1、河北省灵寿县2015高考英语阅读理解一轮巩固练习(5)及答案阅读理解。It is hardly surprising that clothing manufacturers(生产商) follow certain uniform standards for various features(特征) of clothes. What seems strange, however, is that the standard adopted for women is the opposite of the one for men. Take a look at the way your clothe
2、s button. Mens clothes tend to button from the right, and womens from the left. Considering most of the worlds population-men and women-are right-handed, the mens standard would appear to make more sense for women. So why do womens clothes button from the left? History really seems to matter here. B
3、uttons first appeared only on the clothes of the rich in the 17th century, when rich women were dressed by servants. For the mostly right-handed servants, having womens shirts button from the left would be easier. On the other hand, having mens shirts button from the right made sense, too. Most men
4、dressed themselves, and a sword drawn from the left with the right hand would be less likely to get caught in the shirt. Today women are seldom dressed by servants, but buttoning from the left is still the standard for them. Is it interesting? Actually, a standard, once set, resists change. At a tim
5、e when all womens shirts buttoned from the left, it would have been risky for any single manufacturer to offer womens shirts that buttoned from the right. After all, women had grown so used to shirts which buttoned from the left and would have to develop new habits and skills to switch. Besides, som
6、e women might have found it socially awkward to appear in public wearing shirts that buttoned from the right, since anyone who noticed that would believe they were wearing mens shirts. ( ) 1. What is surprising about the standard of the clothing industry? A. It has been followed by the industry for
7、over 400 years. B. It is different for mens clothing and womens. C. It woks better with men than with women. D. It fails to consider right-handed people. ( ) 2. What do we know about the rich men in the 17th century? A. They tended to wear clothes without buttons. B. They were interested in the hist
8、orical matters. C. They were mostly dressed by servants. D. They drew their swords from the left. ( ) 3. Womens clothes still button from the left today because.A. adopting mens style is improper for women B. manufacturers should follow standards C. modern women dress themselves D. customs are hard
9、to change ( ) 4. The passage is mainly developed by. A. analyzing causes B. making comparisons C. examining differences D. following the time order 【语篇解读 语篇解读】本文由男女衣服的不同,分析产生这种不同的原因,并且告诉我们这种不同为 语篇解读 什么延续到现在.1. 答案 B 【解析】 细节理解题. What seems strange , however, is that the standard adopted for women 由 is
10、 the opposite of the one for men.可知男女衣服的标准不一样令人惊奇.所以答案选 B 项. 2. 答案 D 【解析】 细节理解题. 根据文中 Most men dressed themselves, and a sword drawn from the left with the right hang would be less likely to get caught in the shirt.可判断选 D 项. 3. 答案 D 【解析】细节理解题.根据Actually, a standard , once set, resists change.可知,习惯一旦
11、 养成,就很难改变是女式衣服的纽扣仍然在左边的原因.由此判断选 D 项. 4. 答案 A 【解析】组织结构题.通观整篇文章可以看出,作在开始提到一个现象男女衣服的标准 相反,然后分析这种现象产生的历史原因,最后告诉我们现在这是这样的原因.由此判断选 A 项. 阅读理解课堂练学案Passage Fourteen (Pageants)Pageants are usually conceived on a fairly large scale, often under the auspices of some local or civic authority or at any rate in co
12、nnection with local groups of some kind. This sometimes means that there is an allocation of funds available for the purpose of mounting the production, though unfortunately this will usually be found to be on the meager side and much ingenuity will have to be used to stretch it so that all performe
13、rs can be adequately clothed.Most pageants have a historical flavour as they usually come about through the celebration of the anniversary of some event of historic importance, or the life or death of some local worthy. Research among archives and books in the public library will probably prove very
14、 useful and produce some workable ideas which will give the production an especially local flavour. From the first economy will have to be practiced because there are usually a great number of people to dress. Leading characters can be considered individually in the same way as when designing for a
15、play; but the main body of the performers will need to be planned in groups and the massed effect must be always borne in mind.Many pageants take place in daylight in the open air. This is an entirely different problem from designing costumes which are going to be looked at under artificial lighting
16、; for one thing, scenes viewed in the daylight are subject to many more distractions. No longer is everything around cut out by the surrounding darkness, but instead it is very easy to be aware of disturbing movement in the audience of behind the performers. Very theatrically conceived clothes do no
17、t always look their best when seen in a daylight setting of trees, verdant lawns and old ivy-covered walls; the same goes for costumes being worn in front of the mellow colors of stately homes. The location needs to be studied and then a decision can be made as to what kinds of colors and textures w
18、ill harmonize best with the surroundings and conditions and then to carry this out as far as possible on the funds available.If money is available to dress the performers without recourse to their own help in the provision of items, it is best to arrange for all the cutting and pinning together of t
19、he costumes to be done by one or two experienced people than to be given out to the groups and individuals for completion. When there is little or no money at all, the garments need to be reduced to the basic necessities. Cloaks and shawls become invaluable, sheets and large bath towels and bath she
20、ets are admirable for draping. Unwanted curtains and bed spreads can be cut to make tunics, robes and skirts. These are particularly valuable if they are of heavy fabrics such as velvet or chenille.Colors should be massed together so that there are contrasting groups of dark and light, this will be
21、found to help the visual result substantially. Crowds of people gathered together in a jumble of colors will be ground to look quite purposeless and will lack dramatic impact.The use of numbers of identical head-dresses, however simply made, are always effective when working with groups. If these ar
22、e made of cardboard and painted boldly the cost can be almost negligible. Helmets, hats and plumes will all make quite a show even if the costumes are only blandest or sheets cleverly draped. The same can be said of the use of banners, shields and poles with stiff pennants and garlandsanything which
23、 will help to have a unifying effect. Any kind of eye-catching device will always go with a flourish and add excitement to the scenes.1. The main idea of this passage isA. Pageants. . Costumes on the stage.C. Costumes for pageants. D. How to arrange a pageant.2. It can be inferred that the most impo
24、rtant factor in costume design is A. money. . color. C. harmony D. texture3. Why will much ingenuity have to be required in costume design?A. Because pageants take place in daylight in the open air. Because different characters require different costumes.C. Because the colors and textures must be in
25、 harmony with the setting.D. Because an allocation of the funds available is usually rather small.4. Why do most pageants have a historical flavour?A. Because most pageants take place for celebration. Many pageants take place for amusement.C. A lot of pageants take place for religion.D. Because page
26、ants usually take place for competition.Vocabulary1. conceive 设想,想象 to be conceived 设想好的,构思好的2. under the auspices of 在的主办下3. meager 贫乏的,不足的4. mount 登上,制作,上演5. flavour 风味,风格,情趣6. archive(s) 档案(馆)7. distraction 使人分心的事8. ivy 常春藤9. mellow 柔和的10. recourse (to) 依赖,求助于 11. drape 覆盖,披上12. invaluable 无价的,非常
27、贵重的13. tunic (古时)长达膝盖的外衣,穿在盔甲上的战袍14. chenille 绳绒绒(织品)15. jumble 混乱,搞乱16. pennant 细长三角旗17. garland 花环,花冠难句译注1. This sometimes means that there is an allocation of funds available for the purpose of mounting the production, though unfortunately this will usually be found to be on the meager side and m
28、uch ingenuity will have to be used to stretch it so that all performers can be adequately clothed.结构简析 复合结构。That是主句的宾语从句,从句后再有从句。参考译文 这种情况,有时就表示有一个可用于演出目的资金配额。遗憾的是配额一般都少而不足,就得动用非常之才能细细的使用金额,使所有的演员都能穿上合适的戏装。2. Most pageants have a historical flavour as they usually come about through the celebration
29、of the anniversary of some event of historic importance, or the life or death of some local worthy.结构简析 主从句参考译文 大多数露天演出都带有历史情调,因为这些戏一般是通过庆祝某个重大的历史事件,或庆祝当地某个值得纪念的人诞辰或逝世周年而产生的。3. This is an entirely different problem from designing costumes which are going to be looked at under artificial lighting; fo
30、r one thing, scenes viewed in the daylight are subject to many more distractions. No longer is everything around cut out by the surrounding darkness, but instead it is very easy to be aware of disturbing movement in the audience of behind the performers.结构简析 复合结构:主句this is后有定语从句,which修饰costumes。从句中又
31、套从句。参考译文 这和人为灯光下看的设计服装完全不一样。首先,白天看到幕景易于受许多因素影响,不再能用一片漆黑的环境把周围的一切隔开,而是相反,演员后和观众中有点纷乱的动作,很容易看到。4. Very theatrically conceived clothes do not always look their best when seen in a daylight setting of trees, verdant lawns and old ivy-covered walls; the same goes for costumes being worn in front of the m
32、ellow colors of stately homes.结构简析 并列句,中用分号隔开。第一句中有when seen 连词+过去分词,实质起从句作用。第二句是主从句。参考译文 设计出的非常具有戏剧性效果的服装,在光天化日,有树木,有绿茵茵的草地,又有爬满常春藤的古老围墙的背景下,经常看起来是不起眼:在堂皇的住宅四周一片和色调前,所穿的服装效果同样不太好。5. If money is available to dress the performers without recourse to their own help in the provision of items, it is bes
33、t to arrange for all the cutting and pinning together of the costumes to be done by one or two experienced people than to be given out to the groups and individuals for completion.结构简析 条件句,主句为逻辑主句,注意中间两个被动不定式。To be done by, than to be given out, 这里的than起连词作用。参考译文 如果有钱可以为演员着装而不用求助自己供应种种物件,那么最好把所有的戏装的
34、裁减和缝制交给一,两个有经验人去干,而不是让群体演员和单个演员去完成。写作方法与文章大意文章论述露天演出的服装问题,由于露天演出不同于室内,剧院内演出,要从各个方面考虑服装问题,才能获得应有的舞台效果。作者从资金多少,地方色彩,露天,白天,颜色搭配等方面来论述服装。写法多种,有因果,对比,举例等。答案祥解1. C. 露天演出的服装。第一段末尾已经点明,“一般认为露天演出规模宏大,常常是由某个地方或当局(民政局主办赞助),或总是和某个地方集团有关。这意味着有用于演出目的资金配额,遗憾的是配额一般很少,必须动用非常的才能,细细的使用资金,所有演员才能窗上恰当的服装。”其他各段各有重点,但都是服务于
35、剧装这一中心。A. 露天演出。 B. 舞台剧装(包括剧场)。 D. 如何安排露天演出;涉及面或大或小,不适合。2. C. 和谐。服装设计中最重要的因素是和谐。这一点在几段中都提到,第二段最后一句“演员的主题必须以群体设计,头脑中必须经常记住群体效果。”第三段最后一句“必须研究演出的地理位置,决出什么样的颜色和织物,能和环境,条件,达到最完美和谐。”第五段专讲颜色搭配,“应当从总体考虑颜色,这样才有亮和暗的群体对比,帮助产生实感的视觉效果,一群穿着杂七杂八颜色服装的演员聚集在一起看起来乱哄哄。缺乏戏剧效果。”这也是和谐之要求。A. 钱。钱要考虑。出前两段外,第三段最后一句,讲完和谐后,也提到“尽
36、可能以能到手的资金加以实现这决定。”第四段中“在钱很少或是没有钱的情况下,服装得降到基本需要”,下面就讲利用被单,浴巾,窗帘做服装,所以钱在服装设计中很重要,但不能列为最重要因素,有钱没有钱都得以服装协调为主。 B. 颜色。D. 织品。同样都的服从和谐这一前提。3. D. 因为能得到资金的配额都很少。第一段最后一句话,见第一题译注。A. 因为在光天化日下演出。 B. 因为不同演员要求不同服装。 C. 颜色和织物必须和布景谐调。这些只是考虑的因素。见上面译文。4. A. 因为大多数露天演出都是为纪念庆祝。第二段第一句“露天演出一般都是某个具有历史意义事件,或者当地某个值得纪念的人物的诞辰和逝世周
37、年,所以大多数露天演出都具有历史纪念色彩。”B. 许多露天演出是为了娱乐。 C. 许多露天演出是为了宗教。 D. 因为露天演出一般是参与竞赛。三项都不对。【2015高考复习】阅读理解 Farming is moving indoors,where the sun never shines,where rainfall is irrelevant and where the climate is always right.The perfect crop field could be inside a windowless building with controlled light,tempe
38、rature,wetness,air quality and nutrition.It could be in a New York highrise or a sprawling complex in the Saudi desert.It may be an answer to the worlds food problems.The world already is having trouble feeding itself.Half the people on Earth live in cities,and nearly half of those about 3 billionar
39、e hungry or illfed.Foodprices,currently increasing,are buffeted by dryness,floods and the cost of energy required to plant,harvestand transport.And prices will only get more unstable.Climate change makes longterm crop planning uncertain.Farmers in many parts of the world already are using water avai
40、lable to the last drop.And the world is getting more crowded:by midcentury,the global population will grow from 6.8 billion to 9 billion.To feed so many people may require expanding farmland at the expense of forests and wilderness,or finding ways to completely increase crop output.Gertjan Meeuws ha
41、s taken the concept of a greenhouse a step further,growing vegetables and house plants in enclosed (封闭的) and regulated environments.In their research station,water flows into the pans when needed,and the temperature is kept constant.Lights go on and off,creating similar day and night,but according t
42、o the rhythm of the plant.A building of 100 square meters and layers (层) of plants could provide a daily diet of 200 grams of fresh fruit and vegetables to the entire population of Den Bosch,about 140,000 people.Their idea isnt to grow foods that require much space,like corn or potatoes.Here sunligh
43、t is not only unnecessary but can be harmful.Plants need only specific wavelengths of light to grow.Their growth rate is three times faster than under greenhouse conditions.They use about 90 percent less water than outdoor agriculture.And city farming means producing food near the consumer,and there
44、s no need to transport it long distances.【语篇导读】本文是一篇说明文。本文主要讲述了研究者Gertjan Meeuws和他的几位同事所研究的一种未来农业模式:不需要阳光和雨水的室内农业,它不同于温室农业,是一种节能、节水和环保的农业模式,具有适应性强、成本低等特色。16What can we mainly learn from Paragraph 2?AThe climate is worse and worse.BThe city people live a hard life.CThe world has difficulty feeding it
45、s people.DThe worlds population is increasing fast.答案C细节理解题。本段主要列举了世界在满足人类食品需求方面的问题,如城市人口挨饿问题、物价上涨和不稳定问题以及人口增长所带来的问题等。选项A、B、D只是世界供应粮食这一大问题中的几个小问题,答案应选C。17Which of the following is true of the environments in the research station?AThe temperature is often changed.BSunshine is in great need for plants
46、.CDay and night depends on plants.DAir quality is controlled by plants.答案C细节理解题。文章第四段中的the temperature is kept constant表明这个温度不会经常变化,故A不对;文章最后一段中的sunlight is not only unnecessary表明这儿是不需要阳光的,故B不对;文章第一段controlled light.air quality and nutrition表明这儿的空气质量是需要控制的,但不一定是依靠植物,故D不对;文章第四段的最后一句可知,这儿的日夜是由植物所“决定”的
47、。故答案选C。18It can be inferred from the text that Gertjan Meeuwss farming_.Ahelps save sea water a lotBis highly adaptableCresembles greenhouse agricultureDsuits the production of corn答案B推理判断题。根据文章最后两段,Meeuws的农业模式能够节省大量的水(但不是海水),其工作原理并不同于温室农业,不利于生产占据大面积的作物,如corn和potatoes;根据文章第一段的It could be in aNew Yor
48、k highrise or a sprawling complexin the Saudi desert.可知,该种农业可以在许多环境下存在,适应性是很强的。故答案选B。19What is the text mainly about?ADevelopment of indoor farming.BGreat Revolution in farming.CAdvantages of indoor farming.DSunless,rainless indoor farming.答案D主旨大意题。本文主要讲述了几位研究者所研究的一种未来农业模式:不需要阳光和雨水的室内农业,它不同于温室农业,是一种节能、节水和环保的农业方式,适应性强、成本低。故答案选D。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有