ImageVerifierCode 换一换
格式:DOCX , 页数:22 ,大小:45.93KB ,
资源ID:945941      下载积分:8 金币
快捷下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝扫码支付 微信扫码支付   
验证码:   换一换

加入VIP,免费下载
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.ketangku.com/wenku/file-945941-down.html】到电脑端继续下载(重复下载不扣费)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
下载须知

1: 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。
2: 试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓。
3: 文件的所有权益归上传用户所有。
4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
5. 本站仅提供交流平台,并不能对任何下载内容负责。
6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

版权提示 | 免责声明

本文(四川省仁寿第一中学北校区2022-2023学年高二英语下学期5月期中试题(Word版附解析).docx)为本站会员(a****)主动上传,免费在线备课命题出卷组卷网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知免费在线备课命题出卷组卷网(发送邮件至kefu@ketangku.com或直接QQ联系客服),我们立即给予删除!

四川省仁寿第一中学北校区2022-2023学年高二英语下学期5月期中试题(Word版附解析).docx

1、仁寿一中北校区高二下学期五月月考英语测试(考试时间:120 分钟 满分:150 分)第一部分听力 (共两节,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选 项,并标在试卷的相应位置。每段对话仅读一遍。1. What will Sally do next week?A. Deliver some paper. B. Give a speech. C. Borrow some books.2. Which of the following will the man pick?A.

2、One-month membership. B. Three-month membership. C. Six-month membership.3. What is the probable relationship between the speakers?A. Headmaster and teacher. B. Employer and employee. C. Doctor and patient.4. When did the woman send the package?A. On Wednesday. B. On Monday. C. On Sunday.5. What are

3、 the speakers mainly talking about?A. The weather. B. A department store. C. A new shirt.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A 、B 、C 三个选项 中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6 、7 题。6. What tea does good to your

4、lungs?A. Green tea. B. Dark tea. C. Black tea.7. How much will the woman pay?A. 200 yuan. B. 250 yuan. C. 300 yuan.听第 7 段材料,回答第 8 、9 题。8. How old was the woman when they played the game last time?A. 5. B. 12. C. 17.9. Which ball is worth the most points?A. The red one. B. The green one. C. The blue

5、one.10. Who was best at playing the game?A. Alice. B. Dennis. C. George.听第 8 段材料,回答第 10 至第 12 题。11. Where is the new gym?A. In a shopping mall. B. In a hotel. C. Near a bridge.12. How much did the man probably pay per month at his old gym?A. $30. B. $24. C. $22.13. What is a benefit of the new gym?A

6、. Free fruit. B. Views of the outside. C. Discounted hotel rooms.听第 9 段材料,回答第 13 至第 16 题。14. Why does the woman make the call?A. To complain. B. To apologize. C. To praise.15. What does the woman like about the shirt?A. Its size. B. Its style. C. Its color.16. What will the woman do this weekend?A.

7、Go travelling. B. Go climbing. C. Go dancing.17. How will the woman probably feel about the result?A. Embarrassed. B. Worried. C. Satisfied.听第 10 段材料,回答第 17 至第 20 题。18. Where can you find physics or chemistry books in the library?A. On level l. B. On level 2. C. On level 3.19. How much is the daily

8、fee for overdue books?A. 15 cents. B. 25 cents. C. 50 cents.20. When does the library close on Friday nights?A. At 10: 30pm. B. At 10: 00pm. C. At l1:00pm第二部分 阅读理解 (共两节,满分 50 分 )第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读短文,从每题所给的四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ARelationship skills and social skills are referred to

9、 as “skills” for a reason they require learning, practice, and improvement. Here are the best relationship books on the market, according to a licensed mental health counselor.Best for Communication: 4 Essential Keys to Efective Communication in Love, Life, Work Anywhere!In this day and age, we coul

10、d all use a refresher in terms of basic communication skills. This award-winning book filled with how-to guides and exercise challenges is a great place to start. Written with all kinds of relationships in mind, including family, dating, friendships, and even work relationships, its designed to help

11、 you improve empathy, listening skills, and communication skills.Best for Socializing: How to Become a People MagnetSocial anxiety is a common issue in our modern-day world among all age groups. This book, written by award-winning author Marc Reklau, provides 62 simple strategies ( 策略) to help you i

12、mprove your social skills in everything from first impressions to deeper relationships. With a variety of strategies available, you can choose the ones that are best suited for your needs. This book is also beneficial for those working in sales or customer service industries that frequently handle c

13、omplaints or require making connections.Best for Problem-Solving: I Hear You: The Surprisingly Simple SkillBehind Extraordinary RelationshipsIn this bestselling book, author Michael Sorensen put relationship problem-solving skills into a three-hour read. It reads more like a conversation to help use

14、rs understand the value of listening and validation in relationships.Best for Personality Types: The Enneagram for Relationships: Transform Your Connections with Friends, Family, Colleagues, and in LoveThe Enneagram is one of the fastest-growing personality assessments and concepts in the world righ

15、t now, and rightfully so. There are nine different personality types with up to 27 subtypes to help you understand yourself aiding in connection with those closest to you.1. What is the purpose of the text?A. To point out the importance of relationships.B. To introduce 4 relationship books to reader

16、s.C. To encourage people to improve social skills.D. To call for the understanding between people.2. What is special about How to Become a People Magnet?A. It focuses on problem-solving skills.B. It deals with all kinds of relationships.C. It offers strategies about social skills.D. Its written by a

17、n award-winning author.3. Which one should people hoping to understand themselves choose?A. 4 Essential Keys to Efective Communication in Love, Life, Work Anywhere!B. How to Become a People Magnet.C. The Enneagramfor Relationships: Transform Your Connections with Friends, Family, Colleagues, and in

18、Love.D. I Hear You: The Surprisingly Simple Skill Behind Extraordinary Relationships.【答案】1. B 2. C 3. C【解析】【导语】本是一篇应用文。文章推荐了四本最好的关于社交技巧的书籍。【1题详解】细节理解题。根据第一段中“Relationship skills and social skills are referred to as “skills” for a reason they require learning, practice, and improvement. Here are the

19、best relationship books on the market, according to a licensed mental health counselor.(人际关系技巧和社交技巧被称为“技能”是有原因的它们需要学习、练习和提高。以下是一位有执照的心理健康咨询师推荐的市面上最好的人际关系技巧书籍)”可推知,本文的目的是向读者介绍4本关于人际关系的书。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据Best for Socializing: How to Become a People Magnet部分中“This book, written by award-winning autho

20、r Marc Reklau, provides 62 simple strategies ( 策略) to help you improve your social skills in everything from first impressions to deeper relationships.(这本书由屡获殊荣的作家Marc Reklau撰写,提供了62个简单的策略来帮助你提高社交技能,包括从第一印象到更深层次的人际关系)”可知,How to Become a People Magnet的特别之处在于它提供有关社交技能的策略。故选C项。3题详解】细节理解题。根据Best for Per

21、sonality Types: The Enneagram for Relationships: Transform Your Connections with Friends, Family, Colleagues, and in Love部分中“There are nine different personality types with up to 27 subtypes to help you understand yourself aiding in connection with those closest to you.(有9种不同的人格类型,多达27种亚型,可以帮助你了解自己,

22、帮助你与最亲近的人建立联系)”可知,希望了解自己的人应该选择The Enneagramfor Relationships: Transform Your Connections with Friends, Family, Colleagues, and in Love。故选C项。BMary had struggled to find the right words to convey her thoughts and feelings ever since she was a child. She was often told that she was “too quiet” or “too

23、shy”, and as she grew older, she became increasingly self-conscious about her inability. It wasnt that she didnt have anything to say far from it. Marys mind was constantly racing with ideas and observations, but no matter how hard she tried, she just couldnt seem to get the words out.“Mary, I need

24、to talk to you,” Mr. Thompson, the boss of Marys new company, said one day, his voice serious. Marys heart sank. “Dont worry,” Mr. Thompson said, noticing Marys panic. “Its not that kind of conversation. I just wanted to talk to you about something thats been on my mind lately.”He paused for a momen

25、t, collecting his thoughts. “Ive noticed that youve been struggling a bit lately. It seems like youre having a tough time communicating with customers. I hear that youre proficient at writing. So why not join our Advertising Department? Besides, I have another suggestion”Mary kept nodding, unable to

26、 find the words to express her gratitude.Following Mr. Thompsons suggestion, Mary joined a writing competition. She had always been a talented writer, and she knew that she had the potential to create something truly special. So she set to work, pouring her heart and soul into her essay. The words s

27、tarted flowing, and Mary found herself writing with a newfound sense of clarity and purpose.The judges of the competition were amazed by Marys essay, and they selected it as the winner. Mary was thrilled, and she was grateful to have finally found the right way to do a good job.4. What is Marys prob

28、lem?A. She was too self-conscious.B. She had nothing to say with people.C. She had too many thoughts in mind.D. She didnt know how to communicate.5. Why did Mr. Thompson have a talk with Mary?A. To offer advice on her development.B. To make her feel comfortable.C. To give her a job promotion.D. To p

29、oint out her problem.6. How did Mary feel when creating her essay?A. Confident.B. Unsure.C. Serious.D. Relaxed.7. What can we know from Marys experience?A. It is never too late to learn.B. Actions speak louder than words.C. Losses on one side and gains on the other.D. Diligence can make up for lack

30、of intelligence.【答案】4. D 5. A 6. A 7. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文,讲述的是想法很多却不会与人沟通的Mary通过老板的正确引导,找到了发挥自己特长的路的故事。【4题详解】细节理解题。根据第一段“It wasnt that she didnt have anything to say far from it. Marys mind was constantly racing with ideas and observations, but no matter how hard she tried, she just couldnt seem to ge

31、t the words out.(这并不是说她没有什么可说的远非如此。玛丽的脑子里不断地有想法和观察,但无论她多么努力,她似乎就是说不出话来)”可知,Mary不知如何表达,故选D。【5题详解】推理判断题。根据第三段“He paused for a moment, collecting his thoughts. “Ive noticed that youve been struggling a bit lately. It seems like youre having a tough time communicating with customers. I hear that youre p

32、roficient at writing. So why not join our Advertising Department? Besides, I have another suggestion”(他停了一会儿,整理思绪。“我注意到你最近有点挣扎。看起来你和客户沟通很困难。我听说你很擅长写作。那么为什么不加入我们的广告部呢?此外,我还有一个建议”)”可推知,Mr. Thompson和Mary进行谈话是为她的发展提供建议。故选A。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段“She had always been a talented writer, and she knew that she

33、had the potential to create something truly special. So she set to work, pouring her heart and soul into her essay. The words started flowing, and Mary found herself writing with a newfound sense of clarity and purpose.(她一直是个有才华的作家,并且她知道自己有潜力创作出真正特别的东西。于是她开始工作,全身心地投入到她的文章中。她的话语开始滔滔不绝,玛丽发现自己在写作时有了一种新

34、的清晰感和目的性)”可推知,玛丽在创作文章时感到很自信。故选A。【7题详解】推理判断题。根据文章大意,本文主要讲述的是想法很多却不会与人沟通的Mary通过老板的正确引导,找到了发挥自己特长的路的故事,C选项“得此失彼” 能描述玛丽的经历,故选C。CFeeling a bit bored? It could be just what you need to produce your best ideas, excite your creativity or simply give your brain a rest.Nowadays, in the age of round-the-clock

35、entertainment, its (technically) trickier to be bored. If the show youre watching has lost its spark, you can easily amuse yourself on social media without even leaving the sofa. But thats not necessarily a good thing. Feeling disengaged from the task in hand, or a lack of stimulation (刺激), does hav

36、e its benefits, according to researchers at the University of Central Lancashire.Being bored motivates you to search out something less boring to do. For example, if you decide theres nothing worth watching on TV, you might choose to switch off and take up a new hobby. This, according to researchers

37、, can explain why the lockdowns of the past two years saw a surge (激增) in creativity among people stuck at home from banana-bread-making to picking up a paintbrush for the first time since childhood.But what about those times when you have no choice but to stick with the boring situation, waiting fo

38、r a bus, for instance? The good news is that the boredom youre feeling now could spark your creativity later, says a 2019 study published in the Academy of Management Discoveries journal. People whod taken part in a bean-sorting task later performed better at coming up with creative ideas than anoth

39、er group whod been given something more interesting to do first.Ultimately, dont take it for granted that therell always be something close at hand to entertain us. With boredom, we will not run the risk of becoming boring ourselves.8. What does the author imply in paragraph 2?A. Wondering mind can

40、be healthy.B. Social media can surely entertain us.C. Being bored may be something good.D. Being involved in the task is beneficial.9. Why was the surge in creativity seen recently?A. People were stimulated by boredom.B. People were better equipped at home.C. People had more hobbies to choose from.D

41、. People were more concerned about mental being.10. What is the purpose of the bean-sorting task in the 2019 study?A. To create a boring situation.B. To reduce peoples boredom.C. To make a funny performance.D. To show an entertainment at hand.11. What is the best title of the passage?A. What is the

42、point of creativity?B. Are we more easily bored nowadays?C. How can we deal with daily boredom?D. Does boredom make us more creative?【答案】8. C 9. A 10. A 11. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了通过一系列的研究实验发现无聊可以激发创造力。【8题详解】推理判断题。根据第二段“Feeling disengaged from the task in hand, or a lack of stimulation , does have

43、 its benefits, according to researchers at the University of Central Lancashire.(中央兰开夏大学的研究人员表示,对手头工作感到心不在焉或缺乏刺激确实有好处。)”可推断,作者在第二段中暗示了无聊可能是件好事。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段“For example, if you decide theres nothing worth watching on TV, you might choose to switch off and take up a new hobby.This, according

44、to researchers, can explain why the lockdowns of the past two years saw a surge in creativity among people stuck at home from banana-bread-making to picking up a paintbrush for the first time since childhood.(例如,如果你觉得没有什么值得看的电视节目,你可以选择关掉它,培养新的爱好。研究人员表示,这可以解释为什么在过去两年的封锁中,到童年以来首次拿起画笔的人们的创造力激增。)”可知,无聊刺

45、激了人们使得人们出现了创造力的激增。故选A。【10题详解】推理判断题。根据第四段“People whod taken part in a bean-sorting task later performed better at coming up with creative ideas than another group whod been given something more interesting to do first.(那些后来参与了豆子分类任务的人比另一组先做更有趣的事情的人在想出创意方面表现得更好。)”可知,这个实验室为了证明无聊可以激发创造力,所以推断2019年研究中的豆类分

46、类任务的目的是创造一个无聊的环境。故选A。11题详解】主旨大意题。根据第一段“Feeling a bit bored? It could be just what you need to produce your best ideas, excite your creativity or simply give your brain a rest.(感觉有点无聊?它可能正是你所需要的,让你产生最好的想法,激发你的创造力,或者只是让你的大脑休息一下。)”及全文可知,本文主要介绍了通过一系列的研究实验发现无聊可以激发创造力。所以“Does boredom make us more creative

47、?(无聊让我们更有创造力吗?)”作为文章标题最为合适。故选D。DWhen put to tests, bees have long proved that theyve got a lot more to offer than pollinating (授粉) , making honey and being loyal to a queen. The hard-working insects can change their behavior when things seem difficult, and now some scientists find there is proof tha

48、t they also like to play. Scientists from Queen Mary University of London performed an experiment, in which they set up a container that allowed bees to travel from their nest to a feeding area. But along the way, the bees could choose to pass through a separate section with some small wooden balls.

49、 Over 18 days, the scientists watched as the bees “went out of their way to roll wooden balls repeatedly, despite no apparent incentive (刺激)to do so. ”Earlier studies have shown that the black and yellow bugs are willing to learn new tricks in exchange for food or other rewards. In this case, to get

50、 rid of external factors, scientists made sure the bees had adapted to their new home and that their environment was stress-free. The finding suggests that like humans, insects also interact with objects as a form of play. Also similar to people, younger bees seem to be more playful than adult bees.

51、 “This research provides a strong indication that insect minds are far more complicated than we imagine. There are lots of animals who play just for the purpose of enjoyment, but most examples come from young mammals (哺乳动物) and birds,” said Lars Chittka, a professor of sensory and behavioral ecology

52、 at Queen Mary University of London, who led the study. The studys first author, Samadi Galpay, who is a PhD student at Queen Mary University of London, states that it is more evident that bees may be capable of experiencing feelings. “They may actually experience some kind of positive emotional sta

53、tes, even if basic, like other larger animals do. This finding has effects on our understanding of the sense and welfare of insects, which, consequently, encourages us to respect and protect wildlife on Earth ever more,” she says.12. What is the new finding about bees?A. They are fond of having fun.

54、B. They are faithful to the queen.C. They are adaptable to changes.D. They are skilled at rolling balls.13. How did scientists remove external influences in the experiment?A. By teaching bees new tricks.B. By rewarding bees with food.C. By making bees feel at home.D. By building new homes for bees.1

55、4. What are Lars Chittkas words mainly about?A. The forms of bees interaction.B. The complexity of bees minds.C. The examples of mammals play.D. The purpose of mammals enjoyment.15. What does Samadi Galpay say about the study result?A. It backs up prior understanding of insects.B. It reveals reasons

56、 for bees positive feelings.C. It drives research on animals emotional state.D. It contributes to wildlife conservation on Earth.【答案】12. A 13. C 14. B 15. D【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了一项研究结果表明昆虫的思维比人类想象的复杂。这项研究对于保护昆虫有很大的作用。12题详解】细节理解题。根据第一段第二句话“The hard-working insects can change their behavior when thin

57、gs seem difficult, and now some scientists find there is proof that they also like to play.(这种勤劳的昆虫可以在困难的时候改变自己的行为,现在一些科学家发现有证据表明它们也喜欢玩耍)”可知,新的研究表明蜜蜂喜欢玩耍。故选A。【13题详解】推理判断题。根据第三段第二句话“In this case, to get rid of external factors, scientists made sure the bees had adapted to their new home and that thei

58、r environment was stress-free.(在这种情况下,为了摆脱外部因素,科学家们确保蜜蜂已经适应了他们的新家,并且他们的环境没有压力)”可推知,为了消除外部因素,他们让蜜蜂适应新家,让他们有了家的感觉,从而对环境感觉不到压力。故选C。【14题详解】细节理解题。根据第四段 Lars Chittka说的话“This research provides a strong indication that insect minds are far more complicated than we imagine. There are lots of animals who play

59、 just for the purpose of enjoyment, but most examples come from young mammals (哺乳动物)and birds,(这项研究有力地表明,昆虫的思维远比我们想象的复杂。有很多动物只是为了享乐而玩耍,但大多数例子来自于年轻的哺乳动物和鸟类)”可知, Lars Chittka的话表明了昆虫的思维非常复杂。故选B。【15题详解】细节理解题。根据最后一段Samadi Galpay所说的话“This finding has effects on our understanding of the sense and welfare o

60、f insects, which, consequently, encourages us to respect and protect wildlife on Earth ever more.(这一发现对我们理解昆虫的感觉和福利产生了影响,从而鼓励我们更加尊重和保护地球上的野生动物)”可知,该研究结果有助于保护地球上的野生动物。故选D。第二节 七选五 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Study EffectivelyWith pressure and competition ris

61、ing in education, students nowadays are eager to find the best methods or tools to improve their academic scores. So, questions like “What is the best study method?” or “How can I learn knowledge faster?” arise in their minds._16_.Play the role of a teacherA useful way to remember lessons is to expl

62、ain them aloud to yourself. Once you learn a study material, try to explain it to yourself or your friends as your teachers explain it to you. This will help you to clear your confusion related to the lesson._17_. This will not only help the details stick in your mind but help you to be well prepare

63、d for your exams._18_Many students face a challenge like “Why cant I remember what Ive studied?”. _19_. A tired brain is a barrier to learning. Exercise before studying helps to lift your mood. In fact, physical activity helps wake you up so you feel ready when you sit down with your books.Absorb in

64、formation in smaller chunks (块)_20_ : You divide the 11 numbers into three smaller groups. Its easier to get these three chunks to stick in your mind than it is to remember the whole thing as a single string of information. You can use this strategy when studying by breaking a list down into smaller

65、 parts. Work on memorizing each part as its own group.Last but not the least, these tips on how to study effectively can only work if there is enough motivation and willpower to do well. You have to motivate yourself to reach the study goals.A. Work out before studyingB. You can call your parents fo

66、r helpC. Start with your toughest assignmentsD. It has a lot to do with the brain getting too tiredE. Think about how you memorize a phone numberF. The following are some of the best tips on how to study effectivelyG. Also, you can ask yourself questions just like your teachers would ask you【答案】16.

67、F 17. G 18. A 19. D 20. E【解析】【导语】这是一篇说明文,文章主要讲述如何有效学习。【16题详解】空前“So, questions like What is the best study method? or How can I learn knowledge faster? arise in their minds.(所以,像最好学习方法是什么?或者我怎样才能更快地学习知识?这样的问题在他们心中升起)”提到关于如何有效学习的两个问题,下文描述了三个方法,故F项“下面是一些关于如何有效学习的建议”承上启下,符合语境。故选F。【17题详解】根据本段小标题“Play the

68、 role of a teacher (扮演老师的角色)”及空后“This will not only help the details stick in your mind but help you to be well prepared for your exams.(这不仅可以帮助你记住细节,还可以帮助你为考试做好准备)”可知,空处是提到扮演老师的角色的另一种做法,下文是其好处,G项“此外,你也可以像老师一样提问自己”符合语境。故选G。【18题详解】根据本段的内容,尤其是“Exercise before studying helps to lift your mood. In fact,

69、 physical activity helps wake you up so you feel ready when you sit down with your books.(学习前锻炼有助于提升你的情绪。事实上,体育活动有助于唤醒你,这样当你坐下来看书时,你就会感觉准备好了)”可知,本段和锻炼有关,故A项“在学习前进行锻炼”符合语境。故选A。【19题详解】上文“Many students face a challenge like Why cant I remember what Ive studied?.(许多学生面临像这样的挑战为什么我记不住我学过的东西?)”提到,很多学生疑惑自己为

70、什么记不住学过的东西,结合空后“A tired brain is a barrier to learning.(大脑疲劳是学习的障碍)”可知,记不住学过的东西应是和大脑疲劳有关系,D项“这和大脑疲劳有很大关系”符合语境。故选D。【20题详解】根据本段小标题“Absorb information in smaller chunks(块)(把信息分成小块吸收)”及空后“You divide the 11 numbers into three smaller groups.(你把这11个数字分成三个小的组)”可知,此处是描述用把信息分成小块的方法记住电话号码,E项“想想你是如何记住一个手机号码的”符

71、合语境。故选E。第三部分 语言知识运用 (共两节,满分 45 分)第一节(共 20 小题;每小题 1. 5 分,满分 30 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A 、B 、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最 佳选项。One afternoon I toured an art museum while waiting for my husband to finish a business meeting. I was looking forward to a quiet view of the masterpiecesA young couple _21_ the painting

72、s ahead of me chatted _22_ between themselves. I watched them for a moment and _23_ the lady was doing all the talking. I admired the mans patience for _24_ her constant flood of words. Annoyed by their noise, I moved on.I met them several times as I moved through the various rooms of art. _25_ I he

73、ard her constant flood of words, I moved away _26_I was standing at the counter of the museum gift shop making a _27_ when the couple approached the exit. Before they left, the man _28_ his pocket and pulled out a white object. He extended (展开) it into a long walking stick and then tapped his way in

74、to the coatroom to _29_ his wifes jacket.“Hes a _30_ man,” the clerk at the counter said. “Most of us would _31_ if we were blinded at such a young age. During his recovery, he made a _32_ that his life wouldnt _33_. So, as before, he and his wife come in whenever theres a new art show.”“But what do

75、es he get out of the art?” I asked. “He cant see.”“Cant see? Youre _34_. He sees a lot. _35_ than you or I do,” the clerk said. “His wife _36_ each painting so he can see it in his head.”I learned something about patience, courage and love that day. I saw the _37_ of a young wife describing painting

76、s to a person without _38_ and the courage of a husband who would not _39_ blindness to change his life. And I saw the love _40_by two people as I watched this couple walk away with their arms intertwined (交缠). 21. A. viewingB. judgingC. noticingD. measuring22. A. carelesslyB. continuouslyC. secretl

77、yD. hardly23. A. announcedB. requiredC. blamedD. found24. A. living up toB. adding up toC. coming up withD. putting up with25. A. Each timeB. Now thatC. Ever sinceD. As though26. A. luckilyB. quicklyC. frequentlyD. gradually27. A. dealB. differenceC. fortuneD. purchase28. A. looked intoB. broke into

78、C. reached intoD. got into29. A. returnB. washC. takeD. buy30. A. braveB. coldC. luckyD. clever31. A. turn upB. make upC. wake upD. give up32. A. discoveryB. promiseC. complaintD. contribution33. A. endB. returnC. changeD. continue34. A. wrongB. carelessC. rightD. foolish35. A. BetterB. WorseC. Less

79、D. More36. A. drawsB. praisesC. describesD. touches37. A. patienceB. wisdomC. faithD. courage38. A. hearingB. sightC. emotionD. thought39. A. refuseB. forceC. inviteD. allow40. A. receivedB. expectedC. sharedD. imagined【答案】21. A 22. B 23. D 24. D 25. A 26. B 27. D 28. C 29. C 30. A 31. D 32. B 33. C

80、 34. A 35. D 36. C 37. A 38. B 39. D 40. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要介绍的是作者在美术展参观时,遇见一位妻子向她失明的丈夫描述着作品的每一个细节的故事,作者从中学到了耐心、勇气和爱。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:一对年轻的夫妇看着我前面的画,不停地聊天。A. viewing看,观看;B. judging判断;C. noticing注意到;D. measuring测量。根据上文中的“One afternoon I toured an art museum”可知,作者在艺术博物馆参观,所以此处指的是一对夫妇在“观看”画作。故选A项。【2

81、2题详解】考查副词词义辨析。句意:一对年轻的夫妇看着我前面的画,不断地聊天。A. carelessly粗心地;B. continuously不断地;C. secretly偷偷地;D. hardly几乎不。根据下文中的“I watched them for a moment and _3_ the lady was doing all the talking.”可知,作者看了一会,那位女士一直在说,由此可知,此处指的是“不断地”符合语境。故选B项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:我看了他们一会儿,发现一直是那位女士在说话。A. announced宣布;B. required要求;C. bl

82、amed责怪;D. found发现。根据上文中的“I watched them for a moment”以及and可知,作者看了一会儿,此处指的是“发现”一直是那位女士在说话。符合语境。故选D项。【24题详解】考查动词短语词义辨析。句意:我钦佩那个男人的耐心,能忍受她滔滔不绝的话语。A. living up to不辜负;B. adding up to加起来总共;C. coming up with提出;D. putting up with忍受。根据上文中的“I admired the mans patience”以及下文中的“her constant flood of words.”可知,作者

83、钦佩男士的耐心,是因为他能“忍受”滔滔不绝的话语。故选D项。【25题详解】考查连词词义辨析。句意:每次听到她滔滔不绝的话,我就赶紧走开。A. Each time每次;B. Now that既然;C. Ever since自从;D. As though好像。根据上文中的“I met them several times as I moved through the various rooms of art.”可知,作者在博物馆遇到他们几次,所以此处指的是“每次”符合语境。故选A项。【26题详解】考查副词词义辨析。句意:每次听到她滔滔不绝的话,我就赶紧走开。A. luckily幸运地;B. qui

84、ckly快速地;C. frequently频繁的;D. gradually逐渐地。根据上文中的“Annoyed by their noise, I moved on.”可知,作者觉得她滔滔不绝的话是噪音,所以此处应为“快速地”离开。故选B项。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:当这对夫妇走到出口时,我站在博物馆礼品店的柜台前买东西。A. deal交易;B. difference区别;C. fortune运气;D. purchase购买。根据上文中的“at the counter of the museum gift shop”可知,作者在博物馆礼品店应是“购买”东西。故选D项。【28题详解】

85、考查动词短语词义辨析。句意:在他们离开之前,那人把手伸进口袋,掏出一个白色的东西。A. looked into调查;B. broke into闯入;C. reached into伸进;D. got into染上。根据下文中的“his pocket and pulled out a white object.”可知,作者见到他取出一个白色的东西,由此推测,此处指的是“伸进”口袋,掏出一个白色的东西。故选C项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:他把它伸成一根长长的手杖,然后探着路走进衣帽间去拿他妻子的外套。A. return归还;B. wash洗;C. take带走,拿走;D. buy买。根据

86、语境和上文中的“and then tapped his way into the coatroom”可知,此处指的是那位男士探着路去衣帽间“拿”他妻子的外套。故选C项。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:“他是个勇敢的人,”柜台的工作人员说。A. brave勇敢的;B. cold冷的;C. lucky幸运的;D. clever聪明的。根据下文中的“Most of us would _11_ if we were blinded at such a young age.”以及“So, as before, he and his wife come in whenever theres a n

87、ew art show.”可知,柜台的工作人员说这位男士早年失明,但是他还是经常热爱艺术,参加艺术展,由此推断,此处指的是“勇敢的”符合语境。故选A项。【31题详解】考查动词短语词义辨析。句意:如果我们在这么年轻的时候就失明,我们大多数人都会放弃。A. turn up出现;B. make up构成;C. wake up醒来;D. give up放弃。根据语境和下文中的“if we were blinded at such a young age.”可知,人们在很年轻的时候失明,很容易选择“放弃”。故选D项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:在他康复期间,他发誓他的生活不会改变。A. dis

88、covery发现;B. promise承诺;C. complaint抱怨;D. contribution贡献。根据下文中的“So, as before, he and his wife come in whenever theres a new art show.”可知,他像以前一样与他的妻子在有新的艺术展时来参加,由此可推断,此处应是“承诺”他的生活不会“改变”。故选B项。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:在他康复期间,他发誓他的生活不会改变。A. end结束;B. return归还;C. change改变;D. continue继续。根据下文中的“So, as before, he a

89、nd his wife come in whenever theres a new art show.”可知,他像以前一样与他的妻子在有新的艺术展时来参加,由此可推断,此处应是“承诺”他的生活不会“改变”。故选C项。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:“看不见?你错了。他看到了很多。比你我都多,”店员说。A. wrong错误的;B. careless粗心的;C. right正确的;D. foolish笨的。根据上文中的“Cant see?”以及下文中的“He sees a lot.”可知,此处指的是你认为他看不见吗?事实上,他看到很多,所以此处指的是你“错了”符合语境。故选A项。【35题详

90、解】考查形容词词义辨析。句意:“看不见?你错了。他看到了很多。比你我都多,”店员说。A. Better更好的;B. Worse更糟的;C. Less更少的;D. More更多额。根据上文中的“He sees a lot.”并结合下文中的“than you or I do”可知,他是加上看到很多,比你我看到的“更多”。故选D项。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:他的妻子描述了每幅画,这样他就能在脑海中看到。A. draws描绘;B. praises赞扬;C. describes描述;D. touches触碰。根据上文中的“I admired the mans patience for _4_

91、 her constant flood of words.”可知,他妻子滔滔不绝地说话,其实是在向他“描述”每一幅画。故选C项。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:我看到了一个年轻的妻子向一个盲人描述绘画的耐心,以及一个不让失明改变自己生活的丈夫的勇气。A. patience耐心;B. wisdom智慧;C. faith信任;D. courage勇气。根据上文中的“I learned something about patience, courage and love that day.”可知,作者那天学会了耐心,所以此处指的是妻子向一个失明的人描述绘画的“耐心”。故选A项。【38题详解】考

92、查名词词义辨析。句意:我看到了一个年轻的妻子向一个盲人描述绘画的耐心,以及一个不让失明改变自己生活的丈夫的勇气。A. hearing听力;B. sight视力;C. emotion情绪;D. thought思想。根据上文中的“He extended (展开) it into a long walking stick and then tapped his way into the coatroom to _9_ his wifes jacket.”以及blinded可知,这位男士是一位失明的人,所以此处指的是没有“视力”的人。故选B项。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:我看到了一个年轻的妻

93、子向一个盲人描述绘画的耐心,以及一个不让失明改变自己生活的丈夫的勇气。A. refuse拒绝;B. force强迫;C. invite邀请;D. allow允许。根据上文中的“During his recovery, he made a _12_ that his life wouldnt _13_. So, as before, he and his wife come in whenever theres a new art show.”可知,尽管男士失明,但是他依然热爱着艺术,每次艺术展览都会参加,由此可知,此处指的是他不“允许”失明改变自己的生活,符合语境。故选D项。【40题详解】考查

94、动词词义辨析。句意:当我看到这对夫妇手挽着手离开时,我看到了两个人分享的爱。A. received收到;B. expected期望;C. shared分享;D. imagined想象。根据上文中的“the love”以及下文中的“by two people”可知,此处指的是他们彼此“分享”的爱。故选C项。第二节 语法填空 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。A Young Designers Way to Fashion SuccessChinese designer Zhang Yan, _41_work ha

95、s just hit New Yorks and Chinese catwalks (T台), is slowly breaking the old idea about men in embroidery (刺绣) and fashion. Zhang has surprised the world with his unique embroidered Qipaos. However, for the 26-year-old young man, his success is not easy. Holding the tiny needle properly in his big han

96、d wasnt _42_ easy job for Zhang in the early days. Whats more, his parents were _43_(strong) against him, thinking that embroidery was womens work and it had no future, _44_Zhang did not give up. He believes handwork has nothing to do with gender (性别) especially when it comes to_45_(dream). Years of

97、 his hard work has paid off so far. His designs quickly_46_(draw) attention and even earned him an _47_(invite) to the 2019 New York Fashion Week. Western audiences at the show were amazed _48_the charm of the embroidered Qipao, saying it showed a kind of Eastern power. _49_(feel) that his success h

98、as brought him a sense of national pride, Zhang hopes his experience can also help inspire teenagers _50_(follow) their dreams. “There are many ways to achieve success. As long as you keep going, you can make your dreams come true,” he says.【答案】41. whose 42. an 43. strongly 44. but 45. dreams 46. dr

99、ew 47. invitation 48. by#at 49. Feeling 50. to follow【解析】【导语】本文是说明文。文章主要介绍中国年轻设计师张彦的时尚成功之路。【41题详解】考查定语从句。句意:中国设计师张彦的作品刚刚已经登上纽约和中国的T台,正在慢慢打破关于刺绣和时尚界中的男性的旧观念。分析句子结构和意思可知,_1_work has just hit New Yorks and Chinese catwalks是非限制性定语从句,关系词指代先行词Zhang Yan在从句中作定语,修饰后面的名词work,用关系代词whose引导。故填whose。【42题详解】考查冠词。句

100、意:在早期,把小针头正确地握在大手里对张彦来说不是一件容易的事。分析句子结构和意思可知,job是可数名词单数形式,这里表示泛指,“一个”的意思,前面用不定冠词修饰,easy的第一个因素是元音音素,用an。故填an。【43题详解】考查副词。句意:更重要的是,他的父母强烈反对,他们认为刺绣是女人的工作,没有前途,但是张彦没有放弃。分析句子结构和意思可知,这里需要副词作状语,修饰were against。故填strongly。【44题详解】考查连词。句意:见第3题详解。分析句子结构和意思可知,上下文是转折关系。故填but。【45题详解】考查名词的数。句意:他认为手工与性别无关,尤其是当涉及到梦想时。

101、分析句子结构和意思可知,是可数名词,前面没有限定词,所以用复数形式,表示泛指。故填dreams。【46题详解】考查时态。句意:他的设计很快吸引了人们的注意,甚至为他赢得了2019年纽约时装周的邀请。分析句子结构和意思可知,这句话描述的是过去的事情,谓语动词draw用一般过去时。故填drew。【47题详解】考查名词。句意:见第6题详解。分析句子结构和意思可知,前面有不定冠词an修饰,所以这里用名词单数形式,作宾语。故填invitation。【48题详解】考查固定搭配。句意:参加演出的西方观众对刺绣旗袍的魅力感到惊讶,称其展现了一种东方力量。分析句子结构和意思可知,这里考查固定搭配be amaze

102、d by/at,意为“对感到惊讶”。故填by/at。【49题详解】考查非谓语动词。句意:感觉他的成功给他带来了民族自豪感,张彦希望他的经历也能帮助激励青少年追逐他们的梦想。分析句子结构和意思可知,非谓语动词feel和逻辑主语Zhang是主谓关系,用现在分词形式作状语,表示主动,首字母大写。故填Feeling。50题详解】考查非谓语动词。句意:见第9题详解。分析句子结构和意思可知,这里考查固定搭配inspire sb. to do sth.,意为“激励某人做某事”。故填to follow。第四部分 写作 (共两节,满分 35 分)第一节 短文改错 (共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分

103、)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。 删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。The summer holiday is coming, but it makes me very excitedly. I have been looking forward to relax my

104、self and Id like to go fishing and climb high mountains. Ride my bicycle is also good for me. I think I can play football or play the chess with my father as well. How a wonderful time I will have during the summer holiday! But my father had different opinions. He does not want me to go out. Hes afr

105、aid Ill be knocking down by a truck, fall into rivers, fall off a tree or fight with others. Whats worse, hes afraid I will be kidnapped. I hate kept in a cage like a bird. I need freedom and I will try his best to persuade my father.【答案】1. butand2. excitedlyexcited 3. relaxrelaxing4. RideRiding5.Ho

106、wWhat6.删除chess前the 7. hadhas8. knockingknocked9. kept前加being10. hismy【解析】【导语】这是一篇说明文。即将来临的寒假让作者兴奋不已,因为可以做很多有趣的事。但出于安全考虑,父亲不让作者出门。为了获得自由,作者会说服父亲。【详解】1.考查连词。句意:暑假即将来临,这让我非常兴奋。此处前后文为并列关系,应用连词and。故but改为and。2.考查形容词。句意:暑假即将来临,这让我非常兴奋。作宾补,修饰人应用形容词excited。故excitedly改为excited。3.考查非谓语动词。句意:我一直期待着放松自己,我想去钓鱼和爬高

107、山。短语look forward to doing sth.,表示“期待做某事”,后跟动名词作宾语。故relax改为relaxing。4.考查非谓语动词。句意:骑自行车对我也有好处。作句子的主语应用动名词形式。故Ride改为Riding。5.考查感叹句。句意:我暑假将有多么美好的时间!此处为感叹句,what修饰名词,a wonderful time为名词短语,应用what引导,how修饰形容词/副词。故How改为What。6.考查冠词。句意:我想我也可以和爸爸一起踢足球和下棋。短语play chess表示“下棋”。故删除chess前the。7.考查时态。句意:但我父亲有不同的意见。全文用的是一

108、般现在时,主语为father,谓语用三单形式。故had改为has。8. 考查语态。句意:他担心我会被卡车撞倒,掉进河里,从树上掉下来,或者和别人打架。主语I与knock构成被动关系,为一般将来时的被动语态。故knocking改为knocked。9.考查语态。句意:我讨厌像鸟一样被关在笼子里。短语hate doing sth.表示“讨厌做某事”,且此处I与keep构成被动关系,应用being done形式。故kept前加being。10.考查代词。句意:我需要自由,我会尽力说服我的父亲。此处指“我尽力”应用代词my。故his改为my。第二节 书面表达 (满分 25 分)52. 假设你是李华,因为

109、即将升入高三你感到压力很大,请你写一封邮件给你校的心理老师Jenny,请她给你一些帮助,要点如下:1. 自我介绍;2. 阐明你的压力来源;3.希望得到帮助。注意:1.词数 100 左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Jenny,_Yours,LiHua【答案】Dear Jenny,How is everything going? I am Li Hua, a student who is going to be a senior three student. Now I feel a lot of pressure, so I am writing to you for so

110、me advice.My grades have always been at the top of my class, but I didnt do well in the latest exam. It made me feel depressed and worried about the future. My parents and teachers have high hopes for me, and I also hope to be admitted to my favorite university. Because I have too much psychological

111、 pressure, I cant concentrate on listening to the teacher in class, and I cant sleep well at night. I hope you can give me some advice to help me out of trouble. I hope I can prepare for the college entrance examination with a positive attitude and live a happy life every day.I am looking forward to

112、 hearing from you .Yours,Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生写一封邮件给学校的心理老师Jenny,请她给你一些帮助,解决升入高三感到压力很大的问题,内容包括自我介绍、阐明压力的来源以及希望得到帮助。【详解】1.词汇积累压力:pressure stress建议:advice suggestion担心:worried concerned集中:concentrate on focus on2.句式拓展用定语从句合并句子原句:My grades have always been at the top of my class, but I didnt d

113、o well in the latest exam. It made me feel depressed and worried about the future.拓展句:My grades have always been at the top of my class, but I didnt do well in the latest exam, which made me feel depressed and worried about the future.【点睛】【高分句型1】I am Li Hua, a student who is going to be a senior three student.(运用了who引导的定语从句)【高分句型2】Because I have too much psychological pressure, I cant concentrate on listening to the teacher in class, and I cant sleep well at night.(运用了because引导的原因状语从句)听力答案:1-5BABBC 6-10ACBAA 11-15BCCAB 16-20ACCCB

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1