ImageVerifierCode 换一换
格式:DOC , 页数:13 ,大小:3.49MB ,
资源ID:400746      下载积分:3 金币
快捷下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝扫码支付 微信扫码支付   
验证码:   换一换

加入VIP,免费下载
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.ketangku.com/wenku/file-400746-down.html】到电脑端继续下载(重复下载不扣费)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
下载须知

1: 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。
2: 试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓。
3: 文件的所有权益归上传用户所有。
4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
5. 本站仅提供交流平台,并不能对任何下载内容负责。
6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

版权提示 | 免责声明

本文(2020年高考英语真题模拟试题专项汇编(2)阅读理解-故事类(含解析).doc)为本站会员(a****)主动上传,免费在线备课命题出卷组卷网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知免费在线备课命题出卷组卷网(发送邮件至kefu@ketangku.com或直接QQ联系客服),我们立即给予删除!

2020年高考英语真题模拟试题专项汇编(2)阅读理解-故事类(含解析).doc

1、2020年高考英语真题模拟试题专项汇编(2)阅读理解-故事类1. They tell me that youd like to make a statue(塑像)of meis that correct, Miss Vinnie Ream? The deep, gentle voice helped calm the nervous girl. Asking a favor of the President of the United States was no casual matter, especially for a seventeen-year-old girl. Yes, sir,

2、 she replied, her dark eyes meeting his. I wouldnt have dared ask you, but my teacher, Mr. Mills, says I am ready. I plan to make it in an admirable manner. President Lincoln smiled. Painters, sculptorstheyve all tried to make the best of this ordinary face, but Im afraid theres not much hope. What

3、did you have in mind, Miss Ream? A bust(半身像)? Before Vinnie could say yes, the President hurried on, a shade of apology in his voice. Of courseI shouldnt have asked. A full-length pose would be much too big a project for a young woman your size. Vinnies face turned red. She realized she looked like

4、a child, with her tiny figure. Small does not mean weak, sir, she defended herself. I was born in the country of Wisconsin. Ive driven teams of horses and carried water. Making a full-length clay(粘土)figure would not exhaust my strengthand that is what I intend to do! The Presidents eyes, brightened

5、at her show of spirit. Sorry, madam, I have underestimated you as I didnt know your background. But his smile faded as he rubbed his beard with bony fingers, in thought. Miss Ream, he sighed, Id like to let you do it, but as you know, we are in the middle of a war. How could I possibly take the time

6、 to pose for a sculpture now? I hardly have a minute to myself. Vinnie glanced around and noted the size of his office. I work quickly, she said. Her voice was soft but confident as she pointed to the corner near the windows. If I were to bring my clay here and work for three hours every afternoon,

7、I could complete most of the project while you are at your desk. The President seemed to consider her idea seriously. He got up and shook Vinnies hand warmly, Ive heard that you are a talented young woman, and I have found you charming and intelligent as well. I cannot make my decision immediately,

8、but you will hear from me soon. The very next day, Vinnie received an invitation from the President. (1).What gave Vinnie confidence to make her request of President Lincoln?A.Her aggressive personality.B.Mr. Millss encouraging remark.C.President Lincolns gentle voice.D.Her interest in a challenging

9、 job.(2).How did President Lincoln first respond to Vinnies request?A.Pleased.B.Thrilled.C.Regretful.D.Doubtful.(3).Vinnie confirmed her ability to make a full-length statue by highlighting _.A.her experience from other projectsB.her innocent childhood in the countryC.the heavy labor she had done be

10、foreD.the skill she picked up in Wisconsin(4).Vinnie wanted to choose the corner near the windows to _.A.achieve effects of natural lightingB.keep all her tools within easy reachC.observe the President at a right angleD.avoid disturbing the presidents work(5).What message does the story convey?A.A s

11、trong-willed soul can reach his goal.B.Experience helps to promote excellence.C.Ups and downs make one strong.D.Devotion requires enthusiasm.2. Growing up, Deka Ismail says she let labels define what she could be. I was a black girl, from a refugee (难民)family, Deka said. It was as if I was only allo

12、wed to explore in this predetermined box. After a high school chemistry class inspired her to think about a career in science and gave her confidence in the field, Deka learned to live outside labels and began making big plans for her future. Now she is about to begin her freshman year at the Univer

13、sity of California, planning to become a professor. Born and raised in San Diegos City Heights neighbourhood, Deka is the daughter of a Somali refugee couple. While some might say Dekas success happened in spite of her background, she would say differently, that her experiences shaped her and inspir

14、ed her to be the driven, young scientist that she is today. When Deka was eight years old, her mother got a job by studying hard back in school in order to support the whole family. That made Deka realize that education could make a difference to ones life. She spent a lot of time in the library rea

15、ding books, and didnt do many of the things her peers did, like partying or having romantic relationships. I always felt like I had to be the perfect girl for my family, Deka said. You have to not even do your best but two times better than everyone else. I felt like the whole world was waiting for

16、me to mess up. Dekas efforts paid off. The summer before her senior year of high school, she was accepted to the American Chemical Society Project SEED Programme. She brought both enthusiasm and focus, Botham, a researcher at this research institute, recalled. She arrived every day ready to work, re

17、ady to learn and ready to tackle new challenges regardless of whether or not she had done anything similar. When asked what advice she would give to others like her, Deka warned them not to underestimate themselves. Dont tell yourself that the scholarship is too big or this programme is too competit

18、ive or Ill never get into this school, she said. I was not sure whether I could make it until I started seeing the acceptance letters rolling in.(1).From the passage, we can learn that _.A.Deka was adopted by a refugee familyB.Deka spent a lot of time going to partiesC.Deka became a professor after

19、graduationD.Dekas experiences drove her to work hard(2).Deka realized the importance of education _.A.from her mothers experienceB.after her chemistry classC.by reading books in the libraryD.through working at the institute(3).According to the last paragraph, Deka advised that studentsbe _.A.patient

20、B.confidentC.ambitiousD.generous(4).What does the story intend to tell us?A.Life is not all roses.B.Practice makes perfect.C.Well begun is half done.D.Hard work leads to success.3.Stanley Martin Lieber was born in Manhattan, NY on December 28, 1922.Upon graduating from De Witt Clinton High School, t

21、he 16-year-old boy was hired at what was then called Timely Comics. The company was best known for inexpensive fiction, or magazines. In 1941, when given his first chance to author a storya short text for Captain America, he signed his name as “Stan Lee”. However, thepseudonymstuck, and soon after,

22、became his legal name.Promoted to the editor of the comic book division at the age of 19, Lee spent the next decade writing a variety of styles. In the late 1950s, knowing his common writing career, Lee was considering leaving when he was asked to create a superhero character to compete with DC Comi

23、cs successful Justice League.Lee partnered Jack Kirby to launch the Fantastic Four. The comic book was an instant hit, leading to the development of other superhero characters such as Iron Man, and Spider-man. Unlike previous superheroes who were described as perfect, Lees creations were provided wi

24、th human faults, thus making them more related to fans.In 1972, Lee, by then the publisher of marvel, gave up editorial control to spend time promoting the company. While television shows featuring Marvel characters like Spider-Man and the Hulk did well, achieving success on the big screen proved di

25、fficult. It was not until 2000 with the release of The X-man, starring Hugh Jackman, Patrick Stewart, lan Mekellen, and Halle Berry, that Marvels superheroes became a hit on the big screen. This was also the first time Lee had began the much- -loved tradition of making cameo (客串演出) appearances in th

26、e movies. In 2009, the Walt Disney Company acquired Marvel and lifted up the superhero world further with summer blockbusters like The Avengers.Though Lee is no longer with us, his larger-than-life personality, fun-loving wit, and charm will be remembered for generations to come.1.Which word can rep

27、lace the underlined word “pseudonym” in Paragraph 1?A.Pen name.B.Fiction.C.Text.D.Company.2.Which of the following is true according to the passage?A.All the superheroes Lee created were perfect.B.Lee was asked to cooperate with Justice league.C.Marvel was bought by Walt Disney Company in 2009.D.The

28、 comic book Fantastic Four was a complete failure.3.What is the fourth paragraph mainly about?A.The success of Stanley Martin s comic books.B.Stanley Martins first appearance in the movies.C.Stanley Martins decision to create his own company.D.Stanley Martin s devotion to moving his company to a hig

29、her rank.4.Where is this passage most likely from?A.a biography.B.A diary.C.A guide book.D.A book review.4.Almost everyone labels me an optimist. But even optimists can temporarily lose hope. This was the case for me on a particularly cold and gloomy January day. I felt depressed by the painful chal

30、lenges I was dealing with in my personal life. Marriage, health, and financial struggles had joined forces to create a tornado of emotion that threatened to crush my spirit. I felt angry. The weather seemed to reflect my mood-the gray sky blocked even a single ray of sunlight.About midway through th

31、e day, I left work to get some lunch. Still feeling negative, I noticed that the sun had come out for a brief moment. I began to think about my negative attitude and remind myself that I was responsible for choosing my state of mind. Even as I consciously reminded myself of this truth, I felt incapa

32、ble of making the shift.As I stopped at a red light, I looked at the car directly in front of mine. The personalized license plate caught my eye-it read “Sunout”. This brought an immediate smile to my face. It felt like a reminder that the sun was shining after all. But then my eyes moved to the car

33、 that was perfectly parallel to the Sunout vehicle. The license plate on that car read “Complainer” This brought more than a smile to my face as I laughed out loudly! Seeing the two very opposite license plates at that exact moment in time, I felt my spirits and mood lift as I made the conscious dec

34、ision to choose a positive attitude.I shared my story with several co-workers who responded with warm laughter. I learned that day that when we are feeling too discouraged to bring ourselves out of a state of negativity, relief is just near!1.What can we infer from Paragraph 1?A.The writer had probl

35、ems at school.B.The writer was going to be laid off.C.The writer was in low spirits that day.D.The writer couldnt meet the work challenges.2.What do the underlined words “the shift” in paragraph 2 mean?A.Changing her job.B.Moving her car.C.Making a choice.D.Changing her mood.3.Why did the writer smi

36、le when she saw the two license plates?A.Because they helped her make an informed choice.B.Because they showed personality of car owners.C.Because they were what she was looking for.D.Because they reflected the truth of life.4.What Chinese idiom can you think of after reading the story?A.Time waits

37、for no man.B.Life is just like a mirror.C.Great minds think alike.D.Laughter is the best medicine.5.One day, the sewer line(污水管道)under my house burst. My first response was to call the plumber, but when he heard what had happened, he said he couldnt help. “We dont do that,” he said, as if to suggest

38、 that even plumbers have their dignity. He did, however, recommend someone. I made the call, expecting the man to complain at such a miserable job. Instead, he simply asked, “The address?”And that was it. An hour later, Steve arrived in his truck. I watched as he walked down into the damp depths. A

39、few moments later he appeared, saying, “Yep. Its broken.”“Can you fix it?” I asked with a strange mixture of doubt and hope.Steve looked at me strangely as if rebuking my lack of faith, and then said, “Sure.” Then he told me that he had to get a backhoe(反铲挖土机)and dig up the street to the main sewer

40、line.I showed appropriate panic. “How long will all this take?”“I should have it done by evening.”I didnt want to watch the excavation(挖掘) of my property unfold. All I wanted was to leave, go somewhere, and, upon my return, have everything the way it was before the damage.I felt somewhat guilty upon

41、 driving off in my clean car, leaving Steve to such a disagreeable task. I went into town and visited a few friends. Eventually, around 6 p.m., my curiosity got the better of me. I went home, and a sweeter sight I never saw: a patch of newly-paved street and a covered-up excavation across my front g

42、arden. I opened the basement door andall was tidy and relatively dry.I sat down on the back garden, lost in thought. I was taken by the very idea that, whatever crisis might happen to an unlucky homeowner, there is somebody, somewhere, who is practiced in its resolution. If thats not reason for than

43、kfulness, Im not sure what is.1.Why did the first plumber reject the authors request?A.He wanted to protect his dignity.B.He was inexperienced in the job.C.He had another urgent task to do.D.He thought the job was unpleasant.2.What does the underlined word “rebuking” in paragraph 4 mean?A.Admiring.B

44、.Blaming.C.Accepting.D.Neglecting.3.What caused the author to feel upset?A.The fear of Stevens refusal.B.The pressure of having to go out.C.The difficulty of the repair work.D.The effects of the broken sewer line.4.What was the authors purpose of going into town?A.To remove his negative emotions.B.T

45、o avoid doing the excavation work.C.To visit a couple of friends.D.To satisfy his own curiosity.6.In my 30s, I had two kids, a career, a husband and no time for anything else. Then my stepfather called to say he had cancer. Stage four. The words that were circling in my mind wouldnt form a sentence.

46、 Finally, I said, “Im sorry. I love you. I will support you as best I can.”It felt as though everything had changed. I needed some control, so I made a list:1.Find chemo-friendly foods2.Make soup and freezer meals3.Find babysitter for hospital visits4.Start guitar lessonsI know, the last item seems

47、strange, but in that moment, my soul reached through my body and wrote the words, “start guitar lessons”.My stepfather played the guitar his entire life. It was his way to relax. After work he would sit on the couch, pick up his guitar and let the stress of the day fade away. He wasnt a performer bu

48、t he did perform once, for me, as a gift at my wedding.I rented a guitar and started taking lessons. When my stepfather was allowed to leave the hospital, I brought my guitar to his house. As he lay in bed, Id show him what Id learned and play bad versions of classic rock songs. Even though I sounde

49、d rough, he tapped his feet and listened enthusiastically. Sometimes,I would “conveniently” leave my guitar at home in the hopes of being able to play his Martin guitar. It sounded rich and soulful compared to my rental instrument.Five months after his diagnosis, he died. He left me the Martin guita

50、r. I would always pick up the guitar and cry. If only I had started earlier.If only we had longer to play music together. If only. . . Then, one day, I realized that our connection was still alive. When I pull out that Martin, I know Im not alone.1.Why did the stepfather play the guitar?A.He was a p

51、rofessional performer.B.He always played for weddings.C.He loved it as a stress reliever.D.He wanted to teach his stepdaughter.2.Which of the following statements about the author is wrong according to the story?A.She felt at a loss when learning her stepfathers cancer.B.She didnt play well at the b

52、eginning of learning to play the guitar.C.She often forgot to take her guitar and left it at home.D.Her stepfather showed his great support though she didnt play well.3.Whats the authors intention of writing the story?A.To share with the readers her saddest story.B.To inform the learners how to play

53、 the guitar.C.To persuade daughters to love their fathers.D.To memorize her connection with her stepfather.7.20-year-old Maya shared her story recently. 15 years ago Mayas mother took her to live in her country of birth-Sierra Leone. It was around four months for their stay in Sierra Le-one when May

54、a fell sick and needed to return to the U.S. for treatment. But at the time, her mother Zee Sesay couldnt return with her daughter for family reasons. Sesay rushed her daughter to the airport desperate to find someone traveling to the u. s. She asked the person working at the check to direct her to

55、someone flying to the U.S.The employee resisted at first, saying it was against the airlines policy to provide that in-formation. But Sesay managed to talk the staff member into directing her toward a man. She now had to convince the man to take her daughter with him on the flight. At first he said

56、no But with some begging, the man finally agreed.While maya has only vague(模糊的) memories of that day, she recalled that there was a lot of chaos and crying nonstop on the plane. She also remembered that the man sang to her to get her to stop crying. I remember he never lost patience, Maya recalled.

57、The plane soon landed at the Washington Dulles International Airport, where her grandmother was waiting.It wasnt until the kind man handed Maya over to her grandmother that she finally felt safe.Six years ago Sesay told the story to her cousin who said she had a former colleague, Tor Perriello, who

58、told her a similar story. This was the first time Sesay had heard this mans name and immediately made contact with him. When he replied to the email, it turned out that he was the man, who, unfortunately, had planned to attend but finally missed his own grandmothers funeral because of his kind act.

59、However, he said,One of the happiest mo-ments in my life. I would do the same thing again without hesitation.1.Why did the employee refused to help Sesay in the beginning?A.He was a cold person.B.He didnt know her at allC.He thought it was against the rule.D.He thought she was very impolite2.Why was

60、 Tom traveling to the U. S?A.To have an important conferenceB.To visit his American colleagueC.To visit his grandmother in the U. sD.To attend the funeral of his grandmother3.What can we know from paragraph 3?A.Maya was very happy on the plane.B.Maya didnt feel safe with Tom.C.Tom was a little annoy

61、edD.Tom just kept singing to Maya.4.What can we learn from the text?A.Maya was 8 when the story happenedB.Maya clearly remembers what happened that day.C.Tom was very proud of his act.D.Tom was impatient with Maya on the plane.答案以及解析1.答案:(1)-(5)BDCDA解析:(1).考查细节理解。根据第三段中的I wouldnt have dared to ask y

62、ou, but my teacher, Mr. Mills, says I am ready. I plan to make it in an admirable manner可知,Mills先生鼓励的话给了Vinnie向林肯总统提出她的请求的信心,故B项正确。(2).考查推理判断。根据第四段中的Painters, sculptors theyve all tried to make the best of this ordinary face, but Im afraid theres not much hope可推断,林肯总统起初对Vinnie的请求是怀疑的,故D项正确。(3).考查推理判

63、断。根据第六段中的 Ive driven teams of horses and carried water. Making a full-length clay(黏土)figure would not exhaust my strength and that is what I intend to do!可推断,Vinnie通过强调她以前做过的繁重的劳动来证实她制作全身塑像的能力,故C项正确。(4).考查推理判断。根据第九段中的If I were to bring my clay here and work for three hours every afternoon, I could c

64、omplete most of the project while you are at your desk可推知,Vinnie选择靠近窗户的角落以避免打扰总统工作,故D项正确。(5).考查推理判断。纵观全文可知,文章主要讲述Vinnie给林肯总统制作全身塑像的故事。起初总统对她的请求表示怀疑,但她的能力最终得到了总统的首肯。由此可推断,意志坚强的人能实现目标。故A项正确。2.答案:(1)-(4)DABD解析:(1).考查细节理解。根据第三段中的she would say differently, that her experiences shaped her and inspired her

65、 to be the driven, young scientist that she is today,可知,她的经历激励着她成为今天这样一个有干劲的年轻科学家,故D项正确。(2).考查细节理解。根据第四段前两句可知,在Deka 8 岁时,她的母亲为养活全家,通过重返校园学习获得了一份工作,这让Deka意识到教育能对一个人的生活有影响,故A项正确。(3).考查推理判断。根据最后一段中Deka的告诫语(不要低估自己,不要告诉自已奖学金目标太高远,或这个计划太有竞争力,也不要告诉自己永远进不了这个学校)可推知,她建议学生要有自信,故B项正确。(4).考查写作意图。本文主要讲述了黑人女孩努力奋斗最

66、终成功的故事,由此可知,本文旨在告诉我们努力可以带来成功,故D项正确。3.答案:1.A; 2.C; 3.D; 4.A解析:1.词义猜测题。根据第一段中画线词所在句的前一句he signed his name asStan Lee.” 及画线词所在句中的“and soon after,became his legal name.”可推知,该词意为“笔名”。 故选A.2.细节理解题。根据第四段最后一句 “In 2009,the WaltDisneyCompany acquired Marvel and lifted up the superheroworld further.”可知,2009 年迪

67、士尼收购了漫威。故选 C。3.主旨大意题。根据第四段第一句话“gave up editorial control to spend time promoting the company.”可知,本段主要讲述了斯坦李为提高公司的声誉而做出的奉献。故选D。4.推理判断题。全文讲述了斯坦李不平凡的一生,由此可知,本文为人物传记。故选A。4.答案:1.C; 2.D; 3.A; 4.B解析:1.根据第一段“I felt overwhelmed by the painful challenges I was dealing with in my personal life.”和后面的“I felt ang

68、ry”等描写可知作者的心情很糟糕。2.根据第二段“Even as I consciously reminded myself of this truth,”可知尽管她极力提醒自己要保持积极的心态,但是却做不到,所以选D,指改变了自己的心情。3.根据第三段“Seeing the two very opposite license plates right next to each other at that exact moment in time, I felt my spirits and mood lift as I made the conscious decision to choos

69、e a positive attitude.”可知她的精神状态好了,并选择了乐观积极,故选择A。4.结合全文可知B项符合作者的意思,生活就像一面镜子,你笑它就笑,你哭它也哭。5.答案:1.D; 2.B; 3.C; 4.A解析:6.答案:1.C; 2.C; 3.D解析:1.细节理解题。根据第四段第二、三句“ It was his way to relax. After work he would sit on the couch, pick up his guitar and let the stress of the day fade away.可知,作者的继父弹吉他的原因是他很喜欢吉他,将弹吉他作为缓解压力的方式。故选C2.推理判断题。根据第五段第五句“sometimes, I would conveniently leave my guitar at home in the hopes of being able to play his Martin guitar.可知,作者是故意把吉他落在家里的。C项“她经常忘记带吉他,把吉他落在家里”表述有误。故选C。3.写作意图题。通读全文可知,文章主要描写了作者与继父通过吉他联络起来的深厚情感。由此可推知,作者写这篇文章是为了纪念她与继父之间的情感。故选D。 7.答案:1.C; 2.D; 3.B; 4.C解析:

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1