1、二、文章或段落大意题(20196月浙江,C)California has lost half its big trees since the 1930s,according to a study to be published Tuesday and climate change seems to be a major factor(因素)The number of trees larger than two feet across has declined by 50 percent on more than 46,000 square miles of California forests
2、,the new study finds.No area was spared or unaffected,from the foggy northern coast to the Sierra Nevada Mountains to the San Gabriels above Los Angeles.In the Sierra high country,the number of big trees has fallen by more than 55 percent;in parts of southern California the decline was nearly 75 per
3、cent.Many factors contributed to the decline,said Patrick McIntyre,an ecologist who was the lead author of the study.Woodcutters targeted big trees.Housing development pushed into the woods.Aggressive wildfire control has left California forests crowded with small trees that compete with big trees f
4、or resources(资源)But in comparing a study of California forests done in the 1920s and 1930s with another one between 2001 and 2010,McIntyre and his colleagues documented a widespread death of big trees that was evident even in wildlands protected from woodcutting or development.The loss of big trees
5、was greatest in areas where trees had suffered the greatest water shortage.The researchers figured out water stress with a computer model that calculated how much water trees were getting in comparison with how much they needed,taking into account such things as rainfall,air temperature,dampness of
6、soil,and the timing of snowmelt(融雪)Since the 1930s,McIntyre said,the biggest factors driving up water stress in the state have been rising temperatures,which cause trees to lose more water to the air,and earlier snowmelt,which reduces the water supply available to trees during the dry season.语篇解读文章主
7、要讲述了美国加利福尼亚州的森林中大树急剧减少的现象,并分析了其原因。27What is the second paragraph mainly about?AThe seriousness of bigtree loss in California.BThe increasing variety of California big trees.CThe distribution of big trees in California forests.DThe influence of farming on big trees in California.答案A解析段落大意题。根据第二段中“The
8、 number of trees.declined by 50 percent.more than 55 percent.75 percent”提到的数字可知,该段主要描述了加州森林中大树急剧减少的严重性,故选A项。28Which of the following is wellintentioned but may be bad for big trees?AEcological studies of forests.BBanning woodcutting.CLimiting housing development.DFire control measures.答案D解析推理判断题。根据第
9、三段中的“Aggressive wildfire pete with big trees for resources(资源)”可知,声势浩大的森林防火措施虽然一定程度上保护了森林,但同时也导致小树泛滥,与大树争抢资源,从而导致大树数量减少,故选D项。29What is a major cause of the water shortage according to McIntyre?AInadequate snowmelt.BA longer dry season.CA warmer climate.DDampness of the air.答案C解析细节理解题。根据最后一段中的“Since
10、the 1930s,McIntyre said.have been rising temperatures.reduces the water supply”可知,McIntyre认为水资源短缺的主要原因是逐渐上升的气温,故选C项。30What can be a suitable title for the text?ACalifornias Forests:Where Have All the Big Trees Gone?BCutting of Big Trees to Be Prohibited in California SoonCWhy Are the Big Trees Impor
11、tant to California Forests?DPatrick McIntyre: Grow More Big Trees in California答案A解析标题归纳题。根据全文可知,文章主要讲述了美国加州森林中大树数量急剧下降的现象,并分析了其原因。因此A项能很好地概括全文。一、题型解读说明文、记叙文、议论文三种文体涉及的多种话题如社会文化类、人物故事类、科普说明类,都会考查文章大意类题。设问形式常有:(1)What is the main theme/topic/idea of this/the passage/text?(2)What does the text/passage
12、 mainly focus on?(3)The passage/text is mainly about .(4)The general/main idea of the passage is .(5)The passage mainly focuses on .二、解题技巧“主题句定位”寻主旨文章是由段落组成的。段落的主题就是段落的中心思想,具体段落的中心思想又是为文章整体中心思想服务的。理解整篇文章的中心思想的方法是建立在理解具体段落中心的基础上的。找出每段的主题句,各段的主题句常在该段的首句或尾句,各段主题句的整体归纳便是文章的中心思想。有的文章无明显的主题句,主题句隐含在段意之中,这就
13、需要进一步加工概括。观察全文的结构安排,理解文章的“重心”和支撑性细节。主题句的位置一般有以下几种:(1)主题句出现在文首。开门见山,提出主题,用细节来解释或拓展主题句所表达的主题思想,是最常见的演绎法写作方式。新闻报道、说明文或议论文通常采用这种写法。(2)主题句出现在文末。在表述细节后,归纳要点以概括主题,是最常见的归纳法写作方式。(3)主题句首尾呼应。为突出主题,作者先提出主题,结束时再次点出主题。(4)主题句出现在中间。写作方式为:细节描述归纳主题进一步解释。以下是找主题句的四个小窍门:(1)段落中出现表示转折的词汇(如however,but,in fact,actually等)时,该
14、句很可能是主题句。(2)首段出现疑问句时,对该问题的回答很可能就是文章主旨。(3)作者有意识地重复的观点,通常是主旨;反复出现的词语,一般为体现文章主旨的关键词。(4)表示总结或结论的句子常包含therefore,thus,in short,conclude,conclusion等词。例如:【真题感悟】中第27题。根据第二段中“The number of trees.declined by 50 percent.more than 55 percent.75 percent”提到的数字可知,该段主要描述了加州森林中大树急剧减少的严重性,故选A项。A(2019河北衡水中学押题卷二)As the
15、parent of a 7yearold boy,sometimes I feel like “no” is my most 4frequently said word.But if I look honestly at the big 6picture of my daily vocabulary,I probably would conclude that it actually contains too much “yes”Saying yes means opening myself up to new experiences,inviting new or deeper relati
16、onships.But too much “yes” leaves any of us feeling anxious,overcommitted(过分受约束的)and powerless to set and 1maintain boundaries in our lives.This had been on my mind when The Book of No:365 Ways to Say It and Mean Itand Stop PeoplePleasing Forever came across my desk.The new edition of this decadeold
17、 book by psychologist Susan Newman is a mustread book for those of us who struggle to say “no” with authenticity,confidence and kindness.Newman calls people who feel forced to say yes all their way through life “peoplepleasers”The chief symptoms of this condition include associating helping others w
18、ith your selfrespect,holding expectations that you will care for others and feeling unwilling to state your own needs when a request comes your way.For peoplepleasers,“yes is the path of least resistance and the way to avoid damaging your relationship with the asker,” Newman writes.8The book offers
19、brief dialogues for hundreds of scenarios in which “no” is the right answer,for reasons ranging from time management to financial pressures to emotional boundaries.Newman considers what came about among friends,at work,within families and in parenting.Reading through the scenarios,I realized they ha
20、ve some things in commonthings that immediately started helping me improve my “no” skills.Do you think this book might be helpful to you?Its OK if the answer is “no”,but I do highly recommend it for your Positive Reading List shelf.语篇解读在日常生活中,说“是”意味着让自己接受新的体验,迎接新的或更深层次的关系。但是,太多的“是”会让我们感到焦虑、过分受约束、无力在
21、生活中设定和维持界限。本文建议我们学会用积极的方式说“不”。1Why does the author include his own personal experience in Paragraph 1?ATo blame himself.BTo show how to guide kids.CTo tell his likes and dislikes.DTo help recommend a book.答案D解析推理判断题。根据第一段最后一句“But too much yes leaves any of us feeling anxious,overcommitted(过分受约束的)and
22、 powerless to set and maintain boundaries in our lives.”和第二段内容可知,作者在第一段中包含了他自己的个人经历是为了推荐一本书。故选D。2What is mainly talked about in Paragraph 3?AHow to deal with a request.BWhy askers turn to others for a favor.CWhy peoplepleasers say “yes” too often.DHow to strengthen relationships with askers.答案C解析段落大
23、意题。根据第三段中的“Newman calls people who feel forced to say yes all their way through life peoplepleasers”和“For peoplepleasers,yes is the path of least resistance and the way to avoid damaging your relationship with the asker, Newman writes.”可知,第三段主要谈论的是“为什么取悦别人的人总是说是”。故选C。3What does the underlined word “
24、scenarios” in Para.4 probably mean?AOccasions. BProcesses.CAdventures. DStories.答案A解析词义猜测题。根据倒数第二段中的“Newman considers what came about among friends,at work,within families and in parenting.(Newman考虑了朋友、工作、家庭和养育子女之间的关系。)Reading through the scenarios,I realized they have some things in commonthings th
25、at immediately started helping me improve my no skills.”(通过阅读这些场景,我意识到他们有一些共同的事情,这些事情立即开始帮助我提高我的“不”技能。)可知画线词的意思是“场合,场景”。故选A。 4What does the author advise us to do?AGive no response to any demand.BLearn to say “no” in a positive way.CKeep open all channels of communication.DSay “yes” constantly witho
26、ut feeling guilty.答案B解析推理判断题。根据最后一段“Do you think this book might be helpful to you? Its OK if the answer is no,but I do highly recommend it for your Positive Reading List shelf.”可知,作者建议我们学会用积极的方式说“不”。故选B。B(2019山西大学附中模拟)Blue Planet s latest episode focuses on how plastic is having a disastrous effect
27、 on the ocean and slowly poisoning our sea creatures.Researchers recently also found that sea creatures living in the deepest place on Earth,the Mariana Trench,have plastic in their stomachs.Indeed,the oceans are drowning in plastic.Though it seems now that the world couldnt possibly function withou
28、t plastics,consumer plastics are a remarkably recent invention.The first plastic bags were introduced in the 1950s;the same decade that plastic packaging began gaining in popularity in the United States.This growth has happened so fast that science is still catching up with the change.Plastics pollu
29、tion research,for instance,is still a very early science.We put all these plastics into the environment and we still dont really know what the 5outcomes are going to be.What we do know,though,is 2disturbing.Ocean plastic is estimated to kill millions of marine animals every year.Nearly 700 species,i
30、ncluding endangered ones,are known to have been affected by it.One in three leatherback turtles,which often mistake plastic bags for jellyfish,have been found with plastic in their bellies.Ninety percent of seabirds are now eating plastics on a regular basis.By 2050,that 7figure is expected to rise
31、to 100 percent.And its not just wildlife that is threatened by the plastics in our seas.Humans are consuming plastics through the seafood we eat.I could understand why some people see ocean plastic as a disaster,worth mentioning to the same degree as climate change.But ocean plastic is not as compli
32、cated as climate change.There are no ocean trash deniers(否认者),at least so far.To do something about it,we dont have to remake our planet energy system.This is not a problem where we dont know what the solution is.We know how to pick up garbage.Anyone can do it.We know how to dispose(处理) of it.We kno
33、w how to recycle.We can all start by thinking twice before we use singleuse plastic products.9Things that may seem ordinary,like using a reusable bottle or a reusable bagwhen taken 3collectively,these choices really do make a difference.语篇解读这是一篇说明文。文章主要讲了蓝色星球的最新一集关注的是塑料如何对海洋产生灾难性影响,如何慢慢毒害我们的海洋生物。研究人
34、员最近还发现,生活在地球上最深处马里亚纳海沟的海洋生物的胃里有塑料。的确,海洋被塑料淹没了。5Why is plastics pollution research still a very early science?AThe plastics pollution research is too difficult.BPlastics have produced less pollution than coal.CThe world couldnt possibly function without plastics.DPlastics have gained in popularity to
35、o fast for science to catch up.答案D解析细节理解题。根据第二段内容可知,虽然现在看来,没有塑料世界是不可能运转的,但消费塑料却是最近才发明的。第一个塑料袋是在20世纪50年代问世的,就在塑料包装在美国开始流行的那十年里,塑料包装的数量增长得如此之快,以至于科学仍在跟上这一变化。例如,塑料污染研究仍然是一门非常早期的科学。由此可知,塑料普及得太快了,科学跟不上。故选D。6How did the author support his opinion in Paragraph 3?ABy statistics.BBy quotations from leading e
36、xperts.CBy using examples from his own experience.DBy comparison and contrast.答案A解析推理判断题。根据第三段介绍:我们把所有这些塑料投入到环境中,但我们仍然不知道会产生什么结果。然而,我们所知道的是令人不安的。据估计,海洋塑料每年会杀死数百万的海洋动物。据了解,包括濒危生物在内的近700种物种已被证实受到影响。有三分之一的棱皮龟胃里都有塑料制品,它们经常把塑料袋误认为水母。目前,90%的海鸟经常吃塑料制品。到2050年,这一数字有望上升到100%。由此可知,作者是通过统计的方法来支持自己的观点的。故选A。7What
37、 can we infer about climate change?AClimate change is caused by human activities.BSome people hold some doubts about climate change.CClimate change is less important than ocean pollution.DOcean plastic is more complicated than climate change.答案B解析推理判断题。根据第四段中的“I could understand why some people see
38、ocean plastic as a disaster, worth mentioning to the same degree as climate change. But ocean plastic is not as complicated as climate change. There are no ocean trash deniers(否认者), at least so far.(我可以理解为什么有些人把海洋塑料视为灾难,这和气候变化一样值得提及。海洋塑料不像气候变化那么复杂。没有海洋垃圾否认者,至少到目前为止是这样)”可推知,有些人对气候变化持怀疑态度。故选B。8What is
39、 the main idea of this passage?AOcean plastic is a global issue.BThe oceans become choked with plastic.CBlue Planet has left viewers heartbroken.DPlastics gain in popularity all over the world.答案B解析主旨大意题。文章介绍了塑料如何对海洋产生灾难性影响,如何慢慢毒害我们的海洋生物。研究人员最近还发现,生活在地球上最深处马里亚纳海沟的海洋生物的胃里有塑料。的确,海洋被塑料淹没了,由此可知,文章大意讲塑料充
40、斥着海洋。故选B。.障碍词汇突破(一)阅读下列句子,并根据句意猜测画线部分的意思1Part of my job is to maintain a good relationship with our suppliers.维持2Ive looked up a lot of information about smoking and Ive found out some disturbing facts,including some death cases.令人困扰的3To achieve our goals,we should team up with each other and work c
41、ollectively.共同地,集体地(二)同义词语替换4The research showed that students who frequently text during class are less likely to achieve their academic goals.often5I took part in an English competition a few weeks ago but unexpectedly,the outcome was depressing.result/consequence(三)一词多义6picture n图片;照片 v想象,设想;描绘(1
42、)I cant picture him skiing.He is so clumsy in his suits.v.想象(2)Speech is the picture of the mind.n.图片7figure n数字;体形,身材;人物;雕像,塑像;图形;人影 v计算;认为,估计(1)According to the latest figures,it is safe to conclude that the economy is gradually recovering from the decline.n.数字(2)I have figured out how much during
43、 the week I spent.v.计算(3)I figure that wearing a suit makes you look like a bank clerk.v.认为(4)Lisa was very frightened as she saw a figure in the darkness.n.人影(5)It is widely accepted that a slim figure is what most women are longing for.n.体形,身材.长难句理解8The book offers brief dialogues for hundreds of
44、scenarios in which “no” is the right answer,for reasons ranging from time management to financial pressures to emotional boundaries.句式分析本句为主从复合句。主句是The book offers brief dialogues for hundreds of scenarios;in which 引导的是定语从句,修饰先行词 scenarios,in which相当于“where”。ranging from.为v.ing短语作定语,修饰名词reasons。精美译文
45、 这本书提供了数百个场景的简短对话,在这些场景中,“不”是正确的答案,说“不”的原因包括时间管理、经济压力和情感边界。9Things that may seem ordinary,like using a reusable bottle or a reusable bagwhen taken collectively,these choices really do make a difference.句式分析本句为并列句,由破折号连接。 破折号之前的主干为Things that may seem ordinary,like 表示“例如”。破折号后面的主句为these choices reall
46、y do make a difference, 其中make a difference 表示“有重大意义,有重大影响”; when taken collectively 实际上是状语从句的省略,构成“连词过去分词”的结构。精美译文 看似普通的事情,比如使用可重复使用的瓶子或可重复使用的袋子当大家都选择这样做时, 那么就会对我们的环境有重大意义。强化练(十九) .阅读理解A(2019河南安阳二模)Wolves strike fear into the hearts of many species,humans included.Our fear of them has brought them
47、to the edge of dying out,as we have cruelly killed them as competitors and troublemakers.But researchers are discovering that the very fear they put into prey(被捕食者)species is exactly what helps make ecosystems(生态)healthy.Yellowstone National Park is a typical example of just how wolves can help repa
48、ir an ecosystem.An October 2018 study analyzed 40 years of research on large animals inside the park.“Yellowstone has benefited from the reintroduction of wolves in ways that we did not anticipate,especially the complexity of biological interactions(互动) in the park,” explained Mark Boyce,a professor
49、 in the Department of Biological Sciences.“We were really surprised at that and wed never have seen these responses if the park hadnt adopted ecologicalprocess managementallowing natural ecological processes to take place with least human intervention.”After the wolves were reintroduced at Yellowsto
50、ne,willow and cottonwood trees increased in number.The population of bears and bison also rose and what was once a ruling deerwolf interaction is now more diverse.To learn more about just how wolves are beneficial,a short documentary from Quest explains how the presence of wolves influences the beha
51、vior of deer,which eventually makes entire ecosystems more biologically diverse and healthy.In this documentary,biologist Aaron Wirsing explored why wolves and other top predators (捕食者) were needed for diverse ecosystems to develop.Using a simple video camera,Wirsing is gaining a unique view point o
52、n predatorprey relationships and changing the way we think about wolves.The research is one more piece of evidence for why protecting these top predators is important not just for wolves as a species,but for hundreds of species at every level of an ecosystem.The fear they bring along may be the very
53、 angle that helps save them from dying out.语篇解读本文是一篇说明文。研究表明,人类以及其他动物对狼的恐惧对维持健康、平衡的生态系统是有益的,其中黄石公园对狼的引进就是一个典型的例子。1.What does the underlined word “anticipate” in Paragraph 3 probably mean?A.Expect. B.Understand.C.Notice. D.Accept.答案A解析词义猜测题。根据第三段中的“We were really surprised at that”可知,黄石公园从狼群的重新引入中获益,
54、其方式出乎我们的意料。故选A。2.For what purpose was a short documentary made?A.To introduce how wolves behave in the wild.B.To show how wolves benefit from ecosystems.C.To record how Aaron Wirsing observed wolves.D.To study what good wolves can do to ecosystems.答案D解析细节理解题。根据第五段首句“To learn more about just how wolv
55、es are beneficial,a short documentary from Quest explains how the presence of wolves influences the behavior of deer,which eventually makes entire ecosystems more biologically diverse and healthy.”可知,拍摄纪录片的目的是了解狼是如何对生态有益的。故选D。3.What is the significance of the research?A.It proves wolves feed on hund
56、reds of species.B.It helps prove the importance of protecting wolves.C.It shows the complex relationships between species.D.It provides evidence that wolves are endangered animals.答案B解析细节理解题。根据文章末段第一句“The research is one more piece of evidence for why protecting these top predators is important not
57、just for wolves as a species,but for hundreds of species at every level of an ecosystem.”可知,这项研究再次证明了为什么保护这些食肉动物不仅对狼这个物种很重要,而且对生态系统的各个层面的物种都很重要。故这项研究的意义在于它有助于证明保护狼的重要性。故选B。4.What is the main idea of the passage?A.The fear of wolves is beneficial to ecosystems.B.The fear of wolves puts them in danger
58、 of disappearing.C.Yellowstone National Park owes its healthy ecosystems to wolves.D.The introduction of wolves in Yellowstone National Park is a success.答案A解析主旨大意题。本文主要讲述了人类以及其他动物对狼的恐惧对维持健康、平衡的生态系统是有益的。故选A。BI read a newspaper article about a new concept.The idea is simple,but revolutionary(革命性的):co
59、mbining a residential home for the elderly with a nursery school in the same building.The children and the residents(住户)eat lunch together and share activities such as music,painting and gardening.In the afternoons,the residents enjoy reading stories to the children and,if a child is feeling sad or
60、tired,there is always a kind lap to sit on and a hug.Nowadays there is less and less contact between the old and the young.There are many reasons for this,including the breakdown of the extended family,working parents with no time to care for ageing relations,and smaller flats with no room for grand
61、parents.But the result is the same:increasing numbers of children without grandparents and old people who have no contact with children.Its a major problem in many societies.Thats why intergenerational(代际的) programs are growing in popularity all over the world.There are examples of successful action
62、s all over the world.Using young people to teach IT skills to older people is one obvious example.Using old people as volunteer assistants in schools is another.One successful scheme in London pairs young volunteers with old people who are losing their sight.The young people help with practical thin
63、gs such as writing letters,reading bank statements and helping with shopping,and the older people can pass on their knowledge and experience to their young visitors.For example,a retired judge may be paired with a teenager who wants to study law.But it isnt only the individuals concerned who gain fr
64、om intergenerational activities.The advantages to society are huge too.If older people can understand and accept the youth of today,there will be less conflict in a community.And we can use the strengths of one generation to help another.Then perhaps getting old wont be so sad after all.语篇解读这是一篇夹叙夹议
65、文。本文介绍了一种新思维,即在孩子们的生活与老年人的生活之间架起一座桥梁,这样既解决了老人孤独的问题又缓解了孩子们不能被充分照顾的问题,使人们一举两得从而满足各自的需要。5.Why does the author mention the newspaper article he read?A.To argue for a new concept.B.To show his interest in the topic.C.To introduce the topic of the text.D.To draw our attention to a social problem.答案C解析推理判断
66、题。分析整篇文章可知,文章是按照“社会现象的出现分析这种社会现象产生的原因代际计划成功的实例这种社会现象产生的积极意义”的结构展开的,因此可判断作者提到他在报纸上读到的那篇文章是为了介绍文章的主题,这样才能引出文章的其他内容。故C选项正确。6.What is Paragraph 3 mainly about?A.The reasons why intergenerational programs enjoy popularity in the world.B.The intergenerational programs benefits to individuals.C.The interge
67、nerational programs all over the world.D.The examples of intergenerational activities.答案D解析段落大意题。通读第三段内容可知,世界各地都有代际计划成功的例子。利用年轻人向老年人传授IT技能就是一个明显的例子。在学校里让老人做志愿者是另一个例子。伦敦有一项成功的计划,把年轻的志愿者和失明的老年人结对。例如,一个退休的法官可能与一个想学习法律的青少年结对。由此可知,该段主要介绍了代际活动的例子。故D选项正确。7.What may be the best title of the text?A.Building
68、Bridges for the Old and the YoungB.A New Concept in Caring for the Old Is BornC.Offering a Warm Home for the YoungD.Being Old Is No More Sad答案A解析标题归纳题。通读全文可知,本文介绍了一种新思维,即在孩子们的生活与老年人的生活之间架起一座桥梁,这样既解决了老人孤独的问题又缓解了孩子们不能被充分照顾的问题,使人们一举两得从而满足各自的需要。所以短文是围绕着“建立老年人和年轻人联系的桥梁”展开的。所以A选项“建立老年人和年轻人联系的桥梁”为本文最佳标题。CC
69、ortana,Alexa,Siri.These are names of robotic voices that are often programmed on electronic tablets.They also become default(默认) identities for people with speech disorders who rely on technology to communicate.Now some speech scientists are developing personalized voices to reflect the broader dive
70、rsity of the people who use them.To do it,they are tapping into a vast network of volunteers who are donating their voices to share with people who cannot speak.The effort to build an international “Human Voicebank” has attracted more than 17,000 volunteers from 110 countries,including Priyanka Pand
71、ya,a 16yearold girl from Columbia,Md.,who plans to spend her winter vacation recording a string of sentences into her computer.“To be able to give somebody the gift of voice,I think thats really,really powerful,” she said.“Everyone has a voice,” said Rupal Patel,founder of VocaliD,the company that s
72、tarted the voicebank.“Even people who are unable to speak have sounds that are unique to them.” Her company designs personalized voices by recording the unique sounds of the user,and then mixing them with 6 to 10 hours of recordings from a voice donor,matched by age,gender and region.The company is
73、developing voices now for its first 100 customers.Also,peoples voices may change.The company is looking for donors who are willing to record their voices,and then record them again a few years later,as they get older.But some of the first customers say they are happy with the results.John A.Gregoire
74、 was one of the first customers to receive a personalized voice from VocaliD last December.The voice came eight years after he developed ALS(肌萎缩侧索硬化症) and more than six years since his voice became unintelligible to everyone except his wife and youngest son.“Having a distinctive voice is like gettin
75、g something back that was stolen,” John said.语篇解读这是一篇说明文。VocaliD公司创建了“人类声音银行”(Human Voicebank),旨在利用志愿者的声音和高科技帮助语言障碍者拥有自己独特的声音。8.What does the author say about the voicebank?A.It collects all kinds of voices.B.It gains strong public support.C.It helps to recognize special voices.D.It offers people pe
76、rsonalized voices free.答案B解析推理判断题。根据第二段第一句中的“The effort to build an international Human Voicebank has attracted more than 17,000 volunteers from 110 countries.”可知,建立国际“人类声音银行”的努力已经吸引了来自110个国家的一万七千多名志愿者,故可推知声音银行项目获得了公众的大力支持。9.The example of John A.Gregoire is given in the text to stress .A.customers
77、desire for personalized voicesB.VocaliDs efforts to develop personalized voicesC.customers satisfaction with personalized voicesD.VocaliDs success in designing personalized voices答案C解析推理判断题。根据第四段最后一句“But some of the first customers say they are happy with the results.”和第五段最后一句“Having a distinctive v
78、oice is like getting something back that was stolen,John said.”可知,本文举约翰的例子是为了证明顾客对收到的定制声音感到满意。10.What does the underlined word “unintelligible” in the last paragraph mean?A.Unclear. B.Soft.C.Incomplete. D.Rough.答案A解析词义猜测题。根据画线词前的“he developed ALS(肌萎缩侧索硬化症)”和文中的关键信息“people with speech disorders”“peop
79、le who cannot speak”“people who are unable to speak”以及最后一段的内容可知,约翰由于患上了肌萎缩侧索硬化症,逐渐地丧失了清楚表达的能力,他的声音除了他的妻子和最小的儿子以外,其他人都听不懂。故此处画线词与A项的意思最为接近。11.What is the main idea of the text?A.VocaliD is devoted to building a voicebank.B.Volunteers donate their voices to VocaliD.C.The Human Voicebank helps people w
80、ith speech problems.D.The Human Voicebank wins fame among speechless people.答案C解析主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了VocaliD公司创建的“人类声音银行”,其主要利用志愿者的声音和高科技帮助语言障碍者拥有自己独特的声音,故选C项。.七选五(2019山东师范大学附属中学高三最后打靶题)There have been a lot of comments recently surrounding 5G,the next generation of wireless technology. 12 ?How migh
81、t it change our lives?5G stands for fifth generation,meaning the next step in the progression of technology to replace the current 4G system.Earlier “G” systems were designed to improve mobile communication operations.Each new technology brought major improvements in speed and greatly increased netw
82、ork capacity(容量). 13 .It is expected to permit more users to do more things at a faster rate.However,technology experts say there is a major way that 5G is different from the earlier systems. 14 .It will affect many more devices and industries than other “G” versions.5G will help fuel future “smart
83、cities” by connecting sensor networks.5G is also expected to connect selfdriving cars and support new technologies involving virtual reality(虚拟现实).Higher 5G speeds could also permit doctors to commonly perform remote medical operations.Factories and businesses could use 5G technology to increase aut
84、omation and improve the collection of information. 15 .The increased data flow across 5G networks would give Internet attackers a lot more possibilities to steal and misuse data.In addition,the wider use of a 5G wireless network means any breakdown of the system would have more widespread and severe
85、 results.Such difficulties could affect public safety. 16 ,or a network breakdown could cause selfdriving vehicles to crash.A.Why is 5G so popularB.What is this technologyC.Every coin has two sidesD.The new 5G system promises more of the sameE.It will move beyond mobile network technologyF.A breakdo
86、wn of 5G networks may cause economic lossesG.A failure during a doctors remote operation could lead to death12.答案B解析分析文章结构可知,本文属于“总分”结构,文章主要就第一段的两个问题展开来写,根据第二段中的“5G stands for fifth generation,meaning the next step in the progression of technology to replace the current 4G system.”可知,第一个问题是关于5G的概念,故
87、选B。13.答案D解析根据前一句“Each new technology brought major improvements in speed and greatly increased network capacity(容量).”可知,每一项新的通信技术都会提升速度,扩大容量,这是在讲述新技术的作用,D选项“新的5G系统会有更多相同之处”符合语境,后一句进一步解释该句,故选D。14.答案E解析根据后一句“It will affect many more devices and industries than other G versions.”可知,与其他的几代通信产业相比,5G会影响更多
88、的设备和产业,E选项“它的影响超过手机网络技术”,后一句进一步说明该句,切题,故选E。15.答案C解析根据后文“The increased data flow across 5G networks would give Internet attackers a lot more possibilities to steal and misuse data.”可知,本段主要讲述5G技术可能存在的风险,故选C。16.答案G解析根据空后的“or a network breakdown could cause selfdriving vehicles to crash”可知,网络故障可能会导致自动驾驶汽车出车祸,讲述的是5G技术对公共安全可能造成的不利作用。G选项“远程手术的失败可能会造成病人死亡”是对前一句的具体阐述,切题,故选G。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有