1、2009年广东高考真题A.She had run a long way.B.She felt hot in the subway.C.She had done a lot of work.D.She had donated blood the night before.41.What was the most probable cause for Lisas weakness?41.D 细节理解题。本题是问Lisa身体虚弱的原因。因题干中有weakness,最好用其词根weak在文中搜寻,结合命题的顺序性原则,在第一段找到关键句倒数第二句Lisa felt weak and tiredmayb
2、e it hadnt been a good idea to give blood the night before,对照选项,选D。选项A只含文中个别词,与文中信息不符,应排除;选项B是文中信息,但这是虚弱的结果而不是原因,应排除;选项D,“她做了许多工作”与文中“她有许多工作要做”意思不同,应排除。A.Because they would miss their train.B.Because he didnt see the train coming.C.Because she was sure Lisa was hard to lift.D.Because she was afraid
3、the train would kill him.42.Why did Jennifer try to stop her boyfriend?42.D 细节理解题。由第三段末“No!Not you!”his girlfriend screamed after him及第四段“She was right to be alarmedThe train was about 20 seconds from the station(她感到担心是正确的火车离车站大约只有20秒钟了)”,可知“她担心火车压死他”,故选D。另外,根据本文最后一句I saw the train coming and I was
4、thinking he was going to die,可进一步确认D正确。A.By lifting her to the platform.B.By helping her rise to her feet.C.By pulling her along the ground.D.By dragging her away from the edge.43.How did Frank save Lisa?43.A 细节理解题。根据命题的顺序性原则,在第五段找到关键信息,第三句But he managed to raise her to the platform so that bystande
5、rs could hold her by the arms就是具体描述他如何救丽莎的,据此,可知选A,只是选项中用lift替代了raise,同义代换。选项B是无中生有;选项C是丽莎苏醒后对刚才所发生的事的感觉,张冠李戴;选项D是旁观者(bystanders)的动作而非Frank的动作,张冠李戴。A.When the train was leaving.B.After she was back on the platform.C.After the police and fire officials came.D.When a man was cleaning the blood from he
6、r head.44.When did Lisa become conscious again?44.B 细节理解题。用conscious搜寻,根据命题的顺序性原则,在第五段找到关键信息,即最后两句“But he managed to raise her to the platform That was where Lisa briefly regained consciousness,felt herself being pulled”,句中that就是指代前句的the platform,故选B。A.warn us of the danger in the subwayB.show us ho
7、w to save people in the subwayC.tell us about a subway rescueD.report a traffic accident45.The passage is intended to _.45.C 写作目的题。本文只是告诉我们一个在地铁救人的一个事实。复记强化platform n.站台track n.站台;轨道spot n.地点yell v.喊叫(shout loudly)hesitate vi.犹豫bystander n.旁观者give blood 献血regain consciousness n.恢复知觉alarmed adj.担心的(w
8、orried or afraid that sth.dangerous or unpleasant might happen)难句理解That was where Lisa briefly regained consciousness,felt herself being pulled along the ground,and saw someone else holding her purse.结构分析:句中where引导一个表语从句,表示地点;从句中有三个并列谓语regained,felt和saw。现在分词的被动式being pulled along the ground作宾语hersel
9、f的补足语;现在分词短语holding her purse作宾语someone else的补足语。That was where 意为“这就是的地方”。汉语大意:在站台上莉莎暂时恢复了知觉,感到自己被沿路拉着,还看见有人拿着她的钱包。A.It must appear in time.B.It must be done in class.C.It must be done on a construction sheet.D.It must include the words on the blackboard.46.What was the teachers requirement for the
10、 poster?46.D 细节理解题。根据命题的顺序性原则,在第二段末句找到关键信息“You just have to make sure that the words on the blackboard appear somewhere on your poster”,可知选D。A.formed an idea for B.made an outline forC.made some space for D.chose some colors for47.The underlined phrase in paragraph 3 most probably means _.47.A 词义猜测题
11、。从上文的描述,“比画颜色,摆弄纸张”,可知我们是在“思考”我们的设计;另外,上下句是SomeOther句式,“while we conjured up our designs”的对应部分是后面的while deep in thought,可见conjured up的意思应与deep in thought相当,是为设计“出主意”,故选A。A.1ooked very seriousB.thought they would be richC.began to think about their designsD.began to play games48.After the teachers wo
12、rds,all the students in the class _.48.C 细节理解题。由第三段第一句“We studied the board critically”和后面someothers的具体描述可知。A.1oved their own designs moreB.thought they had a fair chanceC.put their own designs in a cornerD.thought they would not win the prize49.After seeing the good students designs,some students _
13、.49.D 细节理解题。由第四段倒数第二句“Some of us would wander past with a growing sense of hopelessness”可知。A.enjoyed grown-up tricks very muchB.loved poster competitions very muchC.felt surprised to win the competitionD.became wise and rich after the competition50.We can infer from the passage that the author _.50.
14、C 推理判断题。由“alwaysalwaysrewarding the same old winners”,“I cant say that with any certainty”和“I probably never”等可推断出,作者对得奖还是惊讶的。复记强化chew vt.咀嚼twist vt.拧;扭曲critically adv.非常认真地napkins n.餐巾纸distract sb.使某人分心applaud v.鼓掌pass out 分发fancy paper彩色纸construction paper图画用纸make it达到了预期的目的draw sb.s attention to
15、将某人的注意力集中到难句理解It was yet another grown-up trick of the sort they seemed especially fond of,making all of us believe we had a fair chance,and then alwaysalwaysrewarding the same old winners.结构分析:they seemed especially fond of是定语从句,前面省略了关系代词that;making all of us believe是现在分词短语作状语,相当于一个非限制性定语从句(which m
16、ade),补充说明或解释grown-up trick of the sort(那种成人的把戏);believe后是一个省略了连词that的宾语从句。汉语大意:还有他们似乎特别喜欢的那种成人的把戏,使我们都相信有一个公平的机会,然后却总是总是奖励相同的老赢家。A.He had worked with his colleague long enough.B.His colleagues handwriting was so beautiful.C.His colleagues handwriting was so terrible.D.He still had a lot of work to d
17、o.51.Why was the author surprised at not recognizing his colleagues handwriting?51.A 细节理解题。由第二段最后一句I had been working with this colleague for at least a year,maybe two,and yet I did not recognize her handwriting at that point可知。A.talk more about handwritingB.take more notes on workdaysC.know better
18、one anothers handwritingD.communicate better with one another52.People working together in an office used to _.52.C 细节理解题。由第三段最后一句“辨认彼此的笔迹就象辨别彼此的面部或声音一样”可知。A.to both his family and his staffB.to his family in small lettersC.to his family on the fridgeD.to his staff on the desk53.The authors father w
19、rote notes in pen _.53.A 细节理解题。由第四段中的As a child visiting my fathers office,I was pleased to recognize,in little notes on the desks of his staff,the same handwriting I would see at home可知。A.are harder to teach in schoolsB.attract more attentionC.are used only between friendsD.carry more message54.Acc
20、ording to the author,handwritten notes _.54.D 观点态度题。由倒数第二段,特别是 expressive,getting to know their subjects is learning to read their handwriting可推知。A.thinks it impossible to teach handwritingB.does not want to lose handwritingC.puts the blame on the computerD.does not agree with Florey55.We can learn
21、from the passage that the author _.55.B 推理判断题。由第五段末句与第六段(I dont buy it)以及最后两段可推知。复记强化instruction n.吩咐regarding prep.关于(about/concerning)editorial adj.编辑的expressive adj.有表现力的biographer n.传记作者advocate vt.提倡;主张attractive adj.有魅力的computerization n.计算机化become aware of 明白at that point 在那时(at that time)The
22、re was a time when 曾经有一段时间in a digital age在数字化时代show a concern about对表示深切关注cut off from远离难句理解I dont want to see anyone cut off from the expressive,personal associations that a pen still promotes better than a digital keyboard does.结构分析:句中cut off from.keyboard does是宾语anyone的补足语,在这个补足语中,that引导一个定语从句,并在从句中作promotes的宾语。汉语大意:我不想看到任何人远离富于表达的有个性的交往(如letters,notes),钢笔依然比数字键盘能更好地促进这些交往方式。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有