1、新都区2021届高三毕业班摸底测试英语试题本试卷分选择题和非选择题两部分。第卷(选择题)1至8,第卷(非选择题)9至10页,全卷共10页;满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1. 答题前,务必将姓名、考场号、座位号填写在答题卡规定的位置上,并将考生条形码粘贴在规定的位置上。2. 答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其他答案标号。3. 答非选择题时,必须使用0.5毫米黑色墨迹签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置上。4. 所有题目必须在答题卡上作答,在试题卷上答题无效。5. 考试结束后,只将答题卡交回。第卷(100分)第一部分 听
2、力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man want to do?A. Send mail to Sally. B. Contact Mary. C. Get Marys address.2. How long will it take the w
3、oman to reach Beijing by train?A. 5 hours. B. 7 hours. C. 10 hours.3. What are the speakers mainly talking about?A. A new dress. B. The weather. C. A recent event.4. What can we learn about the mans new roommate?A. He really likes potatoes.B. He is fond of watching TV.C. He seldom visits his parents
4、.5. What is the man looking for?A. Gloves. B. Bus tickets. C. A pen.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6至7题。6. When will Mr. Miller pick up the speakers?A. At 9:00 am. B. At 2:00 p
5、m. C. At 5:00 pm.7 Where will the speakers be at 6:00 pm?A. In the hotel. B. On the banana farm. C. In the butterfly park.听下面一段对话,回答第8至10题。8. Who is the woman?A. An architect. B. A composer C. A gallery worker.9. How did the man know about the gallery?A. From his friend. B. From a website. C. From a
6、 magazine.10. What does the man think of the exhibition?A. He didnt like it at all. B. He liked the video a lot. C. He found the paintings great.听下面一段对话,回答第11至13题。11 What will the woman do on Saturday?A. See a film. B. Do the housework. C. Visit her parents.12. When did the mans family move to the U
7、S?A. Before he was born.B. When he was a young child.C. When he was a teenager.13. What do we know about boys in Indian families?A. They dont help with the housework.B. Theyre expected to work at an early age.C. They must take care of their sisters.听下面一段对话,回答第14至16题。14. Where does Dr. Gucci work?A.
8、In Paris. B. In London. C. In Bergamo.15. When will Mr. Wilkinson leave for the airport?A. At about 6:30 am. B. At about 5:30 am. C. At about 4:15 am.16. With whom will Mr. Wilkinson have lunch on Monday?A. Gavin. B. Gianni Riva. C. Mr. Brown.17. What is Linda most probably?A. A secretary. B. A tour
9、 guide C. A saleswoman.听下面一段独白,回答第17至20题。18. What is the passage mainly about?A. The origin of advertising.B. The prosperity of advertising.C. The importance of advertising.19. Whats the financial source of the mass media?A. Advertisements. B. The private businesses. C. The local governments.20. Wha
10、t does the speaker talk about at the end of the passage?A. Ways of advertising.B. The popularity of advertisements.C. Peoples opinions on advertising.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ABrisbane is an exciting city, voted as one of the most livea
11、ble cities in Australia. Its fine food will make you hate to leave. Here are four famous restaurants.Kingsley Steak Crab HouseLocated on the waterfront of the Brisbane River with views of the Story Bridge, Kingsleys Steak & Crab House supplies an incomparable ideal setting for lunch or dinner. With
12、impressive views and a combination of both indoor and outdoor seating, it attracts a lot of tourists to have a unique dining experience here. It also offers fresh seafood, including Alaska king crabs, high-grade wine and friendly staff.Rates per person: $35Moo moo The Wine BarMoo Moo The Wine Bar is
13、 an award-winning chain of lakeside dining sites. Originally, it was founded in 2005 by Steven Adams, a well-known chef. MooMoo has since claimed many awards, including Queenslands Best Steak Restaurant 2008, Gold Riverside Restaurant of the Year 2007, and Gold Coasts Best Steak Restaurant.Rates per
14、 person: $40-$45Jellyfish RestaurantThe beautiful views over the Brisbane River are just a starter to come from Jellyfish Restaurant. Its aim is to source and serve fishes of 8 species daily, to learn and understand the texture and qualities of each species and recommend the best way to cook to its
15、customers and serve for the fine experience.Rates per person: $30-$45Tibetian kitchenFor a fine dining experience in Brisbane, it is hard to go past Tibetian Kitchen founded by the award-winning well-known chef Matt Moran. With a beautiful setting on the bank of the Brisbane river, Tibetian Kitchen
16、is all about beautifully presented dishes which look like pieces of perfect artwork. This is what Tibetian Kitchen differs from other restaurants above.Rates per person: $35-$451. What can we learn about MooMoo The Wine Bar?A. It is competitive in price.B. It is famous for its steak.C. It has a favo
17、rable location.D. It has a history of about ten years.2. Which will you choose if you intend to learn some cooking skills?A. Kingsleys Steak Crab HouseB. Moo Moo The Wine BarC. Jellyfish RestaurantD. Tibetian Kitchen3. How is Tibetian Kitchen different from other restaurants mentioned in the text?A.
18、 Its environment is elegant.B. Its food rates are much lower.C. Its chefs have won many awards.D. Its food presentation is rather pleasing.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】这是一篇应用文。布里斯班是一个向往的城市,被选为澳大利亚最适宜居住的城市之一。那里的美食会让你舍不得离开。文章主要介绍了这里四家著名的餐馆。【1题详解】细节理解题。根据Moo moo The Wine Bar部分中MooMoo has since claimed many aw
19、ards, including Queenslands Best Steak Restaurant 2008, Gold Riverside Restaurant of the Year 2007, and Gold Coasts Best Steak Restaurant.可知MooMoo已经获得了许多奖项,包括昆士兰2008年最佳牛排餐厅,2007年黄金河畔餐厅,和黄金海岸最佳牛排餐厅。由此可知,MooMoo The Wine Bar的牛排很有名。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Jellyfish Restaurant部分中Its aim is to source and serve
20、fishes of 8 species daily, to learn and understand the texture and qualities of each species and recommend the best way to cook to its customers and serve for the fine experience.可知其目标是每天收集和供应8种鱼类,学习和了解每种鱼类的质地和品质,并向顾客推荐最佳的烹饪方法和服务,以获得良好的体验。由此可知,如果你想学习一些烹饪技巧,你可以选择Jellyfish Restaurant。故选C。【3题详解】细节理解题。根
21、据Tibetian kitchen部分中With a beautiful setting on the bank of the Brisbane river, Tibetian Kitchen is all about beautifully presented dishes which look like pieces of perfect artwork. This is what Tibetian Kitchen differs from other restaurants above.可知在布里斯班河岸边的一个美丽的位置,Tibetian厨房呈现的菜肴都是精美的,看起来像一件件完美的艺
22、术品。这就是Tibetian Kitchen与上述其他餐厅的不同之处。由此可知,Tibetian Kitchen与文中提到的其他餐厅的不同之处在于它的食物呈现的方式相当令人满意。故选D。BA star athlete at the college where I work recently stopped by my office. After committing a few unforced errors during a weekend match, she suffered severely by self-criticism.This student, like many I tea
23、ch, strongly believes she should be able to control the outcomes of her life by virtue of her hard work. In her mind, “Nothing can stop me but myself”. So when these students fall short of what they imagine they should accomplish, they are filled with self-blame, reasoning, “If my accomplishments ar
24、e mine to control, my failures must be entirely my faults, too”, which makes it extremely difficult for them to move on.We often owe young adults struggling with failure to their parents overprotection of them from discomfort. But there is another factor at play: a message transmitted by indulging (
25、纵容的) parents who have falsely promised them that they can achieve anything if they are willing to work for it. However, the cruel reality of life is that you can do everything in your power and still fail. Then what should be done to help?Psychologists Luthar and Kumar urge parents and teachers to s
26、pend time helping students find purpose, or goals they genuinely love to pursue and that make an impact on the world, which may help them gain greater life satisfaction and become more psychologically mature. Besides, instead of allowing our kids to beat themselves up when things dont go their way,
27、we might all question a culture where one is considered lazy without full devotion. The point is to remind them that life has a way of sucker-punching (出其不意) us when we least expect it. Its often the people who learn to say “stuff happens” who get up the fastest.4. What does the underlined phrase “b
28、y virtue of” in paragraph 2 mean?A. in addition toB. in spite ofC. by means ofD. for fear of5. The author believes that young adults find it hard to struggle with failure because _.A. they are not taught how to deal with difficultiesB. they are short of the ability to handle failureC. they are under
29、 the protection of their parentsD. they are misled by their parents false message6. What did psychologists Luthar and Kumar urge parents and teachers to do?A. To teach students how to avoid faults.B. To lead students to set their truly loved goals.C. To help students to discover a path to success.D.
30、 To allow kids to blame themselves.7. What can be inferred from the passage?A. Students dont care about failure at all.B. Students are sure to succeed if they try their best.C. Students should bear all the failures on their own.D. Students with positive attitudes can move on more easily.【答案】4. C 5.
31、D 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章阐述了很多学生因为一些失败而自我批评,但现在年轻人很难与失败作斗争是因为其父母对他们的过度保护。心理学家认为老师和家长应该帮助他们找到自身的目标,对世界造成影响,这样可以提高他们生活的满意度并使得他们心理上变得更成熟。【4题详解】词义猜测题。第二段第2句提到“In her mind, “Nothing can stop me but myself”.”这名学生认为没有什么能够阻止自己除了她自己之外。换句话说,这名学生觉得自己可以通过自己的努力掌握自己的结果。由此推知,划线词组by virtue of 意为“通过”。A. in addit
32、ion to除之外;B. in spite of尽管,不顾;C. by means of通过;D. for fear of以免,以防。故选C。【5题详解】细节理解题。第三段第1、2句提到“We often owe young adults struggling with failure to their parents overprotection of them from discomfort. But there is another factor at play: a message transmitted by indulging (纵容的) parents who have fals
33、ely promised them that they can achieve anything if they are willing to work for it.”通常情况下我们把年轻人和失败作斗争归因为父母对他们的过度保护,更主要的原因是因为父母的纵容让年轻人以为只要愿意为之奋斗就能取得成就。由此可知,现在的年轻人很难与失败作斗争,因为他们被父母的错误信息误导了。故选D。【6题详解】细节理解题。第四段第一句提到“Psychologists Luthar and Kumar urge parents and teachers to spend time helping students
34、find purpose, or goals they genuinely love to pursue and that make an impact on the world, which may help them gain greater life satisfaction and become more psychologically mature.”心理学家提出家长和老师可以帮助学生找到自己的目的,或者他们想要追求的目标,这样可以帮助他们提高生活的满意度,使得他们心理上变得更加成熟。由此可知,心理学家建议要指引学生设置他们真正热爱的目标。故选B。【7题详解】推理判断题。第一段第二句
35、提到“After committing a few unforced errors during a weekend match, she suffered severely by self-criticism.”当她在周末的比赛中犯了错误后,她进行了严格的自我批评,故A项错误。第三段第二句提到“But there is another factor at play: a message transmitted by indulging (纵容的) parents who have falsely promised them that they can achieve anything if
36、they are willing to work for it.”纵容的父母给孩子错误的信息是只要努力就能成功,而事实并不如此,故B项错误。最后一段心理学家提到老师和家长要帮助学生们找到自己的目标,说明学生不能只靠自己的努力承受所有的失败,故C项错误。最后一段最后一句提到“Its often the people who learn to say “stuff happens” who get up the fastest.”那些说着“事情就是这样”的人能够更快的站起来,说明心态更好的人能恢复的更快,D项符合文意,故选D。【点睛】依据逻辑推理猜测词义:运用逻辑推理猜测词义是使用最广考查最多也最
37、易失分的猜词方式。要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文中相关的词汇并结合具体的语境,从形式和内容上把握语言之间的内在联系,理顺语言之间的逻辑关系,进而达到猜词的目的。在第1小题中,可以根据该划线词所在的上下文语境来推测其意义。第二段第2句提到“In her mind, “Nothing can stop me but myself”.”这名学生认为没有什么能够阻止自己除了她自己之外。换句话说,这名学生觉得自己可以通过自己的努力掌握自己的结果。由此推知,划线词组by virtue of 意为“通过”。A. in addition to除之外;B. in spite of尽管,不顾
38、;C. by means of通过;D. for fear of以免,以防。故选C。CNew York Governor Andrew Cuomo has signed an order allowing online marriages, as many weddings are cancelled under lockdown restrictions.From now on, people in the US state will be able to apply for marriage licences remotely and clerks allowed to conduct c
39、eremonies onlineMr Cuomo joked that the decision meant there was now “no excuse” for couples not to tie the knot.“You can do it by Zoom. Yes or no?” he said in his briefing on Saturday.The decision comes after New York state extended lockdown measures until May 15. More than 13,000 people have died
40、of coronavirus in New York city alone.Social media reaction to the decision was mixed. Some questioned why couples would choose to hold weddings when their families and friends are unable to join them, or criticised the governor for not prioritising other decisions. But others pointed out that durin
41、g a pandemic (流行病), marriage could offer practical benefits, such as allowing couples to share health insurance coverage.New York isnt the first place to turn to the internet to offer a legal solution. The United Arab Emirates (UAE) recently announced that citizens and residents would be allowed to
42、get married online, after the justice ministry created a website for couples to submit required documents. A virtual ceremony, complete with a registrar and witnesses, can then take place. Similar measures have been introduced in the US state of Colorado, where couples are being allowed to apply for
43、 marriage licences online.Meanwhile, one county in Ohio is allowing people to obtain marriage licences online in limited circumstances, such as when one of the partners is a health care worker, suffers from a serious illness or has health insurance issues.8. Why was an order allowing online marriage
44、 signed by New York governor?A. Because people preferred to apply for marriage license online.B. Because under lockdown restrictions, many weddings cant be held.C. Because there was no excuse for couples not to get married.D. Because it was new fashion to conduct wedding ceremonies virtually.9. What
45、 is social media reaction to the decision?A. All people are in favor of the decision.B. No one except young people likes the decision.C. Not all people are for the decision.D. All people are against the decision.10. Which state in the US has introduced similar measures as New York?A. California.B. O
46、hio.C. Florida.D. Colorado.11. Which statement is wrong according to the passage?A. In New York all people can apply for marriage licenses online.B. In Colorado all people can apply for marriage licenses online.C. In Ohio all people can apply for marriage licenses online.D. In New York state people
47、have to stay home until May 15.【答案】8. B 9. C 10. D 11. C【解析】这是一篇夹叙夹议文。本文主要叙述了,美国许多婚礼都因为疫情封城隔离而取消。纽约州州长安德鲁科莫发布了一项行政令,允许纽约居民远程获得结婚证。也有其他城市和地区发布类似措施,社会媒体对此褒贬不一。【8题详解】细节理解题。根据本文第一段“New York Governor Andrew Cuomo has signed an order allowing online marriages, as many weddings are cancelled under lockdown
48、 restrictions.(纽约州州长安德鲁科莫签署了一项允许网上结婚的政令,因为许多婚礼由于封城隔离而取消)”可知,因为疫情期间封城,所以很多现场婚礼不得不取消了。因此,纽约州长签署了允许网上结婚的命令是因为B项“Because under lockdown restrictions, many weddings cant be held.( 因为在封城隔离的情况下,很多婚礼都不能举行。)”符合题意。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第六段“Social media reaction to the decision was mixed. Some questioned why coup
49、les would choose to hold weddings when their families and friends are unable to join them, or criticised the governor for not prioritising other decisions.(社交媒体对这一决定反应不一,一些人质疑,为什么夫妇会选择在家人和朋友无法参加的情况下举行婚礼,或者批评州长没有优先考虑其他决定。)”可知,社会媒体对于纽约州州长安德鲁科莫签署了一项允许网上结婚的命令,反应不一,甚至有人提出一些质疑。因此,社会媒体对这个决定的反应是C项“Not all p
50、eople are for the decision.(不是所有的人都支持这个决定)”符合题意。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据本文第五段“Similar measures have been introduced in the US state of Colorado, where couples are being allowed to apply for marriage licences online. (美国科罗拉多州也出台了类似的措施,允许夫妇在网上申请结婚证)”可知,科罗拉多州也出台了类似的措施,允许夫妇在网上申请结婚证。因此,D项“Colorado(科罗拉多州)”出台了
51、与纽约类似的措施”符合题意。故选D项。【11题详解】细节理解题。根据本文最后一段“Meanwhile, one county in Ohio is allowing people to obtain marriage licences online in limited circumstances, such as when one of the partners is a health care worker, suffers from a serious illness or has health insurance issues (与此同时,俄亥俄州的一个县,允许人们在有限的情况下可以通
52、过网络获得结婚证,比如伴侣中的一方是医疗工作者、患有重病或有健康保险问题)”可知,在俄亥俄州的一个郡,人们在一些特殊情况,比如伴侣中的一方是医疗工作者、患有重病或有健康保险问题的情况下,可以通过网络获结婚证。因此,根据本文C项 “In Ohio all people can apply for marriage licenses online(在俄亥俄州,所有人都可以在网上申请结婚证)”是错误的,符合题意,故选C项。DShinrin-yoku means “forest bathing”. Forest bathing doesnt mean you take bath in the fore
53、st; rather, you simply go for a walk in the woods or a city park, where you slacken by using all your senses to experience nature.Yoshifumi Miyazaki, from Chiba University, is among a growing number of scientists who have begun studying the science behind the effects of nature on human health. In hi
54、s book Shinrin-yoku: The Japanese Art of Forest Bathing, Miyazaki explains the techniques of forest bathing.Miyazaki has an interesting theory about why shinrin-yoku is so effective. He points out that for more than 99.99% of the time, humans have lived in a natural environment. In fact, in 1800, on
55、ly 3% of the worlds population lived in cities, and by 2019, this figure reached 54%. This is only going to get worse; officials predict that by 2050, 66% will live in cities.This suggests we live in our modern society with bodies that are still used to the natural environment, he writes in the book
56、, because “genes cannot change over just a few hundred years”. The science behind the research studies he presents in the book makes a convincing case that forest bathing is an effective method for reducing stress in todays world.Now city planners are becoming increasingly aware of the importance of
57、 nature and are creating new kinds of “parks” out of empty spaces. Therere also more city gardens where people can grow vegetables. For kids, kitchen gardens in schools are becoming popular. As Miyazaki stresses, you dont have to find a formal park or garden to practice shinrin-yoku. Instead, you ca
58、n enjoy the effects of nature wherever therere plants.Better yet, he says, we can bring nature closer to where we spend most of our time. Miyazakis research has shown that just increasing the amount of plants in a room can affect the relaxation benefits of the room. Whats more, even when people simp
59、ly look at flowers, their bodies relax and stress levels decrease.12. What does the underlined word in Paragraph mean?A. Behave.B. Entertain.C. Predict.D. Relax.13. How does the author mainly develop the third paragraph?A. By giving examples.B. By listing figures.C. By making remarks.D. By presentin
60、g research findings.14. Why does forest bathing work effectively according to Miyazaki?A. Human genes can change easily.B. Nature is part of the modern society.C. Human bodies are accustomed to nature.D. People can always calm down in nature.15. Which of the following will Miyazaki agree on forest b
61、athing?A. It is easy to operate.B. It is meant for gardeners.C. It is unaffordable in the city.D. It is inconvenient to practice.【答案】12. D 13. B 14. C 15. A【解析】这是一篇说明文。文章介绍了日本一位科学家提出一种名为Shinrin- yoku的“森林浴”活动,因为增加与自然的接触对人的身心健康是有利的。【12题详解】词句猜测题。 分析“you simply go for a walk in the woods or a city park,
62、 where you slacken by using all your senses to experience nature ”,可知,where引导定语从句,先行词为woods or parks, slacken为从句中谓语动词,此定语从句的意思是:在森林或者公园,通过用你的一切感官感受自然,可以slacken,再根据最后一句话“Whats more, even when people simply look at flowers, their bodies relax and stress levels decrease. ”,可知接触自然可以放松。再结合选项可知,slacken的意思
63、是“放松”,故选D项。【13题详解】推理判断题。第三段中为了说明城市人口占比的变化情况,列举了1800年、2019年及预测的2050年的百分比数值,使用的是列数字的说明方法。故选B项。【14题详解】推理判断题。根据第四段“This suggests we live in our modern society with bodies that are still used to the natural environment, he writes in the book, because “genes cannot change over just a few hundred years”.可知
64、,虽然我们生活在城市,但是身体还是习惯自然环境,而且基因中对于自然的适应性几百年里是不会变化的。而森林浴这种形式对身心健康有益,正是因为人类的身体还适应于生活在自然环境中。C选项 “人体适应于自然中”符合文意。故选C项。15题详解】推理判断题。从最后一段可知,森林浴这一形式并不难做到,只要在房间里增加些植物就能奏效,甚至当人们看到花朵时压力都会下降。A选项“这操作起来很容易”符合文意。故选A项。第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。If You Cant Fall Asleep When Your Head
65、Hits the Pillow. Heres What to Do Schedule Worry TimeJust as you schedule time to see friends or get a massage do the same with your worries, _16_ In addition to writing down whats worrying you, create at least one action item you can do to help deal with the issue. Thinking through those potential
66、stressors earlier in the day should help ease how much you worry about those things when your head hi is the pillow.Create a Routine to Power Down Your Brain_17_ Not true. Modern busy living has created so much stimulation (刺激) in the day that brains now operate at super-fast speed. If you dont give
67、 them time to rest; theyll continue going at that speed at bedtime. At least 30 minutes before you go to bed start your probed preparations and then do something relaxing. Keep it consistent, and youll train your body to expect sleep after that relaxation period.Keep a Gratitude ListNow that youve t
68、hrown away your worries, replace the void (空白) where those negative thoughts once lived with positive ones by starting a gratitude journal. The impact of I hose positive thoughts is greater when you write them down, _18_Practice 4-7-8 BreathingDeep breathing is so effective for sleep. In order to ge
69、t to sleep,your heart rate needs to slow down. _19_ Practice 4-7-8 breathing before you go to bed: Inhale (吸气) for a count of four, hold for seven counts,and then blow out for eight counts._20_As you lie in bed, relax all of your muscles one by one, starting at your toes and ending at your head. Not
70、 only is this incredibly relaxing,as the name implies, it also forces you to think about the physical parts of your body, directing your attention away from whatever is stressing you. A. Exercise Right Before BedB. Do Progressive Muscle RelaxationC. Consider the relaxing effects of positive thoughts
71、 on your mind.D. Schedule a consistent time every day to write down those worries on paper.E. Most people assume that sleep is like breathing your body will just do it.F. And breathing techniques are one of the most effective ways to achieve his goal.G. So try spending a few minutes each night listi
72、ng several things youre grateful for.【答案】16. D 17. E 18. G 19. F 20. B【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了如何应对睡不着觉的几点建议。【16题详解】根据空后的“In addition to writing down whats worrying you, create at least one action item you can do to help deal with the issue.”可知,除了写下让你担心的事情,你还需要至少制定一个行动计划来帮助解决这个问题,“In addition to writing
73、down whats worrying you”表明此处会提到把令你担心的事情写下来,故D项(每天安排一个固定的时间把这些担心写在纸上)符合语境。【17题详解】根据本段标题及内容可知,本段主要讲的是是睡前让大脑放松很重要,空后的“Not true.”表明此处会提到一个关于睡眠的错误观点,故E项(大多数人认为睡眠就像呼吸一样,你的身体就会这样做)符合语境。【18题详解】根据空前的“The impact of I hose positive thoughts is greater when you write them down,”可知,当你把积极的想法写下来时,它的影响更大,此处举例说明一种积极
74、的想法,故G项(所以试着每晚花几分钟列出你感激的事情)符合语境。【19题详解】根据本短标题“Practice 4-7-8 Breathing”可知,本段主要讲的是呼吸技巧,此处承接这一话题,故F项(呼吸技巧是实现目标最有效的方法之一)符合语境。【20题详解】此处为本段小标题,根据本段内容,特别是“As you lie in bed, relax all of your muscles one by one”可知,本段主要讲的是肌肉放松,故B项(做渐进式肌肉放松)符合语境。【点睛】在七选五的解题过程中,一定要注意空格前后出现的in addition(to),besides, except, an
75、d, so等词,这些词的暗示往往是重要线索,例如本篇第1题,根据空后的“In addition to writing down whats worrying you, create at least one action item you can do to help deal with the issue.”可知,除了写下让你担心的事情,你还需要至少制定一个行动计划来帮助解决这个问题,“In addition to”意思是“除了”,这表明此处会提到把令你担心的事情写下来,故D项(每天安排一个固定的时间把这些担心写在纸上)符合语境。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(
76、共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和)中选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I glanced at the magazine covers while paying for some goods. Then _21_ Taraji P. Henson confidently on the cover of a magazine. The heading _22_ “All I can be is me.” Considering that I run a non-profit organization _23_ po
77、sitive perception (认识) of the body and encouraging people to accept their bodies, Im _24_ about that it took me so long to know it.I used to make _25_ on my mom that she looked young for her age; her skin didnt have lots of _26_, and she had few age spots. But I suddenly realized with a _27_ eye tha
78、t day that I had been _28_ forcing a young value system on my mom. So _29_ for telling her that, and she accepted with a smile.I want my mom to grow old, feel the _30_ to age and enjoy everything during the process. Its privilege to grow older. _31_, we lose sight of this when we are _32_ with count
79、less perfect pictures of aging women and anti-aging fever. The phenomenon _33_ a larger cultural problem that the perfected and forever _34_ appearance has become the norm (规范)or _35_ the popular norm.Now I value the _36_ older women have acquired through their life experiences. I believe we need to
80、 celebrate them for what theyve _37_ in life. I want to see older women _38_ as themselves with loose skin, grey hair and everything else that comes.Wanting to be _39_ to others isnt a bad want, but our cultures addiction to staying young has destroyed an entire age group of women. To restate the ma
81、gazines _40_, let women actually be themselves.21. A. noticedB. thoughtC. admiredD. watched22. A. wroteB. readC. showedD. concluded23. A. learningB. promotingC. influencingD. representing24. A. pleasedB. satisfiedC. worriedD. embarrassed25. A. appealsB. donationsC. responsesD. comments26. A. wrinkle
82、sB. marksC. scarsD. blackheads27. A. cautiousB. sharpC. freshD. cold28. A. deliberatelyB. aimlesslyC. abruptlyD. unintentionally29. A. sighedB. apologizedC. scaredD. complained30. A. freedomB. urgeC. dutyD. risk31. A. BesidesB. ThereforeC. OtherwiseD. However32. A. surroundedB. crowdedC. frozenD. bu
83、ried33. A. describesB. worsensC. indicatesD. handles34. A. confidentB. youthfulC. fashionableD. gentle35. A. at lengthB. at lastC. at leastD. at most36. A. beautyB. honorC. peaceD. wisdom37. A. lostB. abandonedC. experiencedD. changed38. A. show upB. show offC. hold onD. hold back39. A. importantB.
84、similarC. attractiveD. unique40. A. coverB. headingC. themeD. picture【答案】21. A 22. B 23. B 24. D 25. D 26. A 27. C 28. D 29. B 30. A 31. D 32. A 33. C 34. B 35. C 36. D 37. C 38. A 39. C 40. B【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。作者由一本杂志封面的文字联想到自己和妈妈之间发生的关于变老的故事,醒悟到女人应该接受和享受变老的过程,呼吁让女人们做她们自己。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:然后我注意到Ta
85、raii P. Henson 自信地出现在杂志的封面上。A. noticed注意到;B. thought思考;C. admired羡慕,钦佩;D. watched观看。根据前文的“I glanced at the magazine covers while paying for some goods.”可知,作者一边买单一边瞥了杂志封面,所以是注意到了杂志封面的Taraii P. Henson。故选A项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:说明文字写着:我所能做的就是做我自己。A. wrote写作;B. read阅读,写着;C. showed展示;D. concluded下结论。根据后面的双
86、引号可知,“All I can be is me.”是写在封面上的文字;表示物体上面写着文字应该用read。故选B项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:考虑到我在经营一家非营利性机构,旨在提升人们对于身体的积极认识,鼓励人们去接受自己的身体。A. learning学习;B. promoting促进;C. influencing影响;D. representing代表。根据表示并列的and及后面的encouraging可知,设空处表达的意思应该跟encouraging含义接近,只有B选项符合。故选B项。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:我有点难为情,我花了很长时间才认识到这点。A. p
87、leased开心的;B. satisfied满足的;C. worried担忧的;D. embarrassed尴尬的。根据后文“it took me so long to know it”可推断,作者对于自己花了很长时间才认识到要做自己这件事,感到难为情。故选D项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:我过去常常评论我妈妈,在她所在的年龄段,她看起来很年轻。A. appeals魅力;B. donations捐赠;C. responses回应;D. comments评论。分析句子成分可知,“that she looked young for her age”是对设空处的解释说明,“在她所在的年龄段
88、,她看起来很年轻”这是一种评论。故选D项。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:她的皮肤没有很多皱纹,也几乎没有老年斑。A. wrinkles皱纹;B. marks符号;C. scars伤疤;D. blackheads黑头粉刺。根据前文“she looked young for her age”可知,作者妈妈看起来年轻,所以可推断她脸上没什么皱纹。故选A项。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:但是那天我突然以一种全新的眼光意识到,我无意识地在我妈妈身上强加一种年轻的意识观念。A. cautious小心翼翼的;B. sharp尖锐的;C. fresh新鲜的;D. cold寒冷的。根据前文“I
89、 used to make _5_to my mom that she looked young for her age”可知,作者之前经常做的事情是评论妈妈年轻,意识到自己在无意识地向妈妈灌输年轻的意识观念是作者首次意识到,所以对作者而言这是一种全新的看待问题的视角。故选C项。【28题详解】考查副词词义辨析。句意:但是那天我突然以一种全新的眼光意识到,我无意识地在我妈妈身上强加一种年轻的意识观念。A. deliberately故意地;B. aimlessly无目的地;C. abruptly突然地;D. unintentionally无意识地。根据前文“her skin didnt have
90、lots of _6_and she had few age spots”可知,作者评论妈妈年轻是基于妈妈的状态,这是一种自然而然的无意识的行为。故选D项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我因为告诉了她(她看起来年轻这件事)而向她道歉,她微笑着接受了。A. sighed叹气;B. apologized道歉;C. scared使害怕;D. complained抱怨。根据前文“I had been _8_ forcing a young value system on my mom.”及后文“I want my mom to grow old, feel the _10_ to age an
91、d enjoy everything during the process.”可知,作者希望自己的妈妈能够享受变老的过程,但是作者却在无意识地向妈妈强加一种年轻的意识观念,可推断作者对自己的行为感到抱歉。故选B项。 【30题详解】考查名词词义辨析。句意:我想让我的妈妈变老,感受变老的自由,享受这个过程中的所有东西。A. freedom自由;B. urge迫切;C. duty责任;D. risk风险。根据作者想让妈妈变老,想让她享受变老的过程可知,作者认为变老并不是一件坏事,这是一种不受约束的自由。故选A项。【31题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,当我们被不计其数的年老女人精致的照片和抗老热
92、潮所包围的时候,我们看不见这个(变老是一种特权)。A. Besides而且;B. Therefore因此;C. Otherwise否则;D. However然而。根据前文“Its a privilege to grow older.”及后文“we lose sight of this”可知,两句话之间存在转折关系,所以要用however来表示这种关系。故选D项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,当我们被不计其数的年老女人精致的照片和抗老热潮所包围的时候,我们看不见这个(变老是一种特权)。A. surrounded包围;B. crowded挤满;C. frozen冰冻;D. burie
93、d埋葬,淹没。根据后文的countless perfect pictures和anti-aging fever可知,我们是被这些东西所包围。故选A项。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:这种现象表明了一个更大的文化问题完美的和永远年轻的外貌已经变成了一种标准。A. describes描述;B. worsens使恶化;C. indicates表明;D. handles处理。结合语境可知,这种文化问题是前文所说现象折射出来的,换言之,就是现象表明了有这样的文化问题存在。故选C项。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:这种现象表明了一个更大的文化问题完美的和永远年轻的外貌已经变成了一种标准。A.
94、 confident自信的;B. youthful年轻的;C. fashionable时髦的;D. gentle轻柔的。根据前文“when we are _12_with countless perfect pictures of aging women and anti-aging fever”可知,抗老是一种热潮,而抗老追求的是永远年轻的脸庞。故选B项。【35题详解】考查介词短语辨析。句意:这种现象表明了一个更大的文化问题完美的和永远年轻的外貌已经变成了一种标准或者至少是一种受欢迎的标准。A. at length终究;B. at last最后;C. at least至少;D. at mos
95、t至多。设空后的the popular norm是对前文的the norm的一种让步,所以设空处要选择一个能表示让步意思的短语,“至少”符合题意。故选C项。 【36题详解】考查名词词义辨析。句意:现在我重视年长女人们在她们的生活经历中所获得的智慧。A. beauty美丽;B. honor荣耀;C. peace和平;D. wisdom智慧。根据后文的“loose skin, grey hair”可知,女人在慢慢变老的过程中,虽然会面临松弛的皮肤、灰白的头发,但是她们的生活经历造就了她们人生的智慧。故选D项。【37题详解】考查动词词义辨析。句意:我相信,我们需要为她们在生活中所经受的事情去赞美她们
96、。A. lost丢失;B. abandoned抛弃;C. experienced 经历;D. changed改变。根据前文“Now I value the _16_older women have acquired through their life experiences.”可知,年长的女人们在生活经历中积累了人生的智慧,对应本句中的experiences。故选C项。【38题详解】考查动词短语辨析。句意:我想看到年长的女人们,以松弛的皮肤、灰白的头发以及其他要到来的任何东西去呈现自己。A. show up出现,露面;B. show off炫耀;C. hold on握住,抓牢;D. hold
97、 back阻挡,阻止。根据上文“I want my mom to grow old, feel the _10_to age and enjoy everything during the process. Its a privilege to grow older.”可知,作者认为我们应该去接受和享受变老所带来的一切东西,也就是我们要正视衰老这个过程,衰老带来的皮肤等方面的变化,也是我们要去接受的,所以应该以这样的形象去露面去呈现自己。故选A项。【39题详解】考查形容词词义辨析。句意:想让自己对别人有吸引力不是一种不好的愿望。A. important重要的;B. similar相似的;C.
98、attractive有吸引力的;D. unique独特的。根据前文所说,很多人在追求抗老,追求永远的年轻,这些追求都是为了保持自己对于其他人的吸引力。故选C项。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:重申一下杂志的标题,让女性真正做自己。A. cover封面;B.heading标题;C. theme主题;D. picture图片。根据文章给你开头杂志封面的文字说明“All I can be is me.”可知,“let women actually be themselves”应是杂志的标题。故选B项。第卷(50分)第三部分 语言知识运用第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短
99、文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Have you ever wondered _41_ you would do to solve math problems if you didnt have a calculator or computer or even pencil and paper? People in China have used an ancient counting tool _42_ (perform) mathematical operations. The Chinese calculators name is “suanpan”, but it
100、 is known _43_ “abacus” in English. Invented by Liu Hong, abacus is one of the symbols of Chinese peoples wisdom _44_ (date) back to the 12th century.Abacus has had a far-reaching influence on science and technology, language, literature, art, architecture and many _45_ fields of China and even some
101、 areas of the world. Meanwhile, abacus has affected peoples character, such as honesty and diligence. For centuries, this simple counting device (设备) _46_ (pass) down through different dynasties with its original design and purpose _47_ (actual) unchanged.The calculations can be made on it immediate
102、ly, with the device storing the results in “visual storage” much like a computer display. When working with an amount of _48_ (number), an abacus is practically faster, since it has a _49_ (good) “keyboard” than the Western calculators. Anyway, the small abacus has made an outstanding contribution i
103、n the fields of human intellectual development, just as the computer does in todays _50_ (social).【答案】41. what 42. to perform 43. as 44. dating 45. other 46. has been passed 47. actually 48. numbers 49. better 50. society【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了中国的算盘。算盘是12世纪刘洪发明的,对中国乃至世界的很多方面都产生了深远的影响。【41题详解】考查名词性从句。句意:你
104、有没有想过,如果你没有计算器或电脑,甚至没有铅笔和纸,你会做什么来解决数学问题?1 you would do to solve math problems 为宾语从句,从句中do后缺少宾语,表示“什么 ”,故填what。【42题详解】考查非谓语动词。句意:中国人使用古老的计数工具进行数学运算。短语use sth. to do sth.“使用做”,故填to perform。【43题详解】考查介词。句意:中国计算器的名字叫“算盘”,但在英语中它被称为“abacus”。短语be known as“被称为;被认为是”,故填as。【44题详解】考查非谓语动词。句意:算盘能追溯到12世纪,是刘洪发明的,算
105、盘是中国人智慧的象征之一。分析句子可知,空格前句子完整,date用非谓语动词形式,且与逻辑主语abacus构成主动关系,应用现在分词,故填dating。【45题详解】考查形容词。句意:算盘对中国乃至世界一些地区的科技、语言、文学、艺术、建筑和许多其他的领域产生了深远的影响。此空在名词fields前,需要形容词,根据句意,空格前列举了很多领域,空格处应该指其他的领域,other表示“别的,其他”,泛指“其他的(人或物)”。故填other。【46题详解】考查动词时态。句意:几个世纪以来,这种简单的计数装置在不同的朝代流传下来,它最初的设计和用途实际上没有改变。此空应是谓语动词,根据上文For ce
106、nturies,可知应用现在完成时,且主语this simple counting device 与谓语动词pass构成被动关系,用被动语态,故填has been passed。【47题详解】考查副词。句意同上。此空修饰形容词unchanged,需要副词修饰,故填actually。【48题详解】考查名词。句意:当处理大量的数字时,算盘实际上更快,因为它有比西方计算器更好的“键盘”。an amount of “许多;大量”,后接可数名词时,应该用复数,number为可数名词,故填numbers。【49题详解】考查形容词比较级。句意同上。根据下文than the Western calculato
107、rs可知存在二者之间的比较关系,应用形容词比较级better,故填better。【50题详解】考查名词。句意:无论如何,小算盘在人类智力发展领域做出了杰出的贡献,就像当今社会的计算机一样。空格前是todays名词所有格,“当今的”,后接名词作介词in的宾语,故填society。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下短文。短文中共有 10 处错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(), 并在此符号下面写出该加的词。删除:把多
108、余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线, 并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改 10 处, 多者(从第 11 处起) 不计分。Nowadays, the great number of people, especially young people, like ordering meals online. Its not surprised. First, as the pace of modern life is becoming faster and faster, people had less time to cook even on
109、e meal for themselves. Second, the development of technology bring us smart phones and new apps, what may lead to the increase in online service. However, we should pay more attention to food. As we all know it, our health is closely related to what we eat. Although the service provides us convenien
110、ce, we must take the food safety into considerate. Home-made food is cleaner and healthier, but I prefer to cook food at home rather than ordering meals online.【答案】the a;surprised surprising;had have;bring brings;what which;把it去掉;在us后面加with;consider consideration;but so;ordering order。【解析】【分析】这是一篇说明
111、文。文章介绍了我们为什么喜欢在网上订餐及注意事项。【详解】第一处:考查冠词。句意:如今,很多人,尤其是年轻人,喜欢在网上订餐。根据句意可知,此处是指很多人,the number of.的数量,a number of很多,许多。故将the改为a。第二处:考查形容词。surprised是修饰人的形容词,修饰物要用surprising,此处主语是it,指代年轻人喜欢网上订餐,因此用surprising作表语。故将surprised改为surprising。第三处:考查时态。首先,随着现代生活节奏越来越快,人们为自己做饭的时间越来越少。根据句意可知,是一般现在时,故将had改为have。第四处:考查主
112、谓一致。主语the development of technology是单三形式,谓语用brings。故将bring改为brings。第五处:考查定语从句。从句may lead to the increase in online service.是修饰前面的名词smart phones and new apps,这是个非限制性定语从句,不能用what引导,先行词指物,从句缺主语,用which引导。故将what改为which。第六处:考查代词。as we all know众所周知,此处是as引导的定语从句,做从句的宾语,因此,it是多余的。故将it去掉。第七处:考查固定结构。provide sb
113、 with sth提供给某人某物,这个固定结构,故在us后加with。第八处:考查名词。take sth consideration是固定短语,意思是“把考虑在内”,因此用consider的名词。故将consider改为consideration。第九处:考查连词。句意:自制食品更干净、更健康,因此,我更喜欢在家做饭,而不是在网上订餐。根据句意可知,前后两句之间是因果关系,不是转折关系,要用so连接。故将but改为so。第十处:考查动词。prefer to dorather than do喜欢做.而不愿做.,这是个固定结构,rather than后跟动词原形。故将ordering改为order
114、。【点睛】分词化的形容词有两种,一种是现在分词作形容词,一种是过去分词作形容词。都做形容词,但用法却不相同,无论是作定语还是作表语,当修饰物时用现在分词形式的形容词,修饰人时用过去分词形式的形容词。本题中的第二处考查的是分词化的形容词。此处主语是it,指代年轻人喜欢网上订餐,因此用surprising作表语。第二节 书面表达(满分25分)52. 假定你是李华,你的美国朋友Tom来信询问你的近况。请根据以下提示给他回复一封邮件:1. 上周参加了高三开学典礼,并代表高三学生发言2. 个人的感受(至少两点)3. 对高三的规划(至少两点)参考词汇:开学典礼the opening ceremony注意:
115、1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Tom,_Yours,Li Hua【答案】Dear Tom,I am more than delighted to hear from you. Everything has been going well with me so far.Last week, I attended the opening ceremony designed for Senior Three students in our school. At the ceremony, I delivered a speech on behalf of al
116、l the Senior Three students, expressing our thanks to all the teachers for their hard work and help. I also promised that all my schoolmates and I would spare no efforts to achieve our dreams. As you know, in China, the students, who have to take college entrance examinations, will always have a tou
117、gh time in the last year in senior high school, and so will I. In my opinion, stress is an unavoidable consequence of life and I am confident about my future.I will take the challenge bravely, making full use of my time to improve my study, and meanwhile, trying to keep in a good state physically.Be
118、st wishes!Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生回一封邮件给你的美国朋友Tom,并向他说明你的近况。请根据以下提示给他回复一封邮件:【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般过去时和一般将来时,少量现在完成时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1. 上周参加了高三开学典礼,并代表高三学生发言2. 个人的感受(至少两点)3. 对高三的规划(至少两点)第二步:列提纲 (重点词组)be delighted to; design for; deliver a speech; on be
119、half of; express our thanks to; spare no efforts; have a tough time;in ones opinion; make full use第三步:连词成句1. I am more than delighted to hear from you.2. Last week, I attended the opening ceremony designed for Senior Three students in our school.3.At the ceremony, I delivered a speech on behalf of a
120、ll the Senior Three students, expressing our thanks to all the teachers for their hard work and help.4.I also promised that all my schoolmates and I would spare no effort to achieve our dreams.5.As you know, in China, the students, who have to take college entrance examinations, will always have a t
121、ough time in the last year in senior high school, and so will I.6.In my opinion, stress is an unavoidable consequence of life.7.But I will take the challenge bravely, making full use of my time to improve my study, and meanwhile, trying to keep in a good state physically.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问
122、题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not onlybut (also), including,3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand,On the other hand Some,while others,as for, sothat 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有