1、课时作业16语法(现在完成进行时).单句语法填空1Shall we switch off the computer? We_(play) the computer games all this morning.OK. Lets go out for a walk.2My neighbor, Helen,_(borrow) things from me recently, which really upsets me.3You_(do)yoga for almost five hours. Why not join us and have a cup of tea?4Let the soldie
2、rs sleep for a while because they_ (rescue) the injured for twelve hours nonstop.5(2017江西南昌模拟)Nice to see you again after all these years. What_(do)?Well, Ive tried many things since we left school. Im now working for a large oil company.6(2017浙江六校联考)Yao Ming, now a student of Shanghai Jiaotong Univ
3、ersity majoring in financial management,_(play) basketball in NBA for nine years.7I have to see the doctor because I_(cough) a lot lately.8Weve spent too much money recently.Well, it isnt surprising. Our friends and relatives_(come) around all the time.9Over the past decades, sea ice_(decrease) in t
4、he Arctic as a result of global warming.10. Joseph_(go) to evening classes since last month, but he still cant say “Whats your name?” in Russian.答案与解析1have been playing句意:我们关掉电脑好吗?我们玩了一上午电脑游戏了。好吧。那我们出去散散步。根据句中的时间状语all this morning可知,play这个动作从过去一直持续到现在,故应用现在完成进行时态。2has been borrowingrecently是完成时的标志,且
5、根据定语从句中的upsets及句意可推知,借东西是经常性的动作且本句带有感情色彩。3have been doing句意:你已经做瑜伽做了差不多五个小时了。为什么不加入我们喝一杯茶呢?根据句意可知,此处表示动作从过去某一时间开始,一直延续到现在,而且可能还要继续下去,因此用现在完成进行时。4have been rescuing句意:让战士们睡一会儿,因为他们为拯救受伤人员已经连续工作12个小时了。在说这句话之前战士们一直在进行拯救工作,这里强调动作一直持续到了现在,故用现在完成进行时。5have you been doing句意:这么多年后再见到你很高兴。你一直在做什么?哦,自从我们毕业我尝试过
6、许多事情。我现在在一家大的石油公司工作。由句意可知,此处应该表示“从过去毕业到现在你在做什么”,根据答语Im now working for a large oil company.可知应用现在完成进行时。 6played考查时态。句意:姚明,现在是上海交通大学的一位学生,主修金融管理专业,曾经在NBA打了九年篮球。根据句意可知,打篮球是过去的事实,和现在无关,故用一般过去时。7have been coughing此处用现在完成进行时表示到目前为止的一段时间内动作反复发生。8have been coming由语境“我们的亲友不断来访”可知此处应用现在完成进行时表示从过去某时开始到现在的一段时间
7、内动作反复发生。 9has been decreasing由时间状语和语境可知,“减少”的动作从过去某时开始一直持续到现在,并有可能持续下去,故用现在完成进行时。10has been going句意:约瑟夫从上个月起就一直去上夜校,可是他仍然不会用俄语说“你叫什么名字?”。由时间状语since last month可知此处应用现在完成进行时表示从过去某时到现在的一段时间内某一动作持续发生。.请改正画线部分的错误1Sorry! Im late. How long had_you_been_waiting for me?_2They have_been_knowing for about twen
8、ty years._3It began to rain four days ago. It rains for four days and hasnt stopped._4I wondered if you are free this weekend._5Look! You are all wet. Are you cycling in the rain?_答案1had you been waitinghave you been waiting2have been knowinghave known3rainshas been raining4wonderedwonder/am wonderi
9、ng5Are. cyclingHave. been cycling.完形填空阅读下面短文,从短文后所给各题四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。There was a woman in Detroit, who has two sons.She was_1_about them, especially the younger one, Ben,_2_he was not doing well in school.Boys in his class_3_him because he seemed so_4_The mother_5_that she would, herse
10、lf, have to get her sons to do better in school.She_6_them to go to the Detroit Public Library to read a_7_a week and do a report about it for her.One day, in Bens_8_, the teacher held up a rock and asked if anyone knew it.Ben_9_up his hand and the teacher let him_10_“Why did Ben raise his hand?” th
11、ey wondered.He_11_said anything; what could he possibly want to say?Well, Ben not only_12_the rock; he said a lot about it.He named other rocks in its group and even knew_13_the teacher had found it.The teacher and the students were_14_Ben had learned all this from doing one of his book_15_Ben later
12、 went on to the_16_of his class.When he finished high school, he went to Yale University_17_at last became one of the best doctors in the United States.After Ben had grown up, he_18_something about his mother that he did not know as a_19_She, herself, had never learned how to_20_1A.worriedBhappyCsor
13、ry Dmad2A.so BbecauseCbut Dthough3A.thought highly of Btook pride inCwas strict with Dlaughed at4A.clever BhardCquick Dslow5A.asked BdecidedCforgot Dheard6A.chose BinvitedCtold Dwanted7A.notice BmessageCbook Dquestion8A.class BroomCoffice Dlab9A.looked BgaveCtook Dput10A.think Bleave Cspeak Dstand11
14、A.always Beven Cquickly Dnever12A.found Bplayed Cknew Dthrew13A.whether Bwhen Cwhere Dwhy14A.afraid Bsurprised Cworried Dunhappy15A.pictures Bexercises Cshops Dreports16A.top Bend Cback Dside17A.so Band Cor Dhowever18A.learned Bremembered Cinterviewed Dguessed19A.child Bdoctor Cexpert Dteacher20A.wo
15、rk Bread Cteach Dshow答案与解析本文讲述了笨小孩变聪明的故事:Ben小时反应迟钝,经常被同学取笑,于是她的妈妈让她每周去图书馆看书并作一篇报告,后来Ben因此变得优秀了,最终成了一位出色的博士,才发现她的母亲并不懂如何去阅读。1A考查形容词词义辨析。A.worried担心的;B.happy高兴的;C.sorry内疚的;D.mad 疯狂的。be worried about:对.担忧,为固定搭配。她很担心他们。故选A。2B考查连词词义辨析。A.so因此;B.because因为;C.but但是;D.though 尽管。根据下文he was not doing well in sc
16、hool可知在学校的表现不好是担忧的原因。故选B。3D考查动词短语词义辨析。A.thought highly of高度评价;B.took pride in以为骄傲;C.was strict with 对严格要求;D.laughed at嘲笑。此处应理解为班上的男孩都取笑他。故选D。4D考查形容词词义辨析。A.clever聪明的; Bhard艰辛的;C.quick反应快的;D.slow慢的,迟钝的。因为反应迟钝的人才会容易被人戏耍。故选D。5B考查动词词义辨析。A.asked询问,要求;B.decided决定; Cforgot忘记; Dheard听说。此处应理解为母亲决定做些什么让孩子在学校做的
17、更好。故选B。6C考查动词词义辨析。A.chose选择;B.invited邀请;C.told告诉;D.wanted 想要。她告诉他们去底特律公共图书馆。故选C。7C考查名词词义辨析。A.notice通知;B.message留言;C.book书;D.question问题。由后文的do a report 以及去的是图书馆可知是看书。故选C。8A考查名词词义辨析。A.class课堂;B.room房间;C.office办公室;D.lab实验室。根据后文的asked if anyone knew it中的anyone可知是在课堂上。故选A。9D考查动词词义辨析。A.looked看;B.gave给;C.t
18、ook 带走;D.put 放。短语put up举起,张贴。根据后文raise his hand此处应为Ben举起手。故选D。10C考查动词词义辨析。A.think认为;B.leave离开;C.speak说;D.stand站起来。根据后文said anything可知 Ben举手示意,老师让他说。故选C。11D考查副词词义辨析。A.always总是;B.even甚至;C.quickly迅速地;D.never从不。根据前文可知在去图书馆以前Ben是反应迟钝的,所以可以推测他在以前是从不说话。故选D。12C考查动词词义辨析。A.found发现; Bplayed演奏,玩;C.knew知道;D.thre
19、w扔。根据前文asked if anyone knew it可知此处应为Ben知道它。故选C。13C考查副词词义辨析。A.whether是否; Bwhen什么时候;C.where哪里;D.why为什么。根据前文他是去图书馆学习所以只能知道老师从哪儿了解到这个群体的信息的。故选C。14B考查形容词词义辨析。A.afraid害怕的;B.surprised惊讶的;C.worried担忧的;D.unhappy不愉快的。根据前文可知Ben的对答如流打破了以往他在老师和学生心中的笨拙印象,使他们很吃惊。故选B。15D考查名词词义辨析。A.pictures图片;B.exercises练习;C.shops商店
20、;D.reports报告。根据前文do a report可知他是在报告中学到的。故选D。16A考查名词词义辨析。A.top尖子生;B.end最后;C.back后面;D.side一边。根据后文he went to Yale University可知他变成了一名尖子生。故选A。17B考查连词词义辨析。A.so因此;B.and并且;C.or或者;D.however然而。前面的上耶鲁大学和后面的最终成为一名出色的博士属于并列关系。故选B。18A考查动词词义辨析。A.learned学会;B.remembered记得;C.interviewed采访;D.guessed猜测。根据后文的had never l
21、earned可知此处应为他学到了一些他母亲从小就不知道的东西。故选A。19A考查名词词义辨析。A.child孩子;B.doctor博士;C.expert专家;D.teacher老师。.根据前文After Ben had grown up可知应是他是一个小孩的时候。故选A。20B考查动词词义辨析。A.work工作;B.read阅读;C.teach教;D.show展示。根据前文他的母亲要他作阅读报告,但是长大后才发现了她不会看这些报告。故选B。.阅读理解The wheel is regarded as one of the oldest and most important inventions.
22、 It came from Ancient Mesopotamia in the 5th millennium BC, first in the function of potters wheels (陶工转盘). A similar independent invention in China dated back to around 2800 BC. It is also thought that the invention of the wheel dated back to Ancient India. Though they did not develop the wheel pro
23、perly, the Olmec and certain other western hemisphere cultures seem to have come near the idea, as wheellike worked stones have been found on objects regarded as childrens toys dating from about 1500 BC. The wheel was clearly unknown in subSaharan Africa, Australia, and the America until relatively
24、recent contacts with EuropeanAsians. The invention of the wheel falls in the late Neolithic Period and may be seen together with the other technological advances that caused the early Bronze Age (铜器时代)Early wheels were simple wooden disks with a hole for the axle. In the early Roman Empire, most hor
25、secarts used a design featuring two chords (弦) across the wheel. The spoked (辐条) wheel was invented much more recently, and allowed the construction of lighter and swifter vehicles. The earliest known examples are in the context of the Andronovo culture, dating from 2000 BC. The spoked wheel was in
26、continued use without major changes until the early 20th century.1The best title for the passage is_A. The History of the WheelB. The Function of the WheelC. The Time of the WheelD. The Oldest Invention2According to the passage, the earliest wheel was invented_A. about 1500 BC B. around 2000 BCC. ab
27、out 2800 BC D. about 5000 BC3What can be inferred from the passage?A. The wheel has a long history.B. The wheel wasnt used until the 20th century.C. Early wheels were simple wooden disks.D. None of the above.答案与解析1A文章主要从时间上介绍了the wheel发明的历史,故选A项。2D根据文章第一段内容“the oldest and most important inventions.
28、in the 5th millennium BC”可知D项正确。3A文章主要介绍了the wheel的由来,the wheel已经拥有了几千年的历史,故选A项。.短文改错 Li Lei often goes to a Internet bar after class. One day Li Lei wanted to go to there again, and he had no money. He went to his father and asked her for money. He told his father that he wanted to buy some book. So his father gave him 50 yuan and told him study hardly. After get the money, Li Lei ran to the Internet bar and spent all the money there. I think he shouldnt told a lie to his father, and he shouldnt often go to the Internet bar, too.答案