1、试题出处试题信息语篇概要文化品格2019全国卷阅读理解C介绍了国际爵士乐日的设立、面临的问题以及爵士乐的未来欣赏经典音乐,提升文化品味Some of the worlds most famous musicians recently gathered in Paris and New Orleans to celebrate the first annual International Jazz Day.UNESCO(United Nations Educational,Scientific and Cultural Organization) recently set April 30 as
2、 a day to raise awareness of jazz music,its significance,and its potential as a unifying(联合) voice across cultures.Despite the celebrations,though,in the US.the jazz audience continues to shrink and grow older,and the music has failed to connect with younger generations.Its Jason Morans job to help
3、change that.As the Kennedy Centers artistic adviser for jazz,Moran hopes to widen the audience for jazz,make the music more accessible,and preserve its history and culture.“Jazz seems like its not really a part of the American appetite,” Moran tells National Public Radios reporter Neal Conan.“What I
4、m hoping to accomplish is that my generation and younger start to reconsider and understand that jazz is not black and white anymore.Its actually color,and its actually digital.”Moran says one of the problems with jazz today is that the entertainment aspect of the music has been lost.“The music cant
5、 be presented today the way it was in 1908 or 1958.It has to continue to move,because the way the world works is not the same,” says Moran.Last year,Moran worked on a project that arranged Fats Wallers music for a dance party,“Just to kind of put it back in the mind that Waller is dance music as muc
6、h as it is concert music,” says Moran.“For me,its the recontextualization.In music,where does the emotion(情感) lie? Are we,as humans,gaining any insight(感悟) on how to talk about ourselves and how something as abstract as a Charlie Parker record gets us into a dialogue about our emotions and our thoug
7、hts? Sometimes we lose sight that the music has a wider context,” says Moran,“So I want to continue those dialogues.Those are the things I want to foster.”28Why did UNESCO set April 30 as International Jazz Day?ATo remember the birth of jazz.BTo protect cultural diversity.CTo encourage people to stu
8、dy music.DTo recognize the value of jazz.答案D解析细节理解题。根据第一段中的“UNESCO.recently set April 30 as a day to raise awareness of jazz music,its significance,and its potential as a unifying(联合) voice across cultures.”可知,设立国际爵士乐日是为了提高人们对爵士乐的认识,故选D项“认可爵士乐的价值”。29What does the underlined word “that” in Paragraph
9、3 refer to?AJazz becoming more accessible.BThe production of jazz growing faster.CJazz being less popular with the young.DThe jazz audience becoming larger.答案C解析代词指代题。第二段提到在美国爵士乐的听众数量正在减少,爵士乐未能受到年轻一代的欢迎,第三段首句提到Jason Moran的工作就是要帮助改变这一现象,由此可知that指代“爵士乐不受年轻人欢迎”这一现象,故选C项。30What can we infer about Morans
10、 opinion on jazz?AIt will disappear gradually.BIt remains black and white.CIt should keep up with the times.DIt changes every 50 years.答案C解析推理判断题。根据倒数第二段中Jason Moran说的话可知,他认为世界的运作方式跟以前不一样了,爵士乐也应该继续发展,故选C项。31Which of the following can be the best title for the text?AExploring the Future of JazzBThe Rise and Fall of JazzCThe Story of a Jazz MusicianDCelebrating the Jazz Day答案A解析标题归纳题。文章介绍了国际爵士乐日的设立,讨论了爵士乐现在面临的问题,即未受到年轻一代的关注,且其娱乐方面的属性已经丢失,故A项“探索爵士乐的未来”作为标题最合适。