1、2022年高考英语二轮复习:七选五 专项练习题汇编1、阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。I have the same 24 hours in a day as you do, but I have made specific choice that allow me to make the most of every day and still feel happy and relaxed.1 Pick the most important.2 Focus on spending time that for you is fun and pr
2、oductive. I chose the life of an adviser because I like to work with companies, but dont want the life of a big company CEO. My choices are based on the lifestyle I want.Combine your activities.Many people go crazy trying to figure out how to spend time with friends, family, work, play, etc.3 Find w
3、ays to enjoy them in a combined manner. Build your social life around people your work environment. Find people in your company who share common interests and develop your career (职业) around the people and activities you love.4 You would think learning takes more time from you, but actually there ar
4、e always new ways of doing things that can save you time on daily tasks, freeing you up for the most important. Always be looking for a new way to gain back an hour here or there.Lighten up.The world wont come to an end in most cases just because you left a few things undone. Celebrate progress and
5、keep refining (改进) toward a happy productive existence.5Every completion is a small victory that adds up in a big way.ASpeed up.BBe an active learner.CStop trying to balance time between them all.DMake choices about what is meaningful in your life.EThe things you do well usually give you greater joy
6、.FPerhaps these tips will help you make the most of your time.GThis is why making lists is important in any productivity handbook.2、阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to get a job at a charityWorking for a charity is undeniably a brilliant way to give back and make a difference, as well a
7、s being a rewarding career with many different types of role. 36 Be flexibleIn the charity sector it pays to be flexible and willing to work together. 37 . The charity sector opens up many diverse opportunities for career growth and personal development. A charity career will also give you the oppor
8、tunity to work in very different organizations at the same time. Seize it!Tailor the cover letterThe majority of charities want to see how an applicants skills and experience relates to their fund raising needs. Be specific and tailor the CV and cover letter or application form to the job spec. Show
9、ing how personal skills and experience relate to the job requirements is vital, as is using keywords included in the job description. 38 Consider volunteeringDemonstrating commitment and passion for charity work is invaluable. Showing a history of volunteering can even outweigh qualifications. Many
10、charities would rather applicants have practical experience and skills. 39 .For example, if you want to work for an animal charity, contact local shelters to see if you can lend a hand. 40 Its important to stay in tune with the charity sector. Some charities recruit(招募) informally, so you should sta
11、y in touch with any organization you really want to work for. Make sure youre communicating and giving yourself lots of opportunities by getting to know people in the industry through social media channels.A. Keep it brief and focused.B. Develop a resources network.C. So what are you waiting for?D.
12、Experience can help you go a long way.E. The following advice will give you a head start.F. If youre passionate, try to get relevant knowledge.3、阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。What leads to success in school? 36 “Perseverance” for example, seems to be a better predictor of success than IQ
13、 in school and beyond. Researchers have also demonstrated that having a “growth mindset” is associated with academic success, which happens when a person recognized that abilities are not fixed but developed through practice.Researchers are exploring other characters that might contribute to success
14、. 37 Data was collected on happiness and grades from 435 students at St. Andrews including elementary, middle and upper school students. 38 Specifically, researchers found a statistically significant correlation (正相关) between happiness and students grades from elementary schools through high schools
15、. 3Students often reported that happiness, or positive feelings like enjoyment for fun, supported their schoolwork. 39 It has been found that a network of supportive relationships is at the heart of happiness. Results showed that the quality of students, relationships with teachers and peers predict
16、ed their happiness. Across all ages, students with positive relationships were more likely to be happy. Although voiced in different ways time and again, students of all ages emphasized that their relationships are fundamental to their happiness. These results suggest that there is an important rela
17、tionship between happiness and academic achievement. More research is needed to explore the relationships among happiness, social networks and achievement in school setting. 40 A. But what supports students to be happy?B. But are happier kids sure to get ahead academically?C. Recent research suggest
18、s success is partly driven by the character.D. In recent studies, they explored the relationship between happiness and marks.E. Psychology research showed a link between happiness and success in the workplace.F. The results revealed students who are reported to be happier had higher grades.G. By coi
19、ncidence, the findings of this study are consistent with earlier ones in psychology.4、阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。In 2050, one in four people will be over 60 in the Asia-Pacific region. Are countries there prepared to fully address the needs for older persons so that they age with dign
20、ity?In the past, senior citizens might have been supported by their families and communities. Yet times are changing. 36 Meanwhile, more and more governments are wrestling with increasing healthcare costs and a shrinking workforce.More than ever, there is an urgent need for policy reform in addressi
21、ng population aging. This must be driven by a shift in mindset to turn the challenges into a demographic (人口结构的) opportunity. 37 More and more people are living longer due to the advancements in health, nutrition, economic and social well-being. Couples are having fewer babies. 38 However, low ferti
22、lity (生育率) and longer life expectancy are not the problem. The real problem is not being ready to face this rapidly changing demographic shift. It is noteworthy that, in the Asia-Pacific, with more than half of the older population being women, it is crucial to adopt a life-cycle approach to populat
23、ion aging, grounded in gender equality and human rights. Investing in each stage of life determines the path of a womans life course. When a girl has access to quality education, it helps her make informed decisions about life-changing matters. 39 While there is no single comprehensive policy that c
24、an address population aging, we need to take action now. 40 In doing so, countries in the Asia-Pacific region can hope for, and achieve, a better future for all, where no one is left behind.A. We must rethink population aging, celebrating it as the victory of development.B. Life-long gender discrimi
25、nation leaves women even more disadvantaged in an aging society.C. The decisions she makes, at every stage of her life, paves the way towards a healthier and more financially secure silver age.D. We must invest in forward-thinking, rights-based and gender-sensitive policies that focus on the needs o
26、f people at every age of their life.E. Migration and urbanization have shifted traditional support system for the elderly.F. This is due to a variety of reasons such as challenges in striking a work-life balance to not being able to afford having more children.G. Pension payments are increasing as t
27、he older population increases, pressuring governments further.5、阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。From the ice-covered Arctic to the tropical waters of the Pacific, all of Earths oceans share one thing in common: plastic pollution. Abandoned plastic bags, cups, and bottles make their way int
28、o the sea. _36_ When people litter, or when trash is not properly disposed of, things like plastic bags, bottles, and straws (吸管), get carried to the sea by winds and waterways. _37_ The rest comes from marine industries such as shipping and fishing.One of the biggest impacts of plastic pollution is
29、 its effect on sea life. Seals, sea turtles, and even whales can get caught in plastic netting. _38_ Or the plastic can cut into the animals skin, causing severe infections.Plastic can even make it into our own food supply. Eating fish from the ocean means eating plastic too. In larger fish, chemica
30、ls from plastic may seep (渗透) into their muscles and other tissues that people consume._39_ A lot of plastic waste caught in ocean currents eventually washes up on beaches. Removing it can prevent it from blowing out to sea again. Cleanup efforts cant reach every corner of the ocean. That means its
31、important to cut down on the amount of plastic that reaches the sea in the first place. Individual actions make a big difference. Disposing of plastic properly for recycling is a key step. And simple things like reusable water bottles and bags really cut down on waste. _40_ Ocean pollution can seem
32、overwhelming, but its something everyone can help solve. This is a problem we can really do something about.A. In todays world, plastic is everywhere.B. Skipping plastic straws or using paper ones helps too.C. About 80 percent of ocean plastic comes from land.D. Many of these bottles and bags are ma
33、de of plastic too.E. One way to keep the ocean cleaner is through cleanup efforts.F. Today, it seems that no part of the ocean is safe from plastic trash.G. They can starve to death if the plastic keeps them from moving or eating.6、阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to become a better rea
34、derLanguage and literacy(读写能力) are among mankinds greatest inventions.Evolving and even dying over the course of human history,languages are a reflection of our cultural and societal attitudes.Most humans acquire language in early childhood and speak fluently when they are about three years old,but
35、our continued relationship with language gives shape and meaning to our lives. 16 1Take it slow.Many readers feel that they read too slowly,especially compared with others,but the truth is that the faster you read,the less likely you are to comprehend fully what youre reading. 17 Reading is a lifelo
36、ng process; learning to read closely and slowly will help you become faster over time without missing anything.2 18 When humans first began reading written words,it was unusual to read in silence.Though generally inappropriate for commuters or for latenight adventurers,reading out loud is one of the
37、 best ways to improve your reading ability. 19 If so,you will begin to read more accurately and with better vocal expression.Try listening to the author reading their own workyoull be surprised to find how clearly it comes through on the page.3Write. 20 How and what you read affects how and what you
38、 write,and the best readers often make the best writers.But while much can be learned from close,repeated readings,there are many secretive pleasures to language that can only be experienced through the practice of writing.ARead aloud.BGet into the rhythm of the authors voice.CHere are 3 ways to bec
39、ome a better reader.DWriting and reading go handinhand.ETry writing every day for a month; you will never read the same again.FThe ability to read is important to form an identity and express ones feelings.GIn that case,do not hesitate to reread the passage.1、Keys:15 FDCBG本文为2022年1月普通高等学校招生全国统一考试(浙江
40、卷)本题话题内容能够启发学生找到正确的方法面对生活中的实际问题,有效利用时间,保持健康的心理状态。价值观层面,此题符合高中段学生核心素养要求,五育并举,让学生成长为对社会有用的人。本文是说明文。作者给出了既可以充分利用时间又可以快乐放松的有效建议。1上文“I have the same 24 hours in a day as you do, but 1 have made specific choice that allow me to make the most of every day and still feel happy and relaxed. (我和你一样,每天都有24小时,但
41、我做了具体的选择,让我充分利用每一天,仍然感到快乐和放松)”说明作者做出选择,充分利用每一天,但仍旧感到快乐和轻松,根据下文段落小标题可知,下文就如何充分利用每一天给出了建议,因此空格处应是承上启下,F项中的“help you make the most of your time”与上文“to make the most of every day”一致,“tips”引出下文的建议,因此F项“也许这些建议会帮助你充分利用你的时间”符合语境,承上启下。故选F。2根据段落标题“Pick the most important.”可知,本段建议挑选最重要的,下文“Focus on spending ti
42、me that for you is fun and productive.(把时间花在那些对你来说有趣和富有成效的事情上)”说明要挑选一些有趣的和富有成效的事情去做,D项中的“what is meaningful in your life”与标题中的“the most important”一致,下文是对“Make choices”具体解释。因此推断D项“选择你生活中有意义的东西”符合语境。故选D。3上文“Many people go crazy trying to figure out how to spend time with friends, family, work, play, e
43、tc.(许多人疯狂地试图弄清楚如何在朋友,家庭,工作,娱乐等方面度过时间)”说明许多人想要弄清楚在生活中如何分配好时间,下文“Find ways to enjoy them in a combined manner.(找到一种结合的方式来享受它们)”说明可以把事情组合在一起享受,因此推断空格处与上文是转折关系,说明不要试图均衡时间,C项“不要试图在它们之间平衡时间”符合语境。故选C。4空格处为段落小标题。根据下文“You would think learning takes more time from you, but actually there are always new ways o
44、f doing things that can save you time on daily tasks, freeing you up for the most important. Always be looking for a new way to gain back an hour here or there. Always be looking for a new way to gain back an hour here or there. (你可能会认为学习需要花费了你更多的时间,但实际上总有一些新的方法可以为你节省出做日常事务的时间,为你腾出时间去做最重要的事情。寻找在这里或者
45、那里赢回一个小时的新方法)”可推断,本段讲述学习虽然花费很多时间,但总是能有一些方法为你节省时间做其他事情,因此要做有效的学习者。因此推断B项“做有效的学习者”为段落标题,故选B。5下文“Every completion is a small victory that adds up in a big way. (每一次的完成都是一个小的胜利,累积起来就是一个大的胜利)”说明事情要一件一件去做,G项中的“making lists”与之呼应,因此推断G项“这就是为什么列清单在任何生产手册中都很重要的原因”符合语境,this指代上文“The world wont come to an end in
46、 most cases just because you left a few things undone. Celebrate progress and keep refining (改进) toward a happy productive existence.(在大多数情况下,世界不会因为你没做完几件事而走向末日。庆祝进步,不断改进走向一个快乐而富有成效的存在)”解释了列出清单一件一件完成任务的原因。故选G。2、keys:36-40 EGAFB这是一篇小标题类文本,4个小标题下的4个语段相互之间没有必然的逻辑关联,所以我们只需分析有设空的段落内的语义逻辑即可,命题者真是善意满满。我们注意
47、到第39题设空后面有一个表示“举例关系”的逻辑标志词 - for example。举例就是用具体的某个例子去解释前面出现的某个概念或例证某个观点。既然如此,前面的概念或观点是什么呢?我们回看该段的前三句,不难总结:为了要在慈善组织找到工作(文章标题),我们需要满足慈善组织对应聘者提出的“具有志愿者体验史”的要求(前三句),因此我们需要考虑志愿体验(小标题)、获取相关经验与技能(前三句)。这就是我们把文章的标题、小标题和设空前三句的语义逻辑串联起来后得出的观点。设空后的“到当地动物收容所去帮忙”的例子其实就是“如何获取相关经验与技能”的可行方法之一。那同学们错选的D是什么呢?D的意思是“经验/体
48、验对你大有帮助”,按照逻辑,设空后的举例应该讲经验/体验在哪些方面有帮助,这个显然不对。所以,该题的正确答案是F。3、keys:3640 CDFAG这是一篇比较典型的论述文。我们来解读前三题的思路。Para 1 Introduction of the topic. (引入话题)我们做过无数的论述文语篇理解。论述文的第一段通常是用直接或间接的方式引入话题。通过讲故事、举例子、描述特定情境等方式间接切入话题,可以引起读者的兴趣、激发其好奇心。直接切入的方式就简单粗暴许多,比如本文的设问:What leads to success in school?(什么让你在学校取得成功?),开门见山,直截了当
49、。设问的特点是自问自答,作者很快在第一段给出了答案:两个因素,即“毅力”(perseverance)和“成长型心态”(growth mindset)。可是,用哪个词去概括这两个因素呢?别慌,我们不妨跳出第一段,到第二段去寻求帮助。是否注意到第二段的第一句中有一个至关重要的提示信息-“other characters”,由此可推,用于概括第一段两个因素的词就是“character”。所以,第36题的正确答案为C。Para 2 Presentation of the opinion. (提出观点)作者在第二段继续探讨取得成功的其他因素。第37题设空后有关键词happiness和grades,我们依
50、据“寻找文字线索”的解题方法,把视线锁定在D选项,因为grades和marks构成“同义关系”。这时候,我们可以得出本文作者要论述的观点了,即“幸福/快乐与学校的成功有关”。Para 3 Argumentation of the opinion. (论述观点)观点既出,论述跟上。第38题设空后的specifically一词,绝不能轻视或忽视。“specifically”意为“具体来说”,“确切地说”,如:the first nursing home designed specifically for people with AIDS (首家专为艾滋病人设计的疗养院)。我们可以把该词后面的信息理
51、解为是对前面信息的解释(或举例)。通过这一语义逻辑,我们预判设空38处的句子很有可能是本段的主题句。安全起见,我们继续往后读。通过对后面6个句子的分析,我们找到了“人际关系和幸福感”,“幸福感与学生成绩”之间的语义逻辑。根据“寻找文字线索”的解题方法,设空39迎刃而解,答案为A。这6个句子之间环环相扣、步步推进的语义逻辑证明了我们先前的预判:设空38是本段的主题句,本段的论述结构为“总分”。既为主题句,其观点必须承接第二段,而绝非另一新观点的提出。所以,我们把这个主题句看成是第二段作者提出的观点的再述(restatement of the opinion)。问题一下子就简单了,我们只需在备选项
52、中寻找和第二段观点-幸福/快乐与学校的成功有关”在表述上相似的句子就可以了,这时候,“寻找文字线索”的方法再次上线,正确答案为F。4、Keys:3640 EAFCD这是一篇关于人口老龄化问题的文章。同学们对于这类话题产生的距离感无形中会增加解题难度。第二段中有两个表示逻辑关系的标志词:yet和meanwhile. 前者表示转折关系,后者为并列关系。但请注意“阅读中,有一种隐形的对比关系,如时间对比,这里的“Yet times are changing”不就明示我们该段的前三句在“老年人赡养问题”上的今昔对比吗?“过去,老年人可能会得到他们的家庭和社区的支持(supported by)”。那么,
53、现在的老年人的赡养/支持发生了怎样的变化呢?备选项E显然符合我们的推断。“人口流动和城市化改变了传统的养老体系”,同时(meanwhile)医疗成本日益增长和劳动力不断萎缩,这是政府要直面的三个困难。因此,36题答案为E。再来看第三段。我们发现第2句“由于健康、营养、经济和社会福利方面的进步,越来越多的人寿命延长”和第3句“夫妻生的孩子越来越少”这两点似乎都是人口老龄化成为棘手问题的原因。人们活得长,又鲜有子女赡养,问题确实不小。设空38后有一个表示转折关系的词“However”,因此,我们对设空38的可能答案做出两种预判:其一,导致人口老龄化问题棘手的又一原因,和“寿命延长”与“子女少”构成
54、并列的逻辑关系;其二,解释“子女少”的原因,和第3句构成解释关系。按照这两个逻辑预判,我们去备选项中寻找目标。F选项“这(子女少)是由于各种各样的原因,比如难以平衡工作和生活,以及无法负担更多的孩子”正好契合我们的第二个关于解释关系的预判。根据第3句和第4句(/设空38)之间的解释关系,我们再次预判,第1句和第2句之间的语义逻辑应该也是相似的,即第2句是对第1句(/设空37)的解释或举例。“我们必须重新思考人口老龄化问题,把它当作发展的胜利来庆祝。”“由于健康、营养、经济和社会福利方面的进步,越来越多的人寿命延长”,“寿命延长”难道不是发展的胜利果实之一吗?正确答案是A无疑了。5、3640 F
55、CGEB (惠州市2018届高三第三次调研考试)36. F. 此句为过渡句,考察了段落语句间逻辑思维的能力。根据上文关键词plastic pollution 及make their way into the sea,和下文get carried to the sea 可知,垃圾都已经在海洋里了。干扰项A,虽然有关键词plastic,但句意侧重点不是海洋,相比之下,F 选项为正确答案。上文中的Abandoned plastic bags, cups, and bottles 也就是F 答案中的plastic trash.37. C. 此句为过渡句,考察了段落语句间逻辑思维的能力。根据下文The
56、rest来自于海洋产业。故选择C 选项about 80 percent 海洋塑料来自于陆地。38. G. 此句为过渡句类,考察了段落语句间逻辑思维的能力。本段大意为垃圾污染对海洋动物的影响。空格前说了一些海洋动物会被塑料网困住,因此被困后的动物就会受到影响,故选G。39. E. 此空类型为段落大意类,考察了段落大意概括总结的能力。根据后文关键词removingit(plastic waste),及后续disposing of plastic properly,可知本段大意为处理方案,与选项E 中的cleanup efforts 相符,故此空选E。40. B. 此空实为与上文成排比关系。正确处理
57、塑料垃圾,使用可回收瓶袋,这些都是个人能做的方式(Individual actions make a big difference)。干扰项D,出现与上文一样的bottles and bags,但并不是讲述个人减少排放塑料垃圾到海洋的方式,故最后选择B 选项,不用塑料吸管或用纸制吸管都有助于减少排放。6、16-20CGABD 本文是一篇说明文。就如何成为一个好的读者提出了三条建议。16C 根据下文提出的三点建议可知,C项“下面是成为一名好读者的三点建议”能够引出下文,符合语境。故选C。17G上文提到你阅读的速度越快,你就越不可能完全理解所读的内容。下文提到阅读是终生的过程。G项“在这种情况下,
58、不要犹豫,再读一遍”联系上下文,符合语境。故选G。18A 根据下文中的“reading out loud is one of the best ways to improve your reading ability”可知,朗读是提高阅读技能最好的方式之一。A项“大声阅读”能够概括本段内容,符合语境。故选A。19B根据上下文可知,朗读是提高阅读技能的其中一个方式。根据下文可知,如果以书的作者的节奏朗读的话,你会朗读得更加准确,更生动。B项“用作者的声音节奏朗读”符合语境。故选B。20D 根据本段内容可知,阅读的方法和内容影响写作的方法和内容,最好的读者往往能成为最好的作家。D项“写作和阅读要保持一致,同时进行”符合本段主题,符合语境。故选D。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有