1、Unit3 Teenage problem(A卷基础篇)学校:_ 姓名:_ 考试时间:60分钟;考试分值:65分题号一二三四五总分得分一、选择题(共20小题,每小题1分,共20分)1. (2019春邗江区校级期末)Nick sat _ to his mother with his eyes half _. A. closed; openedB. close; openC. closely; openingD. close; opened【答案】B【解析】动词时态。句意尼克的眼睛半睁着,紧挨着他的母亲坐着。close和open都可以用作形容词和动词,closed形容词或动词的过去式/过去分词。c
2、lose还可以用作副词紧密地,表示距离,closely紧密地,表示感情上的亲近。结合语境sat坐动词,可知,表示坐得近,第一空close用作副词做状语。第二空,opening作形容词是开始的、首次的意思。opened通常是过去式或过去分词,作形容词时是断开的表示状态。open形容词开着的,表示状态。结合语境眼睛半睁着,用作形容词作宾语补足语。2. (2018秋东台市期中)Do you know _?Im going to see him. Sorry,I dont know. A. where does Mr. Li liveB. where did Mr. Li liveC. where M
3、r. Li livesD. where Mr. Li lived【答案】C【解析】根据空格前面的词语是动词know,结合四个选项,因此可知这句话考查的是宾语从句,不管引导宾语从句的引导词是什么,在宾语从句中要用陈述语序,也就是主谓宾的语序,结合时态主要用的是一般现在时,因此可知这句话的意思是你知道李老师在哪里住吗?3. (2018南开区三模)-Do you know _ the MP4 player last week?-Sorry,I have no idea. A. how much did she pay forB. how much does she pay forC. how muc
4、h she paid forD. how much she pays for【答案】C【解析】根据Do you know,可知本题考查宾语从句,宾语从句需采用陈述语序,故排除是疑问句的A和B;由last week可知是一般过去时。4. (2018秋江阴市月考)Where do you think _ he _ the TV set?Sorry,Ive no idea. A. /,boughtB. has,boughtC. did,buyD. did bought【答案】C【解析】do you think作为插入语,where是疑问词,后加一般疑问句语序结合句意表达的是过去的动作,故用一般过去时
5、,借助于did构成疑问,后加动词原形。5. (2019秋无锡期中)We must_ ourselves and _ our studies. A. strict in; withB. be strict in; withC. be strict with; inD. strict with; in【答案】C【解析】形容词短语。句意我们必须在我们的学习方面严格要求自己。be strict with sb in sth在某件事方面对某人严厉。情态动词must后跟be动词原形be。6. (2018绍兴)The girl is afraid to dance in public because she
6、 thinks others may her. A. laugh atB. wait forC. hear ofD. agree with【答案】A【解析】laugh at嘲笑;wait for等待;hear of听说;agree with同意。根据The girl is afraid to dance in public,可知这个女孩害怕在公共场合跳舞,其他人可能会嘲笑她。laugh at嘲笑。7. People dont allow _ cars here. But he is allowed _his car here.A. parking; parkingB. to park; to
7、parkC. to park; parkingD. parking; to park【答案】D【解析】根据People dont allow _ cars hereBut he is allowed _his car here可知这里考查allow doing sth表示允许做某事,而be allowed to do sth表示被允许做某事。8. -Lets walk to the park this afternoon. -_. Itll take a long time to get there on foot. A. Thats a good idea. B. I agree. C. T
8、hat may not be a good idea. D. Yes,youre right. 【答案】C【解析】句意:今天下午我们步行去公园吧。这可能不是一个好主意。步行到那儿要花很长时间。Thats a good idea这是一个好主意。I agree我同意That may not be a good idea这可能不是一个好主意。Yes,youre right是的,你是对的。根据题干Itll take a long time to get there on foot。9. _ he got ready to leave home,his parents came to his home.
9、 A. WhileB. AsC. UntilD. If【答案】B【解析】分析句子结合选项,推测意思是当他准备出门的时候,他父母来到了他家。故选B当的时候,引导一个时间状语。A而,虽然,C直到,D如果。10. Simon is going to play piano at the farewell party next Saturday. A. aB. theC. /D. an【答案】B【解析】结合选项,推测意思是西蒙将在下星期六的告别晚会上弹钢琴。当play与乐器搭配时,乐器前要加定冠词the。11. If there are fewer exams,we will have _ at sch
10、ool. A. a more happier timeB. a much happier timeC. the happiest timeD. much happiest time【答案】B【解析】如果有更少的考试,我们将玩得更愉快这里考查固定短语have a happy time,happy的比较级是happier,被程度副词much修饰。12. Simon always stays out so late _ football that he always forgets when _. A. to playto stopB. to play stoppingC. playsstoppin
11、gD. playingto stop【答案】A【解析】根据Simon always stays out so late _ football that he always forgets when,可知西蒙总是呆在外面踢足球这么晚,以至于他总是忘记什么时候停下来。这里to play football是他呆在外面的目的,而后面when引导的不定式作宾语。13. -Can you go swimming with us this afternoon? -Id love to,but I _ take care of my little sister at home because my mothe
12、r is ill. A. needB. mustC. have toD. should【答案】C【解析】推测意思是我想去,但我不得不在家照顾我的小妹妹,因为我妈妈生病了。这里是一种客观实际,故选C,have to表示客观上不得不。A需要,B必须,表示主观,D应该。14. Usually I got homework. A. too manyB. too muchC. much tooD. many too【答案】B【解析】形容词词义辨析句意:通常我的作业太多了too much中的中心词是much,后面跟不可数名词,意思是太多的much too中的中心词是too,后面跟形容词或副词,意思是非常,
13、太。too many太多的,中心词是many,用法与many相同,用来修饰复数可数名词。根据题干Usually I got homework可知homework是不可数名词。15. -Mike has lunch at school. -_. A. So does TomB. So has TomC. So Tom hasD. So has Tom【答案】A【解析】肯定的陈述句后,跟so+主语+谓语,表示强调:确实,其主语与前陈述句的主语相同;肯定的陈述句后,跟so+谓语+主语,表示也,其主语与前陈述句的主语不同根据Mike has lunch at school,可知Tom也在学校吃午饭,用
14、倒装句,本句是叙述一件事实,所使用的时态是一般现在时,前句谓语动词是行为动词,主语为Tom,在这里用助动词does完成。16. Do you spend a lot of time _ your hobbies? A. inB. withC. onD. for【答案】C【解析】句意你花很多时间在你的爱好上吗?A在里B和C在上D为了spend+时间+on sth花费时间在某事上。固定搭配。17. Running and swimming _ good for you. A. beB. isC. areD. maybe【答案】C【解析】系动词。句意跑步和游泳对你有好处。A原形;B单数;C复数;D也
15、许。情态动词,be good for对有好处,主语跑步和游泳复数形式,用be动词复数are。18. She gets scared easily,so it is not good to invite her to watch _. A. romantic filmB. horror filmsC. documentariesD. cartoons【答案】B【解析】名词短语句意:她很容易害怕,所以邀请她去看恐怖电影是不好的。romantic film浪漫电影;horror films恐怖电影;documentaries纪录片;cartoons卡通片根据题干She gets scared eas
16、ily,她很容易害怕,可知所以邀请她去看恐怖电影是不好的。19. Hobbies can help us _and make our life _. A. relaxedcolourB. relaxedcolourfulC. relaxcolourD. relaxcolouful【答案】D【解析】动词的固定搭配句意爱好可以帮助我们放松,让我们的生活丰富多彩help sb do sth帮助某人做某事,用动词原形,因此A,B不正确make sb+形容词让某人,colour颜色。20. He is crazy _ playing tennis. A. atB. aboutC. onD. with【答
17、案】B【解析】推测意思是他热衷于打网球。这里考查固定短语be crazy about doing sth二、填空题(共10小题,每小题1分,共10分)21. He is one of the greatest scientists of (we) age. 【答案】our【解析】根据He is one of the greatest scientists of(we) age可知他是我们这个时代最伟大的科学家之一。修饰名词用形容词性物主代词,故填our。22. Why not send an email to her instead of (reply) to her letter?【答案】r
18、eplying【解析】根据Why not send an email to her instead of(reply) to her letter,可知为什么不给她发封电子邮件来代替回信呢?of是一个介词,后面跟动名词形式。23. Our English teacher is very s with us. Hes a good teacher. 【答案】strict【解析】考查搭配结合语境我们的英语老师对我们要求很_,他是个好老师及首字母提示,可知,be strict with sb对某人要求严格24. Most people feel (stress) at sometime in the
19、ir lives. 【答案】stressed【解析】根据Most people feel(stress) at sometime in their lives,可知大多数人在一生中的某个时候都感到有压力。feel是一个系动词,后面跟形容词。25. My father is (严格) with me than my mother. 【答案】stricter【解析】根据My father is(严格) with me than my mother,可知我父亲对我比母亲更严格than用于比较级,strict,形容词,严格的。26. He often o me some help with my En
20、glish,so I can learn English well. 【答案】offers【解析】考查动词。结合语境他经常在英语方面给我一些帮助,所以我能学好英语。可知,应该是提供offer动词。主语he他,第三人称单数;一般现在时态,谓语动词用第三人称单数offers。27. I followed my fathers a and sold the car. 【答案】advice【解析】根据I followed my fathers以及sold the car结合给出的首字母提示a,因此可知这句话的意思是我听从了爸爸的建议,卖了车。follow ones advice是固定结构,意思是遵循某
21、人的建议空格前面是名词的所有格,所以要用名词来填空,故填不可数名词advice。28. (2018兰州)Thank you for giving us so many good (建议). 【答案】suggestions【解析】根据题干Thank you for giving us so many good_(建议)可知句意为:谢谢你给我们这么多好的建议。many+可数名词复数。suggestion,建议,名词,复数形式suggestions。故填:suggestions。29. (2019秋兴宾区期中)Im always told not to be (worry) about too ma
22、ny things. 【答案】worried【解析】根据Im always told not to be(worry) about too many things可知我总是被告知不要担心太多的事情。30. When he heard the bad news,he went (发疯的). 【答案】mad【解析】根据When he heard the bad news,he went(发疯的)。可知当他听到这个坏消息时,他发疯了。mad,形容词,发疯的。故填mad。三、完形填空(共8小题,每小题2分,共16分)(2018青海)Once upon a time,some children were
23、 playing at seaside when they found a turtle(海龟). They began to beat the turtle. Just at that time,a young man came and said to them,Stop!The children ran (31) quickly. The turtle was very thankful and said,Thanks for your kindness. I really would like (32) you to a wonderful palace now. The young m
24、an rode on the back of the turtle and was taken to the secret palace in the sea. When he (33) the palace,he was very surprised and said to the turtle,What a nice palace!To thank him,the king of the turtles gave him (34) . He had never seen such a dinner before. He received a warm welcome there and w
25、as very (35) everything. After dinner,the king of the turtles said,I am going to give you two boxes,but you can open only one,You mustnt open both. Dont forget it!the turtle warned him. All right. I will open only one,the young man promised. At this time,a large wave sent him out of the sea. After h
26、e was back home,he opened the bigger one of the two boxes. (36) the box was full of gold. My God!he cried. Im (37) now. Then he thought,Things in the other box must be expensive,too. He could not wait any longer. He broke his promise and opened the other box. As soon as he opened it,he became an old
27、 man. His hair turned white. His face (38) an old man over eighty years old. It all happened in a moment. He was sorry for what he did,but it was too late. 31. A. awayB. intoC. out32. A. askingB. to letC. to invite33. A. left forB. arrived atC. got away34. A. a very big dinnerB. a very poor dinnerC.
28、 a very small dinner35. A. pleased withB. strict inC. angry with36. A. to his surprisingB. to his surprisedC. to his surprise37. A. a poor manB. a rich manC. an old man38. A. likedB. lookedC. looked like. 31. 【答案】A【解析】根据上文提到一个年轻人阻止了打海龟的孩子,结合题干The children ran (33)A quickly可推知孩子们迅速跑开了,根据run away 意为逃走
29、;跑开故填away,故选A。32. 【答案】C 【解析】根据上文提到这只得救的海龟很感激这个年轻人结合题干I really would like (34)you to a wonderful palace now中的关键词to a wonderful palace到一个美丽的宫殿可推知海龟说道我很愿意邀请你到一个美丽的宫殿即invite sb to some place邀请某人去某地又知would like to do sth 意为愿意干某事故填入invite的动词不定式to invite。33. 【答案】B 【解析】根据题干When he (35)the palace,he was very
30、 surprised and said to the turtle,What a nice palace!表达的意思当他宫殿,他非常惊讶对海龟说道多么漂亮的宫殿可推知当他到达宫殿,到达小地方用arrive at,故选B。34. 【答案】A 【解析】根据下文He had never seen such a dinner before可知他以前从未见过这样的晚宴,结合题干To thank him,the king of the turtles gave him (36)可知为了感谢他,海龟国王用盛大的晚宴招待他,故填a very big dinner。35. 【答案】A 【解析】根据上文提到海龟国
31、王用盛大的晚宴招待他,结合题干He received a warm welcome there and was very (37)everything可知他受到了热情的欢迎对一切很满意,be pleased with 对感到满意,故选A。36. 【答案】C 【解析】根据上文提到海龟国王送给他两个盒子,他回到家打开了其中一个大一点的盒子,结合题干the box was full of gold可推知使他感到惊讶的是里面装满了金银财宝to ones surprise 意为使某人感到惊讶的是故填to his surprise。37. 【答案】B 【解析】根据上文提到这个年轻人打开了其中一个大一点的盒
32、子,使他感到惊讶的是里面装满了金银财宝结合题干Im (39)now可推知他大喊道我现在是一个富翁了。故填a rich man,故选B38. 【答案】C 【解析】根据上文提到他一打开另外一个盒子就变成了一位老人,他的头发变白了,结合题干His face (40)an old man over eighty years old可推知他的脸看起来像一位80多岁的老人,look like 意为看起来像四、阅读理解(共10小题,每小题2分,共20分)AMany teenagers feel that the most important people in their lives are their f
33、riends. They believe that their family members dont know them as well as their friends do. In large families,it is quite often for brothers or sisters to fight with each other and then they can only go to their friends for some ideas. It is important for teenagers to have one good friend or a group
34、of friends. Even when they are not with their friends,they usually spend a lot of time talking between themselves on the phone. This communication is very important in childrens growing up,because friends can discuss something. These things are difficult to say to their family members. However,paren
35、ts often try to choose their childrens friends for them. Some parents may even stop their children from meeting their good friends. Have you ever thought of the following questions?Who chooses your friends?Do you choose your friends or your friends choose you?Have you got a good friend your parents
36、dont like?Your answers are welcome. 39. Many teenagers think that can understand them better. A. friends B. brothers C. sisters D. parents【答案】A【解析】细节考查题。根据They believe that their family members dont know them as well as their friends do可知,青少年认为朋友能更好地理解他们。40. is very important to teenagers. A. To mak
37、e children choose friends B. CommunicationC. To stop making friends D. Making phone calls【答案】B【解析】细节考查题。根据This communication is very important in childrens growing up可知,交流对青少年很重要。41. When teenagers have something difficult to say to their parents,they usually . A. stay alone at home B. fight with th
38、eir parentsC. discuss with their friends D. go to their brothers or sisters for help【答案】C【解析】细节考查题。根据because friends can discuss somethingThese things are difficult to say to their family members可知,当青少年遇到难以和家庭成员说的事情,他们和朋友谈论。42. The sentenceYour answers are welcomemeans . A. You are welcome to discus
39、s the questions with usB. Your answers are always rightC. Weve got no idea,so your answers are welcomeD. You can give us all the right answers【答案】A【解析】句意理解题。A欢迎和我们一起讨论这些问题,B你的答案总是对的,C我们不知道,所以你的答案是受欢迎的,D你能给我们所有的正确答案;结合对文章的理解,Your answers are welcome的意思是欢迎和我们一起讨论这些问题。43. Which of the following is the
40、writers attitude (态度)? A. Parents should choose friends for their children. B. Children should choose everything they like. C. Parents should understand their children better. D. Teenagers should only go to their friends for help. 【答案】C【解析】推理题。A父母应该为他们的孩子选择朋友,B孩子们应该选择他们喜欢的任何东西,C父母应该更好地理解孩子,D青少年应该只能到
41、朋友那里求助;结合对文章的理解和常识,作者的态度是父母应该更好地理解孩子。BA survey has found more teens are smoking in Beijing. A lot of primary and middle schoolstudents are picking up the habit of smoking. The number is more than twice than a few years ago. The survey showed about 17 percent of students at the primary and middle sch
42、ool picked up cigarettes last year,however it was only 7 percent in 2005. Among the students,23 percent of boys and 11 percent of girls tried smoking in 2008,compared with 11percent of boys and 3 percent of girls in 2005. The survey also found 51 percent of vocational high school students tried to s
43、moke last year. The number is 11percent higher than in 2005. Influenced by television,magazine and other public media,and environmental factors,more and more teenagers are picking up cigarettes,an official said. The survey found that:83 percent learned about smoking and health information from telev
44、ision. 70 percent from teachers. 65 percent from parents. 56 percent from newspapers. Wang Guan,a school health official of Beijing CDC(疾控中心),told China Daily that most teenage smokers are light smokers,with 77 percent smoking fewer than five cigarettes a day. But the age when teenagers smoke their
45、first cigarette is getting younger,she said. Some parents seem not to be worried about their childrens bad habits. This year,Beijing will organize several health education activities on tobacco control,involving a tobacco control poster competition,communitylevel communication and the launch of a we
46、bsite promoting a smoke. free atmosphere. In May 2008,the capital banned smoking in public places,including restaurants,hotels,offices,hospitals and schools,to meet Chinas pledge of a smokeflee Olympics. 44. From the passage,we can learn that the problem of teenagers smoking is becoming A. better an
47、d betterB. less and lessC. more and more interestingD. more and more serious【答案】D【解析】细节理解题,根据students are picking up the habit of smokingThe number is more than twice than a few years ago学生们正在养成抽烟的习惯,这个数字是几年前的两倍多。可知这个问题越来越严重。45. Among the students,more tried smoking than in 2008. A. parents;children
48、B. teachers;studentsC. boys;girlsD. parents;teachers【答案】C【解析】细节理解题,根据Among the students,23percent of boys and 11percent of girls tried smoking in 2008在学生中,有23%的男孩和11%的女孩在2008年尝试吸烟,可知抽烟的男孩比女孩多。46. The students learned about smoking and health information from the following waysEXCET A. televisionB. t
49、eachersC. parentsD. Internet【答案】D【解析】细节理解题,根据The survey found that:83percent learned about smoking and health information from television70percent from teachers65percent from parents56percent from newspapers,结合选项,可知D选项没有。47. The age when teenagers smoke their first cigarette is getting A. elderB. yo
50、ungerC. higherD. lower【答案】B【解析】细节理解题,根据But the age when teenagers smoke their first cigarette is getting younger但是青少年吸烟的年龄却越来越小。48. In May 2008,the capital smoking in public places,including restaurants,hotels,offices,hospitals and schools. A. allowedB. didnt allowC. askedD. let. 【答案】B【解析】细节理解题,根据In May 2008,the capital banned smoking in public places,including restaurants,hotels,offices,hospitals and schools,to meet Chinas pledge of a smokeflee Olympics2008年5月,首都禁止在公共场所吸烟,包括餐馆、宾馆、办公室、医院和学校,这是为了实现中国在奥运会上的承诺。