1、昌吉市第一中学教育共同体高一英语期末试卷题号IIIIIIIVVVI总分得分一、阅读理解(本大题共15小题,共30.0分)AIts not easy being a teenager nor is it easy being the parent of a teenagerYou can make your child feel angry, hurt or misunderstood by what you say without realizing it yourselfIt is important to give your child the space he needs to grow
2、 while gently letting him know that youll still be there for him when he needs you Expect a lot from your child,just not everythingExcept for health and safety problems,such as drug use or careless driving,consider everything else open to discussionIf your child is unwilling to discuss something,don
3、t insist he tell you whats on his mindThe more you insist, the more likely that hell clam upInstead,let him try to solve things by himself. At the same time,remind him that youre always there for him if he seeks advice or helpShow respect for your teenagers privacy(隐私)Never read his mail or listen i
4、n on personal conversations Teach your teenager that the family phone is for the whole family. If your child talks on the familys telephone for too long,tell him he can talk for l5 minutes,but then he must stay off the phone for at least all equal period of timeThis not only frees up the line so tha
5、t other family members can make and receive calls,but teaches your teenager moderation(节制).Or if you are open to the idea,allow your teenager his own phone that he pays for with his own pocket money or a part-time job1. The main purpose of the text is to tell parents A. how to get along with a teena
6、gerB. how to respect a teenagerC. how to help a teenager grow upD. how to understand a teenager2. What does the phrase clam up in Paragraph 2 probably mean?A. become excitedB. show respectC. refuse to talkD. seek help3. The last paragraph is about how to teach a teenager _.A. to use the phone in a p
7、roper wayB. to pay for his own telephoneC. to share the phone with friendsD. to answer the phone quickly4. What should parents do in raising a teenager according to the text?A. Not allow him to learn driving or take drugs.B. Give him advice only when necessary.C. Let him have his own telephone.D. No
8、t talk about personal things with him.BA beautiful and very successful actress was the star of a new musical showHer home was in the country,but she didnt want to have to go back there every nightSo she rented an expensive flat in the center of the city,bought some beautiful furniture and hired a ma
9、n to paint the rooms in new colorsIt was very difficult to get tickets for her show,because everybody wanted to see it,so she decided to give the painter two of the best seatsShe hoped that this would make him work better and more willingly for herHe took the tickets without saying anything,and she
10、heard no more about them until the end of the month,when she got the painters billAt the bottom of it were the words:Four hours watching Miss Ball sing and dance:$3,with this note:After 5 pm,I get fifteen shillings an hour instead of ten shillings5. In this article,Miss Ballwas the name of _ A. a pl
11、ace where people sang and dancedB. an actressC. a dance partyD. a ball6. The actress gave the painter two tickets,hoping _ A. he would ask less money for his workB. he would charge more money for his workC. .he would be pleasedD. he would praise her musical show7. After the painter got the tickets f
12、rom the actress,he _ A. went to watch the musical showB. sold them for $3C. paid $3 for themD. was very thankful to herCIn the world today,all of the people need recreation (消遣)We can not work all the time if we are going to keep healthy and enjoy life Everyone has his own way of relaxingPerhaps the
13、 most popular form is to take part in sportsThere are team sports,such as basketball and football; There are also individual (个人的) sports,such as swimming and runningSkating and mountain climbing are the most popular recreation for people who like to be outdoor Not everyone who enjoys sports likes t
14、o take part in themMany people like watching them on TV or listening to them on the radioSo many people like some forms of indoor recreation,such as watching TV,singing and dancing It doesnt matter whether we like indoor recreation or take part in outdoor sportsIt is important for everyone to relax
15、from time to time,and enjoy some forms of recreation8. Which is the most popular form of recreation? _ A. Watching TVB. SleepingC. SportsD. Singing and dancing9. People want to take part in sports in order to _ A. make friendsB. keep healthy and enjoy lifeC. find a good jobD. make more money10. Outd
16、oor sports include _ A. watching TVB. skating and mountain climbingC. singing and dancingD. listening to the radio11. The passage mainly tells us that _ A. everyone who enjoys sports should take part in themB. different people have different ways of relaxingC. basketball is a kind of team sportD. in
17、door recreation is not as important as outdoor sportsDEven a child knows that nodding(点头) the head meansYesBut some people will probably be puzzled when they first come to IndiaWhen they talk to an Indian,he often shakes his headThey might think that the Indian does not like what he said,but on the
18、contrary he is expressing agreement The Indians have a habit of shaking their heads slightly when they talk to somebodyIt doesnt meanNobutYesIf a person doesnt know this,it might cause misunderstandingAt one time a foreigner in India told his driver who was an Indian to take him to his officeThe dri
19、ver shook his headThe foreigner repeated his request and the driver shook his head againAt last,the foreigner shouted angrily,Drive me to my office at once!The driver said in a low voice,Yes,sir,smiling and shaking his head again at the same time12. Why did the Indian driver shake his head when the
20、foreigner asked him to drive him to his office?Because _ A. the Indian driver has something important to doB. the foreigner promised to give him only a little moneyC. The driver felt uncomfortable at that timeD. In India shaking the head means agreement13. According to the habit of India,if someone
21、agrees with you,he will _ A. shake his headB. nod his headC. neither nods his head nor shakes his headD. either nod his head or shake his head14. Why did the foreigner become angry?Because _ A. the Indian driver didnt want to send him to his officeB. the Indian driver asked him for a lot of moneyC.
22、He misunderstood the meaning of shaking the head in IndiaD. he asked the driver to send him to his office,but the driver didnt say any words15. The underlined phraseon the contrarymeans _ A. clear difference between two thingsB. doing what you want to doC. just the oppositeD. on the other hand二、七选五(
23、本大题共5小题,共10.0分)Most of us lead a busy life(16) _ We think,If I reached my goal,then I would be happy,orIf I could get a better job,then I would enjoy lifeBut why not enjoy life right now? Firstly,take time to notice and appreciate the beauty in your own surroundings(17) _ There is a great big world
24、of wonder and beauty around us!And as Brodersen explainsLook for the beauty of the sunrise and of a friends smile that brightens your dayOpen your eyes to see the beauty you might not normally seeDoing so helps to cheer you up Secondly,taking time to experience some simple pleasures also can bring j
25、oy to your heart and ease your stressTake me for example(18) _ One universal simple pleasure is finding things that make you laughMake time to laugh every day Thirdly,dont take your family and friends for grantedRich,rewarding relationships add greatly to the enjoyment of lifeWhen you think of someo
26、ne,why not call,e-mail or write them?(19) _ As Wayne Lawton explains,Invest time in relationshipsRemove the attitude,whats in it for me?Happiness is found in putting others interests,desires and concerns ahead of our own whenever possibleSelfishness is a dead-end street(死胡同)( 20) _ AI delight in sim
27、ple things like my favorite tea drink,a bubble bath or family photosBDriven by theurgent(急迫的,急迫的),we forget to enjoy lifeCSo please treasure relationshipDYou dont need to travel far to find beautyEBe aware of beauty in natureFA short e-mail or phone call can make a world of difference to someone GIn
28、 my spare time,I enjoy collecting stamps and reading novels三、完形填空(本大题共20小题,共30.0分)I became lame(瘸的) in both legs in my childhoodI cant stand (21)the support of two sticksOnly in my wheelchair can I (22)I still remember the first day at (23)When I appeared at the door,(24)in the classroom stared(凝视)
29、at me in (25)My face turned (26)I couldnt help (27)backIt was the (28) and sympathy(同情) in their eyes that (29)me doing soI went shyly towards an unoccupied (空的) seatBeing lame,I didnt dare to (30)in front of my classmatesI was afraid that I might be (31)atIn those days I was very sad to see others
30、walking (32) One day,a few students came up to me and asked me to go outsideI was really (33)They encouraged me with a(n)(34)smile and (35)me in my wheelchair from place to placeI was (36) to them for giving me a chance to see the (37)of our lovely school with my own eyesAfter that we often read,pla
31、yed and talked togetherMy friends are always (38) to help meIt made me (39) I am handicapped(残疾的)Once they asked me,What is the most beautiful thing in our school?Without hesitation(犹豫) I said,It is the (40)21.A. withoutB. withC. onD. under22.A. sitB. walkC. standD. run23.A. wheelchairB. homeC. hosp
32、italD. school24.A. heB. sheC. nobodyD. everyone25.A. thoughtB. interestC. surpriseD. Anger26.A. redB. brownC. whiteD. black27.A. enteringB. hidingC. turningD. coming28.A. feelingB. kindnessC. sorrowD. pain29.A. stoppedB. madeC. keptD. let30.A. studyB. practiceC. speakD. walk31.A. smiledB. laughedC.
33、staredD. looked32.A. quicklyB. slowlyC. happilyD. shyly33.A. braveB. sadC. excitedD. hurt34.A. friendlyB. honestC. luckilyD. handsome35.A. pushedB. placedC. drewD. pulled36.A. satisfiedB. sorryC. loyalD. grateful37.A. signsB. buildingsC. sightsD. students38.A. smartB. readyC. wiseD. unwilling39.A. r
34、ememberB. forgetC. imagineD. think40.A. teachersB. schoolyardC. friendshipD. classmates四、语法填空(本大题共10小题,共15.0分) Children do not think the way adults do. For most of 41first year of life, if something is out of sight, it is out of mind. 42you cover a babys favorite toy with a piece of cloth, the baby
35、thinks the toy has disappeared and stops 43(look) for it. A 4-year-old may object that his/her sister has 44(much) fruit juice when it is only the shapes of the glasses that differ, not the amount of juice.Yet children are smart45their own way. Like good little scientists, children are always testin
36、g their child-sized theories about46things work. When your child throws her spoon on the floor for the sixth time as you try to feed her, and you say, “Thats enough! I will not pick up your spoon again!” the child will47(immediate) test your claim. Are you serious?Are you48(annoy)? What will happen
37、if she throws the spoon again? She is not doing this to drive you crazy; rather, she49(learn) that her desires and yours can differ, and that sometimes those50(differ) are important and sometimes they are not.五、 短文改错(本大题共1小题,共10.0分)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处;每处错误仅涉及一个单词的
38、增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Dear Mary, I am very exciting to hear that you are coming to our school soon. Now let me to introduce our school to you. Our school is a very famously school with a long histo
39、ry. We have many experienced teacher and excellent equipment. There were two teaching buildings, and one is for seniors and other is for juniors. There are two lab buildings or a library. Besides Chinese, Maths, English, Physics and Chemistry, we had some selective courses(选修课). The students can cho
40、ose what we like to attend. We love our school.I am looking forward to meet you soon. Yours, Li Hua六、 书面表达(本大题共1小题,共25.0分)每个人的生活中都有一个英雄,请以“Hero in my life”为题,根据以下内容写一篇作文:主要内容:1.你的英雄是谁?2.你为何认为他/她是你的英雄?他/她做了什么?字数要求:不少于100词左右。昌吉市第一中学教育共同体高一英语答案和解析【答案】1. C2. C3. A4. B5. B6. C7. A8. C9. B10. B11. B12. D1
41、3. A14. C15. C16. B17. D18. A19. F20. C21. A22. B23. D24. D25. C26. A27. C28. B29. A30. D31. B32. C33. C34. A35. A36. D37. C38. B39. B40. C41. the42. If43. looking44. more45. in46. how47. immediately48. annoyed49. is learning50. differences42. Dear Mary, I am veryexcitingto hear that you are coming
42、to our school soon. Now let me to introduce excitedour school to you. Our school is a veryfamouslyschool with a long history. We have many famousexperiencedteacherand excellent equipment. Thereweretwo teaching buildings, and one is for teachers areseniors and other is for juniors. There are two lab
43、buildingsora library. Besides Chinese, maths, the andEnglish, physics and chemistry, wehadsome selective courses(选修课). The students can choose havewhatwelike to attend. We love our school. theyI am looking forward tomeetyou soon. meeting43. 略【解析】14. 青少年处于叛逆时期,和家长很容易起冲突。那么如何才能和孩子保持良好的关系,帮助孩子健康成长呢?在本文
44、中作者就此提出了几点建议。其中首要的是要尊重孩子,不要把自己的观点强加于孩子身上。 (1)主旨大意题。文章首段提出家长和处于青少年期的孩子不容易相处,提醒家长要给孩子成长的空间,但是同时还要给予必要的指导,然后在下文中给家长提出建议,由此判断作者的目的是告诫家长如何帮助孩子成长,选C。(2)词义猜测题。根据上句If your child is unwilling to discuss something,dont insist he tell you whats on his mind可以判断如果孩子不愿意告诉家长,家长越是坚持孩子越是沉默,故答案选C。(3)主旨大意题。在本段开头作者提出Te
45、ach your teenager that the family phone is for the whole family,然后再进行详细解释,由此判断本段内容是关于教给孩子如何正确使用家庭电话,选A。(4)细节理解题。根据文章第二段At the same time,remind him that youre always there for him if he seeks advice or help可知答案选B。57. 1-3 BCA 1B细节理解题根据:Four hours watching Miss Ball sing and dance:$3,with this note:Aft
46、er 5 pm,I get fifteen shillings an hour instead of ten shillings可知Miss Ball是一个漂亮的女演员的名字故选B 2C推理判断题根据She hoped that this would make him work better and more willingly for her可知这个女演员给这个粉刷工两张票是为了让他高兴故选C 3A细节理解题根据He took the tickets without saying anything,and she heard no more about them until the end
47、of the month,when she got the painters bill可知这个粉刷工拿到票后就去看了音乐剧故选A 本文是一篇人物故事类阅读文章主要介绍了一个女演员和粉刷工的故事 本文是一篇人物故事类阅读此类题型主要考查学生的细节理解和推理判断能力细节理解题是针对文中某个细节、某句话或某部分具体内容设置问题,所以在做细节理解题时要结合原文和提干有针对性的找出相关语句进行仔细分析,再结合选项选出正确答案在做推理判断题时不要以个人的主观想象代替文章的事实,要联系上下文根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断811. 4C细节理解题由文中Perhaps the most popular fo
48、rm is to take part in sports也许最受欢迎的形式是参加运动,可知选C 5B细节理解题由第一段Wecannotworkallthetime ifwearegoingtokeephealthyandenjoylife,可知运动是为了保持健康和享受生活,故选B 6B细节理解题由文中Skating and mountain climbing are the most popular recreation for people who like to be outdoor滑冰和登山是喜欢室外运动人士的最受欢迎娱乐项目,可知选B 7B主是旨归纳题本文主要讲述了运动是人们最喜爱的娱
49、乐方式,并且不同的人有不同的放松方式,故选B 本文主要讲述了运动是人们最喜爱的娱乐方式,并且不同的人有不同的放松方式 本篇阅读较为简单文章内容,所出题目以及选项也较短,因此考生只要阅读详略结合,细心理解,就能快速得出正确答案1215. 8D 推理题根据第二段内容The Indians have a habit of shaking their heads slightly when they talk to somebodyIt doesnt meanNo,butYes,说明在印度摇头表示同意,故A正确 9A细节题根据第二段内容The Indians have a habit of shaki
50、ng their heads slightly when they talk to somebodyIt doesnt meanNo,butYes说明,在印度摇头表示同意因此同意的人会摇头,故D正确 10C推理题根据文章最后一段The foreigner repeated his request and the driver shook his head againAt last,the foreigner shouted angrily,那个外国人重复了他的要求,司机又摇了摇头最后,外国人很愤怒地喊说明他误会了对方的意思,故B正确 11C 猜测词义题根据本句They might think
51、that the Indian does not like what he said,but on the contrary he is expressing agreement他们认为印度人不赞同他的话,然而实际上印度人表示同意故该词指与相反故A正确 本文讲述了在印度,摇头表示同意,点头表示不同意,以及这样的习俗引发的误解 在做阅读理解时,考生可快速阅读短文,通读测试题,明确考察点,在对应细读,加快做题速度有时间还可以复查校对答案1620. 16B考查文章上下文内容联系以及句意理解第一段第一句Most of us lead a busy life说明许多人忙于生活,就很容易忽略去享受生活,B
52、符合上下文的意思故选B 17D考查文章上下文内容联系以及句意理解根据上下两句可知,在我们周围有许多美丽的风景,因此D与此连接紧密故选D 18A考查文章上下文内容联系以及句意理解根据上句taking time to experience some simple pleasures also can bring joy to your heart and ease your stress可知一些简单的事情就可以给你带来快乐,因此体现这一点故选A 19F考查文章上下文内容联系以及句意理解根据上句When you think of someone,why not call,e-mail or writ
53、e them?可知,当你想念某人时,为什么不打电话,发邮件或写信给他故F符合语境故选F 20C考查文章上下文内容联系以及句意理解根据Wayne Lawton的解释-我们要在相互的关系中投入更多的时间,可知我们要珍惜彼此的友谊因此用C结束这篇文章故选C 本文是一篇选句填空阅读,属于说明文,主要讲述了现在很多人都忙于生活,这样并不快乐,忘记了享受生活我们要学会从简单的事情中获得快乐,并且注意人际关系等方面 本文是一篇选句填空阅读,题目主要考查文章上下文内容联系以及句意理解做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱
54、猜测2140. 21-25 ABDDC 26-30 ACBAD 31-35 BCCAA 36-40 DCBBC 21A考查介词:with和,有;without 没有;under在下面;on在上面,填without,意思是:假如没有拐杖的帮助,我就占不起来了选 A 22B考查动词:walk走Brun跑;sit坐下;stand站起来,只有用轮椅,我才能走动选B 23D考查名词:school学校Bwheelchair 轮椅;home家;hospital医院,、选A讲的是第一天上学的事;故选D 24D考查代词:he 他;she她;everyone每个人;nobody没有人,教室的所有人都惊讶地看着我选
55、D 25C考查名词:thought思想;interest兴趣;anger愤怒;surprise惊讶,词组in surprise惊讶地选C 26A考查颜色:red红色;brown棕色;white白色;black黑色,因尴尬而致脸变红选A 27C考查动词:entering进入;hiding藏;coming 进;turning 转,曾忍不住要回去选D,turn back回去;故选C 28B考查名词:feeling感觉;kindness好意;sorrow悲伤;pain痛苦,and表示并列关系,四个词中只有kindness与sympathy意思较为接近选B 29A考查动词:made使得;stopped阻
56、止;kept保持;let让,我没有离开keep sbdoing并不表示阻止某人做某事,选A 30D考查动词:walk走;study学习;practice 练习;speak说话,因为是瘸的,所以不敢在同学面前走路选D 31B考查动词:laughed笑;smiled微笑;stared开始;looked看,害怕大家嘲笑选B 32C考查副词:sadly悲伤地;slowly缓慢地;happily高兴地;shyly害羞地,与sad形成鲜明的对比选C 33C考查形容词:brave勇敢的;sad 悲伤的,hurt 受伤的;excited兴奋的,一直自卑的我,在同学请我一同出去玩时,自然会感到激动选C 34A考
57、查形容词:honest诚实的,friendly友好的;luckily幸运的,handsome英俊的,他们用友好的笑容鼓励我选A 35A考查动词:pushed推;placed放置;drew画,拉;pulled拖,拉,用轮椅把我从一个地方推到另一个地方选A 36D考查形容词:satisfied满意的;sorry难过的,loyal 忠诚的;thankful感谢的,对同学们的友好行为,我十分感激选D 37C考查名词:signs标志Bsights景色;labs实验室;students学生,根据后面的定语可推知是校园的景色,选C 38B考查形容词:ready准备好的,乐意的,;smart聪明的,wise明
58、智的;unwilling不愿意的,我的朋友总是乐于帮助我选B 39B考查动词:forget忘记;remember记住;imagine想象;think思考,使我忘记了我是残疾的选B 40C考查名词:teachers老师;schoolyard 校园;classmates同学;friendship友谊,是同学之间的是友谊选C 文章介绍作者因为残疾而感到自卑,但同学们没有嘲笑他反而对他很友好,作者认为友谊是校园里面最美丽的东西 做完形填空首先要通读全文,了解大意,一篇完形填空的文章会有许多空格,所以,必须先通读一遍,才能大概了解文章内容,千万不要看一句,做一句其次要逐句分析,前后一致,选择答案时,要考
59、虑整个句子的内容,包括搭配、时态、语法等这篇完型要多注意:填空时多联系上下文,注意固定搭配,答案全部填完后,再通读一遍文章,检查是否通顺流畅了,用词得当,意思正确4150. first是序数词,在序数词前需用the。故填the。根据句意:如果用一块布遮住了这孩子最喜爱的玩具,他会认为这玩具不见了,就会停止寻找。这里 if引导条件状语从句,因为位于句首,需要大写。故填If。根据句意:如果用一块布遮住了这孩子最喜爱的玩具,他会认为这玩具不见了,就会停止寻找。 stop doing sth.停止做某事,stop后接动名词作宾语。故填looking。句意:一个四岁的孩子有可能因为姐姐的杯子形状不同,而
60、不是姐姐的果汁要多一点而表示反对,认为姐姐的果汁就是要多一点。根据句意可知这里表示比较。故填 more。句意:然而,孩子们有自己的方式聪明。此处 way意为“方式、方法”,前面与介词 in搭配。故填in。此处表达事物是如何运作的, work是不及物动词,需要副词作状语,这里谈论事物工作的方式。故填how。本句需要副词作状语,所以将形容词改为副词。故填 immediately。句意:你会生气吗? annoy使烦恼; 使恼怒,这里用过去分词作形容词,表示“恼怒的,气恼的”。故填 annoyed。句意:她这样做不是是为了让你疯狂,相反,她是了解到她的愿望和你的可能不同,而这些不同有时候重要,有时候不
61、重要。上文用进行时态,相对应的本句也用现在进行时,都表示此时在进行的事情。故填 is learning。句意:她这样做不是是为了让你疯狂,相反,她是了解到她的愿望和你的可能不同,而这些不同有时候重要,有时候不重要。此处需要名词作主语, those后用名词复数。故填differences。42. 1.固定搭配be excited to do sth.,译为做某事感到兴奋,故exciting改为excited。 2,固定搭配let sb. do sth.,故省略introduce前的to。3.修饰名词用形容词,故famously改为famous。4.many修饰可数名词复数,故teacher改为t
62、eachers。5.and连接并列句,所以前后句子时态应该保持一致,故were改为are。6.one.the other,译为一个.另一个.,故在other前面加the。7.根据翻译,这里有两个实验楼和一个图书馆,故or改为and。8.根据上下文时态为一般现在时,故had改have。9.根据句子意思,学生可以选择他们喜欢的,故we改they。10.固定搭配,lookforward to doing sth.,故meet改为meeting。43. 根据题目要求,可知考生需要以“Hero in my life”为题,写一篇说明文。考生要根据题目所给出的要点进行写作。在写作时需用适当表示顺序的词来进行上下文的衔接,以增加文章的可读性和层次性。此外,还要尽量使用高级词汇和多种句式来提高文章档次
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有