1、2021-2022学年河北省沧州市第一中学高一上学期第一次月考英语试题(满分:150分,测试时间:120分钟)第I卷(选择题,共95分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1 What will Sam do tonight?A. Attend a party. B. Fly to Tokyo. C. Have a meeting.2. What does th
2、e woman suggest doing first?A. Having breakfast. B. Buying the medicine. C. Traveling to the town.3. Where is the man probably going now?A. A gift shop. B. His brothers house. C. The Childrens Center.4. How much is a concert ticket for a child?A. $2. B. $4. C. $8.5. What does the man like about the
3、movie?A. Its funny plot(情节) B. Its music. C. Its actors.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What did the boy do first last night?A. He listened to music. B. He watched T
4、V. C. He read textbooks.7. What is Wimbledon about?A. Tennis. B. Films. C. Music.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. What is the mans cousin?A. A sailor. B. A teacher. C. A journalist.9. How does the man like teaching?A. Exciting. B. Boring. C. Challenging.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. What is the room like?A. Big b
5、ut old. B. Big and new. C. Small but new.11. What will be arranged first?A. The chairs. B. The bed. C. The dressing table.12. Where will the chairs be put?A. Close to the window. B. In front of the fireplace. C. Behind the dressing table.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. Where will the speakers go first?A.
6、A museum. B. A shop. C. A restaurant.14. What does the woman have no interest in?A. Tasting Indian food. B. Seeing unique animals. C. Taking a walk.15. Why wont the speakers go shopping?A. The shopping mall is a little far. B. They dont have enough money.C. It will take them too much time.16. How wi
7、ll the speakers go to the seashore?A. On foot. B. By subway. C. By car.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. What can we learn about Mrs. Green?A. She always drives very fast. B. She has an old and small car.C. She only drives a day every week.18. Whats the color of Mikes car?A. Blue. B. Black. C. White.19. Who
8、 has a very old car?A. Mike. B. Mrs. Bates. C. Joe.20. What is the relationship between Joe and the speaker?A. His cousin. B. His friend. C. His uncle.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。ALove to write? Want to see your work published and win some cash alon
9、g the way? Then read on. The national Spark a Story writing contest is calling in all young story tellers!Who can participate?The contest is open to students in grades 9, 10, 11 or 12, or those who are being home-schooled in the United States.Deadline and requirementsYoure able to send your short st
10、ory up to October 7th. It will be judged on creativity, originality and overall quality of writing. Your story must be original works and should be no longer than 5000 words. There is no minimum length requirements.How can I send my short story?There are three easy ways to send your short story:*Onl
11、ine at http: / learn. *Send your short story as a PDF or Microsoft word document to Sparka*Send your short story via U.S. Mail to:Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company222 Berkeley StreetBoston, MA 02116What will I win?The best stories will be published next year Winners will receive a free co
12、py of the book and cash price of $100.1. The passage is written for _ to read.A. studentsB. teachersC. parentsD. foreigners2. Which of the following children can take part in the contest?A. Maria, grade 7, from New York.B. Justin, grade 9, from London.C. Catherine grade 11, from Washington D.C.D. Ba
13、stian, homeschooled from Paris.3. Which of the following ways is NOT a correct way to send your story?A. Sending it online.B. Sending it by email.C. Sending it by US mail.D. Sending it by fax.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要讲述了一个面向学生的小说竞赛项目的具体细节。【1题详解】推理判断题。根据文章Who can participate?部分内容“The con
14、test is open to students in grades 9, 10, 11 or 12, or those who are being home-schooled in the United States.”可知,该竞赛面向9、10、11、12年级的学生,以及那些在美国接受家庭教育的学生,可推知,读者应是学生。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据文章Who can participate?部分内容“The contest is open to students in grades 9, 10, 11 or 12, or those who are being home-scho
15、oled in the United States.”可知,该竞赛面向9、10、11、12年级的学生,以及那些在美国接受家庭教育的学生,选项C“Catherine, grade 11, from Washington D.C.(凯瑟琳,11年级,来自华盛顿特区)”符合要求。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据文章How can I send my short story?部分内容“There are three easy ways to send your short story: *Online at http: / learn. *Send your short story as a P
16、DF or Microsoft word document to Sparka *Send your short story via U.S. Mail to: Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company222 Berkeley Street Boston, MA 02116”可知,有三种简单的方式来发送短篇故事,分别是:在线http: /learn. word格式发送到Sparka以及将你的短篇小说通过美国邮件发送到Houghton Mifflin Harcourt出版公司,选项D“Sending it by fax(用传真发送)”并未提及。故选
17、D项。【点睛】事实细节题在阅读理解题中,有相当一部分属于事实或细节题这种题目比较简单,只要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。另外还有一些题目要求对文中个别难词、关键词、词组或句子作出解释或需要对有关的上下文提供的语境和信息、甚至对整篇文章的内容建立准确、立体的理解和判断。比如文章的第2小题:2. Which of the following children can take part in the contest? A. Maria, grade 7, from New York. B. Justin, grade 9, fro
18、m London. C. Catherine, grade 11, from Washington D.C. D. Bastian, homeschooled from Paris.事实细节题。根据关键词“take part in”定位到文章内容“The contest is open to students in grades 9, 10, 11 or 12, or those who are being home-schooled in the United States.”可知,该竞赛面向9、10、11、12年级的学生,以及那些在美国接受家庭教育的学生,以此为依据,对选项进行判断可知,符
19、合要求的应是C项。故选C项。BIm an immigrant from China, and I found that in Quebec I had to learn French, which was a totally strange language to me. After waiting for half a month, I received a letter from my school, St-luc, and began learning French in a welcome class, which is a class for new immigrants. Even
20、 though French was rather hard for me to speak and to understand, I began my secondary five studies the next year.The first few days were terrible, especially the first class of the first day. Although I had been in St-Luc for one year, I still didnt know much about the school. The first problem tha
21、t I had was finding my classroom. Luckily, I met a girl who was in my French class and my chemistry class.After the bell rang, the teacher, Mme. Zarif, began her class. First, she introduced herself to everyone and then gave us the course outline for the first year. During her class, everyone laughe
22、d many times. Although I could only understand a little bit, I could tell that she was very funny.At the end of her speech, to make sure that we did not forget what we had learned in secondary four, Mme. Zarif gave us a paper with many symbols of elements on it and asked us to write their names in F
23、rench. I was shocked when I received the paper. Honestly, the only symbol I knew was O. After having started at the paper for a few minutes, I gave up and raised my hand. The teacher came, and I told her that I didnt know anything.“You have forgotten everything already?” she said in a surprised tone
24、. “No,” I answered, “I have never learned them in French before. I am from the welcome class.” “Oh,” the teacher said with a look of understanding. “Come here after school. I will teach them to you.”I agreed. Finally, I handed in the paper with only one answer on it. On the whole, my first day of se
25、condary five was a little embarrassing but, at the same time, interesting.4. What is the authors first problem on his first day of secondary five?A. Finding his classroom.B. Introducing himself.C. Understanding French.D. Taking an exam.5. What does the author think of Mme. Zarif?A. Quiet.B. Energeti
26、c.C. Brave.D. Humorous.6. Why did the author fail to finish writing chemical elements?A He forgot to revise chemistry.B. He couldnt write French at all.C. He didnt concentrate on the lesson.D. He didnt learn them in French.7. What is the best title of the text?A. A Welcome Class.B. My French teacher
27、.C. My first Chemistry Class.D. An immigrant from China.【答案】4. A 5. D 6. D 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者是一名来自中国的移民,文章讲述了作者第一天上法语课的经历。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“The first problem that I had was finding my classroom.(我遇到的第一个问题是找到我的教室)”可知,作者第一天遇到的第一个问题是找到他的教室。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“During her class, everyone laughed
28、many times. Although I could only understand a little bit, I could tell that she was very funny.(在她的课上,每个人都笑了很多次。虽然我只能听懂一点点,但我可以看出她很有趣)”可知,作者认为Mme. Zarif很幽默。故选D。【6题详解】细节理解题。根据倒数第三段中“At the end of her speech, to make sure that we did not forget what we had learned in secondary four, Mme. Zarif gave u
29、s a paper with many symbols of elements on it and asked us to write their names in French. (演讲结束时,为了确保我们不会忘记四年级学到的东西,扎里夫夫人给了我们一张纸,上面有许多元素的符号,她让我们用法语写下他们的名字)”以及倒数第二段中“I have never learned them in French before.(我从来没学过法语怎么说化学元素)”可知,作者没有写完化学元素因为他在法语里没有学过。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段中“Finally, I handed in the
30、 paper with only one answer on it. On the whole, my first day of secondary five was a little embarrassing but, at the same time, interesting.(最后,我交了那篇只有一个答案的论文。总的来说,我上中五的第一天有点尴尬,但同时也很有趣)”结合作者是一名来自中国的移民,文章讲述了作者第一天上法语课的经历。可知,C选项“我的第一节化学课”最符合文章标题。故选C。CAfternoon tea became popular about 150 years ago, w
31、hen rich ladies invited their friends to their houses for a cup of afternoon tea. Usually taken in the late afternoon, it is also called “low tea” as it is served at a low table. Since this isnt a meal, but rather like a late afternoon snack, finger foods such as sandwiches, scones and pastries are
32、common. People are not only taking tea to get what their bodies need or satisfy hunger, but to take time to relax, chat and enjoy the company of dear friends. In England, the traditional time for tea is four or five oclock in the afternoon and no one stays after seven oclock.This very British tradit
33、ion is said to have been started around 1840 by Duchess Anna Maria, wife of the 7th Duke of Bedford, England: During the long time between an early lunch and a very late dinner, she experienced what she called “a sinking feeling” at about 4 or 5 in the afternoon. So she asked her serving girl to bri
34、ng her a pot of tea, a little bread and butter and cake in her room. She found this arrangement (安排) so pleasing that she began asking her friends to join her.High tea, a team often mixed with afternoon tea, usually takes the place of supper. In the past the British working population did not have a
35、fternoon tea. They had meals at about noon and after work between five and seven oclock. The table would be set with dinner foods like meat, bread, butter, potatoes, cheese and of course tea. It was called “high tea” because it was eaten at a high dining table rather than a low tea table.How much do
36、 people enjoy the afternoon tea moment? As a famous writer named Henry James said “There are few hours in life agreeable than the hour dedicated to (献给) the ceremony known as afternoon tea.”8. How does the term “low tea” come about?A. The tea is served in the late afternoon.B. The tea is provided to
37、 treat friends.C. The tea is drunk at a low table.D. The tea is enjoyed to relax.9. Who started the tradition of afternoon tea?A. Duchess Anna Maria.B. The 7th Duke of Bedford.C. Henry James.D. Some unknown working people.10. What does the underlined phrase “a sinking feeling” refer to?A. A feeling
38、of being annoyed.B. A feeling of hunger.C. A feeling of missing friends.D. A feeling of shyness.11. Why does the author mention Henry James words?A. To show afternoon tea is a ceremony.B. To show peoples love for afternoon tea.C. To show how afternoon tea becomes popular.D. To show the difference be
39、tween afternoon tea and high tea.【答案】8. C 9. A 10. B 11. B【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是英国喝下午茶的习俗的由来。【8题详解】细节理解题。根据第一段的“Usually taken in the late afternoon, it is also called “low tea” as it is served at a low table.(这种茶通常在下午晚些时候喝,也被称为“低茶”,因为它是放在一张矮桌子上喝的。)”可知,茶是在一张矮桌子上喝的,所以有了“low tea”这个说法,故选C。【9题详解】细节理解题。根据
40、第二段的“This very British tradition is said to have been started around 1840 by Duchess Anna Maria, wife of the 7th Duke of Bedford, England(据说,这一英国传统起源于1840年左右,由英国第七代贝德福德公爵的妻子安娜玛丽亚公爵夫人发起)”可知,公爵夫人安娜玛丽亚开创了下午茶的传统,故选A。【10题详解】词句猜测题。由第二段的“During the long time between an early lunch and a very late dinner(在很
41、早的午餐和很晚的晚餐之间的很长一段时间里)”可知,午餐和晚餐间隔时间长,她应该是觉得饿,因此 “a sinking feeling”指的是“饥饿感”,即A feeling of hunger,故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段的“How much do people enjoy the afternoon tea moment?(人们有多喜欢下午茶?)”可知,作者提到了亨利詹姆斯的话来表达人们对下午茶的喜爱,故选B。DLanguage learning apps are very popular now and offer opportunities to learn vocabu
42、lary and practice grammar. But there has been a discussion about just how effective such apps can be. Among the most popular apps are Duolingo and Busuu. A former research found positive results on the use of them. But it mainly concentrated on studies with learners who had signed up for language co
43、urses and these apps worked as an after-class support, so the results were not always reliable. A recent study of 4,095 Busuu users has been carried out to find out if users can actually learn a language with an app.Busuu provides learning materials for 12 different languages. It offers special mode
44、ls where some contents are ready for use for free while some contents are not. We find that its users are an even mix of men and women. More than half consider themselves to be at the beginner level because there is a reduction in users as their language levels go up. Most people use the app because
45、 of personal interest, or because they want to study or live abroad. Female users are likely to use it less often but for longer periods of time than male users.Feedback in the app is highly thought of. More than 92% of the users say that the app has met their expectations and 86%consider the app as
46、 very good or good. In fact, more than 80% of the users surveyed strongly agree that using the app has helped them improve their knowledge of the language they are learning.Besides, language learning apps also create an environment where mistakes are only known to the users, and this can address the
47、 performance nervousness that many learners suffer from when asked to speak a foreign language. So language teachers should encourage their students to use them to do the grammar work, leaving precious class time for more language communication.12. Whats the reason why the results of the former rese
48、arch werent always reliable?A. It only considered users of a limited kind.B. It just focused on positive results.C. It was only carried out before class.D. It used out-of-date methods.13. What can we learn about the app Busuu from the text?A. Its used by more advanced learners.B. All the contents ar
49、e free to use.C. Most users consider it satisfying.D. Its more popular with female learners.14. The underlined word “address” in the last paragraph can be replaced by _.A. organiseB. solveC. increaseD. practice15. What is the main idea of the text?A. Language learning apps are very popular with most
50、 language teachers.B. Students wont suffer nervousness in learning languages by using Busuu.C. Language learning apps are effective and satisfactory to language learners.D. Students should be required to use apps for homework after class.【答案】12. A 13. C 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述语言学习应用程序的功能和作
51、用,即对语言学习者积极、有效,让大部分用户感到满意。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“But it mainly concentrated on studies with learners who had signed up for language courses and these apps worked as an after-class support, so the results were not always reliable.(但它主要集中在那些注册了语言课程的学习者身上,这些应用程序只是作为课后支持,所以结果并不总是可靠)”可知,以前的研究结果不总是可靠的是因为它只考虑
52、了有限种类的用户。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第四段中“More than 92% of the users say that the app has met their expectations and 86% consider the app as very good or good. In fact, more than 80% of the users surveyed strongly agree that using the app has helped them improve their knowledge of the language they are learn
53、ing.(超过92%的用户表示这款应用满足了他们的期望,86%的用户认为这款应用非常好或不错。事实上,超过80%的受访用户强烈认为,使用这款应用帮助他们提高了正在学习的语言知识)”可知,大多数用户认为Busuu应用程序令人满意。故选C。【14题详解】词句猜测题。根据Besides, language learning apps also create an environment where mistakes are only known to the users”可知,语言学习应用程序创造了一个只有用户知道自己错误的环境,这可以解决学习者被要求说外语时所遭受的紧张表现,由宾语“the per
54、formance nervousness that many learners suffer from”并结合语境可推知划线词意思是“解决”,A. organise组织;B. solve解决;C. increase增加;D. practice练习。故选B。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“Language learning apps are very popular now and offer opportunities to learn vocabulary and practice grammar. But there has been a discussion about just
55、how effective such apps can be.(语言学习应用程序现在很流行,提供了学习词汇和练习语法的机会。但人们一直在讨论这类应用的有效性)”结合文章主要讲述语言学习应用程序的功能和作用,即对语言学习者积极、有效,让大部分用户感到满意。可知,这篇文章的主旨是语言学习应用程序对语言学习者来说是有效和令人满意的。故选C。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Avoid Internet Addiction_16_Many people suffer from addition to t
56、he Internet and have a hard time paying attention to the important things around themHow can we prevent ourselves from going online too much?Admit you have an addition_17_Realize more and more people in the world are becoming addictedYou are not the only one with this problemDo not be embarrassed;fi
57、nd others with the same problem and help each other beat itLimit your computer timeMake sure not to turn it on too many times a weekBefore using your computer,decide on a time limit such as 30 minutesSet the clock and make sure that you get off he computer when the time is up_18_Try using the comput
58、er at the libraryYou wont be as attracted to look at certain websites and they do have a limit on how long you can stay online_19_So you wont be as attracted to be on the Internet as at home_20_Go for a run with a friend or get exercise some other wayKeep up with the local events in your neighborhoo
59、dThere may be talks,films,concerts and sports events etcFind some,as long as it is not on the Internet,and get involvedA You will be happier if you use the Internet lessB. There is no use avoiding the truthC. Also,it is a good place to get some good books and magazines to readD. Get a hobby or an in
60、terestE. Internet addition affects a lot of peopleF. Get your family to remind you if youve been on a long timeG. Try to reduce the amount of time by 5minutes each time【答案】16. E 17. B 18. G 19. C 20. D【解析】【分析】本文是说明文。关于如何戒掉网瘾提出了几点建议。【16题详解】第一段总括很多人沉迷于网络,下文具体讲述了怎么避免沉迷网络,联系下文定位到E项(互联网的发展影响了很多人),E项起到总括作
61、用。故选E。【17题详解】这一段主要论述首先要承认自己有网瘾,B项(回避真相是没有用的)呼应上文,由此可知选B。【18题详解】这一部分主要讲的是限制网络游戏时间,因此选项脱离不了时间这个概念,根据前后文可知,G选项(尽量每次减少5分钟的时间)更合适一些。故选G。【19题详解】本段建议去图书馆上网,此处介绍去图书馆的好处,C项(此外,这是一个能读到一些好书和杂志的好地方)进行了说明,故正确答案为C。【20题详解】通过后文中的go for a run和talks, films, concerts and sports等信息得知,这些都是兴趣爱好,建议通过寻找别的兴趣爱好来戒掉网瘾。D项(培养一个爱
62、好或兴趣)统领全段,故选D。【点睛】七选五阅读题,有部分题出现在每一段的开始位置,若问题在段首1.通常是段落主题句。认真阅读该段落,根据段落一致性原则,查找相关词或者同义词,从而推测出主题句,找到答案。2.与后文是并列、转折、因果关系等。着重阅读后文第一两句,锁定线索信号词,然后在选项中查找相关特征词。一般来说正确答案与它后面的一句话的在意思上是衔接的,所以通常情况下,这两句话中会有某种的衔接手段。3.段落间的过渡句。这时要前瞻后望找到启示,即阅读上一段结尾部分,通常正确答案与上一段结尾有机地衔接起来,并结合下一段内容,看所选的答案是否将两段内容连贯起来。小题1第一段总括很多人沉迷于网络,下文
63、具体讲述了怎么避免沉迷网络,联系上下文定位到E项,E项起到总括作用。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。A man was employed to paint a boat. He brought paint and_21_ and began to paint the boat as the owner wanted. While painting, he _22_ there was a hole in the body of the boat and de
64、cided to repair it. When he finished painting, he received his_23_ and left.The next day, the owner of the boat visited the painter and _24_ him a cheque (支票),much higher than what he was paid for the painting work. The painter was _25_ “Youve already paid me for painting the boat, sir!” he said.“Th
65、is is not for the paint job. Its for repairing the _26_ in the boat.“Ah! But it was such a small service.” the man said. “Certainly its not worth paying me so much money for something so _27_!”“My dear friend,” the owner said, “You dont understand. Let me tell you_28_happened. When I asked you to pa
66、int the boat, I _29_ to mention the hole. When the boat dried, my kids took it and _30_a fishing trip. They did not know that there was a hole there. I was not at home at the time. So when I _31_ and noticed they had taken the boat, I was hopeless. Imagine my relief and_32_ when I saw them returning
67、 safely from fishing.”“Then, I examined the boat and found that you had repaired the hole! You now see what you did? You _33_ the life of my children!”Each of us has a moral duty to offer help, wipe tears, listen carefully and repair all the hole” we_34_in our life journey, because a small act will
68、make a big _35_in the future.21. A. rulersB. brushesC. knivesD. pens22. A. feltB. heardC. sensedD. noticed23. A. moneyB. paintC. brushD. fish24. A. droppedB. cookedC. gaveD. took25. A. happyB. disappointedC. embarrassedD. surprised26. A. holeB. chairC. paddleD. picture27. A. hugeB. smallC. greatD. r
69、ude28. A. whenB. whyC. whatD. how29. A. stoppedB. regrettedC. rememberedD. forgot30. A. went onB. went awayC. went overD. went through31. A. droveB. sharedC. rewardedD. returned32. A. beliefB. joyC. sadnessD. worry33. A. savedB. hurtC. brokeD. designed34. A. come outB. come inC. come acrossD. come i
70、nto35. A. achievementB. progressC. processD. difference【答案】21. B 22. D 23. A 24. C 25. D 26. A 27. B 28. C 29. D 30. A 31. D 32. B 33. A 34. C 35. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了油漆工义务修补了船洞,船主的孩子开着船平安归来的温暖哲理故事。小小的举动会在将来产生很大的影响。【详解】1.考查名词辨析。句意:他买了油漆和刷子,开始按主人要求漆船。A.rulers尺子; B.brushes刷子; C.knives刀子; D.pens钢笔。根据
71、前文讲这个人受雇漆船可知,是买了刷子。故选B。2.考查动词辨析。句意:在刷漆的时候,他注意到在船身上有一个洞,决定修补它。A.felt感觉; B.heard听到; C.sensed感知; D.noticed注意到。根据“there was a hole in the body of the boat”可知,这是看到或注意到的。故选D。3.考查名词辨析。句意:当他完成刷漆时,他收到了他的钱,然后离开了。A.money钱; B.paint油漆; C.brush刷子; D.fish鱼。根据前文讲他是受雇漆船,可知完成工作之后,会收到钱。故选A。4.考查动词辨析。句意:第二天,船主人拜访了这个油漆工,
72、给了他一张支票,远远超过他做刷漆工作所得的报酬。A.dropped丢; B.cooked烹饪; C.gave给; D.took带走。根据“much higher than what he was paid for the painting work”可知,船主人又给了他一张远远超过他做刷漆工作所得的报酬的支票,故选C。5.考查形容词辨析。句意:油漆工很惊讶。A.happy开心的; B.disappointed失望的; C.embarrassed尴尬的; D.surprised惊讶的。根据“Youve already paid me for painting the boat”可知,油漆工认为船
73、主人已经付过他报酬了,所以对又收到的支票感到惊讶。故选D。6.考查名词辨析。句意:这是对你修好了船上的洞的报酬。A.hole洞; B.chair椅子; C.paddle船桨; D.picture图画。根据前文讲油漆工修好了船上的洞,可知主人是为了感谢此举。故选A。7.考查形容词辨析。句意:这并不值得您为了如此小的事情付我如此多的钱。A.huge大的; B.small小的; C.great大的; D.rude粗鲁的。根据its not worth paying me so much money 可知,油漆工认为这是很小的事,不值得这么多钱。故选B。8.考查连词辨析。句意:让我来告诉你发生了什么。
74、A.when何时; B.why为什么; C.what什么; D.how如何。根据后文船主讲了后来发生的事情可知,船主是要告诉他发生了什么事情。故选C。9.考查动词辨析。句意:当我让你漆船的时候,我忘记提到这个洞了。A.stopped停止; B.regretted后悔; C.remembered记得; D.forgot忘记。根据“So when I 11 and noticed they had taken the boat, I was hopeless.”可知孩子们乘船捕鱼,船主感到绝望,可推知船主让人给船刷漆时,忘记提及船身上有一个洞了。故选D。10.考查动词短语辨析。句意:当船干了的时候
75、,我的孩子们开船进行了一次钓鱼之旅。A.went on继续; B.went away离开; C.went over结束; D.went through经历。go on a trip意为“旅行”,为固定搭配,故选A。11.考查动词辨析。句意:所以当我回来注意到他们开走了船时,我很绝望。A.drove驾驶; B.shared分享; C.rewarded奖励; D.returned返回。根据“I was not at home at the time.”和“and noticed they had taken the boat” 可知当时船主不在家,回来之后发现孩子们把船开走了。故选D。12.考查名
76、词辨析。句意:想象一下当我看到他们平安回来时的如释重负和快乐吧。A.belief信仰; B.joy快乐; C.sadness悲伤; D.worry担心。根据relief和and表示前后意义相近,并结合生活常识,可知船主看到他们平安回来时很开心。故选B。13.考查动词辨析。句意:你救了我孩子的命!A.saved救; B.hurt伤害; C.broke破坏; D.designed设计。根据前文讲船主的孩子们开着船平安归来,是因为油漆工随手修补了船洞,正是油漆工救了船主孩子们的命。故选A。14.考查动词短语辨析。句意:我们每个人都有提供帮助、擦掉眼泪、仔细倾听、修补我们人生中遇到的所有的“洞”的道德
77、责任,因为小小的举动会在将来产生很大的影响。A.come out出现; B.come in进来; C.come across偶遇; D.come into进入。根据in our life journey可知这些“洞”是在人生旅途中偶然遇到的。故选C。15.考查名词辨析。句意:我们每个人都有提供帮助、擦掉眼泪、仔细倾听、修补我们人生中遇到的所有的“洞”的道德责任,因为小小的举动会在将来产生很大的影响。A.achievement 成就;B.progress进步; C.process过程; D.difference不同。根据前文讲船主的孩子开着船平安归来,是因为油漆工修补了船洞,可知是小小的举动产生
78、了很大的影响,make a difference意为“产生影响”。故选D。第II卷(非选择题,共55分)第三部分 语言运用第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。I woke up this morning excited but nervous as today I would begin my journey of senior high school. Thousands of thoughts rushed through my mind. _36_ if I cant fit in (适应)? Will I ma
79、ke a good impression _37_ my classmates and teachers? I couldnt even enjoy the big breakfast my mom had made for me.The bus ride seemed so long, _38_ soon enough there I was. I found the campus a bit _39_ (big) than what I had imagined, and I went inside. As soon as I opened the classroom door, all
80、I _40_ (see) were other kids. _41_ (actual), they all looked nervous and worries spread over everyones face. Then I knew I was not the only student _42_ had this kind of feeling.I spent the rest of the day on the _43_ (explore) of what everything was like. I got to know our teachers a bit more. It w
81、as very kind of them _44_ (give) us advice on study. Although Senior high school may seem _45_ (frighten), I am looking forward to it now.【答案】36. What 37. on 38. but 39. bigger 40. saw 41. Actually 42. who/that 43. exploration 44. to give 45. frightening【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是作者高中生活的第一天是所见和所感。【36题详解】
82、考查固定短语。句意:如果我不能适应呢?由“if I cant fit in”可知,句子表示“如果我不能适应呢”,因此句中用固定短语what if,因此空格处是what,位于句首,首字母大写,故填What。【37题详解】考查固定短语。句意:我能给我的同学和老师留下好印象吗?make a good impression on sb.是固定短语,意为“给某人留下好印象”,因此空格处是介词on,故填on。【38题详解】考查连词。句意:坐公共汽车似乎很长时间,但很快我就到了。由“so long”和“soon”可知,前后两句是转折关系,因此空格处用表示转折的连词but。故填but。【39题详解】考查比较级
83、。句意:我发现校园比我想象的要大一些,我进去了。由than可知,空格处用比较级,即bigger,故填bigger。【40题详解】考查时态。句意:我一打开教室门,看到的全是其他的孩子。通篇时态是一般过去时,因此空格处用过去式,即saw,故填saw。【41题详解】考查副词。句意:事实上,他们看起来都很紧张,每个人的脸上都充满了担忧。空格处用副词修饰整个句子,actual的副词是actually,意为“事实上”,位于句首,首字母大写,故填Actually。【42题详解】考查定语从句的引导词。句意:然后我知道我不是唯一一个有这种感觉的学生。空格处引导定语从句,从句中缺少主语,先行词student是人,
84、因此空格处用关系代词who/that,故填who/that。【43题详解】考查名词。句意:那一天剩下的时间,我都在探索一切究竟是什么样子。the后用名词,作宾语,根据语境可知,空格处意为“探索”,其名词是exploration,是不可数名词,故填exploration。【44题详解】考查不定式和固定短语。句意:他们给我们学习方面的建议真是太好了。It is very kind of sb. to do sth.是固定短语,意为“某人真好,做了某事”,其中it是形式主语,真正的主语是不定式,因此空格处用不定式to give,故填to give。【45题详解】考查形容词。句意:虽然高中生活可能看起
85、来很可怕,但我现在很期待它。seem后用形容词作表语,high school是物,修饰物用ing形容词,即frightening,意为“可怕的”,故填frightening。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 请以My Best Friend为题,用英文简要描写你的一位好朋友。要点如下:1.个人基本信息;2.兴趣爱好;3.性格品质;4.大家都很喜欢她/他。注意:1.词数:80词左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。My Best Friend_【答案】My Best FriendTon is my best friend. He is sixteen years
86、 old. He is not very tall, but he is very smart. He has a lot of hobbies, such as playing football, listening to music, surfing the Internet and so on. He dreams of being a great football player when he grows up. Luckily, he has become a member of our school football team recently.Besides, Tom works
87、 hard at his lessons so he does well in all the subjects. How excellent he is! However, he is modest and ready to help others. He has helped me with my English patiently. With his help, I have made much progress and caught up with my classmates. I am very grateful to him for his help. Everyone in my
88、 class likes Tom, so do I.【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生用英文简要描写你的一位好朋友。【详解】1.词汇积累在某人的帮助下:with the help ofwith ones help准备好:be prepared tobe ready to幸好:fortunatelyluckily此外:in addition=besides2.句式拓展合并简单句原句:How excellent he is! However, he is modest and ready to help others.拓展句:Although he is excellent, he
89、is modest and ready to help others.【点睛】高分句型1 He dreams of being a great football player when he grows up. (运用了when引导时间状语从句)高分句型2 How excellent he is! (运用了感叹句)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使这构成一篇完整的短文。注意:1、续写词数应为150左右;2、开头已给出。Peter woke up early in the morning. He went downstairs in a hurry
90、and started to have his breakfast as quickly as possible.“Why are you in such a hurry, early bird?” Mum asked him. “We will have an English spelling test today, Mum,” Peter said. “Mr. White promised to offer prizes to those who get 100 scores. Ive been studying the word list since last week. Althoug
91、h the words are difficult, I am well prepared for them.”Peter reviewed the spelling of each word once more carefully when Dad drove him to school. At last, it was time for the students to have a test. “Responsibility,” Mr. White started. Peter wrote it on his test paper quickly and confidently.“The
92、second word: contribution,” Mr. White said.“So easy,” Peter thought . He quickly wrote the word down.Thirty words later, the test papers were collected by Mr. White. “I am to mark your papers now,” he told the class. After marking the test papers, Mr. White said, “three of you won a prize today for
93、excellent test scores. Peter, David and Mary got 100 percent on the spelling test!”Mr. White praised them. Meanwhile, he gave the three students each a dictionary. Peters was an English-Chinese dictionarythe one he liked best. Peter was so excited that he held it high when his classmates cheered. “T
94、his is my happiest moment,” Peter thought.After Mr. White gave the test paper back, Peter had a look at the words, feeling proud of his spelling. All of a sudden, the word “contribution” confused him. It didnt seem right. Peter began to compare them after taking out the word list. “C-o-n-t-r-i-b-u-s
95、-i-o-n,” he whispered. He had spelled it wrong.“What am I to do?” Peter said to himself. “I expect my classmates to think Im a master in spelling. If I tell Mr. White one of my spelling words is wrong Ill have to give my prize back, or I will become an example for telling a lie”.Staring at the red s
96、ign“100%” which was written at his test paper, Peter was lost in thought. After a while, he remembered a lesson Mum used to teach him, “We ought to be an honest person.”Paragraph 1: Slowly, Peter raised his hand. _Paragraph 2: Peter looked around and found many of his classmates were smiling at him.
97、_【答案】Paragraph 1: Slowly, Peter raise his hand. “Mr. White, I didnt get 100 percent on the test. I missed a word.” He stood up and handed his teacher the dictionary he liked best and his test paper. “I spelled contribution with s-i instead of t-i. Peter could feel his classmates looking at him with
98、surprise as he walked back to his desk. Mr. White held up Peters test paper. “Class,” he said, “Peter did something even more important than spelling every word correctly on a test. “Mr. White smiled at Peter. “He taught us all a lesson on being honest.”Paragraph 2: Peter looked around. He found man
99、y of his classmates were smiling at him. “Peter, I want you to have this dictionary because you set a good example for all of us.” Mr. White said. Peter took the dictionary from his teacher and expressed his thanks to Mr. White. Meanwhile, he couldnt wait to show it to Mum and tell her one of his be
100、st days ever.【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读所给文章可知,主人公Peter认真准备了老师要进行的单词拼写测试,并如愿以偿地获得老师的奖励,但是,后来核实自己的试卷时,却发现自己犯了一个错误。于是,在说出事实与退还奖品之间,Peter最终选择了诚实。【详解】续写部分分为两段,第一段开头是:慢慢地,Peter举起了手,所以接下来应该写,Peter举起手来后,如何向老师说明自己的错误,以及老师是怎样回应他;第二段开头是:Peter向周围看了看,他发现许多同学在向他微笑,所以本段应该写,老师在同学们面前表扬Peter的诚实行为,并号召同学们向他学习。在结尾,为呼应上文妈妈
101、教给自己的道理,应该写Peter回家向妈妈展示自己的奖品。【点睛】本文描写详略得当,使用了高级词汇和高级句子。如:look at sb. with surprise/,set a good example for sb.,expressed his thanks to,cannot wait to do等高级词汇;Peter could feel his classmates looking at him with surprise as he walked back to his desk. as引导的伴随状语从句。Peter, I want you to have this dictionary because you set a good example for all of us.because引导的原因状语从句等高级句式。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有