ImageVerifierCode 换一换
格式:DOC , 页数:20 ,大小:97KB ,
资源ID:435024      下载积分:3 金币
快捷下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝   
验证码:   换一换

加入VIP,免费下载
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.ketangku.com/wenku/file-435024-down.html】到电脑端继续下载(重复下载不扣费)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
下载须知

1: 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。
2: 试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓。
3: 文件的所有权益归上传用户所有。
4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
5. 本站仅提供交流平台,并不能对任何下载内容负责。
6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

版权提示 | 免责声明

本文(云南省曲靖市沾益区第四中学2021-2022学年高二上学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc)为本站会员(a****)主动上传,免费在线备课命题出卷组卷网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知免费在线备课命题出卷组卷网(发送邮件至kefu@ketangku.com或直接QQ联系客服),我们立即给予删除!

云南省曲靖市沾益区第四中学2021-2022学年高二上学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc

1、2021-2022学年云南省曲靖市沾益区第四中学高二上学期10月月考英语试题考试时间:120分钟第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man want to buy?A. Some books. B. Some toys. C. Some

2、 clothes.2. What will the man do next?A. Have a break. B. Go on working. C. Try the new restaurant.3. Where does the conversation probably take place?A. In a cinema. B. At home. C. In a restaurant.4. What do we know about the woman?A. She made a mistake.B. She got a pay raise.C. She might feel disap

3、pointed.5. What are the speakers discussing?A. A tourist attraction. B. A kind of tea. C. A picture.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. How is the man feeling now?A. Muc

4、h better. B. Even worse. C. Very well.7 What does the woman suggest the man do?A. Have some milk. B. Go to the hospital. C. Ask Mr. Kim for leave.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. What is the woman probably?A. A student. B. A coach. C. A basketball player.9. When did the game begin?A. 5 minutes ago. B. 7 minut

5、es ago. C. 10 minutes ago.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. Whats the relationship between the speakers?A. Bookseller and customer.B. Reporter and guest.C. Interviewer and applicant.11. What does the woman think of her job?A. Challenging. B. Enjoyable. C. Boring.12. What will the woman talk about next?A. He

6、r books. B. Her hobbies. C. Her job duties.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. What mainly made the man hesitate to visit the White House?A. Lack of interest. B. The tight security. C. The historical atmosphere.14 How did the woman get the tour information?A. From the website.B. From the local paper.C. From t

7、he travel guide.15. Where are the speakers probably now?A. In the White House. B. In a dining hall. C. At an airport.16. What is the man like?A. Serious. B. Humorous. C. Careful.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. What did Spanish merchants take to the Americans?A. Corn. B. Wheat. C. Potatoes.18. Why did Balb

8、oa feel surprised?A. He saw the Pacific Ocean.B. There were many jungles.C. Panama was so narrow.19. When did Francisco Pizarro leave for the Inca Empire?A. In 1513. B. In 1524. C. In 1533.20. What was the Inca Empire rich in?A. Wildlife. B. Rocks. C. Gold and silver.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每

9、小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ADuring ancient times children didnt have smartphones, iPad or computers to entertain themselves. Instead, they came up with interesting games to play. Stone ballsDuring the Qing Dynasty, kicking a stone ball around was a popular sport in the northern part

10、 of China, and it was often played in the winter to protect kids from the cold. Stones were carved into small balls and kicked along with feet. In 1999, the sport was included in the 6th National Ethnic Group Traditional Sports Meeting held in Beijing. Flying kitesKites have quite a long history. Th

11、e earliest kites were made of wood, instead of paper. Nowadays, the four most famous kites are the Beijing kite, Tianjin kite , Weifang kite and Nantong kite, of which each has distinctive features. The kite which resembles a swallow is a well-known Beijing style. Hide-and-seekHide-and-seek is a tra

12、ditional game for children, popular around the nation. There are two ways to play: covering a childs eyes while other kids run around to tease(戏弄) him or, more commonly, participants hide and one child must try to find them. Playing diabolosA diabolo is always made of wood or bamboo and has empty sp

13、ace in the center. By juggling(边抛边接) the diabolo on the rope, the high-speed spinning diabolos will make a sound like a whistle. Playing diabolos is an interesting folk game, especially popular in North China. Playing diabolos was also included in the first group of national intangible cultural heri

14、tage(非物质文化遗产).1. Why did ancient children often play stone balls in the winter?A. To practice their feet.B. To warm themselves.C. To train their skills.D. To relax themselves.2. Which kites are swallow-shaped?A. Weifang kites.B. Tianjin kites.C. Beijing kites.D. Nantong kites.3 Why does playing diab

15、olos make a sound?A. Because the diabolos center is empty.B. Because the high-speed spinning diabolo is light.C. Because the diabolo is equipped with a whistle.D. Because ropes surface moves against the diabolos.【答案】1. B 2. C 3. A【解析】【分析】这是一篇说明文。短文介绍了中国古代孩子们从事的一些娱乐项目。【1题详解】细节理解题。由 Stone balls中的“it w

16、as often played in the winter to protect kids from the cold”可知,而经常在冬天踢石头球可以保护孩子们免受寒冷。所以古代的孩子在冬天经常玩石球是为了让自己暖和起来。故B选项正确。【2题详解】细节理解题。由 Flying kites中的“The kite which resembles a swallow is a well-known Beijing style”可知,像燕子的风筝是北京著名的风筝样式。所以北京风筝呈燕状。故C选项正确。【3题详解】推理判断题。由Playing diabolos中的“A diabolo is always

17、 made of wood or bamboo and has empty space in the center. By juggling(边抛边接) the diabolo on the rope, the high-speed spinning diabolos will make a sound like a whistle.”可知,空竹一般为木质或竹质,它们的中心是空的。通过线绳抖动使其高速旋转而发出响声。所以判断出,为什么抖空竹会发出声音,是因为空竹的中心是空的,所以在高速旋转时会发出响声。故A选项正确。BA new study by Chinese researchers has

18、 found differences in the brain activity of men and women addicted(上瘾的)to Internet gaming.The study says addicted men have lower impulse control compared with women, indicating that men are more likely to become addicted to internet gaming.Researchers from Renji Hospital, which is connected with Sha

19、nghai Jiaotong University, recruited 105 Chinese participants for the study, which had two groups - one with 32 men and 23 women addicted to gaming, and the other with 30 men and 22 women who were not addicted.They completed a questionnaire for gaming addiction, and reported their gaming history and

20、 number of hours playing per week. Researchers also talked with their families to collect the information.Through FMRI (磁共振扫描), researchers found that men addicted to gaming had lower brain activity in the brain region associated with impulse control, than nonaddicted men. The lower the activity lev

21、els, the poorer the impulse control. Addicted women, however, showed no differences compared with the healthy female group.Researchers also studied the functional connectivity between brain regions, which were lower in men with addiction than in nonaddicted men, but showed no differences in the fema

22、le groups.Although there are some limitations, the findings suggest that activity levels displayed in the brain region could be biomarkers to evaluate the behavioral inhibitions of gaming-addicted men, they said.Gaming disorder was listed as a mental disorder by the World Health Organization earlier

23、 this year. People with the disorder have impaired control over gaming and give it increased priority in their livesto the extent that gaming takes precedence over other life interests and daily activities.4. By FMRI scanning, researchers found .A. addicted men have higher brain activitiesB. addicte

24、d women have lower impulse controlC. addicted men are the same with nonaddicted onesD. addicted women have no difference with nonaddicted ones5. In the last paragraph, the author wants to show .A. gaming disorder will influence our daily lifeB. gaming disorder will play an active part in our activit

25、iesC. gaming disorder is not difficult to controlD. gaming disorder will become a part of our life6. What can we learn from the passage?A. Researchers from Renji Hospital did the research independently.B. 53 men took part in the research.C. Gaming disorder does harm to our lives.D. The research has

26、solved the problem completely.7. What is the main purpose of the passage?A. To explain the beat way of getting rid of the Internet game addiction.B. To show the latest brain research on differences between addicted men and women.C. To describe internet gamings harmful effects on men and women.D. To

27、advise on the special use of internet gaming to men and women.【答案】4. D 5. A 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。这篇文章主要讲了最新的大脑研究表明了游戏上瘾的男性和女性之间的存在差异。【4题详解】细节理解题。答案定位在倒数第三段Addicted women, however, showed no differences compared with the healthy female group. 通过磁共振扫描,研究人员发现,上瘾的女性和没有上瘾的女性没有区别,故选D。【5题详解】推理判断题。答案定位在

28、最后一段to the extent that gaming takes precedence over other life interests and daily activities.(游戏优先于其他生活兴趣和日常活动),由此推断出游戏成瘾会影响我们的日常生活,故选A。【6题详解】推理判断题。答案定位在最后一段Gaming disorder was listed as a mental disorder by the World Health Organization earlier this year.(今年早些时候,世界卫生组织将游戏成瘾列为精神病。)由此推断出游戏成瘾对我们的生活有害

29、,故选C。【7题详解】主旨大意题。第一段A new study by Chinese researchers has found differences in the brain activity of men and women addicted(上瘾的)to Internet gaming.是全文的主题句,结合全文内容,可知这篇文章主要讲了最新的大脑研究表明了游戏上瘾的男性和女性之间的存在差异,故选B。CArt and science may seem like opposite things. One means the creative flow of ideas, and the o

30、ther means cold, hard datasome people believe. In fact, the two have much in common. Now, a study finds art can help students remember better what they learned in science class.Mariale Hardiman, an education specialist at Johns Hopkins University, noticed that students who used art in the classroom

31、listened more carefully. They might ask more questions. They might volunteer more ideas. Whats more, students seemed to remember more of what they had been taught when their science lessons had involved(涉及)art. To prove that, Hardiman teamed up with some researchers and six local schools.In the expe

32、riment, the researchers worked with teachers in 16 fifth-grade classrooms. They provided traditional science lessons and art-focused ones. In a traditional science class, for example, students might read aloud from a book. In the art-focused one, they might sing the information instead.The team rand

33、omly assigned(随机分配)each of the 350 students to either a traditional science classroom or an art-focused one. Students then learned science using that way for the whole unitabout three weeks. When they changed to a new topic, they also changed to the other type of class. This way, each student had bo

34、th an art-focused class and a traditional one. Every unit was taught in both ways, to different groups of students. This enabled the researchers to see how students did in both types of classes.The team found that students who started off in traditional classes performed better after they moved into

35、 an art-focused class. But those who started in an art-focused class did well even when they went back to a traditional science class. These students appeared to use some of the art techniques(技巧)after going back to a traditional class. Classroom teachers reported that many students continued to sin

36、g the songs that they learned after finishing the unit. The more we hear something, the more we retain it, Hardiman says. It suggests that the arts may help students apply creative ways of learning on their own.8. Why did Mariale Hardiman do the study?A. To prove the importance of art at school.B. T

37、o see if art might improve science learning.C. To find a way to help her students learn better.D. To know how to encourage students to ask questions.9. What were the students required to do in the experiment?A. Learn three units in total.B. Take two types of classes.C. Learn two topics for three wee

38、ks.D. Choose what theyd like to learn.10. What does the underlined word retain in the last paragraph mean?A. Finish.B. Express.C. Improve.D. Memorize.11. What is the text mainly about?A. Art helps students develop creativity.B. Art-focused classes interest students a lotC. Art can make science easie

39、r to remember.D. Art has something in common with science.【答案】8. B 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介绍了一项研究发现艺术可以帮助学生更好地记住他们在科学课上学到的东西。【8题详解】细节理解题。根据第二段“Whats more, students seemed to remember more of what they had been taught when their science lessons had involved(涉及)art. To prove that, Hardiman

40、teamed up with some researchers and six local schools.”(更重要的是,当科学课程涉及到艺术时,学生们似乎能记住更多他们所学到的东西。为了证明这一点,Hardiman与一些研究人员和六所当地学校合作)可知,Mariale Hardiman的研究是为了证明艺术是否能够提高科学学习。DTo see if art might improve science learning. (为了证明艺术是否能够提高科学学习)由此可知D符合语境。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第四段中“The team randomly assigned(随机分配)each

41、 of the 350 students to either a traditional science classroom or an art-focused one.”(研究小组将350名学生随机分为两组,一组是传统的科学教室,另一组是艺术教室)以及“This enabled the researchers to see how students did in both types of classes.”(这使得研究人员能够看到学生在这两种类型的课堂上的表现)等内容可知,在实验中,学生被要求选两种类型的课。DTake two types of classes.(选两种类型的课)由此可知D

42、符合语境。故选D。【10题详解】词句猜测题。根据画线词后的“It suggests that the arts may help students apply creative ways of learning on their own.”(这表明,艺术可以帮助学生应用创造性的自学方法)可知,艺术有助于学生的学习,因此此处是说我们听到的越多,我们记住(学到)的就越多,由此可知划线词词义为“记住”。 ARemember. 记住;BExpress. 表达;CImprove.提高; DFinish. 完成。由此可知A 符合语境。故选A 。【11题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段中“Now

43、, a study finds art can help students remember better what they learned in science class.”(现在,一项研究发现,艺术可以帮助学生更好地记住他们在科学课上学到的东西)可知,文章主要介绍艺术可以帮助学生更容易记住科学课上学到的东西。故选C。DChinas livestreaming e-commerce industry has witnessed explosive growth during the COVID-19 pandemic, thus creating new growth opportuni

44、ties for a wide range of businesses.Cao lei, director of the E-Commerce Research Center at the Internet Economy Institute, said that while most e-commerce platforms have now hit bottlenecks in finding new customers, livestreaming provides an important channel for them to tap into customers living in

45、 fourth and fifth-tier cities as well as rural areas.“Whats more, livestreaming allows hosts to answer call-in questions from digital audiences in real time, which will enhance shopping experiences and attract more netizens to shop online, Cao added.The number of people likely to watch livestreaming

46、 e-commerce events is 388 million in 2020. The typical livestreaming e-commerce session involves celebrities promoting and selling goods while answering questions from an online audience, with everything taking place in real time via devices such as smartphones.Livestreaming is increasingly gaining

47、popularity as a new online shopping platform among Chinese netizens, creating a huge market worth more than 970 bilion yuan ( $ 149.9 bilion) in 2020. E-commerce giant Alibabas Taobao Live has taken the lions share of livestreaming, as 68.5 percent of consumers use the service, according to a survey

48、 conducted by the China Consumers Association. Douyin and Kuaishou have taken second and third spots, respectively. Other large Chinese Internet and e-commerce players like JD. com have also thrown their hats into the ring.Livestreaming has become a key means for brands to gain awareness and boost s

49、ales, and for smaller operators such as farmers to have better access to consumers, especially during the pandemic period.12. What contributes to better shopping experiences in livestreaming?A. Discount price of products.B. Participation of some popular guests.C. Convenience to buy goods at any plac

50、e.D. Interaction between hosts and customers.13. Whats the main idea of the third paragraph?A. The e-commerce giants in livestreaming.B. The present situation and ways of livestreaming.C. The influence and effect of livestreaming.D. The reasons why livestreaming is so popular.14. What do the underli

51、ned words in paragraph 4 probably mean?A. Throw away their hats.B. Participate in the game.C. Exchange hats for a ring.D. Ring other e-commerce players.15. Which company ranks the second in livestreaming in China now?A. Douyin. .B. Taobao Live.C. Kuaishou.D. JD. com.【答案】12. D 13. B 14. B 15. A【解析】【分

52、析】本文是一篇新闻报道。介绍了现在流行的直播带货,分析了它兴起的原因,并介绍了直播的制作方式和参与企业,以及直播经济产生的影响。【12题详解】细节理解题。根据第二段“Whats more, livestreaming allows hosts to answer call-in questions from digital audiences in real time, which will enhance shopping experiences and attract more netizens to shop online”(更重要的是,直播可以让主持人实时回答网络观众的提问,这将提高购

53、物体验,吸引更多的网民在线购物)可知,直播间主播与客户的互动增强了用户体验。故选D。【13题详解】主旨大意题。根据第三段的“The typical livestreaming e-commerce session involves celebrities promoting and selling goods while answering questions from an online audience, with everything taking place in real time via devices such as smartphones”(在典型的直播电商环节中,明星们一边推

54、销和销售商品,一边回答网络观众的问题,一切都是通过智能手机等设备实时进行的)可知,第三段主要介绍了直播带货的主要方式。故选B。【14题详解】词句猜测题。根据第四段的“Other large Chinese Internet and e-commerce players like JD. com have also thrown their hats into the ring.”(其他中国互联网和电子商务巨头,如京东公司也加入了竞争)可推测出,划线词thrown their hats into the ring的意思是“参加”,即Participate in the game,故选B。【15题

55、详解】细节理解题。根据第四段的“Douyin and Kuaishou have taken second and third spots, respectively”(抖音和快手分别位列第二和第三)可知,目前排名第二的是抖音。故选A。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。A good nights sleep is one of the best things for your health. The following steps might help you enjoy a good sleep.Cr

56、eate a nightly routine(惯例)._16_ It could be as simple as washing your face or brushing your teeth. As you begin to move into your “nightly routine”, your mind will know that its time to sleep.Learn your body clock.Some experts believe sleepiness comes in cycles(周期性地). If you know the cycles in your

57、body clock, you can use them to your advantage. _17_If not, it might be a long time before youre ready for sleep again._18_Put your clock under your bed or on the bottom shelf of your bedside cabinet(床头柜), where its light wont disturb(干扰)you. That way ,if you wake up in the middle of the night, or h

58、ave problems in sleeping, you wont worry about how late it is and how much sleep youre missing.Paint your bedroom a relaxing colorFirst, take any unnecessary things away from your bedroom- they stand in the way of a good nights sleep._19_ Its a reminder of sleep.Choose the right pillowOne study foun

59、d that neck pillows can actually improve the quality of your sleep as well as reduce neck pain. _20_It should provide neck support and be washable.A. Hide your clock.B. Change your habitC. You probably cant fall asleep very easilyD. When sleepiness comes, get to bed in time.E. Then paint your room a

60、 relaxing color, like green.F. The best neck pillow should be soft and not too high.G. This is something you do every night before going to bed.【答案】16. G 17. D 18. A 19. E 20. F【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了可能会帮助你享受一个良好的睡眠的步骤。【16题详解】设空在首句。根据小标题:Create a nightly routine(创建一个夜间/觉前例行程序)可知,本段在讲述睡觉前的准备。选项G. This

61、is something you do every night before going to bed.(这是你每晚睡觉前要做的事情。)是对小标题的进一步阐释,故选G项。【17题详解】设空在段中,起到承前启后的作用。根据小标题:Learn your body clock.(了解你的生物钟。)以及前一句If you know the cycles in your body clock, you can use them to your advantage.(如果你知道你的生物钟的周期,你可以利用它们。)可知本段主要讲述了解和利用生物钟尤其是和睡眠有关的生物钟很有用。D项:When sleepin

62、ess comes, get to bed in time.(当睡意袭来时,及时上床睡觉。)讲述了如何利用睡眠生物钟,符合语境需要。故选D项。【18题详解】设空小标题,为本段的中心主旨。结合段首解释句:Put your clock under your bed or on the bottom shelf of your bedside cabinet, where its light wont disturb you.(把你的闹钟放在床下或床头柜的最底层,这样它的光线就不会打扰你。)可知本段以闹钟为话题,A项: Hide your clock 符合主旨要求。故选A项。【19题详解】设空在段末

63、,呼应主题。根据小标题:Paint your bedroom a relaxing color(把你的卧室涂成让人放松的颜色),E 项:Then paint your room a relaxing color, like green.(然后把你的房间刷成让人放松的颜色,比如绿色。)符合小标题主旨,故选E项。【20题详解】设空在段中,紧扣主题。根据小标题:Choose the right pillow(选择合适的枕头),可知本段讲述合适枕头的选择和重要性。F项The best neck pillow should be soft and not too high(最好的颈枕要柔软,不要太高)符

64、合语境要求。故选F项。【点睛】在做七选五题目时了解选项的特点,更有利于我们选对答案,正确选项特点:复现,包括同意反复,反义反复,上下意反复。比如文章第3 小题,均可以通过复现原则选出正确答案。_3_Put your clock under your bed or on the bottom shelf of your bedside cabinet(床头柜), where its light wont disturb(干扰)you.小题3为段落主旨小标题。复现原则出现在本段首句。A项: Hide your clock(藏起你的闹钟)与首句为同义反复。故选A项。第三部分 语言知识运用(共两节,满

65、分45分)第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。About a year ago, I had to spend a week in a hospital on account of the deadly food poisoning. There I met an elderly woman, who _21_ to be a professional musician. That time when I met her, the idea of learning to sing didnt

66、_22_ my mind. I thought it was something unavailable and not _23_ for me, like being an airplane pilot.And only recently, I suddenly decided to learn singing. I was _24_ with my dog in the woods early in the morning, singing _25_ to myself and it made me feel so wonderful. At that moment I _26_ I ha

67、d known more good songs and how to control my _27_ better. And then I thought, why didnt I take some singing lessons? Of course, it was not a (n) _28_ skill that I could use at work, but not everything in this life is about actual _29_ and income.It was easy to find that woman. I remembered her name

68、 and there was only one _30_ college in our city. I was _31_ she would reject me because l was a terrible _32_. But she took my request very _33_. She understood how important music was _34_ ones soul. In my first lesson, she sat at the gorgeous big piano and _35_ some rising notes that I had to rep

69、eat. At first I was terrified to _36_ because I feared being judged and criticized. But my teacher was kind and professional. _37_, she was strict when she knew I could do better.Learning to sing was like learning to walk. It was like _38_ that all your life you had some superpower but were not awar

70、e of its _39_. Singing taught me more than just being able to take some high or low _40_. Most importantly, it taught me to be braver about expressing myself and my opinions.21. A. turned outB. ran outC. went outD. called on22. A. loseB. crossC. changeD. slip23. A. gainedB. tendedC. meantD. written2

71、4. A. sortingB. wanderingC. consultingD. spotting25. A. jokinglyB. genuinelyC. lightlyD. properly26. A. hopedB. wishedC. heardD. regretted27. A. soundB. hopeC. voiceD. talk28. A. practicalB. differentC. interestingD. accurate29. A. benefitB. damageC. habitsD. dates30. A. agricultureB. musicalC. medi

72、calD. architectural31. A. angryB. afraidC. surprisedD. pleased32. A. citizenB. patientC. amateurD. friend33. A. curiouslyB. seriouslyC. rudelyD. uniquely34. A. fromB. underC. forD. during35. A. wroteB. awardedC. playedD. kept36. A. make a soundB. take a walkC. write the songD. tell the truth37. A. I

73、nsteadB. ThereforeC. MoreoverD. However38. A. giving outB. admitting toC. belonging toD. finding out39. A. existenceB. contentsC. purposeD. forms40. A. wordsB. notesC. noisesD. spirits【答案】21. A 22. B 23. C 24. B 25. C 26. B 27. C 28. A 29. A 30. B 31. B 32. C 33. B 34. C 35. C 36. A 37. D 38. D 39.

74、A 40. B【解析】【分析】本文是记叙文。文章讲述了作者开始学习音乐,遇到一位好老师,并在学习过程中得到关于人生的感悟。【21题详解】考查动词短语词义辨析。句意:在那里,我遇到了一位上了年纪的妇女,原来她是一位专业的音乐家。A. turned out原来是,结果是;B. ran out耗尽;C. went out出去;D. called on拜访,号召。根据上文可知,我在医院期间偶遇一个普通的老妇人,但最后发现这个老人原来是音乐家,turned out表示“原来是,结果是”,符合语境。故选A项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:当我遇见她的时候,我并没有想到要学唱歌。A. lose失去;

75、B. cross穿过;C. change改变;D. slip滑倒。根据下文“I thought it was something unavailable and not 3 for me, like being an airplane pilot.”可知,我当时认为音乐不适合我,并没学音乐的想法,cross ones mind为固定短语,表示“想到,出现在脑海”。故选B项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:我认为这是一种不可获得的东西,不适合我,就像一个飞机飞行员。A. gained获得;B. tended趋向;C. meant打算;D. written写。根据“it was someth

76、ing unavailable”可知,我认为学音乐不适合我,“.be meant for sb.”为固定短语,表示“适合某人”。故选C项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:清晨,我和我的狗在树林里漫步,轻轻地唱着歌,这让我感觉很美妙。A. sorting分类;B. wandering 漫步, 徘徊;C. consulting咨询;D. spotting看见。根据“with my dog in the woods early in the morning”中的时间、地点和狗可推知,我和我的狗早晨在林中散步。故选B项。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:清晨,我和我的狗在树林里漫步,轻轻地唱

77、着歌,这让我感觉很美妙。A. jokingly打趣地;B. genuinely真诚地;C. lightly轻轻地;D. properly恰当地。根据“singing 5 to myself”可知,我是唱给自己听,轻轻的。故选C项。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:在那一刻,我希望我知道更多的好歌曲和如何更好地控制我的声音。A. hoped希望;B. wished希望;C. heard听说;D. regretted懊悔。结合上文可知,我之前不会唱歌,认为学音乐不适合我,所以下文“I had known more good songs and how to control my 7 bette

78、r.”是我的愿望(wish )。故选B项。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:在那一刻,我希望我知道更多的好歌曲和如何更好地控制我的声音。A. sound声音;B. hope希望;C. voice嗓音;D. talk说话。根据上文可知“I had known more good songs and how to control my 7 better.”是我的愿望的表达,希望自己能唱更多的歌和能更好控制自己发出的声音(voice )。故选C项。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:当然,这不是一项我可以在工作中使用的实用技能,但生活中并不是所有的事情都和实际利益和收入有关。A. pract

79、ical实用的;B. different不同的;C. interesting有趣的;D. accurate准确的。根据后面定语从句“that I could use at work”可知句中说的是“工作中实用的技能”。故选A项。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:当然,这不是一项我可以在工作中使用的实用技能,但生活中并不是所有的事情都和实际利益和收入有关。A. benefit利益;B. damage损失;C. habits习惯;D. dates日期。根据上文“it was not a (n) 8 skill that I could use at work”可知,我知道唱歌不是实用技能,但我

80、也知道生活中并不是所有的事情都是实用的,都和利益(benefit)和收入(income)有关。故选A项。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:我记得她的名字,我们城市只有一所音乐学院。A. agriculture农业;B. musical 音乐的;C. medical 医学的;D. architectural建筑学的。根据上文“There I met an elderly woman, who1 to be a professional musician.”可知,老人是音乐家,所以应该到音乐学院找她。故选B项。【31题详解】考查形容词词词义辨析。句意:我担心她会拒绝我,因为我是个糟糕的业余爱

81、好者。A. angry生气;B. afraid担心的,害怕的;C. surprised感到惊讶的;D. pleased高兴的。下文“she would reject me”说可能会被拒绝,所以对于这种不好的结果,我是心有担心。故选B项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:我担心她会拒绝我,因为我是个糟糕的业余爱好者。A. citizen市民;B. patient病人;C. amateur 业余爱好者;D. friend朋友。“l was a terrible 12”是我怕她拒绝我的原因,结合上文可知,我刚刚开始想学习音乐,所以是个业余爱好者(amateur ),这也是担心被拒绝的原因。故选C

82、项。【33题详解】考查副词词义辨析。句意:但她非常认真地对我提出的请求。A. curiously好奇地;B. seriously认真地;C. rudely粗鲁地;D. uniquely独特地。根据句中转折连词But可知实际情况与之前想象完全不一样,之前担心“she would reject me”,但现在她非常认真对待我的请求。故选B项。【34题详解】考查介词词义辨析。句意:她懂得音乐对于一个人的精神是多么重要。A. from来自;B. under在下面;C. for对于,为了;D. during在期间。根据常识可知,音乐对于人的精神很重要。故选C项。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:在我

83、的第一节课上,她坐在漂亮的大钢琴前,弹了一些我不得不重复的升调。A. wrote写;B. awarded奖励;C. played弹,演奏;D. kept保持。根据上下文可知,她坐在钢琴前,弹(play)了一些音符。故选C项。【36题详解】考查动词短语词义辨析。句意:起初,我害怕发出声音,因为我害怕被评判和批评。A. make a sound发出声音;B. take a walk散步;C. write the song写歌;D. tell the truth说实话。根据下文“because I feared being judged and criticized.”可知,我怕被批评,所以最初不敢

84、发声。故选A项。【37题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,当她知道我可以做得更好时,她很严格。A. Instead相反;B. Therefore因此;C. Moreover而且;D. However然而。根据上下文句意可知,老师很友好(kind),但发现我能做得更好后对我很严格(strict),两句有转折对比关系。故选D项。【38题详解】考查动词短语词义辨析。句意:这就像发现你一生都拥有某种超能力,但却从未意识到它的存在。A. giving out分发;B. admitting to承认;C. belonging to属于;D. finding out发现。根据下文“that all you

85、r life you had some superpower but were not aware of its 18.”可知,学习唱歌是一个发现的过程,发现你拥有却未意识到存在的能力。故选D项。【39题详解】考查名词词义辨析。句意:这就像发现你一生都拥有某种超能力,但却从未意识到它的存在。A. existence存在;B. contents内容;C. purpose目的;D. forms形式。根据“you had some superpower but were not aware of its 18.”中转折连词but可知上下文有对比关系,你拥有却未意识到它的存在(existence )。

86、故选A项。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:唱歌教给我的不仅仅是学习一些高音或低音。A. words单词;B. notes音符,笔记;C. noises噪音;D. spirits精神。根据上文“In my first lesson, she sat at the gorgeous big piano and 20 some rising notes that I had to repeat.”可知,老师教的是音符(notes) 。故选B项。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。When Zhang Lingshan

87、 was a child, she would watch the Chinese period drama Palace on television, attracted by the characters ancient clothing. She didnt know what these beautiful clothes _41_ (call)only that they were from some _42_ (distance) past. “They looked fairy-like, dreamy,” she said. “I was _43_ (complete) dra

88、wn by the beauty of these clothes, and then eventually came to understand the culture of Hanfu, and I liked it more and more.”Now aged nineteen and _44_ (live) in Beijing, Zhang is _45_ member of Chinas growing “hanfu movement”a renaissance (复兴) of the ancient clothing traditionally worn by ethnic-m

89、ajority Han Chinese before the Qing dynasty. Tight-knit Hanfu communities and university clubs often meet for themed activities. Zhang and her friends sometimes visit places with ancient architecture, like Beijings Forbidden City, _46_ emperors once lived, to take _47_(photo) in costume and post the

90、m on social media. They have more than 20,000 fans who often ask them _48_ more pictures.Nowadays, Hanfu is seen as a way _49_ (celebrate) Chinese culture and improve national self-esteem. In the past few years, Hanfu clubs and social media platforms _50_ (help) to bring the Han clothing back under

91、the spotlight. “Its the confidence of the younger people, the confidence of the country,” said Christine Tsui, a fashion columnist and researcher in Shanghai.【答案】41. were called 42. distant 43. completely 44. living 45. a 46. where 47. photos 48. for 49. to celebrate 50. have helped【解析】【分析】这是一篇说明文。文

92、章主要介绍了汉服的复兴。【41题详解】考查动词的时态、语态和主谓一致。句意:她不知道这些漂亮的衣服叫什么,只是知道它们来自遥远的过去。 分析句子结构可知,动词call与主语clothes之间是被动关系,此处应用被动语态;know后面是宾语从句,主语时态为一般过去时,从句也用相应的过去的时态,此处应用一般过去时;且clothes是复数,谓语动词也应用复数形式。故填were called。【42题详解】考查形容词。句意同上。此处应用形容词修饰名词past。故填distant。【43题详解】考查副词。句意:我完全被这些衣服的美丽所吸引,后来最终了解了汉服的文化,且越来越喜欢它。 此处应用副词修饰动词

93、drawn作状语。故填completely。【44题详解】考查非谓语动词。句意:现在19岁的张住在北京,他是中国汉服运动的一员。设空处在句中作非谓语,和句子的逻辑主语Zhang之间是逻辑的主动关系。故填living。【45题详解】考查冠词。句意见上题解析。设空处后面为可数名词单数,此处表示泛指,且member发音以辅音音素开头。故填a。【46题详解】考查定语从句。句意:张和她的朋友们有时会去参观有古建筑的地方,比如北京的紫禁城,皇帝曾经住过的地方,穿着古装拍照,并在社交媒体上发布。分析句子结构可知,空格处引导定语从句,先行词是Bejings Forbidden City,表示地点;关系词在从句

94、中作地点状语,此处应用where引导该从句。故填where。【47题详解】考查名词。句意见上题解析。photo为可数名词,且前无冠词修饰,应用复数的形式。take photos照相。故填photos。【48题详解】考查介词。句意:他们有2万多名粉丝,经常向他们索要更多照片。ask sb for sth 向某人索要某物。故填for。【49题详解】考查非谓语动词。句意:如今,汉服被视为庆祝中国文化和提高民族自尊心的一种方式。设空处在句中作非谓语,并作定语修饰名词way,应用动词不定式的形式。故填to celebrate。【50题详解】考查动词的时态和主谓一致。句意:在过去的几年里,汉服俱乐部和社交

95、媒体平台将汉服的之风推到了聚光灯下。由上文中的in the past few years可知,此处应用现在完成时;且主语为Hanfu clubs and social media platforms,谓语动词应用复数形式。故填have helped。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文文中共有10处语言错误,每句中最多有两处每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改增加:在缺词处加一个漏字符号 () ,并在其下面写出该加的词删除:把多余的词用斜线 () 划掉修改:在错

96、的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词注意:1 每处错误及其修改均仅限一词2 只允许修改10处,多者 (从第11处起) 不计分My grandpa is a retired teacher He used to teaching in the school of his village At that time he was only teacher in the school which taught all the grades all the subjects He worked there for nearly forty years He was so busy that he

97、hardly had time for his families During those years, grandpa was willing devoted to his work Since his retirement, great changes have been taken place in his village but a new school building has been completed Today the students will move into the new building For the invitation of the school, gran

98、dpa will give a talk to the teachers and students as a guest of honor Grandpa is exciting about it He will give a gift to the school, which is a name list of all the students he teaches【答案】1 teachingteach2 only前加the3 whichthat/who4 familiesfamily5 willingwillingly6去掉 been7 butand8 ForAt9 excitingexc

99、ited10 teacherstaught【解析】【分析】本文主要讲了爷爷是一位退休教师,他教了接近四十年的学,期间他忠于他的工作。他退休以后,应学校邀请,以贵宾的身份向师生们讲话,还把他教过的学生名单赠送给学校。【详解】1考查不定式。used to do sth意为过去常常做某事,这里to是不定式符号,不是介词。故把teaching改为teach。2考查冠词。句意:当时,他是学校里唯一一位教所有年级所有科目的老师,此处用定冠词the表示特指。3考查定语从句引导词。这里是一个定语从句,先行词是only teacher ,且从句中缺少主语,因此用关系代词who/that来引导。故把which改为

100、that/who。4考查名词单复数。句意:他如此忙,很少有时间给他的家人,his family在这里意为她的家人。故把families改为family。 5考查副词。这里用副词修饰was devoted to。故把willing改为willingly。6考查语态。句意:自从他退休,他的村庄发生了巨大的变化,take place发生,是不及物动词短语,无被动。故把been去掉。7考查连词。结合语境可知前后句子之间是并列关系,因此用and。故把but改为and。 8考查介词。句意:应学校邀请,爷爷将以贵宾的身份向师生们讲话,at the invitation of意为应邀请。故把For改为At。9

101、考查形容词。句意:爷爷对此很激动,此处修饰人,因此要用excited。故把exciting改为excited。 10考查时态。此处说的是他教过的学生的名单,由此可知一般过去时。故把teachers改为taught。【点睛】分析定语从句关键抓住两点:第一、找准先行词;第二、看先行词在定语从句中所作的成分。先行词往往为名词或代词,如本题第3小题,先行词为名词teacher,再分析先行词teacher在定语从句中所作的成分,将先行词teacher带到从句中可知,只能作主语,故确定关系词为that/who。故把which改为that/who。第二节 书面表达(满分25分)52. 假如你是学生会主席李华

102、,发现部分同学因忙于学习而影响了健康。为此,你决定向全校同学发出以“管理自己的健康”为主题的倡议书,内容要点包括:1. 提出存在问题;2. “管理自己的健康”Manage our health的意义及倡议。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear fellow students,_The Students Union【答案】Dearfellowstudents,It worries me a lot to notice that lack of self-care brought by academic pressure has had a great inf

103、luence on the health of some students.Good health is known as the best wealth. It is the basis of efficient studies and other activities. Therefore, I strongly advocate the idea of “Manage our own health”. To achieve the goal, lets learn to strike a balance between study and rest by means of healthy

104、 eating, adequate rest and regular physical activities. Besides, mental wellbeing cannot be neglected. Only when physical health combined with mental wellbeing is guaranteed, can we ensure better academic performance, enjoying a really satisfying school life.Every small step counts! However busy we

105、are, remember to care for ourselves.The Students Union【解析】【分析】本文属于应用文,要求考生向全校同学发出以“管理自己的健康”为主题的倡议书。【详解】1. 词汇积累 学习:studyacademic 提倡:adviseadvocate充足的:enoughadequate忘记:forgetneglect2.句式拓展简单句变复合句原句:Good health is known as the best wealth. It is the basis of efficient studies and other activities.拓展句:Go

106、od health is known as the best wealth, which is the basis of efficient studies and other activities.【点睛】高分句型1 It worries me a lot to notice that lack of self-care brought by academic pressure has had a great influence on the health of some students. (运用了that引导的主语从句)高分句型2 Only when physical health combined with mental wellbeing is guaranteed, can we ensure better academic performance, enjoying a really satisfying school life. (运用了when引导的时间状语从句)

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1