ImageVerifierCode 换一换
格式:DOC , 页数:5 ,大小:38KB ,
资源ID:558253      下载积分:5 金币
快捷下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝扫码支付 微信扫码支付   
验证码:   换一换

加入VIP,免费下载
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.ketangku.com/wenku/file-558253-down.html】到电脑端继续下载(重复下载不扣费)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
下载须知

1: 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。
2: 试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓。
3: 文件的所有权益归上传用户所有。
4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
5. 本站仅提供交流平台,并不能对任何下载内容负责。
6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

版权提示 | 免责声明

本文(2023版高考英语一轮总复习 课时质量评价14 Unit 3 Diverse Cultures 新人教版必修第三册.doc)为本站会员(a****)主动上传,免费在线备课命题出卷组卷网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知免费在线备课命题出卷组卷网(发送邮件至kefu@ketangku.com或直接QQ联系客服),我们立即给予删除!

2023版高考英语一轮总复习 课时质量评价14 Unit 3 Diverse Cultures 新人教版必修第三册.doc

1、课时质量评价(十四)必修第三册UNIT 3DIVERSE CULTURES题型组合练阅读理解七选五. 阅读理解A(2021山东青岛高三模拟)Guanmei, a 65yearold woman of the Dong ethnic group, is the inheritor of the Grand Song of Dong (侗族大歌), a national intangible cultural heritage in China. Her hometown Zaidai Village in Guizhou, southwestern China, is home to the G

2、rand Song of the Dong ethnic group.The Grand Song of Dong dates from more than 2,500 years ago. The way Dong singers use their vocal cords (声带) is different from how formally trained singers do. It is a folk chorus with multiparts, no conductor, and no accompaniment. Organically growing from their n

3、atural surroundings, it is recognised internationally as “the sound of Nature.”Before the Dong people had a writing system in 1958, the Dong culture, their history and stories were all recorded by means of songs. As a Dong saying goes, “Rice feeds the body and songs enrich the soul”. The Dong people

4、 sing right from their childhood. While not singing, they all work in their rice field.Guanmei has been singing the Grand Song of Dong all her life, making her a famous singing teacher in her hometown and nearby areas. “The songs are our means of passing on wisdom, knowledge and life experiences to

5、others. I will not exist in this world 100 years later, but Grand songs will. Im honoured to do this job,” Guanmei said.Kindhearted, Guanmei has been volunteering to teach the Grand Song of Dong to the Dong children for over 30 years. Now she has more than 300 students. Guanmei is pleased to see the

6、 village children come to her house willingly when they have free time.“Nowadays, more and more young people leave the village and settle in cities. Decades later, the Dong children out of the village might know nothing about Grand songs. We should do something just now. Its our mission. What is onc

7、e lost might be lost forever,” added Guanmei.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章展示了一个女人为保持侗族文化的活力所做的努力。1. What makes the Grand Song of Dong known as “the sound of Nature”?A. The outstanding conductor.B. The special musical instrument.C. The attractive natural environment.D. The inspiration from nature.D细节理解题。根据第二段中的“

8、The way Dong singers use their vocal cords (声带) is different from how formally trained singers do. It is a folk chorus with multiparts, no conductor, and no accompaniment.Organically growing from their natural surroundings, it is recognised internationally as the sound of Nature.”可知,侗族大歌是源自从自然环境中所得到

9、的灵感,所以被称为自然之声。故选D。2. What can we know about the Dong ethnic culture?A. The Dong singers are professionals.B. The Dong culture before 1958 has been largely lost.C. Singing is of vital importance to the Dong people.D. They have a written language with a history of over 2,500 years.C细节理解题。根据第三段第一句“Befo

10、re the Dong people had a writing system in 1958, the Dong culture, their history and stories were all recorded by means of songs.”可知,歌曲在侗族的文化中意义重大。故选C。3. How does Guanmei feel about the future of Grand songs?A. Concerned.B. Sympathetic.C. Optimistic.D. Satisfied.A推理判断题。根据最后一段中的“Decades later, the Do

11、ng children out of the village might know nothing about Grand songs. We should do something just now. Its our mission. What is once lost might be lost forever, added Guanmei.”可推知,对于侗族大歌的未来,Guanmei是担忧的。故选A。4. Whats the authors main purpose in writing the passage?A. To call on young people to return t

12、o the Dong village.B. To guide the Dong children to learn the Grand Song of Dong.C. To show a womans efforts to keep the Dong culture alive.D. To instruct people to appreciate the Grand Song of Dong.C写作意图题。根据第一段中的“Guanmei, a 65yearold woman of the Dong ethnic group, is the inheritor of the Grand Son

13、g of Dong (侗族大歌), a national intangible cultural heritage in China.”,第四段中的“Guanmei has been singing the Grand Song of Dong all her life, making her a famous singing teacher in her hometown and nearby areas.”和第五段中的“Kindhearted, Guanmei has been volunteering to teach the Grand Song of Dong to the Dong

14、 children for over 30 years.”可知,作者写这篇文章的目的是介绍为了传承侗族大歌一个普通女人所做的努力。故选C。BMy guide Farah, a tall, slim woman in her late 30s, wears jeans and a simple manteau. In public, wearing this robe, covering neck to knee is a must for women in Iran. Her long, straight black hair is hidden beneath her headscarf.W

15、ere heading to Tajrish Bazaar in north Tehran, to explore ten different kinds of dried plums and other goodies. We choose the Metro Farah for its convenience, and I, for a chance to go underground in the capital of Iran, because it provides a picture of the city most tourists never see.Women and men

16、 sit separately on the train, but the rule is relaxing during busy times, like now. We, along with a few other women, clasp (握紧) our hands around a pole, standing next to men, young and old. Two stops later, and about 20 commuters (通勤者) fewer, segregation happens naturally women at one end, men at t

17、he other, still within view, but separate.A handful of fashionable girls admire their own reflections in the window. They wear tight leggings under their brightly coloured robes, pushing back headscarves and boundaries. We find seats next to a group of conservative women dressed in black cloaks (斗篷)

18、 called chador. They are nothing like the other women I have met, most of them liberal.“Were a nation with one language,” Farah says, “divided in two traditional and modern.” She tells me that it all began, not with imports from the West, but with the 1979 revolution. A combination of education and

19、a bad economy created a society where women now have independence, careers, and husbands feel obliged to help with household chores. 【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者和导游Farah乘地铁前往德黑兰北部的塔吉里什集市的路上了解到的伊朗妇女的着装、当地文化及所见所感。5. Why did the author choose to take the Metro?A. Because it was accessible and convenient.B. B

20、ecause she would see a more realistic city.C. Because she could sit separately on the train.D. Because she would travel markets for goodies.B细节理解题。根据第二段中的“We choose the Metro Farah for its convenience, and I, for a chance to go underground in the capital of Iran, because it provides a picture of the

21、 city most tourists never see.”可知,作者想看一个更现实的城市。故选B。6. When did the author most probably set out for Tajrish Bazaar?A. In rush hours.B. At dawn.C. At midday.D. At midnight.A推理判断题。根据第三段中的“Women and men sit separately on the train, but the rule is relaxing during busy times, like now.”可推知,作者大概是在人流高峰时间动

22、身去塔吉里什集市的。故选A。7. What does the underlined word “segregation” in Paragraph 3 probably mean?A. Conflict.B. Isolation.C. Combination.D. Discrimination.B词义猜测题。根据第三段中的“women at one end, men at the other, still within view, but separate”可知,男女之间分开坐。故推测画线词的意思是“分开,分离”。故选B。8. What can be inferred from the art

23、icle?A. Iranian girls can dress as freely as they like.B. Iran has strict rules for seating arrangements.C. Iranian men never offer help with housework.D. Wearing a robe is a daily routine of Iranian women.D推理判断题。根据第一段中的“In public, wearing this robe, covering neck to knee is a must for women in Iran

24、.”和第四段中的“They wear tight leggings under their brightly coloured robes, pushing back headscarves and boundaries.”可推知,伊朗妇女在日常生活中穿长袍。故选D。. 七选五(2021江苏南京高三模拟)To an outsider, any culture can seem confusing. And the UKs got a thing or two that raises a few eyebrows. However, understand the why and things m

25、ight be less puzzling. 1 In a world where 61%of nations drive on the right,Brits drive on the left. Why? Most people think it goes back to Medieval,maybe even Roman times. 2 , when you remember that righthanded people wear a sword on their left hip. Travelling on the left allowed you to keep your we

26、apon arm towards your opponent, who would be on your right. This practice continued until the 18th century when a law was passed requiring all traffic crossing London Bridge to keep to the left.Visitors to the UK that have just washed their hands in an oldfashioned sink might be wondering why one ta

27、p is only for hot water, the other cold. 3 . So, why this oddity? It relates to a time when hot and cold water were kept separate to prevent pollution. Drinkable cold water came from a mains supply, but hot water came from attic tanks and was not considered suitable for consumption. So they were kep

28、t apart.Millions of people drink tea worldwide, but the odd Brits put milk in theirs. Why? This mysterious practice relates to the quality of china cup used in the 18th century when tea was first imposed. For the majority of Brits,the cups available couldnt stand the heat of the boiling water and wo

29、uld break,so milk was added first. 4 . And this practical tweak soon became a national habit. 5 . As you can see,these odd Brits have perfectly clear reasons for lefthand driving, twotap sinks and tea with milk. Even if they still seem strange, at least now youre in the know.A. This makes it difficu

30、lt to improveB. There is a method to the madnessC. This unusual behaviour makes senseD. You can know the origins of the practicesE. Either can make washing very uncomfortableF. This cooled the cup enough to resist the boiling waterG. Here are the reasons for three of Britains more puzzling practices15GCEFB

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1