1、专题01 Women of achievement第一节阅读理解阅读下面的短文,从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。ASusan Brownell Anthony was a lady ahead of her time. She fought for womens rights long before it became a popular issue.Susan was born on February 15, 1820, in Adams, Massachusetts. At that time, women had few rights. They could not own
2、property. Money earned by a married woman belonged to her husband. Major decisions regarding children were made by the fathers. Women could not vote.At the age of 15, Susan became a school teacher. She taught for 15 years. Then she began organizing womens groups to promote causes that were important
3、 to women. She helped gain better educational rights for women. She helped give married women possession of their earnings.After the Civil War, Susan became very involved in the Womans Suffrage Movement. After years of lecturing, writing, and appealing by Susan and other women, some parts of the Uni
4、ted States changed their laws to give women the right to vote. The first state was Wyoming in 1869. Other areas and states gradually followed Wyomings _decision_. It was not until 1920 that the US Constitution was changed to give all women voting rights.Susan Brownell Anthony died in 1906 at the age
5、 of 86. She was elected to the American Hall of Fame in 1950. She was the first American woman to have a likeness(肖像) of her face on a coin. It was the 1979 Susan Brownell Anthony dollar.语篇导读本文为记叙文。苏珊布劳内尔安东尼为争取女性权利而不断努力,因此她成为第一位头像被印在硬币上的美国女性。1What was the situation of American women like when Susan
6、was born?AThey had a low social status.BThey could vote after getting married.CThey managed money for their husbands.DThey were responsible for decisionmaking.解析 A细节理解题。第二段主要讲述了苏珊出生时美国妇女所处的境况,包括拥有很少的权利、婚后不能拥有财产、对自己孩子的事情没有话语权和不能投票等。总的来说,当时妇女社会地位低下,故选A项。2What is the third paragraph mainly about?ASusan
7、s teaching experiences.BSusans educational background.CSusans efforts to abolish slavery.DSusans fighting for womens causes.解析 D主旨大意题。第三段主要讲述了苏珊在当了15年教师之后,开始为争取妇女权利而奋斗,包括组织妇女团体、帮助女性获得更好的受教育的权利和帮助已婚妇女拥有自己的财产,故选D项。3What does the word “decision” in the fourth paragraph refer to?APromoting the social mo
8、vement.BChanging the US Constitution.CGiving women voting rights.DUniting other areas and states.4What may be the best title for the text?AThe first American woman to invent coinsBThe problem of women rights in the USCThe most popular women organizationsDA pioneer in fighting for womens rights解析 D标题
9、归纳题。本文主要讲述了在女权运动兴起之初,率先为争取女性权利而努力的苏珊的生平事迹。D项用pioneer(先锋)来形容苏珊在争取女性权利事业上的开创性地位,符合文章主旨,故选D项。BThe popular TV program Readers has prompted more people in China to practice reading aloud in booths(亭) set up in big cities across the country.As the latest TV show to help peoples love for literature recover
10、, the CCTV program Readers invites people from all walks of life to read aloud their favorite poems, essays and books, or even personal letters they wrote to their loved ones. Just as the weekly show has been wellreceived, its reading booths, equipped with professional recording devices and cameras,
11、 have become instant hits.A crowd of more than 200 people were pictured lining up outside the Shanghai Library at 11 am on March 4the first day of the booths opening to the public in Shanghai. The deadline for registrations was brought forward to 2 pm instead of the scheduled 5:30 pm, as the number
12、of waiting readers continued to grow. Some waited more than nine hours for a tryout in the booth, according to library management.“There is an old photo in the late 1970s capturing people lining up outside the Shanghai Library before it opens. If that was a spring of reading in Shanghai, now I think
13、 another spring has arrived again,” library manager Zhou Deming, told the Shanghaibased The Paper.The reading booth is the only one of its kind in the city of economic center at the moment, but more are expected to be put into use in the coming months, according to the librarys website.The Readers p
14、rogram has also led to booths in other cities including Beijing, Hangzhou, Guangzhou and Xian to appeal to more people to read and share their life stories.With the recent boom of culturethemed TV shows such as Readers and Chinese Poetry Competition, some are optimistic that this will help the count
15、ry love literature and reading again in general.语篇导读本文为夹叙夹议文。随着CCTV的朗读者节目受到人们的欢迎,全国范围开始刮起了“读书风”。各大城市纷纷建立“朗读亭”,人们阅读的热情也越来越高。5The CCTV program Readers aims to _.Ateach people what to read Battract peoples attention to CCTV Cinvite people to read aloud in the booth Darouse peoples flesh enthusiasm for
16、reading6We can learn from Paragraph 3 that _.Asome people waited for a long time to read in the boothBMarch 4 was the first day of the opening of Shanghai Library Con March 4,200 people read in the booth Dthe time for registrations was lengthened for three and a half hours 解析 A细节理解题。根据第三段最后一句可知,有些人为
17、了能在“朗读亭”里朗读,等了九个多小时,故选A项。7The passage mainly tells that _.Amany people line up to read aloud in reading booths Bmore reading booths will be set up in the future CReaders has become popular all over China DReaders has inspired more people to read aloud in reading booths CHow to Become a Lifelong Lear
18、nerLearning doesnt stop just because school does. Making a commitment to yourself to learn something new every day, you will not only enjoy what you discover, but you will be able to apply your knowledge and become a teacher to future generations. Here are some steps to become a lifelong learner.Lea
19、rn how you learn.8_ Note what learning techniques are the most efficient for you and use them as much as is practical, such as viewing online tutorials on websites like YouTube if youre more of a visual learner.9_ Try many different things so that you dont box yourself into believing youre only good
20、 at a few things. Its probable that youre good at many things, but you wont know until youve tried.Look at learning as an exploration and opportunity, not a chore(琐事). Dont just force yourself to learn things because theyre important or necessary.10_ Follow your heart, as well as your sense of duty.
21、 Do you remember the 8th grade history that you hated so much, with all those names and dates that seemed to mean nothing? The point was to bring you to learn details now that will knit chunks of information together later.11_Read, read, read.12_ Reading is a gateway into other worlds and into the m
22、inds of your fellow human beings. And reading will help you to learn the discoveries and mistakes of others who have gone before you; reading is, in effect, a shortcut so that you dont have to learn things the hard way.ALearn where your talents and interests lie.BIt was a chore then, but it makes se
23、nse, now.CRecognize the educational value in whatever you read.DDetermine your own preferred learning style or styles.ETheir ways of learning might help you to improve your own.FMake friends with your local library and new and used book sellers.GInstead, learn things that you need to learn alongside
24、 things you love to learn.语篇导读本文为说明文,介绍了如何成为一名终身学习者。8解析 D诠释关系。空后面的what learning techniques are the most efficient for you与D项中的your own preferred learning style相对应。D项与本段小标题构成诠释关系,同时又引出下文,故选D项。11解析 B总结关系。 空前一句nowlater强调的是现在所学的能为将来做准备,与B项的thennow形成呼应,故选B项。 12解析 F顺承关系。 根据小标题可知,强调的是开卷有益,C项中的educational v
25、alue缩小了范围,因此不对。F项则强调的是接触到书籍的方式和途径,符合语境,故选F项。第二节完形填空阅读下面的短文,掌握其大意,然后从120题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项。On Dec.13,2014,Nubia Wilson turned 16.But instead of _1_ with an exciting Sweet 16 birthday party,the California teen dedicated(将奉献)this milestone to _2_ the lives of orphans(孤儿)in Ethiopia.Through several su
26、mmers of volunteer work at an Ethiopian orphanage.Nubia learned firsthand the severe poverty(贫穷)so many children _3_In an email to The Huffington Post,Nubia said that she was _4_struck by the childrens lack of access to _5_their school only went through the fourth grade.Over the course of her volunt
27、eer work,Nubia became interested in one _6_,Hermela.She writes:Out of the many students in the kindergarten class,Hermela became _7_ and attached to me to a point where it was becoming _8_ for both of us to leave each other.She is now in the second grade.The thought of Hermela not being able to have
28、 her meal and _9_ education after the fourth grade became _10_ and I knew I had to do something.Thats when Nubia decided that she didnt want a traditional Sweet 16._11_,she wanted to use the money her parents would have spent on a party to establish a _12_ grade class for Hermela and other kids.“The
29、 money could provide a(n)_13_ solution that will serve for many years compared to the oneday _14_ of my party,”Nubia wrote to HuffPost Live.“In short,I want Hermela to continue _15_”After telling friends and family her _16_,Nubia set up a(n)_17_ page“Keep Hermela Smiling”on CrowdRise.Her _18_ will r
30、aise funds for the Fregenet Foundation,which funds education and community services in Ethiopia.So far,Nubia has _19_ $2,781 of her $10,000 goal.Nubia says that her parents have been extremely _20_;theyre selling most of their Ethiopian artifacts(手工艺品)to help raise funds.Nubias birthday may not have
31、 been a party,but its truly a celebration.1A.communicatingBcompetingCcelebrating Dcompromising2A.experiencing BimprovingCrescuing Denjoying3A.concern BdiscussCdescribe Dface4A.particularly BslightlyChopefully Dquietly5A.exploration BexperimentCeducation Dentertainment6A.teacher BstudentCdoctor Dpare
32、nt7A.close BmeanCfunny Dpolite8A.boring BstrangeCpossible Ddifficult9A.provide BleaveCreceive Dfinish10A.unimportant BunimaginableCunnecessary Duncomfortable11A.Besides BHoweverCTherefore DInstead12A.sixth BfifthCfourth Dthird13A.early BlastingCsimple Dtechnical14A.relief BhonorCpleasure Dtrouble15A
33、.yelling BcryingCtalking Dsmiling16A.plan BneedCsecret Dbelief17A.donation BdevotionCquestion Dappreciation18A.story BschoolCfamily Dcampaign19A.earned BborrowedClent Draised20A.effective BsupportiveCcreative Dsensitive语篇解读:本文是记叙文。女孩用举办自己生日派对的钱帮助埃塞俄比亚的孤儿。1解析:由下文的“with an exciting Sweet 16 birthday p
34、arty”可知,此处是说通过举行生日派对来“庆祝(celebrating)”。答案:C答案:B3解析:由第四段中的“not being able to have her meal and.education after the fourth grade”可推断,在埃塞俄比亚很多孩子“面临着(face)”严重的贫穷问题。答案:D4A5解析:由下文的“their school only went through the fourth grade”可知,Nubia对孩子们所面临的“教育(education)”方面的困难“尤其(particularly)”印象深刻。答案:C6解析:由第四段开头的“Ou
35、t of the many students in the kindergarten class,Hermela”可知,Hermela是一名“学生(student)”。答案:B7解析:由下文的“attached to me to a point where it was becoming.for both of us to leave each other”可知,Hermela和Nubia关系“亲密(close)”。答案:A8解析:由上文的“attached to me”及下文Nubia对Hermela的关心和担忧可推断,让Hermela和Nubia分开变得“困难(difficult)”。答案
36、:D9解析:第二段末的“their school only went through the fourth grade”可知,Hermela在四年级之后就无法继续“接受(receive)”教育。答案:C10解析:Hermela所面临的困难让Nubia觉得“不可思议(unimaginable)”。 答案:B11解析:Nubia决定不举行传统的16岁生日派对。“相反(Instead)”,她想把原来要用于生日派对的钱用来帮助Hermela和其他孩子们。答案:D12解析:由第二段末的“their school only went through the fourth grade”可推断,Nubia想建
37、立一个“第五(fifth)”年级的班级。答案:B答案:B14解析:举办生日派对只能带来一天的“快乐(pleasure)”。答案:C15解析:由下一段的“Keep Hermela Smiling”可知,Nubia想让Hermela一直“微笑(smiling)”。答案:D16解析:由上文可知,此处是指Nubia想帮助埃塞俄比亚孤儿们的“计划(plan)”。答案:A17解析:由下文的“raise funds for the Fregenet Foundation”可推断,Nubia建立了一个“捐款(donation)”页面。答案:A18解析:Nubia的“活动(campaign)”将为一个基金会筹集
38、资金。答案:D19解析:由上文的“raise funds for the Fregenet Foundation”可知,Nubia已经“募集了(raised)”2781美元善款。答案:D20解析:由下文的“theys selling most of their Ethiopian artifacts to help raise funds”可推断,Nubia的父母对她所做的事非常“支持(supportive)”。答案:B第三节语法填空 阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。St.Patricks Day is one of
39、 those 1._ (wonder) days in our kindergarten.Every year on March 17,a leprechaun(妖精) visits my classroom!He is a clever little character,and we have never been able to catch him.This morning,we 2._(greet) by tiny,green leprechaun footprints all over the classroom.The innocence and the magic of kinde
40、rgarten came out on a day like this!None of the children raised the doubt about 3._ the leprechaun was real or not.Their faces were filled with wonder as they questioned how 4._ had got into our classroom.They created little traps 5._(hope) to catch him during the dayeven leaving one in our bathroom
41、 so that if he should appear again over night,he might just get 6._(catch) in our trap!For the afternoon tea break,we had some delicious green vegetables and fruits and every child made 7._ beautiful green card with wishes written on it.My favorite wish of all was the one made by Jacob,8._ said,“I w
42、ish everyone was nice to each other.”Another one I like very much was“I wish this was going to be the 9._(good) day of my life.”The smiles 10._ their faces as they left school this afternoon proved that it just may have been!语篇解读:圣帕特里克节是我们幼儿园里开心的一天,每个人都认为在这一天有一个小妖精会光顾我们的教室。今年圣帕特里克节我们甚至还看到了在教室里到处都是小妖
43、精的脚印。1解析:考查形容词。设空处后为名词,由此可判断设空处应为形容词。答案:wonderful4解析:考查代词。本文中用来指代leprechaun的代词都是he(如6空前面的代词he),故本空应填he。答案:he5解析:考查非谓语动词作状语。主语they与hope为逻辑上的主动关系且表示伴随,故用hoping。答案:hoping6解析:考查非谓语动词作表语。get caught in被困在。答案:caught9解析:考查形容词的比较等级。根据上下文及设空处前的the可推知本空需用形容词最高级。答案:best10解析:考查介词。表示“脸上的微笑”需用介词on。答案:on第四节 书面表达假设你
44、是李华,你的留学生朋友Peter发邮件说,他正在学汉语,但感觉很吃力,请求你给予帮助。请给他回封邮件,内容包括:1举例说明汉语学习的特点;2提供一些可行的建议。注意:1词数100左右;2可适当增加细节,以使行文连贯。【参考范文】Dear Peter,Hope this email finds you well! Last time you said you were learning Chinese but encountered some difficulties. Its inevitable because English emphasizes the structure, while
45、Chinese focuses on the meaning. With regard to the matter you mentioned in your letter, my suggestions are as follows.Firstly, I would recommend you to find a native speaker as a language partner, and meet with him on a regular basis. Besides, watching Chinese movies and listening to Chinese songs can make the learning process much more interesting.Those are the tips on my mind now. I would always be pleased to offer you help. I do hope you will find these proposals practical.Yours sincerely,Li Hua
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有