1、阅读理解题型突破(三)主旨大意题(加黑的题目为主旨大意题,本卷限时22分钟)A(2017湖北荆门调研)Two weeks ago, a 7yearold girl, Chloe Bridgewater wrote a letter to Google, expressing her interest in working for the tech company when she gets older.“Dear Google boss, my name is Chloe and when I am bigger I would like a job with Google,” she wro
2、te.“I also want to work in a chocolate factory and do swimming in the Olympics.” The student said she liked computers and had a tablet she played games on.She even showed off a robot game that her dad gave her.It wasnt long before Sundar Pichai, CEO of Google, replied with his own letter on Google w
3、ebsite.In a letter dated Feb.3, Pichai wrote, “Dear Chloe, Im glad that you like computers and robots, and hope that you will continue to learn about technology.I think if you keep working hard and follow your dreams, you can accomplish everything you set your mind to.I look forward to receiving you
4、r job application when you are finished with school!”Her father, Andy Bridgewater told ABC News he was completely shocked that his daughter received a reply.But he wasnt surprised that she decided to write the letter in the first place.“Shes got determination.She doesnt see the barriers that we face
5、 every day,” he explained.“If she wants to do it, she will set out to do it and nothing will stop her.”The father remarked that his daughter began jumping up and down after receiving the letter.Still, hes not in a rush to send his eldest daughter off to work.“Now, my daughter is confident, although
6、she hasnt yet fully understood that it will take more efforts than finishing her study to make it with Google,” he said.语篇解读:本文是一篇记叙文。七岁女孩克洛伊布里奇沃特给谷歌CEO写信,希望长大后在谷歌公司工作,没想到却收到了谷歌CEO桑达尔皮查伊的回信,鼓励她努力学习,实现梦想。1Chloes letter to Pichai shows us that she _.Aexpects to be one of the Google membersBhas a talen
7、t for making robotsCmakes up her mind to study hardDburies herself in computer games解析:选A细节理解题。根据第一段第二句中的“when I am bigger I would like a job with Google”可知,她写信给谷歌CEO是希望长大后能在谷歌工作,故A项正确。2We can know from the text that _.Athe girl wrote the letter to Pichai on February 3Bthere are two children in Brid
8、gewaters familyCAndy didnt expect a reply from Pichai at allDGoogle is sure to hire Chloe after her graduation解析:选C推理判断题。根据第三段的第一句“Her father, Andy Bridgewater told ABC News he was completely shocked that his daughter received a reply.”可知,安迪布里奇沃特对于他的女儿能收到回信很惊讶。据此可推知,安迪布里奇沃特根本没有指望会收到谷歌CEO的回信,故C项正确。3W
9、hat is the main idea of the text?AA 7yearold girl gets a job with Google.BCEO of Google responds to a girls letter.CA father forbids his girl to work for Google.DGoogle decides to employ its youngest clerk.解析:选B主旨大意题。本文主要讲述七岁女孩克洛伊布里奇沃特给谷歌CEO写信,希望长大后在谷歌公司工作,没想到谷歌CEO给她回了信,鼓励她努力学习,实现梦想。故B项正确。B(2017福建龙岩
10、质检)I imagine there might be a footballer or two who has woken from a terrifying dream where they cant see the ball, or the coming opposite player. In the middle of the game, theyve ended up lost, unable to momentarily know in which direction they are playing. Such is the usual world for players in b
11、lind football where getting the wrong direction on the pitch (球场) is only an occasional problem, quickly corrected.Blind football is played worldwide, in England, in Japan, in China and so on. The rules are simple, the action fast. The ball is filled with ball bearings that make sounds as the ball m
12、oves, enabling the players to spot the ball very accurately although if the ball is too fast or too slow, the sound becomes small and spotting it is harder.Its fiveaside, including a sighted goalkeeper but plus a “caller” for your team behind the opponents goal. All the players on the pitch wear a b
13、lindfold to avoid any potential cheating from anyone sighted or partially sighted. But many players are totally blind. For example, Japanese player, Yasuhiro Sasaki, can see nothing, though he was partially sighted when younger, when he was a fan of regular football. The “caller” is an essential aid
14、 to the players, calling out directions to the ball, and, importantly, distance and angle to the goal. A caller has to be quickminded and train with teammembers.Now happily, many people come to blind football “from an interest in football foremost, rather than any interest in the disability”. All in
15、 all, blind football might become popular with more blind people.4The author mentions a terrifying dream in the first paragraph to_.Aintroduce the fear a professional player may sufferBwarn players not to get the wrong directionCdescribe the difficulties a blind footballer might haveDanalyze why a f
16、ootball game may end up in failure解析:选C写作意图题。下文主要介绍了盲人足球的相关情况,所以文章开头提及噩梦是为了描述盲人踢足球时面临着重重困难。故选C。5According to the rules of blind football, which of the following is RIGHT?AThere are five players on each team, including a caller.BThe callers provide necessary information for the players.CThe ball shou
17、ld be passed neither too fast nor too slow.DThe caller is the only person who can see on the team.解析:选B推理判断题。根据第三段倒数第二句“The caller is an essential aid to the players, calling out directions to the ball, and, importantly, distance and angle to the goal.”可知,这个“引导员”为盲人球员提供必不可少的信息。故选B。6Which of the foll
18、owing may be the best title for this passage?AA football game for the blindBA new way to play blind footballCBlind football around the worldDHow to play blind football解析:选D标题归纳题。通读全文可知,本文第一段引出“盲人足球”这一主题,第二、三段介绍盲人足球的规则及如何比赛,最后一段介绍盲人足球的现状。D项概括了文章大意。故选D。C(2017湖北黄冈质检)Most damagingly, anger weakens a per
19、sons ability to think clearly and keep control over his behaviour. The angry person loses objectivity in evaluating the emotional significance of the person or situation that arouses his anger.Not everyone experiences anger in the same way; what angers one person may amuse another. The specific expr
20、ession of anger also differs from person to person based on biological and cultural forces. In contemporary culture, physical expressions of anger are generally considered too socially harmful to be tolerated. We no longer regard duels (决斗) as an appropriate expression of anger resulting from one pe
21、rsons awareness of insulting behaviour on the part of another.Anger can be identified in the brain, where the electrical activity changes. Under most conditions EEG (脑电图) measures of electrical activity show balanced activity between the right and left prefrontal (额叶前部) areas. Behaviorally this is t
22、he normal state that we possess most of the time. But when we are angry the EEG of the right and left prefrontal areas arent balanced and as a result of this, were likely to react. And our behavioural response to anger is different from our response to other emotions, whether positive or negative.Mo
23、st positive emotions are associated with approach behaviour: we move closer to people we like. Most negative emotions, in contrast, are associated with avoidance behaviour: we move away from people and things that we dislike or that make us anxious. But anger is an exception to this pattern. The ang
24、rier we are, the more likely we are to move towards the object of our anger. This corresponds to what psychologists refer to as offensive anger: the angry person moves closer in order to influence and control the person or situation causing his anger. This approachand confront behaviour is accompani
25、ed by a leftward prefrontal asymmetry (不对称) of EEG activity. Interestingly, this asymmetry lessens if the angry person can experience empathy (同感) towards the individual who is bringing forth the angry response. In defensive anger, in contrast, the EEG asymmetry is directed to the right and the angr
26、y person feels helpless in the face of the angerinspiring situation.7The “duels” example in Paragraph 2 proves that the expression of anger _.Ausually has a biological basisBvaries among peopleCis socially and culturally shapedDinfluences ones thinking and evaluation解析:选C推理判断题。关键句是第二段第二、三句“The speci
27、fic expression of anger . are generally considered too socially harmful to be tolerated.”提及该例子是为了证明关键句的观点,由此可推知,“决斗”的例子证明了愤怒的表现形式受到文化和社会的影响。故选C。8What changes can be found in an angry brain?ABalanced electrical activity can be spotted.BUnbalanced patterns are found in prefrontal areas.CElectrical act
28、ivity corresponds to ones behaviour.DElectrical activity agrees with ones disposition.解析:选B细节理解题。根据第三段第四句“But when we are angry the EEG of the right and left prefrontal areas arent balanced .”可知,当人们生气时,他们左右额叶前部的脑电图是不平衡的。故选B。9Which of the following is typical of offensive anger?AApproaching the sourc
29、e of anger.BTrying to control what is disliked.CMoving away from what is disliked.DFeeling helpless in the face of anger.解析:选A细节理解题。根据最后一段第五句“This corresponds to what psychologists refer to . causing his anger.”可知,攻击性愤怒的人会靠近导致他愤怒的人或事。故选A。10What is the key message of the last paragraph?AHow anger differs from other emotions.BHow anger relates to other emotions.CBehavioural responses to anger.DBehavioural patterns of anger.解析:选D段落大意题。根据最后一段可知,该段主要介绍了愤怒(攻击性愤怒和防御性愤怒)的行为规律。故选D。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有