1、课时分层作业(五)Section 语言知识练习固基础 .单句语法填空1Its highly likely that he will succeed.2He cheered up at once when I promised to help him.3This is a special seat designed (design) for the disabled.4Lets have a good round of applause for the next performer (perform)5There is no point in complaining(complain)It ca
2、nt do anything to help you.6Whether he can finish it in two hours is a question.7What he will say at the meeting is not known to us.8Lets take a look at the winter jacket.9The players all have confidence in their manager.10She replied(reply) to their angry question by calmly walking out of the room.
3、单句改错 (每小题仅有1处错误)1Its likely which I shall go to Shanghai tomorrow.whichthat2When Premier Li turned up,all the students cheered themselves up.去掉themselves3But legal expert are not sure if such a charge can stick.expertexperts4We need to make the working day more flexibly.flexiblyflexible5The theatre
4、is putting on an performance of the popular musical Cats.ana.完成句子1These houses are specially designed for old people这些房子是专门为老人设计的。2You are more likely to lose weight by changing unhealthy eating habits.通过改变不健康的饮食习惯,你更有可能减肥。3Doctors have to perform an operation to save his life. 医生得动手术才能挽救他的生命4When I
5、m feeling sad my mother tells me funny stories to cheer me up当我感到忧伤时,我的母亲就给我讲有趣的故事让我高兴起来。5The city has an atmosphere which/that is quite unique这座城市有一种十分独特的氛围。高考语篇练习提能力.阅读理解AWhen we are little we do all kinds of foolish things,sometimes unwillingly and sometimes premeditated(有预谋的)And parents next beh
6、aviour is to punish us and make sure that we wont repeat that nonsense(愚蠢的行为) again.Therefore,at an early age parents punish their children as follows:firstly,they dont allow children to watch TV for a couple of days;secondly,parents dont permit their children to go out and play with their friends;t
7、hirdly,children are given different tasks to dothey have to write something several times or they have to stay in the corner of the room,until parents decide to “free” them.Moreover,when in their adolescence(青春期),children can receive other types of punishments.Most parents punish children by not giv
8、ing them pocket money,which is the best form of punishment for them.Then,they forbid children to go out in weekends or return home after a certain hour.Not to forget the fact that parents also refuse to give them food,which means that children have to prepare meals alone as they have no other choice
9、.Sometimes,these forms of punishments have positive results and children wont repeat the bad things they have done.Anyway,if a child is used to doing nonsense things then all his or her parents punishments will be of no importance to him or her.He or she will carry out the punishment and after a sho
10、rt period of time will commit another one.【语篇解读】 本文是一篇议论文。父母往往通过各种形式的惩罚来对待犯错的孩子,以便他们不再做愚蠢的事情。有时候这些惩罚可以奏效,但是对于习惯于犯错的孩子,这些惩罚只是权宜之计。1Which of the punishments doesnt belong to an early age child?ADont be allowed to watch TV for a few days.BCant be permitted to go out and play with friends.CHave to do al
11、l kinds of tasks.DHave to cook meals by himself or herself.D细节理解题。根据第二段和第三段首、尾句可知,不得不自己做饭是对处于青春期的孩子的惩罚,不属于针对年幼儿童的惩罚,故选D项。2The underlined word “forbid” in Paragraph 3 means “ ”AencourageBwarnCworry DpreventD词义猜测题。既然是惩罚,当然是“阻止”孩子外出,故选D项,意为“阻止”。3Which is the best form of punishment for a child in adole
12、scence?ACant get the pocket money.BCant go out in weekends.CHave to return home after a certain hour.DCant eat the meals prepared by parents.A细节理解题。根据第三段第二句“.punish children by not giving them pocket money,which is the best form of punishment for them.”可知,不能得到零用钱是对处于青春期的孩子最好的惩罚,故选A项。4From the last p
13、aragraph we can know the writer thinks Athe parents punishment is necessary for the childrenBall the punishments have positive resultsCparents shouldnt punish their children all the timeDsometimes the punishment isnt important for the childrenD推理判断题。作者在本段阐述了家长对孩子的惩罚有时候奏效,但是对于习惯犯错的孩子来说,这些惩罚根本不重要,故选D项
14、。BDo parents owe(欠) their children anything?Yes,they owe them a great deal.One of their chief duties(责任) is to give their children a sense of personal worth,for selfrespect is the basis of good mental health.A youngster who is often made to feel stupid and unworthy,or often compared to brighter brot
15、hers,sisters,or cousins,will become so unsure,so afraid of failing,that he wont try at all.Of course,they should be corrected when they do wrong;this is the way children learn.But the criticisms(批评) should be balanced with praises,preferably with a smile and a kiss.No child is ever too old to be hug
16、ged.Parents owe their children privacy(隐私) and respect for their personal belongings.This means not borrowing their things without permission,not reading their diaries or mail,not looking through their purses,pockets,or drawers.If a mother feels that she must read her daughters diary to know what is
17、 going on,the communication between them must be pretty bad.Parents owe their children a set of solid values around which to build their lives.This means teaching them to respect the rights and opinions of others;it means being respectful to elders,to teachers and to the law.The best way to teach su
18、ch values is by example.A child who is lied to will lie.A child who sees his parents steal tools from the factory or towels from a hotel will think that it is all right to steal.A youngster who sees no laughter and no love in the home will have a difficult time laughing and loving.No child asks to b
19、e born.If you bring a life into the world,you owe the child something.And if you give him his due(有权获得的东西),hell have something of value to pass along to your grandchildren.【语篇解读】 父母欠孩子的吗?答案是肯定的。5The underlined sentence “No child is ever too old to be hugged.” means Aolder children dont like to be hu
20、ggedBno child likes to be hugged as often as possibleCwhatever their age is,children need to be huggedDolder children need more hugs than younger onesC句意理解题。由其上一句“But the criticisms(批评) should be balanced with praises,preferably with a smile and a kiss.”可知,不管孩子多大,他们都需要拥抱。6Which of the following is a
21、gainst the authors opinion?ATeaching your child not to lie to others.BGiving your child a sense of personal worth.CReading your childs diary before communicating with him or her.DBorrowing things from your child when permitted.C推理判断题。由第三段最后两句可知。7According to the passage,which is the best way to let
22、children know the values of life?AParents should set a good example for their children to follow.BParents should encourage their children to learn from their friends.CParents should criticize their children when they do something wrong.DParents should teach their children to respect others rights an
23、d opinions.A细节理解题。由倒数第二段首句“The best way to teach such values is by example.”及其展开的论述可知答案。8What would be the best title for the passage?AParents And Their ChildrenBWhy Parents Want To Have A Child?CWhat Parents Owe To Their Children?DNo Child Asks To Be BornC标题归纳题。由首段的设问及第二、三、四段分别举例说明家长所欠孩子们的可知C项最恰当。.
24、短文改错One day,I was walking to home after school while an old man fell heavily onto the snowcovered road.The number of people passed by,but no one took action.Some of them said it was none of our business;others worried that if they helped him,they might get into a difficult situation.Seeing what have
25、 happened,I called 120 immediately.While waiting the ambulance,I took off my coat to keep the old man warmly. In no time an ambulance came.Having helped the doctors carried him into the ambulance,I felt relieved.In my opinion,this is our duty to help those who are in troubles.答案One day,I was walking
26、 to home after school an old man fell heavily onto the snowcovered road. number of people passed by,but no one took action.Some of them said it was none of business;others worried that if they helped him,they might get into a difficult situation.Seeing what happened,I called 120 immediately.While waiting the ambulance,I took off my coat to keep the old man . In no time an ambulance came.Having helped the doctors him into the ambulance,I felt relieved.In my opinion, is our duty to help those who are in .