1、吉林省长春2023-2024高三上学期期中考试英语试卷时间 :110分钟 满分:150分 本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,共13页。考试结束后,将答题卡交回。注意事项: 1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,将条形码准确粘贴在考生信 息条形码粘贴区。 2.选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书 写,字体工整、笔迹清楚。3.请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效; 在草稿纸、试题卷上答题无效。4.作图可先使用铅笔画出,确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5.保持卡面清洁,不要折叠,不要弄破、弄皱,不准使用涂改
2、液、修正带、刮纸刀。第卷(选择题部分,共95分)第一部分 听力(共两节,每小题1.5分, 满分30分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1Who is the woman probably talking to?AAn assistant.BA deliveryman.CA patient.2What is the weather like?ASunny.BWindy.CSnowy.3When is the man leaving f
3、or Russia?AAt 6:00 p. m.BAt 1:00 p. m.CAt 8:00 a. m.4What does the man want at first?AAn egg.BA glass of water.CSome coffee.5Where is the supermarket?AOn Green Street. BBeside a flower store. COpposite a flower store.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后
4、,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6和第7题。6What does the man say about the first shirt?AIt is similar to one of his old shirts.BIts color doesnt suit him.CIts price is too high.7Which shirt will the man buy?AThe white one.BThe green one.CThe black one.所第7段材料,回答第8至第10题。8What will the woman probably
5、do at Christmas?AStay at home alone.BGo shopping with her son.CHave dinner with the mans family.9Where is the man likely to shop?AAt the mall.BAt the bookstore.CAt online shops10What present will the woman give the man?AA tea box.BBooks.CChinese tea.听第8段材料,回答第11至第13题。11What example does the man give
6、 to prove his point?AHis aunts example.BHis fathers example.CHis own example.12What did the man do last month?AHe took part in a competition.BHe learned to play the violin.CHe taught his father to play the guitar.13What does Susans example prove?AHard work is more important.BTalent is more important
7、.CTalent is as important as hard work.听第9段材料,回答第14至第16题。14Why does the man speak Chinese well?ABecause his colleagues are Chinese.BBecause he likes watching Chinese movies.CBecause his company does business with Chinese firms.15What kind of Chinese movies does the man especially like?AWar films.BCom
8、edies.CAction movies.16What does the man suggest the woman do?ACheck movie reviews.BSpeak Chinese more often.CWatch the movie herself.听第10段材料,回答第17至第20题。17Which resolution did the speaker mostly stick to last year?AExercising every day.BQuitting social media.CDoing 20-minute housework each day.18How
9、 long does the speaker spend on her phone every day?AOne to two hours.BTwo to three hours.CThree to four hours.19What percentage of people typically make New Years resolutions?AAt least 25%.BMore than 35%.CAround 45%.20Why do people make resolutions on January 1st?ATo follow the cultural tradition.B
10、To decrease the obstacles of old habits.CTo increase the chances of achieving their goals.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项A、B、C和D中,选出最佳选项。AWith the cost of living in the United States soaring, more and more people are setting their sights on an international destinati
11、on. EcuadorFor real bargain hunters, Ecuador is cheap and safe with a very comfortable year-round climate. The cost of living for one person in the country is $750. Ecuador is geographically diverse with miles of endless beaches, hills and rainforests. Housing is economical with the average rent for
12、 one person costing around $307 per month. Costa RicaCosta Rica is the perfect place to live abroad without depleting(耗尽)your savings. The cost of living is around $893 and rent for one person runs approximately $406 per month. The tropical destination has cost-effective healthcare. The weather is g
13、orgeous, the water is warm and the housing is highly affordable. UruguayThe country is exquisite(精美的), offering nearly 400 miles of coast, rolling mountains and four distinct seasons. The cost of living is nearly half of what it is in the states at $1,090 and you can find a nice apartment at the rea
14、sonable price of $500 per month. PanamaPanama could be a good option for anyone to live cheaply. The cost of living is under half of what it would cost in the U.S. at $1,040 for one person. Rent runs approximately $530 per month and food takes up another $353, but outside of that costs are minimal.
15、The country has a mild climate and offers world-class beaches.21 Which country has economical healthcare?AEcuador.B Costa Rica.C Uruguay.D Panama.22 What makes Uruguay special?A Its reasonable rent.BIts good bargains.CIts diverse climates.D Its cheap apartments.23 How much is the cost of living in t
16、he United States?A Close to $2,180.BAround $750.CUnder $893.D Above $2,080.BAt St. Francis High School in La Canada, Calif, theres something to be said about math teacher Jim Connor.Truth is, Connor can be a bit of a drudge. But the 70-year-old Vietnam vet says hes not here to entertain his students
17、. “It drives me crazy when people say school should be fun,” he says. “I mean, its nice if it could be, but you cant make school fun.”And for years, the kids thought thats all there was to him until last November, when senior Pat McGoldrick learned they didnt know the half of him.Pat was in charge o
18、f a student blood drive and had just come to Childrens Hospital Los Angeles for a meeting. And he says it was weird: whenever he told someone he went to St. Francis High School, they all said, “Oh, you must know Jim Connor. Isnt he wonderful? ”“It was disbelief, really,” Pat says. “It was almost kin
19、d of finding this alter ego (另一面) that he has.” Inside the blood donor center, Pat found a plaque listing all the top blood donors at the hospital, including the record holder, Jim Connor. Then he learned something even more unbelievable: that whenever Connor isnt torturing kids with calculus (微积分),
20、 hes on a whole other tangent cuddling sick babies. Three days a week for the past 20 years, Jim has volunteered at the hospital, stepping in become involved in an activity when parents cant, to hold, feed and comfort their children.“They tend to calm for him,” Nurse Erin says. “They tend to relax w
21、ith him. They fall asleep with him.”“I just like them and relate to them somehow,” Connor says.Connor has never been married; he has no kids of his own. But he has fallen hard for these babies.“Ive always respected him, but now its to an even different degree really to the point where I try to emula
22、te him,” Pat says. “Hes the epitome of a man of service.”24What do we learn from paragraph 2?ASchool can never be fun.BConnor is highly demanding.CConnors students drive him crazy.DConnor thinks education is for all.25What did Pat find out about Mr Connor?AMr Connor donated blood as well as his time
23、.BMr Connor was awarded for his love toward babies.CMr Connor used to be a very strict teacher.DMr Connor had a unique teaching philosophy.26Which of the following is true about Mr. Connor?AHe works two shifts every day for a living.BHe has his alter ego in the eyes of his students all the time.CHe
24、has the ability to connect with those kids he holds.DHe falls hard for those sick kids so he decided not to have his own.27Which expression can best replace the underlined word “epitome”?Athe best exampleBthe simplest oneCthe better manDanother candidateCA new study found people growing up in rural
25、areas have better navigation (导航) skills than those raised in cities and that people whose home cities have grid layouts (网格布局) are slightly better at navigating similarly organized streets, despite having poorer performance overall.The study involved nearly 4,000,000 participants from 38 countries
26、who played Sea Hero Quest (SHQ), a game requiring them to navigate a boat in a virtual environment to find the places marked on a map. The researchers found that where people grew up influenced their performance in the game, while their present living place did not affect their scores.The researcher
27、s compared the home cities of the participants by analysing the “lack-of-order” state of the street networks, to measure the complexity of the layouts. People whose hometowns street layouts were more ordered like New York were worse at playing SHQ. Those from cities with less ordered street layouts
28、like Prague performed only slightly worse than those from rural areas. To test if people from cities could more effectively find the right direction in environments similar to where they grew up, the researchers developed a city-themed version of SHQ, called CHQ, requiring participants to drive down
29、 the streets in a virtual environment from simple grids to more winding street layouts. People growing up in cities with grid layouts were slightly better at navigating in similar environments, although the difference was not as significant as their performance in SHQ.The SHQ project was designed to
30、 aid Alzheimers research. Professor Michael Hornberger said, “Lack of spatial (空间的) navigation is a key Alzheimers symptom in the early stages of the disease. We are seeking to use the knowledge learned from SHQ to develop better disease monitoring tools.” Dr Susan Kohlhaas also said, “Thanks to the
31、 amazing response, we have been able to collect data from over four million players. If were to understand Alzheimers, its vital that we have participation from as many people as possible with diverse backgrounds and experiences.”28What is the finding of the study?AStreet patterns in games are vital
32、 to ones performance.BPeople raised in cities have a good sense of direction.CGrowing up in rural areas improves navigation skills.DOnes present living place affects their navigation skills.29What did the participants do in the game?AThey drew their own maps of places in a virtual environment.BThey
33、carried out a task of finding the marked place.CThey marked some places on a map to navigate a boat.DThey played games against each other to mark the map.30What can be inferred about SHQ from Paragraph 3?AIts harder than CHQ for those from cities.BResearchers developed it based on CHQ.CIt evaluates
34、navigation skills better than CHQ.DPlayers from New York did better than those from Prague.31Why does Dr Susan Kohlhaas acknowledge the project?AIt helps Alzheimers patients play SHQ.BIt helps people gain navigation skills.CIt helps get a better knowledge of Alzheimers.DIt helps spot Alzheimers at a
35、n early stage. DOn Feb. 23, an environmental advocacy group “Grassroots” led by students hosted its monthly clothing exchange. The clothing exchange is a free activity on campus where students can donate clothes in exchange for new ones.“One of the key things about sustainability (可持续性) is to reuse,
36、” Crystal Tynon, Co-president and Clothing Exchange Chair, said. “Instead of throwing away old clothes and buying new clothes, you can donate them and give them a new purpose. You might be done with those clothing items, but someone else might not be.”According to Tynon, “Grassroots” is hoping to ex
37、pand the activities to other schools. In order to do so, the team is brainstorming new ways to get the word out about donations, hours and events. Now, the clothing exchange is one of the clubs most well-known activities. “Throughout the semester when people realize we have these exchanges, they gen
38、uinely bring clothes and participate a lot more. So it does make a difference to clothing sustainability and it does create a community where everyone can share their clothes,” she added.As “Grassroots” is an initiative dedicated to sustainability, paper advertisement is not an option. Instead, the
39、center relies mostly on word-of-mouth and e-mail announcements. It is bringing speakers to campus to talk about sustainability and environmental advocacy. It also has partnerships with local organizations such as “the Sunrise Rochester”, working together to have volunteers become more involved in lo
40、cal sustainability.Chloe Mendoza has been a volunteer since her freshman year. Not only does Mendoza appreciate the intended mission of promoting sustainability, but she also thinks the center has transformed into a safe and accepting community space for all students. Those who have come in looking
41、for something practical often end up leaving with an armful of clothing and a heart full of warmth.“My favorite part about working there is that we get to help people find things that they need for free. Just providing a place for students to go where there isnt pressure to spend money is really imp
42、ortant. A lot of students love saving, so its something that students can relate and engage with easily, so I think its a really easy way to get students more involved in sustainability,” says Mendoza.32Which of the following best describes Tynons feelings about their clothing exchange?AImpressive.
43、BInnovative. CDemanding. DRewarding.33What can we learn about “Grassroots”?AIt relies heavily on paper advertisements.BIt cooperates with local institutions.CIt invites speakers to be volunteers.DIt earns instant fame in the community.34What does Mendoza think is an additional benefit of the clothin
44、g exchange?AIt brings spiritual comfort.BIt widens the circle of friends.CIt reduces academic pressure.DIt gives a sense of achievement.35Which of the following could be the best title for the text?ASaving Up Through Clothing ExchangeBEngaging Students in “Grassroots” EventsCClothing Exchange Is the
45、 Only Way for SustainabilityDEnvironmental Advocacy “Grassroots” Catches On第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Who are your friends? Are they all similar in age to you? 36 But you can widen your social circle and gain life-enriching benefits by becoming friends with so
46、meone younger or older than you. Having friends of different ages can greatly improve the quality of your life.Having older friends can change your attitude towards life because they have already gone through the challenges you are facing. They have been young parents, have survived a job loss, and
47、can help you get through these changes in your own life. 37 Then youll feel more ready for whats coming in future stages.When older people make friends with younger people, they get to share their experiences which can be very rewarding. 38 Giving your wisdom and attention makes you feel better. It
48、gives you meaning and is good for your mental health. Having younger friends can also make you feel younger by including new ideas and energy in your life. 39 While making new friends may seem frightening, its actually easier than you think. You can first think about your acquaintances or coworkers
49、and see if any of them share your values and interests and would make a good friend. Then see if you can make a coffee date. Besides, you can consider joining in a class that your coworker or acquaintance participates in and that you think you will enjoy. 40 All in all, making friends with people no
50、t your age can open your eyes to new ideas and new experiences that can be life-changing.AFor human beings, giving is good.BWhere to find friends sharing a common interest?CThen how can you make intergenerational friends?DHaving friends at your own age is natural, of course.EWhats more, younger frie
51、nds can give you some fresh ideas.FIts believed that joining in activities like volunteering is also an effective way.GAn older friend also helps you “try on” certain life experiences before you get there.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Ever
52、y year Id read over 2,000 college applications from students all over the world. It is quite 41 to choose whom to admit. 42 , in the chaos of SAT scores and recommendations, one 43 is always irresistible in a candidate:kindness.The most surprising 44 of kindness Ive ever 45 came from a student who h
53、ad excellent scores and a supportive recommendation from his college counselor(顾问). Even with these qualifications, he might not have 46 . But one letter of recommendation caught my eye. It was from a school security 47 . Letters of recommendation are typically written by people like former presiden
54、ts, celebrities, and Olympic athletes.The security guard wrote that he supported this students admission because of his 48 . This young man was the only person in the school who knew the names of every member of the guard staff. He turned off lights in empty rooms, consistently 49 the hallway monito
55、r each morning and tidied up the classroom after his peers left school 50 nobody was watching. This student, the security guard wrote, had a(n) 51 respect for every person at the school, regardless of position, popularity or power.It gave us a 52 onto a students life in the moments when nothing “cou
56、nted”. That student was admitted by unanimous(一致的)vote of the admissions committee.Next year there might be a flood of security guard recommendations 53 this essay. But if it means students will start paying as much 54 to the people who clean their classrooms as they do to their principals and teach
57、ers, Im happy to help start that 55 .41A. decentB. delicateC. difficultD. desperate42A. HoweverB. OtherwiseC. BesidesD. Therefore43A. abilityB. qualityC. limitationD. assumption44A. signalB. imageC. appearanceD. indication45A. come outB. pick up C. come acrossD. bring up46A. stood upB. stood outC. g
58、iven upD. given out47A. guardB. teacherC. principalD. counselor48A. wisdomB. braveryC. encouragementD. consideration49A. botheredB. answeredC. visitedD. thanked50A. as ifB. now thatC. even ifD. in order that51A.demanding B. amusingC. refreshing D. puzzling52A. methodB. troubleC. passionD. window53A.
59、 due toB. in need ofC. except forD. along with54A. moneyB. noticeC. attentionD. curiosity55A. policy B. trend C. arrangement D.career 第II卷(非选择题部分,共55分)第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Pooling wisdom of the people breeds successChinese idiom is one of the p
60、riceless legacies deeply rooted in traditional culture, making Chinese language more _56_ (power), more functional and thus, more fascinating.Pooling collective wisdom or “Ji Si Guang Yi”, one of Chinese _57_ (idiom), can better ensure success, reminding people to humbly listen to others advice _58_
61、 they make major decisions. The idea was first proposed by Zhuge Liang, _59_ renowned military strategist during the Three Kingdom Period (220-280). “One who _60_ (hold) office should pool the ideas and wisdom of the people and _61_ (extensive) draw on all well-intended and useful views,” wrote Zhug
62、e Liang in his article, “Instructions to Subjects and Officials.”Today, the expression _62_ (develop) into an effective way to improve working efficiency and show respect for the opinions of the masses. All the opinions and ideas _63_ (collect) from others can give the decision maker a more comprehe
63、nsive picture of the current situation and help him or her make a correct decision.Listening humbly to others opinions, especially those _64_ differ from ones own, can help one improve the initiative, wisdom and power of the masses. The method has been adopted by the Chinese people in their decision
64、-making in daily life _65_ (secure) success.第四部分 语言运用(共两节,满分40分)第一节 应用文写作(满分15分)假定你是学生会主席李华,下周学校要接待来自澳大利亚的交换生,你将作为学生代表致欢迎辞。请为此写一篇发言稿,内容包括:1表示欢迎;2介绍活动安排;3表达祝愿。注意:1写作词数应为80左右;2可适当增加细节,以使行文连贯;3请按如下格式作答。Dear Australian friends,_Thank you for listening!第二节 读后续写(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
65、1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。When my daughters reached the third and fourth grades, I sometimes allowed them to walk to and from school alone if the weather permitted. One warm spring day, a little dog followed them home after school. It had short legs and lovely long ears. It was the cutest do
66、g I had ever seen and the girls begged me to keep it.The dog was about twelve weeks old. It had no collar(项圈)or identifying marks of any sort. I didnt know what to do. I thought about posting an advertisement but I really didnt want to. It would break the kids hearts if someone should show up. Besid
67、es, its owner should have watched it more closely.By the end of the week the dog was part of our family. It was very intelligent and good with the girls. The following week something told me to check the lost and found section in the local paper. One particular advertisement jumped out at me and my
68、heart beat with fear for what I read. Someone was begging for the return of a lost dog in the neighborhood of our grade school. They sounded extremely eager. My hand shook and I couldnt bring myself to pick up the paper.Instead, I pretended I hadnt seen the advertisement. I quickly put the paper awa
69、y in the drawer and continued with my dusting. I never said a word about it to the kids or my husband. By now we had named the dog. It looked like a Molly, so that was what we called it. It followed the girls everywhere they went. When they went outside, it was one step behind them. When they did th
70、e housework, it was there to lend a hand.There was only one problem with this seemingly perfect picture: my conscience(良心)was bothering me. I knew in my heart I had to call that number in the paper and see if our Molly was the dog they were desperately seeking. It was the most difficult thing I had
71、ever done.注意:1续写词数应为150左右;.2请按如下格式作答。Paragraph 1:With mixed feelings, I finally picked up the phone. _Paragraph 2:I asked the woman to come in and she quickly bent over and hugged Molly tightly._高三英语参考答案第一部分听力(共两节,满分30分)1-5 ABCCB 6-10 CBCCA 11-15 CABBA 16-20 CABAC第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题:蓉小题2.5分,满
72、分37.5分)A篇21-23BCD B篇24-27BACAC篇28-31CBACD篇32-35DBAD第二节(共5小题;每小题2万分,满分12.5分)36-40DGACF第三部分语言知识运用(共两节,满分30分第一节(共15小题;每小题1分,满分15分41-45 CABDC 46 -50 BADDC 51-55 CDACB第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)56. powerful 57. idioms 58. before 59. a 60. holds 61. extensively 62. has developed 63. collected 64. which或that
73、65. to secure【Possible version】:Dear Australian friends,On behalf of(代表)our school,I feel greatly privileged(荣幸的)to convey a warm welcome(表达热烈的欢迎)to you. We are delighted(高兴的)to have you with us in the following days to come.To make your stay here memorable(难忘的),various activities will be arranged t
74、o enhance our mutual understanding and help you experience different cultures. As planned, we will hold a talent show where everyone can show their outstanding performances(定语从句). Classes on traditional Chinese culture are also scheduled, such as paper-cutting, Chinese opera, calligraphy,,etc,follow
75、ed by a gift-exchanging activity. Additionally, you are invited to pay a visit to surrounding tourist attractions.Finally,welcome again and I sincerely(真诚地)hope that you can enjoy yourselves(宾语从句)and wish you have a pleasant journey(宾语从句).Thank you for listening!【Possible version】:With mixed feeling
76、s, I finally picked up the phone. With butterflies in my stomach(with 复合结构)表示紧张的心理描写, I dialed the telephone number. Secretly(暗自)I prayed no one would answer, but someone did. The voice on the other end was that of a young woman. After hearing my description of the dog in detail(详细地), she immediatel
77、y wanted to come over. I said that my daughters loved it very much and meanwhile apologized for(因为道歉)not having contacted her earlier. 30 minutes later, the bell rang and Molly was barking. I opened the door, forcing myself to face it(现在分词短语作伴随状语).I asked the woman to come in and she quickly bent ov
78、er and hugged Molly tightly. Molly started wagging its tail and barking excitedly动作描写,描述小狗见到主人后的兴奋. The woman told me that she couldnt sleep well without Molly and expressed her sincere gratitude to us for keeping her dog for these days. She offered to give me some cash as a reward, but I refused. S
79、he promised she would bring Molly to our home at weekends now that(由于)it had been our familys friend(原因状语从句). After she took Molly away, I cracked a smile(露出微笑)面部表情描写. I knew I had done the right thing that the puppy was exactly where it belonged now(同位语从句).A篇这是一篇应用文。文章介绍了四个生活费不高但幸福指数较高的国家。21B细节理解题。
80、根据第三段第三句话“The tropical destination has cost-effective healthcare.(这个热带目的地拥有成本效益高的医疗保健)”可知,Costa Rica拥有经济划算的医疗保健服务。故选B。22.C 细节理解题。根据对四个国家的介绍及第四段第一句话“The country is exquisite(精美的), offering nearly 400 miles of coast, rolling mountains and four distinct seasons.(这个国家很精致,有近400英里的海岸,起伏的山脉,四季分明)”可知,只有Urug
81、uay拥有不同的四个季节,其他国家的气候都是温和的。故选C。23D细节理解题。根据第五段第二句话“The cost of living is under half of what it would cost in the U.S. at $1,040 for one person. (一个人的生活成本不到美国1040美元的一半)”可知,Panama的生活费$1040低于美国的一半,故美国的生活费高于2080美元。故选D。B篇本文是一篇记叙文。文章主要讲述了圣弗朗西斯一所高中数学老师吉姆康纳对学生很严厉,但是他却有柔软的一面,他不仅给医院献血,还在医院当志愿者,照顾生病的孩子们。24. B推理判
82、断题。根据第二段中“But the 70-year-old Vietnam vet says hes not here to entertain his students. “It drives me crazy when people say school should be fun,” he says. “I mean, its nice if it could be, but you cant make school fun.”(但是这位70岁的越战老兵说,他来这里不是为了取悦他的学生。“当人们说学校应该充满乐趣的时候,这让我抓狂,”他说。“我的意思是,如果可以的话是很好,但是你不能让学
83、校变得有趣。”)”可推知,康纳对学生要求很高,故选B。25.A细节理解题。根据第五段中“Inside the blood donor center, Pat found a plaque listing all the top blood donors at the hospital, including the record holder, Jim Connor. Then he learned something even more unbelievable: that whenever Connor isnt torturing kids with calculus (微积分), hes
84、 on a whole other tangent cuddling sick babies. Three days a week for the past 20 years, Jim has volunteered at the hospital, stepping in become involved in an activity when parents cant, to hold, feed and comfort their children.(在献血中心内,帕特发现了一块牌匾,上面列出了医院里所有的顶级献血者,包括记录保持者吉姆康纳。然后他学到了更令人难以置信的东西: 每当康纳不用
85、微积分折磨孩子的时候,他就在另一个完全不相干的地方抱着生病的孩子。在过去的20年里,吉姆每周三天都在医院当志愿者,在父母不能拥抱、喂养和安慰孩子的时候,参与到一项活动中来。)”可知,康纳不仅献血,而且还抽出时间来做志愿者,由此可知,康纳先生捐献了他的时间和血。故选A。26. C细节理解题。根据第六段中“They tend to calm for him,” Nurse Erin says. “They tend to relax with him. They fall asleep with him.”(“他们往往会因为他而平静下来,”护士艾琳说,“他们往往和他一起很放松,他们和他一起入睡。”
86、)可知,康纳先生有能力和那些被他抱着的孩子沟通交流。故选C。27.A词句猜测题。由划线单词上文“Ive always respected him, but now its to an even different degree really to the point where I try to emulate him,” (帕特说:“我一直很尊敬他,但现在甚至达到了一种不同的程度,真的到了我试图效仿他的地步。”)”和文章提到的康纳先生不仅献血还在医院作志愿者可知,帕特说要效仿康纳先生,这说明康纳先生是一个典范,值得人们学习效仿,由此可推知,划线单词“epitome”意为“典范”,与A项“最好
87、的例子”意思一样,故选A。C篇本文是一篇说明文。一项新的研究发现,在乡村长大的人比在城市长大的人有更好的空间导航能力,而尽管在城市长大的人空间导航能力总体上略差,但如果他们的城市是网格布局,他们在类似有序的街道中导航能力会相对有所改善。28. C 细节理解题。根据第一段中的“A new study found people growing up in rural areas have better navigation (导航) skills than those raised in cities”可知,在乡村长大会提高人的空间导航能力。故选C。29. B 细节理解题。根据第二段中的“The
88、study involved nearly 4,000,000 participants from 38 countries who played Sea Hero Quest (SHQ), a game requiring them to navigate a boat in a virtual environment to find the places marked on a map.”可知,参与者要完成找到地图标记地点的任务。故选B。30. A 推理判断题。根据第三段内容可知,出生在属于网络布局城市的人玩CHQ时有可能表现略好于其他参与者,但在玩SHQ时表现最差。由此可知相比于CHQ,
89、SHQ对来自城市的人来说更难。故选A。31. C 推理判断题。根据最后一段中的“Thanks to the amazing response . If were to understand Alzheimers, its vital that we have participation from as many people as possible with diverse backgrounds and experiences.”可知,Dr Susan Kohlhaas认可SHQ项目是因为它提供了大量的数据,能帮助研究者更好地了解阿尔茨海默病。故选C。D篇本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一个
90、学生社团Grassroots定期举办服装交换活动,倡导可持续发展的故事。32. D 推理判断题。根据第三段中的“Now, the clothing exchange is one of the clubs most well-known activities.”及“. So it does make a difference to clothing sustainability and it does create a community where everyone can share their clothes, she added.”可知,Tynon认为这种服装交换活动确实对服装的可持续
91、性产生了影响,并且它确实创建了一个人人都可以分享自己服装的社区。由此可推断出,Tynon认为他们的服装交换活动是有益且值得做的。impressive意为“令人印象深刻的”;innovative意为“革新的,新颖的”;demanding意为“要求高的”;rewarding意为“有益的,值得做的”。故选D。33. B 细节理解题。根据第四段中的“It also has partnerships with local organizations such as the Sunrise Rochester, working together to have volunteers become more
92、 involved in local sustainability.”可知,Grassroots与当地的机构有合作关系。故选B。34. A 推理判断题。根据第五段中的“. but she also thinks the center has transformed into a safe and accepting community space for all students. Those who have come in looking for something practical often end up leaving with an armful of clothing and
93、a heart full of warmth.”可知,Mendoza还认为该中心已经转变为一个面向所有学生的安全的、可接受的社区空间。那些来找实用的东西的人,最后往往带着一抱(之量)的衣服满心暖意地离开。由此可推断出,Mendoza认为这种服装交换活动的额外好处是它带来的精神上的慰藉。故选A。35. D 标题概括题。根据全文尤其是首段的内容可知,文章主要介绍了一个倡导可持续发展的学生社团Grassroots。故D项为最佳标题。故选D。七选五本文是一篇说明文。文章说明了交不同年龄的朋友对自己的生活会有哪些帮助及如何结交他们。36. D 空前提到“他们都与你年龄相仿吗”,空后提到“但是你可以通过和
94、比你年轻或年长的人成为朋友来扩大你的社交圈,并丰富生活”。由此可知,空处是过渡句,应起到承上启下的作用。D项“有同龄朋友当然是很正常的”与空前相呼应,且与空后内容形成转折,符合语境。故选D。37. G 空前提到“年长的朋友能帮助你度过人生中的转变”,空后提到“这样你就会为接下来的阶段做更好的准备”。由此可知空处应引入有年长的朋友的另一个好处。G项“年长的朋友还可以帮助你提前体验某种生活经历”表明了有年长的朋友的另一个好处,符合语境。故选G。38. A 该段的主题为结交更年轻朋友的好处。空前和空后内容都与分享和给予有关,空处内容也应与此相关。A项“对人类来说,给予是件好事”既与“share th
95、eir experiences”相照应,又与“Giving your wisdom and attention makes you feel better.”相联系。故选A。39. C 该空位于段首,应是对段落内容的概括与总结。根据下文中的“You can first . Then see if you can . will enjoy.”可知,该段主要介绍了如何结交年长或更年轻的朋友。C项“那么你如何建立跨代友谊呢”准确概括了段落主旨。intergenerational“代与代之间的”。故选C。40. F 根据本段主题和空前的内容可知,空处也应是结交年长或更年轻的朋友的一个方法。F项“参加志
96、愿服务等活动也被认为是一个有效方法”符合语境。故选F。完型填空41、答案:C解析:考查形容词及语境理解。.decent体面的;difficult困难的;delicate脆弱的;desperate绝望的。句意:要选择录取谁是相当困难的。根据上文Every year Id read over 2,000 college applications from students all over the world.可知,申请人很多,所以要选择录取谁是相当困难的。42、答案:A解析:考查副词及语境理解。.However然而;.Otherwise否则;.Besides此外;Therefore因此。句意:然
97、而,在SAT分数和推荐信的混乱中,候选人的一个品质总是不可抗拒的:善良。根据下文is always irresistible in a candidate提到了不可抗拒的品质,与上文很难选择录取谁构成转折关系,应用however。43、答案:B解析:考查名词及语境理解。.ability能力;.quality品质;.limitation限制;assumption假设。句意:然而,在SAT分数和推荐信的混乱中,候选人的一个品质总是不可抗拒的:善良。根据下文is always irresistible in a candidate:kindness可知,善良是一种品质。故选B。44、答案:D解析:考
98、查名词及语境理解。.signal信号;.image图像;.appearance外表;.indication表现,指示。句意:我所遇到过的最令人惊讶的善良表现来自一个成绩优异的学生,他的大学指导老师给他推荐了一封支持性的信。根据下文of kindness可知,这里指善良的表现,应用indication。45、答案:C解析:考查动词短语及语境理解。A.come out出版;B.pick up捡起;C.come across遇见;D.bring up提出。句意:我所遇到过的最令人惊讶的善良表现来自一个成绩优异的学生,他的大学指导老师给他推荐了一封支持性的信。根据上文of kindness Ive e
99、ver可知,这里指作者遇到过的最令人惊讶的善良表现。故选C。46、答案:B解析:考查动词短语及语境理解。A.stood up站立;B.stood out突出;C.given up放弃;D.given out分发。句意:即使有这些资历,他也未必能脱颖而出。根据上文Even with these qualifications,he might not have可知,有了好的资历,按理说可以在申请人中脱颖而出,故选B。47、答案:A解析:考查名词词义辨析。A.guard保安;B.teacher老师;C.principal原则;D.counselor顾问。句意:来自学校保安。根据下文The secur
100、ity guard wrote可知,信来自学校保安。故选A。48、答案:D解析:考查名词及语境理解。A.wisdom智慧;B.bravery勇敢;C.encouragement鼓励;D.consideration考虑,体贴。句意:保安写道,出于他的体贴,他支持这名学生入学。根据下文This young man was the only person in the school who knew the names of every member of the guard staff.(这个年轻人是学校里唯一一个知道警卫人员名字的人)可知,学生很体贴,会记住一个普通人的名字。故选D。49、答案:
101、D解析:考查动词及语境理解。A.bothered打扰;B.answered回答;C.visited参观;D.thanked感谢。句意:他在空房间里关灯,每天早上总是感谢走廊的监控(总是对着监控致谢),在同学们离开教室后收拾教室,即使没有人在看。根据上文He turned off lights in empty rooms,consistently可知,学生很有礼貌,在空房间里关灯,每天早上总是感谢走廊的监控(总是对着监控致谢),故选D。50、答案:C解析:考查固定短语及语境理解。A.as if好像;B.now that既然;C.even if即使;D.in order that为了。句意:他在
102、空房间里关灯,每天早上总是感谢走廊的监控,在同学们离开教室后收拾教室,即使没有人在看。结合前后文语境可知为转折关系,引导让步状语从句,表示即使应用even if。故选C。51、答案:C解析:考查形容词及语境理解。A.demanding要求高的;B.amusing有趣的;C.refreshing令人精神振奋的;D.puzzling令人困惑的。句意:保安写道,这个学生对学校里的每个人都有一种令人精神振奋的尊敬,不管他们的地位、声望或权力如何。根据下文respect for every person at the school,regardless of position,popularity or
103、 power可知,这个学生尊重每一个人,对学校里的每个人都有一种令人精神振奋的尊敬(极其尊重他人),故选C。52、答案:D解析:考查名词及语境理解。A.passion激情;B.trouble麻烦;C.method方法;D.window窗户。句意:它为我们打开了一扇窗,让我们一窥学生生活中那些无足轻重的时刻。根据下文onto a students life可知,指学生生活的窗口,故选D。53、答案:A解析:考查介词短语及语境理解。A.due to因为;B.in need of需要;C.except for除了;D.along with和一起。句意:由于这篇文章,明年可能会有大量的保安推荐。根据t
104、his essay可知,明年可能会有大量的保安推荐是因为这封推荐信。故选A。54、答案:C解析:考查名词及语境理解。A.money钱;B.notice通知;C.attention注意力;D.curiosity好奇心。句意:但如果这意味着学生们开始像关注校长和老师一样关注打扫教室的人,我很乐意帮助开启这一趋势。根据下文to the people who clean their classrooms指关注打扫教室的人,短语pay attention to表示注意。故选C。55、答案:B解析:考查名词及语境理解。A.policy政策;B.trend趋势;C.arrangement安排;D.caree
105、r事业。句意:但如果这意味着学生们开始像关注校长和老师一样关注打扫教室的人,我很乐意帮助开启这一趋势。根据上文to the people who clean their classrooms as they do to their principals and teachers,Im happy to help start that可知,学生们开始像关注校长和老师一样关注打扫教室的人,这是一种趋势。故选B。语法填空本文是一篇说明文。文章主要介绍了成语“集思广益”。【56题详解】考查形容词。句意:汉语成语是深深植根于传统文化的无价遗产之一,使汉语更强大、更实用,从而更具魅力。make +宾语+形
106、容词,空处需填形容词作宾语补足语,powerful强大的。故填powerful。【57题详解】考查名词的数。句意:“集思广益”,中国的成语之一,它能更好地保证成功,提醒人们在做重大决定之前要虚心听取别人的建议。“one of +名词复数”表示“中的一个”。故填idioms。【58题详解】考查连词。句意:“集思广益”,中国的成语之一,它能更好地保证成功,提醒人们在做重大决定之前要虚心听取别人的建议。连词before,连接时间状语从句,表示“在之前”。故填before。【59题详解】考查冠词。句意:这一想法最早是由三国时期(220-280)著名军事家诸葛亮提出的。名词military strate
107、gist为可数名词,泛指,且renowned发音为辅音音素开头。故填a。【60题详解】考查时态和主谓一致。句意:诸葛亮在他的教与军师长史参军掾属中写道:“为官者就是要集思广益,广泛吸取忠直有益的意见。”陈述客观事实,用一般现在时。句中先行词One为单数意义,因此定语从句关系词who为单数形式,其后谓语动词应用第三人称单数形式。故填holds。【61题详解】考查副词。句意:诸葛亮在他的教与军师长史参军掾属中写道:“为官者就是要集思广益,广泛吸取忠直有益的意见。”修饰动词词组draw on“利用”应用副词形式。故填extensively。【62题详解】考查时态。句意:今天,这种表达方式已经发展成为
108、提高工作效率和尊重群众意见的有效方式。强调古老的成语对现在造成的影响,应用现在完成时,主语为 the expression,助动词用has。故填has developed。【63题详解】考查非谓语动词。句意:所有从别人那里收集来的意见和想法可以让决策者对当前的形势有一个更全面的了解,帮助他或她做出正确的决定。名词the opinions and ideas与collect之间为被动关系,所以用过去分词作后置定语。故填collected。【64题详解】考查定语从句。句意:虚心听取别人的意见,尤其是那些与自己不同的意见。those指前面提到的opinions,为事物,在定语从句中作主语,因此其后定
109、语从句关系词用which/that。故填which/that。【65题详解】考查非谓语动词。句意:这种方法已经被中国人在日常生活中的决策中采用,以确保成功。此处动词不定式作目的状语。故填to secure。听力原文1A【原文】W: The medicine we ordered has arrived. We should be careful with that big blue box. And the medicine in the red box should be kept refrigerated.M: OK, Dr. Lin. What should we do with the
110、 gray box?W: Oh, there are face masks in it. Just put the gray box in storage.2B【原文】W: Oh, my goodness. A gust of wind almost blew my hat off.M: I guess wind speeds have reached force five. The weather forecast said there would be heavy snow tonight.W: Oh, I really miss the sunny days.3C【原文】M: Hello
111、. Id like to book a ticket to Russia on July 6th.W: All right, sir. We have flights leaving at 8:00 a.m.,1:00 p.m. and 6:00 p.m. Which flight do you want to take?M: I want to book a ticket for the morning, please.4C【原文】W: David, would you like one more egg?M: No, thanks. Im full. Id like some coffee
112、.W: Sorry, I dont have any coffee.M: Thats OK. Ill have a glass of water.5B【原文】M: Excuse me, can you tell me how to get to the supermarket?W: Certainly. Go straight for about one mile on Green Street, and then turn right at the traffic light. Walk a few more steps and youll see a flower store. The s
113、upermarket is on its left.6C 7B【原文】W: Hello, sir. May I help you?M: Yes, can I see that shirt on the left shelf please?W: Sure. Here you are.M: How much is it?W: 55 dollars.M: 55 dollars? Thats too expensive.W: How about the one next to the yellow sweater? Its cheaper and very similar to this one. I
114、t comes in three colors: white, black and green.M: Well, white one gets dirty easily and black would make me look dull.W: Then Ill pack the green one for you?M: OK.8C 9C 10A【原文】M: Dorothy, what are your plans for Christmas?W: Oh, its almost Christmas. I nearly forgot. And Im not sure what Ill do the
115、n.M: Well, if you dont have any plans, you could have dinner at my house. W: OK. Thats very nice of you. Have you finished your shopping yet?M: Not yet. I have to buy some gifts for my wife and my son. I think Ill go to the mall this Sunday.微信Neko-2324W: Its going to be really crowded at the mall th
116、en. You can try shopping online.M: Good idea.W: What are you going to buy?M: My family loves reading. So Ill get some books.W: What do you like? Im planning to buy something for you.M: Really? Thanks a lot. Maybe a tea box. I bought a lot of tea from China, but I got no place to store it.W: All righ
117、t then.11C 12A 13B【原文】W: Ken, what do you think is more important, hard work or talent?M: They both play an important role in whatever task you do. But personally, I think hard work is more important than talent.W: Why do you say so?M: Well, I knew nothing about music in the past. But with the help
118、of my father, I learned to play the violin three years ago. I have been practicing four times a week. And last month I even went on stage and won second place. I am proud of myself.W: Wow, what an amazing example! But the success of so many people around me proves that talent is more important. Susa
119、n, one of my aunts, is a quick learner. I remember once she told me that she had done nothing to prepare for a meeting, but she pulled it off, because she collected all the key information she needed in a short time.M: Well, maybe. But for most ordinary people, all they can do is to spend more time
120、and energy on what they are trying to accomplish.14B 15A 16C【原文】W: Thomas, your Chinese is so good.M: Thanks. Everyone in my company can speak Chinese.W: Why? Your company does business with Chinese firms?M: No, you might not believe this. We love Chinese films. My colleagues and I watch a Chinese f
121、ilm every week. We check the newly released movie online. And then we look at the reviews about it. Finally we decide whether to see it or not.W: Good. I havent seen any Chinese films. Can you recommend one?M: Of course. What kind of films are you interested in? Comedies, action movies or war films?
122、 Chinese war films are quite excellent.W: Which movie impressed you the most?M: That must be The Battle at Lake Changjin.W: I heard of it before. What is the main plot of the movie?M: Well, if you want to know it, see it yourself.17A 18B 19A 20C【原文】W: Are New Years resolutions powerful or pointless?
123、 Almost every year of my life, Ive started the New Year with a set of resolutions that Ive been determined to keep. The results, predictably, have been variable. Last year, I mostly kept to my fitness goal of doing 20-minute sports each day, but I failed miserably at my aim of quitting social media.
124、 According to my weekly screen-time reports, I still spend between two and three hours each day on my phone. I am far from alone in my determination to start each new year with a plan for self-improvement. At least a quarter of people typically make New Years resolutions, and a large portion of thos
125、e good wishes end in disappointment. Rationally speaking, January 1st should be no better than any other day to make a life change. So why put the needless pressure on ourselves to “upgrade” our lives at the opening of a new calendar?Recent psychological research, however, suggests that there are many good reasons to begin a new habit on the first day of a new year. Thats because we can all increase our chances of sticking to our new goals for the new year.