1、四川省绵阳南山中学2020-2021学年高二英语下学期期中试题(含解析)本试卷分选择题和非选择题两部分。第I卷(选择题)1至9页,第卷(非选择题9至 10页,共10页,满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1.答题前,务必将自己的姓名、考号填写在答题卡规定的位置上。2.答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其它答案标号。3.答非选择题时,必须使用0. 5毫米黑色笔迹的签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置上。4.所有题目必须在答题卡上作答,在试题卷上答题无效。5.考试结束后,只将答题卡交回。第I卷(100分)第一部分 听力(共两节,
2、满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does the girl usually talk to Tara?A. Through the Internet. B. Through phone calls. C. Through text messages.2. What does the man need help with?A. The wide box. B. The heavy box.
3、 C. The tall box.3. What does the womans teacher suggest about paragraphs?A. They can be of any length.B. They should have dramatic effect.C. They should be roughly the same length.4. What are the speakers probably going to do?A. Make a sandwich. B. Give a presentation. C. Buy some bread.5. What are
4、 the speakers mainly talking about?A. Cheese. B. Apples. C. Sausages.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How old was the woman when they played the game last time?A. 6. B. 11. C. 21.7. Which ball was worth th
5、e fewest points?A. The red one. B. The green one. C. The blue one.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man need from the woman?A. A signature. B. A package. C. A delivery slip.9. Who is Ronald Fields?A. The mans brother. B. The womans brother. C. The womans neighbor.10. Where are the speakers probably?A
6、 At the post office. B. At the police station. C. At the womans house.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the man looking for?A. A restaurant. B. A gym. C. A hotel.12. How much will the man probably pay per month at the new gym?A. 30. B. 25. C. 22.50.13. What is a benefit of the new gym?A. Free breakfast.
7、B. Views of the bridge. C. Discounted hotel rooms.听第9段材料,回答第14至17题。14. What does the man want to be?A. An engineer. B. An astronaut. C. An astronomer.15. What does the man want to save mankind from?A. The virus. B. Climate change. C. The aging problem.16. Which word can describe the womans tone ?A.
8、Surprised. B. Indifferent. C. Humorous.17. What is the probable relationship between the speakers?A. Mother and son. B. Teacher and student. C. Scientist and assistant.听第10段材料,回答第18至20题。18. Where does Nicola Sturgeon work as a leader?A. England. B. Scotland. C. Wales.19. How many First Ministers hav
9、e been there in total?A. One. B. Four. C. Five.20. Who is Peter Murrell?A. A news reporter. B. An executive officer. C. A former First Minister.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AHeritage sites are universally considered as the places where you
10、can learn about the history of human development and social evolution. Therefore, if you have a keen interest in meeting your curiosity about it, the following on the UNESCOs World Heritage List will be a must-check list for you.Dinosaur Provincial Park, CanadaThe park is best known for its extensiv
11、e fossil beds, within which 35 species of dinosaurs from about 100 to 65 million years ago have been identified. There are also fossilized remains of fish, reptiles, and amphibians. The area was listed as a UNESCO World Heritage site in 1979.Salonga National Park, CongoThis is the largest reserve in
12、 Congo, covering more than 14,000 square miles. The park was established in 1970. The thick forest provides habitats for various animals like parrots, elephants and monkeys. Park visitors observe the animals from motorized river boats. The park was entered into the list of UNESCO World Heritage site
13、s in 1984.Hadrians Wall, EnglandThis is a Roman barrier that guarded the border of Britain. Hadrian (ruled 117-138 CE) went to Britain in 122 and was the first to build a wall, 80 miles long, to separate the Romans from the barbarians (野蛮人). There was no intention of fighting from the wall top; the
14、soldiers there were trained to encounter the enemy in the open. In 1987, Hadrians Wall was recognized by UNESCO as a World Heritage site.Easter Island, ChileThis place is famous for its huge stone statues. The first European visitors, the Dutch, named it Easter Island in memory of their day of arriv
15、al. The small and hilly island was formed by volcanoes.Easter Island was added to UNESCOs World Heritage List in 1995.1. If you want to study fossils in college which site would you like to visit?A. Easter Island.B. Dinosaur Provincial Park.C. Hadrians Wall.D. Salonga National Park.2. When was Salon
16、ga National Park entered into the list of UNESCO World Heritage sites?A. In 1995.B. In 1979.C. In 1987.D. In 1984.3. Why was Hadrians Wall built in the first place?A. To keep a place for dinosaurs.B. To defend themselves from attack.C. To memorize Romans arrival in the place.D. To provide natural ha
17、bitats for wild animals.【答案】1. B 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四处联合国教科文组织世界遗产。【1题详解】1.细节理解题。根据“Dinosaur Provincial Park, Canada”部分中“The park is best known for its extensive fossil beds(这个公园以其广阔的化石层而闻名)”可知,如果你对化石感兴趣,你可以去参观Dinosaur Provincial Park。故选B。【2题详解】细节理解题。根据“Salonga National Park, Congo”中“The
18、park was entered into the list of UNESCO World Heritage sites in 1984.(这个公园在1984年被联合国教科文组织列入世界遗产名录 )”可知,Salonga National Park在1984年被联合国教科文组织列入世界遗产名录。故选D。【3题详解】推理判断题。根据“Hadrian s Wall, England”中“This is a Roman barrier that guarded the border of Britain. Hadrian (ruled 117-138 CE) went to Britain in
19、122 and was the first to build a wall, 80 miles long, to separate the Romans from the barbarians(这是罗马的屏障,守卫着不列颠的边界。哈德良(公元117-138年)于122年来到不列颠,他是第一个建造长达80英里的城墙,将罗马人和野蛮人分开)”可推知,为了把野蛮人和罗马人分开,保护罗马人不被侵犯,哈德良修筑了长达80英里的城墙。故选B。BHollywood is getting more confident in the recovery of the US film market after Wa
20、rner Bros monster mash Godzilla vs. Kong scored huge box office returns in early April. Meanwhile, Hollywood is also eyeing the Chinese market, with offerings including Universals action film Fast and Furious 9. However, they should realize that after the deadly pandemic, Chinese audiences have more
21、 interest in movies that tell a good Chinese story.James Camerons documentary The Six and Marvels superhero film Black Widow are scheduled to be released on April 16 and July 9 respectively, and DC comics has produced a new superhero, Monkey Prince, based on the Chinese legendary Money King. Obvious
22、ly, Hollywood is hoping to earn big in the worlds largest film market.But looking back to the Hollywood blockbusters in 2020, their box office performance in China was a big disappointment. According to Chinas ticketing platform Maoyan, Disneys Mulan, DCs Wonder Woman 1984 and Warner Bros Tenet earn
23、ed 278 million yuan ($42 million), 167 million yuan and 456 million yuan, respectively.Meanwhile, homegrown Chinese films are getting more popular, which can be seen from the box office during Chinas Lunar New Year holiday in 2021 and the Qingming Festival. Chinese feature film Sister, which deals w
24、ith sister-brother relationships, quickly defeated Godzilla vs. Kong during Chinas Qingming Festival holiday.Many observers said that Chinese audiences want to watch films that tell a good Chinese story, and the tear-jerking comedy Hi, Mom is a perfect example. The film tells a warm story of a mothe
25、r-daughter relationship and has grossed 5.397 million yuan as of Thursday, according to Maoyan.Maybe it is because of the COVID-19 epidemic that Chinese people are turning their eyes more toward their own stories. If Hollywood still cannot really understand and respect Chinese culture and just rando
26、mly mixes some Chinese elements into their films, it will lose a large amount of its fans in China.4. What does the underlined expression in the second paragraph refer to?A. The Chinese film market.B. The US film market.C. The Hollywood film market.D. The Maoyan film market.5. What did Chinese audie
27、nces think of the Hollywood blockbusters released in 2020 in China?A. The films earned big money in the box office.B. The films defeated these homegrown films in China.C. The films failed to meet the Chinese audiences expectation.D. The films were criticized for mixing Chinese elements into their fi
28、lms.6. Why is the film Hi, Mom seen as a good example of successful films nowadays?A. It is about a warm story between a mother and a daughter.B. It is about a story that makes you laugh and cry at the same time.C. It mixes many Chinese family elements into the film successfully.D. It satisfies many
29、 peoples interest in a film to tell a good Chinese story.7. How can Hollywood make a change to keep its fans in China?A. Try to base its story on Chinese legendary.B. Mix many Chinese elements into their films.C. Show true understanding and respect for Chinese culture.D. Make the films to solve the
30、mother-daughter relationships.【答案】4. A 5. C 6. D 7. C【解析】【分析】这是一篇说明文。分别介绍了新冠疫情时期好莱坞在中国的电影市场与中国本土电影市场的情况,并提醒道,如果好莱坞仍不能真正地理解和尊重中国文化,那么它将失去很多中国粉丝。【4题详解】词句猜测题。根据第一段“Hollywood is also eyeing the Chinese market, with offerings including Universals action film Fast and Furious 9. ”(好莱坞也在注视着中国市场,提供了包括环球影业动作
31、电影速度与激情9等大片。) 可知,画线短语the worlds largest film market.指的是中国电影市场,选项A与文意相符,故选A。【5题详解】细节理解题。根据第三段“But looking back to the Hollywood blockbusters in 2020, their box office performance in China was a big disappointment. ”(但是回望2020年的好莱坞大片,它们在中国的票房表现很令人失望)与第一段最后一句“However,they should realize that after the d
32、eadly pandemic, Chinese audiences have more interest in movies that tell a good Chinese story.”(然而,他们应当意识到, 在后疫情时代,中国观众更希望看到讲述好的中国故事的电影) 可知,好莱坞 2020年中国上映的大片之所以票房不令人满意是因为没有满足中国观众的期望,选项C与文意相符,故选C。【6题详解】推细节理解题。根据倒数第二段中“Many observers said that Chinese audiences want to watch films that tell a good Chin
33、ese story, and the tear-jerking comedy Hi,Mom is a perfect example”(许多观察者指出,中国观众想要看能讲好中国故事的电影, 你好,李焕英这部催人泪下的电影就是一个完美的例子)可知, 你好,李焕英这部电影之所以被认为是成功电影的典范,是因为它满足了许多中国人想要看能够讲好中国故事的电影这一愿望,选项D与文意相符,故选D。 【7题详解】细节理解题。根据最后一段“If Hollywood still cannot really understand and respect Chinese culture and just random
34、ly mixes some Chinese elements into their films,it will lose a large amount of its fans in China .”(如果好莱坞不能真正地理解和尊重中国文化,只是随机地将一些中国元素混入电影中,它将会失去大量中国的粉丝)可知,好莱坞应当真正地理解和尊重中国文化才能维系其在中国的粉丝,选项C与文意相符,故选C。CDriving to the east from city center of Yinchuan, capital city in Northwest Chinas Ningxia Hui Autonomo
35、us Region, millions of midnight blue solar panels would suddenly come into view on the slopes of gullies, like a blue ocean.All that sunlight absorbed by the more than 2 million photovoltaic (PV) panels is converted into electricity that flows into the grid, creating the worlds largest PV power plan
36、t and powers cities across the country. Under the panels are also planted goji, which with the solar park together turned the once deserted land into an “oasis” and helped locals to lead better lives. Then in 2016, to make full use of the land, over the goji plantation, Huawei Smart PV supported the
37、 Ningxia Baofeng Energy Group in building a solar power system, which can also conserve energy and reduce emissions.Through the efforts, the vegetation coverage has now increased from 30 percent to 85 percent, which has also significantly improved the regional climate. At the end of December last ye
38、ar, compared with traditional coal power station, the solar farm is estimated to reduce emissions of CO2 by 2.047 million tons, equal to planting around 89 million trees.The average annual power generation income is expected to be more than 100 million yuan, benefiting more than 26,000 poor househol
39、ds in 349 low-income villages. By the end of 2020, the per capita disposable income of farmers in Hongde village has already reached 10,686 yuan.Aside from the economic benefit, solar PV power generation is also one of the top 10 targeted poverty alleviation projects in China. Since 2014, the countr
40、y has made relevant plans, strengthened power grid building and operation services, and promoted various solar photovoltaic poverty alleviation projects funded by the government and carried out by enterprises.“Poverty alleviation is just a first step, we are highly motivated now, and after five year
41、s, you will see an even better picture,” a local resident told the Global Times on Tuesday.8. What mainly makes up the blue-ocean-like view in the first paragraph?A. The regional climate.B. Huawei-supported PV panels.C. Massively-grown goji.D. Government-funded poverty alleviation projects.9. What c
42、an be inferred from the third paragraph?A. The solar power system is environment-friendly.B. The solar power system will lead to reducing planting trees.C. The solar power system will replace traditional coal power station.D. The solar power system is improving the vegetation coverage slowly.10. Wha
43、ts the locals attitude towards the solar power system?A. Neutral.B. Objective.C. Inspired.D. Indifferent.11. Whats the best title for this passage?A. The Solar Ocean Helps People out of Poverty.B. Enterprises Go Hand in Hand with Local Governments.C. The Solar Panels the Tested Best Solution to Pove
44、rty.D. One of the Top 10 Targeted Poverty Alleviation Projects in China.【答案】8. B 9. A 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了宁夏银川市通过安装超过200万块光伏板,将太阳能转换成电能,从而建成了世界上最大的光伏发电站,并为全国各地的城市供电,也带动了当地的经济,帮助当地人过上了更好的生活。【8题详解】细节理解题。根据第一段“Driving to the east from city center of Yinchuan, capital city in Northwest Chi
45、nas Ningxia Hui Autonomous Region, millions of midnight blue solar panels would suddenly come into view on the slopes of gullies, like a blue ocean.(从中国西北部宁夏回族自治区首府银川市中心向东行驶,午夜数百万块蓝色的太阳能电池板会突然出现在山坡上的沟壑上,就像蓝色的海洋)”以及第二段中“Then in 2016, to make full use of the land, over the goji plantation, Huawei Smar
46、t PV supported the Ningxia Baofeng Energy Group in building a solar power system, which can also conserve energy and reduce emissions.(2016年,为了充分利用土地,华为智能光伏通过枸杞种植园,支持宁夏宝丰能源集团建设节能减排的太阳能发电系统)”可知,蓝色海洋般的景象主要是由华为支持的光伏板构成的。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第三段中“At the end of December last year, compared with traditional
47、coal power station, the solar farm is estimated to reduce emissions of CO2 by 2.047 million tons, equal to planting around 89 million trees.(去年12月底,与传统的燃煤发电厂相比,太阳能发电厂预计可减少二氧化碳排放204.7万吨,相当于种植了约8900万棵树)”可推知,太阳能发电系统很环保。故选A。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“Poverty alleviation is just a first step, we are highly moti
48、vated now, and after five years, you will see an even better picture,” a local resident told the Global Times on Tuesday.(周二,一名当地居民告诉环球时报:“扶贫只是第一步,我们现在的积极性很高,五年后,你会看到更好的景象。”)”可推知,当地人受到了太阳能系统的鼓舞。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据第二段中“All that sunlight absorbed by the more than 2 million photovoltaic (PV) panels is
49、converted into electricity that flows into the grid, creating the worlds largest PV power plant and powers cities across the country. Under the panels are also planted goji, which with the solar park together turned the once deserted land into an “oasis” and helped locals to lead better lives.(超过200
50、万块光伏板吸收的所有阳光被转换成电能流入电网,从而建成了世界上最大的光伏发电站,并为全国各地的城市供电。电池板下面还种植了枸杞,它和太阳能公园一起把曾经荒芜的土地变成了“绿洲”,帮助当地人过上了更好的生活)”结合文章主要介绍了宁夏银川市通过安装超过200万块光伏板,将太阳能转换成电能,从而建成了世界上最大的光伏发电站,并为全国各地的城市供电,也带动了当地的经济,帮助当地人过上了更好的生活。可知,A选项“太阳能海洋帮助人们摆脱贫困”最符合文章标题。故选A。DNowadays some companies are attempting to grow seafood from cells in a
51、 laboratory, rather than harvesting it from the oceans.With massive problems with overfishing worldwide and growing demand for supplies of seafood, the way fish currently makes its way to our plates is unable to work long-term. Between 1961 and 2016, the average annual increase in global food fish c
52、onsumption outpaced population growth.This isnt good for us, the fish, or the environment as a whole.Cellular (细胞) seafood could be the answer. Just dont make the mistake of calling it lab-grown fish. None of us in the industry would call it lab-grown seafood,” says Mike Selden, CEO of Finless Foods
53、. “Finless Foods isnt lab-grown. We experiment and create our science in the lab, but dont produce there. Our products come from a production facility much like a farm. We just dont need the animals to create the nutrition.Finless Foods is a biotech company located in San Francisco. Since 2017, its
54、been working to bring to market a species of cultured bluefin tuna (人工养殖的蓝鳍金枪鱼) created using cellular technology. Shortly after that, the company produced its first pound of bluefin tuna meat for a cost of about $19,000. Since then, however, its been working to bring that price down.Selden terms wh
55、at Finless Foods is doing as “cell-based seafood”. “Were growing seafood from real seafood cells,” Selden explained. “We take cells from a fish once, and then grow them endlessly from that. We do the same process that happens inside of a fish and make it happen outside of a fish.”The goal of cellula
56、r seafood isnt, its supporters claim, to entirely disturb the current seafood industry. Instead, its intended to augment it and perhaps to help reduce overfishing and illegal fishing. And when it comes to certain sea species, this laboratory-based approach could help create a plentiful supply of cer
57、tain fish without endangering the survival of certain overfished species as a whole.12. What is the second paragraph intended to show?A. The problem with global overfishing.B. The decreasing food fish consumption.C. The negative environmental effects of seafood.D. The importance of producing cellula
58、r seafood.13. Why is Mike Selden mentioned in the passage?A To explain the concept of lab-grown seafood.B. To show peoples passion for cellular seafood.C. To describe his companys devotion to cellular seafood.D. To introduce the features of producing cellular seafood.14. What problem is Finless Food
59、s trying to solve with cellular seafood?A. Its poor nutrient content.B. The high cost of its production.C. Its potential negative health effects.D. The complicated production process.15. What does the underlined word “augment” in the last paragraph mean?A. Cancel.B. Replace.C. Expand.D. Tolerate.【答案
60、】12. A 13. D 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了多细胞海鲜的开发和对现在渔业的影响。【12题详解】主旨大意题。根据第二段第一句“With massive problems with overfishing worldwide and growing demand for supplies of seafood, the way fish currently makes its way to our plates is unable to work long-term. ”(由于全球范围内的过度捕捞,以及对海产品需求的不断增长,目前鱼类进入我们餐盘的
61、方式,无法长期发挥作用。)可知,本段介绍了过渡捕捞带来的问题即:从长远看,现有的鱼类无法满足我们对海产品的需要。选项A与文意相符,故选A。【13题详解】推理判断题。根据第三段“Finless Foods isnt lab-grown. We experiment and create our science in the lab, but dont produce there. Our products come from a production facility much like a farm . We just dont need the animals to create the n
62、utrition.”(Finless Food不是实验室培育的。我们在实验室里进行实验,创造科学,但不在那里生产。我们的产品来自类似农场的生产设施。我们只是不需要动物来创造营养”)可知,此处讲述了Finless食品的制作特点,不是实验室培育,而是来自类似农场的生产设施。由此推知,提到Mike Selden是为了介绍介绍细胞型海鲜的生产特点。选项D与文意相符,故选D。【14题详解】细节理解题。根据第四段“Shortly after that, the company produced its first pound of bluefin tuna meat for a cost of about
63、 S19,000.Since then, however,its been working to bring that price down.”(在那之后不久,这家公司就生产了它的第一磅蓝鳍金枪鱼,花费了大约1万9千美元。但是,自那时起,该公司就一直致力于降低花销。)可知,生产蓝鳍金枪鱼的花费很高。由此可知,Finles Foods要解决的是生产花销高的问题。选项B与文意相符,故选B。【15题详解】词句猜测题。根据最后一段“The goal of cellular seafood isnt to entirely destroy the current seafood industry. In
64、stead,its intended to augment it-and perhaps to help reduce some of the more harmful aspects of current fishing practices like overfishing and illegal fishing.”(多细胞海鲜的目的不是完全摧毁目前的海产行业。相反,它的目的是augment它或许帮助减少现在渔业中很多有害的方面, 例如过度捕捞和非法捕鱼。)根据句意可知, 上下文是相反的情况, 由此猜测划线部分的意思是“增加,扩展”。选项C与文意相符,故选C。第二节(共5小题;每小题2分,满
65、分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Social MediaSocial media can be defined as web-based mobile media that are used for people to interact, connect and communicate with each other. It often involves the creation and sharing of content( writing, pictures and videos) that people make themsel
66、ves, mostly through the Internet._16_The first type involves people getting together to work on a project, for example, Wikipedia. Blogs and microblogs (such as Twitter) are another type of social media. There are other websites like YouTube that allow people to share content such as pictures, artic
67、les or videos. _17_These sites allow people to stay in touch with friends, make new ones and join communities. Facebook is an example of this type. Many people like to play games on the Internet and, yes, there are social media games as well. These games allow gamers to interact with each other and
68、play with or against other gamers. The popular game World of Warcraft is a good example. The final type of social media is websites like Second Life, where people can picture they are in the real world. _18_Social media are different from traditional media. With social media, many individual people
69、in different places create content. Another difference is that people who produce content in social media dont need very special skills._19_ It takes only a few minutes to write a twitter post, for example._20_But whatever you might think, social media is here to stay.A. And social media can be prod
70、uced much faster.B. In general, there are six different types of social media.C. Another type of social media is social networking sites.D. They can also create avatars (化身) and use and create objects.E. Some people think social media is good and some think it is bad.F. In traditional media, people
71、need special skills to produce something.G. Social media are one of the fastest-growing industries in todays world.【答案】16. B 17. C 18. D 19. A 20. E【解析】【分析】这是一篇说明文。介绍了社交媒体的类型和特点。16题详解】根据下文“The first type involves people getting together to work on a project, for example, Wikipedia. ”(第一种是人们聚在一起做一个项目
72、,例如,维基百科。)可知本段对几种社交媒体进行了详细的介绍,所以这里应该进行一个总的介绍一般而言,有六种不同的社交媒体。选项B. “In general, there are six different types of social media.”(一般来说,有六种不同的社交媒体。)与文意相符,故选B。【17题详解】根据下文“These sites allow people to stay in touch with friends, make new ones and join communities. Facebook is an example of this type. ”(这些网站
73、允许人们与朋友保持联系,结交新朋友,加入社区Facebook就是这种类型的一个例子。)可知这里意思是讲述另外一种社交媒体是社交网站,选项C. “Another type of social media is social networking sites.”(另一种社交媒体是社交网站。)与文意相符,故选C。【18题详解】根据上文“The final type of social media is websites like Second Life, where people can picture they are in the real world.”(社交媒体的最后一种类型是像“第二人生”
74、这样的网站,人们可以在这些网站上描绘他们在现实世界中的样子。)可知,接下来可以描述这样的网站的其它作用,选项D. “They can also create avatars (化身) and use and create objects.”(他们也可以创建头像,使用和创建物体。)与文意相符,故选D。【19题详解】根据下文“It takes only a few minutes to write a twitter post, for example.”(例如,写一篇twitter帖子只需几分钟)可知这里意思是社交媒体的内容会创作的更快,选项A.“And social media can be
75、produced much faster. ”(社交媒体可以更快地产生。)与文意相符,故选A。【20题详解】根据下文“But whatever you might think, social media is here to stay”(但不管你怎么想,社交媒体会一直存在。)可知这里意思是有些人认为社交媒体是好的,有些人认为社交媒体是不好的。选项E.“Some people think social media is good and some think it is bad.”(有些人认为社交媒体是好的,有些人认为是坏的。)与文意相符,故选E。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一
76、节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出可以填入空白处的最 佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A honeymoon is supposed to be a chance for connection. However, for Clay and Acaimie, their honeymoon turned into a terrible _21_.One morning in July, Clay and Acaimie arrived at the base of Mount Liamuiga, the high
77、est point on St. Kitts, ready for their first _22_ as husband and wife for adventure.Dressed in T-shirts and sneakers, the couple _23_ their way up. It _24_ them nearly three hours to reach the top of the mount, but the view made it all _25_. The island of St. Kitts extended before them. They may ha
78、ve been tired and _26_ Clays red scarf was all wet. When Clay saw a small road leading into the volcanos _27_, which was very _28_, he decided to make an exploration. After just a few minutes of going down, she told her husband shed wait on the rocks just off the road while he went _29_. A few minut
79、es later, she heard a crash. Clay? she called. _30_. A few minutes later, she heard something weak that could have been a human voice. It was Clay, _31_ help from deep within the crater. Acaimie held the rope tightly and began climbing down. Seeing he was bleeding badly, she was _32_.They were alone
80、 in the volcano without cell service. Without hesitation, Acaimie _33_ her mind, and made a decision to _34_ him out somehow. Acaimie lifted Clay _35_ to his feet, but he had no balance and couldnt support himself. Finally, they _36_ to return to the top. As they made their way home, Acaimie couldnt
81、 support him and _37_ had the upper hand. His falling down made her more scared. Suddenly, “Hello!” Someone called out. “Were here!” she yelled in darkness as two rescuers came into _38_. Fortunately, he was _39_.Clay, here in a St. Kill- hospital, has recovered from most of his injuries. Clay was _
82、40_ at what his wife had done for him.21. A. experimentB. experienceC. arrangementD. application22. A. campB. marchC. climbD. glance23. A. madeB. chasedC. pushedD. forced24. A. costB. sparedC. spentD. took25. A. worthwhileB. wonderfulC. pleasantD. appealing26. A. thirstyB. hungryC. shockedD. sweaty2
83、7. A. ashB. rockC. craterD. valley28. A. visualB. invitingC. splendidD. exceptional29. A. outingB. sightseeingC. exploringD. riding30. A. SilenceB. WhistleC. NoiseD. Cry31. A. caring forB. applying forC. turning forD. calling for32. A. embarrassedB. scaredC. disgustedD. considerate33. A. clearedB. l
84、ostC. readD. cured34. A. driveB. pickC. tryD. drag35. A. stupidlyB. graciouslyC. shakilyD. eagerly36. A. happenedB. meantC. managedD. failed37. A. gravityB. supportC. balanceD. strength38. A. effortB. sightC. focusD. life39. A. healthyB. safeC. luckyD. alive40. A. afraidB. amazedC. confidentD. confu
85、sed【答案】21. B 22. C 23. A 24. D 25. A 26. D 27. C 28. B 29. C 30. A 31. D 32. B 33. A 34. D 35. C 36. C 37. A 38. B 39. D 40. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。新婚夫妇Clay 和Acaimie在攀爬Mount Liamuiga过程中发生了意外, 妻子帮助丈夫克服困难,最终成功返回。【详解】1.考查名词辨析。句意:然而,对于克莱和阿卡米来说,他们的蜜月变成了一个可怕的经历。A.experiment实验;B.experience经历;C.arrangement安排;D.p
86、erformance表演。根据下文讲述的故事可知,此处是指他们的蜜月是一个可怕的经历。故选B。2.考查名词辨析。句意:7月的一天早上,克莱和阿卡米抵达了圣基茨的最高点Liamuiga山的山脚,准备作为夫妻进行第一次冒险攀登。A.camp露营;B.march行军; C.climb攀登;D.glance瞥见。根据“arrived at the base of Mount Liamuiga”可知,他们是要爬山。故选C。3.考查动词辨析。句意:这对夫妇穿着T恤和运动鞋,一路攀爬。A.made制作;B.chased追逐;C.pushed推动;D.forced强迫。根据下文的“to reach the t
87、op of the mount”可知,他们一路向上爬,make ones way“向前”。故选A。4.考查动词辨析。句意:他们花了将近三个小时才到达山顶,但眼前的景色使他们觉得一切都值得。A.cost成本;B.spared匀出;C.spent花费;D.took花费。此处为固定搭配it takes+时间+to do sth,意为“做某事花多长时间”。故选D。5.考查形容词辨析。句意同上。A.worthwhile值得的;B.wonderful精彩的;C.pleasant令人愉快的;D.important重要的。根据转折词but可知,虽然很辛苦,但是眼前的景色使他们觉得一切都值得。故选A。6.考查形
88、容词辨析。句意:他们可能是累了,出了汗克莱的红围巾全湿了。A.thirsty渴的;B.hungry饥饿的;C.shocked惊讶的;D.sweaty出汗的。根据“Clays red scarf was all wet”可知,他们出了很多汗。故选D。7.考查名词辨析。句意:当克莱看到一条通往火山口的小路时,(他觉得)这条路太诱人了,他决定进行一次探险。A.ash灰烬;B.rock岩石;C.crater火山口;D.valley山谷。根据“a small road leading into the volcanos”可知,此处是指通往火山口的小路。故选C。8.考查形容词辨析。句意同上。A.visua
89、l视觉的,视力的;B.inviting诱人的;C.splendid辉煌的;D.exceptional例外的。根据“he decided to make an exploration”可知,这条路太诱人了,所以克莱决定去看看。故选B。9.考查名词辨析。句意:走了几分钟后,她告诉丈夫,她会在路边的岩石上等着,让他去探险。A.outing远足;B.sightseeing观光;C.exploring探索;D.riding骑行。根据前文“he decided to make an exploration”可知,此处是指他接着探险。故选C。10.考查名词辨析。句意:寂静无声。A.Silence寂静;B.W
90、histle口哨;C.Noise噪音;D.Cry哭喊。根据“A few minutes later, she heard something weak that could have been a human voice.”(几分钟后,她听到了微弱的声音,好像是人的声音。)可知,她一开始喊的时候是没有得到回应的。故选A。11.考查动词短语辨析。句意:是克莱,在火山口深处呼救。A.caring for在意; B.applying for申请;C.turning for变得;D.calling for要求。结合下文故事可知克莱受了伤,此处指他在求救,call for help意为“求救”。故选D。
91、12.考查形容词辨析。句意:看到他流了很多血,她吓坏了。A.embarrassed尴尬的; B.scared害怕的;C.disgusted恶心的;D.considerate体贴的。根据“Seeing he was bleeding badly”可知,她吓坏了。故选B。13.考查动词辨析。句意:Acaimie毫不犹豫地理清了思绪,决定以某种方式把他拖出来。A.cleared理清;B.lost失去;C.read阅读;D.cured治愈。前文“she was 12”讲她很害怕,后文“made a decision”讲她做了决定,可知此处是指她理清了思绪。故选A。14.考查动词辨析。句意同上。A.dr
92、ive驾驶;B.pick挑选;C.try尝试;D.drag拖,拽。根据“deep within the crater”可知,因为是在火山口深处,所以是把他拖出去。故选D。15.考查副词辨析。句意:Acaimie摇摇晃晃地把Clay抬了起来,但他失去了平衡,无法支撑自己。A.stupidly愚蠢地;B.graciously亲切地;和蔼地;C.shakily颤抖地,摇晃地;D.eagerly热切地。根据“he had no balance”可知,一个女人抬起一个男人,而且男人失去了平衡,所以是摇摇晃晃地。故选C。16.考查动词辨析。句意:最后,他们设法回到了山顶。A.happened碰巧;B.me
93、ant打算;C.managed设法,完成(困难的事);D.failed失败。根据后文“As they made their way home”(当他们回家时)可知,他们最终成功回到了山顶。故选C。17.考查名词辨析。句意:在他们回家的路上,Acaimie无法支撑他,于是重力占了上风。A.gravity重力;B.support支持;C.balance平衡;D.strength力量。根据后文“His falling down made her more scared.”(他的摔倒使她更加害怕。)可知,地心引力让他摔倒了。故选A。18.考查名词辨析。句意:当两名救援人员出现时,她在黑暗中大叫。A.e
94、ffort努力; B.sight视野;C.focus集中;D.life生命。根据“she yelled in darkness”可知,此时天很黑,原本是没有救援人员的,所以是指当两名救援人员出现时。故选B。19.考查形容词辨析。句意:幸运的是,他还活着。A.healthy健康的;B.safe安全的; C.lucky幸运的;D.alive活着的。根据Fortunately可知,此处是指在遇到救援人员时他还活着。故选D。20.考查形容词辨析。句意:克莱对妻子为他所做的一切感到惊奇。A.afraid害怕的; B.amazed惊奇的;C.confident有信心的;D.confused困惑的。结合语境
95、可知,在没有人帮助的情况下妻子能把他从火山口里救出来,这让他很惊奇。故选B。第卷(50分)注意事项:用0. 5毫米黑色笔迹的签字笔将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。第三部分 语言知识运用第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Id never heard of the yangqin, _41_ 18th century Chinese stringed instrument, until this past Sunday on April 11, 2021, when I had the pleasure of he
96、aring music master Wenzhuo Zhang perform on it in a virtual concert.Wenzhuo, a Chinese native, began her training on the yangqin _42_ she was only 5. At 13, Wenzhuo _43_ (win) a scholarship to the Arts School of Hebei Province; the _44_ (high) competitive program only accepted a single yangqin stude
97、nt every two years. After graduation, she placed first in nationwide auditions and _45_ (admit) into the National Academy of Chinese Theatre Arts in Beijing, _46_ she was awarded her bachelors in yangqin performance in 2005.Wenzhuo performed four pieces, three tracing their _47_ (origin) to centurie
98、s old Chinese composers, and one from the modern era. Needless to say, Wenzhuos performances sounded gorgeous. The yangqin is a unique and beautiful instrument and its sound, _48_ (combine) with Wenzhuos musical ability, allowed the four greatly different pieces to stand together. I believe it serve
99、s _49_ a wonderful introduction to the instrument.It was _50_ (fascinate) to learn about the yangqin and a joy to watch Wenzhuo perform on it from the comfort of my home. It was really quite a relief from my daily care.【答案】41. an 42. when 43. won 44. highly 45. was admitted 46. where 47. origins 48.
100、 combined 49. as 50. fascinating【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了音乐大师张文卓学习扬琴的经历,以及她取得的一些成就。【41题详解】考查冠词。句意:我之前从未听说过扬琴,这是一种18世纪的中国弦乐器,直到2021年4月11日这个周日,我有幸在一场虚拟音乐会中听到了音乐大师张文卓的演奏。instrument是可数名词,在句中是单数,故该空是不定冠词,表示泛指,18th以元音音素开头。故填an。【42题详解】考查连词。句意:温卓是一位土生土长的中国人,5岁时就开始练扬琴。根据空后的she was only 5,可知该空表示“当时候”,需用when引导时间
101、状语从句。故填when。【43题详解】考查动词和时态。句意:13岁时,文卓获得河北省艺术学院奖学金。At 13表示该句是一般过去时,故谓语动词是过去式,win是赢得,其过去式是won。故填won。【44题详解】考查副词。句意:这个竞争激烈的项目每两年只招收一名扬琴学生。该空修饰形容词competitive(有竞争性的),故为副词,high是形容词,高的,highly是副词,表示“很,非常”。故填highly。【45题详解】考查语态和主谓一致。句意:毕业后,她以全国第一的成绩考入北京的中国戏剧艺术研究院,并于2005年获得扬琴表演学士学位。admit是录取,主语she与admit是逻辑上的动宾关
102、系,故该句是被动语态,句子是一般过去时,故谓构成是was done。故填was admitted。【46题详解】考查非限制性定语从句。句意:毕业后,她以全国第一的成绩考入北京的中国戏剧艺术研究院,并于2005年获得扬琴表演学士学位。分析句子结构,该空是非限定性定语从句的关系词,先行词是the National Academy of Chinese Theatre Arts,关系词在从句中作地点状语。故填where。【47题详解】考查名词。句意:文卓演奏了四首作品,其中三首是来自中国几百年前的作曲家,另一首来自现代。该空前面是形容词性物主代词their,它们的,故应填名词,origin是来源,起
103、源,“它们的起源”应为复数,此处需用复数形式origins。故填origins。【48题详解】考查非谓语动词。句意:扬琴是一种独特而美丽的乐器,它的声音与文卓的音乐才能相结合,使四首截然不同的乐曲得以结合在一起。该句主语是its sound,谓语是allowed,因此该空是非谓语动词作状语,combine sth. with sth.为固定短语,意为“将某物和某物结合起来”,sound与combine是被动关系,需用过去分词combined。故填combined。【49题详解】考查介词。句意:我相信这是对乐器的一个很好的介绍。serve as是固定短语,意为“充当,用作”。故填as。【50题详
104、解】考查形容词。句意:学习扬琴是一件令人着迷的事情,在舒适的家中观看文卓的扬琴表演是一种快乐。该句是句型It was+形容词+to do sth.,空处需填形容词作表语,故该空是形容词fascinating。故填fascinating。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加: 在缺词处加一个漏字符号( ),并在其下面写出该加的词。删除: 把多余的词用斜线()划掉。修改: 在错的词
105、下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及修改均仅限一词。2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Dear Terry,How are you recently? Knowing that you are interested in the Tai Chi classes, I am willing to share with you my Tai Chi experience and their benefits.At first, I hesitated to go to the Tai Chi classes holding in Sunshine Sport
106、s and think it was just for old people. However, it was after a few classes when Tai Chi caught my imagination. Gradually, I began figuring on the ancient Chinese culture behind Tai Chi, that is deeply rooted in the Chinese philosophy of yin and yang. Practicing of Tai Chi for a certain time has inf
107、luenced my daily life. My mind has been relaxing in stressful situations, it has also refreshed and energized me a lot.Hopeful, you will experience Tai Chi and enjoy the benefits.Yours,Li Hua【答案】1.theirits2.holdingheld3.thinkthought4.whenthat5.onout6.thatwhich7.删除of8.relaxingrelaxed9.it前加and10.Hopef
108、ulHopefully【解析】【分析】这是一篇应用文。文章讲述了作者的学习太极的体会及带来的好处。【详解】1.考查形容词性物主代词。句意:知道你对太极课程感兴趣,我愿意和你分享我的太极经验和它的好处。根据句中and可知,此处讲述的为太极的好处。所以要用物主代词its。故their改为its。2.考查非谓语动词。句意:一开始,我犹豫是否去参加阳光运动的太极班,以为只有老年人才能参加。分析可知,名词the Tai Chi classes和动词hold为动宾关系,因句中已有谓语hesitate,所以hold要用非谓语动词的过去分词形式。故holding改为held。3.考查时态。句意同上。and为并
109、列词,所以此处think应和谓语hesitate的时态一致,所以要用一般过去时。故think改为thought。4.考查呛到句型。句意:不过,上了几节课后,太极才让我产生了想象力。分析可知,本句使用了强调句型:It + was+被强调部分+ that/who+ 其它。当被强调部分指人时,可以用who,指其它时用that。本句中强调部分为after a few classes,所以用that。故when改为that。5.考查介词。句意:渐渐地,我开始研究太极背后的中国古代文化,它深深植根于中国的阴阳哲学。figure out“弄明白,搞清楚”为固定短语,所以on改为out。故on改为out。6.
110、考查定语从句。句意同上。分析可知,本句逗号之后为非限制性定语从句,从句的主语指代主句整个内容,所以应用关系代词which。故that改为which。7.考查介词。句意:练了一段时间的太极拳影响了我的日常生活。practice“练习”为及物动词,其后直接跟宾语。所以删除介词of。故删除of。8.考查语态。句意:我的大脑在紧张的情况下一直处于放松状态,它也使我精神焕发,充满活力。分析可知,句子主语My mind与动词relax为动宾关系,所以relax要用被动。故relaxing改为relaxed。9.考查连词。句意同上。根据句中also,可知此处与前一个分句之间为并列关系,所以此处加上并列连词a
111、nd,故it前加and。10.考查副词。句意:希望你能体验太极,享受太极带来的好处。分析可知,hopeful在句子作状语,意为“但愿,有希望地”,所以要用副词。故Hopeful改为Hopefully。第二节:书面表达(满分25分)52. 假定你是绵阳南山中学学生李华,你的英国朋友Kate了解到你们学校最近举办了运动会,来信询问你运动会的情况,请你根据以下内容给她写一封回信:1. 运动会的基本情况;2. 运动会最打动你的瞬间;3. 你的收获。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。【答案】Dear Kate,How are you recently? I am deli
112、ghted to receive your last letter, in which you asked about our sports meeting held last month. I am overjoyed to share with you about it since I took an active part in it.The sports meeting was scheduled on April 14 and 15, lasting two days. We had a spectacular opening ceremony. More than 400 stud
113、ents performed the Ghost Walk dance together, which aroused waves of cheers and applause all the way. During the sports meeting, what impressed me most was the moment when we witnessed their love and support. One runner fell down suddenly, another one beside him stopped to pick him up, and then the
114、two rushed to the finishing line together. All the spectators gave them a big thumb.From the meeting, I truly have a thorough understanding of the well-famed saying that unity is power. I also get a message that nothing can defeat you as long as you stick to the end.I wish you all the best.Yours sin
115、cerely,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国朋友Kate写信,介绍学习最近举办的运动会的情况。【详解】1.词汇积累高兴:glad/pleaseddelighted询问:enquire/questionask about举办:carry out/conducthold发生:happen/take place/fall onbe scheduled on鼓掌:applaud/clap ones hands/give applauseapplause2.句式拓展合并简单句原句:We had a spectacular opening ceremony. More
116、than 400 students performed the Ghost Walk dance together, which aroused waves of cheers and applause all the way.拓展句:We had a spectacular opening ceremony,where more than 400 students performed the Ghost Walk dance together, which aroused waves of cheers and applause all the way.【点睛】高分句型1 The sports meeting was scheduled on April 14 and 15, lasting two days.(运用了现在分词作状语)高分句型2 During the sports meeting, what impressed me most was the moment when we witnessed their love and support.(运用了what引导的主语从句)
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有