1、2022-2023学年第二学期三市联合期末检测高二英语满分:150分 考试时间:120分钟注意事项:1. 答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。2. 选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须使用0.5毫米黑色签字笔书写,字体工整、笔迹清晰。3. 请按题号顺序在各题答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。4. 保持答题卡卡面清洁,不要折叠,不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟
2、的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is Mark coming for?A. Tea. B. Teaching. C. Tests. 2. What will the man do next?A. Stay for night. B. Pick his parents up. C. Prepare for the dinner. 3. What happened
3、to the man?A. He was late for the meeting. B. His flight was canceled. C. He was dismissed from the discussion. 4. How much is one pair of the shoes?A. 9 dollars. B. 35 dollars. C. 39 dollars. 5. What are the speakers talking about?A. A Christmas plan. B. Weather conditions. C. Destinations in South
4、east Asia. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟(听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。)听第6段材料,回答第6、7题。6. How much does the man have to pay?A. $2.50. B. $3.75. C. $10. 7. When does the man plan to see the performance?A. On October 1
5、st. B. On October 8th. C. On October 21st. 听第7段材料,回答第8、9题。8. Whats the man?A. A guest of the hotel. B. A resident of a community. C. A neighbour of the manager. 9. What have the man and his friends done?A. They have changed a room. B. They have apologized to their neighbor. C. They have made a celeb
6、ration of the agreement. 听第8 段材料,回答第10 至12题。10. What is Miss Lans feeling toward going to work in Ola city?A. Happy. B. Mixed. C. Sad. 11. What bothers Miss Lan so much?A. She has no friends in Ola. B. Ola is not so pleasant as she expected. C. The people in Ola may be not friendly. 12. How will Mis
7、s Lan keep in contact with Mr. Huang after settling down in Ola?A. By letter. B. By phone. C. By e-mail. 听第9 段材料,回答第 13至16 题。13. What delayed the man to answer the phone?A. Computer games. B. A shower. C. A disorder of the phone. 14. What made the woman miss the mans phone call?A. Shopping. B. A con
8、cert. C. A sudden rain. 15. Why did the woman call the man?A. To ask the man to quit playing games. B. To ask something about Megan. C. To invite him to attend a wedding. 16. When will the woman pick up the man next Saturday?A. At 13:00. B. At 14:40. C. At 13:20. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What makes New
9、 Zealands universities outstanding?A. The capacity to provide high-end education. B. QS World University Ranking System. C. The Multi-cultural Environment. 18. What may discourage some students to choose New Zealand for study?A. Its size. B. Its climate. C. Its population. 19. Whats the average tota
10、l cost for a Chinese student in a New Zealand university yearly?A. 20, 000 dollars. B. 25, 000 dollars. C. 45, 000 dollars. 20. What does the speaker mainly want to convey?A. New Zealands multi-cultural environment is good for tourists. B. New Zealands higher education is suitable for Chinese studen
11、ts. C. New Zealands scenery is absolutely breath-taking. 第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ALong Islands local theaters have long pulled from Broadways talent pool, providing unique opportunities to see incredible performances. The Long Island theatre cul
12、ture sets the stage for new works and classic theaters. Weve rounded up the best spots for you. The Suffolk TheaterThe Suffolk Theater brings a broad range of artists to its stage from Country to Comedy and Classical. Their shows for the holiday season include Top of the World: A Carpenters Christma
13、s on December 2, WLNGs Rockabilly Christmas! on December 9, Rockapella Christmas on December 11 and The Suffolk 54 New Years Eve! on December 31. John W. Engeman Theater The John W. Engeman Theater is a year-round professional theater that casts its actors directly from the Broadway talent pool. Thi
14、s holiday season, their main stage show is the beloved tale, A Christmas Story. Their winter childrens shows include Frosty from November 26 to December 31 and Frozen Jr. from February 4 to March 5. Studio Theatre Long Island Studio Theatre Long Island is one of Long Islands oldest theaters. It is p
15、utting on a production of Scrooge the Musical running through December 18 for their main stage performance and Frosty and His Puppet Pals, from November 26 to December 31 for their childrens theatre performance. ThinkBIG! Theater Arts ThinkBIG! is a non-profit theater arts company offering community
16、 and school programs and performances for young audiences. This holiday season, their fall acting classes are taking place at Gigis Playhouse in Patchogue. And their traveling trunk show is Long Islands only interactive childrens show where kids from the audience star in the show!1. When will WLNGs
17、Rockabilly Christmas be on?A. On December 2.B. On December 9.C. On December 11.D. On December 31.2. Where can kids from the audience star in a show?A. The Suffolk Theater.B. John W. Engeman Theater.C. Studio Theatre Long Island.D. ThinkBIG! Theater Arts.3. What is the purpose of the text?A. To educa
18、te.B. To argue.C. To introduce.D. To persuade.【答案】1. B 2. D 3. C【解析】【导语】这是一篇应用文。本文主要介绍了长岛四个最佳观看戏剧的地方。【1题详解】细节理解题。根据The Suffolk Theater中的“WLNGs Rockabilly Christmas! on December 9(WLNGs Rockabilly Christmas!12月9日表演)”可知,WLNGs Rockabilly Christmas!于12月9日表演。故选B。【2题详解】细节理解题。根据最后一段“ThinkBIG! is a non-prof
19、it theater arts company offering community and school programs and performances for young audiences.( ThinkBIG !是一家非营利戏剧艺术公司,为年轻观众提供社区和学校节目和表演。)”可知,观众的孩子可以在ThinkBIG! Theater Arts中表演节目。故选D。【3题详解】推理判断题。根据第一段中“The Long Island theatre culture sets the stage for new works and classic theaters. Weve round
20、ed up the best spots for you.( 长岛的戏剧文化为新作品和经典戏剧搭建了舞台。我们为你挑选了最好的剧院。)”和文章中介绍的四个观看戏剧的地方可知,本文主要介绍了长岛四个最佳观看戏剧的地方。故选C。BSiddharth Mandala, 18, the inventor of ElectroShoea device that enables the user to electrocute(电击)an offender and alarm the nearby police station and friends of their location, using Wi-
21、Fi-has been a hit. This inventor was inspired into action when he accompanied his mother to the Nirbhaya rallies(集会)in Hyderabad at 12. The streets, thick with anger, had his mind ticking, “There had to be a better way. Women may forget to carry pepper spray or other self-defence tools, but everyone
22、 puts on shoes.”It took him two years to come up with the model, using social media to reach out to those who could help him. Mandala was awarded a letter of appreciation by the government of Telangana for his invention in May 2017. Siddharth believes technology can truly change the quality of our l
23、ives. He launched Cognizance Welfare Initiative (CWI) two years ago to teach coding to students and helped them build microcontroller projects such as a GPS tracking system to locate their friends in danger areas. The Hyderabad-based CWI inspires children to use science to enable them to create solu
24、tions for their communities, works to spread awareness about violence and conducts book drives, educates communities on water pollution and helps children improve their reading skills. So far CWI has taught over 500 children and plans to expand to two more villages. Mandala is now working with his f
25、riends on developing a programme to identify malignant melanoma(恶性黑素瘤)with a phone camera.4. What inspired Siddharth Mandala to make the invention of ElectroShoe?A. A trip to Hyderabad.B. Women his met in Hyderabad.C. His mothers encouragement.D. Bad experience with his friends.5. What are Siddharth
26、 Mandala and his friends working on?A. Fighting against air pollution.B. Teaching coding to poor students.C. Developing a new programme.D. Improving childrens writing skills.6. Which of the following can best describe Siddharth Mandala?A. Brave and kind.B. Caring and creative.C. Gentle and honest.D.
27、 Friendly and generous.7. What is the best title for the text?A. A Saving-energy InventionB. A Programme Helping PeopleC. A Trip Changing a Mans LifeD. An Inspiring Young Inventor【答案】4. A 5. C 6. B 7. D【解析】【导语】本文是记叙文。文章介绍了18岁的Siddharth Mandala发明了电子鞋,这种设备可以让用户电击罪犯,并通过Wi-Fi向附近的警察局和朋友报警,让他们知道自己的位置。同时,他
28、创办CWI,用科技来改善人们的生活。【4题详解】细节理解题。根据第二段“This inventor was inspired into action when he accompanied his mother to the Nirbhaya rallies(集会)in Hyderabad at 12. The streets, thick with anger, had his mind ticking(12岁时,这位发明家陪同母亲参加了在Hyderabad举行的“Nirbhaya”集会,受到了启发。街上充满了愤怒,使他的脑子不停地转动)”可知,和母亲去Hyderabad给了Siddhart
29、h Mandala发明ElectroShoe 的灵感。故选A。【5题详解】细节理解题。根据最后一段“Mandala is now working with his friends on developing a programme to identify malignant melanoma(恶性黑素瘤)with a phone camera.( Mandala现在正在和他的朋友们一起开发一个用手机摄像头识别恶性黑色素瘤的程序。)”可知,Mandala现在正在和他的朋友们一起开发一个用手机摄像头识别恶性黑色素瘤的程序。故选C。【6题详解】推理判断题。由文中第二段“The streets, th
30、ick with anger, had his mind ticking, “There had to be a better way. Women may forget to carry pepper spray or other self-defence tools, but everyone puts on shoes.”(街上充满了愤怒,他的脑子里嘀咕着:“肯定有更好的办法。”女性可能会忘记携带胡椒喷雾或其他自卫工具,但每个人都会穿上鞋子。”)”可知,Siddharth Mandala看到Hyderabad比较糟糕的环境,感到女士们需要自我保护装备,体现了他关心他人的品质;再结合文章第
31、一段可知,Siddharth Mandala发明电子鞋和倒数第二段Siddharth Mandala创办CWI体现了他具有创造力的品质。由此可知,Siddharth Mandala既有爱心,又有创造力。故选B。【7题详解】主旨大意题。由文章第一段描述可知,文章介绍了18岁的Siddharth Mandala 发明ElectroShoe;再结合最后两段可知,他创办CWI,用科技来改善人们的生活。由此可知,选项D:An Inspiring Young Inventor (一个鼓舞人心的年轻发明家)切题。故选D。CThe next time San Franciscans take a cab, t
32、hey may step into a driverless car. Last week, the CaliforniaPublic Utilities Commission gave a permit to Cruise, the self-driving vehicle subsidiary(附带的)of General Motors (GM), which allows Cruise to charge for rides in its autonomous cars. Though Cruise sees the permit as a big win, its self-drivi
33、ng cars arent free to meander(蜿蜒前行)the streets as they please. It can operate just 30 autonomous vehicles without a safety driver and can only charge for rides between 10 p. m. and 6 a. m. outside of the busy downtown. No autonomous taxi rides are allowed when theres heavy rain, fog or snow. And sha
34、red rides arent allowed. Cruises technology is made up of a series of sensors and cameras built into an electric car made by GM. Cruise has also announced plans for a car of their own, the Cruise Origin. The Origin lacks pedals, mirrors, a steering wheel and consists mostly of a sitting space where
35、passengers can face each other. Supporters of self-driving vehicles say the technology has the potential to reduce traffic deaths and injuries, save money and lower the environmental impact of cars. But not everyone is convinced that autonomous cars are ready. Many remain concerned about safety. It
36、remains to be seen how the driverless taxi will play out in San Francisco. But based on the vast number of companies racing to develop autonomous vehicles and the tens of thousands of people on waitlists for robotaxi rides, the Cruise pilot program is sure to be popular.8. What can we learn about Cr
37、uises self-driving cars?A. They can go wherever they like.B. They can be shared by customers.C. They can only go on street in fine weather.D. They can charge for rides anytime.9. What poses a worry about autonomous cars?A. Cost.B. Safety.C. Pollution.D. Traffic jam.10. What is the authors attitude t
38、owards Cruises driverless cars program?A. Positive.B. Negative.C. Confused.D. Disappointed.11. What is the text mainly about?A. Cruises driverless cars are getting popularity.B. Cruise was allowed to sell its driverless cars.C. Cruises driverless cars were allowed to go on streets.D. Cruise was qual
39、ified to charge for rides in its driverless cars.【答案】8. C 9. B 10. A 11. D【解析】【导语】本文是说明文。文章介绍了通用汽车旗下的自动驾驶汽车子公司克鲁斯获得许可:其无人驾驶汽车可以向顾客收费。【8题详解】细节理解题。根据第二段“ No autonomous taxi rides are allowed when theres heavy rain, fog or snow. (在大雨、大雾或大雪天气,无人驾驶出租车是不允许的。)”可知,Cruise的无人驾驶汽车在天气好时才能上路。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第四
40、段“Many remain concerned about safety.( 许多人仍然担心安全问题。)”可知,人们主要担心自动驾驶汽车的安全问题。故选B。【10题详解】推理判断题。根据文章最后一段“But based on the vast number of companies racing to develop autonomous vehicles and the tens of thousands of people on waitlists for robotaxi rides, the Cruise pilot program is sure to be popular.( 但考
41、虑到有大量公司竞相开发自动驾驶汽车,以及有数万人在等待乘坐自动驾驶出租车,克鲁斯的试点项目肯定会受到欢迎。)”可知,因为作者认为克鲁斯的试点项目肯定会受到欢迎,由此可知,作者对克鲁斯的无人驾驶项目持积极的态度。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据文章第一段“ Last week, the CaliforniaPublic Utilities Commission gave a permit to Cruise, the self-driving vehicle subsidiary(附带的)of General Motors (GM), which allows Cruise to char
42、ge for rides in its autonomous cars.( 上周,加州公用事业委员会向通用汽车旗下的自动驾驶汽车子公司克鲁斯发放了许可证,允许克鲁斯对其自动驾驶汽车进行收费。)”以及后文的介绍可知,本文介绍了通用汽车旗下的自动驾驶汽车子公司克鲁斯获得许可:其无人驾驶汽车可以向顾客收费。结合选项可知,选项D切题。故选D。DExploring unmapped territory on the moon could soon be as easy as slipping on a backpack. NASA researchers designed a new high-tech
43、 pack for navigating(给引航)unknown territories in outer space. The backpack uses a remote-sensing mapping system to create high-resolution(高分辨)3-D maps that astronauts could use to explore the southernmost point on the moon according to a statement. NASAs dynamic technology is like the technology used
44、 by smart cars to alert their drivers of potential collisions(碰撞). “Basically, the sensor is a surveying tool for both navigation and science mapping, able to create ultra-high-resolution 3-D maps at centimeter-level precision and give them a rich scientific context,”tells Michael Zanetti, a scienti
45、st. “It will also help ensure the safety of astronauts and rover vehicles in a GPS-denied environment such as the Moon by identifying actual distances to far-off landmarks and showing explorers in real time how far theyve come and how far is left.”NASA plans to have astronauts return to the moon by
46、2025. The team is set to land near the lunar south pole because previous evidence suggests that the area may contain subsurface water ice. Part of the reason astronauts would need a GPS tracking backpack is because the area on the moons south pole is shrouded by shadows, making it difficult for spac
47、e explorers to estimate distances on the moon. Next, NASA is working on bringing the backpacks weight and size down. Currently. It weighs 40 pounds, but the team hopes that the tech could be small enough to fit on an astronauts helmet.12. What are Michael Zanettis words mainly about?A. The working p
48、rinciple of the backpack.B. The challenges of the backpack.C. The shortcomings of the backpack.D. The development of the backpack.13. What does the underlined word “shrouded”in Paragraph 4 mean?A. Mixed.B. Reduced.C. Covered.D. Separated.14. What is NASA planning to do?A. Make the backpack cheaper.B
49、. Make the backpack more accurate.C. Make the backpack more fashionable.D. Make the backpack lighter and smaller.15. Where is the text most likely from?A A travel journal.B. A science magazine.C. An impressive novel.D. A personal notebook.【答案】12. A 13. C 14. D 15. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章讲述NASA的研究人员设计了一
50、款新的高科技包,用于在外太空的未知领域进行导航。【12题详解】细节理解题。根据第三段“Basically, the sensor is a surveying tool for both navigation and science mapping, able to create ultra-high-resolution 3-D maps at centimeter-level precision and give them a rich scientific context(基本上,传感器是导航和科学测绘的测量工具,能够创建厘米级精度的超高分辨率3d地图,并为它们提供丰富的科学背景)”以及
51、“It will also help ensure the safety of astronauts and rover vehicles in a GPS-denied environment such as the Moon by identifying actual distances to far-off landmarks and showing explorers in real time how far theyve come and how far is left.(它还将通过识别到遥远地标的实际距离,并实时显示探险者他们已经走了多远,还剩下多远,从而帮助确保宇航员和月球车在月
52、球等没有GPS的环境中的安全)”可知,此处在描述这款高科技包的工作原理。故选A。【13题详解】词义猜测题。根据第四段“astronauts would need a GPS tracking backpack(astronauts)”以及“making it difficult for space explorers to estimate distances on the moon.(这使得太空探险者很难估计月球上的距离)”可知,因为很难估计月球上的距离,因此安装GPS系统,即这段距离被阴影遮蔽住,探险者无法观测才导致无法测距。因此推断出划线单词含义是遮蔽,覆盖。故选C。【14题详解】细节理
53、解题。根据最后一段“Next, NASA is working on bringing the backpacks weight and size down. Currently.(接下来,NASA将致力于降低背包的重量和尺寸。)”可知,NASA计划降低背包的重量和尺寸。故选D。【15题详解】推理判断题。根据第一段“NASA researchers designed a new high-tech pack for navigating(给引航)unknown territories in outer space.(美国国家航空航天局研究人员设计了一种新的高科技包,用于在外太空的未知领域导航。
54、)”可知,本文主要讲述NASA设计的一款高科技包,即科学技术发明,由此推断出,本文出自科学杂志。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Signal for help in the wildHaving multiple effective ways to signal for help can make all the difference in a survival situation where outside help is guaranteed. Signaling is one of
55、 the most under-practiced and under-emphasized skill sets in our survival, and its about time we took it more seriously. _16_Cell phone used for signaling. In areas where service is available, your call for help can be made to the exact right people and vast amounts of information can be conveyed. _
56、17_If youll be spending time in an area without cell service, consider buying(or renting)a satellite phone, which will allow you to make a call from anywhere on earth. Signal whistle. The humble whistle is a fine piece of signal gear for short-range audible signaling. Three blasts of a whistle are g
57、enerally interpreted as a universal signal for distress. _18_Also, select whistles that are attached to rings to prevent loss. Blow the whistle in blasts of three and to stay in one spot until help arrives. Signal mirror. A signal mirror is one of the furthest reaching, non-electronic signal methods
58、. Properly aimed, a signal mirror can shine a beam of daylight up to 10 miles, creating a flash of light that can catch the attention of distant aircraft, watercraft, vehicles, or persons on foot. Purchase a mirror with a sighting lens and sweep the mirror VERY slowly right to left and up and down._
59、19_ Signal flag. Flags have been used for signaling for thousands of years. And while there are commercially available signal flags, you also can create your own. A brightly colored or contrasting colored garment tied to a stick serves as a quick flag. _20_Your homemade flag could be virtually any s
60、hape, so long as it is a large panel of material that doesnt blend into the surroundings. Flags can also be laid out on the ground for ground-to-air signaling.A. But in most cases, signaling with a whistle makes little difference.B. Select brightly colored whistles, which are easy to spot if dropped
61、.C. While in areas with a weaker signal, try sending out a text message.D. A space blanket and other reflective material makes an excellent flag as well.E. This should sweep the beam across your target and hopefully get someones attention.F. Follow my lead and learn how to assist in your own rescue
62、with our signaling methods.G. Heres some practical advice for you to follow if you are really at a loss about various signals.【答案】16. F 17. C 18. B 19. E 20. D【解析】【导语】本文是说明文。文章介绍了在野外如何发出求救信号的几种有效方法。【16题详解】分析文章结构可知,第一段是全文的开篇,结合空前“Having multiple effective ways to signal for help can make all the diff
63、erence in a survival situation where outside help is guaranteed. Signaling is one of the most under-practiced and under-emphasized skill sets in our survival, and its about time we took it more seriously. (在保证外界帮助的生存情况下,拥有多种有效的求救信号会让情况大不相同。信号是我们生存中最缺乏实践和强调的技能之一,现在是我们更认真对待它的时候了。)可知,第一段介绍到野外如何发出求救信号的话
64、题;由此可知,下文应该讲述种种方法,空处需用一个过渡句;结合选项可知,选项F. Follow my lead and learn how to assist in your own rescue with our signaling methods.(按照我说的做,学习如何用我们的信号方法来帮助你自己的救援。)承上启下,符合题意。故选F。【17题详解】由空前“In areas where service is available, your call for help can be made to the exact right people and vast amounts of infor
65、mation can be conveyed. (在有服务的地区,你的求助电话可以打给正确的人,大量的信息可以被传达。)”可知,本段讲述手机在服务区的求救情况;再结合下文“If youll be spending time in an area without cell service, consider buying(or renting)a satellite phone, which will allow you to make a call from anywhere on earth.( 如果你要在一个没有手机服务的地区呆上一段时间,考虑购买(或租用)一部卫星电话,它可以让你从地球上
66、的任何地方打电话。)可知,下文讲述手机没有信号的情况,上下文之间有转折对比关系;结合选项可知,选项C. While in areas with a weaker signal, try sending out a text message.( 在信号较弱的地区,试着发短信。)承接前后句,过渡自然,符合题意。故选C。【18题详解】下文“Also, select whistles that are attached to rings to prevent loss. (此外,选择与戒指相连的哨子,以防止丢失。)”中指出了挑选口哨的注意事项;由此可知,空处谈论的是选择哨子的事情;结合选项可知,选项B
67、. Select brightly colored whistles, which are easy to spot if dropped. (选择颜色鲜艳的哨子,如果掉在地上很容易被发现。)”与下文构成逻辑上的顺承关系,符合题意。故选B。【19题详解】根据段首中心句“Signal mirror”可知,本段主要介绍用镜子发射求救信号,空格前句子“Purchase a mirror with a sighting lens and sweep the mirror VERY slowly right to left and up and down.(买一面带有瞄准镜的镜子,慢慢地从右到左上下扫视
68、镜子。)”可知,此处讲的是镜子的使用方法;结合选项可知,选项E. This should sweep the beam across your target and hopefully get someones attention.(这应该能把光束扫过你的目标,希望能引起别人的注意。),讲述这么做的结果,符合文意。故选E。【20题详解】根据前文A brightly colored or contrasting colored garment tied to a stick serves as a quick flag. (一件颜色鲜艳或颜色对比鲜明的衣服系在一根棍子上,用作旗子。)”可知,此处
69、讲述如何自制旗子;结合选项可知,选项D. A space blanket and other reflective material makes an excellent flag as well.( 太空毯和其他反光材料也可以制成很好的旗帜。)在讲述制作旗子的材料,前后文描述一致,符合题意。故选D。第三部分 语言知识运用(共三节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。As I stood outside the stadium on that bitter February day, I
70、 had no idea of the _21_ that I would find inside. Before entering the building to join 5, 000 people, I slipped a three-word _22_ on my babys stroller (婴儿车). I very much wanted to _23_ with the people inside. Nine months earlier, I had _24_ my third child, Jimmy. He was a beautiful baby in every wa
71、y. _25_, on the next day, I was told he had Down syndrome (唐氏综合症). I read everything I could get my hands on about Down syndrome. Jimmy was nine months old when I read that Toronto was _26_ the Special Olympic World Winter Games. I wanted to go with my baby and get a glimpse into our future. When Ji
72、mmy and I entered the stadium, we _27_ a seat alongside the boards. Within minutes, my sign was being noticed. Parents told me of the _28_ challenges and unbelievable joys. Athletes came over to meet my baby and _29_ him luck. Volunteers who travelled thousands of miles to be a part of the games _30
73、_ their countrys pins to the stroller. Last July I received a letter from an artist in Ottawa. He had been _31_ to create a logo for the ninth Special Olympic Canadian Summer Games in Sudbury, Ontario. Bernard Poulin wrote, “You and your child have inspired me. The sign reminds us of the hearts and
74、souls of the parents who _32_ the dreams of the athletes.” Poulin added, “It exists because in a crowd, a _33_ mother and a beautiful child challenged the world with their _34_.”The _35_ of the three words on that sign continues to amaze me. It said only, “Future Special Olympian”.21. A. warmthB. do
75、ubtC. challengeD. praise22. A. cashB. checkC. cardD. sign23. A. dealB. connectC. argueD. withdraw24. A. brought upB. taken possession ofC. given birth toD. attended to25. A. UnexpectedlyB. NormallyC. GraduallyD. Obviously26. A. hostingB. winningC. missingD. losing27. A. canceledB. tookC. hookedD. ex
76、changed28. A. rigidB. formalC. toughD. stable29. A. envyB. oweC. wishD. lend30. A. reactedB. devotedC. linkedD. attached31. A. remindedB. assignedC. allowedD. forced32. A. fuelB. realizeC. formD. desert33. A. patientB. stubbornC. upsetD. proud34. A. strengthsB. daringC. commitmentD. solutions35. A.
77、originB. controlC. impactD. match【答案】21. A 22. D 23. B 24. C 25. A 26. A 27. B 28. C 29. C 30. D 31. B 32. A 33. D 34. B 35. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者带患有唐氏综合证的孩子去看特殊奥运会并写了三个单词的标志语,一位艺术家受到了这三个单词的启发,设计出了第九届加拿大夏季特殊奥林匹克运动会的会徽。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:在那个寒冷的二月,我站在体育场外,我没有意识到我在里面会感受到的温暖。A. warmth温暖;B. doubt怀疑;C.
78、 challenge挑战;D. praise夸奖。根据前文“on that bitter February day”及后文“I very much wanted to _3_ with the people inside.”等内容可知,当时外面天气寒冷,作者也处于艰难之中,作者希望和人们沟通,所以说不知道体育场里面有多温暖,有多么温情。故选A项。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:在进入大楼加入5000人的队伍之前,我把一个三个字的牌子放置在我孩子的婴儿车上。A. cash现金;B. check检查;C. card卡片;D. sign指示牌,标牌。根据后文“my sign was being
79、 noticed”可知,作者放了一个牌子在婴儿车上。故选D项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:我非常想和里面的人沟通交流。A. deal交易;B. connect沟通;C. argue争论;D. withdraw取回。根据前文“I slipped a three-word _2_ on my babys stroller (婴儿车)”可知,作者想和里面的人沟通。故选B项。【24题详解】考查动词短语辨析。句意:九个月前,我生下了我的第三个孩子Jimmy。A. brought up培养;B. taken possession of占有;C. given birth to生下;D. atten
80、ded to处理。根据语境和后文“my third child”及“Jimmy was nine months old”可知,作者生下了第三个孩子。故选C项。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:出乎意料的是,第二天,我被告知他患有唐氏综合症。A. Unexpectedly出乎意料地;B. Normally通常;C. Gradually逐渐地;D. Obviously明显地。根据前文“He was a beautiful baby in every way.”及后文“I was told he had Down syndrome”可知,他患有唐氏综合症是出乎预料的。故选A项。【26题详解】考查
81、动词词义辨析。句意:Jimmy9个月大的时候,我得知多伦多将举办世界冬季特殊奥林匹克运动会。A. hosting举办;B. winning赢;C. missing错过;D. losing失去。根据后文“the Special Olympic World Winter Games”可知,多伦多将举办世界冬季特殊奥运会。故选A项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:当Jimmy和我进入体育场时,我们在看台旁边坐下。A. canceled取消;B. took获得;C. hooked钩住;D. exchanged交换。根据后文“a seat”可知,我们坐下,take a seat是固定短语。故选B项
82、。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:家长们告诉我艰难的挑战和难以置信的快乐。A. rigid严格的;B. formal正式的;C. tough艰难的;D. stable稳定的。根据后文“challenges”可知,这里有艰难的挑战。故选C项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:运动员们过来看我的孩子,祝他好运。A. envy羡慕;B. owe拥有;C. wish祝愿;D. lend借。根据后文“him luck”可知,运动员们祝他好运。故选C项。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:从数千英里外赶来参加运动会的志愿者们把他们国家的徽章挂在婴儿车上。A. reacted反应;B. dev
83、oted奉献;C. linked连接;D. attached系。根据后文“their countrys pins to the stroller”可知,志愿者们把徽章系在婴儿车上。故选D项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:他被指派为在Ontario省Sudbury举行的第九届加拿大夏季特殊奥林匹克运动会设计会徽。A. reminded提醒;B. assigned指派;C. allowed允许;D. forced迫使。根据常识和后文“to create a logo for the ninth Special Olympic Canadian Summer Games”可知,他被指派设计会
84、徽。故选B项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:这个标志让我们想起了那些为运动员的梦想加油的父母的心灵和灵魂。A. fuel给加油;B. realize实现;C. form形成;D. desert抛弃。根据常识和前文“the parents”及后文“the dreams of the athletes”可知,父母为运动员的梦想加油鼓劲。故选A项。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:Poulin补充说:“它的存在是因为在人群中,一位骄傲的母亲和一个美丽的孩子用她们的勇气挑战了世界。”A. patient耐心的;B. stubborn顽固的;C. upset不安的;D. proud骄傲的,
85、自尊的。根据语境和后文“challenged the world”可知,作者敢于挑战世界,是一位骄傲的母亲。故选D项。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:Poulin补充说:“它的存在是因为在人群中,一位骄傲的母亲和一个美丽的孩子用她们的勇敢挑战了世界。”A. strengths力量;B. daring勇敢;C. commitment承诺;D. solutions解决办法。根据前文“challenged the world”可知,作者带着孩子勇敢地挑战了世界。故选B项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:那个牌子上的三个单词产生的影响一直让我惊奇。A. origin起源;B. contro
86、l控制;C. impact影响;D. match比赛。根据上文分析及后文“Future Special Olympian”可知,这三个单词影响了设计会徽的艺术家等人,所以说,这三个单词产生的影响一直让作者惊奇。故选C项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下列材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Mount Lushan is located in Jiujiang City, Jiangxi Province. Lushan National Park _36_(occupy) a total area of 30, 200 hectares and its
87、 _37_(high)Peak, Hanyang Peak, is 1, 474 meters above sea level. Bordered on the north by the Yangtze River and on the south by Poyang Lake, Mount Lushan presents an _38_(appeal) scene of river, hills and lake, the beauty of _39_ has attracted spiritual leaders, scholars, artists and writers for ove
88、r 2, 000 years. More than 200 historic buildings are located in the Lushan National Park. These include the Buddhist East Grove Temple complex _40_(begin) by Huiyuan in 386 CEOther important features include the stone single-span Guan Ying Bridge of 1, 015 CE and more than 900 inscriptions on cliffs
89、 and stone _41_(tablet). Mount Lushan has an important place in Chinese history and culture. It is _42_ outstanding representative of Chinese landscape culture, as well as a remarkable model of Chinese academy-based education. The significant cultural developments and political events occurring over
90、 the course of Lushans history _43_(influence) the recent course of Chinese history over the past decades. The natural beauty of Lushan is perfectly integrated with its historic buildings and features, creating a unique cultural landscape powerfully associated with Chinese spiritual _44_ cultural li
91、fe. In 1982, Mount Lushan became one of the first National Scenic Areas and one of the First Class National Nature Reserves. All attributes of Mount Lushan are _45_(effective) protected by the laws and regulations for the protection of cultural heritage and its setting. Any measures and projects tha
92、t may significantly impact the heritage value must be authorized by the relevant national authorities.【答案】36. occupies 37 highest 38. appealing 39. which 40. begun 41. tablets 42. an 43. have influenced 44. and 45. effectively【解析】【导语】这是一篇说明文。文章介绍了中国庐山及其自然公园。【36题详解】考查时态和主谓一致。句意:庐山国家公园占地总面积30200公顷,其最高
93、峰汉阳峰海拔1474米。分析句子结构可知,本句缺少谓语,所以空处动词作谓语;本句是介绍庐山的事实,所以空处谓语动词需用一般现在时态;空前主语是第三人称单数,所以空处谓语动词需用单数。故填occupies。【37题详解】考查形容词最高级。句意:同上。结合常识可知,汉阳峰是庐山最高峰,所以空处形容词需用其最高级形式。故填highest。【38题详解】考查形容词。句意:庐山北临长江,南临鄱阳湖,呈现出一幅河、山、湖的迷人景色,它的美丽吸引了2000多年来的精神领袖、学者、艺术家和作家。空处需用形容词作定语修饰空后名词scene ;appeal对应的形容词为appealing“吸引人的”。故填appe
94、aling。【39题详解】考查定语从句。句意:同上。分析句子结构可知,介词of后需用关系词引导非限制性定语从句;先行词是Mount Lushan,指物,关系词在定语从句中作of的宾语,所以空处需用关系代词which引导定语从句。故填which。【40题详解】考查非谓语动词。句意:其中包括公元386年由慧远开始的佛教东林寺建筑群。本句已有谓语动词include ,且空处没有连词,所以空处需用非谓语动词;由空后介词by可知,空处动词与空前名词之间是被动关系,所以空处需用过去分词作后置定语。故填begun。【41题详解】考查名词的数。句意:其他重要的特色包括公元1015年的石制单跨关营桥和900多处
95、悬崖和石碑上的碑文。tablet为可数名词,表示多个碑文,由此可知,空处名词需用复数。故填tablets。【42题详解】考查冠词。句意:它是中国山水文化杰出代表,也是中国书院教育的卓越典范。空处需用不定冠词an/a泛指一种中国山水文化的杰出代表,outstanding是以元音音素开头的单词,所以空处需用不定冠词an。故填an。43题详解】考查时态。句意:庐山历史上发生的重大文化发展和政治事件影响了中国近几十年来的历史进程。分析句子结构可知,空处需用动词作谓语;由空后时间状语“over the past decades(在过去的几十年中)”可知,空处谓语动词需用现在完成时态:have/has d
96、one,主语是and连接的两个并列主语,所以此处助动词需用have。故填have influenced。【44题详解】考查连词。句意:庐山的自然美景与历史建筑和特色完美结合,创造了一个独特的文化景观,与中国人的精神文化生活紧密相连。此处需用连词and连接并列的两个形容词作定语修饰空后名词。故填and。【45题详解】考查副词。句意:庐山的所有属性都受到文化遗产保护法律法规的有效保护。空处需用副词作状语修饰空后动词;effective对应的副词为effectively“有效地”。故填effectively。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假设你是高三学生李华,你的英
97、语笔友Jim寄来邮件,说他为大学专业和未来的职业选择苦恼,寻求你在该方面的建议和询问你的选择。内容包括:1. 你的建议;2. 你的选择和理由。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 请按如下格式在答题卡上的相应位置作答。Dear Jim, _Yours, Li Hua【答案】Dear Jim,Im sorry to hear that you are struggling with your university major and future career choices. Here are my suggestions for you.I believe you should choos
98、e your preferred major and profession. As the saying goes, find a job you love and youll never have to work a day in your life. Besides, you should choose a career that is easy to get a job in the future. As for me, I hope to become a teacher because it was my childhood dream.Good luck.Yours, Li Hua
99、【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给英语笔友Jim回一封邮件,对他的大学专业和未来的职业选择给予建议并说明自己的选择和理由。【详解】1.词汇积累建议:suggestionadvice此外:besidesin addition获得:getobtain希望:hopewish2.句式拓展简单句变复合句原句:Here are my suggestions for you.拓展句:Here are my suggestions for you, which I hope will be helpful to you.【点睛】【高分句型1】As the saying goes, find a
100、 job you love and youll never have to work a day in your life. (运用了as引导的非限制性定语从句)【高分句型2】Besides, you should choose a career that is easy to get a job in the future. (运用了that引导的限制性定语从句)第二节(满分25分)47. 读后续写My father is funny, smart, hardworking and loving. He taught me to drive, throw a baseball, and fi
101、sh. One other thing my dads good at is holding a bit of a grudge(怨恨). For most of my teen years, he didnt speak to his younger brother, although they were at many family functions together. I was never sure why my dad was so angry with my uncle in the first place. But they spent many Christmases, Th
102、anksgivings and Easter Sundays seated at opposite ends of the table. It was simply something that we all accepted at the time. When I was nineteen, I got a call in my college dorm that my dad was having serious medical problems. My mom and grandmother picked me up in the middle of the night so I cou
103、ld be there the next day when he was scheduled to transfer to a better hospital. I didnt sleep that night, not a wink. I tossed, turned and was almost crazy when we arrived at the hospital early the next morning before the transfer. That morning, as my mom and I walked down the hallway of the hospit
104、al, we could see straight into my dads room. A tall man wearing a stylish suit stood over my fathers bed with his back to us. Casually, my mom remarked how nice it was for the doctor to come by to see my dad so early in the morning. But through my sleepless fog, something about the scene struck me a
105、s odd. The man with his back to us was standing very quietly and still, looking down, but he was holding both of my dads hands in his own. Not typical doctor behavior. I stopped cold in my tracks and whispered softly to my mom, “Thats not a doctor.” I knew right away it was my uncle. But, little did
106、 I know, I would continue to reflect on that quiet moment for decades. And it would be the beginning of something truly wonderful. 注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。My dad had had a brain aneurysm (动脉瘤) and ended up in the hospital for quite a while. _Thankfully, my dad pulled through beautiful
107、ly. _【答案】One possible version:My dad had had a brain aneurysm(动脉瘤)and ended up in the hospital for quite a while. My uncle stayed with my mom and me the entire time. He forced me to eat, bringing me healthy snacks and making sure I actually ate them even though I had no appetite. He gave me his mobi
108、le phone, a novelty at the time, to check in with my best friend. He supported my mom as she tried to stay strong for me. When I think back on those uncertain days, I remember two things: being scared and my uncle by our side.Thankfully, my dad pulled through beautifully. He didnt even need surgery.
109、 Somehow, the brain aneurysm healed itself. I dont have much medical knowledge, but it always seemed like a miracle. The other miracle was my fathers new relationship with his brother. He couldnt hold a grudge anymore. Not only had my uncle helped him but he had helped my mom and me get through the
110、hardest days of our life. After that, my dad and his brother became as close as they could be. It was incredible to watch them get to know each other again, and become the best of friends.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者的父亲多年来一直对他的弟弟怀有怨恨,但当父亲患上严重的疾病时,叔叔前来帮助并在整个过程中与家人一起待了下来。这次经历使家庭更加团结,并帮助父亲和叔叔重新和解他们的关系。【详解】
111、1.段落续写:由第一段首句内容“我父亲得了脑动脉瘤,最后在医院住了很长一段时间。”可知,第一段可描写作者的叔叔前来帮忙,帮助作者和妈妈度过难熬的时光。由第二段首句内容“谢天谢地,我爸爸挺过来了。”可知,第二段可描写作者的父亲脑瘤痊愈,并且和作者叔叔之间的关系也得到好转。2.续写线索:父亲重病住院叔叔帮助作者和母亲渡过难关父亲恢复父亲与叔叔和好最终感悟3.词汇激活行为类迫使某人做:force sb to do/compel sb to do渡过:get through/help sb out了解:get to know/have a further understanding情绪类支持:supp
112、ort/back up最艰难的日子:the hardest days/the toughest days【点睛】高分句型1 When I think back on those uncertain days, I remember two things: being scared and my uncle by our side. (由连接词when引导的时间状语从句)高分句型2 Not only had my uncle helped him but he had helped my mom and me get through the hardest days of our life. (句中包含部分倒装的结构)
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有