1、山西省实验中学2019届高三英语上学期第二次月考试题(含解析)时间: 100分钟 满分: 150分第一部分 阅读理解 (共两节,满分60分)第一节 (共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,ATears ran down from my eyes as I saw the essay my high school English teacher had just handed back. A big F was written on top. I was hopeless. I was stupid ! My face burned
2、 with shame when my classmates called me stupid.“Im the only one who doesnt know my ABCs!” I sobbed to Mom.“Ill help,” she promised.Everyday I sat with her, but to me, cat looked like cta and red was reb. Frustrated, I would return to my bedroom and draw, filling the paper with houses, restaurants a
3、nd offices.“When I grow up, I want my own store,” I told Mom, pointing to my drawings.“ Thatsgreat !” shesaid “ but first you haveto learnto read.”Later, I was diagnosed with dyslexia (失读症). SoMom took me to a learning centre, where I was given reading exercises. But I still had a hard time. Finally
4、, I graduated, but I was afraid of my reading skills.“Ill never get a job !” I cried to Mom later again.“ Dont focus on what you cant do,”she comforted, “Concentrate on what you really can.”But what can I do? I wondered. Suddenly, I thought of the drawings Id made as a child and my dream of having m
5、y own store. I enjoyed sales so much that over the next few years, I tried my hand at other businesses. Today, I watch over seven branches. We have 187 employees and $15 million in sales.While Ill never be what my teachers might have wanted, I am a success-on my own terms. The other day a student se
6、nt me a card, reading:You gave me so much confidence. I hope to be like you when I am big. Tears of joy filled my eyes. This was my A, and I smiled.1. Why did the author feel so ashamed at school?A. His teacher ignored him in class.B. His teacher didnt grade his essay.C. He failed to finish his essa
7、y in time.D. His classmates looked down upon him.2. Which of the following best describes the authors feeling to his mother?A. Grateful.B. Guilty.C. Doubtful.D. Regretful.3. Which of the following can match the text?A. No pains, no gains.B. Never too old to learn.C. Every man has his value.D. Two he
8、ads are better than one.【答案】1. D 2. A 3. C【解析】本文是一篇记叙文,讲述了作者小时候因成绩不好而常被同学嘲笑。但在母亲的帮助和鼓励下,最终实现了他小时候的梦想。【1题详解】D细节理解题。根据第一段最后一句“My face burned with shame when my classmates called me stupid.”(当我的同学说我愚蠢时,我羞愧得满脸通红)可知,作者因为同学们说他笨(即瞧不起他)而感到羞愧。故选D项。【2题详解】A推理判断题。根据第三段“Ill help,” she promised.”、第六段“ Thats great
9、 !” she said, “ but first you have to learn to read.”、第九段“ Dont focus on what you cant do,” she comforted, “ Concentrate on what you really can.”等细节可知,作者的成功离不开母亲的帮助、鼓励和安慰。因此他对母亲心存感激。故选A项。【3题详解】C主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了作者小时候因成绩不好而常被同学嘲笑。但在母亲的帮助和鼓励下,最终实现了他小时候的梦想,作者通过自己的亲身经历来证明成绩差并不意味着失败。每个人都有自己的价值,都可以取得属于
10、自己的成功。故选C项。BSeveral decades ago, educators in the USA began to call attention to a national problem: most students leave American schools without the mathematical skills needed for jobs or for higher education. This was especially true for female and minority students. The Educational Testing Servic
11、e reported that, in an international survey, American teenagers had the lowest math scores.This situation has been defined as “innumeracy”, or the inability to grasp the basic idea of mathematics. Mathematicians, teachers, and scientists were alarmed by these findings. They looked for the reasons an
12、d decided that, in addition to poor education, there are many psychological blocks.Embarrassment about not knowing math can lead to fear in the classroom. Fear can lead to silence because students do not want to draw attention to their lack of knowledge. As a result, those students fall further and
13、further behind. Low visibility in the classroom has not always been recognized as a silent call for help.Math educators decided to try to change that. Math reform is beginning with the educators themselves. Teachers are now being trained to recognize and to help students work through “math anxiety”
14、the roadblock on their way to gaining competence in mathematics. In addition, math textbooks are being updated to help students understand that math is not a sort of foreign language of numbers. Math is a tool that helps us to analyze patterns and structures, and to discover relationships.Traditiona
15、l computing skills of addition, subtraction, multiplication and division are still being taught, of course. However, there is added emphasis on logical thinking and creative problemsolving, to which there may be several equally valid solutions.4. What does the underlined sentence probably mean?A. St
16、udents with low scores fear to ask their teachers for help.B. Poor equipment in classrooms limits teens chances to learn.C. Math anxiety, hardly noticed, is actually a silent call for help.D. Poorsighted students cant see clearly, which is a silent call for help.5. Which may lead to American student
17、s innumeracy?A. The methods of teaching.B. The difficulty of math itself.C. Students lack of interest in math.D. Schools not attaching enough value to it.6. What may be discussed in the following paragraph?A. What to be taught in Americas revised math programs.B. How to improve teens logical thinkin
18、g and problemsolving abilities.C. How to improve American students traditional computing skills.D. Why traditional computing skills are necessary in mathematics education.7. What is the passage mainly about?A. Improvements in mathematics education in the USB. The features of Americas mathematics edu
19、cation.C. Mathematic skills needed for higher education.D. The importance of mathematics education in the US.【答案】4. C 5. A 6. B 7. A【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了美国的数学教育存在问题,在一项国际调查中,美国青少年的数学成绩最低。数学家、教师和科学家分析了这背后的原因,决心改变这一现状,介绍了数学改革措施。【4题详解】句意猜测题。根据画线部分上文“Embarrassment about not knowing math can lead to fear i
20、n the classroom. Fear can lead to silence because students do not want to draw attention to their lack of knowledge. As a result, those students fall further and further behind.”可知,不懂数学的尴尬会导致课堂上的恐惧。学生对数学的恐惧会导致他们沉默,因为学生们不想让别人注意到他们缺乏知识。结果,这些学生越来越落后。所以老师也容易忽略学生这方面的不足,因此学生不被人注意到的数学焦虑,实际上是无声的求助。画线句子意思为“几
21、乎不被人注意到的数学焦虑,实际上是无声的求助”。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第二段中“They looked for the reasons and decided that, in addition to poor education, there are many psychological blocks.(他们寻找了原因,认为除了教育水平低之外,还有许多心理障碍)”以及第四段中“Math reform is beginning with the educators themselves. Teachers are now being trained to recognize an
22、d to help students work through “math anxiety” the roadblock on their way to gaining competence in mathematics. (数学改革是从教育者本身开始的。现在,教师们正在接受培训,以识别并帮助学生克服“数学焦虑”这是他们获得数学能力的障碍)”可知,教学方法可能是导致美国学生数学盲的因素。故选A。【6题详解】推理判断题。根据最后一段“Traditional computing skills of addition, subtraction, multiplication and division
23、 are still being taught, of course. However, there is added emphasis on logical thinking and creative problemsolving, to which there may be several equally valid solutions.(当然,传统的加法、减法、乘法和除法的计算技能仍在教授中。然而,它强调的是逻辑思维和创造性的解决问题,可能有几个同样有效的解决方案)”可推知,接下来可能会讨论如何提高青少年的逻辑思维和解决问题的能力。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第一段中“Sever
24、al decades ago, educators in the USA began to call attention to a national problem: most students leave American schools without the mathematical skills needed for jobs or for higher education.( 几十年前,美国的教育工作者开始关注一个全国性的问题:大多数离开美国学校的学生没有获得工作或接受高等教育所需的数学技能)”以及倒数第二段中“Math educators decided to try to cha
25、nge that.(数学教育家们决定改变这一现状)”结合文章主要说明了美国的数学教育存在问题,在一项国际调查中,美国青少年的数学成绩最低。数学家、教师和科学家分析了这背后的原因,决心改变这一现状,介绍了数学改革措施。可知,这篇文章主要讲了美国数学教育方面的改进。故选A。CA hybrid electric vehicle (混合动力车) or HEV is a vehicle driven by the combination of petrol engine and electric motor. Terrence has been driving a HEV for five years.
26、 He really doesnt understand why more people arent accepting them. “I probably spend about $ 7 a day on petrol,” the taxi driver told news. com. au. In his previous conventional vehicle Terrence said he was spending up to $ 30 a day on petrol, meaning he saves almost $ 6000 every year.The Toyota spo
27、kesman said this was quite a high saving and official tests estimate (估计) an average driver would only save about 33 percent off their current bill. This means a driver paying $ 30 a day on petrol would see their bill drop to about $ 20 using the hybrid. “A taxi driver that drives in built-up areas
28、and spends little time on highways will notice a higher fuel saving,” he said. “Low speeds allow the electric motors to be used more and the petrol engine used less.”While some people are skeptical about how reliable hybrids are, Terrence said he had never run out of power. His Camry cost about $ 34
29、,000 and so after five years, its nearly paid for itself. “For cab drivers, its a real advantage because of the cost-effectiveness,” he said. Terrence has no complaints about the car. “I love it, the calm and quietness of it, the simplicity of ityou just jump in and go. The maintenance(保养)is really
30、low. But the only difficulty is finding someone to service the car as there are not many experienced mechanics(机修工).”Terrence said its “extraordinary” that more drivers arent buying more hybrid electric vehicles and that governments are not encouraging this more. “I think people have a view that you
31、 have to plug it in, which is not true. A lack of information about the cars may be stopping people from taking the plunge. Its not promoted at all for the public to understandits simplifying the actual owning of a caryou dont have to do so many things to own it and run it, its just so much simpler.
32、 Why wouldnt the government promote such a thing?”8. How much does an average driver save each day by driving a hybrid, according to the Toyota spokesman?A $ 30B. $ 20C. $ 10D. $ 79. Terrences problem with his HEV at the moment is about the _.A. speedB. powerC. priceD. service10. When saying “extrao
33、rdinary”, Terrence thinks it is _.A. understandableB. wonderfulC. doubtfulD. unbelievable11. What does Terrence think prevent the popularity of hybrid cars?A. The difficulty in servicing the car.B. The restriction of the government.C. The lack of information about HEV.D. The inconvenience with charg
34、ing the car.【答案】8. C 9. D 10. D 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍混合动力汽车(HEV)。它是一种由汽油发动机和电动机结合驱动的汽车。【8题详解】细节理解题。根据第二段中This means a driver paying $ 30 a day on petrol would see their bill drop to about $ 20 using the hybrid.可知,这意味着,使用混合动力汽车的司机,如果每天花30美元加汽油,他们的账单就会降至20美元左右。所以丰田发言人说,一名普通司机每天驾驶混合动力车能节省 $ 10($ 3
35、0 -$ 20)。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段最后一句But the only difficulty is finding someone to service the car as there are not many experienced mechanics(机修工).可知,但唯一的困难是找个人来维修汽车,因为没有多少有经验的机械师。所以Terrence目前的HEV问题在于服务。故选D。【10题详解】词义猜测题。根据最后一段中Terrence said its “extraordinary” that more drivers arent buying more hybri
36、d electric vehicles and that governments are not encouraging this more. Terrence说,越来越多的司机没有购买更多混合动力电动汽车,政府也没有更多地鼓励这种做法,这是“非同寻常”的。由此推知划线词的意思是“不可思议的”,故选D。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中A lack of information about the cars may be stopping people from taking the plunge.可知,特伦斯认为关于HEV的信息缺乏阻碍了混合动力汽车的推行。故选C。【点睛】做词义猜测题
37、时,切不可脱离语境想当然。在句子或段落中,我们可以利用熟悉的词语,根据语言环境所表示的关系推断生词词义。尤其注意划线词前后的内容。本题第3小题,根据最后一段中Terrence said its “extraordinary” that more drivers arent buying more hybrid electric vehicles and that governments are not encouraging this more. Terrence说,越来越多的司机没有购买更多混合动力电动汽车,政府也没有更多地鼓励这种做法,这是“非同寻常”的。由此推知划线词的意思是“不可思议的
38、”,故选D。DWhen it comes to writing work emails, there are many rules to follow. In the past, people always wanted to come across as someone whos calm and professional, which workplace manners experts say means they wanted to hold back their love for emoticons while on the job.But language is always cha
39、nging, and a recent national survey in the US found that 76 percent of Americans said that they had used emoticons in digital communication at work. The most popular emoticon is the happy face.Lindsey Pollak, a US career coach who works with Millennials (千禧一代), has also noticed that emoticons have g
40、one from being inappropriate for the workplace to being accepted. The reason behind this, according to her, is largely due to the changing of people in a particular age group of the workforce. Millennials are now the biggest generation in the American workforce. “A few years ago, emoticons were abso
41、lutely seen as very young and very personal,” Pollak said. “Over the past few years. Ive seen emoticons become more acceptable. I see them more frequently not just from Millennials but from all generations at the workplace.”“People tend to use emoticons to just add that little bit of extra change in
42、 the tone when theres something awkward or potentially offensive, or when they might take in things in the wrong way,” explains Lauren Collister, a sociolinguist. In life and work, many of us have used emoticons to send positive atmosphere or soften statements.Pollak, however, warns against being to
43、o casual at work. Her advice is to be aware of who the audience is. “Frankly, I wouldnt use a happy face with any CEO in the US. I wouldnt use a happy face with the people of a certain level no matter how commonplace and acceptable it has become,” she said. “You can make or break a relationship with
44、 one email these days.”12. What does the author say about past working people?A. They avoided using emoticons at the workplace.B. They used more serious emoticons.C. They were not fond of emoticons.D. They were calm and professional.13. What can people use emoticons to do at the workplace?A. Make it
45、 personal to communicate.B. Keep up with the trend of the times.C. Help them share their ideas and feelings.D. Show a positive attitude to the receiver.14. What can we learn from the last paragraph?A. Emoticons should be used with caution.B. There are strict limitations on emoticon using.C. All the
46、US CEOs are against the use of emoticons.D. Emoticons can greatly help bring people close.15. Whats the writers attitude towards the use of emoticons at work?A. Subjective.B. Objective.C. Doubtful.D. Opposing.【答案】12. A 13. D 14. A 15. B【解析】本文是议论文。文章论述了表情符号的应用在职场已被接受,但是也不要过于随意。12题详解】细节理解题。根据文章第一段中“In
47、 the past, people always wanted to come across as someone whos calm and professional, which workplace manners experts say means they wanted to hold back their love for emoticons while on the job.(在过去,人们总是想要给人留下冷静和专业的印象,职场礼仪专家表示,这意味着他们希望在工作中不显示出自己对表情符号的喜爱)”可知,在过去,人们避免在工作场合使用表情符号。故选A。【13题详解】细节理解题。根据倒数
48、第二段中“In life and work, many of us have used emoticons to send positive atmosphere or soften statements. (在生活和工作中,我们很多人都使用表情符号来传递积极的气氛或柔和的表达。)”可知,人们在工作场所使用表情符号可以表达出对对方积极肯定的态度。故选D。【14题详解】推理判断题。文章最后一段提到“Pollakwarns against being too casual at work.”, Pollak警告人们不要在工作中过于随意使用表情符号。Pollak认为“You can make or
49、break a relationship with one email these days.(一封邮件就可以成就一段关系,也可以毁掉一段关系。)”。由此从最后一段中可以推断,使用表情符号时要谨慎。故选A。【15题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“In life and work, many of us have used emoticons to send positive atmosphere or soften statements. (在生活和工作中,我们很多人都使用表情符号来传递积极的气氛或柔和的表达。)”文章最后一段提到“Pollakwarns against being too
50、 casual at work.”, Pollak警告人们不要在工作中过于随意使用表情符号。Pollak认为“You can make or break a relationship with one email these days.(一封邮件就可以成就一段关系,也可以毁掉一段关系。)”。由此可以推断,作者对在工作中使用表情符号持客观的态度。故选B。【点睛】第二节 (共5小题;每小题3分,满分15分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Do Well in ExamsDo not underestimate the power of
51、 revision in the days and hours before examination. The closer you are to the exam, the more chance you have of storing and retaining crucial information. But do not overdo it. _16_ An effective daily routine can help you through an exam period, so in the days leading up to your first exam, get into
52、 the habit of being up and ready to work by game. It can be a shock to the system after months of working to your own timetable to be mentally alert at that time if you have not prepared for it.On the day of the exam, have a good breakfast, pack two of everything you need(pens, pencils, erasers, etc
53、.), then make you way to the examination hall in good time. _17_Once in your seat, simply pause for a few seconds and collect your thoughts. Close you eyes and take in a few slow, deep breaths to help you relax. When you turn over the test paper, spend a short period reading through all the instruct
54、ions and questions, paying particular attention to key verbs such as “discuss”, “compare” and “evaluate”. _18_ It is wise always to allow for 10 minutes at the end of the exam to give yourself time to go back over your answers. Once you have selected the questions you wish to tackle, begin by attemp
55、ting the one you think is your strongest. It will give you more confidence when you see a well-answered question down on paper. Also remember to write clearly, and do not be afraid to express the unexpected: after all, examiners can get very bored marking stereotypical answers._19_ If you do need so
56、mething else to focus on to help collect your thoughts, choose a fixture in the room, such as the ceiling or anything else that will not allow you to be distracted.Finally, once you have finished, never hang around outside afterwards to attend the discussion by other students. _20_A. Do not arrive t
57、oo early, though, as other peoples anxiety can by contagious, and you may suffer from undue panic.B. Try not to be tempted to look at those around you, or at the clock.C. When you get home, read the examination paper through and look up all the words you didnt understand.D. Sleep, exercise and relax
58、ation are all just as important.E. Map out a quick plan of points you wish to make and how much time you should spend on each question.F. Go and have a well-earned rest, then prepare for your next exam.G. Hurry and prepare for your next exam.【答案】16. D 17. A 18. E 19. B 20. F【解析】本文为说明文。文章介绍如何在考试中取得好的
59、成绩,从考前的准备,考试中答题,考试之后的休息作者都给出了建议。【16题详解】根据上文内容及空格前一句“But do not overdo it.(但是不要做得过度)”,以及空后“An effective daily routine can help you through an exam period, so in the days leading up to your first exam, get into the habit of being up and ready to work by game. (有效的日常作息可以帮助你度过考试这段时间,所以在你第一次考试前的日子里,养成起床和
60、通过准备好工作的习惯)”。由此可知,本句是说在考试前不要过度复习,也要睡好觉,要放松。即睡觉和放松也一样重要。D项中的“Sleep”和 “ relaxation ”与空格前后的内容一致,故选D。【17题详解】根据上文“then make your way to the examination hall in good time.(然后以在恰好的时间到达考试大厅)”,可知,此处是说不要到的太早并说明原因,A项中的“Do not arrive too early”与上文的内容是一致的,由此可判断出A符合题意,故选A。【18题详解】根据上文“When you turn over the test p
61、aper, spend a short period reading through all the instructions and questions, paying particular attention to key verbs such as “discuss”, “compare” and “evaluate”(当你翻开试卷时,花一点时间阅读所有的说明和问题,特别注意“讨论”、“比较”和“评价”等关键动词)。以及空格后“It is wise always to allow for 10 minutes at the end of the exam to give yourself
62、 time to go back over your answers(明智的做法是考试结束时留出10分钟,让自己有时间回顾自己的答案)”。可知,浏览了卷子之后,要合理分配在每个问题上用的时间。选项E中的“how much time you should spend on each question.(计算出在每个问题上花多少时间)”与上下文是一致的,故选E。【19题详解】根据下文“If you need something else to focus on to help you collect your thoughts, choose a fixture in the room, such
63、 as the ceiling or anything else that will not allow you to be distracted.(如果你需要一些别的东西来让你集中注意力,选择房间里一个固定的东西,如天花板或其他任何不会让你分心的东西。)可知,B项“Try not to be tempted to look at those around you, or at the clock.尽量不要看周围的人,也不要看钟”,也是不让你分心的方法,由此推断出B项与下文意义一致,都是属于“不看让你分心的东西”的方法,故选B。【20题详解】根据上文“once you have finishe
64、d, never hang around outside afterwards to attend the discussion by other students.(一旦你考完试,不要在外面闲逛,参与其他学生的讨论)”可知,此处介绍正确的做法要好好休息准备下一场考试。故选F。第二部分 英语知识运用 (共两节,满分55分)第一节 完形填空 (共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。As a writer I am always looking for inspiration. I can always tell that Li
65、fe has a sense of humor too, because my best inspirations often come at the most _21_times when I have nothing to write them down on. I can remember once years ago when I was _22_ around a local lake in the summertime. The sun was sparkling off the crystal clear waters. Butterflies were dancing abov
66、e the wild flowers. The shady trees were _23_ singing birds. It _24_so peaceful there. I smiled and _25_. Of course, that was when the idea for a new story _26_ appeared in my mind. I was still a half-mile away from my car and I was afraid my aging brain would _27_ part of the story _28_ I got there
67、. I took my pen out of my pocket and started writing it down on my _29_.Later after I had transferred the _30_ to paper and was washing the _31_ off my hand, I laughed and asked Life why he always seemed to speak to my _32_ at the strangest times. As soon as I said it, I _33_ in my mind: “Because th
68、at is the only time you are listening!”Maybe if we all want to hear from Life more often, we should just shut up and _34_ . Life speaks to us in the _35_ of our souls. Life _36_ to us in the quiet of the storm. If you want to hear Lifes inspiration and guidance in your heart and mind, you have to _3
69、7_ your own noise.Life is forever ready to love us, inspire us, _38_ us, improve us, and help us to grow into the people we were meant to be. His inspiration comes to us _39_ our thoughts, our experiences, and our lives. All we have to do is open our hearts and close our _40_ . All we have to do is
70、listen.21. A. boringB. importantC. difficultD. inconvenient22. A. walkingB. sleepingC. readingD. driving23. A. tired ofB. afraid ofC. full ofD. proud of24. A. wentB. feltC. changedD. turned25. A. relaxedB. leftC. wroteD. gestured26. A. finallyB. simplyC. immediatelyD. suddenly27. A. formB. tellC. fo
71、rgetD. refuse28. A. beforeB. sinceC. untilD. if29. A. notebookB. paperC. cardD. hand30. A. imaginationB. inspirationC. proposalD. wish31. A. writingB. dustC. paintingD. oil32. A. headB. heartC. earD. face33. A. promisedB. thoughtC. heardD. doubted34. A. releaseB. continueC. workD. listen35. A. energ
72、yB. soundC. silenceD. light36. A. happensB. whispersC. apologizesD. explains37. A. shut offB. give upC. pick outD. set down38. A. showB. surpriseC. trustD. lead39. A. withB. byC. throughD. beyond40. A. eyesB. mouthsC. brainsD. minds【答案】21. D 22. A 23. C 24. B 25. A 26. D 27. C 28. A 29. D 30. B 31.
73、A 32. B 33. C 34. D 35. C 36. B 37. A 38. D 39. C 40. B【解析】本文是夹叙夹议文。作者的一次灵感体验让他懂得了聆听的重要性。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:我总能感觉到,生活也有一种幽默感,因为我最好的灵感往往出现在我最不方便的时候,在那时,我没有什么东西可以把它们写下来。A. boring无聊的;B. important重要的;C. difficult困难的;D. inconvenient不方便的。根据后文“when I have nothing to write them down on. ”可知,作者最好的灵感总是在作者最不方
74、便时出现。故选D。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:我还记得几年前的一个夏天,我在当地的一个湖边散步。A. walking散步;B. sleeping睡觉;C. reading阅读;D. driving开车。由下文中作者看到的景色以及I was still a half-mile away from my car可知,作者正沿着湖边走。故选A。【23题详解】考查固定短语辨析。句意:绿树成荫的树上到处都是唱歌的鸟儿。A. tired of对感到厌烦;B. afraid of害怕;C. full of充满;D. proud of对感动骄傲。根据下文“singing birds”和“It 4so
75、 peaceful there. I smiled ”可知,因为树上满是歌唱的小鸟,作者笑了。故选C。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:那里感觉很平静。A. went去;B. felt感觉;C. changed改变;D. turned转身。根据湖边景色的描述“The sun was sparkling off the crystal clear waters. Butterflies were dancing above the wild flowers. The shady trees were 3 singing birds. ”,可知作者看着这怡人的美景,内心感到很平静。故选B。【2
76、5题详解】考查动词词义辨析。句意:我笑了,感觉放松。A. relaxed放松;B. left离开;C. wrote写;D. gestured做手势。前文说作者笑了,所以此处表示作者很放松。故选A。【26题详解】考查副词词义辨析。句意:当然,就在这时,一个新的故事的想法突然出现在我的脑海里。A. finally最后;B. simply简单地;C. immediately立刻;D. suddenly突然。由该空前的“the idea for a new story” 以及该空后的“appeared”可知,一个灵感“突然”冒出来了。故选D。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:我离我的车还有半英里远
77、,我担心我那衰老的大脑会在我到达那里之前忘记部分故事。A. form形成;B. tell告诉;C. forget忘记;D. refuse拒绝。由“my aging brain ”可知,作者担心自己那衰老的大脑会忘记部分故事。故选C。【28题详解】考查连词词义辨析。句意同上。A. before在之前;B. since自从,因为;C. until直到;D. if如果。因为作者大脑已经衰老,所以此处需用连词before表示作者担心在到达车上之前,自己会忘记部分故事。故选A。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:我从口袋里拿出笔,开始写在手上。A. notebook笔记本;B. paper纸张;C.
78、card卡片;D. hand手。由下文中“washing the . off my hand”可知,作者拿出笔,把这个灵感写在“手”上。故选D。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:后来,当我把灵感转移到纸上,洗掉手上字迹时,我笑着问生活,为什么它总是在最奇怪的时候对我的心说话。A. imagination想象;B. inspiration灵感,启发;C. proposal建议; D. wish希望。根据上文“Of course, that was when the idea for a new story 6appeared in my mind.”可知,作者在湖边散步时,突然有了灵感,所以
79、此处表示把写在手上的灵感转移到纸上。故选B。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:后来,当我把灵感转移到纸上,洗掉手上的字迹时,我笑着问生活,为什么它总是在最奇怪的时候对我的心说话。A. writing字迹;B. dust灰尘;C. painting绘画;D. oil油。由上文中的“started writing it down on my .”可知,作者把手上的“字迹”洗掉。故选A。【32题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. head头;B. heart心;C. ear耳朵;D. face脸。由下文中的“ hear Lifes inspiration and guidance in yo
80、ur heart and mind”可知,作者不禁问为什么生活总是在最奇怪的时候跟自己的“心”对话。故选B。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:当我说到这句话的时候,我就在脑海里听到:“因为那是你唯一在听的时间!”A. promised承诺;B. thought思考;C. heard听见;D. doubted怀疑。根据下文 “Because that is the only time you are listening!”可知,此处指作者听到了心中的答案。故选C。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:也许如果我们都想更多地听到生活的声音,我们就应该闭嘴倾听。A. release释放,放出;B
81、. continue继续;C. work工作,奏效;D. listen聆听。由下文中的“All we have to do is listen”可知,如果我们想要听到生活的启示,那我们就应该闭上嘴,静静“聆听。故选D。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:生活在我们灵魂的寂静时对我们说话。A. energy能量;B. sound声音;C. silence寂静;D. light光。由下文中的“in the quiet of the storm”可知,生活在我们的灵魂“寂静”时与我们交流。故选C。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:生活在风暴的宁静中向我们低语。A. happens发生;B. w
82、hispers低语;C. apologizes道歉;D. explains解释。由上文中的“speaks to us” 以及该空后的“in the quiet of the storm”可知,生活在风暴的宁静中向我们“低语”。故选B.【37题详解】考查动词短语辨析。句意:如果你想在你的内心和头脑中听到生活的灵感和指引,你必须关掉自己的噪音。A. shut off关闭;B. give up放弃;C. pick out挑选出;D. set down记下,写下。由上文中的“Maybe if we all want to hear from Life more often, we should jus
83、t shut up and 14 . ”可知,要在心里听到生活的启示和指导,你得“关掉”自己的噪音。故选A。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:生活永远准备好了爱我们,激励我们,引导我们,提高我们,帮助我们成长为我们命中注定的人。A. show展示;B. surprise使惊讶;C. trust信任;D. lead带领。由上文中的“ Lifes inspiration and guidance”可知,生活总是准备好爱我们、激励我们、“引导”我们、提高我们。故选D。【39题详解】考查介词词义辨析。句意:通过思想、经验和生活,生活的灵感来到我们身边。A. with和一起;B. by靠近;C. t
84、hrough借助;D. beyond超出。由文中的描述以及常识可知,“通过”我们的思想、经历和生活,我们能感受到生活赐予我们的灵感。故选C。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:我们所要做的就是打开心扉,闭上嘴巴。A. eyes眼睛;B. mouths嘴巴;C. brains大脑;D. minds思想。由上文中的“shut up”和后文“All we have to do is listen.”可知,我们要做的就是打开心灵、闭上“嘴”。故选B。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。We all know that ea
85、ting right can help you maintain a healthy weight and avoid _41_(suffer) certain health problems, but your diet can also have a profound effect _42_your mood. Studies have linked eating a typical Western diet, _43_is filled with processed meats and _44_(fry) food, with depression and anxiety. Eating
86、 an unhealthy diet may even play a role in the _45_(develop) of mental health disorders.Eating more fresh fruits and vegetables, cooking meals at home, and reducing sugar, on _46_other hand, may be beneficial to your mood. If you have already been diagnosed with a mental health problem, eating well
87、can be _47_(help) in managing your symptoms.While some specific foods have been shown to be good for mood, it is your eating habits _48_matter. That means switching to a healthy diet doesnt have to be an all-or-nothing situation. You dont have to be perfect and you dont have to _49_(complete) give u
88、p foods you enjoy _50_(have) a healthy diet.【答案】41. suffering 42. on / upon 43. which 44. fried 45. development 46. the 47. helpful 48. that 49. completely 50. to have【解析】这是一篇说明文。正确的饮食可以帮助你保持健康的体重,也会对你的心情产生深远的影响。不健康的饮食甚至可能在心理健康障碍的发展中发挥作用。文章主要说明了健康饮食的重要性。【41题详解】考查非谓语动词。句意:我们都知道正确的饮食可以帮助你保持健康的体重,避免受到某
89、些健康问题的困扰,但是你的饮食也会对你的心情产生深远的影响。表示“避免做某事”短语为avoid doing sth.。故填suffering。【42题详解】考查介词。句意:我们都知道正确的饮食可以帮助你保持健康的体重,避免受到某些健康问题的困扰,但是你的饮食也会对你的心情产生深远的影响。结合句意表示“对产生深远影响”可知短语为have a profound effect on/upon。故填on/upon。【43题详解】考查定语从句。句意:研究表明,典型的西式饮食多为加工肉类和油炸食品可能导致抑郁和焦虑。此处为非限制性定语从句修饰先行词Western diet,先行词在从句中作主语,指物,应用
90、关系代词which,that不能引导非限制性定语从句。故填which。【44题详解】考查形容词。句意:研究表明,典型的西式饮食多为加工肉类和油炸食品可能导致抑郁和焦虑。修饰后文名词food,表示“油炸的”应用形容词fried,作定语。故填fried。【45题详解】考查名词。句意:不健康的饮食甚至可能在心理健康障碍的发展中发挥作用。空处作宾语,表示“发展”应填名词development,in the development of“的发展”。故填development。【46题详解】考查冠词。句意:另一方面,多吃新鲜水果和蔬菜,在家做饭,减少糖分摄入,可能对你的情绪有好处。结合句意表示“在另一方面
91、”可知短语为on the other hand。故填the。【47题详解】考查形容词。句意:如果你已经被诊断出有心理健康问题,那么吃得好有助于控制你的症状。根据上文be可知应填形容词helpful,作表语。故填helpful。【48题详解】考查强调句。句意:虽然一些特定的食物已经被证明对心情有好处,但重要的是你的饮食习惯。分析句子结构,去掉it is和空处,句子剩余部分可以构成完整的句子,可知此处为强调句“it is+被强调部分+that+其他”,被强调部分为人时,可用who替换that,此处被强调部分为your eating habits,应用that。故填that。【49题详解】考查副词。
92、句意:你不必完美无缺,也不必为了健康饮食而完全放弃你喜欢的食物。修饰后文动词短语give up应用副词completely,作状语。故填completely。【50题详解】考查非谓语动词。句意:你不必完美无缺,也不必为了健康饮食而完全放弃你喜欢的食物。分析句子结构可知have在句中应用非谓语动词形式,此处作目的状语应用不定式。故填to have。第三部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
93、增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线, 并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Last Sunday, I, together with my friends Tom and Mary, paid the visit to Taiyuan. We began by touring Shanxi Museum, what is located by the beautiful Fenhe Park. Since I was born an
94、d brought up in Taiyuan, so I acted as their tour guides. For lunch, we tried some special Shanxi noodles. Tom and Mary spoke high of Shanxi noodles. After lunch, I suggested boat in the Fenhe Park. When we decided leave, the traditional paper cutting catch our eyes. Tom and Mary bought some paper c
95、uts as souvenirs.This experience with him undoubtedly improved our friendship. On fact, I began to realize that as Chinese, we should appreciate our own culture so as to make these treasures last forever.【答案】1. thea2. whatwhich3.去掉so4. guidesguide5. highhighly6. boatboating7. decided后加to8. catchcaug
96、ht9. himthem10. OnIn【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要记叙了作者和朋友汤姆、玛丽上个星期天一起去太原市参观的事情。【详解】1.考查冠词。句意:上个星期天,我和我的朋友汤姆、玛丽去参观了太原市。结合句意表示“参观”短语为pay a visit to。故the改为a。2.考查定语从句。句意:我们首先参观了山西博物馆,它坐落在美丽的汾河公园旁边。此处为非限制性定语从句修饰先行词Shanxi Museum,先行词在从句中作主语,指物,故用关系代词which引导,that不能引导非限制性定语从句。故what改为which。3.考查状语从句。句意:由于我在太原出生长大,一直担任他们的
97、导游。此处为since引导的原因状语从句,“I acted as their tour guides”为主句,前面不用连词。故去掉so。4.考查名词的数。句意:由于我在太原出生长大,一直担任他们的导游。此处指作者担任朋友的向导,guide应用单数形式。故guides改为guide。5.考查副词。句意:汤姆和玛丽对山西面条赞不绝口。结合句意表示“对赞不绝口;高度赞扬”短语为speak highly of。故high改为highly。6.考查非谓语动词。句意:午饭后,我建议去汾河公园划船。表示“建议做某事”短语为suggest doing sth.。故boat改为boating。7.考查固定短语。
98、句意:当我们决定离开时,传统的剪纸吸引了我们的目光。表示“决定做某事”短语为decide to do sth.。故decided后加to。8.考查。句意:当我们决定离开时,传统的剪纸吸引了我们的目光。结合文章内容可知,事情发生在过去,应用一般过去时。故catch改为caught。9.考查代词。句意:和他们在一起的经历无疑增进了我们的友谊。根据上文“my friends Tom and Mary”可知他们是三个人去的太原,指“他们在一起的经历”应用them。故him改为them。10.考查介词。句意:事实上,我开始意识到,作为中国人,我们应该欣赏我们自己的文化,这样才能让这些珍宝永远流传下去。结
99、合句意表示“事实上”短语为in fact。故On改为In。第二节 书面表达(满分25分)52. 假如你是学生会主席李华,请你给校长写一封信,针对学校食堂存在的菜价昂贵、味道不佳、排队时间长等问题提出合理建议。要求:1,字数100词左右。2,开头和结尾已给出,不计入总词数。3,可适当增加细节,以使行文连贯。【答案】Dear Principal,Im president of the Student Union. Im writing to tell you something about our canteen, which a lot of students are complaining a
100、bout.Some students think the prices of the dishes are too high and the dishes taste awful. Another concern is that time spent in waiting is so long that we have less time to have a rest.As far as Im concerned, measures are supposed to be taken to improve the conditions of the canteen. First of all,
101、its suggested that the prices be more reasonable so that students can afford them. Plus, the chefs should be given some chances to improve their skills so as to cook more delicious food. In addition, its better to have more people to serve students to reduce their waiting time.I sincerely hope you c
102、an adopt my suggestions. Thank you!Sincerely,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给校长写建议信,针对学校食堂存在的菜价昂贵、味道不佳、排队时间长等问题提出合理建议。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时和现在完成时,少量现在完成进行时。要求:1. 说明学校食堂存在的菜价昂贵、味道不佳、排队时间长等问题2. 提出建议3.希望建议被采纳第二步:列提纲 (重点词组) awful; measure; be supposed to; condition; reasonable; so that; redu
103、ce; adopt;complain about;have a rest第三步:连词成句1. Some students think the prices of the dishes are too high and the dishes taste awful.2. measures are supposed to be taken to improve the conditions of the canteen.3. its suggested that the prices be more reasonable so that students can afford them. 4. i
104、ts better to have more people to serve students to reduce their waiting time.5. I sincerely hope you can adopt my suggestions.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词) 1.表文章结构顺序:First of all2.表并列补充关系:In addition3.4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result(供参考) 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,【点睛】高分句型1Another concern is that time spent in waiting is so long that we have less time to have a rest.(运用that引导表语从句)高分句型2 its suggested that the prices be more reasonable so that students can afford them. (运用its suggested that句式)
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有