收藏 分享(赏)

2023中考英语真题分类汇编14阅读理解考点4议论文(第01期)(全国通用)(解析版).docx

上传人:a**** 文档编号:405692 上传时间:2025-11-30 格式:DOCX 页数:6 大小:298.94KB
下载 相关 举报
2023中考英语真题分类汇编14阅读理解考点4议论文(第01期)(全国通用)(解析版).docx_第1页
第1页 / 共6页
2023中考英语真题分类汇编14阅读理解考点4议论文(第01期)(全国通用)(解析版).docx_第2页
第2页 / 共6页
2023中考英语真题分类汇编14阅读理解考点4议论文(第01期)(全国通用)(解析版).docx_第3页
第3页 / 共6页
2023中考英语真题分类汇编14阅读理解考点4议论文(第01期)(全国通用)(解析版).docx_第4页
第4页 / 共6页
2023中考英语真题分类汇编14阅读理解考点4议论文(第01期)(全国通用)(解析版).docx_第5页
第5页 / 共6页
2023中考英语真题分类汇编14阅读理解考点4议论文(第01期)(全国通用)(解析版).docx_第6页
第6页 / 共6页
亲,该文档总共6页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、2023年中考真题英语分项汇编 专题09 阅读理解 考点4 议论文(第01期)(2023四川眉山统考中考真题)Do you like to travel alone? Or do you think its better to travel with friends? If youre still deciding, please read on. I will explain the advantages of both ways.One of the great things about traveling alone is that you make the rules about wh

2、ere you go and what you eat. Youll be surprised at what you discover about yourself without any influence.Traveling alone really shows you what youre made of and helps you to discover inner strength (内心的力量) you didnt know you had. Besides, it also gives you time to think, learn and grow. When your e

3、yes are wide open, youll get a whole new outlook on the world.Its easy to think that traveling alone is lonely. Although that may sometimes be true, youre hardly ever alone. When you travel in a one-person team, this can provide a chance for you to enjoy the most interesting part of travelcommunicat

4、ing with the locals and meeting travelers from all corers of the world.In fact, traveling to know more about the world is not easy. Theres research to be done, flights to be booked and choices to be made, not to mention that things canand often dogo wrong. One of the main advantages of traveling wit

5、h friends is being able to share these things and support each other through the process, even if its just someone who will wait with your bag when you go to the bathroom.Just as your mother always says, its true that traveling with others can give you a sense of safety, especially if youre new to t

6、ravel. You know that if you get lost or have your wallet stolen, theres someone to hold your hand when you try to explain your situation in a foreign police station.Theres no right or wrong way to travel. Whether you travel alone or team up with friends, it depends on you.1How does the writer introd

7、uce the topic of the passage in Paragraph 1?ABy telling a story.BBy giving examples.CBy asking questions.DBy describing a scene.2What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to?ATraveling alone.BInner strength.COutside influence.DTraveling with others.3Traveling with friends has the follo

8、wing advantages EXCEPT _.Asharing a lot of thingsBknowing yourself betterCgetting support easilyDhaving a sense of safety4Whats the structure of the passage?(=Paragraph 1 =Paragraph 2 )A BC D【答案】1C 2A 3B 4A【导语】本文主要介绍了独自旅行以及和朋友旅行的优点。1细节理解题。根据“Do you like to travel alone? Or do you think its better to

9、 travel with friends?”可知作者通过两个问题引出本文的话题。故选C。2词义猜测题。根据“Traveling alone really shows you what youre made of and helps you to discover inner strength (内心的力量) you didnt know you had. Besides, it also gives you time to think”可知独自旅行真的向你展示了自己的实力,并帮助你发现内心的力量,它也给你思考、学习和成长的时间,故此处it指代“独自旅行”。故选A。3细节理解题。根据“One o

10、f the main advantages of traveling with friends is being able to share these things and support each other through the process”可知与朋友一起旅行的主要优势之一是能够分享这些东西,并在整个过程中相互支持;根据“its true that traveling with others can give you a sense of safety”可知与他人一起旅行确实能给你一种安全感。故选B。4篇章结构题。通读全文可知,第一段引出文章的主题;第二至第四段介绍独自旅行的优点;

11、第五至第六段介绍和朋友旅行的优点;第七段进行总结。故选A。(2023浙江统考中考真题)Roger Federer, a world-famous sports star, quit(放弃) the 2020 Olympic Games to deal with his knee problem. It was a hard decision because no one wanted to be a quitter. But finding the courage to let go can be good for you. Nothing is fun all the time. Stick

12、ing at something difficult teaches us important skills like perseverance(毅力). However, learning to let go when things arent right is important too. Maybe your heart isnt in playing the piano any more, or you only play football because your friends do and you want to try a different sport instead. Ma

13、king the decision to walk away can free up time and energy to spend on something you really enjoy. In fact, studies show that letting go of goals you cant reach, or dont really want, can build up your confidence and help you lead a happier and healthier life. But how can you know its time to stop an

14、d move on? Eric Bean is an expert in sports psychology(心理学) who helps athletes and teams understand their feelings. He says, “Quitting is never a matter of black and white.” He suggests thinking carefully about why you arent enjoying something any more. Is it because youve argued with a teammate or

15、cant get on with a new art teacher? Talk about this with a trusted adult or friend. That can help you decide whether you should stay and stick, or quit and move on. Quitting doesnt have to mean totally giving up, though. For example, playing an instrument might be more fun if you take away the press

16、ure of exams. If you do decide to give up an activity, Bean suggests picking up another where you can still enjoy things like teamwork, creativity, and exercise.5The writer mentions “Roger Federer” in Paragraph 1 to show that _.Awe should never give upBwe should get away from troubleCits all right t

17、o stop and quitDits difficult to win Olympic medals6According to Paragraph 2, learning to let go is important because we can _.Alearn about perseveranceBhave enough money to spendClive a busier and fuller lifeDfeel more confident in ourselves7By saying the underlined sentence in Paragraph 3, Eric Be

18、an means that _.Aits not good to stick at things we dont likeBwe should think twice before quitting an activityCwe dont have to take exams to show our true abilitiesDits wiser to pick up a new hobby than to keep the old one8Which could be the best title for the passage?AKnowing When to StopBWorking

19、Hard to Move onCLearning How to Grow upDStarting Early to Make Changes【答案】5C 6D 7B 8A【导语】本文主要讲述了人们应该知道何时停止。5推理判断题。根据“But finding the courage to let go can be good for you.”以及“In fact, studies show that letting go of goals you cant reach, or dont really want, can build up your confidence and help you

20、 lead a happier and healthier life.”可知,以“Roger Federer”为例是为了说明有时放弃也是好的,故选C。6细节理解题。根据“In fact, studies show that letting go of goals you cant reach, or dont really want, can build up your confidence and help you lead a happier and healthier life.”可知,放弃你无法达到的目标,或者你不想要的目标,可以建立你的信心,帮助你过上更快乐、更健康的生活。故选D。7

21、词句猜测题。根据“He suggests thinking carefully about why you arent enjoying something any more.”可知,他建议仔细思考为什么不再享受某件事,也就是建议人们三思而行,故选B。8最佳标题题。根据“Quitting doesnt have to mean totally giving up, though.”和“But how can you know its time to stop and move on?”可知,本文主要讲述了人们应该知道何时停止,故选A。(2023四川成都统考中考真题)Host: As we kn

22、ow, the British have been sending cards since the 19th century. They spend about 1,700,000,000 pounds on cards every year. However, the number of people sending cards and letters is falling. More than 30 percent of UK children have never sent or received a handwritten letter. Should the tradition of

23、 sending cards and letters be stopped?Group A:We live in a fast-developing world and using snail mail is unnecessary. Making paper uses lots of energy and some cards are hard to recycle. Its bad for environment. Whats more, cards are expensive to buy and so is posting. Nowadays, we usually use our p

24、hones and computers because they are quick, easy and free. Traditional cards and letters are out of date. They are not young peoples cup of tea. Its no surprise that most of them end up as litter.Group B:The tradition has been around for hundreds of years and should stay. Sending a handwritten lette

25、r or carefully chosen card shows that you care. Phone messages and emails are quick and easy, but they seem to carry less feeling. Sending letters is good for children because it is a chance to practice writing skills. Also, its fun! Receiving post makes you feel special and its important if someone

26、 lives far away or is lonelyjust imagine a birthday without cards!9Whats the discussion mainly about?AWhen the British send cards and letters.BWhether the British should keep the tradition.CWhy the British like sending cards and letters.10Who thinks its necessary to keep the tradition?AThe host.BGro

27、up ACGroup B11Which picture can show the meaning of the underlined word snail?ABC12What does Group A think of sending cards?AFree but slow.BFast but expensive.CWasteful and expensive.13Which of the following facts directly caused the discussion?APeople have different opinions.BFewer British people s

28、end cards and letters.CThe British spend too much money on cards and letters.【答案】9B 10C 11A 12C 13B【导语】本文在讨论英国人是否应该保留寄卡片和信件这一传统。9主旨大意题。根据“As we know, the British have been sending cards since the 19th century.Should the tradition of sending cards and letters be stopped?”可知本文在讨论英国人是否应该保留寄卡片和信件这一传统。故选

29、B。10细节理解题。根据Group B“The tradition has been around for hundreds of years and should stay”可知B组认为有必要保持传统。故选C。11细节理解题。根据“We live in a fast-developing world and using snail mail is unnecessary.”可知我们生活在一个快速发展的世界。所以此处表示的是和“快速发展”含义相反,结合图片可知,蜗牛移动速度很慢,符合题意,故选A。12细节理解题。根据“Making paper uses lots of energy and s

30、ome cards are hard to recycle. Its bad for environment. Whats more, cards are expensive to buy and so is posting. Nowadays, we usually use our phones and computers because they are quick, easy and free.”可知A组认为寄卡片既浪费又昂贵。故选C。13推理判断题。根据全文可知本文在讨论英国人是否应该保留寄卡片和信件这一传统,B选项“更少的英国人寄卡片和信件”可以直接引起文章的讨论,故选B。 学科网(北京)股份有限公司

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1