1、题型组合课时练(二十八).阅读理解 【导学号:47562223】(2017河北百校联盟考试)I had worried myself sick over Simons mother coming to see me.I was a new teacher,and I gave an honest account of the students work.In Simons case,the grades were awfully low.He couldnt read his own handwriting.But he was a bright student.He discussed ad
2、ult subjects with nearly adult comprehension.His work in no way reflected his abilities.So when Simons mother entered the room,my palms (手掌心) were sweating.I was completely unprepared for her kisses on both my cheeks.“I came to thank you,”she said,surprising me beyond speech.Because of me,Simon had
3、become a different person.He talked of how he loved me,he had begun to make friends,and for the first time in his twelve years,he had recently spent an afternoon at a friends house.She wanted to tell me how grateful she was for the selfrespect I had developed in her son.She kissed me again and left.
4、I sat,stunned,for about half an hour,wondering what had just happened.How did I make such a life-changing difference to that boy without even knowing it? What I finally came to remember was one day,several months before,when some students were giving reports in the front of the class,Jeanne spoke qu
5、ietly,and to encourage her to raise her voice,I had said,“Speak up.Simons the expert on this.He is the only one you have to convince,and he cant hear you in the back of the room.”That was it.From that day on,Simon had sat up straighter,paid more attention,smiled more,and became happy.And it was all
6、because he happened to be the last kid in the last row.The boy who most needed praise was the one who took the last seat that day.It taught me the most valuable lesson over the years of my teaching career,and Im thankful that it came early and positively.A small kindness can indeed make a difference
7、.1We can infer that when Simons mother entered the room,the writer felt AsatisfiedBnervousChappyDsurprisedB推理判断题。根据第二段第一句话可知,作者手掌心出汗,这说明作者很紧张,下文的关键词unprepared也给出了提示。2What the teacher said in Paragraph 3 is intended to Aencourage Jeanne to speak louderBencourage Simon to work hardCask Jeanne to convi
8、nce SimonDtell the students that Simon was expert on thatA细节理解题。根据本段中的句子“to encourage her to raise her voice,I had said.”可知,作者的本意是鼓励Jeanne,故选A。3The purpose of the passage is to Atell the story of Simon Btell teachers how to be kind to studentsCadvise the readers to be kind to othersDshare a valuable
9、 lesson with readersD主旨大意题。根据最后一段及本文中心意思可知,作者想与读者分享自己的经验教训。.阅读七选五 【导学号:47562224】(2017双鸭山一中月考)Each year there is an increasing number of cars on roads and streets as millions of new cars and trucks are produced.One out of every six Americans works at putting together the parts of cars,driving trucks,
10、building roads or filling cars and trucks with gas. 1 Most Americans would find it hard to imagine what life would look like without cars. 2 The polluted air becomes poisonous and dangerous to health.3 Thats what several of the large car factories have been trying to do.But to build a clean car is e
11、asier said than done.Progress in this field has been slow.Another way is to take the place of the car engine by something else. 4 Many makers believe that it will take years to develop a practical model that pleases man.To prevent the world from being polluted by cars,well have to make some changes
12、in the way many of us live.Americans,for example,have to cut down on the number of their total cars.They are encouraged to travel and go to work by bicycle.Bicycling is thought to help the air clean.But this change does not come easily.A large number of workers may find themselves without jobs if a
13、car factory closes down. 5 Although cars have led us to a better life,they have also brought us new problems.AInventors are now working on steam cars as well as electric cars.BAmericans know cars very well.CHowever,some have realized the serious problems of the air pollution that is caused by cars.D
14、One way to get rid of the polluted air is to build a car that does not pollute the air.EHowever,the number of vehicles has continued to increase in recent years.FAmericans wont live without cars!GThus the problem of air pollution would become less important than that of unemployment.【语篇解读】本文主要讨论了美国车
15、辆增加造成的空气污染问题以及相应的解决方法。1F根据空前的“Each year there is an increasing number of cars on roads and streets as millions of new cars and trucks are produced.trucks with gas.”和空后的“Most Americans would find it hard to imagine what life would look like without cars.”可知,此处主要突出了车在美国的普遍性,故F项“美国人的生活离不开车!”符合语境。2C根据空前
16、的“Most Americans would find it hard to imagine what life would look like without cars.”(大多数美国人会发现很难去想象没有汽车,生活会是什么样子的。)和空后的“The polluted air becomes poisonous and dangerous to health.”(被污染的空气变得有毒而且危害健康。)可知,空处的句子起着承上启下的作用,故选C“然而,一些人已经意识到了由汽车造成的严重的空气污染问题”。3D根据下文的“Thats what several of the large car fac
17、tories have been trying to do.”“Another way is to take the place of the car engine by something else.”可知,空处应该提出解决问题的一个方法,故选D“清除被污染的空气的一个方法是制造不会污染空气的汽车”。4A空格前谈到清除被污染的空气的另一种方法是用别的东西代替汽车发动机,空格后又指出研制出能让人们满意的实用模型要花好几年的时间,由此推知空格处所填的内容有关正在研究的新型代替材料,故选A“发明家现在正在研制蒸汽汽车和电动汽车”。5G空格前谈到,如果汽车厂倒闭,很多工人可能会失业,故G项承接上文,
18、表示“因此空气污染问题会变得没有失业问题那么重要”。.概要写作阅读下面短文,根据其内容写一篇60词左右的内容概要。 Rats eat our food or make it so dirty that it isnt fit for people at all.Thats why people often kill them by laying down poison.After a day or two,they find the poison still there.The rats havent touched it even though it is near the food the
19、y eat.People think that they must be clever and cunning.Some scientists have been trying to find the best way to see just what a rat does day and night.They have found out that rats arent so clever.They are just very shy!Rats usually live in holes.They run from these holes to the places where they e
20、at and drink.They have special paths on which they travel each time.So they know their paths quite well.If anything new,such as a stone or wood,is put in the path,the rats wont go near it at first as they are too frightened.It will take them many days to get over the fear.They are also frightened to
21、 go near a place that they know,where something has been taken away.If a path goes around the rock,the rats follow the same path around the rock each time.If the rock is taken away,they will still run round the place where the rock was!They wont cross the empty place,which is now open to them,even t
22、hough it would be quicker.Rats will always keep away from anything unusual to them.Thats why they wont eat poison on the first or second night.They usually wont go anywhere near it for about four days until they get used to being there.Even then they only eat a little at a time.If people want to kil
23、l rats with poison,all they have to do is to leave it out for a few days.Once the rats have got used to it,they will eat it and die. 【参考范文】It is generally considered that rats are very clever and cunning.However,scientists have discovered that they are just very shy.(要点1) For example,rats have special paths to go through,and if you make some changes to the paths the rats are too frightened to travel on the same fixed routes.(要点2)In this sense,rats always keep away from anything new and unusual,so they wont eat poison at first.The rats wont be poisoned until they get used to it.(要点3)
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有