1、 北京市2022高考英语(新人教版)一轮复习练习手册(36)附详细解析课时作业(三十六)选修8Unit 1 A land of diversity(限时:35分钟)完形填空Pass Your Love OnWaiting for the airplane to take off, I was happy to get a seat by myself. Just then, an air hostess approached me and asked, “Would you mind 1 your seat? A couple would like to sit together.” The
2、only 2 seat was next to a girl with her arms in casts (石膏绷带), a black-and-blue face, and a sad expression. “ 3 am I going to sit there,” I thought immediately. But a soft voice spoke, “She needs help.” Finally, I 4 to move to that seat.The girl was named Kathy. She 5 in a car accident and now was on
3、 her way for 6 .When the snack and juice arrived, it did not take me long to 7 that Kathy would not be able to 8 herself. I considered 9 to feed her but hesitated, as it seemed too 10 to offer a service to a 11 . But then I realized that Kathys need was more 12 than my discomfort. I offered to help
4、her eat, and 13 she was uncomfortable to accept, she 14 as I expected. We became closer and closer in a short period of time. By the end of the five-hour trip, my heart 15 , and the 16 was really better spent than if I had just sat by myself.I was very glad I had reached 17 my comfort zone to sit ne
5、xt to Kathy and feed her. Love 18 flows beyond human borders and removes the fears that keep us 19 . When we 20 to serve another, we grow to live in a larger and more rewarding world.1. A. losingB. changingC. takingD. giving2. A. comfortableB. suitableC. availableD. favorable3. A. No problemB. No wa
6、yC. NowhereD. No doubt4. A. decidedB. wantedC. regrettedD. promised5. A. wasB. would beC. used to beD. had been6. A. treatmentB. travelC. pleasureD. business7. A. knowB. sayC. realizeD. recognize8. A. eatB. feedC. chooseD. support9. A. offeringB. needingC. stoppingD. trying10. A. impoliteB. farC. cl
7、oseD. fast11. A. girlB. neighborC. passengerD. stranger12. A. unusualB. directC. importantD. shameful13. A. whenB. althoughC. sinceD. as14. A. refusedB. wonderedC. criedD. did15. A. had warmedB. had jumpedC. had brokenD. had cheered16. A. lifeB. money C. timeD. energy17. A. belowB. throughC. acrossD
8、. beyond18. A. seldomB. neverC. hardlyD. sometimes19. A. separateB. independentC. silentD. upset20. A. happenB. stretchC. waitD. continue参考答案15 BCBAD610 ACBAA1115 DCBDA1620 CDDAB*结束.单项填空1Eventually he gave in to the wish of the_Aminority BmajorityCaverage Dcommon2His health is improving day by day.I
9、t is quite_that the medicine has a good effect on his disease.Astrange BapparentCcomplex Duncertain3By no means_true that all native speakers of English know their own language very well.Ais that Bthat isCis it Dit is4Who do you guess I am? Sorry,your name_ my mind.Aslipped Bhas slippedChad slipped
10、Dslips 5There is a great deal of evidence_ that music activities engage different parts of the brain.A. indicate B. indicatingC. to indicate D. indicated6Many people think its very difficult to _ a conversation with someone who only says “Yes” and “No”. A. break off B. focus onC. keep up D. listen t
11、o7Jack,did it ever_to you that you would be punished for cheating in the exam?Ahappen Breflect Coccur Dstrike8_earlier online survey showed that _majority of Chinese believe Yuan Longping deserves a Nobel Peace Prize for his contribution to fighting against world hunger.AThe; the BThe; aCAn; / DAn;
12、the9You see,the arrow on the wall_the way to the parking lot.Aannounces BindicatesCdeclares Dsays10The government has_to the outbreak of violence by sending scores of soldiers to police the area.Areacted BcontributedCadapted Dturned11The reason_death was feared was_no man could experience it twice.A
13、why; that Bwhy; becauseCwhy; why Dbecause; that12_there are living creatures in the outer space as those on Earth hasnt been proved until now.AHow BWhenCWhere DWhether13Out of pity,the old lady offered to_the poor homeless child.Aworry about Bbring upCgive up Dtake in14He hasnt got another job yet a
14、nd its not_ that he will for some time.Alikely BeasilyCprobably Dnearly15Can I come and have a look at your new house?Yes,_!Awith pleasure BI like itCI quite agree Dby all means.完形填空A man and his girlfriend were married.All of their friends and family came to partake in the festivities and celebrati
15、ons.In the ceremony,everyone could tell the couples_16_for each other was true.A few months later,the wife came to the husband with a_17_,“I read in a magazine,a while ago,about how we can_18_our marriage,” she offered.“Each of us will write a list of the things that we find a bit_19_with the other
16、person.Then,we can talk about how we can fix them together and make our lives_20_”The husband_21_So each of them went to a_22_room and thought of the things that annoyed them about the other.Then they thought about this question and wrote down what they_23_The next morning,they decided that they wou
17、ld_24_their lists.“Ill start,” offered the wife.She took out her list.It had many items on it,_25_to fill 3 pages.In fact,as she started reading the list of the little annoyances,she noticed that_26_was starting to appear on her husbands face.“Whats wrong?” she asked.“Nothing,”the husband replied,“_
18、27_reading your list.”The wife continued to read_28_she had read all three pages to her husband.“Now,you read your list and then well talk about the things on both of our lists,” she said_29_Quietly the husband stated,“I dont have anything on my list.I think that you are_30_the way that you are.You
19、are lovely and wonderful and I wouldnt want to try and_31_anything about you.”The wife,_32_by his honesty and the depth of his love for her and his_33_of her,turned her head and wept.In life,there are enough times when we are disappointed,_34_and annoyed.We dont really have to go looking for them.We
20、 have a wonderful world that is full of beauty,light and promise.Why_35_time looking for the bad,disappointing or annoying when we can see the wonderful things before us?16A.honesty Binformation Clove Dmarriage17A.question Bproposal Cproblem Ddoubt18A.complete Bimprove Cdestroy Dstrengthen19A.annoyi
21、ng Brelaxing Cdelighting Damusing20A.happier Bfarther Clonger Dricher21A.confused Bworried Crefused Dagreed22A.comfortable Bseparate Csmall Dquiet23A.fit in with Blooked up to Ccame up with Dfaced up to24A.go over Bcarry out Canswer for Dlook for25A.equal Baccurate Cenough Dtemporary26A.anger Bhappi
22、ness Csadness Dsmiles27A.stop Bkeep Cdelay Dappreciate28A.before Buntil Cunless Dafter29A.happily Bmiserably Cslightly Dcautiously30A.wrong Bhonest Chopeful Dperfect31A.tell BchangeCdiscuss Dinterrupt32A.touched BencouragedCfrustrated Dsupported33A.forgiveness BsympathyCacceptance Dunderstanding34A.
23、inspired BexcitedCsatisfied Ddepressed35A.save Bkill Cdevote Dwaste.阅读理解There are many ways of defining success.It is accurate to say that each of us has our own ideas of success to the extent that each of us is responsible for setting our own goals and determining whether we have met these goals sa
24、tisfactorily.Because each of us possesses unique differences in genetic ability and favorable environments in which to express these abilities,it is necessarily true that we must define success broadly.For some people,simply being able to live their life with the least misery and suffering is consid
25、ered a success.Think of the peace of mind of the poor shepherd who tends his sheep,enjoys his simple life with his family in the beauty of nature,and who is respected because he does a good job of achieving the goals expected of him and accepted by his family and his society. On the other hand,it se
26、ems that even though some people appear to be rich in material possessions,many of them seem to be miserable and consider themselves unsuccessful when judged by their own standards of success.Because not all ventures can be successful,one should not set unrealistic goals for achieving success,but if
27、 one has selfconfidence it would be unfortunate to set ones goals at a too low level of achievement.A wise man once said to a young man who was experiencing frustration(失败) with his own professional success,“You do not have to set your goal to reach the moon in order to have success in traveling.Som
28、etimes one can be very successful merely by taking a walk in the park or riding the subway downtown.”The man added,“You have not really failed and spoiled your chances for success until you have been unsuccessful at something you really like,and to which you have given your best effort.”36According
29、to the first paragraph,what is implied as basics in achieving success?AAbility and goals.BGoals and determination.CAbility and environments.DGoals and environments.37Some rich people consider themselves unsuccessful because _Atheir life is busy and miserableBthey havent reached their own standardsCt
30、hey set their goals at a very low levelDthey are not rich in material possessions38From the last paragraph we can tell that _Asuccess means achieving great goalsBsuccess comes from setting great goalsCsuccess means efforts and favorites pay offDsuccess has nothing to do with the distance of your tra
31、vel.短文填词I still remember the winter vacation last year, when I paid a 39.v_ to a mountain village in a suburb of Handan. No sooner had I got off the bus 40._ I was greatly surprised to see all the 41._ (变化). It was better than I had expected. Now every family can drink clean 42.r_ water. The village
32、rs neednt carry water 43._ (自己) any more. Firewood is no longer 44._ (使用) for cooking. Marsh gas, a new cheap clean energy, 45.m_ it very convenient to cook and light. All the families have color TV sets, and 46._ a result they can 47.e_ plays at home. What impressed me most was 48._ the best buildi
33、ng in a village was the school. I hope the mountain village will become better and better.参考答案课时作业(三十六).1.B考查名词辨析。句意:他最终服从了大多数人的意愿。minority少数;majority大多数;average 平均的;common 常见的,共同的。2B考查形容词辨析。句意:他的身体在日渐好转。显然这种药对他的病有很好的疗效。apparent显然的;strange 奇怪的;complex 复杂的;uncertain 不确定的。3C考查部分倒装。否定短语by no means置于句首时
34、,主句部分倒装。此处it作形式主语。4B考查动词时态。句意:你猜我是谁?对不起,我忘了你的名字。slip ones mind被遗忘。根据上下文语境应该用现在完成时。5B考查非谓语动词。indicate意思是“预示,显示”,和其逻辑主语evidence为主谓关系,也就是说evidence是indicate的动作发出者,所以用现在分词表示主动。6C考查短语辨析。句意:许多人认为要跟只会说“是”或者“不是”的人维持一段对话很难。break off意为“折断”;focus on意为“集中于”;keep up意为“保持,继续,跟上”; listen to意为“听”。根据句意可知C项正确。7C考查习惯用法
35、。It occurs/occurred to sb.that某人突然想起8D考查冠词用法。第一空表示“一项早期网上调查”用an;第二空the majority of意为“大多数”。9B考查动词辨析。announce宣布,述说,播报;declare宣布,声明,断言;indicate表明,指出,预示,象征。这里是指“墙上的箭头指明”,故选B。10A考查动词辨析。react to反应,影响;contribute to贡献;adapt to适应;turn to 求助于。此处表示“政府作出反应”,所以选择A。11A考查固定用法。The reason whyis that“的原因就是”,why引导定语从句
36、,that 引导表语从句。12D考查名词性从句。句意:外太空是否存在像地球上一样的生物现在还不能证实。whether引导主语从句。13D考查动词短语辨析。根据句意,这里表示“收留”,故用take in。worry about为担心;bring up教育,抚养;give up放弃。14A考查固定句型。likely意为“很可能”,Its likely that意为“很有可能”;easily意为“容易地”;probably是副词,意为“大概,或许”;nearly意为“差不多,几乎”。句意:他还没找到另一份工作。他在短期内得到一份工作是不可能的。故A项正确。15D考查情景交际用语。根据语境,问句是提出
37、请求而非建议,故不能选A, with pleasure是对建议的回答,意为“当然了,很乐意”,选项B和C不恰当。故选择D项, by all means(一定,务必)表示肯定回答,符合句意。.生活中总是有许多令人失望、沮丧和烦恼的时候,但当我们的生活很美好时,为什么要浪费时间去自寻烦恼呢?16C根据下文内容可知,此处表示“每个人都能看出他们对彼此的爱是真诚的”。17B本空后面的部分是妻子给丈夫提议的内容,因此答案选B,proposal意为“提议,建议”。18D结合下文可知,妻子在杂志上读到的是关于如何巩固婚姻的文章,故答案选D,strengthen意为“加强,巩固”。19A依据语境,在一张纸上写
38、的内容应该是对方使自己不愉快的事,故答案选A,annoying意为“恼人的,使人烦恼的”。下文“that annoyed them about the other”也有提示。20A商量解决问题的目的是使生活更幸福,因此答案选happier。21D由“So each of them went to a _ room and thought of the things that annoyed them about the other.”可知,丈夫同意了妻子的提议。22B根据语境推断,此处指夫妻俩各自走向不同的房间去想对方的缺点。23C接着他们都在思考这个问题,并且把他们想到的都写下来。fit i
39、n with适合,与一致;look up to尊敬,尊重;come up with想出,提出;face up to敢于面对。24Ago over查看,细看;carry out执行,实施;answer for对负责;look for寻找,期待。第二天早上,他们决定看看彼此写的缺点。25C既然“It had many items on it”,那么应该是“足足写满了三页”。26C由下文“Whats wrong?”可推断,此处表示“丈夫的脸上显得有些悲伤”。27B根据“Nothing”以及下文“The wife continued to read”可知,此处表示“继续念吧”。28B妻子又接着念,一直
40、把整整三页内容向丈夫念完。29A依据上文内容,妻子向丈夫提议双方各自写出对方的小毛病,目的是使他们的生活更幸福,因此,当她说“现在该你念了,然后我们谈谈所列举的缺点”这句话时,心情是很高兴的。happily“高兴地,愉快地”;miserably痛苦地,悲惨地;slightly轻微地,稍微地;cautiously谨慎地,小心地。30D由“I dont have anything on my list.”可推知“丈夫觉得妻子这样就很完美了”,因此答案选D。31B丈夫觉得妻子很完美,所以他不想尝试来改变她。32A由“turned her head and wept”可知,妻子被丈夫的诚实和对她深深的
41、爱所“感动”,因此答案选A。33C因为丈夫没有写妻子的任何缺点,也不想让妻子为自己改变什么,由此可知,丈夫接纳了妻子的全部。34D根据连词连接成分对等可知此处选depressed,意为“沮丧的,消沉的”。inspired激动人心的;excited兴奋的;satisfied满意的。35D由“We have a wonderful world that is full of beauty,light and promise.”可知,该处表示“我们不必浪费时间”,因此答案选waste。.在本篇文章中,作者从不同的角度定义了成功。36C推理判断题。由文章第一段的最后一句可知,因为我们每个人拥有的遗传的
42、能力和有利的环境不同,所以我们对成功的定义很宽泛。由此可以推断,作者认为能力和环境是取得成功的基本条件。37B细节理解题。文章第二段倒数第二句指出,有的人已经很富有了却认为自己不成功,这是因为他们是根据自己的目标判断成功与否的。38C推理判断题。文章最后一句指出,在没有尽全力做自己喜欢的事而失败之前,失败都不算是真正的失败,由此可推知,C项正确。.39.visit40.than41.changes42.running43themselves44.used45.makes46.as47enjoy48.that (5) 充分发挥你的想象力,写一篇100词左右的文章。题目为My Dream Hous
43、e。内容包括以下几点: 1 房子由什么建成; 2 有什么优点(如:不怕水火、保温隔热、随处移动等); 3 家具,能源。 参考范文One Possible Version My Dream House My dream house is made of a kind of special paper, which cant be easily destroyed by floods or fires. When floods hit our area, it can float on the surface of the water. And all the doors will be clos
44、ed at once. The furniture in the house is also made of special materials, which cant be broken, either. Our house can keep us warm in winter and cool in summer. We use solar energy instead of traditional fuels, so our house is environmentally friendly. Made of paper, it is so light that it can move to anywhere you like, whats more, it has wheels and wings. Such is my dream house. 9