收藏 分享(赏)

四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx

上传人:a**** 文档编号:946436 上传时间:2025-12-19 格式:DOCX 页数:22 大小:45.01KB
下载 相关 举报
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第1页
第1页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第2页
第2页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第3页
第3页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第4页
第4页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第5页
第5页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第6页
第6页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第7页
第7页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第8页
第8页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第9页
第9页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第10页
第10页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第11页
第11页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第12页
第12页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第13页
第13页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第14页
第14页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第15页
第15页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第16页
第16页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第17页
第17页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第18页
第18页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第19页
第19页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第20页
第20页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第21页
第21页 / 共22页
四川省南充市高级中学2023-2024学年高一上学期期中英语试题(Word版附解析).docx_第22页
第22页 / 共22页
亲,该文档总共22页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、高2023级高一上期期中考试英语试题(考试时间:120分钟;总分150分 )注意事项:1答题前,务必将自己的姓名、班级、考号填写在答题卡规定的位置上。2答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其它答案标号。3答非选择题时,将答案书写在答题卡相应位置上,写在本试卷上无效。4考试结束后,将答题卡交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项

2、中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the woman think of the mans room?A. Big. B. Untidy. C. Clean.2. How is the man going to travel?A. By train. B. By bus. C. By plane.3. What is the man going to do?A. Return the ticket.B. Take another flight.C. Catch the plane a

3、t 8:00.4. Where will the man go to spend his vacation?A. To Los Angeles. B. To Seattle. C. To Vancouver.5. What does the man think of living in a rented flat?A. Not bad. B. Not good. C. Not sure.第二节(共15小题;每小题 1.5分,满分 22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒

4、钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段长对话, 回答小题。6. How much did the woman pay for the jacket?A. $50. B. $60. C. $120.7. For whom will the man probably buy a jacket?A. For himself. B. For his wife. C. For his sister.听下面一段长对话, 回答小题。8. Who drew the picture?A. The man. B. The woman. C. Jeff.9. What is th

5、e woman good at?A. Drawing pictures. B. Making up stories. C. Recognizing dinosaurs.10. What is the man looking forward to seeing? A. Works finished by the woman and Jeff. B. A T-Rex comes to todays real world. C. People live peacefully with the dinosaurs.听下面一段长对话, 回答小题。11. What has the woman been d

6、oing for nearly an hour?A. Looking at the apartment ads.B. Writing some house sales ads.C. Reading some interesting news.12. What does the man think of their present apartment?A. Small. B. Fine. C. Modern.13. What would the woman would like to choose? A. A new place with an extra bedroom. B. A new p

7、lace with a larger kitchen. C. A new place with a big dinning room. 14. What can we know from the conversation?A. Their apartment has a small dining room.B. The woman earns a small salary.C. The man got a raise last month.听下面一段长对话, 回答小题。15. How does the neighbor s son bother the woman?A. His music p

8、layer wakes her kids up.B. He shuts the door with loud noise.C. He sings loudly at night.16. What does the woman think about complaining to her neighbors?A. Its proper. B. Its useless. C. Its stupid.17. What does the man advise the woman to do?A. Report the matter to the police.B. Visit the neighbor

9、s with a gift.C. Introduce her kids to the neighbors.听下面一段独白, 回答小题。18. How many languages are spoken in the USA?A. 30. B. 300. C. 900.19. Which language has the third largest speakers in the USA? A. Chinese. B. Spanish. C. French.20. Which is the place Korean speakers mainly live in?A. Northern Cali

10、fornia. B. Texas. C. Washington State.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AIts quite hard to make a list of the most beautiful cities to visit in Italy, as every city in Italy has its own look and unique atmosphere. However some of them are more popular than t

11、he others. And here is the list of them.VeniceVenice, a unique city built over the water, is one of Italys most beautiful and romantic cities. The heart of Venice is Piazza San Marco with its magnificent church, Saint Marks Basilica. Wandering along Venices canals and getting lost in its narrow stre

12、ets must be appealing. Venice is in the northeast of Italy and historically was a bridge between East and West.MilanMilan, one of Europes wealthiest cities, is known for stylish shops, galleries and restaurants 1t also has a rich artistic and cultural heritage. Its Gothic Duomo, with its beautiful m

13、arble facade (大理石外墙), is magnificent. Da Vincis painting The Last Supper, which is in Santa Maria Delle Grazie, is one of Milans top attractions.NaplesNaples is one of Italys most lively cities. It lies on the coast south of Rome and is the most important city in southern Italy. Naples keeps much of

14、 its Baroque character and is a staring point for trips to Pompeii, Herculaneum, and the Amalfi Coast. It holds many historical and artistic treasures, and is famous for its pizza and desserts!BolognaBologna is known for its beauty, wealth and food. Its flat streets are lined with arcades (拱廊), maki

15、ng it a good walking city in every kind of weather. Bologna is the biggest city in northern Italys Emilia Romagna region and its Piazza Maggiore is one of the biggest squares in Europe. Even among Italians, its considered the cooking capital of the country.1. How does Venice differ from other cities

16、 in Italy according to the article?A. Its streets are lined with arcades.B. Its a city built over the water.C. It is a starting point for trips to Pompeii.D. It has a rich artistic and cultural heritage.2. Where can tourists appreciate The Last Supper?A. In La Scala.B. In Gothic Duomo.C. In Saint Ma

17、rks Basilica.D. In Santa Maria Delle Grazie.3. What do Naples and Bologna have in common?A. They are famous for food.B. They are the capitals of fashion.C. They are located in northern Italy.D. They have famous opera houses.【答案】1. B 2. D 3. A【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了意大利的四个城市以及各自的特色。【1题详解】细节理解题。根据第二段“V

18、enice, a unique city built over the water, is one of Italys most beautiful and romantic cities.(威尼斯是一座独特的水上城市,是意大利最美丽、最浪漫的城市之一)”可知,威尼斯与意大利其他城市的不同在于是一座建在水上的城市。故选B。【2题详解】细节理解题。根据第三段“Da Vincis painting The Last Supper, which is in Santa Maria Delle Grazie, is one of Milans top attractions.(达芬奇的画作最后的晚餐是

19、米兰最吸引人的景点之一,收藏在Santa Maria Delle Grazie美术馆)”可知,在Santa Maria Delle Grazie可以欣赏到最后的晚餐故选D。【3题详解】细节理解题。根据倒数第二段“It holds many historical and artistic treasures, and is famous for its pizza and desserts!(它拥有许多历史和艺术珍品,并以披萨和甜点而闻名!)”以及最后一段“Bologna is known for its beauty, wealth and food.(博洛尼亚以其美丽、财富和美食而闻名)”可

20、知,那不勒斯和博洛尼亚的共同之处是都以食物闻名。故选A。BShe was walking at eight months and completing 100-piece jigsaw puzzles at 15 months. So it is no surprise that Abigail Wilson, 15, from Connecticut, USA, recently made history when she became the youngest black female ever accepted into an American university! “Im proud

21、 of myself for getting in, but I usually find it hard to get excited. It is pretty cool, I guess,” said Abigail.Her mother, Nancy, said that Abigail was a quiet baby, born two weeks late on Christmas Day. She didnt speak her first words until she was 22 months old. Nancy and her husband thought some

22、thing must be wrong, but when she started to talk, it was with perfect speech. Her parents read her normal bedtime stories and they didnt know at the time that she was learning all of it.Abigail has always been the youngest person in her class. At the age of six, she was in the fourth grade; at eigh

23、t, she began taking classes at an International Baccalaureate (国际中学毕业会考) program, and at ten, she took her first high school class in math. She has studied several languages, including Spanish, French, Chinese, Russian, Arabic and German.Abigail says that she doesnt usually plan when she studies. Sh

24、e considers herself scatterbrained. And she always delays things up to the last minute this, she says, gives her the motivation to really do something.In her free time, Abigail plays hockey and basketball, browses the Internet, reads, cooks and hangs out with her friends (they are all 17 and 18 year

25、s old). She has also studied music. Her mother says that Abigails music lessons have helped her to be a normal teen. She believes that Abigail needs to be in a situation where she has to fail in order to learn. “She finds playing the piano to be very difficult, but it has made her learn better,” sai

26、d Nancy. “She cant always be successful, or she wont learn anything! People always learn more from their failures than from their successes.”4. Abigail spoke her first word when she was _.A. 15 months oldB. 22 months oldC. 17 months oldD. 18 months old5. Why does Abigails mother think learning to pl

27、ay the piano is good for Abigail?A. Because Abigail can make new friends.B. Because Abigail can learn something from failure.C. Because Abigail can learn to play a musical instrument.D. Because Abigail can be motivated and do things quickly.6. Which of the following statements is TRUE?A. Almost all

28、of Abigails classmates are older than her.B. Abigails parents read very difficult stories to her in order to make her a genius.C. Abigail started taking classes at an International Baccalaureate program at the age of ten.D. Abigail made history because she became the youngest ever to enter an Americ

29、an university.7. Which of the following titles is the most suitable for the article?A. Roads to SuccessB. Universities in AmericaC. Abigail a Genius GirlD. Difficulty of Making Mistakes【答案】4. B 5. B 6. A 7. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了天才黑人女孩Abigail的经历,她虽然开始说话的时间比较晚,但是学习能力非常出众,一直是班级里最年轻的学生,兴趣非常广泛,15岁的她最近创

30、造了历史,成为美国大学有史以来最年轻的黑人女学生。【4题详解】细节理解题。根据第二段中的“She didnt speak her first words until she was 22 months old. (她直到22个月大的时候才会说第一句话)”可知,Abigail在22个月的时候说了第一句话。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据最后一段中的“Her mother says that Abigails music lessons have helped her to be a normal teen. She believes that Abigail needs to be in

31、a situation where she has to fail in order to learn. “She finds playing the piano to be very difficult, but it has made her learn better,” said Nancy. (她的母亲说,Abigail的音乐课帮助她成为一个正常的青少年。她认为Abigail需要经历失败才能学习。“她发现弹钢琴很难,但这使她学得更好,”Nancy说)”可知,母亲认为学习弹钢琴对Abigail有好处是因为她可以经历失败,从中学到一些东西。故选B项。【6题详解】细节理解题。根据第三段中的“

32、Abigail has always been the youngest person in her class. (Abigail一直是班上最年轻的学生)”可知,A项“Abigail的同学几乎都比她大”与文意相符。故选A项。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,文章围绕天才黑人女孩Abigail的经历展开,讲述了她虽然开始说话的时间比较晚,但是学习能力非常出众,一直是班级里最年轻的学生,兴趣非常广泛,15岁的她最近创造了历史,成为美国大学有史以来最年轻的黑人女学生。由此可知,C项“Abigail天才女孩”契合文章大意,适合作为标题。故选C项。COne day, King Sisyphus o

33、f Corinth was trying to solve the citys fresh water problem. He happened to look up and saw Zeus fly by. The king of gods was carrying a lovely river spirit (小精灵) in his arms.“That Zeus,” sighed (叹气) King Sisyphus. “What a trouble-maker!”Soon after, the river god Asopus flew by. “Sisyphus! Have you

34、seen my daughter?” he asked.“If you give my city a source of fresh water, I will tell you what I saw,” King Sisyphus shouted back. Immediately, a clear stream (水流) of fresh water appeared.“Zeus took her that way,” the king pointed.The king knew Zeus would be angry when he found out what he had done.

35、 But Corinth badly needed a source of fresh water. And finally, it had one. Sure enough, Zeus was very angry. He told his brother Hades (the god of the underworld) to take Sisyphus to the underworld immediately!“When they tell you I am dead, do not put a gold coin under my tongue,” King Sisyphus sai

36、d quietly to his wife. As a good wife, she did exactly as the king had told her.Because Sisyphus was an important person, Hades himself met him at the River Styx, the entrance to the underworld. Because no gold coin was placed under his tongue(舌头), the king arrived as a poor beggar.“Where is your go

37、ld coin?” Hades asked. “How can you pay for a trip across the River Styx and arrive in the underworld?”King Sisyphus hung his head in shame. “I had a terrible wife. She didnt give me anything after I had died.”“Go right back there and teach that woman some manners!” Hades raised his voice. He then s

38、ent Sisyphus back to Earth. The king became alive again.Sisyphus and his wife laughed when he told her about the experience. But he never told it to anyone else. You never know when the gods are listening!8. What was Sisyphus was doing when Zeus flew by with a river spirit?A. Rebuilding Corinth.B. C

39、hatting with his wife.C. Asking Asopus for help.D. Looking for a source of water.9. What did Zeus decide to do when he knew what Sisyphus had done?A. Zeus decided to destroy Corinth.B. Zeus decided to end Sisyphus life.C. Zeus decided to make Corinth drier.D. Zeus decided to kill Sisyphus wife.10. W

40、hat did one need in order to cross the River Styx, according to the article,?A. A good wife.B. A golden boat.C. Some money.D. Some water.11. Which of the following statements is the most probable ending of the story?A. Sisyphus lived happily with his wife.B. Sisyphus taught his wife some manners.C.

41、Sisyphus was sent to the underworld again.D. Sisyphus had to find a fresh water source again.【答案】8. D 9. B 10. C 11. A【解析】【导语】这是一则神话故事。文章主要讲的是发生在科林斯国王Sisyphus 与众神之王宙斯之间的一个故事。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段“One day, King Sisyphus of Corinth was trying to solve the citys fresh water problem. He happened to look u

42、p and saw Zeus fly by. The king of gods was carrying a lovely river spirit (小精灵) in his arms.(一天,科林斯国王Sisyphus 试图解决城市的淡水问题。他碰巧抬头看见宙斯飞过。众神之王怀里抱着一个可爱的河神。)”可知众神之王怀里抱着一个可爱的河神飞过时King Sisyphus正在寻找水源。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据文章第七段“Sure enough, Zeus was very angry. He told his brother Hades (the god of the underw

43、orld) to take Sisyphus to the underworld immediately!(果然,宙斯非常生气。他告诉他的兄弟Hades (冥界之神)立即把Sisyphus带到冥界!)”可知宙斯得知Sisyphus所做的事情后决定让冥界之神处死Sisyphus。故选B项。【10题详解】细节理解题。根据文章第十段“ “Where is your gold coin?” Hades asked. “How can you pay for a trip across the River Styx and arrive in the underworld?”(“你的金币在哪儿?”阎王问

44、。“你怎么能付得起穿越冥河到达阴间的旅费呢?”)”可知为了穿越 冥河一个人要有一些钱。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“Go right back there and teach that woman some manners!” Hades raised his voice. He then sent Sisyphus back to Earth. The king became alive again.(“马上回去,给那个女人点规矩!”Hades提高了嗓门。然后他把Sisyphus送回了地球。国王又活过来了。)”以及最后一段“Sisyphus and his wife

45、 laughed when he told her about the experience. (当Sisyphus 告诉他的妻子这段经历时,他们都笑了。)”可知故事最可能的结局是Sisyphus又活了过来并且与妻子幸福地生活在一起。故选A项。DThe pyramids of Giza(吉萨金字塔) have been timeless(永恒的) symbols of Egyptian culture. But who actually built them? For years, we did not know for sure. But recently an ancient villag

46、e was discovered near the pyramids. Close by, there was a cemetery(墓地) where pyramid builders were buried. From studying these places, archeologists are now certain that the pyramids were not built by slaves or foreigners (or aliens!). Instead, ordinary Egyptians built them.It took about eighty year

47、s to build the pyramids. According to archeologists, about 20,000 to 30,000 people took part in the task. The workers had different roles. Some were responsible for digging up the rocks that were to be used. Others were tasked with moving them, while another group was given the job of shaping them i

48、nto blocks. People also worked on different teams, each with its own name. These teams would often compete against each other to do a job faster.Life for these workers was hard. “We can see that in their skeletons,” says Azza Mohamed Sarry El-Din, a scientist who has been studying the bodies that we

49、re found in the cemetery. The bones show signs of arthritis (关节炎), which probably developed as a result of having to carry heavy things for a long time. Archeologists have also found many female skeletons in the cemetery. The damage to their bones is similar to that of the men. Their lives may have

50、been even tougher. Male workers would on average live to be between the ages of 40 and 45, but women would only live to be between the ages of 30 and 35. However, workers usually had enough food, and they also had good medical care when they got sick or hurt.The work was hard, but the laborers were

51、proud of their work. On a wall in Khufus Great Pyramid, for example, a group of workers wrote Friends of Khufu. “Its because they were not just building the tomb of their king,” says Egyptian archeologist Zahi Hawass. “They were building Egypt. It was a national project, and everyone was a participa

52、nt.”12. According to the latest discoveries in the text, who built the pyramids in Egypt?A. Some foreigners.B. Some aliens.C. Some ordinary Egyptians.D. Some slaves.13. The underlined word “archeologist” (in paragraph 1) probably means “a person who studies _.”A. ancient societiesB. living thingsC.

53、human behaviorD. the outer space14. What can we know about the pyramid builders from the last paragraph?A. The pyramid builders were looking for new friends.B. The pyramid builders were very angry with their bosses.C. The pyramid builders were satisfied with their achievements.D. The pyramid builder

54、s were in trouble because of their bad behavior.15. What part of the magazine is the passage probably taken from?A. Sports.B. Fashion.C. Personal Feelings.D. Scientific Research.【答案】12. C 13. A 14. C 15. D【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了金字塔是由谁建造的,一直以来都是个谜。现在,考古学家们通过研究发现确信金字塔不是由奴隶或外国人(或外星人)建造的。相反,是普通的埃及人建造了它们。【

55、12题详解】细节理解题。根据第一段中“From studying these places, archeologists are now certain that the pyramids were not built by slaves or foreigners (or aliens!). Instead, ordinary Egyptians built them.”(通过对这些地方的研究,考古学家现在确信金字塔不是由奴隶或外国人(或外星人)建造的。相反,是普通的埃及人建造了它们。)可知,一些普通的埃及人建造了埃及的金字塔。故选C项。【13题详解】词义猜测题。根据第一段中“But rec

56、ently an ancient village was discovered near the pyramids. Close by, there was a cemetery(墓地) where pyramid builders were buried.”(但最近在金字塔附近发现了一个古老的村庄。附近有一个墓地,金字塔建造者就埋葬在那里。)可知,archeologists走访古村落,去发现古时候的东西,了解古文化,由此可知,archeologist指的是“研究古代社会的人”,即考古学家。故选A项。【14题详解】细节理解题。根据最后一段“The work was hard, but the

57、laborers were proud of their work. On a wall in Khufus Great Pyramid, for example, a group of workers wrote Friends of Khufu. “Its because they were not just building the tomb of their king,” says Egyptian archeologist Zahi Hawass. “They were building Egypt. It was a national project, and everyone w

58、as a participant.”(工作很辛苦,但工人们为他们的工作感到自豪。例如,在胡夫大金字塔的一面墙上,一群工人写着“胡夫之友”。埃及考古学家Zahi Hawass说:“这是因为他们不仅仅是在为他们的国王建造坟墓。”“他们在建设埃及。这是一个全国性的项目,每个人都是参与者。”)可知,从最后一段我们可以知道金字塔建造者对他们的成就感到满意。故选C项。【15题详解】推理判断题。根据文章大意以及第一段“The pyramids of Giza(吉萨金字塔) have been timeless(永恒的) symbols of Egyptian culture. But who actuall

59、y built them? For years, we did not know for sure. But recently an ancient village was discovered near the pyramids. Close by, there was a cemetery(墓地) where pyramid builders were buried. From studying these places, archeologists are now certain that the pyramids were not built by slaves or foreigne

60、rs (or aliens!). Instead, ordinary Egyptians built them.”(吉萨金字塔一直是埃及文化永恒的象征。但到底是谁建造的呢?多年来,我们都不确定。但最近在金字塔附近发现了一个古老的村庄。附近有一个墓地,金字塔建造者就埋葬在那里。通过对这些地方的研究,考古学家现在确信金字塔不是由奴隶或外国人(或外星人)建造的。相反,是普通的埃及人建造了它们。)可知,文章主要讲的是金字塔是由谁建造的,一直以来都是个谜。现在,考古学家们通过研究发现确信金字塔不是由奴隶或外国人(或外星人)建造的。相反,是普通的埃及人建造了它们。由此可知,这是一篇关于科学考古类的文章,所

61、以可推知,这篇文章可能取杂志的科学研究部分。故选D项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Fun Ways to Learn English FasterSome people find it easy to learn English while others have trouble learning it. How can you help yourself lean English? _16_Read, read, read.One of the easiest things you ca

62、n do to learn English faster is to read as much as you can. _17_ This will make your vocabulary better and it will also help you learn grammar and slang.Watch movies.Watching movies will also help you improve your English, by helping you to hear what it sounds like and also helping you to learn new

63、words. _18_Once you have a basic vocabulary, try to keep the subtitles (字幕) off and focus on listening for the words you do know and guessing the words you dont know from what is happening on the screen.Sing songs.Learning and singing songs is another good way to make your English better. _19_ It wi

64、ll also help increase your vocabulary. Find a song you like, learn it, and learn what the lyrics mean._20_You can also just make friends with English language speakers online and chat, email, and Skype together in order to practise your English. You can talk about whatever you want! You can find onl

65、ine friends by joining fan communities or through language-learning communities.A. Make a friend.B. Join a fan community.C. Read things all the time.D. You can start watching with subtitles on.E. This will help you improve your pronunciation.F. Newspapers are a good way to learn the basics of a lang

66、uage.G. Here are several tips to make it a little easier and more interesting to learn English.【答案】16. G 17. C 18. D 19. E 20. A【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要向我们介绍了几种快乐学英语的方法。【16题详解】根据上文“Some people find it easy to learn English while others have trouble learning it. How can you help yourself lean English?(有些

67、人觉得学英语很容易,而另一些人却觉得很难。如何帮助自己学习英语?)”以及文章主要向我们介绍了几种快乐学英语的方法。故G选项“这里有几个小贴士可以让学习英语变得更容易、更有趣”符合语境,故选G。【17题详解】根据上文“One of the easiest things you can do to learn English faster is to read as much as you can.(为了更快地学习英语,最简单的事情之一就是尽可能多地阅读)”可知,上文提到了多阅读,说明阅读可以有助于学英语。而C项“一直读东西”符合语境,其中Read 与前文对应。故选C。【18题详解】根据后文“On

68、ce you have a basic vocabulary, try to keep the subtitles off and focus on listening for the words you do know and guessing the words you dont know from what is happening on the screen.(一旦你掌握了基本的词汇,试着关掉字幕,专注于听你知道的单词,并根据屏幕上发生的事情猜测你不知道的单词)”可知,后文提到了掌握了基本的词汇,就根据屏幕上发生的事情猜测你不知道的单词,故本句是建议看字幕情况下看电影。而D项“你可以打

69、开字幕开始观看”符合语境,与后文形成转折关系,其中subtitles 与后文对应。故选D。【19题详解】根据后文“It will also help increase your vocabulary. Find a song you like, learn it, and learn what the lyrics(歌词)mean.(这也有助于增加你的词汇量。找到一首你喜欢的歌,学习它,并了解歌词的含义)”可知,本句主要在说明唱歌的好处,故E项“这将帮助你提高发音”符合语境,其中This will help 与后文It will also help 对应。故选E。【20题详解】根据后文“You

70、 can also just make friends with English language speakers online and chat, email, and Skype together in order to practise your English. You can find online friends by joining fan communities or through language-learning communities.(你也可以在网上和说英语人交朋友,一起聊天、发电子邮件和Skype,练习英语。你可以通过加入粉丝社区或通过语言学习社区找到在线朋友)”

71、可知,本段的主旨是通过交友来提高英语。而A项“交个朋友”符合语境,其中Make a friend与后文 make friends对应。故选A。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题,每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I joined a language exchange program online last year and had the chance to meet Lucy, a girl from England. We gradually became _21_ with each oth

72、er. At first, it was _22_ to talk to someone I had never met before, but as time went by, our conversations continued _23_ . Being a teenager could be challenging, but having someone like Lucy, who _24_ me even from thousands of miles away, made it easier. However, little did I know that she had bee

73、n fighting with depression for many years. When she finally opened up and shared her _25_ with me, I was both shocked and grateful that she _26_ me enough to tell me that. From that day on, I tried to _27_ her regularly and encouraged her to seek professional help. Finally, Lucy started seeing a doc

74、tor, and then she made progress in _28_ her condition. But later, with increased learning tasks, we both became _29_, so our conversations became less frequent. One Sunday night, I surfed the Internet and found that Lucy had cleaned up all her social media posts. I was anxious and tried to _30_ her,

75、 but there was no response. I completely _31_ her. Weeks turned into months, and I gave up the _32_ of hearing from her again. Surprisingly, Lucy sent me an email one day. In her message, she apologised and explained her sudden _33_. Also, she thanked me for my help during her darkest moments. Her w

76、ords touched my heart, and I realized the influence our _34_ had made on both of us. Even though we are _35_ by distance and time zones, our friendship remains strong and continues to thrive.21. A. angryB. strictC. disappointedD. familiar22. A. strangeB. inspiringC. luckyD. wise23. A. secretlyB. nat

77、urallyC. helplesslyD. doubtfully24. A. supportedB. respectedC. judgedD. surveyed25. A. adventureB. struggleC. suggestionD. performance26. A. protectedB. satisfiedC. trustedD. influenced27. A. search forB. communicate withC. turn downD. depend on28. A. forgettingB. provingC. explainingD. managing29.

78、A. busierB. smarterC. weakerD. safer30. A. encourageB. praiseC. contactD. accept31. A. stood forB. kept away fromC. took afterD. lost track of32. A. hopeB. traditionC. choiceD. risk33 A. instructionB. absenceC. failureD. comment34. A. personalityB. confidenceC. creativityD. connection35. A. warnedB.

79、 cheatedC. separatedD. surprised【答案】21. D 22. A 23. B 24. A 25. B 26. C 27. B 28. D 29. A 30. C 31. D 32. A 33. B 34. D 35. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了作者加入了一个在线语言交换项目,认识了英国女孩露西,两人逐渐熟悉,互相支持,建立了深厚的友谊。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们渐渐熟悉了彼此。A. angry生气的;B. strict严格的;C. disappointed失望的;D. familiar熟悉的。根据后文“as time went

80、by, our conversations continued”可知,对话继续了下去,两人渐渐熟悉了,故选D。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:起初,和一个我从未见过的人说话很奇怪,但随着时间的流逝,我们的谈话自然地继续着。A. strange奇怪的;B. inspiring鼓舞人心的;C. lucky幸运的;D. wise明智的。根据后文“to talk to someone I had never met before”以及常识,和一个从未见过的人说话很奇怪。故选A。【23题详解】考查副词词义辨析。句意:起初,和一个我从未见过的人说话很奇怪,但随着时间的流逝,我们的谈话自然地继续着。

81、A. secretly秘密地;B. naturally自然地;C. helplessly无助地;D. doubtfully怀疑地。根据上文“but as time went by, our conversations continued”指随着时间的流逝,谈话自然地继续着。故选B。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:作为一个青少年可能是充满挑战的,但有像露西这样的人,即使在千里之外也支持我,这让我变得更容易。A. supported支持;B. respected尊重;C. judged判断;D. surveyed调查。根据后文“me even from thousands of miles

82、away, made it easier”可知,作者的生活因为露西的支持变得容易了。故选A。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:当她最终敞开心扉,和我分享她的挣扎时,我既震惊又感激,因为她足够信任我,愿意告诉我这些。A. adventure冒险;B. struggle挣扎;C. suggestion建议;D. performance表现。呼应上文“However, little did I know that she had been fighting with depression for many years.(然而,我不知道的是,她已经与抑郁症抗争了多年)”可知,露西分享自己和抑郁症的

83、挣扎,故选B。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:当她最终敞开心扉,和我分享她的挣扎时,我既震惊又感激,因为她足够信任我,愿意告诉我这些。A. protected保护;B. satisfied满足;C. trusted信任;D. influenced影响。根据后文“enough to tell me that”可知,露西愿意敞开心扉是因为信任作者。故选C。【27题详解】考查动词短语辨析。句意:从那天起,我试着定期和她沟通,鼓励她寻求专业帮助。A. search for寻找;B. communicate with交流;C. turn down拒绝;D. depend on依靠。根据后文“her

84、 regularly and encouraged her to seek professional help”可知,作者试着定期和她沟通,鼓励她寻求专业帮助。故选B。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:最后,露西开始看医生,然后她在控制病情方面取得了进展。A. forgetting忘记;B. proving证明;C. explaining解释;D. managing管理,控制。根据上文“Finally, Lucy started seeing a doctor, and then she made progress in”此处指开始看医生,抑郁症病情得到了控制,manage此处表示“控制”

85、,符合语境。故选D。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:但后来,随着学习任务的增加,我们都变得更忙了,所以我们的谈话变得不那么频繁了。A. busier更忙的;B. smarter更聪明的;C. weaker更虚弱的;D. safer更安全的。根据上文“with increased learning tasks”可知,学习任务增加,变得更忙碌了。故选A。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:我很着急,试着联系她,但没有回应。A. encourage勇气;B. praise赞美;C. contact联系;D. accept接受。根据后文“her, but there was no respo

86、nse”可知,作者尝试联系露西,但没有回应。故选C。【31题详解】考查动词短语辨析。句意:我完全找不到她了。A. stood for代表;B. kept away from避免;C. took after照顾;D. lost track of失去联系。上文“but there was no response.”提到露西没有回应,到后来完全和露西失去了联系。故选D。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:几个星期过去了,几个月过去了,我放弃了再次收到她来信的希望。A. hope希望;B. tradition传统;C. choice选择;D. risk风险。根据上文“Weeks turned int

87、o months, and I gave up the”可知,过去了很久,作者放弃了和对方联系上的希望。故选A。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:她在邮件中道歉并解释了她突然缺席的原因。A. instruction指导;B. absence缺席;C. failure失败;D. comment评论。根据上文“Weeks turned into months, and I gave up the”可知,露西消失了好几个月,在邮件里解释了原因。故选B。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:她的话触动了我的心,我意识到我们的关系对我们俩的影响。A. personality个性;B. confide

88、nce自信;C. creativity创造性;D. connection联系,关系。根据上文可知作者和露西建立深厚的友谊,故此处指这段关系对两人的影响。故选D。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:尽管我们隔着遥远距离和不同的时区,但我们的友谊依然牢固,并将继续茁壮成长。A. warned警告;B. cheated欺骗;C. separated分开;D. surprised使惊讶。根据后文“by distance and time zones”可知,两人被距离和时区分隔开了。故选C。第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空自处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

89、In modern society, many traditional Chinese festivalsare becoming less and less popular. However, these traditional festivals are an important part of Chinese culture, _36_teach us a lot about our nations history. So we must protect and maintain them. The Dragon Boat Festival, for example, _37_(cele

90、brate) in honour of Qu Yuan, _38_great poet living in the Warring States period of ancient China. Promoting traditional festivals _39_(help) to spread such knowledge about our national history. Moreover, traditional festivals enable us _40_(learn) more about fine Chinese values. The full moon on the

91、 festival is considered to standfor family togetherness and family members will come back home even if they live very far away. By _41_(observe) these festivals, younger generations learn to honour fine Chinese values. _42_(final), traditional festivals are a source of national pride and help shape

92、our national identity. Traditional festivals tell us who we are and fill uswith pride in being Chinese and they have a great impact _43_ millions of people who want to learn _44_ (much) about China. Traditional festivals have been passed down to us from previous generations. Every one of usshould ha

93、ve a strong sense of _45_(responsible) to protect them for the future generations.【答案】36. which 37. is celebrated 38. a 39. helps 40. to learn 41. observing 42. Finally 43. on#upon 44. more 45. responsibility【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了传统节日的重要意义,通过庆祝这些节日,年轻一代学会了尊重中国的优良价值观。我们每个人都应该有强烈的责任感来保护传统节日。【36题详解】考查

94、定语从句。句意:然而,这些传统节日是中国文化的重要组成部分,它教会了我们很多关于我们民族的历史。此处非限制性定语从句修饰先行词these traditional festivals,在从句中作主语,指物,故填which。【37题详解】考查时态语态。句意:例如,端午节是为了纪念屈原而庆祝的,屈原是中国古代战国时期的一位伟大诗人。主语与谓语构成被动关系,陈述客观事实用一般现在时的被动语态,主语为The Dragon Boat Festival,谓语用单数。故填is celebrated。【38题详解】考查冠词。句意:例如,端午节是为了纪念屈原而庆祝的,屈原是中国古代战国时期的一位伟大诗人。poet

95、为泛指,且great是发音以辅音音素开头的单词。故填a。【39题详解】考查主谓一致。句意:推广传统节日有助于传播有关我们民族历史的知识。陈述客观事实用一般现在时,主语为动名词短语,谓语用三单形式。故填helps。【40题详解】考查非谓语动词。句意:此外,传统节日使我们能够更多地了解中国的优良价值观。短语enable sb. to do sth.表示“使某人能做某事”。故填to learn。41题详解】考查非谓语动词。句意:通过庆祝这些节日,年轻一代学会了尊重中国的优良价值观。作介词by的宾语,应用动名词形式。故填observing。【42题详解】考查副词。句意:最后,传统节日是民族自豪感的源泉

96、,有助于塑造我们的民族认同。修饰后文句子应用副词finally,首字母大写。故填Finally。【43题详解】考查介词。句意:传统节日告诉我们我们是谁,让我们为自己是中国人而感到自豪,它们对数百万想要更多地了解中国的人产生了巨大的影响。表示“对有巨大影响”短语为have a great impact on/upon。故填on/upon。【44题详解】考查比较级。句意:传统节日告诉我们我们是谁,让我们为自己是中国人而感到自豪,它们对数百万想要更多地了解中国的人产生了巨大的影响。结合语境,此处表示“了解更多”,应用比较级more。故填more。【45题详解】考查名词。句意:我们每个人都应该有强烈的

97、责任感来保护他们的后代。表示“责任感”短语为a sense of responsibility,故填名词responsibility作宾语。故填responsibility。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假如你是高一学生李华,你校英语阅读社 (English Reading Club)正在招募(recruit) 新成员,你非常渴望加入。请你用英语写一封申请信,内容包括:1. 写信目的;2. 加入英语阅读社的原因;3. 希望获准。注意:1.写作词数应为80个左右;2.请按照以下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Sir/ Madam,My name is Li

98、 Hua, a freshman in our school._Yours,Li Hua【答案】Dear Sir/ Madam,Im Li Hua, a freshman in our school. Learning the English Reading Club is recruiting new members, I am writing to apply to be one of them.Reading classics can not only give me a deep insight into history and culture but broaden my horiz

99、ons. The club, therefore, becomes what Im eager to join. For one thing, challenging to read books in the original will definitely improve my English level. For another, I can make more like-minded friends, participate in its activities and contribute my ideas. Understanding the responsibilities that

100、 come with membership, I assure you of my commitment and active participation.I would appreciate it if you could consider my application. Looking forward to your early reply.Yours,Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生对于你校英语阅读社 (English Reading Club)正在招募(recruit) 新成员这一情况,你非常渴望加入,用英语写一封申请信。【详解】1.词汇积累拓宽:broad

101、en widen渴望做某事:be eager to do desire to do提高,增强:improve enhance参加:participate in taking part in 2.句式拓展简单句变复合句原句:Learning the English Reading Club is recruiting new members, I am writing to apply to be one of them.拓展句:Because I learn the English Reading Club is recruiting new members, I am writing to

102、apply to be one of them.【点睛】【高分句型1】Understanding the responsibilities that come with membership, I assure you of my commitment and active participation.(运用了that引导定语从句和现在分词形式作状语。)【高分句型2】I would appreciate it if you could consider my application.(运用了连词if引导的条件状语从句。)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两

103、段,使之构成一篇完整的短文。After filling out fifty applications, going through four interviews, and winning one offer, I took what I could get a teaching job at what I considered a distant wild area: western New Jersey. My characteristic optimism was alive only when I reminded myself that I would be doing what I

104、 had wanted to do since I was fourteen teaching English School started. I was teaching English. I worked hard, taking time off only to eat and sleep. And then there was my sixth-grade class who were only six years younger than me. I was struggling in my work as a young idealistic teacher. I wanted t

105、o make literature come alive and to promote a love for the written word. The students wanted to throw spitballs (纸团)and whisper dirty words in the back of the room. In college, I had been taught that a successful educator should ignore bad behavior. So I did, confident that, as the textbook had said

106、, the bad behavior would disappear as I gave my students positive attention. But in fact, humans, particularly teenagers, rarely seem reasonable. By the time my boss, who was also my taskmaster, known to be the strictest, most demanding, most quick to fire inexperienced teachers, came into the class

107、room to observe me, the students exhibited very little good behavior to praise. My boss sat in the back of the room. The boys in the class were making animal noises, hitting each other while the girls filed their nails or read magazines. I just pretended it all wasnt happening and went on lecturing

108、and tried to ask some inspiring questions. My boss, sitting in the back of the room, seemed to be growing bigger and bigger. After twenty minutes, he left silently. Visions of unemployment marched before my eyes. I felt mildly proud that I got through the rest of class without crying, but at my next

109、 free period, I had to face him. 注意:1续写词数应为150左右;2请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1: After class, I walked to his office, took a deep breath and opened the door. _Paragraph 2: Inspired by his advice, I walked toward the classroom, determined to make a change. _【答案】After class, I walked to his office, to

110、ok a deep breath and opened the door. My boss was sitting in his chair with a poker face, gazing at me silently. I said nothing, wondering if he would fire me right away. He handed me an envelope, which added to my anxiety at that moment. However, my eyes were wide open when I opened it and read the

111、 letter. It was not an unemployment letter but a letter with several suggestions about my teaching, one of which was highlighted in red: An educator should respect students feelings. Almost immediately, a surge of warmth rose inside me.Inspired by his advice, I walked toward the classroom, determine

112、d to make a change. As the bell rang, I stood on the platform, eyes wandering across the classroom. I cleared my throat and announced, “Boys and girls, lets begin with what you think about my literature lesson.” Suddenly, a complete silence fell over the class. Each student lifted their head and cas

113、t me a puzzled look. Flashing a smile, I encouraged, “Anything youd like to say is welcomed!” At this, a ripple of excitement spread through the classroom. The literature class soon amazingly came to life thanks to their brilliant voices. It was at that time that I fully understood what my boss told

114、 me: respecting the students instead of ignoring them will make a difference.【解析】【导语】本文以事件为线索展开,讲述了我大学毕业以后在新泽西州西部的一所学校担任英语老师,尽管我很努力在教书,学校的同学们还是不为所动,最后导致我的老板很生气。但是出乎意料的是老板给了我中肯的建议,让我明白教育者要尊重学生的感受,于是我开始改变自己的教学,最终使课堂再次活跃起来的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“下课后,我走到他的办公室,深吸一口气,打开了门。”可知,第一段可描写我觉得自己表现不好以为要失业的时候,老板给了我

115、中肯的建议。由第二段首句内容“在他的建议的启发下,我走向教室,决心做出改变。”可知,第二段可描写我在老板的启发下改进教学后取得的成果。2.续写线索:担心被解雇老板给出建议改进教学取得成果感悟3.词汇激活行为类 盯着:gaze at/stare at 宣布:announce/declare 鼓励:inspire/encourage情绪类 焦虑:anxiety/worry 迷惑的:puzzled/confused【点睛】高分句型1However, my eyes were wide open when I opened it and read the letter.(由连词when引导的时间状语从句)高分句型2He handed me an envelope, which added to my anxiety at that moment. (由关系代词which引导非限制性定语从句)

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1