1、高三阅读专项拆分训练段落大意类【1】【1】 Ireland has had a very difficult history. The problems started in the 16th century when English rulers tried to conquer (征服) Ireland. For hundreds of years, the Irish people fought against the English. Finally, in 1921, the British government was forced to give independence to
2、the south of Ireland. The result is that today there are two Irelands. Northern Irelandin the north, is part of the United Kingdom. The republic of Irelandin the south, is an independent country. In the 1840s the main crop, potatoes was affected by disease and about 750,000 people died of hunger. Th
3、is, and a shortage (短缺) of work, forced many people to leave Ireland and live in the USA, the UK, Australia and Canada. As a result of these problems, the population fell from 8.2 million in 1841 to 6.6 million in 1851. What is the first paragraph mainly about?A. How the Irish fought against the Eng
4、lish.B.How Ireland gained independence.C.How English rulers tried to conquer Ireland.D.How two Irelands came into being.【答案】D【解析】 主旨大意题。本段介绍了爱尔兰共和国 (The Republic of Ireland) 及北爱尔兰 (Northern Ireland) 的由来。故选D。【2】 You get anxious if there is no Wi-Fi in the hotel or no mobile phone signal up the mounta
5、in. You feel upset if your phone is getting low on power, and you secretly worry things will go wrong at work if you are not there. All these can be called always on stress caused by smartphone addiction.Whats this paragraph mainly about?A. The popularity of smartphones.B.The progress of modern tech
6、nology.C.The signs of always on stress.D.The cause of smartphones addiction.【答案】C【解析】 最后一句All these can be called always on stress caused by smartphone addiction.是这一段的主题句。这一段举例说明了社会上出现的一些由于手机上瘾而造成的“在线”压力现象。故选C。【3】 My family and I have visited our friend, Dennis, in Chicago several times in summer, b
7、ut we never visited him in winter. Its December now, and here we are in Chicago. We have been here for two weeks. Its much colder in Chicago than in New Orleans at this time of year. This winter has been very cold. It has snowed a lot and people have had trouble with their cars. Last night, it snowe
8、d again. Now there is 60 cm of snow on the ground. This has been fun for me but Dennis didnt have fun this morning when his car got stuck in the snow. In fact, since morning many people have gotten stuck in the snow. Schools have closed because students cant get to school. Many people have stayed in
9、side.What does Paragraph 2 mainly talk about?A. Why it is so cold in winter in Chicago.B.This winter brought lots of fun to Dennis.C.What winter activities are popular in Chicago.D.This winter caused many problems for people in Chicago.【答案】D【解析】 主旨大意题。第二段介绍了由于今年冬天下大雪,一些汽车和人被困、学校停课、许多人只能待在室内,因此本段主要介绍
10、了今年冬天给人们带来的一些不便。故选D。【4】 About twenty years ago I had the pleasure of teaching a girl named Audrey. She was extremely talented in art. Just before her high school graduation, Audrey gave me a wonderful painting beneath which Audrey had written these words, The deep love from Mother, through me, touch
11、es another. I had the piece of art framed (做框) and hung in my office. With many moves, I lost the painting. Last year, after about eight years of not knowing where it was, I received a phone from a former colleague who said she had the picture Audrey had painted for me 18 years earlier. I was struck
12、 that the precious gift came back. I knew Audrey very well. When she was four years old Audrey had a serious disease. Whats worse, her father left the house. It was her mother who brought her up with much trouble. She survived the disease but was disabled.What is the last paragraph mainly about?A. T
13、he authors feeling.B.Audreys family.C.Audreys experience.D.The authors experience.【答案】C【解析】 主旨大意题。本段作者先谈到重新找回这份珍贵的礼物的感受,接着便叙述了学生的一些生平经历,故选C。【5】 Last year for science fair, my teacher said we should think of how to solve an everyday problem. When you have cancer, the intravenous pole (静脉输液架) are an e
14、veryday problem. I started thinking of making a backpack for kids so they could get around and play and go outside while theyre getting chemo (chemo is short for chemotherapy(化疗). I especially want to make chemo easier for kids. I know how frightening it can be. For my project, I got a backpack and
15、made a model. I took a small box and made it look like an intravenous machine. I had a small pole sticking out of the top, where youd hang the bag of medicine. Then I painted it to make it look nice.What does the paragraph mainly talk about?A. What the author did to raise money.B.How the author made
16、 the backpacks.C.What the author got from her teacher.D.How the author got an intravenous machine.【答案】B【解析】 主旨大意题。根据文中内容For my project, I got a backpack and made a model. I took a small box.I had a small pole sticking out of the top.Then I painted it.可知,作者介绍了制作背包的过程,B项“作者是如何制作背包的。”符合题意,故选B。【6】 How f
17、it are your teeth? Are you lazy about brushing them? Never fear: An inventor is on the case. An electric toothbrush senses how long and how well you brush, and it lets you track your performance on your phone. Serval says he was inspired by his experience as a father. He would come home from work an
18、d ask his kids if they had brushed their teeth. They said Yes! but Serval would find their toothbrush heads dry. He decided he needed a brush that really told him how well his children brushed.What is the second paragraph mainly about?A. How Serval found out his kids lied to him.B.Why Serval thought
19、 brushing teeth was necessary.C.How Serval taught his kids to brush their teeth.D.What inspired Serval to invent the toothbrush.【答案】D【解析】 主旨大意题。根据第2段Serval says he was inspired by his experience as a father.塞尔瓦尔说,他的灵感来自他做父亲的经历。可知,本段讲的是Serval是如何被启发并发明了这种牙刷的,故选D。【7】 Last year for science fair, my teac
20、her said we should think of how to solve an everyday problem. When you have cancer, the intravenous poles (静脉输液架) are an everyday problem. I started thinking of making a backpack for kids so they could get around and play and go outside while theyre getting chemo (chemo is short for chemotherapy (化疗
21、). I especially want to make chemo easier for kids. I know how frightening it can be. For my project, I got a backpack and made a model. I took a small box and made it look like an intravenous machine. I had a small pole sticking out of the top, where youd hang the bag of medicine. Then I painted it
22、 to make it look nice.What does Paragraph 2 mainly talk about?A. What the author did to raise money.B.How the author made the backpacks.C.What the author got from her teacher.D.How the author got an intravenous machine.【答案】B【解析】 根据第二段:为了我的项目,我买了一个背包,做了一个模型。我拿了一个小盒子,让它看起来像静脉注射机。有一根小杆子从上面伸出来,你可以把药包挂在那
23、儿。然后我把它画得很好看。 可知此段描述了做这个背包的过程,B项“作者是如何制作背包的。”符合题意,故选B。【8】 Palm trees vary greatly in size. You can buy small ones for the house, or grow them larger for planting in the garden. The price varies greatly and is based entirely on the height of the palm tree. Some palms at the garden centre are small, o
24、nly 3040 centimetres in height, but nothing under one metre is ever sold. This is because smaller palms are not yet established (生了根的). Once a palm reaches about 100 centimetres, it will be well established and will be able to survive the move from the garden centre to someones home or garden, says
25、Ali Al Hamsa. A tree which is not established may suffer during transportation from the garden centre environment, which it is used to, to its new home, whether indoors or in the garden. People who buy palm treesin fact, any plant from a garden centreare often totally unaware of how a plant can suff
26、er when its moved.What is the second paragraph mainly about?A. Who likes to buy palm trees.B.How to transport palm trees.C.Why small palm trees are not sold.D.What kind of palm tree is popular.【答案】C【解析】 第二段是对第一段nothing under one metre is ever sold. This is because smaller palms are not yet established(一米以下的棕榈树从来没有卖过。这是因为较小的棕榈树尚未形成)的解释说明。故该段主要是讲为什么不卖小的棕榈树。故选C。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有