1、高考资源网() 您身边的高考专家温馨提示: 此套题为Word版,请按住Ctrl,滑动鼠标滚轴,调节合适的观看比例,答案解析附后。关闭Word文档返回原板块。阶段评估检测(二) (必修2) (120分钟150分)第一部分听力(共两节, 满分30分)第一节(共5小题; 每小题1. 5分, 满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Text 1W: Thousands of young people participate in this world-cl
2、ass competition per year. M: Yes, they represent their country to come here in the hope of winning honor for their country. Most of them have received intensive training for some time. 1. Why do people take part in the world-class match every year? A. To receive intensive training. B. To repay their
3、 country. C. To get glory for their country. 答案: CText 2W: There was a merry smile on the cute little girls face, and she walked lightly down the stairs like dancing. M: She got a beloved skirt. Which girl doesnt like new clothes? 2. What do we know about the little girl? A. She was dancing. B. She
4、was in high spirits. C. She was buying a skirt. 答案: BText 3W: We felt very hungry last night. Thus, we just had a takeaway at midnight. M: What? Didnt you say that you wanted to lose weight? 3. What did the woman do last night? A. She had weight-loss pills. B. She ordered a takeout. C. She felt very
5、 angry. 答案: BText 4W: When people mention Australia, they usually have images of kangaroos in their minds. M: This is indeed the case. After all, kangaroos are unique to Australia. As one of Australias symbols, kangaroos have been the locals pride. 4. Why are Australians proud of kangaroos? A. They
6、live only in Australia. B. Their images are beautiful. C. They are Australias only symbol. 答案: AText 5W: The Internet speed in the office was really bad. I spent a lot of time and eventually downloaded the file. M: Maybe we should look for a person to see where the problem lies. 5. What will they fi
7、nd a person to do? A. To check the office. B. To download the file. C. To handle the Internet problem. 答案: C第二节(共15小题; 每小题1. 5分, 满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料, 回答第6、7题。Text 6M: Hello, this is John speak
8、ing. W: Hi, John. This is Linda. We will have a lunch meeting tomorrow at 12: 00 pm in the conference room. I just sent the menu to your mailbox, please check it and let me know your choice as soon as possible. Thanks. M: All right! Thanks for letting me know, Linda, I am out for a meeting with clie
9、nts. I will reply to you as soon as possible. W: OK. Thanks. 6. Whats the relationship between the two persons? A. Colleagues. B. Friends. C. Relatives. 答案: A7. Why is the man not working in the office? A. He is on vacation. B. He asked for a leave. C. He went to meet clients. 答案: C听第7段材料, 回答第8、9题。
10、Text 7W: Happy birthday, Jimmy. Are you ready for the next present? M: You mean therere more besides the watch? W: Come with us. Its in the car. Now, here we are. Youve been talking about this for months. M: Oh, its a new computer. Its just what I want. Im so happy about it. Thank you so much, Mum a
11、nd Dad. 8. What is the second gift for Jimmy? A. A car. B. A watch. C. A computer. 答案: C9. Why does Jimmy feel happy? A. He lives with his parents. B. Hes got what he dreams of. C. Hes received lots of presents. 答案: B听第8段材料, 回答第10至12题。 Text 8W: Excuse me, sir? M: Can I help you? W: My name is Jane S
12、mith. Im a designer, looking for a job. M: See my secretary. She will set you up with the test. W: When? M: Next month. W: I cant wait that long. M: Excuse me? W: I cant wait a month. I need something sooner. M: Im sorry. 10. What is the relationship between the speakers? A. They are friends. B. The
13、y are strangers to each other. C. They are husband and wife. 答案: B11. Why does the woman come to talk with the man? A. To get a job. B. To take a test. C. To see the secretary. 答案: A12. What does the man mean by saying sorry? A. He cant hear the woman clearly. B. He doesnt need a designer. C. He can
14、t help the woman. 答案: C听第9段材料, 回答第13至16题。Text 9W: Good morning. May I help you? M: Yes. I want a hat. W: Let me show you these hats. M: Excuse me. Im a reporter. I want to ask some questions. W: A reporter! M: Im writing a story about Western clothing. W: Thats right. Do you wear Western clothing? M
15、: Sometimes. Its good casual clothing. I want a Western hat. W: Do you like this one? M: I have a large head. W: This is a large hat. M: Let me try it. W: Do you like it? M: No, I dont. My face is very round. I dont like the hat. W: Try this one. M: My head looks very big. W: You look tall. 13. What
16、 does the man do? A. He is a reporter. B. He is a worker. C. He is a teacher. 答案: A14. Why did he ask the questions? A. To save money. B. To write a story. C. To buy a hat. 答案: B15. Whats his opinion about Western clothing? A. Very attractive. B. Quite formal. C. Very casual. 答案: C16. Why didnt he l
17、ike the first hat? A. His face is very round. B. He looks short. C. His head looks very big. 答案: A听第10段材料, 回答第17至20题。 Text 10M: Good afternoon, everybody and welcome to this class on English words. I hope that all of you can hear me. If not, please let me know. I am Prof. John Morris. Ill be your te
18、acher for the next 13 weeks. As you can probably tell, this is one of the popular and crowded classes. Indeed, every time these courses are offered, this room is very full. Why is that? Well, in order to use the English language, its very important to have at least a basic understanding of how words
19、 are formed. Just to mention one figure, and there are many. There are about one million words in English. If you are an English learner, you might wonder how you can possibly remember all of these words. Well, for one thing you dont have to. No native speaker exists who knows all of the words in th
20、e English language. Besides, there are shortcuts. Shortcuts? Yes, for example, if you know how words are formed by using parts of words from other languages, such as Greek and French, youll understand a good number of English words when you first come across them. Let me put it this way. Knowing the
21、 rules will help you to master a large number of words. This is probably the No. 1 reason why this class is so popular. 17. Where can you most probably hear this talk? A. In a class of the English language. B. In a class of the Greek language. C. In a class of the French language. 答案: A18. How long
22、does the class last? A. 11 weeks. B. 13 weeks. C. 15 weeks. 答案: B19. What is “the shortcut” to learning words according to the speaker? A. Taking more courses. B. Reading basic words aloud. C. Learning how words are formed. 答案: C20. Why is the class popular? A. It is not offered each term. B. Its ta
23、ught by Professor Morris. C. It helps to master some useful rules. 答案: C第二部分阅读理解(共两节, 满分40分)第一节(共15小题; 每小题2分, 满分30分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。A(2021德州模拟)Cruise(巡航)lines worldwide suspended sailings March 13 because of the spread of the coronavirus pandemic. Now companies such as Carnival an
24、d Disney are pushing out their return dates and canceling more trips meaning passengers can receive full refunds for the price of their trips. Those who want to take their chances and postponeeven though theres no firm date when this pandemic will endcan choose to receive a credit for a future cruis
25、e. Just remember: If you choose a credit, you have given up your refund. Cruise companies want you to stick with them, and are offering extra perks(津贴) and credits to keep you on board. Carnival CruisesOn Wednesday, Carnival Cruises announced it would suspend Alaska sailings through June 30 and scra
26、p all San Francisco cruises for the rest of the year. Typical five-day cruises along the California coast called at Catalina Island and Ensenada, Mexico, before returning to the Bay Area. The company also canceled cruises aboard Carnival Radiance (an upgrade of the Carnival Victory) through Nov. 1,
27、and Carnival Legend, through Oct. 30. Carnival Legend typically sails from Seattle to Alaska in summer months. Passengers whose trips have been canceled may opt for a refund or a future cruise credit. Disney Cruise LineDisney Cruise Line on Monday extended its suspension for sailings departing in Ap
28、ril. Passengers who had tickets on any of its four ships through April 28 may receive a refund or a cruise credit for a trip within 15 months of their original departure date, according to the companys website. Disney also warned passengers about sailings aboard the Disney Wonder that are scheduled
29、to resume April 29. The itinerary(行程) calls for a stop in Vancouver, Canada, but Canada has closed its ports at least through July 1. 【文章大意】本文是一篇应用文。文章介绍了许多邮轮因新冠肺炎疫情被取消后, 乘客如何获得退款或信用额度。21. What can the passengers select if they want to cruise later? A. Refunds. B. Credits. C. Perks. D. Chances. 【解析】
30、选B。细节理解题。根据第二段中Those who want to take. . . a credit for a future cruise. 可知那些想以后进行游轮之旅的人可以选择获得积分。22. What do we know about Carnival Cruises? A. Carnival Legend typically sails from Seattle to Alaska in winter months. B. Passengers whose trips have been canceled only choose a future cruise credit. C.
31、 Carnival Radiance is canceled through Oct. 30. D. San Francisco cruises will be canceled for the rest of the year. 【解析】选 D。细节理解题。根据第三段第一句On Wednesday, Carnival Cruises announced it . . . and scrap all San Francisco cruises for the rest of the year. 可知, 嘉年华邮轮公司宣布, 将在6月30日前暂停阿拉斯加航线, 并在今年剩余时间内取消所有旧金山邮
32、轮。由此可知, 今年剩余时间的旧金山游轮将被取消。23. What may happen if you had tickets on any of the ships of Disney Cruise Line? A. You will receive refunds before April 28. B. Your trip will be delayed till June. C. You will receive a cruise credit for a trip. D. You will receive refunds on April 29. 【解析】选C。细节理解题。根据倒数第二
33、段中Passengers who had tickets on any of its four ships through . . . of their original departure date, according to the companys website. 可知根据该公司网站显示, 在4月28日之前持有该公司四艘船中的任何一艘船票的乘客, 可以在原出发日期的15个月内获得退款或邮轮积分。由此可知, 如果你有迪士尼游轮的船票, 你将会得到邮轮积分。B“The moment before they called my name, I was really nervous becau
34、se the other finalists presentations are really good and I thought they would win, ” Kara Fan, 14, who has won Americas Top Young Scientist, told Yahoo Finance. “ When they announced my name, I was really surprised actually. ”To win that claim, Fans nano-particle liquid bandage had to surpass the ex
35、periments of hundreds of fifth to eighth graders as well as nine other finalists. Fan started developing her liquid bandage in April 2019 to fight the overuse of antibiotics(抗生素). According to the CDC, roughly 2 million people every year suffer a bacterial infection in the U. S. and about 23, 000 pa
36、ssed away as a result. If left alone, a UN study reported, drug-resistant diseases or the “superbug” could lead to 10 million deaths across the globe by 2050. When Fans sprayable bandage dries on a persons skin, it creates a thin layer that protects the wounded area while breaking the cell wall and
37、killing the bacteria on the skin. After experimenting with copper nitrate(硝酸铜) to fight bacteria, switching to the silver nitrate ended up being the major catalyst (催化剂) to seeing results for her award-winning project. “Thousands of years ago, ancient people would use copper and silver to eat with a
38、nd they would drink water from like copper bowls to kill bacteria, ” Fan explained. “ I found out that it didnt work. So I used nano silver. ”Sir Alexander Flemings discovery of penicillina type of antibioticis Fans favorite scientific discovery. That said she doesnt think humans should rely too hea
39、vily on penicillin. Following her years at Westview High School, Fan hopes to continue her biology track at Stanford University. Along with the $ 25, 000 cash prize she won on October 29, becoming Americas Top Young Scientist may help get the private universitys attention. 【文章大意】本文是一篇记叙文, 讲述了获得美国最佳青
40、年科学家奖的卡拉范发明液体绷带的故事。24. How did Kara Fan feel about her winning the prize? A. Confident. B. Regretful. C. Proud. D. Unexpected. 【解析】选D。细节理解题。根据第一段中的“When they announced my name, I was really surprised actually. ”卡拉范说: “当他们宣布我的名字时, 我真的很惊讶”, 由此可知, 卡拉范对自己的获奖感到很意外。25. For what purpose did Fan develop her
41、 liquid bandage? A. To fight overuse of antibiotics. B. To enter a national contest. C. To reduce deaths from injuries. D. To get into a good university. 【解析】选A。细节理解题。根据第二段中的“Fan started developing her liquid bandage in April 2019 to fight the overuse of antibiotics”可知, 卡拉范于2019年4月开始发明液体绷带, 以对抗抗生素的过
42、度使用, 故A项正确。26. Which of the following does Fan use to kill bacteria? A. Copper nitrate. B. Copper. C. Silver. D. Nano silver. 【解析】选D。细节理解题。根据倒数第三段“Thousands of years ago, ancient people would use copper and silver to eat with and they would drink water from like copper bowls to kill bacteria, ” Fan
43、explained. “ I found out that it didnt work. So I used nano silver. ”可知, 范解释说: “几千年前, 古代人会用铜碗和银碗吃饭, 他们会喝铜碗里的水来杀灭细菌。但我发现这不起作用, 所以我用了纳米银(来杀菌)。”27. What might be Fans opinion about penicillin? A. Addictive. B. Valuable. C. Useless. D. Irreplaceable. 【解析】选B。推理判断题。根据倒数第二段中的“Sir Alexander Flemings discove
44、ry of penicillina type of antibioticis Fans favorite scientific discovery. ”可知, 亚历山大弗莱明发现的青霉素是范最喜欢的科学发现, 由此可知, 范认为青霉素是有价值的。C(2021临沂模拟)It is with mixed emotions that I went to the young criminal center every few months to give vaccinations (接种疫苗). On the one hand, I feel lucky to be able to provide a
45、 service that may have a positive health effect on the residents. But, on the other hand, I feel a sense of sadness and disappointment as I see the prisoners being escorted (押送) by guards to the nursing unit. My last visit was very memorable. For some reason, there was a lightness in the air. More t
46、han ever before, I felt a lightness as I spoke with each person. We shared stories and smiles and fears. Even the toughest prisoners seemed to be surrounded by light. As a mother, I saw them as not only youth, being punished for crimes, but also as children who have the potential to change for the b
47、etter. Most of them wanted to talk longer! They were reaching out to us! It felt right. There was one more prisoner. He was limited to a different unit in a lonely cell. We were asked if we were okay going down there. We said that we were. Two guards escorted us down and when we entered the area, in
48、stant tears welled up in my eyes. The area was sad. These guards didnt smile. We entered the cell and had to make do with what was there. We were done but I didnt want to leave. I gave the 17-year-old a gentle touch and smile as I explained what to do regarding the side effects. At first, there was
49、no response, so I just looked down at his bare feet and then to my supplies. I thought that I had better pack up. Suddenly, he looked up at me and smiled before he said “Thanks” and then he gave me a thumbs-up. I smiled back and said, “Youre welcome. Take care of yourself. ”It was wonderful to recei
50、ve a kind response from someone who was in such a harsh place. As we walked back to the main entrance, we didnt speak. Where there can be a smile, there is hope. Sometimes smiles can be very powerful. 【文章大意】本篇是一篇记叙文, 讲述了作者到青年犯罪中心为这些年轻的罪犯打疫苗的经历。28. What can we know about the young in the young crimin
51、al center? A. They received regular medical service. B. They were treated unfairly. C. They stayed in bad conditions. D. They were forced to take treatment. 【解析】选A。推理判断题。根据第一段中的“It is with mixed emotions that I went to the young criminal center every few months to give vaccinations. ”可知, 作者每隔几个月就会去给
52、这些年轻的罪犯接种疫苗, 这说明这些年轻人接受了定期的医疗服务。29. What was special about the center the last time the author went there? A. She was asked to share stories. B. Every prisoner was kind to her. C. The young people talked freely. D. She sensed a relaxing atmosphere. 【解析】选D。细节理解题。根据第二段中的“For some reason, there was a l
53、ightness in the air. ”可知, 作者最后一次去犯罪中心, 她感受到了一种轻松的氛围。30. What did the young man think of the author? A. He disliked her for her sympathy. B. He really appreciated her kindness. C. He thought she would change his life. D. He thought she was just an ordinary doctor. 【解析】选B。推理判断题。根据第四段中的“. . . smiled be
54、fore he said “Thanks” and then he gave me a thumbs-up. ”可知, 他微笑着向作者道谢并对作者竖起了大拇指, 由此可知, 这位年轻人对作者的善意很感激。31. What impressed the author most in this story? A. The young mans smile. B. The medical care for prisoners. C. The punishment to the prisoners. D. The difference between the young man and others.
55、【解析】选A。推理判断题。根据最后一段最后一句“Sometimes smiles can be very powerful. ”可知, 作者对这位年轻人的微笑印象最为深刻。【知识拓展】涉及观点态度的推理判断题难度较大, 文章一般不会直接表明人物的态度, 需要我们根据人物的语言、表情或动作来揣摩其态度, 例如本篇第30题, 根据第四段中的“. . . smiled before he said “Thanks” and then he gave me a thumbs-up. ”可知, 他微笑着感谢作者并向作者竖起了大拇指, 由此可知, 这位年轻人对作者的善意很感激。D(2021临沂模拟)Eve
56、ry new parent knows that rocking can calm that uneasy baby when its time to take a nap. But the benefits of gentle movement may go beyond the baby stage. Because two new studies show that rocking also helps grown-ups, both human and mouse, get a good nights sleep. What should be no surprise is that
57、movement can calm someone. Think of how many times youve fallen asleep on a train. But can motion really cause a nap, and make for a deeper sleep? To find out, researchers invited 18 healthy volunteers for a sleepover. “So they came to the lab and slept one time on the motionless, normal bed. And on
58、e night where they got rocked. ” said Aurore Perrault, a sleep researcher at the University of Geneva in Switzerland. “And what we find is that when compared to a motionless night, a whole night of rocking sleep has a beneficial effect not only on sleep beginning but also on sleep continuity. ” Subj
59、ects who were rocked also did better on a memory test the next morning than the stiller sleepers. In the second study, Kompotis, a student at the University of Lausanne, rocked a rack of mice. Whether rocking affects sleep in other species was never before discussed. So the main questions for our st
60、udy were whether rocking affects sleep in mice and what is the possible system? Kompotis placed the mouse cages on a platform that moved from side to side. Though mice were rocked four times faster than their human counterpartsa frequency of one back-and-forth per second, or 1 Hertz, worked bestthe
61、results were strikingly similar. During rocking at 1 Hertz, time spent asleep increased, and mice fell asleep twice as fast as at still condition. However, additional studies could allow the researchers to identify a new aim for treating sleep disorders, including insomnia(失眠). Until then, you might
62、 think about adding a little swing to your nighttime routine. 【文章大意】这是一篇说明文。研究人员在测试中发现, 那些被摇晃过的人比那些静止不动的人在睡眠方面更好。并且, 后来的测试发现, 摇晃对动物也有促进睡眠的作用。文章还介绍了这项研究的过程。32. Whats the purpose of the second study in the passage? A. To do research on the sleep system of other species. B. To discuss in which case roc
63、king affects babys sleep. C. To see whether rocking affects sleep of other species. D. To study the influence of rocking on sleep disorders. 【解析】选C。推理判断题。根据第四段中In the second study, Kompotis, a student at the University of Lausanne, rocked a rack of mice. Whether rocking affects sleep in other specie
64、s was never before discussed. 可知在第二项研究中, 洛桑大学的学生Kompotis摇晃了一组老鼠。以前从未有人讨论过摇晃是否会影响其他物种的睡眠。由此可推知, 第二项研究的目的是观察摇摆是否影响其他物种的睡眠。33. What do we know about the mice in Paragraph 5? A. Their sleeping time increased when rocked at 1 Hertz. B. Their sleep disorder including insomnia was treated. C. When rocked,
65、they fell asleep twice faster than at still condition. D. When rocked, they worked faster than their human counterparts. 【解析】选A。细节理解题。根据第五段中During rocking at 1 Hertz, time spent asleep increased, and mice fell asleep twice as fast as at still condition. 可知在1赫兹的摇晃中, 老鼠的睡眠时间增加了, 老鼠入睡的速度是静止状态的两倍。由此可知,
66、当震动频率为1赫兹时, 老鼠的睡眠时间增加。34. How did the researchers carry out the experiment? A. By conducting a survey. B. By asking questions. C. By filling out questionnaires. D. By making comparisons. 【解析】选D。推理判断题。根据倒数第二段中Though mice were rocked four times faster than their human counterpartsa frequency of one ba
67、ck-and-forth per second, or 1 Hertz, worked bestthe results were strikingly similar. 可知尽管老鼠摇摆的速度是人类的四倍频率为每秒1次, 或1赫兹, 效果最好但结果却惊人地相似。由此可推知, 研究人员是通过比较进行实验的。35. Whats the best title of the passage? A. Rocking Helps Grown-ups Sleep Too. B. Deep Sleep Needs the Constant Swing. C. Rocking Greatly Affects D
68、eep Sleep. D. Rocking Can Treat Sleep Disorders. 【解析】选A。主旨大意题。根据第一段中Because two new studies show that rocking also helps grown-ups, both human and mouse, get a good nights sleep. 结合文章主要内容可知研究人员在测试中发现, 那些被摇晃过的人比那些静止不动的人在睡眠方面更好。并且, 后来的测试发现, 摇晃对动物也有促进睡眠的作用。文章还介绍了这项研究的过程。 【知识拓展】标题归纳题属于深层理解题, 它要求考生在通读全文的
69、基础上, 认真分析主人公的特定心态、文章大意及作者的写作意图。在此基础上, 还应做到概括性、针对性、醒目性的有机结合。概括性原则: 要求标题应在最大程度上覆盖全文, 囊括文章的主要内容, 体现文章的主题要旨。从全局的角度归纳概括出文章的标题。要防止本末倒置, 主次不分, 以点代面, 以偏概全。针对性原则: 针对性原则是对标题外延的一种界定。即标题的外延既不能太大也不能太小, 要量体裁衣, 大小适度。醒目性原则: 标题是文章的点睛之笔, 是文章的灵魂和门面。标题的好坏往往影响文章的可读性。读者往往从标题上决定文章的阅读取舍, 故标题往往比较醒目, 甚至比较离奇, 目的是吸引读者的注意力, 唤起读
70、者阅读文章的兴趣。如第35小题, 根据第一段中Because two new studies show that rocking also helps grown-ups, both human and mouse, get a good nights sleep. 可知因为两项新的研究表明, 摇摆也有助于成年人, 包括人类和老鼠, 获得一个良好的睡眠。结合文章主要内容可知研究人员在测试中发现, 那些被摇晃过的人比那些静止不动的人在睡眠方面更好。并且, 后来的测试发现, 摇晃对动物也有促进睡眠的作用。文章还介绍了这项研究的过程。故A选项“摇摆也有助于成年人的睡眠”符合文章标题。第二节(共5小题
71、; 每小题2分, 满分10分)(2021山师大附中一模)根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When planning for a new job, many people will go through a job interview. 36 Fear of the unknown, fear of public rejection and fear of personal criticism all come together in one meeting. So how should you prepare for a job interv
72、iew? Its often a combination of careful research, psychology and an ability to think on your feet. One way is to do a great deal of research, like finding the requirements of the job, the companys product lines, the industrys standard salary for the position, the interviewer, etc. When doing researc
73、h, dont forget to learn about whether you have unique qualifications for the position. 37Thus, prepare your unique aspects which will make you stand out among interviewees ahead of time. 38 Do you express your ideas clearly? Do you actively listen to others? How you perform in the interview will lea
74、ve a deep impression on the interviewers. Some job seekers prepare for a job interview by conducting their own mock(模拟的) interviews. A trusted friend or even a professional job coach can act as an interviewer, asking many of the same questions a real interviewer might ask. In view of your performanc
75、e, these people may be able to point out your trouble spots. 39Therere also numerous resources job seekers can use to prepare for a job interview. 40 Many cities also have programs helping first-time workers find jobs. They may offer classes on how to prepare for a job interview or provide job coach
76、es who can conduct mock interviews. A. You should consider how to be qualified. B. Self-help books may be available at public libraries. C. Another way is to work on your outward appearance. D. It can be one of the most stressful events in a persons life. E. Then, you can improve yourself by overcom
77、ing your weaknesses. F. Observing how you communicate with others is equally important. G. An interviewers job is to recommend the best qualified applicants. 【文章大意】本文是一篇说明文。主要介绍了几种准备面试的方法。36. 【解析】选D。此空设于段中, 与上文存在指代关系。该项中的It指代上文的job interview。37. 【解析】选 G。此空设于段中, 与上文存在因果关系。该项解释了为什么要了解自己是否具备与某个职位相关的特殊资
78、质。38. 【解析】选F。此空设于段首, 是本段的主题句。本段后面内容express your ideas clearly及actively listen to others都是对该主题句的具体阐释。39. 【解析】选E。此空设于段尾, 与上文存在顺承关系。模拟面试中, 其他人可能会指出你的缺点, 然后, 你就能克服自己的缺点, 提升自己。40. 【解析】选 B。此空设于段中, 与下文存在并列关系。该项与下文都属于帮助人们准备面试的资源。第三部分语言知识运用(共两节, 满分45分)第一节(共20小题; 每小题1. 5分, 满分30分)阅读下面短文, 从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,
79、 选出可以填入空白处的最佳选项。“When I was a kid, we were out and about all the time, playing with our friends, in and out of each others houses, sandwich in pocket, making our own 41. Our parents 42 saw us from morning to night. We didnt have much stuff, but we came and went as we liked. ” This is roughly what yo
80、u will 43 if you ask anyone over 30 about their 44 in a rich county. Today such children will spend most of their time 45 often with parents rather than with friends, be supervised (监管) more closely, be driven everywhere 46 walking or cycling, take part in many more 47 activities, and probably engag
81、e with a screen of some kind. All this is done with the best of 48 . Parents intend to protect their offspring from traffic, crime and other dangers, and to give them every opportunity to 49. The children themselves seem fairly 50 with their lives. In a survey across the OECD, 15-year-olds were aske
82、d to 51 their satisfaction with their life on a scale from zero to ten. The 52 score was 7. 3, with Finnish kids the 53, at nearly 7. 9, and Turkish ones the gloomiest (灰暗的), at 6. 1. 54 , that is not surprising. 55 parents these days, especially in America, invest a huge amount of time and money in
83、 their children to ensure that they will do 56 as well as the parents themselves have done, and preferably better. Those 57 and extra tutoring, music lessons and educational visits, together with lively discussions at home have proved effective a securing the good 58 that will open the doors to top
84、universities and well-paid jobs. But working-class parents in America, for their part, 59 the means to engage in such intensive parenting. As a result, social divisions from one generation to the next are set to 60. A recent report by the World Bank showed that intergenerational social mobility in A
85、merica is now among the lowest in all rich countries. 【文章大意】本文是议论文, 谈论的是孩子们目前所处的环境以及对孩子们所带来的影响。41. A. plansB. scheduleC. decisionsD. entertainment【解析】选D。根据首句句意“当我还是个孩子的时候, 整日在外面, 与朋友一起玩, 在彼此的家里跑进跑出”, 且可以看到“playing”这个词, 所以可以判断后面的名词应该是与“玩”有关的词。观察四个选项, plan 计划; schedule 计划表; decisions 结论; entertainment
86、 娱乐。make our own entertainment 指自娱自乐, 自己找乐子。故选D。42. A. oftenB. hardlyC. willinglyD. reluctantly【解析】选B。根据前文“整日在外面玩”的语境可以得出这里指“父母很少能够从早到晚都看到我们”。观察四个选项, A项经常; B 项很少; C 项愿意地; D 项不情愿地。故选 B。43. A. sayB. citeC. hearD. mention【解析】选C。根据后文 “if you ask”中的 “ask”(问)可以推测出前面引号里的内容应该是一个“答”, 所以应该是 “听到”。故选 C。44. A. s
87、tudyB. hobbyC. familyD. childhood【解析】选D。根据第一段以及全文可知文章都是描述与小时候有关的事情, 所以应该是问“任何30岁以上的人的童年”。45. A. aloneB. sociallyC. indoorsD. outdoors【解析】选C。根据“with parents rather than with friends, be supervised more closely” 可知现在的孩子通常是和父母而不是朋友在一起, 被更密切地监督, 再结合“. . . and probably engage with a screen of some kind”,
88、 可知孩子们可能还会接触到某种屏幕。所以孩子们是在室内的。 46. A. instead ofB. regardless ofC. due toD. next to【解析】选A。空前出现 “be driven everywhere” 可知, 现在的孩子在父母的保护下, 去哪里都有车接送, 代替了空后“walking or cycling”自己走路或骑车。47. A. casualB. desiredC. organizedD. physical【解析】选C。根据本句话中“be supervised”, 可知孩子们是被密切的监督着, 所以活动应该是组织好的。 48. A. rewardsB. i
89、ntentionsC. guidanceD. discipline【解析】选B。原词复现, 后文提到“Parents intend to. . . ”可知, 父母们想要在一个在他们看来更危险的世界里保护自己的后代免受交通事故、犯罪和其他危险, 照应此处的孩子们的一切都是在最佳意图中落实的。 49. A. riskB. failC. relaxD. succeed【解析】选D。用and 连接, 表明前后句逻辑一致。前半句父母想要保护他们的子女免受交通事故、犯罪和其他危险; 后半句, 也应该是褒义的, 再结合后文父母的付出就是想让孩子们上好大学, 找到好工作, 成为人生赢家, 因此是给他们每一个成
90、功的机会。 50. A. happyB. boredC. familiarD. unsatisfied【解析】选A。根据后面的调查, 要孩子们按他们对生活的满意度进行 0 到 10 分打分, 孩子们打的平均分是 7. 3, 由此可以推断出, 孩子们对于他们的生活还是很满意的。 51. A. rateB. predictC. anticipateD. connect【解析】选A。根据后面的调查, 要孩子们从 0 到 10 打分, 所以是对满意度进行评估或排名。52. A. finalB. averageC. minimumD. maximum【解析】选B。根据后面的 7. 9 分和 6. 1 分
91、, 可以推断出, 这里的 7. 3 分是平均分。 53. A. lowestB. poorestC. funniestD. sunniest【解析】选D。根据前后文理解, 该段在讲OECD(经济合作与发展组织)国家的儿童生活满意度的情况, 且平均值 7. 3, 芬兰最高 7. 9, 而土耳其最低, 只有 6. 1。参考形容最低值时用的是 gloomiest 最灰暗的。54. A. HoweverB. ThereforeC. UnluckilyD. Hopefully【解析】选A。 虽然现在的孩子不像第一段中也就是他们的父母那样自由, 但是对于生活的满意度依然与家庭经济情况成正比。结果+“然而,
92、 这并不意外”+原因分析。55. A. RichB. PoorC. KindD. Strict【解析】选A。根据后文举例用的是“especially in America”尤其是美国以及“invest a huge amount of time and money”投入大量的时间和金钱可以分析出是富裕的父母。56. A. at mostB. at lastC. at firstD. at least【解析】选D。该空分析了富裕的父母在孩子身上花费大量的时间和财力的目的(“to ensure”)。从后文的两个情况来看, 一个是“as well as”一样好; 另一个是“preferably be
93、tter”最好是更好, 两者分析比较。57. A. dullB. limitedC. endlessD. meaningless【解析】选C。根据后文“have proved effective”, 可知这里是褒义词, 排除 dull 无趣的和meaningless 无意义的。剩下limited 有限的; endless 无止境的, 再根据前文父母投入大量的时间和金钱给孩子们更好的发展, 故这里是指数量庞大的词, 所以是endless。58. A. fameB. gradesC. positionsD. identity【解析】选B。根据后文“that will open the doors
94、to top universities and well-paid jobs”可知是能够打开顶尖大学的门并且获得薪酬优厚的工作, 那么就应该是好的成绩。59. A. denyB. lackC. possessD. require【解析】选B。根据本段前几句话可知富裕的父母会花费大量的时间和金钱来培养孩子们获得好成绩进入顶尖大学并获得薪酬优厚的工作, 文中的 But 表示转折, 所以工薪阶层的父母应该是缺少这样的方式来教育孩子。60. A. appearB. shortenC. disappearD. broaden【解析】选D。根据文中富裕的父母花大量时间和金钱培养孩子, 但是工薪阶级的父母缺
95、乏这种方式, 所以导致的结果就是社会阶级的划分从上一代到下一代会扩大。第二节(共10小题; 每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。China on Monday released a list of recommended candidates for highest state honors, and invited public opinions about it, according to a working committee on the Party and state medals and honorary titles.
96、 Zhong Nanshan, a famous infectious disease expert, has been nominated for a highly prestigious honor for his outstanding contribution to 61. _(fight)the COVID-19 epidemic in China, according to a notice 62. _(release)on Monday by a working committee on Party and State medals and honorary titles. Th
97、e committee recommended Zhong 63. _(receive)the Medal of the Republic this year. Zhong is a member of the Chinese Academy of Engineering and director of the National Clinical Research Center for Respiratory Disease. Zhang Boli, Zhang Dingyu and Chen Wei, all of 64. _ played an important role in the
98、fight 65. _ COVID-19, were shortlisted for 66. _(nation)honorary titles, it added. Zhang Boli, an academician with the Chinese Academy of Engineering, has been devoted to the study of traditional Chinese medicine(TCM). He 67. _(lead)the formulation of the TCM treatment protocol for COVID-19 patients
99、 and offered guidance on TCM treatment for COVID-19 patients. Zhang Dingyu, head of Jinyintan Hospital, one of the 68. _(designate)hospitals for COVID-19 patients in Wuhan, has been leading the treatment of COVID-19 patients in the city once hard hit by the epidemic, the working committee said. Chen
100、 Wei, 69. _ researcher with the Institute of Military Medicine under the Academy of Military Sciences, has earned major 70. _(achieve)in basic research and development of vaccines and drugs against COVID-19. 【文章大意】这是一篇新闻报道。主要讲述了党和国家功勋荣誉表彰工作委员会办公室发布关于“共和国勋章”和国家荣誉称号建议人选的公示, 就该名单征求公众意见。61. 【解析】fighting
101、。考查动词-ing形式。contribution后面的to是介词, 用动词-ing形式作宾语。62. 【解析】released。考查过去分词。release和notice之间为动宾关系, 用过去分词作定语。63. 【解析】to receive。考查动词不定式。recommend sb. to do sth. 推荐某人做某事。64. 【解析】whom。考查定语从句。all of whom引导定语从句。65. 【解析】against。考查介词。a fight against. . . 对的斗争, 名词fight后跟介词against表对象。66. 【解析】national。考查词性转换。根据第一段
102、可知, 这是国家荣誉称号的授予, 用形容词作定语。67. 【解析】led。考查动词时态。根据本句中的and offered, 可知用一般过去时。68. 【解析】designated。考查非谓语动词。修饰名词hospitals, 用过去分词作定语, designate和hospitals为动宾关系, 表示“被指定的”。69. 【解析】a。考查冠词。说明Chen Wei的身份, 用不定冠词a。70. 【解析】achievements。考查词性转换。作谓语动词has earned的宾语, 用名词。根据后面的定语可知, 此处表示不止一个成就, 用名词复数。【知识拓展】1. 动词或动词词组后面用动名词作
103、宾语enjoy; finish; avoid; be fond of; give up; look forward to; get down to; devote. . . to. . . ; be used to(习惯); spend. . . (in)doing sth. ; object to。2. mean doing sth. 意味着做某事, mean to do sth. 打算做某事; regret doing sth. 后悔曾经做过某事, regret to do sth. 遗憾地去做某事; try doing sth. 尝试做某事, try to do sth. 努力去做某事;
104、 forget doing sth. 忘记曾做过某事, forget to do sth. 忘记要去做某事; remember doing sth. 记得曾经做过某事, remember to do sth. 记得要去做某事。第四部分写作(共两节, 满分35分)第一节短文改错(共10小题; 每小题1分, 满分10分)(2021成都模拟)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文, 请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误, 每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加: 在缺词处加一个漏字符号(), 并在其下面写出该加的词。删除: 把多余的词用斜线()划掉。 修改:
105、 在错的词下划一横线, 并在该词下面写出修改后的词。注意: 1. 每处错误及其修改均仅限一词; 2. 只允许修改 10 处, 多者 (从第11处起) 不计分。School life is a large part of my adolescence. I have learned how to get on well with my fellow schoolmate and teachers at school. Its quite usual what arguments happen between students. For an example, we may have differ
106、ent opinions when it come to organizing an activity. However, we have to learn to respect other peoples opinions and think about it carefully. It is necessary for us to have a discussion after we make a final decision. School life had really taught me how to communicate each other. It will certain p
107、lay an important role in help me find a good job in the future. 【文章大意】这是一篇记叙文。叙述了学校生活使作者收获了什么。1. 【解析】第二句的schoolmateschoolmates。and并列连接fellow schoolmate和teachers, 且schoolmate为可数名词。2. 【解析】第三句的whatthat。it为形式主语, 真正的主语为从句, 从句的句子成分完整, 所以连接词为that。3. 【解析】第四句的for an example去掉an。for example例如, 固定搭配。4. 【解析】第四句
108、的comecomes。分析句子可知, 句子为一般现在时, it为主语, 所以谓语动词为第三人称单数形式。 5. 【解析】第五句的itthem。 them替代前面的opinions。6. 【解析】第六句的afterbefore。考查连词。句意: 在做出最后决定之前, 我们有必要进行讨论。根据句意用before表示“在之前”。7. 【解析】第七句的hadhas。分析句子可知, 句子为一般现在时, school life为主语, 所以谓语动词为第三人称单数形式。8. 【解析】第七句的communicate后加上with。communicate with sb. “与某人交流”。9. 【解析】第八句的
109、certaincertainly。certainly为副词修饰动词play。10. 【解析】第八句: helphelping。句意: 它肯定会在帮助我将来找到一份好工作方面发挥重要作用。in后用动名词作宾语。【知识拓展】当that用作连接词, 引导名词性从句时, 可引导主语从句、表语从句、宾语从句和同位语从句, that在从句中既不充当任何成分, 也无实际意义, 仅起着连接句子的作用。一般不可省略(宾语从句除外)。分析第二处的句子可知, it为形式主语, 真正的主语为从句, 从句的句子成分完成, 所以连接词为that。第二节书面表达(满分25分)学校发现最近经常有学生违反学校规定, 通过手机A
110、PP订购外卖。假定你是新华中学学生会主席李华, 请你代表学生会用英语拟一份书面通知。内容包括: 1. 重申学校规定; 2. 陈述发布规定的原因; 3. 呼吁同学们自觉遵守学校规定。注意: 词数100左右。参考词汇: 规定restriction, 违反violateNotice The Student Union【参考范文】NoticeRecently, some students have been found to order take-out through cell phone Apps, which obviously violates the school restrictions.
111、 Here the Student Union is restating that ordering take-out online during school time is strictly prohibited in our school. Rules are necessary. As we all know, food safety has always been a big concern to us all. And this violation has undoubtedly double this concern. Besides, problems caused by ordering take-out online has created a big challenge to the school management. So here we appeal to all the students to improve the awareness of respecting our school restrictions and stop this violation now! The Student Union关闭Word文档返回原板块- 39 - 版权所有高考资源网
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有