1、2011届高考备考百题精炼系列专题七 阅读理解A(唐山一中2011届高三仿真试题一)I first went to Harrow in the summer term. The school had the biggest swimming pool I had ever seen. It was a good joke to come up behind a naked boy, and push him into the pool. I made quite a habit of this with boys of my own size or less.One day I saw a b
2、oy wrapped in a towel on the side of the pool. He was no bigger than I was, so I thought him a fair game. Coming secretly behind, I pushed him in, holding on to his towel so that it would not get wet, I was surprised to see an angry face come out from the water, and a being of great strength making
3、its way by strokes (猛力地划) to the shore. I fled, but in vain. He overtook me, seized me violently, and threw me into the deepest part of their pool. I soon climbed out on the other side, and found myself surrounded by a crowd of younger boys. “Do you know what you have done?” they said, “Its Amery; h
4、e is in Grade Six. He is champion at gym, and he has got his football honor.”I was frightened and felt ashamed. How could I tell his position when he was wrapped in a bath towel and so small? He didnt seem pleased at all, so I added in a most brilliant word, “My father, who is a great man, is also s
5、mall.” He laughed at this, and after some general words about my rude behavior and how I had better be careful in the future, the incident was closed.41. The writer thought Amery “a fair game” because the boy _.A. looked like an animalB. was fond of gamesC. was of similar sizeD. was good at sports42
6、. The writer was frightened because _.A. he was laughed at by other boysB. Amery turned out to be in the same gradeC. he pushed Amery hard and hurt himD. he played a joke on an outstanding athlete【答案】D【解析】本题考查推理判断的能力。当听到大家介绍这个男孩“Its Amery; he is in Grade Six. He is champion at gym, and he has got hi
7、s football honor.” Amery如此杰出优秀后I was frightened and felt ashamed.作者表现出又怕又羞愧。由此我们推断:作者是因为同如此杰出的运动员开这种玩笑才觉得害怕。故选D。43. By saying “My father, who is a great man, is also small”, the writer _.A. tried to please AmeryB. challenged AmeryC. threatened AmeryD. admired his father【答案】A【解析】本题考查推理判断的能力。文中第三段He d
8、idnt seem pleased at all, so I added in a most brilliant word, “My father, who is a great man, is also small.”作者见Amery很不高兴,为了恭维他才说:“我父亲向你这样小的时候,也是一个很了不起的人。”表面说父亲实则在夸Amery人虽小但却很出众,作者是为了试图取悦、讨好Amery,故选A。44. Which of the following is TRUE?A. The writer could run faster than Amery.B. The writer liked pl
9、aying on boys of all sizes.C. Amery was a student in Grade Four.D. Amery forgave the writer for his rude behavior. B(四川德阳市2011届高三三诊)(BBC World Service) Two separate surveys suggest that Britain s teenagers are amongst the heaviest drug - users and drinkers in EuropeThe British government has introdu
10、ced a number of measures to deal with the use and supply of drugs, particularly among young peopleThe European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs infervt6wed 15 and 16 year olds in 35 countries26% of boys and 29% of girls in the UK had been addicted to uncontrolled drinking at least th
11、ree times in the previous monthIn the same survey, 42% of boys and 35% of girls admitted they had tried illegal drugs at least onceAccording to another survey, by the European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, two in five 15 - year - olds in the UK have tried cannabis(大麻)This number is
12、 higher than anywhere else in EuropeThe UK has also the common highest number of young cocaine (可卡因) users, together with SpainThe British government has recently made new plans to fight the problem of drug abuse in the United Kingdom, also among teenagersAccording to the new proposals, young offend
13、erswill have to attend drug treatment as part of community serviceBritish police will be able to give people blood tests for drugs when they arrest them, not just when they charge them with an offenceDrug sellers working near a school or using children to help sell drugs will face tougher penalties
14、(处罚)But schools also try to fight the problem of drug use themselvesAt the beginning of 2005 a British state school has introduced for the first time random drug testingStudents from a school in Kent will have mouth swabs (棉签) taken to discover drug useEach week 20 names will be selected by computer
15、 and the swabs sent off to a drug testing laboratoryResults will be available three days laterThe school s head teacher says that no child will be tested against his or her wishesChildren who test positive will not be forced to leave the school, but those who sell drugs will45From the surveys, we le
16、arn that in Europe only the UK has the highest number of _Athe teenagers who have used cocaineBthe 15 -year -olds who have tried cannabisCthe girls who have been addicted to drinkingDthe boys who have tried illegal drugs at least once【答案】B【解析】本题考查细节性信息的帅选能力。由文中第三段的Addiction, two in five 15 - year -
17、olds in the UK have tried cannabis(大麻)This number is higher than anywhere else in Europe我们容易判断B为正确答案。46What can be inferred according to the passage?AThe UK has the highest number of drug usersBDrug sellers use students to sell drugs for themCBritish police cant give people blood tests for drugsDAny
18、 student will be given drug tests whether he likes it or not【答案】B【解析】本题考查细节性信息的帅选能力。由文中第四段的Drug sellers working near a school or using children to help sell drugs will face tougher penalties (处罚)判断B为正确答案。47What does the underlined phrase random drug testing in the last paragraph mean?ATesting alcoho
19、lic - drinking students on purposeBSelecting students for drug testing irregularlyCSelecting young offenders for drug testingDTesting particular students for pleasure【答案】B【解析】本题考查词句理解能力。Random意为:随意的,胡乱的,无目的的。与B项的“不规律的抽查(Selectingirregularly)”意思最接近。故选B项。A项“有目的检查学生的酒精含量。”与文中谈到的“青少年吸毒贩毒”不是一回事;C项“检测青少年罪
20、犯是否吸毒。”检查的对象不是文中所讲的主要对象。D项“检查特殊的学生是否高兴”与文章主题相违背。故排除A、C、D项。48Whats the best title for this passage?ADrugs in EuropeBBritains TeenagersCTeenagers and Drugs DIllegal Drugs in Britain【答案】C【解析】本题考查概括文章主题的能力。文章一直围绕“青少年和毒品”这两者谈论 “有关部门政府和学校采取何种措施,如何杜绝青少年接触毒品”的问题。故这篇文章的最佳题目应为青少年和毒品。C(河南郑州市2011届高三质量预测三)On Jan
21、. 3, a netizen(网民)nicknamed “Programmer Humor” published a short story on his micro-blog. It said that there was an old lady who swept nearly every inch of his Internet company. Whenshe passed by a programmer, she took a look at the codes on the programmers computer and kindly reminded him, “Be care
22、ful, the stack is overfilled!”Certainly, it is a casual and fictitious(虚构的)story made up by the micro-blogger. However, no one would have guessed that the short blog would eventually cause the first great Internet meme(网络快速爆红现象) of 2011 in China. Suddenly, the mysterious “Sweeping Old Lady” is showi
23、ng up nearly everywhere and reminding professionals of their mistakes. From 8 a. m. on Jan. 5, some netizens collected stories of the “Sweeping Old Lady” and found she had appeared to give advice in 150 kinds of careers. A netizen even said he had met with a similar situation in real life.Actually,
24、the “Sweeping Old Lady” is not new figure, but is based on the “sweeping monk (和尚)”in Louis Chas famous Kung fu novel of “Tian Long Ba Bu”. The “sweeping monk” is an old monk and does the lowest class of work in Shaolin Temple, but he is actually the No. 1 master in the noel both in Kung fu and in t
25、he study of Buddhism.The “Sweeping Old Lady” is also a great modest master. Lots of netizens wish that they could have such a lady beside them to give them precious suggestions at a key time.Although there may be 1,000 “Sweeping Old Ladies” in 1,000 peoples minds, it cannot prevent the “Sweeping Old
26、 Lady” from becoming the most popular figure on the Internet.“Programmer Humor” said he is just a programmer in the real world and once he saw the story about the “Sweeping Old Lady,” he wrote it down in his miero-blog because it was funny. He never knew who the original writer of the story was and
27、never thought the story could be so popular.63What quality does the “Sweeping Old Lady” have?AHonest and knowledgeable.BModest and patient.CModest and knowledgeable.DHonest and patient.【答案】C【解析】本题考查细节性信息的帅选能力。我们可以从文中第四段第一句The “Sweeping Old Lady” is also a great modest master.判断出正确答案为C项。“扫地老太太的性格特征为谦
28、卑和博学。”64Which description about the “Sweeping Old Lady” is right?AShe is an old lady good at sweeping the Internet.BShe is just an imaginary figure created by a netizen.CShe is well-know as the old “sweeping monk.”DShe likes to give instructions everywhere.【答案】B【解析】本题考查细节性信息的帅选能力。由文中第二段第一句Certainly,
29、 it is a casual and fictitious(虚构的)story made up by the micro-blogger.我们容易判断B为正确答案。“扫地老太太是一个网民想象而创造出来的人物。”65What can we infer from the text?AThe sweeping old lady is always looking down on the people around her.BWe should ask sweeping old lady for advice when meeting with difficulties.CPeople want t
30、o have a “Sweeping Old Lady” nearby to do the cleaning.DWe shouldnt judge a person by his or her appearance and wed better respect everyone.【答案】D【解析】本题考查领会文章主旨的能力。文章讲述了一个网络快速蹿红的谦卑而博学的扫地老太太的故事。旨在告诉我们不应用外貌判断一个人,我们最好尊重每一个人。故选D。66What does the author think of the “Sweeping Old Lady”?AShe should be prais
31、ed and respected.BShe shouldnt mind others business.CShe should go in for network.DShe shouldnt show off before professionals.【答案】A【解析】本题考查领会文章主题的能力。扫地老太太之所以在网络快速蹿红,不是因为职业关系,或从事网络工作等等,而是因为她的谦卑而博学的性格特征决定的。所以像扫地老太太这样的人,我们应该给予他们赞扬和尊重。故选A项。D(山东济南市2011届高三质量调研一)Public schools in Washington, D.C. provide s
32、tudents with musical instruments for free. When something goes wrong with an instrument, Charles West and Larry Jernigan do the repairs. Both men approach their work with a passion(激情). For them, its important that students have a joyful experience with music.The two have worked together for almost
33、20 years. This year alone, theyve fixed about 450 instruments. Both men are musicians and music lovers, so learning to do repairs came naturally.“I have been a musician all my life.” says West. “I played in an orchestra here in the city. I majored in music in college. I played in an army band.”Jerni
34、gans musical interests are varied. “I was formerly trained in the piano and guitar. The alto sax, and the flute, I picked up while working here.”In addition to fixing instruments, the two also go to schools to instruct teachers and students on how to make minor repairs on their own. West believes if
35、 children start early and stay involved with music, it enriches other areas of their lives. “I see that in other kids. I see it in myself. I have seen it hundreds of times and it works,” he says. “They learn teamwork. They learn patience and respect.”But West has concerns about the future of music i
36、n the electronic age.“This instant age has taken away from the sit-down, the patience. And to learn to play an instrument, it takes patience, it takes diligence, it takes time.”Being able to enjoy music on the job is one of the benefits of the job. Both men agree their best rewards are the students
37、performances. 56. Whats the job of West and Jernigan at school? A. Teaching music.B. Writing music.C. Making musical instruments.D. Repairing musical instruments.【答案】D【解析】本题考查细节信息的帅选能力。由文中第一段的When something goes wrong with an instrument, Charles West and Larry Jernigan do the repairs.他们的工作为修理乐器。故选D。
38、57. They love the job because they can .A. earn more moneyB. learn repair skillsC. enjoy musicD. watch performances【答案】C【解析】此题考查对关键语句的理解能力。从文中最后一段的Being able to enjoy music on the job is one of the benefits of the job.可以看出,他们热爱这份工作是因为他们享受音乐。故选C。58. Which of the following is true of the two men?A. Th
39、ey have fixed 450 instruments in the past 20 years.B. They can play and repair musical instruments.C. Jernigan used to play in an army band.D. West was trained to play the piano.59. According to West, what can people learn from music?A. Teamwork and patience.B. The value of time.C. The truth of soci
40、ety.D. Diligence and confidence.【答案】A【解析】本题考查细节信息的帅选能力。从第四段West说的这句话he says. “They learn teamwork. They learn patience and respect.可以判断:根据West所述人们可以从音乐中学到合作和耐心。故选A。60. What is mainly talked about in the text?A. How to repair musical instruments.B. Learning experiences of two repairmen.C. How to prep
41、are a musical performance. D. The enjoyable job of two music lovers.【答案】D【解析】本题考查对文章主题的理解能力。文章通过讲Charles West and Larry Jernigan两位热爱音乐的人,源于对音乐的强烈热爱,而心甘情愿地享受修理音乐仪器和教授音乐的工作乐趣。所以这篇文章主要讲:两位热爱音乐的人的工作乐趣。故选D。E(吉林省东北师大附中2011届高三摸底三)Today, almost everyone has heard of Harry PotterThe books detailing his exper
42、iences at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry have aroused passion, creativity, and interest in readingthroughout theworldBut have you ever considered why you are a fan of theHarry Potterseries?JK Rowling has created a list of characters and an environment for them to inhabit that appeals to
43、both adults and childrenThe fantasy aspect of the wizarding world expands the imagination, and takes the mind to new and exciting placesAnything could happen thereHer stories contain parts of the believable and unbelievable, changing the predictability that readers commonly come across and bear in f
44、ictionThe main theme of the series, including good versus evil, prejudice, love, death, sacrifice, friendship and loyalty, in actuality contributes to the ever-lasting nature of the storiesAt the same time, these themes remind us of classic literature, offering mature readers tales that wear like a
45、comfortable pair of shoes, while introducing younger readers to concepts they will meet throughout their livesMuch of the appeal also comes from the charactersIn each book, JK Rowling introduces and describes the characters in such a way that we wonder not only about their futures, but also about th
46、eir pastsEven supporting characters are suddenly more than just extras in the backgroundAnd what of Harry Potter himself? We care about Harry, because we watch him grow from an innocent boy to a powerful wizardWe see him as both Hero and VictimHe experiences endless love and extreme pain, and as rea
47、ders, we experience them with himThis perfect combination of emotion, suspense and fantasy, together with the fact that JK Rowling is a superb storyteller is the reason why we are Harry potter fansPeople are fond of Harry Potter seriesWith books like these, its hard not to be67Harry Potter series be
48、come popular partly because _Athey remind us of the childhood and environment we had in the pastBthey take us to a world beyond our imagination and expectationCthey offer us ever-lasting nature of the storiesDthey set an example of hero for us to follow68What does the underlined sentence in Paragrap
49、h 6 mean?AThe supporting characters are not necessary in the storyBReaders care only about Harry but not those supporting charactersCEven the supporting characters are attractive in the storyDThose supporting characters only appear all of a sudden【答案】C【解析】本题考查推理判断的能力。根据文章第六段中:Much of the appeal also
50、 comes from the charactersIn each book, JK Rowling introduces and describes the characters in such a way that we wonder not only about their futures, but also about their pasts.可以推断出最佳答案为:Even the supporting characters are attractive in the story即使故事中的配角也是吸引人的。69The themes of the Harry Potter series
51、 do not contain _Aprejudice and loveBgood and evilCdeath and sacrificeDsafety and peace【答案】D【解析】本题考查帅选细节性信息的能力。根据文章第五段地一句:The main theme of the series, including good versus evil, prejudice, love, death, sacrifice, friendship and loyalty, in actuality contributes to the ever-lasting nature of the stories可以判断D为最佳答案。70People care for Harry Potter because _Athey think of classic literature when reading the storyBthey find different experiences from theirs on HarryCthey share the experiences with HarryDthey like JK Rowlings description very much
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有