ImageVerifierCode 换一换
格式:DOCX , 页数:27 ,大小:51.09KB ,
资源ID:947801      下载积分:9 金币
快捷下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝扫码支付 微信扫码支付   
验证码:   换一换

加入VIP,免费下载
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.ketangku.com/wenku/file-947801-down.html】到电脑端继续下载(重复下载不扣费)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
下载须知

1: 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。
2: 试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓。
3: 文件的所有权益归上传用户所有。
4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
5. 本站仅提供交流平台,并不能对任何下载内容负责。
6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

版权提示 | 免责声明

本文(四川省成都市树德中学2023-2024学年高三英语上学期10月月考试题(Word版附解析).docx)为本站会员(a****)主动上传,免费在线备课命题出卷组卷网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知免费在线备课命题出卷组卷网(发送邮件至kefu@ketangku.com或直接QQ联系客服),我们立即给予删除!

四川省成都市树德中学2023-2024学年高三英语上学期10月月考试题(Word版附解析).docx

1、树德中学高2021级高三上学期10月阶段性测试英语试题考试时间:120分钟 满分:150分第一部分 听力 (共两节,满分30分)第一部分 听力(共20小题,每小题15分,满分30分)第一节.听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the man do last night?A. He went to the party.B. He took his final exam.C. He went over hi

2、s lessons.【答案】C【解析】【原文】W: Hey, I didnt see you at the party last night. Whats wrong?M: Yeah, I failed my final exam so my dad didnt allow me to go and I had to revise my notes.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman want?A. A European painting.B. A yellow coat.C. A book.【答案】C【解析】【原文】M: What exactly

3、 are you looking for?W: Im looking for a book with the 19th-century European paintings in it.M: Is it the book on your left, the one with the yellow cover?W: Yeah, this is the book I want. Thanks a lot.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What determined the womans choice of the hotel?A. The food.B. The reviews.C.

4、The location.【答案】B【解析】【原文】M: Where did you stay last summer when you travelled in Xiamen?W: I stayed in a family hotel near the sea.M: Why did you choose to stay in that hotel instead of a five-star hotel?W: It is comfortable, and all the reviews online about the hotel are positive.4. 【此处可播放相关音频,请去附

5、件查看】What is Maggie probably doing now?A. Eating eggs.B. Doing the laundry.C. Cooking breakfast.【答案】B【解析】【原文】M: Hey, Maggie. Eggs are still in the frying pan. Theyre going to be burnt.W: Oops, I totally forgot that. Can you turn off the gas? Im busy with these dirty clothes.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where

6、 does the conversation probably take place?A. In a factory.B. In a stadium.C. On a motorbike.【答案】A【解析】【原文】M: Put on the helmet, please.W: Do we need to put on the jackets, too?M: Go ahead if you want to protect your clothes. Now, please watch your step.W: Thank you. Is the production line fully auto

7、mated?M: Well, not fully automated.第二节.听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What will take up the most in the financial budget?A. Transportation fee.B. Hotel bills.C. Food cost.7. What will th

8、e speakers do to limit the expense?A. Take public transport.B. Choose cheaper hotels.C. Eat at less expensive places.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】M: Have you figured out how much money we shall spend?W: Oh, yeah. The total amount is no less than 13,000 RMB, according to our route.M: What? Thats too much.W:

9、Sit down. Ill show you the list of our financial budget. First of all, it is nearly 8,000 RMB that we should spend on transportation.M: Ah, the transportation fee always takes a great part in the budget.W: Then we must pay a large amount of money for the hotel. But if we want to save money, we can c

10、hoose a hotel which is not so good.M: Hmm, what Im fearful of is that the living condition will be terrible once we choose a cheaper hotel.W: Then we can limit the cost of food.M: I agree. We can choose less expensive restaurants.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is Tinas weakest part of le

11、arning English?A. Speaking.B. Writing.C. Reading.9. What matters most in learning a language according to Colin?A. Being patient.B. Making friends with foreigners.C. Living in an English-speaking country.10. What does Colin suggest Tina do?A. Get up earlier to learn.B. Read newspapers every day.C. P

12、ractice English every morning.【答案】8. A 9. A 10. C【解析】【原文】W: Colin, you got the highest score on the English exam again. How I envy you!M: You did make progress this time, especially in reading and writing parts.W: But Im still dissatisfied with my spoken English. Its my biggest problem.M: Cheer up,

13、Tina. Let me help you find the right way to learn English. When youre studying a language, the keyword is patience. Its of the greatest importance, because nobody can master a language all at once.W: Oh, yeah. But what am I supposed to do? Find some foreign friends or go abroad to learn it?M: Not ex

14、actly. You can just make full use of every morning to practice English.W: Should I get up earlier every day?M: You dont have to do so. Actually, there are indeed many chances in the morning that you can grasp to learn English. For example, you can listen to English news while you are dressing and wa

15、shing. At the same time, you can imitate and speak English loudly. You need to take every opportunity to learn.W: Practice makes perfect, right?M: You said it.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. How does the woman sound at first?A. Interested.B. Disappointed.C. Anxious.12. What did the woman do l

16、ast Saturday?A. She went back to her hometown.B. She argued with her grandma.C. She visited a nursing home.13. What does the man suggest the woman do?A. Teach her grandma Mandarin.B. Buy a smartphone for her grandma.C. Respect her grandmas choice.【答案】11. C 12. A 13. C【解析】【原文】M: Hi, Janice. How have

17、you been recently?W: All in all, its not bad. But theres one thing that makes me feel a bit worried.M: What happened? Tell me about it, if you dont mind.W: Well, I went to visit my grandma last Saturday. You know, she is in her 80s. Ive asked her many times to live with me, or I can find her a good

18、nursing home. But she prefers to stay in our hometown.M: Are you worried about her being alone?W: Yes. I only meet her twice or three times a year.M: Well, I think you should respect her choice. Have you ever imagined what the life would be like if she lived with you? You go to work during the day a

19、nd leave her alone at home. She knows nobody here but you. And she doesnt know how to take the elevator, cant speak MandarinW: Oh, I didnt think from her point of view. Thanks, Alan. I wont persuade her any more, but can teach her how to use the smartphone next time I visit her.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可

20、播放相关音频,请去附件查看】14. What do we know about the girls father?A. He lives in Belize.B. He has his own airplane.C. He works in a company near the beach.15. Why does the man bring the girl to the woods probably?A. He wants her to enjoy nature.B. He likes to live in a cheap place.C. He wishes her to spend s

21、ome time with his friends.16. What are the speakers going to do tonight?A. See some stars.B. Drink Starbucks hot chocolate.C. Take some pictures of snakes.【答案】14. B 15. A 16. A【解析】【原文】W: I cant believe this! I thought I was going to die back there! How dare you take me out to the woods? Lets go back

22、 to the city. I need malls and roads!M: It was only a snake, and it was like 30 meters away from us. Besides, were only out here for the weekend. How about getting back to the tent? Ill make you some hot chocolate.W: Is it Starbucks hot chocolate? You know I only drink brand name products. I cant be

23、lieve I let you trick me into this! I cant even get a phone signal out here!M: Is this your first time outside the city?W: Of course not! I travel all around the world with my family, meeting friends. We go to beautiful places with beaches, not dirty trees and creatures! My father does business all

24、around the world and he flies us around in his private plane. I should be in Belize spending a vacation with my family right now!M: This is much cheaper. Im sorry you dont like it, but maybe when the stars come out and we have a nice fire to sit around, youll appreciate it.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,

25、请去附件查看】17. Who can take part in the contest?A. Students in grades 2 to 9.B. Students in grades 2 to 8.C. Students in grades 2 to 7.18. How often is the Noetic Learning Math Contest held?A. Once a year.B. Twice a year.C. Once every two years.19. What are students required to do during the contest?A.

26、Solve 45 problems in an hour.B. Solve 10 problems in half an hour.C. Solve 20 problems in 45 minutes.20. What will the highest scorer of each team receive?A. A “Team Winner” medal.B. A “Team Achievement Plaque”.C. A “National Honor Roll” medal.【答案】17. B 18. B 19. C 20. A【解析】【原文】W: Do you love math?

27、If you do, why not go to take part in the Noetic Learning Math Contest? The contest is a problem solving contest for students in grades 2 to 8. It takes place once every half a year. The goal of the competition is to encourage students interest in math, to develop their problem solving skills, and t

28、o inspire them to do well in math. During the contest, students are given 45 minutes to solve 20 problems. Many problems are designed to challenge students and to enrich their problem solving experience. Teachers in any public school or private school are encouraged to ask their students to take par

29、t in the contest. The top 10% of all students in the contest in each grade will receive “National Honor Roll” medals. The highest scorer of each team will receive a “Team Winner” medal. The top 10% of teams will receive “Team Achievement Plaques (奖章)”.第二部分 阅读理解 (共二节,满分 40分)第一节 (共 15小题;每小题2分,满分 30分)阅

30、读下列短文,从每题所给的A、B、C和D 四个选项中选出最佳选项。AIceland has long been identified as having unique environments. Here you can walk and swim between tectonic (地壳构造的) plates, bath in geothermal waters, and experience the wild landscapes. Furthermore, these unique environments have attracted the space-science communit

31、y to use Iceland as one of its test sites for missions travelling to Mars (火星).DAY 1Arrive in Reykjavik.After check-in, you will visit the geothermal pools of the Blue Lagoon to relax after your flight, before returning to your hotel to freshen up. You will then head to the Aurora Basecamp Observato

32、ry, where you will be able to see the northern lights recreated indoors. In the evening, space expert Niamh Shaw will give the first of two talks on our attempt to establish bases on other planets.DAY 2After breakfast, you will set out on special vehicles towards ingvellir National Park, a registere

33、d UNESCO world heritage (遗产) site accompanied by Niamh. Here, you will have the opportunity to do something that you cant do anywhere else, the opportunity to swim between the tectonic plates. In the evening, you will enjoy a second talk from Niamh.DAY 3Today you begin your journey towards the 2020

34、NASA test site, where the NASA SAND_E Mars Rover is being tested. NASA scientists will be on hand to explain the project, along with updates of the current Mars missions and the most recent findings.DAY 4In 2019, Iceland Space Agency hosted the ISAGEVR1 Expedition to Grimsvtn Volcano on top of the V

35、atnajkull Glacier (冰川) to field test the MS1 Mars Analog Spacesuit designed by the NASA/Johnson space centre. We will be working together with the agency to create a unique experience for you today on the glacier.DAY 5In the afternoon, you will reach the bridge between the continents, spanning a gap

36、 in between the two tectonic plates, on your way to Keflavik Airport and your evening flight home.21. Who would be most interested in this travel arrangement to Iceland?A. Fiction writers.B. Space enthusiasts.C. Wildlife protectors.D. Professional swimmers.22. Which days include chances to experienc

37、e something about Mars?A. Day 1 and Day 2.B. Day 2 and Day 3.C. Day 3 and Day 4.D. Day 4 and Day 5.23. Which of the following can best promote this tour?A. “We hope to offer you a great opportunity to enjoy hiking.”B. “We will let you explore how NASA is a part of everyday life.”C. “We want to help

38、you discover space science through the joy of travel.”D. “We will provide you a chance to experience the culture near the Arctic Circle.”【答案】21. B 22. C 23. C【解析】【分析】这是一篇应用文,文章主要介绍了冰岛之旅五天的具体行程。【21题详解】推理判断题。根据第一段中“Furthermore, these unique environments have attracted the space-science community to us

39、e Iceland as one of its test sites for missions travelling to Mars (火星).(此外,这些独特环境吸引了空间科学界把冰岛作为其前往火星任务的试验地点之一。)”可知,太空爱好者对这次冰岛之旅最感兴趣。故选B项。【22题详解】细节理解题。根据DAY 3部分中“Today you begin your journey towards the 2020 NASA test site, where the NASA SAND_E Mars Rover is being tested.(今天,你将开始前往2020年NASA测试地点的旅程,在

40、那里NASA SAND E火星探测器正在接受测试。)”及DAY 4部分中“In 2019, Iceland Space Agency hosted the ISAGEVR1 Expedition to Grimsvtn Volcano on top of the Vatnajkull Glacier (冰川) to field test the MS1 Mars Analog Spacesuit designed by the NASA/Johnson space centre.(2019年,冰岛航天局主办了队前往Vatnajkull冰川上方的Grimsvtn火山的ISAGEVR1探险,实地测

41、试由美国宇航局/约翰逊航天中心设计的MS1火星模拟航天服。)”可知,第3天和第4天有体验有关火星的机会。故选C项。【23题详解】推理判断题。通读全文,结合第一段中“Furthermore, these unique environments have attracted the space-science community to use Iceland as one of its test sites for missions travelling to Mars (火星).(此外,这些独特的环境吸引了空间科学界把冰岛作为其前往火星任务的试验地点之一。)”可知,文章主要讲述的是能体验航天科学

42、的冰岛之旅,所以C项“我们想帮助您通过旅行的乐趣发现空间科学。”能最好地宣传这次旅行。故选C项。BWhen I win at my favourite games, my opponents tend to say: OH, youre so competitive! But when I lose, they smile good-naturedly and say: Bad luck! Good game!This suggests that accurate sporting expressions should go something like this:I am sporty.Yo

43、u are competitive.They cant bear to lose.Or:I gave it a go.You did your best.He tried desperately hard.Im not saying I dont have a competitive personality. We all do. On walks, I like to be out in front. In traffic jams, I find myself focusing on cars in other lanes, and fret if they edge ahead of m

44、e. I tense up while waiting for trains, determined to be first aboard. The other day, I was one of the first to board a train, grabbing a perfect spot in first class. Yes, I had won! Just halfway, I went to get a free drink for a first-class seat from the buffet. But I had left my ticket on my table

45、. I worked out that, if I moved very swiftly, I could nip (快走) through two carriages, and nip back without anyone taking my place at the front of the queue.So I rushed back, picking up my ticket, and turned back. I was at the beginning of the second carriage, when, to my horror, I noticed, another f

46、igure, roughly my size, shooting towards the buffet from the other direction.Desperate to arrive before he did, I started walking faster. But at exactly the same moment, he started walking faster, too. Trying to retain my dignity, I broke into a running. Whatever happened, I was determined to win! B

47、ut, annoyingly, at the same time as I sped up, so did he. The race was on.Finally, in my rush, I knocked into a suitcase and stumbled slightly. Still with my eyes on my challenger, I noticed that-strange but true-exactly the same thing had happened to him.It was only as we both lifted ourselves up i

48、n exactly the same way that I realised that, throughout the race, I had been looking at a reflection of myself in the sliding door!My competitor for first place in the buffet queue was.me.24. Which sporting expression can replace “Bad luck! Good game!” in paragraph 1?A. I gave it a go.B. You did you

49、r best.C. You are competitive.D. He tried desperately hard.25. What does the underlined word “fret” in paragraph 3 probably mean?A. Get anxious.B. Become relaxed.C. Feel disappointed.D. Remain excited.26. What can we learn about the author?A. He never fails to beat anyone in his life.B. He has a gif

50、t for games and competitions.C. He is sporty but often aggressive to others.D. He is highly competitive and desperate to win.27. Which of the following can be a suitable title for the text?A. Sad competitor? I can surely beat myselfB. Bad loser? No, but I can be a first-class foolC. Competitiveness

51、works? Not in my caseD. More haste? It will only result in less speed【答案】24. B 25. A 26. D 27. B【解析】【导语】本文是一篇记叙文。作者介绍了自己因过于在乎竞争,时刻想要超越别人而在一次火车途中,为了获得免费饮料而误以为车厢反射的自己的影子是竞争对手的一次荒诞的经历。【24题详解】推理判断题。根据第一段“When I win at my favourite games, my opponents tend to say: OH, youre so competitive! But when I los

52、e, they smile good-naturedly and say: Bad luck! Good game!(当我在最喜欢的比赛中获胜时,我的对手往往会说:哦,你太好胜了!但当我输了的时候,他们和蔼地微笑着说:运气不好!玩得好!”)”可知,对手的意思是“你玩的不错,但是运气较差,所以输了”。“Good game!”可以被“You did your best.(你尽力了)”替换。故选 B 。【25题详解】词句猜测题。根据第三段中“On walks, I like to be out in front.(散步时,我喜欢走在前面)”以及“I tense up while waiting fo

53、r trains, determined to be first aboard.(等火车时我紧张起来,决心第一个上车)”可推知,作者一直很好胜,在看到其他车往前走时,自己会比较着急。由此推知,划线词fret和A 选项Get anxious(变得焦虑)意思相近。故选A项。【26题详解】推理判断题。根据第三段中“Im not saying I dont have a competitive personality. We all do. On walks, I like to be out in front. In traffic jams, I find myself focusing on c

54、ars in other lanes, and fret if they edge ahead of me. I tense up while waiting for trains, determined to be first aboard. (我不是说我没有好胜的性格。我们都有。散步时,我喜欢走在前面。在交通堵塞的时候,我发现自己会把注意力集中在其他车道的汽车上,如果它们挤到我前面,我就会烦恼。等火车时我紧张起来,决心第一个上车)”以及第五段“Whatever happened, I was determined to win! But, annoyingly, at the same t

55、ime as I sped up, so did he. The race was on.(无论发生什么,我都决心要赢!但是,烦人的是,在我加快速度的同时,他也加快了速度。比赛开始了)”可推知,作者好胜心很强,急于求胜。故选D项。【27题详解】 主旨大意题。从全文概括以及最后一段“My competitor for first place in the buffet queue wasme.(我在自助餐队伍中争夺第一名的对手是我)”可知,本文是讲述一次自己为了获得免费饮料而误以为车厢反射的自己的影子是竞争对手的一次荒诞的经历。由此可知,B项“Bad loser? No, but I can b

56、e a first-class fool(输不起的人吗?不,但我可以做一个一流的傻瓜)”是本文最好的标题。故选B。CPinocchio may be just a childrens fairy tale, but Spanish scientists at the University of Granada recently investigated this so-called “Pinocchio effect” and found that our noses dont grow when we tell a lie, but actually shrink a bit.Dr. Gme

57、z Miln and his team developed a lie detector test that used thermography (体温计) to tell if people were lying and found that whenever participants in their research were being untruthful, the temperature of the tip of their nose dropped up to 1.2, while the temperature of their forehead increased up t

58、o 1.5. Scientist also found that drop in temperature at nose level actually caused it to slightly shrink, although the difference is undetected by the human eye.“One has to think in order to lie, which rises the temperature of the forehead,” Dr. Gmez Miln explained the findings. “At the same time, w

59、e feel anxious, which lowers the temperature of the nose.” For this study, researchers asked a number of 60 students to perform various tasks while their temperature is scanned by technology. One of these tasks required making a 3 to 4 minutes call to their parents or a friend and telling a signific

60、ant lie. Participants had to make up the lie themselves during the call. Interestingly, this lie detector picked up the temperature difference in 80 percent of the test subjects, which is a better rate of success than that of any modern lie detector.“With this method we have achieved to increase acc

61、uracy”, said Dr. Gmez Miln, who added that law enforcement interviewers could one day combine other lie detection technology with thermal imaging to achieve better results.28. Why does the writer talk about Pinocchio in the first paragraph?A. To tell a fairy tale.B. To give an example.C. To talk abo

62、ut a scientist.D. To introduce the topic.29. What is “Pinocchio effect”?A. Our noses will grow when we tell a lie.B. Our noses will shrink when we tell a lie.C. The temperature of the forehead falls if we lie.D. The temperature of the student rises for anxiety.30 How did Dr. Gmez Miln feel about the

63、 lie detector?A. Doubtful.B. Surprised.C. Confident.D. Puzzled.31. What lesson can we learn from the text?A. A lie will travel very hard.B. Many ways to bring a liar to light.C. A lie never lives to be old.D. Once a liar always a liar for sure.【答案】28. D 29. A 30. C 31. B【解析】【导语】这是一篇说明文。匹诺曹说谎鼻子就变长? 文

64、章由“匹诺曹效应”为切入点,介绍了一种热成像测谎仪。【28题详解】推理判断题。根据第一段“Pinocchio may be just a childrens fairy tale, but Spanish scientists at the University of Granada recently investigated this so-called “Pinocchio effect” and found that our noses dont grow when we tell a lie, but actually shrink a bit. (匹诺曹可能只是一个儿童童话故事,但西

65、班牙格拉纳达大学的科学家最近研究了所谓的“匹诺曹效应”,发现我们说谎时鼻子不会变大,而是会缩小一点。)”以及下文内容可推测,第一段提到“匹诺曹效应”是为了引出“匹诺曹效应”的研究话题。故选D。【29题详解】细节理解题。根据第一段“Pinocchio may be just a childrens fairy tale, but Spanish scientists at the University of Granada recently investigated this so-called “Pinocchio effect” and found that our noses dont g

66、row when we tell a lie, but actually shrink a bit. (匹诺曹可能只是一个儿童童话故事,但西班牙格拉纳达大学的科学家最近研究了所谓的“匹诺曹效应”,发现我们说谎时鼻子不会变大,而是会缩小一点。)可知所谓的匹诺曹效应指的是说谎的时候鼻子会变长,而西班牙格拉纳达大学的科学家研究的结果却是和匹诺曹效应相反的,故选A。【30题详解】推理判断题。根据最后一段“ “With this method we have achieved to increase accuracy”, said Dr. Gmez Miln, who added that law en

67、forcement interviewers could one day combine other lie detection technology with thermal imaging to achieve better results.(Gmez Miln博士说:“通过这种方法,我们提高了准确率。”他补充说,执法面试官有朝一日可以将其他测谎技术与热成像技术结合起来,以获得更好的结果。) ”可推断Gmez Miln博士对测谎仪充满信心,故选C。【31题详解】推理判断题。根据最后一段“ “With this method we have achieved to increase accu

68、racy”, said Dr. Gmez Miln, who added that law enforcement interviewers could one day combine other lie detection technology with thermal imaging to achieve better results.(Gmez Miln博士说:“通过这种方法,我们提高了准确率。”他补充说,执法面试官有朝一日可以将其他测谎技术与热成像技术结合起来,以获得更好的结果。) ”以及文章由“匹诺曹效应”为切入点,介绍了一种热成像测谎仪。可知现在已经有很多其他的测谎技术,故推测揭穿

69、说谎者的方法有很多。故选B。DThe artificial-intelligence chatbot ChatGPT has shaken educators since its November release. New York City public schools have banned it from their networks and school devices. There is, perhaps surprisingly, one subject area that doesnt seem threatened, It turns out ChatGPT is quite

70、bad at maths.“Im not hearing maths instructors express concern about ChatGPT,” said Paul von Hippel, a professor at the University of Texas who studies data science and statistics. “Im not sure its useful for maths at all, which feels strange because maths was the first-use case for the artificial-i

71、ntelligence devices.”ChatGPTs struggle with maths is inherent in this type of AI known as a large language model. It scans a large amount of text from across the web and develops a model that might be extremely effective for writing grammatically correct responses to essay requirement, but not for s

72、olving a maths problem.In an email, I asked Debarghya Das, a search-engine engineer, why ChatGPT gets some simple questions right but others completely wrong. “Maybe the right analogy (类比) is if you ask a room of people, who have no idea what maths is but have read many hieroglyphics (象形文字), What co

73、mes after 2+2, they might say, Usually, we see a 4, Thats what ChatGPT is doing.” But, he adds, “Maths isnt just a series of hieroglyphics. Its the process of calculating.”It isnt great for pretending you know it through a maths class because you only recognize the mistakes if you know the maths. An

74、other reason that maths instructors are less anxious about this innovation is that they have been here before. The field was upended for the first time decades ago with the general availability of computers and calculators.“Maths has had the biggest revolution based on machinery of any mainstream su

75、bject,” said Conrad Wolfram, the strategic director of Wolfram Research. “In the real world, since computers came along, have maths, science and engineering gotten conceptually simpler? No, completely the opposite. Were asking harder and harder questions, going up a level.”Eventually, AI will probab

76、ly get to the point where its maths answers are not only confident but correct. A pure large language model might not be up for the job, but the technology will improve. In general, however, AI, like computers, will likely ultimately be most useful for those who already know a field well. They know

77、the questions to ask, how to identify the shortcomings and what to do with the answer. A tool, in other words, is for those who know the most maths, not the least.32. What does the underlined word “inherent” in Paragraph 3 most probably mean?A. Stable.B. Practical.C. Limited.D. Natural.33. What can

78、we know from Debarghyas reply?A. Calculating requires some knowledge of hieroglyphics.B. ChatGPT is good at solving mathematical questions by analogy.C. Reading hieroglyphics prevents ChatGPT solving maths questions.D. ChatGPTs response is based on language models instead of calculations.34. What ca

79、n be inferred from maths instructors calmness about ChatGPT?A. ChatGPT is useful to identify maths mistakes.B. Technical revolution made maths easier to understand.C. New technology will end up pushing the boundaries of maths.D. ChatGPT has been banned from networks and school devices.35. As for AI,

80、 which would the author probably agree with?A. It will play the largest role for professionals in a field.B. It will become confident to solve all the maths problems.C. It will turn the maths field over again just like computers.D. It will take the jobs from humans as the technology improves.【答案】32.

81、 D 33. D 34. C 35. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。人工智能机器人ChatGPT震撼了教育界,但数学领域却没有受到威胁,并解释了原因。【32题详解】词句猜测题。根据第三段首句“ChatGPTs struggle with maths is inherent in this type of AI, known as a large language model. (这种作为大型语言模型而著名的人工智能,ChatGPT在数学上的挣扎是 。)”和“but not for solving a maths problem(但不能解决数学问题)”可知,ChatGPT是属于大型语言模型

82、的人工智能,是语言类的,不能解决数学问题,所以它在数学上的挣扎是自然的,与生俱来的。故划线词应为“自然的,与生俱来的”词义。故选D。【33题详解】推理判断题。根据第四段中“Maybe the right analogy (类比) is if you ask a room of people, who have no idea what maths is but have read many hieroglyphics (象形文字), What comes after 2+2, they might say, Usually, we see a 4, Thats what ChatGPT is

83、doing.” But, he adds, “Maths isnt just a series of hieroglyphics. Its the process of calculating.” (“也许正确的类比是,如果你问一屋子不知道数学是什么,但读过很多象形文字的人,2+2等于什么,他们可能会说,通常我们看到的是4,这就是ChatGPT正在做的事情。”但是,他补充道:“数学不仅仅是一系列象形文字。这是计算的过程。”)”可知,工程师Debarghya将ChatGPT的原理通过将其类比成不懂数学、懂象形文字的人来解数学题进行说明,可得出ChatGPT的回应是基于语言模式而不是计算过程。故选

84、D。【34题详解】推理判断题。根据第五段最后两句“Another reason that maths instructors are less anxious about this innovation is that they have been here before. The field was upended for the first time decades ago with the general availability of computers and calculators. (数学教师对这种创新不那么焦虑的另一个原因是,他们以前也遇到过这种情况。几十年前,随着计算机和计算

85、器的普及,这个领域第一次被颠覆了。)”和第六段最后三句“ “In the real world, since computers came along, have maths, science and engineering gotten conceptually simpler? No, completely the opposite. Were asking harder and harder questions, going up a level.” (“在现实世界中,自从计算机出现以来,数学、科学和工程在概念上变得更简单了吗?”不,完全相反。我们会问越来越难的问题,上了一个水平。”)”

86、可知,数学老师对ChatGPT很镇静的原因是几十年前,随着计算机和计算器的普及,这个领域第一次被颠覆了,最终导致数学问题越来越难,数学边界也更上了一个水平,可得出新技术最终将推动数学的极限。故选C。【35题详解】推理判断题。根据末段中“In general, however, AI, like computers, will likely ultimately be most useful for those who already know a field well. (然而,总的来说,像计算机一样,人工智能最终可能对那些已经非常了解一个领域的人最有用。)”可知,作者认为人工智能将在一个领域

87、的专业人士中发挥最大的作用。故选A。第二节 (共 5小题;每小题2分,满分 10分)根据短文内容, 从短文后选项中选出能填入空白处的最佳选项, 选项中有两项为多余选项。Most drinks stating that they are fruit-flavored contain no fruit at all, while most of the rest contain only a small quantity of fruit, according to a study carried by the British Food Commission.“Shoppers need to c

88、heck the labels before buying drinks, though sometimes the actual content can be non-existent,” said Food Commission spokesperson Ian Tokelove. “Food production is highly competitive._36_It will increase profits, and consumers wont always realize they are being tricked.” Flavorings are focused on th

89、e flavors of natural food products such as fruits, meats and vegetables, or creating flavor for food products that do not have the desired flavors. Researchers analyzed the contents of 28 strawberry-flavored products sold in stores._37_Of the 11 products that did contain strawberries, five of them c

90、ontained less than one percent real fruit._38_ Lets take jam as an example. Some strawberry-flavored jam was labeled as containing no artificial colors, flavors, or sweeteners, but it contained absolutely no strawberries at all._39_Consumers have the rights to know clearly about what they have bough

91、t. Under current UK law, food packages do not have to distinguish between natural and artificial flavoring. “Describing a product as strawberry flavor and covering the surface of the packet with pictures of strawberries is misleading._40_Unfortunately, it is also legal and widespread,” Tokelove said

92、 “Its time to take measures to protect the consumers rights.”A. The products which contain real fruit are popular with people.B. In addition, products advertised as more natural often contained no fruit.C. They found that about 60 percent of them didnt contain any fruit at all.D. If companies can cu

93、t their costs by using flavoring, they are likely to do so.E. It is important and necessary to demand a small amount of flavoring in the products.F. Actually the product contains just a tiny percentage of strawberry or even no fruit at all.G. The Food Commission suggested all flavors used in a produ

94、ct should be listed on the packaging.【答案】36. D 37. C 38. B 39. G 40. F【解析】【导语】这是一篇说明文。据英国食品委员会的一项研究,大多数声称是水果味的饮料根本不含水果,而其余大多数饮料只含少量水果。【36题详解】根据下文“It will increase profits, and consumers wont always realize they are being tricked.(这将增加利润,消费者不会总是意识到自己被欺骗了。)”可推理出上文说的是使用了不正当的方式增加利润,与D项“If companies can

95、cut their costs by using flavoring, they are likely to do so.( 如果公司能够通过使用调味品来降低成本,他们很可能会这样做。)”表达的含义一致,故选D项。【37题详解】根据上文“Researchers analyzed the contents of 28 strawberry-flavored products sold in stores(研究人员分析了商店里出售的28种草莓味产品的含量。)”以及下文“Of the 11 products that did contain strawberries, five of them co

96、ntained less than one percent real fruit.(在11种含有草莓的产品中,有5种含有不到1%的真正水果。)”可知,此处上下文说的是研究人员公布的水果产品中水果含量的问题,分析待选项,C项“They found that about 60 percent of them didnt contain any fruit at all.( 他们发现,大约60%的产品根本不含任何水果。)”表达的含义符合语境,故选C项。【38题详解】根据下文“Lets take jam as an example. Some strawberry-flavored jam was l

97、abeled as containing no artificial colors, flavors, or sweeteners, but it contained absolutely no strawberries at all.(让我们以果酱为例。一些草莓味的果酱被贴上了不含人造色素、香料或甜味剂的标签,但它完全不含草莓。)”可推理出上文说的是以水果的名义宣传的产品不一定含有水果,与B项“In addition, products advertised as more natural often contained no fruit.(此外,被宣传为更天然的产品通常不含水果。)”表达的

98、含义一致,故选B项。【39题详解】根据下文“Consumers have the rights to know clearly about what they have bought.(消费者有权清楚地知道他们买了什么。)”可知,清楚地知道自己购买产品中含有什么东西,是消费者的权利,可推理出上文说的是消费者如何享有这个权利,分析待选项,G项“The Food Commission suggested all flavors used in a product should be listed on the packaging.(食品委员会建议,产品中使用的所有口味都应在包装上列出。)”表达的含

99、义符合语境,故选G项。【40题详解】根据上文“Describing a product as strawberry flavor and covering the surface of the packet with pictures of strawberries is misleading(将产品描述为草莓味,并在包装表面覆盖草莓图片是误导)”可推理出下文讲的是为什么这样做是一种误导,与F项“Actually the product contains just a tiny percentage of strawberry or even no fruit at all.(实际上,该产品只

100、含有很小比例的草莓,甚至根本不含水果。)”表达的含义一致,故选F项。第三部分 英语知识运用 (共两节,满分45)第一节 完形填空(共 20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I have the bad habit of skipping to the last pages of a book to see how it ends while Im still in the middle of it. This habit _41_ people around me. Often my _42_ wou

101、ldnt be confined(局限) just to the books I read but also to what others were _43_ as well. Finally, one day my daughter told me with a little _44_. “Dad, please just read a book one page at a time like everyone else!”At times I didnt _45_ this bad habit to just reading books either. I also tried to sk

102、ip ahead in my life and _46_ what to do months and even years from now instead of _47_ each day as it is intended. I knew that the book of my life wasnt done yet and that I had many _48_ left to go._49_, that didnt stop me from trying to write the _50_ half-way through. Time and again, I would _51_

103、jump ahead and try to solve every potential problem before it _52_ so I could reach that storybook happily ever after ending. Life, however, doesnt _53_ like that. It loves to _54_ us, and you never know what new problem or opportunity each new day will bring.Life has often had to _55_ me to slow do

104、wn. Recently, when I found myself _56_ to that bad habit of rushing ahead and living in the _57_ again, I felt a special voice gently telling me, “ Live one day at a time.” Then I smiled, and turned the book of my life back to the _58_ page. Each of us has to live the book of life one page and one d

105、ay at a time. Each of us has to write it _59_ and moment by moment. We have to trust that it will bring our _60_ to its perfect end.41. A. concernedB. annoyedC. frightenedD. embarrassed42. A. impatienceB. difficultyC. influenceD. effort43. A. demandingB. carryingC. writingD. reading44. A. interestB.

106、 excitementC. angerD. sadness45. A. extendB. spreadC. limitD. devote46. A. bring outB. let outC. try outD. figure out47. A. fearingB. enjoyingC. doubtingD. imagining48. A. pagesB. thingsC. reportsD. novels49. A. IndeedB. StillC. SurelyD. Finally50. A. endingB. plotC. outlineD. passage51. A. happilyB

107、. carefullyC. unwillinglyD. foolishly52. A. countedB. leftC. happenedD. backed53. A. startB. finishC. workD. change54. A. touchB. amuseC. worryD. surprise55. A. allowB. forceC. remindD. encourage56. A. admittingB. returningC. respondingD. referring57. A. presentB. memoryC. dreamD. future58. A. right

108、B. firstC. newD. blank59. A. more or lessB. line by lineC. one by oneD. now and then60. A. storyB. jobC. planD. hope【答案】41. B 42. A 43. D 44. C 45. C 46. D 47. B 48. A 49. B 50. A 51. D 52. C 53. C 54. D 55. C 56. B 57. D 58. A 59. B 60. A【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文,作者用自己的经历告诉我们每个人都应该过好当下的每一天,一行一行地书写自己的人生之书。

109、【41题详解】考查动词词义辨析。句意:这个习惯惹恼了我周围的人。A. concerned涉及;B. annoyed惹恼、使烦恼;C. frightened吓唬;D. embarrassed使尴尬。空后说我读书时的不耐烦不仅仅局限于我读的书,还包括其他人读的书,我的这个坏习惯自然会惹恼身边的人,故B项正确。【42题详解】考查名词词义辨析。句意:通常,我的不耐烦不仅仅局限于我读的书,还包括其他人读的书。A. impatience急躁、不耐烦;B. difficulty困难;C. influence影响;D. effort努力。上文说我有一个坏习惯,看书的时候总爱看到一半的时候跳到最后几页去看结局,

110、这是不耐烦的表现,故A项正确。【43题详解】考查动词词义辨析。句意同上,A. demanding要求;B. carrying拿;C. writing写;D. reading读。根据空前的“the books I read”可知此处指“读书”,故D项正确。【44题详解】考查名词词义辨析。句意:终于,有一天,我女儿有点生气地告诉我。“爸爸,请像其他人一样一页一页地读一本书!”A. interest兴趣;B. excitement兴奋;C. anger生气;D. sadness悲伤。根据空后的“Dad, please just read a book one page at a time like

111、everyone else!”可知,女儿说这句话的时候应该是有点生气的,故C项正确。【45题详解】考查动词词义辨析。句意:有时这个坏习惯不仅仅局限于读书上,我也试着跳过我的生活,弄清楚几个月甚至几年之后做什么,而不是按照计划享受每一天。A. extend延伸;B. spread传播;C. limit限制;D. devote致力于。空后说我也试着跳过我的生活,弄清楚几个月甚至几年之后做什么,这说明这个坏习惯不仅仅局限于读书上,故C项正确。【46题详解】考查动词短语辨析。句意同上。A. bring out出版;B. let out泄露;C. try out试验; D. figure out弄清楚、

112、想出。根据空前的“I also tried to skip ahead in my life”可知,我试着跳过我的生活,这说明我要弄清楚几个月甚至几年之后做什么,故D项正确。【47题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. fearing害怕;B. enjoying享受;C. doubting怀疑;D. imagining想象。空前说我还试着跳过我的生活,弄清楚几个月甚至几年之后做什么,这说明我不想按照计划享受每一天,故B项正确。【48题详解】考查名词词义辨析。句意:我知道我的人生之书还没有写完,还有很多页要写。A. pages页;B. things事情;C. reports报道;D. nove

113、ls小说。根据空前的“the book of my life wasnt done yet”可知,我的人生之书还没有写完(将生活比作一本书),自然是还有很多页要写,故A项正确。【49题详解】考查副词词义辨析。句意:不过,这并没有阻止我写到一半的时候就迫不及待地写出结局。A. Indeed的确;B. Still仍然、尽管如此;C. Surely必定;D. Finally最终。空前说我知道我的人生之书还没有写完,我还有很多页要写,空后又说这并没有阻止我写到一半的时候就迫不及待地写出结局,前后是让步关系,故B项正确。【50题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. ending结尾;B. plot情节

114、;C. outline大纲;D. passage文章。上文说我不止读书时看到一半就想知道结尾,生活中也是这样,因此对于人生这本书,我迫不及待地想要写出结局,故A项正确。【51题详解】考查副词词义辨析。句意:我会愚蠢地跳到前面,试图在每一个潜在的问题发生之前解决它。A. happily高兴地;B. carefully认真地;C. unwillingly不愿意地;D. foolishly愚蠢地。下文说生活并不像我们想象的那样运转,因此我总是试图在每一个潜在的问题发生之前解决它的这种做法是愚蠢的,故D项正确。【52题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. counted重要;B. left离开;C.

115、 happened发生;D. backed支持。根据空前的“solve every potential problem before it”可知,我总是试图在每一个潜在的问题发生之前解决它,故C项正确。【53题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,生活并不像我们想象的那样运转。A. start开始;B. finish完成;C. work起作用、运转;D. change改变。上文说我总是试图在每一个潜在的问题发生之前解决它,空前的“however”表示转折,说明生活并不像我们想象的那样运转,故C项正确。【54题详解】考查动词词义辨析。句意:它喜欢给我们惊喜,你永远不知道每一个新的一天会带来什么新的

116、问题或机遇。A. touch触动;B. amuse使发笑;C. worry担心;D. surprise使惊喜。空后说你永远不知道每一个新的一天会带来什么新的问题或机遇,这说明生活喜欢给我们惊喜,故D项正确。【55题详解】考查动词词义辨析。句意:生活经常提醒我要放慢脚步。A. allow允许;B. force强迫;C. remind提醒;D. encourage鼓励。空后说当我发现自己又回到了以前那种坏习惯时,我会感觉到一个特别的声音在轻轻地告诉我,“过好每一天”,这说明生活提醒我要慢下来,故C项正确。【56题详解】考查动词词义辨析。句意:最近,当我发现自己又回到了那种急于活在未来的坏习惯时,我

117、感觉到一个特别的声音在轻轻地告诉我,“过好每一天”。A. admitting承认;B. returning返回;C. responding回复;D. referring提到。空后说生活提醒我要过好每一天,这说明我又回到了以前那种急于活在未来的坏习惯,故B项正确。【57题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. present目前;B. memory回忆;C. dream梦想;D. future未来。上文说在现实生活中,我试着跳过我的生活,弄清楚几个月甚至几年之后做什么,这说明我急于活在未来,故D项正确。【58题详解】考查形容词词义辨析。句意:然后我笑了,把我的生命之书翻回了正确的那一页。A. r

118、ight正确的;B. first第一个;C. new新的;D. blank空白的。根据空前的“Then I smiled”可知,我笑着把我的生命之书翻回了它该在的(正确的)那一页,故A项正确。【59题详解】考查副词短语辨析。句意:我们每个人都要一行一行、一刻一刻地写自己的人生之书。A. more or less或多或少;B. line by line逐行;C. one by one一个接一个;D. now and then不时。根据常识可知,写书应该是以行为单位计算的,故B项正确。【60题详解】考查名词词义辨析。句意:我们必须相信它会让我们的故事有一个完美的结局。A. story故事;B. j

119、ob工作;C. plan计划;D. hope希望。每个人的人生之书讲述的都是自己的人生故事,因此此处指“故事”,故A项正确。【点睛】本篇第17空难度较大,抓住上文讲述的我在生活中的表现是关键,根据上文中的“I also tried to skip ahead in my life and _6_ what to do months and even years from now”可知,我总是试着跳过我的生活,想弄清楚几个月甚至几年之后做什么,这说明我急于活在未来而不是当下,故D项(future)正确。第二节短文填空(共 10小题;每小题1.5分, 满分 15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适

120、当的单词或括号内单词的正确形式。Xiao long bao (soup dumplings), those amazing constructions of delicate dumpling wrappers, encasing hot, _61_ (taste) soup and sweet, fresh meat, are far and away my favorite Chinese street food. The dumplings arrive steaming and dangerously hot. To eat one, you have to decide whethe

121、r _62_ (bite) a small hole in it first, releasing the stream and risking a spill (溢出), _63_ to put the whole dumpling in your mouth, letting the hot soup explode on your tongue. Shanghai may be the _64_ (recognize) home of the soup dumplings but food historians will actually point you to the neighbo

122、ring canal town of Nanxiang as Xiao long Baos birthplace. There you will find them prepared differently more dumpling and less soup, and the wrappers are pressed _65_ hand rather than rolled. Nanxiang aside, the best Xiao long bao have a fine skin, allowing them _66_ (lift) out of the steamer basket

123、 without allowing them tearing or spilling any of _67_ (they) contents. The meat should be fresh with _68_ touch of sweetness and the soup hot, clear and delicious.No matter where I buy them, one steamer is _69_ (rare) enough, yet two seems greedy, so I am always left _70_ (want) more next time.【答案】

124、61. tasty 62. to bite 63. or 64. recognized 65. by 66. to be lifted 67. their 68. a 69. rarely 70. wanting【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了中国美食小笼包,讲述了小笼包美味,发源地以及制作方法等等。【61题详解】考查形容词。句意:小笼包(汤包),那些精致的饺子皮,包裹着热腾腾的美味汤和甜甜的鲜肉,是我最喜欢的中国街头小吃。形容词需修饰后面的名词soup(汤),故空格需用tasty“美味的”作定语,故填tasty。【62题详解】考查非谓语动词。句意:吃小笼包的时候,你必须要决定是先

125、咬一个小口流出汤汁,还是把整个小笼包放进嘴里,让热汤在舌头上爆炸。decide to do sth.“决定做某事”,用不定式作宾语,空处与后面to put并列作宾语,故填to bite。【63题详解】考查连词。句意:吃小笼包的时候,你必须要决定是先咬一个小口流出汤汁,还是把整个小笼包放进嘴里,让热汤在舌头上爆炸。whether.or. “是还是”,固定搭配,根据句意,故填or。【64题详解】考查非谓语动词。句意:上海可能是公认的小笼包之乡,但美食历史学家会告诉你,邻近的运河小镇南翔才是小笼包的发源地。空格在名词home前面作定语,recognize与home是逻辑上动宾关系,需填过去分词rec

126、ognized作定语,recognized“被公认的”也可以看作是形容词作定语,故填recognized。【65题详解】考查介词。句意:在那里,你会发现它们的制作方式不同更多汤包,更少的汤,包子皮是用手压的,而不是擀出来的。by hand“用手”是固定搭配,根据句意,故填by。【66题详解】考查非谓语动词。句意:除了南翔,最好的小笼包有一个精致的,可以让它们从蒸笼篮中拿出来,而不会撕裂或溢出里面的东西。根据搭配allow sb. to do sth.“允许某人做某事”可知,空格需用动词不定式作宾语补足语,补足语lift out与宾语them(指代小笼包)是逻辑上的动宾关系,空格需填动词不定式的

127、被动式to be lifted,故填to be lifted。【67题详解】考查代词。句意:除了南翔,最好的小笼包有一个精致的外皮,可以让它们从蒸笼篮中拿出来,而不会撕裂或溢出里面的东西。修饰后面的名词contents(东西)需用形容词性物主代词their,故填their。【68题详解】考查冠词。句意:肉应该是新鲜的,有一点甜味,汤应该是热的,清澈的,美味的。a touch of “一点点;稍许”,常用搭配,touch“轻微;稍许”常用作单数,故填a。【69题详解】考查副词。句意:无论我在哪里买,一蒸笼都不够,而两蒸笼又显得太贪心了,所以我总是想下次再买。修饰形容词用副词作状语,rarely“

128、少有”,故填rarely。【70题详解】考查非谓语动词。句意:无论我在哪里买,一蒸笼都不够,而两蒸笼又显得太贪心了,所以我总是想下次再买。分析句子可知,此处考查“leave sb.+宾语补足语”,本句是被动语态,want是主语补足语,根据句意,I与want之间是主动的逻辑关系,用现在分词wanting,故填wanting。【点睛】第四部分 写作(共两节, 满分 35分)第一节 短文改错(共 10小题;每小题1分, 满分 10分)71. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。作文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加

129、:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Our school was found in 1929. Since then, it has brought up a great number of outstanding talents, included some famous revolutionaries, scientists and artists. There are many excellent

130、students studying here now, among them are winners in math, physics and chemistry contest. In recently years, great changes have taken place. A new library has been built, which keeps nearly one hundred and twenty thousand of books and many kinds of magazines. The new stadium to be completed will ma

131、ke this possible for the students to go in for sports whether or not it rains. What is important is how we have many experienced teachers who are always willing for give us a hand. The teachers have made and are still making great contributions to development of our school. We all like our school.【答

132、案】1. foundfounded2. includedincluding3. themwhom或者在among加and4. contestcontests 5. recentlyrecent 6. 删掉of 7. thisit8. howthat 9. forto 10. 在development前加the【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了作者的学校取得的成就及新的变化。【详解】1.考查动词语态。句意:我们学校创建于1929年。此处谓语动词found与主语Our school是逻辑动宾关系,结合was可知,应用一般过去时的被动语态,用过去分词founded表被动。故found改为f

133、ounded。2.考查介词。句意:从那时起,它培养了一大批杰出人才,其中包括一些著名的革命家,科学家和艺术家。根据句意及句子结构可知,此处应用介词including“包括”。故included改为including。3.考查定语从句或连词。句意:现在有很多优秀的学生在这里学习,他们中有数学、物理和化学竞赛的获胜者。此处可以理解为“介词among+关系代词”引导的非限定性定语从句,先行词是students,指人,关系词替代先行词在从句中作宾语,应用关系代词whom;或者理解为and连接的并列句。故them改为whom或者在among前加and。4.考查名词复数。句意:现在有很多优秀的学生在这里学

134、习,他们中有数学、物理和化学竞赛的获胜者。contest是可数名词,由math, physics and chemistry可知,数量大于一,应用复数形式。故contest改为contests。5.考查形容词。句意:近年来,发生了很大的变化。此处修饰名词years,应用形容词recent,作定语。故recently改为recent。6.考查数词。句意:一个新图书馆已经建成,它保存了近12万本书和多种杂志。基数词直接加名词复数,介词of多余。故删掉of。7.考查it作形式宾语。句意:即将完工的新体育场将使学生们无论下雨都能参加体育运动。此处it作形式宾语,真正的宾语是后面的不定式短语。故this

135、改为it。8.考查表语从句。句意:重要的是,我们有许多经验丰富的老师,他们总是愿意帮助我们。此处是表语从句,从句句意完整、成分齐全,应用只起连接作用、无实意的that引导。故how改为that。9.考查非谓语动词。句意:重要的是,我们有许多经验丰富的老师,他们总是愿意帮助我们。此处是固定搭配be willing to do sth.“愿意做某事”,应用动词不定式。故for改为to。10.考查冠词。句意:老师们已经并将继续为我们学校的发展做出巨大贡献。此处特指“我们学校的发展”,应用定冠词the。故在development前加the。第二节 书面表达(满分25分)72. 假定你是李华,你班交换生

136、 Eric想报名参加学校中国文化社团,以便更好地了解中国文化。请写信推荐一个相关社团,内容如下:1.推荐理由;2.表达期待。注意:1.词数100左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯;Dear Eric,_Yours,Li Hua【答案】Dear Eric,I am glad to hear that you are interested in joining a Chinese cultural club to deepen your understanding of Chinese culture. I would like to recommend the Diverse China C

137、lub in our school.The Diverse China Club is a vibrant and inclusive community that celebrates the rich diversity of Chinese culture. They organize various activities and events throughout the year, such as traditional Chinese music and dance performances and calligraphy workshops. By joining the clu

138、b, not only will you gain a deeper understanding of Chinese traditions, but also develop lifelong friendships and enrich your overall cultural experience in China.I sincerely hope that you consider joining the Diverse China Club. Looking forward to seeing you become an active participant in the club

139、!Best regards,Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文,你班交换生Eric想报名参加学校中国文化社团,以便更好地了解中国文化,请写信推荐一个相关社团,内容如下:1.推荐理由;2.表达期待。【详解】1.词汇积累高兴的:glad delighted加深:deepen enhance充满活力的:vibrant dynamic真诚地:sincerely genuinely 2.句式拓展同义句转换原句:I sincerely hope that you consider joining the Diverse China Club.拓展句:I genuinely hope that you will give a serious thought to becoming a member of the Diverse China Club.【点睛】高分句型1 The Diverse China Club is a vibrant and inclusive community that celebrates the rich diversity of Chinese culture. (运用了that引导的限制性定语从句)

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1