ImageVerifierCode 换一换
格式:DOCX , 页数:11 ,大小:1.23MB ,
资源ID:770211      下载积分:5 金币
快捷下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝扫码支付 微信扫码支付   
验证码:   换一换

加入VIP,免费下载
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.ketangku.com/wenku/file-770211-down.html】到电脑端继续下载(重复下载不扣费)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
下载须知

1: 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。
2: 试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓。
3: 文件的所有权益归上传用户所有。
4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
5. 本站仅提供交流平台,并不能对任何下载内容负责。
6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

版权提示 | 免责声明

本文(25 文明养犬新规、五岁男孩走完阿巴拉契亚小径、新闻两则 (解析版).docx)为本站会员(a****)主动上传,免费在线备课命题出卷组卷网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知免费在线备课命题出卷组卷网(发送邮件至kefu@ketangku.com或直接QQ联系客服),我们立即给予删除!

25 文明养犬新规、五岁男孩走完阿巴拉契亚小径、新闻两则 (解析版).docx

1、中考时文阅读练习25中考时文阅读练习-文明养犬新规题型:阅读理解主题语境:卫生与健康语篇类型:说明文词数:213难度:建议用时:8分钟3 Taking your dog for a walk can be interesting. But it can also be a danger to others.According to the World Health Organization(WHO), over 10 million people in China are bitten(咬) by dogs every year.People in Beijing and Shanghai a

2、re already asked to keep their dogs on a leash(狗绳). Some laws including a similar rule were carried out across the country on May 1st,2021. The laws are about keeping rabies(狂犬病)away. The rabies virus is mainly carried by dogs.If someone is bitten by a dog,he will be at risk of rabies.The laws make

3、it clear that anyone who keeps dogs must vaccinate(给.接种疫苗)them against rabies every year.Many other diseases(疾病) can also spread between animals and humans. According toexperts,70 percent of animal diseases can be passed on to humans. And 75 percent of all newinfectious(传染的)human diseases come from

4、animals.That makes the laws more necessary.Here are some other rules:.Get a license to keep a dog. Its like getting a license for driving a car.Vaccinate your dog every year.Use a leash when walking your dog.Clean up your dogs waste.1.Which of the following is a rule for walking dogs in Beijing?A. P

5、eople cant walk their dogs in public.B. People should keep their dogs on a leash.C. People can only walk their dogs at night.D. People have to keep their dogs quiet.2.According to the passage, China sets the new laws mainly to_.A. keep off rabiesB. have fewer street dogsC.protect the environmentD. k

6、eep dogs indoors3. If we have a dog, we should_.wash it every dayget it vaccinated every yearclean up its wasteget ourselves vaccinatedA.B. 2C.D.4. What do we know from the passage?A. Keeping dogs is becoming more popular in China.B. The rabies virus is only dangerous to dogs.C. About 1 million Chin

7、ese people are bitten by dogs every year.D. Most new infectious human diseases come from animals.5.Where does this passage probably come from?A. A storybook.B. A science magazine.C.A news report.D. A travel book.【译文】 带着你的狗去散步可能会很有趣,但这件事也可能会对他人构成危险。根据世界卫生组织(WHO)的数据可知,中国每年有超过1000万人被狗咬伤。 北京和上海已要求人们用狗绳拴

8、住他们的狗。2021年5月1日,全国各地都实施了一些包括类似规定的法规。这些法规是为了防止狂犬病的发生。狂犬病病毒主要由狗携带。如果有人被狗咬伤,那么他将会有患狂犬病的风险。法规明确规定,任何养狗的人都必须每年给狗接种狂犬病疫苗。许多其他疾病也会在动物和人类之间传播。据专家所说,70%的动物疾病可以传染给人类。在所有人类的新型传染病中,有75%来自动物。这使得这些法律更有必要。以下是一些其他规定:养狗要办狗证。这就像开车需要获得驾驶证一样。每年为你的狗接种疫苗。遛狗时要使用狗绳。清理你的狗的粪便。【语篇解读】 我国于2021年5月1日开始实施规范养狗的相关法规,该法规规定狗主人必须定期给狗接种

9、狂犬疫苗、遛狗须系狗绳等。【答案详析】1. B细节理解题。根据第二段第一句“People in Beijing and Shanghai are already asked tokeep their dogs on a leash.”可知,在北京和上海,人们遛狗时要系狗绳。2.A细节理解题。根据第二段第三句“The laws are about keeping rabies away.”可知,中国制定这些新法规主要是为了预防狂犬病。3. B细节理解题。根据“Here are some other rules”下的第二条“Vaccinate your dog every year.”和第四条“C

10、lean up your dogs waste.”可知,养狗人必须每年给狗接种疫苗,必须清理狗的粪便,故正确。4.D细节理解题。根据第三段倒数第二句“And 75 percent of all new infectious human diseases come from animals.”可知,大多数人类的新型传染病来自动物。5.C推理判断题。通读全文可知,为预防狂犬病,我国于2021年5月1日开始实施规范养狗的相关法规。故推测本文可能出自新闻报道。【长难句分析】原句:(第二段最后一句)The laws make it clear that anyone who keeps dogs mus

11、t vaccinate themagainst rabies every year.译文:这些法规明确规定,养狗的人必须每年给狗接种狂犬疫苗。分析:这是一个复合句。其中it是形式宾语,而真正的宾语是that anyone who keeps dogs must vaccinate them against rabies every year;另外,who keeps dogs是who引导的定语从句,修饰先行词anyone。中考时文阅读练习-五岁男孩走完阿巴拉契亚小径题型:阅读理解主题语境:旅行语篇类型:记叙文词数:240难度:建议用时:8分钟 Five-year-old Harvey Sutt

12、on just finished walking the whole Appalachian Trail(阿巴拉契亚小径),one of the longest trails in the world. The 3,500-kilometer-long trail passes through 14 states in the eastern US.Harvey is one of the youngest people ever to walk the whole trail. He was four years old when he and his parents began their

13、 walk in January,2021.And he turned five before the family finished the trip on August 9, 2021. They completed the trip in 209days.During the trip,they slept in a tent,waking up at 5:30 in the morning and walking all day. On theway, Harvey got to watch wild animals like frogs and lizards(蜥蜴).He also

14、 climbed over tall rocks, which he said was really fun and hard. Harveysdad, Josh Sutton, said meeting and talking with other hikers(徒步旅行者) along the way made the hike interesting.There are some other young children who have hiked the trail, too. The youngest of all may be Juniper Netteberg,who fini

15、shed it at the age of four with her parents in 2020.Another hiker, Dale Sanders, now 86,praised(赞扬)Harvey. Dale is the oldest person to hike the whole trail, which he did at age 82.“Its going to change his life forever. The kid went through some difficulties,but dont we all? Difficulties make us str

16、onger,”said he.“That kid is going to smile through life.”1.From Paragraphs 1 and 2, we can know_.A.Harvey Sutton completed the trip aloneB. Harvey Sutton began his walk at the age of fourC.the Appalachian Trail is the longest trail in the worldD. the Appalachian Trail passes through forty states in

17、the US2. How long did it take the Suttons to finish walking the Appalachian Trail?A. About half a year.B. About seven months.C. About eight months.D. About ten months.3.Who is the oldest person ever to hike the trail?A. Josh Sutton.B. Juniper Netteberg.C.Dale Sanders.D.Cassie Sanders.4.What can we k

18、now from the passage?A. Juniper Netteberg liked watching wild animals while hiking.B. Harvey Sutton is the youngest person to hike the Appalachian Trail.C. Dale Sanders finished walking the Appalachian Trail in 2016.D. Harvey Sutton and his family enjoyed the hike very much.5. Which part of a magazi

19、ne is the passage probably from?A. Geography World.B. Science Study.C.Historical Character.D. Natural Environment.【译文】五岁的Harvey Sutton刚刚走完了整条阿巴拉契亚小径,这是世界上最长的小径之一。这条长达3500公里的小径穿过美国东部的14个州。Harvey是有史以来走完这条小径全程的最年轻的人之一。2021年1月,他和父母开始徒步,这时他四岁。在2021年8月9日他们全家完成旅行之前,他五岁了。他们用209天完成了旅行。在旅途中,他们睡在帐篷里,早上5:30醒来,徒

20、步一整天。在路上,Harvey看到了青蛙和蜥蜴等野生动物。他还爬到高高的岩石上,他说那真的很有趣,也很难。Harvey的父亲Josh Sutton说,沿途与其他徒步旅行者的相遇、交谈使徒步旅行变得很有趣。还有些其他的小孩也在这条小径徒步旅行过。他们当中最年轻的可能是Juniper Netteberg,2020年,她和父母一起完成徒步旅行时才四岁。另一位徒步旅行者是现年86岁的Dale Sanders,他称赞了Harvey。Dale是徒步走完这条小径全程最年长的人,那时他82岁。“这将永远改变他的生活。这个孩子经历了一些困难,但我们不都是这样吗?困难使我们更强大,”他说,“那孩子将笑对人生。”【

21、语篇解读】本文主要叙述了五岁男孩Harvey Sutton和父母一起走完世界上最长的小径之一 -阿巴拉契亚小径的经历。【答案详析】1.B细节理解题。根据第二段中的“He was four years old when he and his parents began their walk in January.2021.可知,Harvey Sutton在四岁时开始了他的徒步旅行。2.B细节理解题。根据第二段最后一句“They completed the trip in 209 days.”可知,Sutton一家花209天的时间走完了阿巴拉契亚小径,故他们花了大约七个月的时间。3.C细节理解题。

22、根据最后一段中的“Dale is the oldest person to hike the whole trail”可知,Dale Sanders是走完阿巴拉契亚小径年龄最大的人。4.D推理判断题。根据第三段中的“.Harvey got to watch wild animals.made the hike interesting.”可知,在旅途中Harvey有机会看到野生动物,他认为爬越高大的石头很困难也很有趣,而且他的爸爸认为沿途遇见其他徒步旅行者并与他们交谈使这次徒步旅行很有趣。故可推测,Harvey和他的家人们非常享受这次徒步旅行。5.A推理判断题。本文主要叙述了小男孩Harvey

23、Sutton和他的父母一起走完阿巴拉契亚小径的经历,并介绍了阿巴拉契亚小径是世界上最长的小径之一,穿过美国东部的14个州。故判断这篇文章可能出自杂志的地理世界板块。中考时文阅读练习-新闻两则题型:阅读理解语篇类型:应用文主题语境:现代技术词数:232难度:建议用时:8分钟A dificult surgery(外科手术) on twin sisters In August 2020, twin girls were born in Israel.They never saw each other before because their heads were conjoined(连接).Last

24、 week, they looked at each other for the first time.A team of experts from Israel and other countries spent a year planning a surgery for the girls. It was a difficult surgery which had only been done twenty times in the world,and it was even the first time that they had done it in Israel. The surge

25、ry took 12 hours and was successful. Now,the girls are living normal lives.A special spoon for astronauts Nikolas Grafakos has made a special spoon which can help astronauts eat more easily in space. It will be important during long trips to Mars.Astronauts use normal spoons now. The spoons are just

26、 a little bit longer.It is not easy for astronauts to eat with them at zero gravity(零重力状态).The food must be wet andmushyso that it can stick to the spoon.However, the new spoon is something between a spoon and chopsticks. Astronauts can hold it in their hand and press(按压) the end of it. Then the foo

27、d will stay on the spoon. It is easier to put food in their mouth.With the new spoon, it will be possible for astronauts to eat more kinds of foods in space.1.Why didnt the twin sisters see each other before?A. Because one of them was seriously ill.B. Because they had surgery on their eyes.C.Because

28、 their heads were conjoined.D. Because they didnt live together after they were born.2.Which of the following are TRUE about the surgery for the girls?The surgery took twenty hours.Finally,the surgery was successful.Experts from Israel completed the surgery together.The surgery had only been done tw

29、enty times in the world.A. B.C. D.3.What does the underlined word“mushy”mean in Chinese?A.温热的B.熟透的C.糊状的D.丰盛的What is the difference between normal spoons and the new spoon in space?A.Normal spoons are too long for astronauts to eat food.B. The new spoon can catch food easily.C. Normal spoons cannot b

30、e used in space.D. The new spoon can be used as chopsticks.5. What can we know from the news? A. The twin girls couldnt see anything when they were born.B. The twin girls are living normal lives like most people.C. Nikolas Grafakos spent a year making the special spoon.D.The new spoon is a little lo

31、nger than a normal spoon.【译文】译文双胞胎姐妹困难的外科手术 2020年8月,一对双胞胎女孩在以色列出生。她们之前从未见过对方,因为她们的头是连在一起的。上周,她们第一次看到了对方。来自以色列和其他国家的专家团队花了一年时间为这对女孩计划了一台手术。这是一种困难的手术,在世界上只做过20次,而且,这甚至是他们第一次在以色列做这种手术。手术花了12个小时,很成功。现在,这两个女孩正过着正常的生活。为宇航员准备的特殊勺子 Nikolas Grafakos制作了一种特殊的勺子,它可以帮助宇航员在太空中更容易地进食。在前往火星的长途旅行中,这将是非常重要的。现在,宇航员使用的

32、是稍微长一点的普通勺子。宇航员在零重力状态下用这种勺子进食是不容易的。食物必须是湿的、糊状的,这样才能粘在勺子上。 而这种新勺子是介于勺子和筷子之间的东西。宇航员可以用手拿着它,按压它的末端,然后食物就会留在勺子上。这样就更容易把食物放进嘴里。有了这种新勺子,宇航员就有可能在太空中吃到更多种类的食物。【语篇解读】本文是两则新闻。第一则新闻介绍了以色列一对连体双胞胎姐妹的分离手术;第二则新闻介绍了一种宇航员在太空专用的勺子。【答案详析】1.C细节理解题。根据第一则新闻第一段中的“They never saw each other before because their heads were c

33、onjoined.”可知,这对双胞胎姐妹之前从未见过彼此是因为她们的头部是连在一起的。2.A细节理解题。根据第一则新闻第二段中的“It was a difficult surgery which had only been done twenty times in the world”和“The surgery took 12 hours and was successful.”可知,这种手术在世界上只做过20次,这对双胞胎姐妹的手术成功了。故正确。3.C词义猜测题。根据第二则新闻第二段中的“so that it can stick to the spoon”可知,食物“湿润”和“mushy”

34、的特点使它能够粘在勺子上,方便宇航员在零重力环境下进食。丹合选项可推知,画线词的意思应是“糊状的”。4.B细节理解题。根据第二则新闻第三段中的“Astronauts can hold it in their hand and press the end of it. Then the food will stay on the spoon. It is easier to put food in their mouth.”可知,宇航员可以把勺子拿在手里,然后按一下它的末端,食物就会留在勺子上,这样更容易把食物放进嘴里。故B项“新勺子很容易留住食物”符合题意。5.B细节理解题。根据第一则新闻第一

35、段中的“They never saw each other before because their heads were conjoined.”可知,这对双胞胎姐妹出生时看不到对方,不是什么都看不见.故A项不正确;根据第一则新闻第二段中的“the girls are living normal lives可知这对双胞胎姐妹正过着正常的生活,故B项正确;第二则新闻没有提及Nikolas Grafakos花了多长时间制作新的勺子,故C项不正确;根据第二则新闻第二段中的“Astronauts use normal spoons now. The spoons are just a little bit longer.”可知,普通勺子比新勺子长一点,故D项不正确。

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1