1、高考资源网() 您身边的高考专家课时分层作业(十五).阅读理解AJapanese engineer Masaaki Nagumo had always dreamed of operating a robot from“Mobile Suit Gundam”,a popular animation(动画) TV series.It was Nagumos favourite show when he was a child.The series features huge,humancontrolled machines in battle.Now Nagumo has made the sh
2、ow come to life.Inspired by the machines,he has built a large robot called LWMononofu.The farming machinery company Sakakibara Kikai developed it.The robot is 8.5 meters tall,has two legs and weighs more than seven tons.It has a seating area with devices for the pilot to control the robots arms and
3、legs.The“Mobile Suit Gundam”series inspired movies,video games and more.And Nagumo thought the robot could be popular as well.“I think this can be turned into a business opportunity.”he said.Sakakibara Kikai develops robots and entertainment machines in addition to its main agriculture machinery bus
4、iness.At a price of about $930 an hour,people can rent the machines for childrens birthday parties and other events.The company has created robots of all sizes.There is the almost 3.5metertall Landwalker,the smaller Kids Walker Cyclops,and the MechBoxer boxing(拳击) machine.But the Mononofu stands abo
5、ve them all.It also does more complex movements.It can move its fingers and turn its upper body,and walk forward and backward.However,it moves very slowlyat a speed of less than one kilometer per hour.Although it may be slow,the Mononofu is very powerful.The air gun on its right arm shoots(发射) balls
6、 of soft material at 140 kilometers per hour.“As an animationinspired robot that one can ride,I think this is the biggest in the world,”Nagumo said.But Mononofu might be a bit too large.It is unable to leave the factory without being taken apart because it was built taller than the entrance.1What in
7、spired Nagumo to create LWMononofu?AA machine. BA video game.CA movie.DAn animation series.2Whats the advantage of LWMononofu,compared with other robots made by Sakakibara Kikai?AIts safer. BIts more powerful.CIt walks faster.DIts more flexible.3What makes LWMononofu outstanding?AIts size. BIts popu
8、larity. CIts function.DIts material.4What may be the best title for the text?AMovie robots to be rememberedBNew robots popular with farmersCA Japanese engineer builds a huge robotDRobots step into the daily lives of Japanese【语篇解读】语篇类型是说明文,主题语境是科学与技术。受自己幼年时一部热门的动画片的启发,日本工程师Masaaki Nagumo建造了一台大型机器人,而且
9、这台机器人有着很好的商业前景。1D细节理解题。根据第一段的第一句、第二段中的“Inspired by the machines,he has built a large robot called LWMononofu”和最后一段中的“As an animationinspired robot.”可知,Nagumo发明机器人LWMononofu的灵感来自于自己幼年时喜爱的一个动画片。2D推理判断题。根据第五段中的“It also does more complex movements.It can move its fingers and turn its upper body,and walk
10、 forward and backward”可知,与Sakakibara Kikai生产的其他机器人相比,这台机器人的优点之一是它的四肢比较灵活。3A推理判断题。根据第二段和最后一段中Nagumo说的话“I think this is the biggest in the world”可知,这台机器人体型庞大,这一特点让它堪称世界之最。4C标题判断题。C项概括了本文大意,故为最佳标题。BPerformances at the Moss Arts Center in the USACallas in ConcertFriday,November 2,2018,7:30 pm.Prices:$15
11、0|$125|$100The Moss Arts Center marks its fifth anniversary(周年纪念日) with a special performance.The opera world lost Maria Callas in 1977.Her great performances astonished audiences,and her loss shocked millions of fans,many of whom never had the chance to see her perform live.Now Callas returns to th
12、e stage through amazing holographic(全息的) technology.Callas in Concert brings Callas to the Moss Arts Center to perform with the Roanoke Symphony Orchestra.Just experience her beautiful voice and great beauty.Sounds of ChinaSaturday,February 2,2019,7:30 pm.Prices:$45|$35|$20Sounds of China from Beiji
13、ng combines traditional Chinese music with advanced arrangements,mixing the ancient and the modern.While the group plays plenty of traditional instruments,it arranges the ancient music in a new way with electric guitars and drums,giving the performances a poplike energy.This performance is supported
14、 in part by Arts Midwest.Terry Tempest Williams SpeechMonday,April 1,2019,7:30 pm.Prices:$25 general admission|$10 students with ID and youth 18 and underTerry Tempest Williams is a writer and environmentalist.Her most recent book,The Hour of Land:A Personal Topography of Americas National Parks is
15、a New York Times bestseller.Among many awards,she received the 2017 Audubon New York Award for Environmental Writing.Australian Chamber OrchestraMonday,April 8,2019,4 pm.Prices:$75|$60|$40The Australian Chamber Orchestra(ACO) returns to the Moss Arts Center for their second visit.Led by Richard Togn
16、etti,the ACO has performed as a flexible orchestra.The ACOs unique style includes both the masterpieces and modern crossart form projects.5What do we know about Callas in Concert?AIt is intended for Callas old fans.BIt has been put on for nearly five years.CIt will present Callas past performances.D
17、Callas songs will be sung by other singers.6What is special about Sounds of China?AIt is given on the weekend.BIt is put on by foreign performers.CIt is a mixture of new and old music.DIt lasts for the greatest length of time.7Which performance can cost a student the least money to attend?ACallas in
18、 Concert.BSounds of China.CTerry Tempest Williams Speech.DAustralian Chamber Orchestra.8Who has performed at the Moss Arts Center before?AMaria Callas.BRichard Tognetti.CTerry Tempest Williams.DThe Roanoke Symphony Orchestra.【语篇解读】语篇类型是应用文,主题语境是演出信息。文章提供了美国莫斯艺术中心的几场演出活动信息。5C推理判断题。根据Callas in Concert
19、条目下的Now Callas returns to the stage through amazing holographic technology可知,这场演出会通过全息技术呈现Callas过去的表演。6A细节理解题。阅读文章可知,只有Sounds of China的演出是安排在周末的。7C细节理解题。阅读文章可知,学生凭借学生证只需10美元就能参加Terry Tempest Williams的演讲,是所有演出活动中花费最少的。8B细节理解题。根据Australian Chamber Orchestra条目下的The Australian Chamber Orchestra(ACO) ret
20、urns to the Moss Arts Center for their second visit可知,澳大利亚室内管弦乐团将是第二次在莫斯艺术中心演出。由此可知,其领奏Richard Tognetti以前也在此表演过。.读后续写阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。An 80yearold man was sitting on the sofa in his house along with his 45yearold highly educated sonSuddenly a crow(乌鸦) perched on their window.The father
21、asked his son,“What is this?”The son replied,“It is a crow.”After a few minutes,the father asked his son the 2nd time,“What is this?”The son said,“Father,I have just now told youIts a crow.”After a little while,the old father again asked his son the 3rd time,“What is this?”At this time some expressi
22、on of irritation was felt in the sons tone when he said to his father with a rebuff.“Its a cow,a cow.”A little while later,the father again asked his son the 4th time,“What is this?”This time the son shouted at his father.“Why do you keep asking me the same question again and again,although I have t
23、old you so many timesIT IS A CROWAre you not able to understand this?”A little while later the father went to his room and came back with an old tattered diary,which he had maintained since his son was born.On opening a page,he asked his son to read that page.When the son read it,the following words
24、 were written in the diary:“Today my little son aged three was sitting with me on the sofa,when a crow was sitting on the window.My son asked me 23 times what it was,and I replied to him all 23 times that it was a crow.I hugged him lovingly each time he asked me the same question again and again for
25、 23 times.I did not at all feel irritated but I rather felt affection for my innocent child.”注意:1.所续写短文的词数应为150左右;2至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1:After reading the diary, Paragraph 2:Feeling ashamed,the son got down on his knees before his father. 【参考范文
26、】Paragraph 1:After reading the diary,the son began to think back to the days when he used to sit together with his father,his eyes filled with tears.His father would patiently answer the same question all 23 times without feeling irritation while his father asked him the same question just 4 times!T
27、he son thought to himself:If I attain old age,how will my son look at me? Will he think of me as a burden?Will he shout at me because of my poor sight,poor hearing or poor understanding?Paragraph 2:Feeling ashamed,the son got down on his knees before his father.He made an apology to his father,beggi
28、ng his father to forgive him for his bad behavior.He said aloud,“I promise to make you happy forever,Dad.It is you who have cared for me ever since I was a little child,showering your selfless affection on me.You worked hard to make money so that I could afford to go to university.I will serve you in the best way.”- 7 - 版权所有高考资源网
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有