1、吉林省长春市2016高考英语阅读理解(二轮)训练(2)写人记事(阅读理解)Peanuts to ThisProudly reading my words,I glanced around the room,only to find my classmates bearing big smiles on their faces and tears in their eyes.Confused,I glanced toward my stone-faced teacher.Having no choice,I slowly raised the report I had slaved over,h
2、oping to hide myself.“What could be causing everyone to act this way?”Quickly,I flashed back to the day Miss Lancelot gave me the task.This was the first real task I received in my new school.It seemed simple: go on the Internet and find information about a man named George Washington.Since my idea
3、of history came from an ancient teacher in my home country,I had never heard of that name before.As I searched the name of this fellow,it became evident that there were two people bearing the same name who looked completely different! One invented hundreds of uses for peanuts,while the other led som
4、e sort of army across America.I stared at the screen,wondering which one my teacher meant.I called my grandfather for a golden piece of advice:flip (掷) a coin.Headsthe commander,and tailsthe peanut guy.Ah! Tails,my report would be about the great man who invented peanut butter,George Washington Carv
5、er.Weeks later,standing before this unfriendly mass,I was totally lost.Oh well,I lowered the paper and sat down at my desk,burning to find out what I had done wrong.As a classmate began his report,it all became clear,“My report is on George Washington,the man who started the American Revolution.”The
6、 whole world became quiet! How could I know that she meant that George Washington?Obviously,my grade was awful.Heartbroken but fearless,I decided to turn this around.I talked to Miss Lancelot,but she insisted: No re-dos; no new grade.I felt that the punishment was not justified,and I believed I dese
7、rved a second chance.Consequently,I threw myself heartily into my work for the rest of the school year.Ten months later,that chance unfolded as I found myself sitting in the headmasters office with my grandfather,now having an entirely different conversation.I smiled and flashed back to the embarras
8、sing moment at the beginning of the year as the headmaster informed me of my option to skip the sixth grade.Justice is sweet!1.What did the authors classmates think about his report?()A.Controversial.B.Ridiculous.C.Boring.D.Puzzling.2.Why was the author confused about the task?()A.He was unfamiliar
9、with American history.B.He followed the advice and flipped a coin.C.He forgot his teachers instruction.D.He was new at the school.3.The underlined word “burning” in Para.3 probably means .A.annoyedB.ashamedC.readyD.eager4.In the end,the author turned things around .A.by redoing his taskB.through his
10、 own effortsC.with the help of his grandfatherD.under the guidance of his headmaster语篇解读:本文为记叙文,题材为人物故事类。由于对历史知识的匮乏让“我”在课上闹了大笑话并得了很差的分数,之后“我”努力学习为的就是不让那样的尴尬时刻再次出现。答案及剖析:1.B推理判断题。根据文章第一段的第一句话“Proudly reading my words, I glanced around the room,only to find my classmates bearing big smiles on their fa
11、ces and tears in their eyes.”可以判断出同学们认为“我”的报告很可笑、很荒唐,故选择B项。2.A事实细节题。根据文章第二段Since my idea of history came from an ancient teacher in my home country,I had never heard of that name before.可知“我”对美国历史不熟悉,故选择A项。3.D猜测词义题。根据文章第一段的最后一句话“What could be causing everyone to act this way?”就可以看出“我”不知道到底怎么了。第三段讲回到
12、了座位上的那一刻,“我”迫切想知道“我”做错了什么,根据上下文意思应选择D项eager“迫切的,急切的”。annoyed生气的;ashamed羞愧的;ready准备好的。4.B事实细节题。根据文章最后一段的“Consequently,I threw myself heartily into my work for the rest of the school year.”可知应选择B项。【长难句子分析】 and 当校长告知我可以选择跳过六年级时,我笑了,同时突然想到了年初尴尬的那一时刻。将此句中的状语画出:I smiled and flashed back to the embarrassin
13、g moment at the beginning of the year(时间状语),as the headmaster informed me of my option to skip the sixth grade.(时间状语),没画线部分为主句,这样考生对句子的理解会更清晰。阅读理解。Last August, Joe and Mary Mahoney began looking at colleges for their 17-year-old daughter, Maureen. With a checklist of criteria in hand, the Dallas fam
14、ily looked around the country visiting half a dozen schools. They sought a university that offered the teenagers intended major, one located near a large city, and a campus where their daughter would be safe. “The safety issue is a big one,” says Joe Mahoney, who quickly discovered he wasnt alone in
15、 his worries. On campus tours other parents voiced similar concerns, and the same question was always asked: what about crime? But when college officials always gave the same answer-“Thats not a problem here,” Mahoney began to feel uneasy. “No crime whatsoever?” comments Mahoney today. “I just dont
16、buy it. ” Nor should he: in 1999 the U. S. Department of Education had reports of nearly 400,000 serious crimes on or around our campuses. “Parents need to understand that times have changed since they went to college,” says David Nichols, author of Creating a Safe Campus. “Campus crime mirrors the
17、rest of the nation. ” But getting accurate information isnt easy. Colleges must report crime statistics by law, but some hold back for fear of bad publicity, leaving the honest ones looking dangerous. “The truth may not always be obvious,” warns S. Daniel Carter of Security on Campus, Inc, the natio
18、ns leading campus safety watchdog group. To help concerned parents, Carter promised to visit campuses and talk to experts around the country to find out major crime issues and effective solutions. 36. The Mahoneys visited quite a few colleges last August _. A. to express the opinions of many parents
19、B. to choose a right one for their daughter C. to check the cost of college educationD. to find a right one near a large city37. It is often difficult to get correct information on campus crime because some colleges _. A. receive too many visitorsB. mirror the rest of the nation C. hide the truth of
20、 campus crimeD. have too many watchdog groups38. The underlined word “buy” in the third paragraph means _. A. mind B. admitC. believe D. expect39. We learn from the text that “the honest ones” in the fourth paragraph most probably refers to colleges _. A. that are protected by campus securityB. that
21、 report campus crime by law C. that are free from campus crimeD. that enjoy very good publicity40. What is the text mainly about? A. Exact campus crime statistics.B. Crimes on or around campuses. C. Effective solutions to campus crime.D. Concerns about kids campus safety.【参考答案】3640 BCCBD 阅读下列短文,从每题所
22、给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。【2013界崇明县】Thirty years ago, public health officials in the United States reported on the first cases of what came to be known as AIDS.But today an estimated sixteen and a half million children have lost one or both parents to AIDS. Millions more live with adults who are sick
23、from AIDS.Lucie Cluver from Oxford University in England has studied children of AIDS(AIDS orphaned children and children living with sick adults) in South Africa. She says children can be deeply affected by their experiences. And one of the biggest impacts we see is mental health, their psychologic
24、al health. So, for example, we see that AIDS orphaned children have very much higher levels of depression, anxiety and stress disorder than children who have a live parent or children whose parents have died of other causes. Lucie Cluver says children have to live with the sense of shame connected t
25、o AIDS. Many are abused(欺负) at school or excluded from the community.Children living with sick adults are more likely to live in poverty and face physical and emotional abuse. Also, Lucie Cluver says the children often become the caregivers. Theyre missing school to go and get medication. Theyre oft
26、en taking them to the toilet, cleaning their wounds or washing their bedclothes. So these kids find it very stressful and upsetting. Theyre very worried about the health and feel responsible for the health of the sick person. Close contact with sick adults can sometimes spread tuberculosis(肺结核) or o
27、ther diseases. And, as Lucie Cluver said, even when the children are in school, paying attention can be difficult. Its constantly on their minds and really making it difficult for them to do well at school. She calls for testing more children for tuberculosis. She also calls for giving more parents
28、the drugs needed to keep them healthy longer with HIV, the virus that causes AIDS.There are programs to help children, but there is “far more to be done.” Interventions(干预治疗) and support groups are “urgently needed” for those orphaned by AIDS or living with sick adults. But the evidence for which in
29、terventions are effective “is still thin”.72. The topic of the passage is _.A. children of AIDS doing badly at schoolB. more and more children suffering from AIDSC. children of AIDS facing mental problemsD. an increasing number of people dying of AIDS73. According to Lucie Cluver, AIDS orphaned chil
30、dren have very much higher levels of depression mainly because they _. A. have a sense of shame connected to AIDS B. cannot focus their attention on study at school C. are more likely to be affected with tuberculosis D. often have to miss school to look after their sick parents74. We can infer from
31、the last paragraph that _. A. enough has been done for children of AIDS B. interventions prove very effective for children of AIDS C. nothing can be done to help children except interventions D. interventions may be useful for helping children of AIDS75. Which of the following is true according to t
32、he passage? A. The first case of AIDS occurred 30 years ago. B. Children whose parents are infected with AIDS often help with housework. C. Children whose parents have died of causes other than AIDS dont have stress disorder. D. Children dont have psychological problems when their parents are still alive with HIV.【参考答案】72. C 73. A 74. D 75. B
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有