1、Section Speaking & Writing.完形填空阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。My mom gave me some wise advice: “Nothing beats a good bite that bites back.” She was talking about her _1_ for bittertasting food like rhubarb (大黄)Moms rhubarb plant is at the east of our _2_ . Grandma moved it there fro
2、m the farm. _3_Ive always regarded it as an overgrown weed.We kept the largest garden in the neighborhood. Each growing season, we _4_ the plentiful rhubarb, tomatoes, beans and carrots with our neighbors and friends. More families took the rhubarb than any other fruit.Nearly three years ago, while
3、_5_Moms flower bed, I finally asked if I could dig out her rhubarb. _6_, she didnt bake with it anymore.“Absolutely not,” Mom said. Clearly I hadnt _7_her devotion to it.As I continued weeding, I thought about how rhubarb is one of the _8_plants to appear in early spring. It breaks through the snowy
4、, icy ground before buds (芽) form on trees. How can anyone fail to _9_such a passionate desire?When those first sprouts (嫩芽) _10_, Id find Mom outdoors, examining them like a _11_counting a newborns fingers and toes. She would estimate about how long itd be until she could make her rhubarb _12_But w
5、hen I was a kid and she gave me that pie, it made me _13_. In my teens, it made me complain. _14_ice cream did not sweeten the deal for my young taste buds. Rhubarb was something to be _15_at all costs.Then, last summer, I searched for Moms _16_. I found the one for her rhubarb pie. So I _17_to give
6、 it a try. A few tries later, I _18_ rhubarb pie to family and guests. It tasted incredible.Since then Ive come to two _19_ about rhubarb. First, you can take rhubarb out of the country, but you cant take the country out of the rhubarb. And second, rhubarbs taste may be lost on children, but adults
7、can _20_it. Like my wise mother, I now understand that “Nothing beats a good bite that bites back.”1A.effort BloveChope Dregret2A.garden BfarmChouse Dcountry3A.So BAndCBut DOr4A.planted BpreparedCcollected Dshared5A. weeding BmakingCexamining Ddigging6A.As usual BAs a resultCAbove all DAfter all7A.n
8、oticed BunderstoodCfollowed Dignored8A.first B. lastCstrange Dcommon9A.miss BquestionCadmire Dchallenge10A.survived BstayedCdropped Dappeared11A.parent BchildCdoctor Dfriend12A.dish BpieCsoup Dsalad13A.laugh BcryCcheerful Dpeaceful14A.Only BJustCEven DYet15A.obtained BgatheredCvalued Davoided16A.rec
9、ipe B. adviceCnotebook D. secret17A.refused BagreedCdecided Dhesitated18A.taught BservedCpassed Dshowed19A.theories BideasCconclusions Dsuggestions20A.sense BtrustCdiscover Dappreciate答案与解析语篇导读:本文为夹叙夹议文章,讲述妈妈对一种尝起来苦涩的食物的喜爱。1B考查名词辨析。A.effort努力;B.love爱;C.hope希望;D.regret后悔。根据下文的讲述可知,妈妈非常喜欢大黄,因此推断此处讲的是:
10、妈妈正在谈论她对像大黄这样的尝起来苦涩的食物的爱。故选B。2A考查名词辨析。A.garden花园;菜园;B.farm农场;C.house房子;D.country国家。根据下文 “We kept the largest garden in the neighborhood.”可推断,妈妈的大黄在我们家菜园。故选A。3C考查连词辨析。A.So因此;B.And并且;C.But但是;D.Or或者。大黄被种植在菜园里,但是作者却一直把它看做是一种生长过快的杂草。故选C。4D考查动词辨析。A.planted种植;B.prepared准备;C.collected收集;D.shared分享。根据下文“More
11、 families took the rhubarb than any other fruit.”可推断,我们与邻居和朋友分享丰富的大黄,西红柿,豆子和萝卜。故选D。5A考查动词辨析。A.weeding除草;B.making制作;C.examining检查;D.digging挖。根据下文 “As I continued weeding,”可推断,我正在给妈妈的花圃除草。故选A。6D考查介词短语辨析。A.As usual如同往常一样;B.As a result结果;C.Above all首要的是;D.After all毕竟。根据上文可知,我想要挖掉大黄,因此可知,毕竟妈妈不再用它烤制食物了。故选
12、D。7B考查动词辨析。A.noticed注意;B.understood理解;C.followed遵循;D.ignored忽视。根据上文“Absolutely not,” Mom said.可推断,妈妈拒绝我挖掉大黄,因此推断很清楚我没能理解她对大黄的挚爱。故选B。8A考查副词辨析。A.first第一;B.last最后;C.strange奇怪的;D.common共同的。根据下文 “It breaks through the snowy, icy ground before buds (芽) form on trees.”可推断,大黄是早春出现的第一批植物之一。故选A。9C考查动词辨析。A.mis
13、s错过;B.question质问;C.admire钦佩;D.challenge挑战。根据上文可知,在树木发芽之前大黄突破冰雪覆盖的地面,结合下文 “such a passionate desire”可推断此处作者说的是:怎么会有人不钦佩这么充满激情的追求。故选C。10D考查动词辨析。A.survived幸存;B.stayed逗留;C.dropped落下;D.appeared出现。根据语境可知,当第一批嫩芽出现的时候,我发现妈妈在室外,像一个父母数新生儿的手指和脚趾一样仔细检查着它们。故选D。11A考查名词辨析。A.parent父母;B.child孩子;C.doctor医生;D.friend朋友
14、。解析同上。妈妈像一个父母数新生儿的手指和脚趾一样仔细检查着它们。故选A。12B考查名词辨析。A.dish一盘菜;B.pie馅饼;C.soup汤;D.salad沙拉。根据下文 “that pie”可推断,她总能估算出多长时间以后她能够制作她的大黄馅饼。故选B。13B考查动词辨析。A.laugh笑;B.cry喊叫;哭;C.cheerful快乐的;D.peaceful和平的。根据下文 “In my teens, it made me complain.”可推断,青少年时期,大黄让我抱怨,因此推断当我是孩子的时候,妈妈给我大黄派,我哭了。故选B。14C考查副词辨析。A.Only仅仅;B.Just刚刚
15、;C.Even甚至;D.Yet仍旧。根据上文可知,我吃大黄派,辣哭了,因此推断甚至是冰激凌都不能让我年轻的味蕾感觉甜一些。故选C。15D考查动词辨析。A.obtained获得;B.gathered聚集;C.valued重视;D.avoided避免。根据上文可知,妈妈给我大黄派,我哭了。因此推断大黄是我不惜一切代价要避开的东西。故选D。16A考查名词辨析。A.recipe食谱;B.advice建议;C.notebook笔记本;D.secret秘密。根据下文 “I found the one for her rhubarb pie.”可推断,我在寻找妈妈的食谱。故选A。17C考查动词辨析。A.re
16、fused拒绝;B.agreed同意;C.decided决定;D.hesitated怀疑。根据下文 “A few tries later”可推断,我决定尝试一下制作大黄派。故选C。18B考查动词辨析。A.taught教;B.served服务;上菜;C.passed传递;D.showed展示。几次尝试以后,我给家人和客人端上大黄派。故选B。19C考查名词辨析。A.theories理论;B.ideas主意;C.conclusions结论;D.suggestions建议。根据下文的 “First,.” “And second,.”可推断,从那时起,我得出两个结论。come to conclusion
17、“得出结论”。故选C。20D考查名词辨析。A.sense感觉;B.trust信任;C.discover发现;D.appreciate欣赏;感激。根据上文 “rhubarbs taste may be lost on children”和转折词but推断,大黄的味道可能对于孩子们是不能接受的,但是成年人可能欣赏它。故选D。.阅读理解阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。(2019年高考课标全国卷)For Canaan Elementarys second grade in Patchogue, NY.,today is speech day ,and right
18、now its Chris Palaezs turn. The 8yearold is the joker of the class. With shining dark eyes, he seems like the kind of kid who would enjoy public speaking.But hes nervous.“Im here to tell you today why you should.should.”Chris trips on the“ld,”a pronunciation difficulty for many nonnative English spe
19、akers. His teacher ,Thomas Whaley ,is next to him, whispering support.“.Vote for .me .”Except for some stumbles,_Chris is doing amazingly well. When he brings his speech to a nice conclusion,Whaley invites the rest of the class to praise him.A son of immigrants, Chris started learning English a litt
20、le over three years ago. Whaley recalls(回想起)how at the beginning of the year,when called upon to read,Chris would excuse himself to go to the bathroom.Learning English as a second language can be a painful experience. What you need is a great teacher who lets you make mistakes. “It takes a lot for a
21、ny student,” Whaley explains,“especially for a student who is learning English as their new language,to feel confident enough to say,I dont know,but I want to know.”Whaley got the idea of this secondgrade presidential campaign project when he asked the children one day to raise their hands if they t
22、hought they could never be a president. The answer broke his heart. Whaley says the project is about more than just learning to read and speak in public. He wants these kids to learn to boast(夸耀)about themselves.“Boasting about yourself,and your best qualities,” Whaley says,“is very difficult for a
23、child who came into the classroom not feeling confident.”1What made Chris nervous?ATelling a story. BMaking a speech.CTaking a test. DAnswering a question.2What does the underlined word “stumbles” in Paragraph 2 refer to?AImproper pauses. BBad manners.CSpelling mistakes. DSilly jokes.3We can infer t
24、hat the purpose of Whaleys project is to _Ahelp students see their own strengthsBassess students public speaking skillsCprepare students for their future jobsDinspire students love for politics4Which of the following best describes Whaley as a teacher?AHumorous. BAmbitious.CCaring. DDemanding.答案与解析语
25、篇导读:本文属于记叙文,讲述Thomas Whaley为了帮助学生学英语以及树立信心专门开展了一个演讲课程。1B细节理解题。根据第一段today is speech day和本段最后一句With shining dark eyes, he seems like the kind of kid who would enjoy public speaking.以及第二段第一句But hes nervous.可知,Chris眼睛黑亮,似乎是那种喜欢公共演讲的孩子,但是他却很紧张,故可知Chris是因为做演讲紧张,故选B。2A词义猜测题。根据第二段 “Im here to tell you today
26、 why you should.should.” Chris trips on the “ld”, a pronunciation difficulty for many nonnative English speakers.以及后文Except for some stumbles, Chris is doing amazingly well 可知, Chris 发ld比较困难,这对于英语不是母语的学习者来说都是一个困难,总体来说Chris做得出奇的好。根据前文可知,ld发音不准,因此有些结巴,停顿得不准,故选A。3A推理判断题。根据倒数第二段Whaley says the project i
27、s about more than just learning to read and speak in public.He wants these kids to learn to boast about themselves.以及最后一段 “Boasting about yourself, and your best qualities,” Whaley says, “is very difficult for a child who came into the classroom not feeling confident.”可知,这个课程不仅仅教孩子阅读以及公共演讲,还要让孩子学会夸耀
28、自己,而夸耀自己对于那些进入教室没有信心的学生来说很困难,故可知,Whaley老师这么做是为了帮助学生认识自己的优势增加信心,故选A。4C推理判断题。根据倒数第二段Whaley got the idea of this secondgrade presidential campaign project when he asked the children one day to raise their hands if they thought they could never be a president.和最后一句He wants these kids to learn to boast a
29、bout themselves可知,当他有一天问学生认为自己当不了总统请举手的时候,想到了一个想法,这个课程就是帮助学生树立自己的信心,故可以看出这位老师很关心学生的成长。humorous 幽默的, ambitious 有雄心壮志的;caring 关心的;demanding要求高的。故选C。.语法填空阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Letters as a way of communication have long given way to phone calls and WeChat messages. But a TV show, Letters
30、Alive, is helping bring this old way to keep in touch back _1_ the present.Letters Alive took_2_ (it) idea from a UK program, Letters Live, released in 2013. Both _3_(show) feature famous actors and actresses, but there _4_(be) no eyecatching visual effects or any regular showbiz(娱乐圈) activities. In
31、stead, its just a live event _5_ remarkable letters selected from a wide time span and a diverse range of subjects are read. There is, for example, a passionate letter from Huang Yongyu to playwright Cao Yu 30 years ago to criticize his lack of _6_ (create)Every letter is like a small piece of histo
32、ry. By hearing them _7_ (read), its as if we are being sent back in time to experience a moment that we would otherwise never have had the chance to._8_ (compare) to published texts, letters also _9_ (natural) come with a personal touch. As well as celebrating the pain, joy, wisdom and humor, Letter
33、s Alive _10_ (commit) to promoting Chinese literature since its first run.答案与解析语篇导读:本文为我们分析了一档流行的电视节目“见字如面”及它的起源和影响。1to考查介词。根据句意:但是“见字如面”这档电视节目,有助于把这种保持联系的老方法回归现实。back to归还,回归,故填to。2its考查代词。根据句意:“见字如面” 从Letters Live获得其理念,它是一档2013年出品的英国的节目。故填its。3show考查时态。该句时态和全文保持一致,陈述一般事实,故此处用一般现在时,both作主语,谓语动词用复数。
34、故填show。4are考查谓语动词。根据“eyecatching visual effects”可知,名词是复数形式,所以be动词也用复数形式,故填are。5where考查定语从句。该句先行词是a live event,在定语从句中作地点状语,故用where。6creativity考查名词。lack of sth缺乏。此处指缺乏创造性,故用create的名词形式creativity。7being read考查非谓语。句意:通过听这些字被读。hear sth.doing的形式表示动作进行,且them和read之间是被动关系。故用being read。8Compared考查非谓语。主语letter
35、s和compare之间是被动关系,故用compare的过去分词形式。9naturally考查副词。应用副词修饰动词come,故填naturally。10has been committed考查时态和语态。由since提示,该句用现在完成时态,且Letters Alive和commit之间是被动关系,故填has been committed。.书面表达(2018年高考课标全国卷)假定你是李华,你的新西兰朋友Terry将去中国朋友家做客,发邮件向你询问有关习俗。请你回复邮件。内容包括:1到达时间;2合适的礼物;3餐桌礼仪。注意:1.词数100左右;2可以适当增加细节,以使行文连贯。_答案Dear
36、Terry,How are you doing? In your last letter, you asked me about being a guest to a Chinese friends home.Now, I am writing to inform you of some relevant details.To begin with, according to our tradition, you are supposed to arrive early, so that you can help the family prepare the dinner, which is
37、not only meaningful but also interesting.Besides, youd better bring some gifts, such as a book or a Chinese knot.Whats more, when you are enjoying the meal, you need to avoid making noises while chewing food.Hopefully, these suggestions would be helpful for you.I have the confidence that you will have a great time.I am looking forward to your good news.Best wishes!Yours,Li Hua
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有