1、必修二 Unit 4阅读理解组块专练练速度(限时:35分钟).阅读理解A(2016洛阳高三第一次月考)I find it humorous sometimes that even the most ordinary incidents can have an impact on our awareness.My wife, daughter, and I moved into our home nine years ago and we spent a lot of time and energy in the yard to get it looking like it does today
2、. We live on a corner, higher than street level, and the entire side of the yard is surrounded by a professionally built rock wall. The front of the house though is another story because instead of a wall along the sidewalk, the rocks appear to be just thrown up onto the dirt as if someone were in a
3、 hurry to finish.We did the best we could with what we had to work with and called this area our “rock garden”. Whenever we had leftover flowers or plants, Denise or I would stick them out front, just to bring some color to the area.Last summer I had reached the end of the rock garden and found a ti
4、ny little plant that I could not immediately identify. I knew I didnt plant it and Denise claimed that she didnt either. We decided to let it continue growing until we could figure out what it was.Weeks passed and as I made my way back to the mystery plant, it appeared to be a Sunflower. It had a ta
5、ll skinny stalk (茎) and only one head on it. I decided to baby_it_along and weed around it. As I pulled rocks from the area to get to the weeds, I noticed something unusual. The Sunflower had not started where I saw the stalk begin. It actually had begun under a big rock and grown under and around i
6、t to reach the sun.Thats when I realized that if a tiny little Sunflower didnt let a big rock stand in its way of developing, we too have the ability to do the same thing. We believe in ourselves like that little Sunflower, we can attain the same food and nutrition as well.Stand tall like the Sunflo
7、wer and be proud of who and what you are and the environment will begin to support you. You will find a way to go under or around your big obstacle (障碍) in order to reach your desires.语篇解读:本文为夹叙夹议文。主要讲述了作者和家人经营自己的花园,无意间发现具有顽强生命力的向日葵,从而引发了对生命的思考和认识。1We can know from the second paragraph that _.Athe a
8、uthor finished building his home hurriedlyBit took the author nine years to make the yard beautifulCthe authors home was made of rock wallsDthe authors family have lived in this home for nine years解析:选D细节理解题。根据第二段的“My wife, daughter, and I moved into our home nine years ago .”可知D项正确。2Why did the aut
9、hor and his wife decide to let the tiny little plant grow?ABecause they were interested in every little plant.BBecause they wanted to discover what it was.CBecause they wanted to use it to make the yard colorful.DBecause they were touched by its strong will.解析:选B细节理解题。根据第四段的最后一句“We decided to let it
10、 continue growing until we could figure out what it was.”可知B项正确。3What does the underlined phrase “baby it along” in Para. 5 mean?AMake shelter for it.BLeave it alone.CTake good care of it.DPut it elsewhere.解析:选C词义猜测题。根据第五段的第四句“As I pulled rocks from the area to get to the weeds, I noticed something
11、unusual.”可知C项正确。4What can be inferred from this passage?AHuman beings are able to remove obstacles.BThe universal truth made the Sunflower survive.CA big rock blocked out the sunlight of the Sunflower.DWe can achieve success as long as we are selfconfident.解析:选D推理判断题。根据最后一段最后一句可知D项正确。B(2016东北三校二模)Th
12、e National Air and Space Museum in Washington DC. has thousands of objects on display, including the 1903 Wright Flyer, Charles Lindberghs Spirit of St. Louis, the Apollo 11 Command Module Columbia, and a lunar rock you can touch. In addition to our exhibition galleries, you may want to visit the Al
13、bert Einstein Planetarium, Lockheed Martin IMAX Theater, and the Public Observatory on the east end. There are many things to do at the Museum in DC. We offer daily tours and educational activities for both children and adults. We also have scheduled lectures and events throughout the year.Hours & A
14、dmission: Open every day except December 25. Admission is free.Regular Hours: 10:00 am to 5:30 pmExtended Hours: 10:00 am to 7:30 pmDecember 2630, 2014.March 30April 20, 2015.Fridays and Saturdays, April 24May 16, 2015.May 17September 7, 2015.VISITING TIPS:Limit the Number of Bags: All visitors are
15、screened through metal detectors upon entry. The fewer items you bring inside the Museum, the faster your entry. Before you visit, please review the list of prohibited items, which include pocket knives and tripods (三脚架). Visitors carrying prohibited items will not be allowed inside the Museum, so p
16、lease leave them at home or in your car. No Food and Drink: Only bottled water is permitted in the Museum. You may only consume food and other drinks in the Food Court, not in the Museum. Groups who bring food are encouraged to picnic on the National Mall.Please Take Photos: You are welcome to take
17、photos for personal use. However, tripods and monopods (单脚架) are not permitted without approval. First Aid: The Museum has a First Aid office and a nurse on duty. Please contact the nearest security officer or the Welcome Center for assistance.Visit the Welcome Center:At our Welcome Center in the So
18、uth Lobby, staff and volunteers can answer any questions you have during your visit.Open 10:00 am to 5:30 pmPhone:2026332214Email: NASMVisitorServices si. edu语篇解读:本文是一篇说明文。主要就华盛顿一家博物馆的参观事宜做了简要介绍。5According to the passage, the National Air and Space Museum is a museum_.Awhere only adults can take par
19、t in some educational activitiesBeveryone can pay a visit to without buying ticketsCwhere one can touch anything he likesDeveryone can visit without time limits all the year round解析:选B细节理解题。根据文章中的“Hours & Admission: Open every day except December 25. Admission is free.”可知,这家博物馆是免费对公众开放的。故答案选B。6If th
20、e Greens plan to visit the Museum at 6:00 pm, it is accessible on_.ADecember 24, 2014 (Wednesday)BMarch 1, 2015 (Sunday)CJuly 6, 2015 (Monday)DSeptember 15, 2015 (Tuesday)解析:选C细节理解题。根据文章中“Extended Hours”的介绍,并结合选项可知,Green一家只能在2015年7月6日的晚上六点去这家博物馆参观。故答案选C。7A visitor to the museum can_.Aeat and drink i
21、n the Museum or in the Food CourtBtake photos with tripods for personal useCbring fewer bags to go through metal detectorsDget some medical treatment if he suddenly falls ill解析:选D推理判断题。根据文章“First Aid”部分的内容可推知,如果来访者突然病倒,可以得到紧急救助。故答案选D。8The purpose of this passage is to_.Amake an advertisement for the
22、 museumBattract people to explore the universeCencourage adults to bring their children thereDshow what is on display in the museum解析:选A写作意图题。通过对文章的整体理解可知,本文是一篇有关博物馆参观事宜的介绍,由此可推知,本文是一篇广告,其目的在于宣传这家博物馆,以吸引更多人来此参观。故答案选A。C(2016郑州市高三质量预测)Can you imagine a world without chocolate? Its not something Id lik
23、e to do, so I was relieved to read that theres a university with a programme to safeguard the future of chocolate!The University of Reading, in England, has just opened a new clearing house for all the worlds new cocoa varieties. They must be quarantined (进行检疫) before they can be grown. Why? Cocoa p
24、roduction hit a record high of 4.4 million tons last year but about 30% of the precious crop is regularly lost to pests and diseases. Now we dont want that, do we?Demand for chocolate has been increasing faster than the world supply of cocoa and researchers think that new varieties are key to solvin
25、g this problem.The University of Reading has been protecting the quality of the new crop since 1985, after it took over the task from the Royal Botanical Gardens in Kew, London. And it has improved its facilities. The leader of the institutions cocoa project, Professor Paul Hadley, says, “One of the
26、 main issues concerning cocoa improvement is the supply of reliably clean, healthy, interesting cocoa material.”The cocoa centre has a collection of 400 plant varieties and their greenhouse uses a lot of energy to keep them in tropical conditions. After up to two years in quarantine, clean and safe
27、seeds are sent to some 20 countries, including several in West Africa. Thats where 75% of the cocoa used for chocolate worldwide comes from. The crop is extremely important for the local economy: it employs about two million people.Professor Paul Hadley says he works with a small team of skilled tec
28、hnicians who look after the collection. And more of us seem to count on them now.The scientist says, “There is some concern within the industry that demand is increasing constantly, particularly in countries like China, where the standard of living is increasing and people are getting a taste for di
29、fferent chocolates.”语篇解读:本文主要介绍了英国一项保护可可种子的项目。9What is the text mainly about?ASafeguarding cocoa seeds.BPlanting cocoa seeds worldwide.CKeeping cocoa seeds in the greenhouse.DFinding the new market for cocoa.解析:选A主旨大意题。根据第一段的第二句“Its not something Id like to do, so I was relieved to read that theres
30、a university with a programme to safeguard the future of chocolate!”及第五段中的“clean and safe seeds”可知,本文主要讲的是英国保护可可种子的项目,故A项正确。10The institutions cocoa project is to _.Ahave cocoa skin removedBoffer more jobs to peopleCensure the quality of cocoaDsupply cocoa to two million people解析:选C推理判断题。根据第四段的最后一句“
31、The leader of . interesting cocoa material.”可知,这个机构是要确保可可粉的质量,故C项正确。11What does the last paragraph tell us?AThe taste of chocolates is changing.BDemand for cocoa is increasing continually.CPeople are concerned about cocoa varieties.DChinese have a long history of eating chocolates.解析:选B段落大意题。根据最后一段的
32、关键词“demand is increasing constantly”可知,本段主要讲可可的需求量不断增长,故B项正确。12Whats the purpose of the text?ATo educate.BTo advertise.CTo warn. DTo inform.解析:选D写作意图题。文章第一段点题,结合全文的整体内容可知,本文主要介绍了英国保护可可种子的项目,属于向读者传递信息的类型,故D项正确。D(2016石家庄高三质检一)The poaching, or illegal killing, of rhinos (犀牛) in South Africa is growing
33、worse each year. The government recently reported that a record number of rhinos were poached in 2014, a year which had more rhino killings in South Africa than ever before.The World Wildlife Fund, or WWF, says about 20,000 rhinos live in South Africa. That is more than 80 percent of the rhinos in t
34、he world. Edna Molewa, South Africas Environment Minister, says, “During 2014, we are sad to say this, 1,215 rhinos were killed. This is a rise in the number of poached rhinos from 1,004 in 2013 and indeed very worrying.”The animals are hunted for their horns (角). Many people in Asia believe the hor
35、n has curing power, which drives poachers, at all costs, mad for more horns. But there is no scientific evidence for this belief. The horn is made of keratin. That is the same thing as human hair, fingernails and toenails.Ms. Molewa said 386 suspected poachers were arrested last year, an increase fr
36、om the year before. But rhino protection workers say poachers often go unpunished after arrest. South Africas legal system is ineffective. Ms. Molewa said more needs to be done and South Africa is taking strong measures to protect rhinos. The efforts include moving some of the animals to secret plac
37、es in neighboring countries. “Now approximately 100 rhinos have been moved to neighboring states in the SADC region during 2014 and 200 more rhinos will be moved this year,” Molewa said.Jo Shaw, the rhino program manager at the WWF, said, “Were talking about a loss of a hundred rhinos a month, or mo
38、re than three a day. We really need to see effective action not just at a national level but internationally.” She says officials should find the criminal groups responsible for the poaching and punish them. Government officials are to meet in Botswana in March at the Intergovernmental Conference on
39、 Illegal Wildlife Trade.语篇解读:本文讲述了犀牛被猎杀的现状、原因及相关的应对策略。13What do we know about rhinos?AHalf of rhinos live in South Africa.BLess than 1,000 rhinos were killed in 2013.CThe killing reached the highest point in 2014.DThere are only 20,000 rhinos left in the world.解析:选C推理判断题。根据第一段的第二句“The government . t
40、han ever before.”可推知,2014年被非法猎杀的犀牛的数量是有史以来最多的,故C项正确。14What is the main reason for people to hunt rhinos?ATo get more keratin.BTo protect the farmland.CTo use them for decoration.DTo make money from horns.解析:选D推理判断题。根据第三段的内容可推知,人们猎杀犀牛的主要原因是想用犀牛角来赚钱,故D项正确。15What can we infer from the text?ARhino prote
41、ction has a long way to go.BNo one would like to buy horns in the future.CThe illegal killing of rhinos will soon disappear.DRhinos living in South Africa will move to other countries.解析:选A推理判断题。根据第四段的第二句和第三句以及最后一段的内容可推知,保护犀牛还有很长的路要走,故A项正确。.阅读七选五(2016石家庄市复习教学质量检测)You want your essay to be the one th
42、at is passed around the admissions office or not? Its a little bit like the difference between being famous and infamous. Here are some basic tips to avoid that infamous essay: Dont write the “safe” essay._1_ It could be something that others have also experienced, but make sure to say how it affect
43、ed you. Something personal and unique never fails to stand out. Avoid the generic and get specific.Never write that youre “well rounded” or that “many people have influenced” you. _2_ Real and specific experiences are a lot more convincing than something you copy from the Internet. _3_There is no ne
44、ed to share your participation level (hours per week and weeks per year) because colleges ask for that information on your activity list. It is important for the students to use every opportunity to show who they are and impress the admissions office. Dont talk about rankings.Many students love focu
45、sing on the numbers when they are writing their “why this college” essay. They believe they are flattering (讨好) the college by saying the reason why they want to attend is that the college is highly ranked in US News & World Report. Obviously schools are aware of their rankings. _4_ Dont complain.If
46、 you have gone through difficult circumstances, you should share your story. Dont point fingers. _5_ A better essay will talk about how you have dealt with, and hopefully overcome the obstacles you came across.AIts important to show patience and determination.BThis applies to all types of essays.CDont forget about the activity list.DPick a topic that only you can write about.EThey just want to know why you want to attend.FDont repeat information that is elsewhere in your application.GTell the reader what youve done, how youve been influenced, and by whom.答案:15DGFEA