1、202-2023学年人教版八年级英语上册第1课时 Section A(2a-2d)同步练习一、根据句意及首字母提示写出所缺单词的适当形式1. We are going to Singapore for v _ next holiday.2. I went to summer c _ with my classmates. We slept in the tents.3. Huangguoshu Waterfall is such a w _place that I want to go there again.4. Did you go a _interesting last weekend?
2、Yes, I went to Beijing with my sister.5. The problem is so difficult that f _ students can work it out.二、根据语境或句意,用所给词的适当形式填空1I visited some _ museums with my parents last year.(wonder)2Did Julie buy _ special yesterday?(something) 3Kevin didnt go _ interesting last month.(somewhere) 9Did you go with
3、 anyone?Not _(real)10We _ for an English test last night.(study)三、根据汉语意思完成句子1.凯文昨天遇见有趣的人了吗?Did Kevin_ _ _yesterday? 2.安,好久不见,你去了哪里?Ann, _ _ _ _ . Where did you go? 3昨天你买了什么特别的东西吗?Did you buy_ _ yesterday?4昨天他大部分时间待在家里。He stayed at home _ _ _ _ yesterday. 5我喜欢去图书馆,因为那里有相当多的书。I like to go to the libra
4、ry, because there are _ _ _ books there.6.去年冬天,凯特去了某个暖和的地方吗?Did Kate go _ _last winter?7. 他拿出相机开始拍照。He took out his camera and started to _ _.四、按要求完成下列各题,每空一词1. Tom was at home yesterday. (改为一般疑问句)_Tom home yesterday ?2. Tom went to the library last weekend. (对画线部分提问)_ _ Tom _ last weekend?3. I got
5、up at seven oclock this morning.(对画线部分提问)_ _ _ you _ _this morning?4. Grace played volleyball after school yesterday. (对画线部分提问) Grace _after school yesterday?5. Mr. Smith found something new in todays newspaper. (改为否定句)Mr. Smith _ _ new in todays newspaper.五、单项选择()1.Im afraid I cant go out _you _vac
6、ation because I am busy.A. with; toB.to; onC. with; on()2. Children follow your heart and never let _steal your dreams.A. someoneB. anyoneC. everyone()3. What do you think of the basketball match between Liaoning and Guangdong? A. Wonderful! B. I think so. C. No problem.()4. Bob didnt see _studying
7、in the classroom after school.A. someone B. anyoneC. anything ()5.Hi, Jack. .Yes, I was in Hong Kong last month.A. Nice to meet you B. Its a nice day C. Long time no see ()6.I spent most _ the time _ my good friends yesterday.Aof; with Bof; on Cof; for()7.They visited Beijing last week and _ quite _
8、 photos.Ato take; a lot of Btook; a lot Ctook; a few()8.Theres _in the city. Why not have a picnic in the countryside?Great. Daweishan Mountains might be a good choice.Ainteresting Bnothing interesting Canything interesting()9. Bob didnt see _ studying in the classroom after school.Asomeone Banyone
9、Canything ()10. Did you play _ volleyball with Tom last Sunday?A/ Ba Cthe六、完形填空Last summer, I took my son to visit Beijing. It was his first time to go out by train. So _1_ was exciting for him.On August 11, we got to Beijing. We stayed in a small and clean hotel near a subway(地铁) station. That day,
10、 we _2_ the subway to Tiananmen Square. Its a famous square in the world. We also visited some great _3_ such as the Great Hall of the People and the Palace Museum. We felt _4_ when we stood on the gate tower(城楼) of Tiananmen.On August 12, we went to the Great Wall by bus. There were many _5_. Many
11、of them were from other countries. On the wall, we walked, talked and took lots of _6_. We had a lot of fun there.The next three _7_, we went to the Birds Nest, the Summer Palace and some other places. All of them were great. We felt very excited when we got home. We really enjoyed our _8_ trip in B
12、eijing.()1.A.something Beverything Cnothing()2.A.flew Btook Chad()3.A.places Bsquares Cgardens()4.A.busy Blazy Chappy()5.A.animals Bpeople Ctrees()6.A.umbrellas Bhills Cphotos()7.A.days Bweeks C. months()8.A.fiveday B. three-day Cfour-day七、阅读理解My name is Jane Miller. Last winter, I went to Moscow my
13、self because my family were too busy to go with me. My children worried about me a lot. I was in my 70s. But I still wanted to have a vacation in Moscow. Its my dream place.I flew there. It was really cold in Moscow. I waited for the bus with my heavy bag. At that time, a man came to me.“May I help
14、you?” he asked.“Yes, thank you,” I said. “Is it OK to help me? I think you are busy making money.” He looked like a taxi(出租车) driver.“Its OK. I like helping old people. I want you to have a good time in Moscow,” he said. I couldnt say anything. I met a good Russian.His English was not good, but we h
15、ad a good time on the way to the hotel. When we arrived, I thanked him again and gave him some money. But he didnt take.“I helped you not for money. I just hope(希望) my mother can get help some day.” he said and went away.Thats why I love traveling(旅行). I enjoy visiting beautiful places and meeting k
16、ind people.()1.Last winter, Jane went on a trip to _.A. ChinaB. Russia C. Australia D. America()2.Janes family felt _when she went on a trip by herself.A. interested B. worried C. happy D .bored()3.Jane went there _.A.by car B.by bus C.by taxi D.by plane()4.Why did the man help Jane?A. To make money
17、.B. To make friends.C. To have a good talk. D. To hope someone can help his mom one day.()5.Whats the best title of the passage?A. Cold Weather, Warm Heart(心)B. Moscow, a Beautiful CityC. Its Never Too Old to TravelD. Little Things Make a Big Difference一、1.vacation 2.camp 3.wonderful 4.anywhere5.few
18、二、1.wonderful 2anything 3.anywhere 4really 5.studied三、1.meet anyone interesting 2.long time no see3anything special4most of the time 5quite a few 6.take photos/pictures7.anywhere warm四、1.Was at; 2. Where did go; 3.What time did get up; 4.What did; do 5.didnt find anything五、1.C2.B句意:孩子们,忠于自己的心,不要让任何人
19、偷走你们的梦想。anyone表示“任何人”,故选B。3.A句意:“你认为辽宁队和广东队之间的篮球比赛怎么样?”“太精彩了!”Wonderful意为“太精彩了”;I think so意为“我认为如此”,用于赞同对方的观点;No problem意为“没问题”,多用于回答对方的请求。句式“What do you think of?”用于提问他人对某事物的观点或看法,其答语通常要给出明确的观点态度。故选A。4.B句意: 鲍勃放学后没有看见任何人在教室里学习。someone常用于肯定句,anyone常用于否定句或疑问句。5.C6.A考查spend time with sb. 和most of the t
20、ime的用法。7.C8B9B句意: 鲍勃放学后没有看见任何人在教室里学习。someone用于肯定句,anyone用于否定句和疑问句。10A六、1.B2.B3A由后文“the Great Hall of the People and the Palace Museum”(人民大会堂和故宫)可以判断,“我们”参观了一些好“地方”。4C5.B6.C7.A8A前文描述了两天的活动情况(On August 11On August 12),文章末段提到接下来三天去过的地方,由此可以判断“我们”在北京旅游了五天。七、【主旨大意】 本文是一篇记叙文。文章主要叙述了作者去莫斯科旅行时得到一位俄罗斯人帮助的故事。
21、1.B细节理解题。根据第一段中“Last winter, I went to Moscow myself”可知Jane是去俄罗斯旅行。2.B细节理解题。由第一段中“My children worried about me a lot.” 可知Jane的家人对她独自去旅行感到很担心。3.D细节理解题。根据第二段中“I flew there.”可知Jane是坐飞机去的俄罗斯。4.D细节理解题。由倒数第二段中“I just hope my mother can get help some day”可知这个人帮助Jane只是希望有朝一日他的母亲也能得到帮助。5.A主旨大意题。这篇文章主要叙述了作者在寒冷的莫斯科得到无私帮助的暖心故事。所以“Cold Weather, Warm Heart”符合文章的大意。