收藏 分享(赏)

2023届新教材高考英语全程一轮复习 课时天天练5 Unit 4 Natural Disasters 新人教版必修第一册.docx

上传人:a**** 文档编号:752104 上传时间:2025-12-13 格式:DOCX 页数:9 大小:18.97KB
下载 相关 举报
2023届新教材高考英语全程一轮复习 课时天天练5 Unit 4 Natural Disasters 新人教版必修第一册.docx_第1页
第1页 / 共9页
2023届新教材高考英语全程一轮复习 课时天天练5 Unit 4 Natural Disasters 新人教版必修第一册.docx_第2页
第2页 / 共9页
2023届新教材高考英语全程一轮复习 课时天天练5 Unit 4 Natural Disasters 新人教版必修第一册.docx_第3页
第3页 / 共9页
2023届新教材高考英语全程一轮复习 课时天天练5 Unit 4 Natural Disasters 新人教版必修第一册.docx_第4页
第4页 / 共9页
2023届新教材高考英语全程一轮复习 课时天天练5 Unit 4 Natural Disasters 新人教版必修第一册.docx_第5页
第5页 / 共9页
2023届新教材高考英语全程一轮复习 课时天天练5 Unit 4 Natural Disasters 新人教版必修第一册.docx_第6页
第6页 / 共9页
2023届新教材高考英语全程一轮复习 课时天天练5 Unit 4 Natural Disasters 新人教版必修第一册.docx_第7页
第7页 / 共9页
2023届新教材高考英语全程一轮复习 课时天天练5 Unit 4 Natural Disasters 新人教版必修第一册.docx_第8页
第8页 / 共9页
2023届新教材高考英语全程一轮复习 课时天天练5 Unit 4 Natural Disasters 新人教版必修第一册.docx_第9页
第9页 / 共9页
亲,该文档总共9页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、课时天天练(五)必修第一册UNIT 4NATURAL DISASTERS.阅读理解A2022南昌市高三摸底测试卷Chase Poust is a 7yearold boy. He and his dad Steven, and his 4yearold sister, Abigail, were out for a family boating trip on Floridas St. Johns River near Mandarin Point. Chase and Abigail were swimming at the back end of the anchored boat whi

2、le Steven was on deck (甲板) fishing.It was an idyllic (平和美丽的) outing until a strong wave came. It was too strong for Abigail to hold onto the boat. Instantly realizing his sister would be swept away, Chase let go of the boat as well to try to reach her.Steven jumped into the water but after realizing

3、 he couldnt keep up with both kids, he was faced with a hard decision. “I told them I loved them because I wasnt sure what was going to happen,” Steven told News4JAX. “I tried to stick with both of them. I wore myself out. She drifted away from me.”Directing Chase to swim to shore for help, Steven s

4、tayed behind, keeping as close as he could to Abigail as the life vest that was keeping her above the waves floating further and further from his reach.It was a tough go for the 7yearold, but rather than attempting to swim all out, Chase wisely paced himself. Stopping to float or dog paddle when he

5、was tired, he had a rest and then set off again. It took Chase an hour to reach the shore. Once on the solid ground, he ran to the nearest house and called for help.Rescuers arrived soon to search for Steven and Abigail. Miraculously, the two were found and rescued about an hour later more than a mi

6、le away from the familys abandoned boat.1What happened during the family boating trip?AChase went out fishing alone.BThe boat ran into an anchored boat.CSteven fell off the boat by accident.DAbigail was washed away by a wave.2Why was Steven faced with a hard decision?AHe couldnt stick with both kids

7、.BHe didnt know how to swim.CHe couldnt find rescuers nearby.DHe wasnt sure what might happen.3What did Steven ask Chase to do after the accident?ATo hold Abigail tightly.BTo look for helpers.CTo wait calmly in the water.DTo give the life vest to Abigail.4Which of the following best describes Chase?

8、ABrave and clever. BInnocent and kind.CProud and patient. DHonest and helpful.B2022南昌市高三摸底测试卷Were all familiar with migration (迁徙): Wildebeests dash across Africa; monarch butterflies fly across the Americas.But did you know that forests migrate, too?In his new book The Journeys of Trees, science wr

9、iter Zach St.George explores an extremely slow migration, as forests creep inch by inch to more pleasant places.“The migration of a forest is just many trees sprouting (发芽) in the same direction,” St. George writes. “Through the fossils that ancient forests left behind, scientists can track their mo

10、vement over thousands of years. They move back and forth across continents, sometimes following the same route more than once, like migrating birds or whales.” This has happened over thousands of years, and climate change tends to be the driving force.Of course, today, climate change is speeding up,

11、 and trees cant keep pace. Take California for example: Its getting hotter and drier and scientists estimate that before too long, Sequoia National Park may not be able to keep giant sequoias (巨杉).“The scientists there had never seen anything like it.” St. George says. “They worried, and I think at

12、some point we will lose these ancient trees and that we will have to think about what we do with the places, and whether we should plant new groves where they are easy to grow.”This is known as “assisted migration” humans planting trees in other places where theyre more likely to flourish. But this

13、process carries risks people can accidentally introduce insects and diseases to new places, where they may wipe out entire native populations. So, St. George writes, theres a debate among conservationists and foresters today: Should humans help the trees escape?“There may be cases where people are p

14、robably going to step in and help species move to places where theyll be more suitable in the future,” St. George says. “So far, there are no huge movements of citizen groups moving trees north. But that is kind of one vision of the future that the people I interview sort of hope to see.”5What can b

15、e learned about the migration of a forest?AIt is mainly the result of climate change.BIt often follows certain migrating species.CIt takes thousands of years to complete it.DIt is very difficult to track the migration.6Why does the author mention Sequoia National Park?ATo stress the park is facing a

16、 severe situation.BTo show trees fail to adapt to the climate change.CTo prove the assisted migration carries risks.DTo state scientists are hopeful about the environment.7What does the underlined word “flourish” in Paragraph 6 mean?ABecome valuable. BDevelop rapidly.CGrow well. DEscape diseases.8Wh

17、ats St. Georges attitude towards helping the trees escape?ASkeptical. BSupportive.CObjective. DDisapproving.完形填空2022武汉市高三供题 It was a cold November morning. My alarm clock had just _1_ off but I was having trouble getting out of bed. My Dad, who was my hero when I grew up, had passed away a few weeks

18、 before, leaving me weighed down by _2_ and depression. Dad loved me. But, he had been raised in a(n) _3_ way and raised us that way too. I couldnt remember, for example, ever being _4_ by him after I grew up. Before his _5_, we talked more, but still _6_ touched and never hugged each other. Then, h

19、is health began to rapidly _7_ and within a few months he left us. That morning, I was too numb (麻木的) inside myself to _8_ anything. I kept thinking what I would have _9_ in exchange for just one last hug from him. Sad and weak, I was unable to gather _10_ to get up. When I finally did and _11_ out,

20、 my son, rushing to meet me, suddenly, _12_ his arms and gave me a heartfelt hug. Meanwhile, my Dads _13_ rang deep inside me, “Joey, this hug is from me!” Tears welled up in my eyes. Right then, I realized I couldnt _14_ on life. Life can seem very long but in truth it is so _15_ that we can never

21、afford to miss a dearest hug!1A.taken Bgone Ccome Dset2A.anxiety Bsurprise Csadness Dcuriosity3A.singlehanded Bopenminded Ccoldblooded Doldfashioned4A.criticized Bloved Chugged Dcheered5A.treatment Breturn Cretirement Ddeath6A.rarely Binstantly Cregularly Dusually7A.improve Brecover Crestore Dfail8A

22、.understand Bfeel Csee Dsay9A.given Blost Cbought Dgot10A.attention Bspeed Cstrength Dsupport11A.walked Bcried Cclimbed Dslipped12A.waved Bopened Ccrossed Draised13A.sound Bcomment Cvoice Dscream14A.drop in Bcut down Cmiss out Dgive up15A.brief Bprecious Cdifferent Dsignificant.应用文写作2022海口市高考调研考试假定你

23、是校陶艺社团(pottery club)的负责人李华,请你为英语班会写一篇发言稿,分享社团上周举行的社团活动。要点如下:1活动时间、地点;2活动内容;3活动感受。注意:1词数应为80左右;2可适当增加细节,以使行文连贯。_课时天天练(五).阅读理解A语篇类型:记叙文主题语境:人与社会出游经历奇迹般的营救【语篇解读】父亲带着儿子和女儿,一家三口去划船旅行。当儿子和女儿正游泳时突然巨浪袭来,冲散了三人。因不能同时救两个孩子,父亲面临着一个艰难的抉择,他告诉孩子们他是爱他们的,因为他不确定将会发生什么。女儿在水中漂远了,父亲一边指导儿子游向岸边求助,一边去尽力营救女儿。儿子为保存体力,边游边歇息,最

24、终游上了岸,寻到了救援,救援人员在离被他们抛弃的船一英里多外的地方救了父亲和妹妹。1答案与解析:D考查理解具体信息的能力。根据第二段中的“It was too strong.be swept away”及第三段中的“She drifted away from me”可知,Abigail被水浪冲走了。故D项正确。2答案与解析:A考查理解具体信息的能力。根据第三段首句可知,父亲不能同时顾住两个孩子,所以面临着先救谁的艰难抉择。故A项正确。3答案与解析:B考查理解具体信息的能力。根据第四段可知,事故发生后父亲指导着儿子游到岸边去寻求帮助。故B项正确。4答案与解析:A考查推断的能力。根据第二段尾句可知

25、,事故发生后Chase努力去救妹妹,这说明他很勇敢;再结合第五段中的“Chase wisely paced himself.set off again”可知,儿子边保存体力边游向岸边,这说明他很聪明。故A项正确。B语篇类型:说明文主题语境:人与自然自然现象森林迁徙【语篇解读】我们都熟悉动物迁徙,但是你知道森林也会迁徙吗?科学作家Zach St. George探索了一种极其缓慢的迁徙,即森林缓慢地蔓延到更舒适的地方。无论是动物的迁徙还是森林的迁徙,主要都是气候变化引起的。人们有可能会介入植物的迁徙过程,协助植物迁徙,但这种协助性迁徙有利也有弊,所以存在争论。5答案与解析:A考查理解具体信息的能力

26、。根据第三段尾句可知,气候变化往往是森林迁徙的驱动力。故A项正确。6答案与解析:B考查理解具体信息的能力。根据第四段内容可知,气候变化在加速,而树木无法跟上其变化的速度,因此巨杉树无法在Sequoia National Park生存。由此可知,提及该公园是为了表明树不能适应气候变化。故B项正确。7答案与解析:C考查理解词汇的能力。根据第六段中的“humans planting trees in other places”可知,人类把树木移植到能够使它们茁壮生长的地方。故C项正确。8答案与解析:C考查理解具体信息的能力。根据第六段中的“theres a debate among conserva

27、tionists and foresters today: Should humans help the trees escape?”可知,St. George认为人类是否应该帮助树木迁徙,还存在争论。由此可知,他对人类帮助树木迁徙的态度是客观的。故C项正确。.完形填空语篇类型:夹叙夹议文主题语境:人与自我个人经历走出悲伤重新开始生活【语篇解读】作者的父亲比较守旧,一生中从未拥抱过作者,父亲去世后,作者心情非常低落,以至于快要失去生活的勇气,后来作者儿子的一个拥抱改变了作者。1答案与解析:B考查语境推断。由语境“My alarm clock.I was having trouble getti

28、ng out of bed”可知,此处指的是闹钟响了,故用go off“(警报器等)突然发出巨响”。2答案与解析:C考查语境推断。由上文信息“My Dad, who was my hero when I grew up, had passed away”以及空后的“depression”可知,对应的情感应为C项“sadness”。3答案与解析:D考查语境推断。由下文叙述“we talked more, but still _6_ touched and never hugged each other”可知,父亲是被守旧的方式养育成人的,因此其抚养孩子的方式也比较保守。故选D。4答案与解析:C考

29、查语境推断。由全文以及下文叙述“we talked more, but still _6_ touched and never hugged each other”可知,父亲从没有拥抱过作者。5答案与解析:D考查语境推断。由“we talked more, but still _6_ touched and never hugged each other”可知,这描述的是作者的父亲去世(death)之前的事情。故选D。6答案与解析:A考查语境推断。父亲抚养孩子的方式比较保守,故可推断和孩子身体方面接触很少。故A项符合语境。7答案与解析:D考查语境推断。由下文关键信息“within a few

30、months he left us”可推断,作者父亲的健康状况急剧恶化。故选D。fail“出故障,衰退”。8答案与解析:B考查语境推断。根据上文中的“I was too numb (麻木的) inside myself to”可知,因为麻木和感觉有关,故用feel,此处表示:我内心太麻木了,以至于感觉不到东西。9答案与解析:A考查语境推断。由下文中的“in exchange for just one last hug from him”可知,作者假想一种交易,要想得到父亲的一个拥抱,自己需要付出什么。故选A。10答案与解析:C考查语境推断。由上文中的“Sad and weak”再结合关键词“g

31、et up”可知,作者不能积聚力量(strength)起床。11答案与解析:A考查语境和常识推断。由上文可知作者起了床,因此应是走出房间。故用walked。12答案与解析:B考查语境推断。由下文中的“and gave me a heartfelt hug”推断,他需要张开(opened)双臂。故答案为B。13答案与解析:C考查语境推断。由下文中的“Joey, this hug is from me!”可知,这是来自父亲的声音(voice)。14答案与解析:D考查语境推断。由首段信息以及第二段可知,作者自从父亲去世后极度悲伤、沮丧,以至于起床都困难,所以当听到父亲的声音时便意识到不能放弃生活。d

32、rop in“顺道拜访”; cut down“砍倒;减少”; miss out“错失”。故选D。15答案与解析:A考查语境推断。由上文中的“Life can seem very long but in truth”尤其是but可知,此处应用与long构成对比的词。故选A。brief“短暂的;简洁的”。.应用文写作参考范文:Hello, everyone,Im more than delighted to share the event our pottery club organized last Friday in the Activity Center.As scheduled, the

33、activity started with the excellent presentation made by our instructor Mr. Wang (过去分词短语作后置定语), who designed the task for this session (非限制性定语从句). We all observed carefully how a mass of clay was transformed fantastically into a vivid artwork. He also encouraged us to make one of the twelve animal signs. Thanks to the teachers help, we accomplished our own work, with which we had photos taken (had sth. done结构) together proudly.Through the activity, we knew more about Chinese pottery and what it took to be a craftsman (宾语从句).

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1