D 42. C 43. A 44. D 45. D 46. A 47. B 48. A 49. C 50. C 51. B 52. B 53. D 54. C 55. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了将来会成为精神病医生的Bella在不了解情况的基础上妄下结论,结果闹了笑话。【41题详解】考查动词短语辨析。句意:当老师忙于他的工作时,Bella被邀请到美术室等他。A. concerned about对感到担忧;B. disappointed
94、 at对感到失望;C. ashamed of对感到羞愧;D. occupied with被所占据、忙于。根据下文“Bella was invited to wait for him in the art room.”可知,Bella在美术室等自己的老师,所以老师应该是在忙自己的事。故选D。【42题详解】考查名词词义辨析。句意:进来后,Bella饶有兴趣地看着周围的一切。A. regret遗憾、后悔;B. gratitude感激;C. interest兴趣;D. anger愤怒。根据空后的“everything around her”可知,Bella对周围的一切很感兴趣,才会在打量周围的一切。故
95、选C。【43题详解】考查动词词义辨析。句意:突然,一个年轻人走了进来,大声自言自语。A. entered进入;B. escaped逃脱;C. joked开玩笑;D. whispered低声说。根据上文可知,Bella在美术室等自己的老师,所以对于Bella而言,是一位年轻人走进来。故选A。【44题详解】考查动词短语辨析。句意:他匆匆看了Bella一眼,然后朝角落里的钢琴走去。A. took up占据、从事;B. cleaned up清理;C. struggled for为奋斗;D. headed for前往、朝往。根据下文的“After a while the young man _7_ th
96、e piano and started pressing the keys randomly.”可知,年轻人在按琴键,所以他是向钢琴走去。故选D。【45题详解】考查动词词义辨析。句意:他在窗前停了下来,继续说话。A. hesitated犹豫;B. waited等待;C. prepared准备;D. continued继续。根据上文“Suddenly a young man _3_, talking loudly to himself.”可知,年轻人进来的时候是在大声自言自语,所以空处指的是继续讲话。故选D。【46题详解】考查名词词义辨析。句意:Bella以为他是病人,因为她从他的声音和挥舞的手
97、臂中发现了明显的疯狂迹象。A. madness疯狂;B. happiness幸福;C. sadness伤心;D. calmness冷静。根据上文的“One day Bella, a future psychiatrist (精神病医生), visited a clinic with her teacher.”以及“Bella assumed he was a patient”可知,Bella是一名未来的精神病医生,而她此刻认为这位年轻人在自言自语以及手舞足蹈,并判断这是一名病人。所以,在她眼中,这位年轻人的表现有点疯狂的迹象。故选A。【47题详解】考查动词词义辨析。句意:过了一会儿,年轻人打开
98、钢琴,开始胡乱地按琴键。A. left离开;B. opened打开;C. played玩;D. moved移动、打动。根据下文的“started pressing the keys randomly”可知,空处指的是年轻人打开钢琴,然后才会乱按琴键。故选B。【48题详解】考查形容词词义辨析。句意:Bella发现自己面对的是一个暴力病人,这时一个护工出现了。A. violent暴力的;B. quiet安静的;C. lovely可爱的;D. positive乐观的。根据上文“Bella assumed he was a patient because she found clear signs o
99、f _6_ in his voice and the waving of his arms.”可知,Bella认为年轻人是个病人;再根据“Bella thought the young man might break it.”可知,Bella认为年轻人是个暴力型病人。故选A。【49题详解】考查动词词义辨析。句意:那个年轻人回答说他已经调好音了。A. picked捡起;B. held举起、举行;C. set设定;D. given给。根据下文“He was a piano tuner.”可知,年轻人是个钢琴调音师;再根据上文“After a while the young man _7_ the
100、piano and started pressing the keys randomly.”可知,年轻人已经调好了音。短语“set up”,意为“设定好、调好了”。故选C。【50题详解】考查形容词词义辨析。句意:然后Bella注意到那个男人的耳朵里伸出了一个耳机,她非常尴尬。A. unsatisfied不满意的;B. excited兴奋的;C. embarrassed尴尬的;D. impatient不耐烦。根据下文“He was a piano tuner.”可知,这位年轻人是个调音师,而Bella一直以为他是个病人,所以此刻她觉得有点尴尬。故选C。【51题详解】考查副词词义辨析。句意:这时,
101、年轻人焦虑地问护工,把病人留在诊所无人照顾是否正常。A. frequently频繁;B. anxiously焦虑地;C. formally正式地;D. normally正常地。根据下文“whether it was normal to leave a patient _12_ at the clinic.”和Bella和话“Im a visitor, not a patient!”可知,年轻人以为Bella是个病人,而Bella一个人待在美术室,所以年轻人觉得担忧、焦虑。故选B。【52题详解】考查形容词词义辨析。句意:这时,年轻人焦虑地问护工,把病人留在诊所无人照顾是否正常。A. unanno
102、unced未通知的;B. unattended无人照顾的、无人出席的;C. unnamed未命名的;D. untouched为触动过的。根据下文“Im a visitor, not a patient! Bella protested.”可知,年轻人误以为Bella是个病人,而Bella一个人待在美术室,所以年轻人以为没有人照顾Bella这个病人。故选B。【53题详解】考查形容词词义辨析。句意:贝拉非常恼怒。Bella非常恼火。A. addicted沉迷的;B. amused可笑的;C. absorbed专心致志的;D. annoyed恼怒的、恼火的。根据下文“Not only was she
103、 a future doctor, unable to tell the _14_ between a healthy person and a patient, but she herself was considered crazy!”可知,Bella不仅仅判断错误,而且还被误以为疯了,所以此刻她觉得很生气。故选D。【54题详解】考查名词词义辨析。句意:不仅仅因为她将来会成为精神病医生,却无法区分健康的人和病人,还因为她自己也被认为疯了!A. gaps缺口、差距;B. arguments争论;C. differences区别;D. relationships关系。根据上文可知,Bella以
104、为年轻人是个病人,再根据空后的“between a healthy person and a patient”可知,Bella未能分辨出健康的人和病人之间的区别。故选C。【55题详解】考查形容词词义辨析。句意:草率的结论往往是错误的,并把人置于愚蠢的境况。A. false错误的、虚假的;B. obvious明显的;C. similar相似的;D. fruitless没有成果的、无益的。根据上文内容可知,Bella误以为年轻人是病人,而年轻人误以为Bella是疯子,这一切都是因为两个人不了解实际情况妄下结论,结果证明这样的结论都是错误的。故选A。第二节(共10小题:每小題1.5分,满分15分)阅
105、读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Delayed by a year because of COVID-19, the 19th Asian Games was held in Hangzhou, the Zhejiang provincial capital. By the end of last year, China _56_(host) two Asian Games in Beijing and Guangzhou respectively. However, as President Xi Jinping _57_(declare) it open, o
106、ver 50,000 spectators burst into cheers, _58_(make) Hangzhou the third Chinese city to host the continental sporting gala.Hangzhou made great efforts so as _59_(follow) the principle of delivering the _60_(green) Games of all time. The opening ceremony _61_ drew inspiration from traditional Chinese
107、culture and relied on the power of technological _62_(innovative) was a feast for the senses. The atmosphere at the opening ceremony reached a highlight _63_ the digital torchbearer lighted the main cauldron (主火盆). Most _64_(amazing) of all, a “digital human” firstly participated in the torch-lighti
108、ng ceremony. As a result, The opening ceremony held _65_special place in the heart of all participants and wowed the world.【答案】56. had hosted 57. declared 58. making 59. to follow 60. greenest 61. which#that 62. innovation 63. when/as 64. amazingly 65. a【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了因新冠肺炎疫情推迟一年举行的第19届亚运会在浙江省
109、会杭州举行,文章重点介绍了此次亚运会的相关事宜。【56题详解】考查动词时态。句意:截至去年年底,中国已分别在北京和广州举办了两届亚运会。根据该句By the end of last year,表示“截止到过去时间点”的时间状语可知,此处动词应为过去完成时。故填had hosted。【57题详解】考查动词时态。句意:然而,当习近平主席宣布开幕时,超过5万名观众爆发出欢呼声,使杭州成为中国第三个举办这场大陆体育盛会的城市。分析句子可知,此处为谓语动词的填入,结合句意以及上下文时态可知,此处为陈述过去发生的事情,为一般过去时。故填declared。【58题详解】考查非谓语动词。句意:然而,当习近平主
110、席宣布开幕时,超过5万名观众爆发出欢呼声,使杭州成为中国第三个举办这场大陆体育盛会的城市。分析句子可知,此处为非谓语动词作状语,make和逻辑主语为前面整句话为主动关系,所以为现在分词形式。故填making。【59题详解】考查动词不定式。句意:杭州为举办一届有史以来最绿色的奥运会做出了巨大努力。分析句子可知,此处为固定短语so as to do“以便,为了”,满足句意要求,所以此处为动词不定式形式。故填to follow。【60题详解】考查形容词最高级。句意:杭州为举办一届有史以来最绿色的奥运会做出了巨大努力。根据句意以及空前the定冠词可知,此处为形容词最高级形式,the greenest表
111、示“最绿色的”,满足句意要求。故填greenest。【61题详解】考查定语从句。句意:开幕式从中国传统文化中汲取灵感,依靠科技创新的力量,是一场感官盛宴。分析句子可知,此处为关系代词which/that引导的定语从句,先行词The opening ceremony在从句中作主语成分。此处为故填which/that。【62题详解】考查名词。句意:开幕式从中国传统文化中汲取灵感,依靠科技创新的力量,是一场感官盛宴。由空前定冠词the可知,此处应为名词形式,作relied on的宾语成分。故填innovation。【63题详解】考查时间状语从句。句意:当数字火炬手点燃主火炬时,开幕式的气氛达到了高潮
112、。分析句子可知,此处为连词when/as表示“当时候”引导的时间状语从句,满足句意要求。故填when/as。【64题详解】考查副词。句意:最令人惊讶的是,一个“数字人”首次参加了火炬点燃仪式。分析句子以及空前Most可知,此处为固定短语Most amazingly“最令人惊讶的是”,满足句意要求,所以此处为副词形式。故填amazingly。【65题详解】考查冠词。句意:因此,开幕式在所有参与者心中占有特殊的地位,令世界惊叹。根据句意以及空后special place为单数名词可知,此处为表示泛指“一个特殊的地方”为泛指概念,结合special为首音节辅音单词,所以为不定冠词a的填入。故填a。第
113、四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)66. 假定你是李华,你从学校张贴的海报得知英语配音社(English dubbing club)正在招募新成员。请你给配音社负责人Mark写一封申请信,申请加入英语配音社。内容包括:1.申请理由;2.个人优势;3.希望获得批准。注意:1. 词数80词左右;2. 可适当增加细节,使行文连贯。_【答案】One possible version:Dear Mark, Im Li Hua, a student from Grade 2. Knowing from the poster that our schools English dubbi
114、ng club wants to recruit new members, I am writing to show my interest in being a member of English dubbing club. To begin with, I am enthusiastic about various English movies and English animated cartoons. Therefore, I am very pleased to have an opportunity to share the same interest with other mem
115、bers in the club. In addition, as the first prize winner of the last English dubbing competition, I am skilled at English dubbing and have accumulated relevant experience about it in the competition, which qualify me to meet the requirements of joining this club. Any favourable consideration of my a
116、pplication would be appreciated. Looking forward to your response at your earliest convenience.Yours,Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给英语配音社负责人Mark写一封申请信,申请加入英语配音社。【详解】1.词汇积累因此:thereforeas a result高兴的:pleasedglad此外:in additionadditionally比赛:competitionmatch2.句式拓展简单句变复合句原句:Any favourable consideration o
117、f my application would be appreciated.拓展句:I would appreciate it ifmyapplicationcouldbetaken intofavourableconsideration.【点睛】【高分句型1】Knowing from the poster that our schools English dubbing club wants to recruit new members, I am writing to show my interest in being a member of English dubbing club.(运
118、用了that引导的宾语从句)【高分句型2】In addition, as the first prize winner of the last English dubbing competition, I am skilled at English dubbing and have accumulated relevant experience about it in the competition, which qualify me to meet the requirements of joining this club.(运用了which引导的非限制性定语从句)第二节(满分25分)67.
119、 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Joyce is in the fourth grade and he joined the noisy children of his class as usual. “Children! Silence!” Mangat Madam suddenly entered the class. She announced next week would be math week. “Id like each of you to work on a project. You could do it individually
120、 or in a group.” she instructed. “The topic for the project needs approving tomorrow and it has to be displayed at the math week exhibition. The best project will be awarded and there is also a surprise gift from my side,” she added. Joyce, who is extremely good at math, sat in the corner seat of th
121、e first bench with Karan, an average. Karan asked Joyce if they could work on the math project together. Joyce replied in a prideful tone, “Ha-ha you want to join me. I think I will do the project on my own.” Joyce wanted to get awarded and the surprise gift all for himself from Mangat Madam. After
122、deep consideration, Joyce decided to work on a math magic quiz on the circuit board. The next day in school, Mangat Madam arrived in the classroom and all the children submitted their topics for math exhibition. They all chose to work in a group except Joyce. In the following days, Joyce gathered al
123、l the materials for the project such as wires, bulbs (灯泡), a switch and a thin plywood board (胶合板). He worked out a few mathematical basic operations to be fixed on the board so that when the wire of the circuit touched the right answer, the bulb glowed. Joyce completed the project and was happy wit
124、h the result. The evening before the exhibition, while packing his school bags, Joyce again checked the project to see if it was working fine. Alas! All the lights that were to glow did not seem to light at all. Without finding the reason, Joyce was tensed. However, he decided to take the same proje
125、ct to the school as he couldnt change the topic at the last minute. Then came the next day, and everybody was fascinated in the exhibition. 注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。It was Joyces turn to display his project. _Finally, the teacher announced Karans team was the winner. _【答案】It was Joyces t
126、urn to display his project. Making his way to the platform with heavy steps, Joyce placed all the materials for his project well and began to conduct his math magic quiz on the circuit board. He prayed in his heart that his lights would glow again but in vain. Hearing other students whispering to ea
127、ch other, Joyces face flushed with shame. He ducked his head and stepped back to his seat. And then Karans team showed their project. With joint efforts, they made it.Finally, the teacher announced Karans team was the winner. All the children burst into thunderous applause on hearing that. Karan and
128、 his partners walked up to the front with great excitement. They were awarded and also received the surprise gift from Mangat Madam. After class, Joyce approached Karan, expressed admiration for his teams project and congratulated on their success sincerely. That day, Joyce learnt the biggest lesson
129、 of his life: it is always better to work as a team rather than working alone.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了Joyce是个数学很好的孩子,他的老师布置了一个数学项目,获胜者将会得到一个惊喜。Joyce自认为可以独立完成,拒绝了Karan合作的建议。最后Karan小组获得了冠军,Joyce也终于明白了合作的重要性。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“轮到Joyce展示他的作品了。”以及第二段首句内容“最后,老师宣布Karan的团队获得了冠军。”可知,第一段描写的是Joyce的展示并没有成功。由第二段首
130、句内容 “最后,老师宣布Karan的团队获得了冠军。”可知,第二段可描写Joyce终于明白了团队合作的重要性。2.续写线索:老师布置项目Karan想和Joyce合作Joyce拒绝并独自进行项目项目出现问题但Joyce无人可商量Joyce项目展示失败Joyce明白团队合作很重要3.词汇激活行为类低头:duck ones head/lower ones head成功:make it/succeed 情绪类羞愧:shame/disgrace真诚地:sincerely/genuinely/ heartily【点睛】【高分句型1】Hearing other students whispering to each other, Joyces face flushed with shame. (运用了现在分词作状语)
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有