1、2021-2022学年湖北省武汉市蔡甸区汉阳一中高二上学期9月月考英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where is the desk?A. Under the window.B. Opposite the window.C. Across from the door.【答案】C【解析】【原文】W:
2、 Your room looks different. Have you got a new desk?M: No, Ive just moved it. I was getting too hot sitting under the window, so I put it over there opposite the door.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the man most probably?A. A policeman.B. A doctor.C. A teacher.【答案】B【解析】【原文】W: Im very grateful for what
3、you have done for my daughter.M: Thats all right. Thats my job.W: I know she has brought a lot of trouble to you. Thanks.M: No trouble at all. By the way, keep her in bed for two weeks.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When does the conversation most probably take place?A. In spring.B. In autumn.C. In winter.【答案
4、】B【解析】【原文】M: Its getting cold. This is my favorite time of year.W: Really? I prefer spring.M: Not me. I like the end of autumn, just before winter.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the woman doing?A. Taking a picture.B. Having cheese.C. Enjoying a fountain.【答案】A【解析】【原文】M: Id like to have the fountain(喷泉)
5、 as my background. Where should I stand?W: Could you stand back a bit? Now a little to the right. Ready? Say cheese.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man keep?A. A hat.B. A shirt.C. A suit.【答案】B【解析】【原文】M: I bought this suit yesterday but theyre too small. Id like to return them.W: No problem, sir.
6、You also bought a shirt yesterday. What about the shirt?M: Ill keep it. Oh! Someone must have left this hat on that chair.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置,听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题 5 秒钟;听完后,各小题给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音
7、频,请去附件查看】6. What is the woman dissatisfied with?A. The bedroom.B. The living room.C. The kitchen.7. What does the man think of the living room?A. New and modern.B. Big and bright.C. Small but well-furnished.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: What do you think of this flat?W: Its not really all that good. The b
8、edroom is a little small for us.M: Small, but it should be enough for our needs, I think. I love the living room. Its huge and filled with sunshine.W: Yes, and I like the kitchen. Its new and well-equipped.M: And it has a great balcony with a view of the park.W: Youre right. The view is beautiful.听下
9、面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Whats the relationship between the speakers?A. Husband and wife.B. Manager and customer.C. Colleagues.9. Whom will the man have lunch with tomorrow?A. Peter.B. Mr. Tanawa.C. Jane.【答案】8. C 9. B【解析】【原文】W: I forgot that our new customer Mr. Tanawa is arriving tomorro
10、w noon. Can you take him to lunch, Robert?M: Im having lunch with our head of department Peter tomorrow, Jane.W: Well, Im out of the office till three. I cant really get back any earlier. Couldnt you arrange to see Peter another day?M: I dont suppose hell mind. Leave it to me(交给我办吧).听下面一段较长对话,回答以下小题
11、。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. When will the dining hall close?A. At about 6:30.B. At about 7:00.C. At about 10:00.11. Why doesnt Ann want to eat in the dining hall?A. She had a pizza already.B. She has to prepare for a test.C. She doesnt like the food there.12. What will Bill most probably do right now?A.
12、Go to the dining hall.B. Cook dinner at home.C. Order a pizza.【答案】10. B 11. B 12. A【解析】【原文】M: Want to go down to dinner, Ann? The dining hall is going to close in about half an hour, and Im hungry.W: What time is it?M: 6:30. Youd better go now if you want to eat. Theyre serving fish and baked potato
13、es.W: I dont think Ill go.M: Oh, come on. Get yourself a big salad if you dont want fish.W: No, thanks, Bill. I think that Ill keep studying for a while, and then maybe Ill order a pizza later.M: Suit yourself(随你便). Do you have a test or something?W: Yeah. Its not until Monday, but I want to go home
14、 this weekend.M: Lucky you. Two days of home cooking.W: It sure beats the dining hall at the school.M: True. Well, tell me if you decide to get that pizza later.W: Why? Arent you going to eat either?M: Sure. But Ill be hungry again by ten.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Where does the woman w
15、ork?A. At a newspaper office.B. At a television station.C. At a university.14. Why is the man applying for this position?A. To make money.B. To meet famous people.C. To get experience.15. What is the man majoring in at the university?A. Media and Communication.B. Advertising.C. English.16. What does
16、 the man need to do next in order to get the position?A. Talk to Ms. Wagner.B. Take some courses.C. Complete a form.【答案】13. B 14. C 15. C 16. C【解析】【原文】W: Hello, this is Universal Television Station. How may I help you?M: Hello. Uh, Im calling because I saw an advertisement in the newspaper. It said
17、there was a summer part-time job available for a student who wants to work on your local news program.W: Right. But you do realize that all of our part-time jobs are for student volunteers? Its an unpaid position. Besides, if you think it as a platform to meet famous people, then youre wrong.M: Oh,
18、sure, I understand that. I just want to get some experience working for a television news program. You see, Im thinking about a business in television news production after I get my degree.W: Oh? Are you majoring in Media and Communication?M: No, in English, but Ive taken some courses of Media and C
19、ommunication.W: I see. Well, youll need to talk to Ms. Wagner. Shes in charge of the program. But first, youll need to come here to fill out an application form. You can drop by the station later today.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What do the library members have to do every two years?A. Pay
20、 for a new membership card.B. Renew their personal information.C. Register in the library again.18. How long will the library keep the book booked in advance?A. Five days.B. A week.C. Two weeks.19. What can be borrowed for one day only?A. Childrens books.B. DVDs.C. Dictionaries.20. On which day will
21、 the library close at 7:00 p.m.?A. Wednesday.B. Saturday.C. Sunday.【答案】17. B 18. A 19. C 20. B【解析】【原文】W: Welcome to the Selmore Public Library. To join the library, you need a membership card. Take your passport or ID card, as well as show your home address, to the information desk. After a period o
22、f two years, all readers are required to go to the desk with a paper that has their name and present address on it so the library can keep up-to-date records of where people are living.Theres no need to register again and there is no charge for this.If you cant find the book you want on the shelves,
23、 you can book it in advance. If its in another library in the city, we can usually get it for you within a week. If someone else has borrowed it, it can take a few weeks. Either way, we tell you by phone when the book can be picked up. We will hold it for you for five days.Books can be borrowed for
24、fourteen days. Childrens books also have a two-week borrowing period. So do the CDs but DVDs, both childrens and adults, can only be borrowed for up to seven days. Dictionaries can be borrowed but normally only for one day.The library opening hours have been changed slightly. Instead of opening late
25、 on Wednesday evenings until 8:00 p.m., we will be closing at 6, but we will close at 7 instead of 5:30 on Saturdays and we are going to open on Sunday mornings from next month 9 to 1. Notices are posted in the library about these.第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个
26、选项中,选出最佳选项。AThe Hitchhiker s Guide to the Galaxy (HG2G) by Douglas AdamsThis is a comedy science-fiction series about a mans adventures in space. It was initially a radio comedy broadcast on BBC Radio 4. It is extremely funny and inventive, and has a very British sense of humor, whose true meanings
27、foreign readers can hardly make out though it has been translated into French and Italian and so on. But when I read it I feel a strong connection to my home. It was published in paperback by Pan Books, after BBC Publishing had turned down the offer of publishing a novelization, an action they later
28、 regretted.The Secret Garden by Frances Hodgson BurnettHave you ever read a description of a landscape or countryside that made you feel like you were actually there? For me, this book does exactly that. It is about a young girl who is taken to live in a big house in my hometown and discovers a secr
29、et garden.Daddy-Long-Legs by Jean WebsterThis book takes the form of a series of letters, and follows the story of a young orphan(孤儿), Judy, as she goes to university and discovers a whole world of new experiences. This book always reminds me of my family, especially my mother, because she used to r
30、ead it to me when I was ill in bed.The Railway Children by E. NesbitThis was one of my favorite books when I was younger, and for this reason it still strongly reminds me of England and my childhood. It is also set in Yorkshire where I was born and spent my childhood, and follows three children livi
31、ng next to a railway and their adventures.21. What do we know about HG2G?A. It was based on true adventures.B. Its language is abstract and inventive.C. Its humor is hard for foreigners to understand.D. It was adapted for radio after being published.22. Which books are set in the same place?A. Daddy
32、-Long-Legs & HG2G.B. The Secret Garden & The Railway Children.C. The Secret Garden & HG2G.D. Daddy Long Legs & The Railway Children.23. What do all the books have in common?A. They follow childrens adventures.B. They are British countryside series.C. They refer to the authors childhood.D. They bring
33、 memories of home to the author.【答案】21. C 22. B 23. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。作者主要介绍了四本他喜爱的书。【21题详解】细节理解题。根据The Hitchhikers Guide to the Galaxy这本书的介绍中的内容“has a very British sense of humor, whose true meanings foreign readers can hardly make out”可知,这本书的语言具有典型的英式幽默,外国读者很难理解其真正的含义。银河系漫游指南这本书中的幽默外国人很难理解。故选C。【22
34、题详解】细节理解题。根据The Secret Garden这本书的介绍中的“It is about a young girl who is taken to live in a big house in my hometown(它是关于一个年轻的女孩住在我家乡的一所大房子里的故事)”和The Railway Children这本书的介绍中的“It is also set in Yorkshire where I was born and spent my childhood(故事发生在我出生和度过童年的约克郡)”可知,这两本小说的故事均发生在文章作者的家乡,即英国的Yorkshire,故选B。
35、【23题详解】推理判断题。作者对这四本书进行介绍的时候分别提及“when I read it I feel strong connection to my home(当我读到它的时候,我感到与我的家乡有强烈的联系)” “in my hometown(在我的家乡)” “This book always reminds me of my family, especially my mother(这本书总是让我想起我的家人,尤其是我的母亲)” “reminds me of England and my childhood(让我想起了英格兰和我的童年)”,由此可知,当作者读这些书的时候,它们的故事内容
36、会让作者想起自己的家乡,故选D。BRajendra Singh is considered a hero in the state of Rajasthan, India, for single-handedly saving five rivers that had been dried up for decades.Singh, who studied Ayurvedic medicine at college, had always dreamed of becoming a farmer. So when he moved to Rajasthans Alwar district in
37、 1985, he was interested in curing not just his people, but also the regions ecosystem.Singh noticed that most villagers had left their homes after the local Arvari River had dried up, and the only people who remained were either too old or too poor to move elsewhere. Singh, driven by a strong desir
38、e to help the villagers, took on the task of bringing water back to those lands.For two years, Singh worked tirelessly, building johads (rainwater storage tanks built with stone, dirt, or whatever materials are available) and checking dams that didnt result in much success. Local elders laughed at h
39、im, but he continued working with enthusiasm. And his enthusiasm proved infectious-seeing he was sincere in wanting to help bring water back to their lands, the locals soon began to give money and offer suggestions on appropriate locations to build more dams and johads.Finally his strategy worked. I
40、t wasnt long before the Arvari River came back to life, along with four other rivers. People who had abandoned the districts slowly began to move back home, returning to their traditional way of life.Inspired by his success, Singh runs a non-profit organization called Tarun Bharat Sangh (TBS), throu
41、gh which he helps thousands of people solve problems of water shortage. Since the 1980s, TBS has built over 4,500 johads that collect rainwater in 850 villages in 11 districts in India.24. What did Rajendra Singh do after moving to Alwar district?A. He paid attention to its ecosystem.B. He worked ha
42、rd to be a good farmer.C. He focused on researching into medicine.D. He provided free medical treatment for the poor.25. Why did most villagers leave their homes?A The living conditions were bad.B. They wanted to realize their dreams.C. They were driven out by floods.D. They needed to earn money to
43、survive.26. Which words can be used to describe Singh?A. Brave and generous.B. Caring and determined.C. Stubborn and tough.D. Creative and broad-minded.27. What can we know about Tarun Bharat Sangh?A. It is funded by the rich local citizens.B. It is founded to support Singhs medical research.C. It e
44、nables many villagers to gain easier access to water.D. It calls on all Indians to protect their living environment.【答案】24. A 25. A 26. B 27. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了拉金德拉辛格因拯救了五条已经干涸了几十年的河流被认为是印度拉贾斯坦邦的英雄。【24题详解】细节理解题。根据第二段中的“So when he moved to Rajasthans Alwar district in 1985, he was interested in cu
45、ring not just his people, but also the regions ecosystem.”可知,当他1985年搬到拉贾斯坦邦的阿尔瓦地区时,他不仅对他的人民,而且对该地区的生态系统都很感兴趣,由此可知,搬到阿尔瓦地区后,他开始关注那里的生态系统,故A项正确。【25题详解】推理判断题。根据第三段中的“Singh noticed that most villagers had left their homes after the local Arvari River had dried up”可知,辛格注意到,当地的阿尔瓦里河干涸后,大多数村民都离开了家园,由此可知,大多
46、数村民离开家乡的原因是那里的居住环境不好,故A项正确。【26题详解】推理判断题。根据第三段中的“a strong desire to help the villagers”帮助村民的强烈愿望。及最后一段中的“he helps thousands of people solve problems of water shortage”他帮助成千上万的人解决缺水问题。由此判断出,辛格是乐于助人的;再根据第四段中的“For two years, Singh worked tirelessly, building johads (rainwater storage tanks built with st
47、one, dirt, or whatever materials are available) and checking dams that didnt result in much success. Local elders laughed at him, but he continued working with enthusiasm.”辛格不知疲倦地工作了两年,用石头、泥土或任何可用的材料建造雨水储存池,并检查水坝,但没有取得多大成功。 当地的长者嘲笑他,但他继续热情地工作。由此判断出,辛格在保护当地生态系统的道路上的意志很坚定,故B项正确。【27题详解】细节理解题。根据最后一段中的“S
48、ingh runs a non-profit organization called Tarun Bharat Sangh (TBS), through which he helps thousands of people solve problems of water shortage.”可知,通过TBS这个非营利性组织,辛格帮助成千上万人解决了缺水问题,由此可知,TBS使许多印度村民更容易获得水了,故C项正确。CWere so attached to plastic, but were careless consumers. Waste plastic is entering our ec
49、osystems and food chains with untold consequences. Cleaning up our polluted world of plastic may seem a noble, but thankless task. However, some people are seeing economic opportunity in the mission.Plastic Bank, a social enterprise from Canada, is monetizing plastic recycling while empowering those
50、 most affected by the waste. It works to prevent waste plastic from entering oceans by encouraging people in developing countries to collect plastic from their communities in exchange for cash, food, clean water or school tuition for their children. After collection, plastic is weighed, sorted, chip
51、ped, melted into balls and sold on as“raw material”to be made into everything from bottles for cleaning products to clothing.“I saw in large quantities; I saw an opportunity,”CEO David Katz told the audience at the Sustainable Brands Oceans conference in Porto, Portugal on November 14.“We reveal the
52、 value in this material,”he added.Plastic Bank was founded in 2013 and launched on the ground operations in 2014 in Haiti, the poorest country in the Western, Hemisphere, where close to 60% of the population live under the poverty line. As result of poor waste disposal and recycling infrastructure (
53、基础设施),plastic waste enters rivers or is burned and poses the health threats to the local residents.The company says i has over 2,000 collectors working in the country, with its full- time collectors on average 63% above the poverty line thanks to the income they make from the project. Through its ap
54、p based payment system, many collectors now have bank accounts for the first time, and are able to ultimately escape ultra poverty.“Nothing were doing is against the laws of physics,”said Katz. “All the technology exists for us to solve and save the world. Its only creative thought.”28. What is Plas
55、tic Bank aimed to do?A. Test out creative ideas.B. Discover new material.C. Promote plastic recycling.D. Stop people using plastic.29. Which of the following shows the process of monetizing in Paragraph 2?A. Purchasing- collectingrecycling.B. Exchanging collectingpurchasing.C. Collecting- exchanging
56、reproducing.D. Persuading consumingreproducing.30. What do the numbers in Paragraph 5 indicate?A. Haiti attaches great importance to recycling.B. Many locals benefit greatly from the project.C. Collecting is an efficient way to recycle waste.D. The project has solved unemployment in Haiti:31. What m
57、aybe the best title for the text?A. Companies stand to ban plastic consumptionB. Technology finds its way to kick off povertyC. David Katz speaks at the conference in PortoD. Plastic Bank is fighting against plastic waste【答案】28. C 29. C 30. B 31. D【解析】【分析】这是一篇说明文。讲述了一家叫Plastic Bank的公司在促进循环利用塑料的同时盈利并
58、给发展中国家的人带来收入的事情。【28题详解】细节理解题。根据Plastic Bank定位到第二段,根据第二段第一句和第二句“Plastic Bank, a social enterprise from Canada, is monetizing plastic recycling while empowering those most affected by the waste. It works to prevent waste plastic from entering oceans by encouraging people in developing countries to col
59、lect plastic from their communities in exchange for cash, food, clean water or school tuition for their children.”可知塑料银行在“monetizing”塑料循环利用,这里的monetizing是生词,但可以根据第二句理解,第二句句意为“它致力于通过鼓励发展中国家的人从他们的社区里收集塑料来交换现金、食物、干净的水或孩子的学费来阻止塑料废品进入海洋”,所以monetizing应该是“变现”的意思,所以塑料银行的目的是促进塑料的循环利用,故选C。【29题详解】细节理解题。根据monet
60、izing定位到第二段第一句,第二句中it代指monetizing,介绍了过程,第二句的句意为“它致力于通过鼓励发展中国家的人从他们的社区里收集塑料来交换现金、食物、干净的水或孩子的学费来阻止塑料废品进入海洋”,所以过程为“收集交换再生产”,故选C。【30题详解】推理判断题。数字所在句子为“The company says it has over 2,000 collectors working in the country, with its full- time collectors on average 63% above the poverty line thanks to the i
61、ncome they make from the project.”,意为“这家公司说它拥有2000多名收集者,63%的全职者在贫穷水平线之上,因为他们从这个项目中获得了收入”,所以这些数字的罗列是为了表明许多人从这个项目中受益,故选B。【31题详解】主旨大意题。根据开头的结尾“However, some people are seeing economic opportunity in the mission.”可知本篇文章是讲一些人在循环利用塑料中发现了商机,而接下来的每一段讲的都是Plastic Bank做的事情,所以这里的一些人指的是塑料银行,且最后一段中提到负责人说他们所做的事情并不
62、违法,而是在拯救世界,故选D。【点睛】主旨大意题通常看开头和结尾,且转折词后是重点。例如在第一段中有however,则重点看however后的句子,但没有对应的选项,所以再看最后一段,最后一段中讲到负责人说他们所做的事情并不违法,而是在拯救世界,结合第一段和最后一段可知,标题应为Plastic Bank is fighting against plastic waste。DRecently, researchers at the University of Toronto figured out a way with a quick video selfie to accurately mea
63、sure blood pressure with your smartphones camera by developing a technology known as transdermal optical imaging (TOI)(透皮光学成像).Cameras on smartphones can catch red light reflected from hemoglobin (血红素)under our skin, which permits TOI to visualize and measure blood flow changes. Researchers measured
64、 the blood pressure of 1,328 Canadian and Chinese adults by getting two-minute videos of their faces on an iPhone. “From the video got by the technology, you can see how the blood flows in different parts of the face and through this flow, you can get a lot of information,” said Kang Lee, lead autho
65、r of the study.Lee also helped create an app called Anura, which allows people to try out the TOI software for themselves, giving them the ability to record a 30-second video of their face and receive measurements for stress levels and resting heart rate. Lee said more research was needed to make su
66、re that the measurements were as accurate as possible, explaining that the study didnt test people with very dark or very fair skin.“In order to improve our app to make it usable, particularly for people with hypertension (高血压),we need to collect a lot of data from them, which is very hard because a
67、 lot of them are already taking medicine,” Lee explained. “We cannot tell them not to take medicine, but from time to time, we get participants who dont take medicine so we can get hypertensive people this way.”The scientists said there were many potential applications of the technology, including p
68、roviding health services for those who lived in remote areas.32. What is mainly talked about in Paragraph 2?A. Information offered by TOI.B. New findings on hypertension.C. How TOI is put into smart phones.D. How the TOI technology works.33. What might people benefit from the new technology mentione
69、d above?A Living a life free from stress.B. Improving the heart function gradually.C. Accessing health services for free.D. Knowing abnormal blood pressure earlier.34. What can be done for a better Anura?A. Equipping phones with better cameras.B. Allowing phones to record longer videos.C. Collecting
70、 data from more diverse samples.D. Persuading participants not to take medicine.35. Why does the author write this text?A. To predict future applications of TOI.B. To introduce TOI and an app related.C. To describe functions of cameras on phones.D. To evaluate the quality of an app called Anura.【答案】
71、32. D 33. D 34. C 35. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一种新科技。多伦多大学的研究人员想出了一种快速视频自拍的方法,通过开发一种称为透皮光学成像的技术,用智能手机的相机准确地测量血压。文章还介绍了与之相关的手机应用软件。【32题详解】主旨大意题。根据第二段首句Cameras on smartphones can catch red light reflected from hemoglobin (血红素)under our skin, which permits TOI to visualize and measure blood flow change
72、s. 可知,智能手机上的相机可以捕捉从我们皮肤下的血红蛋白反射的红光,这允许透皮光学成像可视化和测量血流变化。因此推断本段主要讲述TOI科技如何起作用的。故选D。【33题详解】推理判断题。根据第二段的From the video got by the technology, you can see how the blood flows in different parts of the face and through this flow, you can get a lot of information(从技术获得的视频中,你可以看到血液是如何在面部的不同部位流动的,通过这种流动,你可以得
73、到很多信息)和第三段的giving them the ability to record a 30-second video of their face and receive measurements for stress levels and resting heart rate.(让他们能够记录30秒的面部视频,并收到压力水平和静息心率的测量。)可推断,这项新技术可以让人们较早知道不正常的血压。故选D。【34题详解】细节理解题。根据第三段的Lee said more research was needed to make sure that the measurements were a
74、s accurate as possible, explaining that the study didnt test people with very dark or very fair skin.(李说,需要更多的研究来确保测量尽可能准确,解释说这项研究没有测试皮肤非常暗或非常白皙的人。)可知,需要收集更多不同的样本才能改进Anura。故选C。【35题详解】推理判断题。根据第一段内容可知,文章主要介绍了一种新科技 TOI ,研究人员想出了一种快速视频自拍的方法,通过开发一种称为透皮光学成像的技术,用智能手机的相机准确地测量血压。接下来介绍了应用这项科技研发出的手机应用。因此推断本文的写作
75、目的是介绍TOI和相关应用程序。故选B。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。As your teacher passes out the math test, your palms turn sweaty. You notice that your heart has begun to race. Glancing down at the page, you suddenly forget those operations on which you had drilled only a few d
76、ays earlier. Do you perform all additions first in a complex calculation? _36_ Suddenly, you start to doubt a lot of things that you know.If that sounds familiar, you might suffer from math anxiety. Or maybe not Even researchers who study this condition note that it can be surprisingly hard to defin
77、e (下定义) math anxiety. _37_ After all, its not an officially recognized mental disorder in the way that depression is._38_ It asks things like “how anxious would you feel about being given a set of division problems to solve on paper”. Those who score high on these surveys about stress over making ca
78、lculations related to numbers will be labeled math anxious.In general, people who panic over their math skills tend to do worse in math classes than people who dont mind numbers. _39_ “Just because youre math anxious, that doesnt always mean youre bad at math,” notes Rose Vukovic, an educational psy
79、chologist at the University of Minnesota in Minneapolis.Math anxiety affects people of all ages. It can lead to poor performance in math classes. _40_ Throughout life, this type of stress can stand in the way of mastering skills or projects in a host of areas that rely on calculations. But the good
80、news is that the problem is manageable. Researchers are finding ways people can cope with this stress.A. But thats not always true.B. It has an unimaginable impact.C. And its impacts dont end at graduation.D. Oh, you know itwell you re pretty sure, right?E. To diagnose math anxiety, researchers cond
81、uct a questionnaire.F. Its also hard to identify precisely how many people suffer from it.G. Math anxiety has also been linked to negative emotions from the past.【答案】36. D 37. F 38. E 39. A 40. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了什么是“数学焦虑症”,介绍了数学焦虑症的症状,以及研究人员如何调查人们是否患有数学焦虑症的。以及数学焦虑症对人的影响。【36题详解】根据上文As your teac
82、her passes out the math test, your palms turn sweaty. You notice that your heart has begun to race. Glancing down at the page, you suddenly forget those operations on which you had drilled only a few days earlier. Do you perform all additions first in a complex calculation?可知当老师分发数学试卷时,你手心开始冒汗。你注意到你
83、的心脏开始加速。瞟一眼这一页,你就会突然忘记几天前练过的那些练习。在复杂计算中,是否先算了所有加法?结合后文Suddenly, you start to doubt a lot of things that you know.可知你会突然开始怀疑你所知道的许多事情。由此可知,本句承接上文说明,上文这种发试卷时的感受,很多人都经历过,都知道这种感受。故D选项“哦,你知道的你很肯定,对吧?”符合上下文语境,故选D。【37题详解】根据上文Or maybe not Even researchers who study this condition note that it can be surpris
84、ingly hard to define (下定义) math anxiety.可知甚至研究这种情况的研究人员也没有注意到,要给“数学焦虑”下定义是非常困难的。由此可知,本句是在说明,因为要给“数学焦虑”下定义是非常困难的,所以很难确定有多少人患有数学焦虑症,毕竟这不像抑郁症那样被官方认可为精神障碍。故F选项“也很难确定到底有多少人患有数学焦虑症”符合上下文语境,故选F。【38题详解】根据后文It asks things like “how anxious would you feel about being given a set of division problems to solve
85、on paper”. Those who score high on these surveys about stress over making calculations related to numbers will be labeled math anxious.可知它问的问题是“当你被要求在纸上解决一组除法问题时,你会有多焦虑”。那些在计算相关数字时压力方面得分高的人会被贴上“数学焦虑”的标签。由此可知,本段是在说明研究人员进行的一项问卷调查,以此来诊断出数学焦虑症。故E选项“为了诊断数学焦虑症,研究人员进行了一项问卷调查”符合上下文语境,故选E。【39题详解】根据上文In gener
86、al, people who panic over their math skills tend to do worse in math classes than people who dont mind numbers.可知一般来说,那些对自己的数学能力感到恐慌的人在数学课上的表现往往比那些不介意数字的人要差。结合后文“Just because youre math anxious, that doesnt always mean youre bad at math,” notes Rose Vukovic, an educational psychologist at the Univer
87、sity of Minnesota in Minneapolis.可知明尼阿波利斯明尼苏达大学的教育心理学家Rose Vukovic指出:“仅仅因为你有数学焦虑,并不总是意味着你数学不好。”由此可知,上文说明的“那些对自己的数学能力感到恐慌的人在数学课上的表现往往比那些不介意数字的人要差”这种情况并不总是真的。故A选项“但这并不总是真的”符合上下文语境,故选A。【40题详解】根据后文Throughout life, this type of stress can stand in the way of mastering skills or projects in a host of area
88、s that rely on calculations.可知在人的一生中,这种类型的压力会阻碍掌握许多依赖计算的领域的技能或项目。由此可知,数学焦虑症的影响并不会在毕业时就结束。故C选项“它的影响不会在毕业时结束”符合上下文语境,故选C。第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。There he was, turning the corner of Hawley and Main Street like clockwork. His red hair seem
89、ed to catch the sunlight, giving his head a soft candle-flame glow. He caught my eye, and up went his arm in his usual wave. As usual, I _41_back and gave him a warm smile. I didnt know his name, but he was very _42_to everybody. No matter the weather, I saw him walking out there almost every day.Ha
90、ving moved from a larger city, I wasnt used to waves from _43_. Actually, wherever we were, people hardly_44_each other. We simply passed by each other, heads down, minding our own_45_.Perhaps thats why I enjoyed these daily waves. It felt great to be _46_and receive that message of “Hello!”. On day
91、s when we didnt _47_ to pass each other, I missed him and wondered if he was all right. The next day, Id find myself driving with one eye on the _48_. It was a happy reunion when I spotted him, and Id wave first in my _49_.One night I was walking in the street, my thoughts traveled to “The Waver”, w
92、ondering if I could be_50_enough to wave at people I didnt know. Just at the point.I heard a car _51_. I made eye contact with the person in the car, smiled and waved at her. The womans face_52_, and she waved back. I was a little surprised. I reminded myself, “Its okay. Its actually kind of _53_!”
93、I waved to everyone I saw the rest of the way home.Everyone at some point in their lives wonders if theyve made any _54_on the world. I can tell you that you dont have to change the world _55_. Its enough to help sweeten it a little, even simply by a heart-warming wave.41. A. wavedB. tookC. salutedD
94、. glanced42. A. cautiousB. reliableC. friendlyD. thankful43. A. strangersB. relativesC. colleaguesD. employers44. A. informedB. encouragedC. encounteredD. acknowledged45. A. behaviorsB. businessC. appearanceD. manners46. A. worriedB. noticedC. relievedD. checked47. A. agreeB. attemptC. promiseD. hap
95、pen48. A. pedestriansB. buildingsC. streetD. children49. A. mildnessB. kindnessC. eagernessD. brightness50. A. braveB. matureC. luckyD. crazy51. A. attackingB. escapingC. followingD. approaching52. A. lengthenedB. softenedC. worsenedD. tightened53. A. coolB. toughC. freshD. curious54. A. commentB. i
96、mpactC. decisionD. sense55. A. accuratelyB. slightlyC. thoroughlyD. generally【答案】41. A 42. C 43. A 44. D 45. B 46. B 47. D 48. C 49. C 50. A 51. D 52. B 53. A 54. B 55. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要记叙了一个陌生人一天在街上和作者主动挥了挥手,作者也报以挥手和微笑,然后一天晚上作者用同样的方式向一位坐在车里的女士挥手,也得到了对方的回应。作者感悟到每个人在人生的某个阶段都想知道自己是否对这个世界产生了影响。你不需要
97、彻底改变这个世界,即使只是一个温暖的挥手,这足以让世界变得更美好。【41题详解】考查动词词义辨析。句意:像往常一样,我也挥了挥手,给了他一个温暖的微笑。A. waved挥动;B. took带走;C. saluted敬礼;D. glanced瞥见。根据上文He caught my eye, and up went his arm in his usual wave.可知,作者也向对方挥了挥手作为回应。故选A。【42题详解】考查形容词词义辨析。句意:我不知道他的名字,但他对每个人都很友好。A. cautious谨慎的;B. reliable可靠的;C. friendly友好的;D. thankfu
98、l感谢的。根据上文对方跟不认识的作者打招呼,可推知那个人对每个人都很友好,故选C。【43题详解】考查名词词义辨析。句意:我从一个较大的城市搬来,不习惯陌生人向我招手。A. strangers陌生人;B. relatives亲戚;C. colleagues同事;D. employers雇主。结合上文I didnt know his name可知,作者不习惯陌生人向自己招手。故选A。【44题详解】考查动词词义辨析。句意:事实上,无论我们在哪里,人们几乎都不认识对方。A. informed通知;B. encouraged鼓励;C. encountered遇到;D. acknowledged认识,承认
99、。大城市里人们不习惯陌生人向自己招手,因此无论在哪里,人们几乎都不认识对方。故选D。【45题详解】考查名词词义辨析。句意:我们只是擦肩而过,低着头,各自做自己的事。A. behaviors行为;B. business事物,生意;C. appearance外貌;D. manners礼貌。此处考查固定短语mind ones own business表示“管自己的事”。故选B。【46题详解】考查动词词义辨析。句意:被别人注意到并收到“你好!”的信息,感觉棒极了。A. worried担心;B. noticed注意到;C. relieved减轻;D. checked检查。结合上文陌生人注意到了作者,向作
100、者挥手,作者感到被人注意到,并收到“你好!”的信息,感觉棒极了。故选B。【47题详解】考查动词词义辨析。句意:在我们没有碰巧擦肩而过的日子里,我想念他,想知道他是否还好。A. agree同意;B. attempt企图;C. promise承诺;D. happen发生。结合上文可知,作者和陌生男子只是在街上碰巧遇到的,短语happen to“碰巧发生”。故选D。【48题详解】考查名词词义辨析。句意:第二天,我发现自己开车的时候一只眼睛还盯着街上。A. pedestrians行人;B. buildings建筑;C. street街道;D. children孩子。根据上文I missed him a
101、nd wondered if he was all right.可知,作者想念和自己挥手的男子,因此开车的时候一只眼睛还盯着街上。故选C。【49题详解】考查名词词义辨析。句意:当我看到他的时候,那是一次快乐的重聚,我急切地向他挥手。A. mildness温和;B. kindness善良;C. eagerness渴望;D. brightness明亮。作者和对方好几天不见,因此在此重聚时,急切地向他挥手。短语in ones eagerness“急切地”。故选C。【50题详解】考查形容词词义辨析。句意:一天晚上,我走在大街上,思绪游走在“挥手者”身上,不知道自己能不能勇敢的向不认识的人招手。A. b
102、rave勇敢的;B. mature成熟的;C. lucky幸运的;D. crazy疯狂的。结合上文可知作者是从不习惯和陌生人挥手的大城市搬来的,因此此处是在思考自己是否能够勇敢的向不认识的人招手。故选A。【51题详解】考查动词词义辨析。句意:就在这时,我听到一辆汽车开过来了。A. attacking攻击;B. escaping逃跑;C. following跟随;D. approaching走近,接近。结合后文I made eye contact with the person in the car可知,有车开过来了,逐渐靠近作者。故选D。【52题详解】考查动词词义辨析。句意:那女人的脸色软了下
103、来,也挥了挥手。A. lengthened延长;B. softened软化;C. worsened恶化;D. tightened固定。结合上文smiled and waved at her.作者向车里的女士微笑和挥手,对方的脸色也变得软了下来,也向作者挥了挥手。故选B。【53题详解】考查形容词词义辨析。句意:我提醒自己,“没关系。这实际上还有点酷!”A. cool酷的,凉爽的;B. tough艰苦的;C. fresh新鲜的;D. curious好奇的。结合上文Its okay.可知作者这么做了以后,觉得还挺酷的,承接上文OK,此处用cool更符合语境。故选A。【54题详解】考查名词词义辨析。句
104、意:每个人在人生的某个阶段都想知道自己是否对这个世界产生了影响。A. comment评论;B. impact影响;C. decision决定;D. sense感觉。结合后文on the world可知此处考查短语make an impact on表示“对产生影响”。故选B。【55题详解】考查副词词义辨析。句意:我可以告诉你,你不必彻底改变世界。A. accurately准确地;B. slightly些微地;C. thoroughly彻底地;D. generally通常。结合后文Its enough to help sweeten it a little, even simply by a he
105、art-warming wave.可知,你不必彻底改变世界,只需要一个简单的挥手。故选C。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Litter is everywhere,doing great harm _56_ the environment and life on our planet.Jeff Kirschner,who wants to build a litter-free world,started a global community named Litterati _57_ (settle)this p
106、roblem.The story began with his 6-year-old daughterOne day they were going on a hike when the girl noticed a _58_ (break)plastic tub(浴盆)in a river.She said,“Daddy,that doesnt go there.”That took Kirschner by surprise.He,like many adults,had become so used to the rubbish around them that he hadnt giv
107、en it a second look._59_ his daughter said reminded him of the serious problem our planet faces.Jeff started to take _60_(act).He created Litterati,an app that makes it fun to pick up litter.The idea is _61_(fair) simple:Spot a piece of trash,take a photo,post the photo online and then put the litte
108、r into dustbins._62_ (see)that Jeff was keeping a record of the positive impact he was having on the planet,people worldwide started participating.Up to now,over 2,500,000 photos posted by 3,500 people from over 40 countries _63_ (find)their way to Litteratis digital landfill.Litterati is more than
109、an app.It is a highly _64_ (effect)solution to a pressing issue.Wherever you live,whatever you do and _65_ you are,join Litterati to make the world a cleaner and healthier place to live in.【答案】56. to 57. to settle 58. broken 59. What 60. action 61. fairly 62. Seeing 63. have found 64. effective 65.
110、whoever【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了在女儿的影响下Jeff Kirschner创办了一个名叫Litterati的app,鼓励人们清理垃圾保护环境。【56题详解】考查固定搭配。句意:垃圾到处都是,对我们的环境和生活有很大的坏处。动词短语do harm to意为“对有害”,该短语的现在分词形式在句中做状语。所以句中要填介词to。【57题详解】考查不定式。句意:Kirschner想要建设一个没有垃圾的世界,为了解决这个问题,他开办了一个名为Litterati的全球社区。句中不定式短语to settle this problem在句中做充当目的状语。所以句中要填不定式to set
111、tle。【58题详解】考查形容词。句意:有一天,他们正在远足,在这时他的女儿注意到河里有一个坏了的塑料浴盆。形容词broken意为“坏了的”,在句中充当定语,修饰plastic tub。所以要填broken。【59题详解】考查主语从句。句意:他的女儿说的话提醒了他我们的星球所面临的这个严重的问题。句中what引导主语从句并在句中充当动词said的宾语。所以句中要填What。【60题详解】考查固定短语。句意:Jeff开始采取行动了。动词短语take action意为“采取行动”,名词action充当动词take的宾语。所以句中要填action。【61题详解】考查副词。句意:这个想法非常简单:找到
112、一片垃圾,拍一张照片,把照片上传到网上,然后把垃圾扔进垃圾桶里。句中应该使用副词充当状语修饰形容词simple。所以要填fairly。【62题详解】考查现在分词。句意:看见了Jeff正在记录他对星球产生的积极影响,全世界的人们都开始参与了进来。主句主语people worldwide与动词see构成主动关系,要用现在分词做状语。所以句中要填现在分词Seeing。【63题详解】考查时态。句意:到现在为止,40多个国家3500人上传的2,500,000张照片都到了Litterati的数码垃圾池里。动词短语find ones way to意为“到达”,时间状语up to now通常与现在完成时连用,
113、所以要填have found。【64题详解】考查形容词辨析。句意:Litterati不仅仅是一个APP。它是一个紧急问题的有效解决方法。形容词effective意为“有效的”,在句中充当定语修饰名词solution。所以句中要填形容词effective。【65题详解】考查让步状语从句。句意:无论你生活在那里,无论你做什么,无论你是谁,参加Litterati吧!让我们的世界成为一个更为清洁健康的居住的地方!句中whoever引导让步状语从句,与“Wherever you live,whatever you do”构成并列关系,所以句中要填whoever。【点睛】本文小题6考查了副词作状语修饰形容
114、词的用法,小题9考查了形容词作定语修饰名词的用法;形容词和副词是语法填空中的重要考点,形容词和副词均属修饰性词类,但因被修饰的内容有所不同而具备不同的用法,高考非常注重对此进行考查,在完形填空和语法填空中出现过大量此类试题。(形容词与系动词连用及修饰名词;修饰行为动词、形容词、副词、过去分词及整个句子用副词);两个事物进行比较应用比较级,三个或三个以上事物进行比较应用最高级;同时还会考查形容词和副词在特定的语境中词义的比较,比较级的程度修饰语(much,verymuch,alot,agreatdeal,far,byfar,even,still,abit,alittle,rather,any,数
115、词,倍数,分数,百分数等)。还会考查易混副词的辨析。如:specially/especially/particularly等。例:Whatdoyouthinkofthefilmwesawlastnight?Ifeel_thatthefilmiswellworthseeingonceagain?A.strong B.stronglyC.hardlyD.hard答案:B 解析:that引导一个宾语从句,由此可以判断feel在此不是一个系动词,而是一个实义动词。要用副词修饰动词,Ifeelstronglythat.“我坚信”,故答案为B。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文写作 (满分
116、15分)66. 假如你是李华,你的外国朋友Peter想选修中文作为外语,为此写信征求你的意见。请按以下要求给Peter写一封回信。1. 鼓励他选修中文;2. 中文的魅力;3. 学好中文的意义。注意:1.词数80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Peter,_Yours,Li Hua【答案】Dear Peter,Nice to receive your letter, in which you sought for my advice on whether you should choose Chinese as a second language.I consider it
117、as a wise choice.For one thing, Chinese is certainly one of the oldest and most beautiful languages that are still being used in the world. For another, the handwriting of Chinese is quite special and unique, thus helping you create a new way of thinking.If you learn Chinese well, you can communicat
118、e with the largest population in the world, which provides you with more opportunities to make a career.Whats more, the Chinese language is sure to give you a glimpse of the colourful culture of China.May you do well in learning Chinese. If you have any problems, dont hesitate to write to me.Best wi
119、shes.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达是一篇应用文,要求考生给外国朋友Peter写信,就选修中文作为外语提出建议。【详解】1.词汇积累建议:advicesuggestion帮助:helpassist提供某人某物:provide sb. with sth.=offer sb. sth.机会:opportunitychance2.句式拓展同义句替换原句:For another, the handwriting of Chinese is quite special and unique, thus helping you create a new way of thinki
120、ng.拓展句:For another, the handwriting of Chinese is quite special and unique, which can help you create a new way of thinking.【点睛】高分句型1Nice to receive your letter, in which you sought for my advice on whether you should choose Chinese as a second language.(in which引导非限制性定语从句,whether引导宾语从句)高分句型2For ano
121、ther, the handwriting of Chinese is quite special and unique, thus helping you create a new way of thinking.(现在分词作状语)第二节 读后续写(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。There was a rich couple who was throwing a big new year party at their house. So they went shopping at the market
122、where everything was of high cost and fixed price. They wanted to maintain their high living standard so they didnt mind paying a lot for it. After purchasing everything they needed, they called a porter to carry everything and drop it off at their home. The porter who came was of an old age, not ve
123、ry healthy looking. His clothes were torn and he looked as if he wasnt even able to meet his daily needs.They asked the porter about the charges for delivering their goods at their home. The old porter quoted just a $20, a price well below the market rate for delivering goods at couples home in his
124、cart. Yet, the couple argued and bargained with the porter and finally settled for $15. The porter was struggling to make money for every single meal so he needed anything he could earn.The couple was very happy thinking how well they bargained with the poor porter and paid him $15 in advance and le
125、ft after giving the porter their address for delivery. They reached their home and one hour passed, two hours passed, but the porter still hadnt delivered their stuff(东西,物品).The wife started to get angry at her husband, “I always tell you not to trust such person but you never listen to me. Such a p
126、erson is not even able to earn to feed himself for one time in a day, and you handed him everything we purchased for our big party. I am sure instead of delivering at our home, he must have disappeared with everything. We must immediately go back to the market to inquire and then to the police stati
127、on to file the complaint against him.”They both left towards the market. On their way, near the market, they saw another porter. They stopped him to inquire about the old porter and noticed that he was carrying their stuff in his cart!注意:1. 所续写短文的词数应为 150 左右;2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;Paragraph 1:The a
128、ngry wife asked him, “Where is that old thief? This is our stuff.”_Paragraph 2:Upon hearing this, the husband had tears in his eyes and turned to his wife._【答案】 The angry wife asked him, “Where is that old thief? This is our stuff.” The porter replied, “Madam, please calm down. That poor old man was
129、 sick since last month. He wasnt able to earn enough to even have a single meal of the day. He was on the way to deliver your stuff, but he, who was hungry and sick, couldnt gather the strength to go any further in this heat of the noon. He fell down and he handed me $15. His last words were, I had
130、taken an advance for this delivery, you take this and please deliver it to this address.”Upon hearing this, the husband had tears in his eyes and turned to his wife. “He was hungry, he was poor, but he was an honest man,” the husband said. The wife felt quite ashamed that she was angry with her husb
131、ands decision. She had no courage to look her husbands in the eyes. Suddenly it dawned on her that honesty has no class. Respect everyone regardless of their financial and social status. Its always a good deed to give the one who deserves.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了有一对富有的夫妇将要在家里举办一个盛大的新年派对。他们到市场上买了许多昂贵的东
132、西。他们叫了一个搬运工把所有东西搬回家。这个搬运工年纪很大,看起来衣衫褴褛,尽管他的收费不高,但是这对富有的夫妇,仍然讨价还价。两个小时过去了,搬运工仍然没有把他们买的东西送过来。他们非常生气,猜测是老搬运工偷走了他们的东西。于是,他们去市场寻找,准备报警。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“妻子生气地问他:“那个老小偷在哪里?” 这是我们的东西。” 可知,第一段可描写另一个搬运工解释所发生的事情。由第二段首句内容“听了这话,丈夫眼里含着泪水,转向妻子。 ”可知,第二段可描写夫妇俩听了搬运工的话,深感羞愧,反思自己的过错。2.续写线索:质问解释羞愧感悟3.词汇激活行为类1.挣钱:earn/
133、make2.运送:deliver / transport 3.摔倒:fall down /fall off情绪类1 冷静:calm down /cool down2.羞愧:ashamed / abashed【点睛】高分句型1. He was on the way to deliver your stuff, but he, who was hungry and sick, couldnt gather the strength to go any further in this heat of the noon.(who引导定语从句)高分句型2. The wife felt quite ashamed that she was angry with her husbands decision.(that引导宾语从句)