1、2019译林牛津高考英语一轮导学案:M3U1一、阅读理解。On Christmas Eve, 1944, my grandmother urged my uncle, then 12 years old, to slip out of the concentration camp where they were imprisoned near 15 miles east of Vienna to go to Deutsch-Wagram. “People are charitable around Christmastime,” Grandma Lili said to her son, Gy
2、uri. “Ask for some food. Anything they can spare. Tell them that were on the edge of starvation. Tell them that your 3-year-old sister can not get off the bed because shes outgrown her shoes.”In the dark of that night, Gyuri secretly left the camp and walked nearly four miles to Deutsch-Wagram, the
3、closest town. He happened upon a house and knocked on the front door. A woman opened that door. She was probably alone, her man far away, fighting in the war, her children asleep in their beds. The 12-year-old pieced together in German exactly what his mother had told him to say.“Come back tomorrow,
4、 whispered the woman. The next day, my uncle returned. The woman opened the door with a smile. She piled his hands with bread, clothing, a pair of shoes that her child had outgrown and a pair of socks. The woman had knitted warm socks for my mother. After putting on the socks and shoes that fit, my
5、mother got off the bed in delight. Her ragged shoes were passed on to a younger child who was also living in the camp. They shared their unexpected harvest with the entire camp. It was a quiet celebration of human kindness around Christmastime.In April 1945, my mother, uncle and grandmother were lib
6、erated. And it was those very socks and shoes that my mother wore as she walked some 28 miles over two days to Bratislava on her walk to a new life.To the unknown giver, I thank you. In the desperation of a cold and snowy land, when many hearts were closed and death was more likely than life, especi
7、ally for Jews, you gave them hope and comfort.1.What did Gyuri manage to do on Christmas Eve?A. Get permitted to go out.B. Receive food and clothing.C. Express what his family needed.D. Celebrate Christmas in the camp2.Why does the author mention shoes so many times?A. To prove the truth of the stor
8、y.B. To help the development of the story.C. To attract readers attention to the story.D. To make clear the background of the story.3.What feeling did the author write the text with?A. DesperationB. Gratefulness.C. ExcitementD. Sorrow.4.What is the passage mainly about?A. Light in darknessB. Peace t
9、o common peopleC. Courage in face of dangerD. The influence of Christmas【文章大意】本文是一篇记叙文。作者讲述了1944年圣诞前夕,奶奶一家在集中营里日子艰难,迫不得已12岁的叔叔秘密走出集中营去附近的村庄求助,一位善良的女士给予了他们一家一些物质上的帮助。这位好心人的善举给了过着暗无天日的日子的奶奶一家不仅是物质上的帮助还有对未来的希望,最终一家人坚持到光明的到来。2.B 推理判断题。开始提到鞋子是Gyuri妹妹没有合脚的鞋穿是他逃出集中营求助的原因之一,Gyuri的妹妹有了合脚的鞋后,小了的鞋就被送给了集中营里的一个比
10、她小的孩子,而Gyuri的妹妹穿着好心人送的鞋迎来了自由,一家人走向了新生活,鞋子贯穿这个故事,因此推断作者多次提到鞋的原因是为了有助于故事的发展和文章主题的升华。故选B。4.A 【解析】主旨大意题。纵观全文特别是文章最后一段可知,在积雪覆盖的寒冷的冬天,人们封闭自己,死亡比活下去更容易的情况下,这位善良的人不仅给予了奶奶一家物质上的帮助,而且给了他们希望和抚慰。就像黑暗中的亮光鼓励他们走向新的生活。因此推断这篇文章歌颂了黑暗中人性光明的一面。故选A。二、词汇练习。1. He raised his voice to make himself _by others.have trouble wi
11、th his _ (听,听觉)2. Dont go out after _ in the countryside because everything will be in complete _. (黑暗)3. _ weathera heavy _(雾)4. She _ around the room.At first _, he looked like that famous astronaut.(瞥一眼)5. He didnt _ to jump into the icy river to rescue the drowning boy.He jumped into the icy riv
12、er to rescue the drowning boy without _.(犹豫)6. _ the resultspresent a detailed _of the situation (分析)7. He felt _ after finishing the task.To his _, he finished the task. (轻松,宽慰)8. He has won wide _ in the field of tropical medicine.She was _by me immediately. (辨认出;认可)9. the _ children (残疾)We should
13、 always help those with _10. He is _about his sons safety.Less sleep may arise from _(忧虑)11. many_(志愿者;志愿)He often _ to help the old couple to clean the court in his spare time.12. 非常重视教育_ great _ _ education13. 盼望_ _.14. watch out for15. 相反_ _ _16. 对.感激be _ _.17. 减少 v18. 忽视v19. 观察v20. 镇静a21. approa
14、ch v&n22. grasp23. wave v24. sniff25. loose三、完形填空。My daughter(now 18)was born with a hemangioma tumor(血管瘤)by her eye.At first it was small, and hardly _1_.After five months,it became the _2_ of a coin._3_ I took her out,people could not _4_ their comments to themselves.“Who hit her?”,“Is that a bug
15、bite?” I never could think of a(n) _5_ response for these people.I was _6_ to be kind and understanding,and assumed that other people had also been taught these _7_.One day I was at the _8_,with my 3yearold son,my daughter,and at this time pregnant with my third child.A woman _9_ me,I thought here w
16、e go _10_.She said that God must not have wanted my daughter to _11_ him,as he left her with a _12_.She went on to say that _13_ with these kisses were always surrounded by angels.I was astonished.What a _14_,more loving approach to someone with a problem!My daughter will _15_ this year from High Sc
17、hool.She is beautiful.Her early years were spent in and out of _16_.Finally the tumor was removed,because it _17_ her vision.It is not noticeable _18_ in the bright sun.She spent this year as the dance scholar for our school.She danced for 4 years on our dancedrill team.She had _19_ many scholarship
18、s.Her life is wonderful.The woman in the mall made me a better parent.Perhaps,this _20_ will help make someone else a better parent,too.1A.noticeableBbearableCrecognized Daccepted2A.colour BweightCsize Dwidth3A.One day BEvery timeCLater DRecently4A.make BhelpCtell Dhold5A.exact BappropriateCrude Dpr
19、actical6A.learned BbroughtCconsidered Dtaught7A.qualities BprinciplesCquestions Dopinions8A.party BofficeCmall Dmeeting9A.approached BsawCappreciated Dcalled10A.now BlaterCagain Dquickly11A.understand BleaveChate Dremember12A.scar BkissCmark Dsign13A.mothers BgodsCfaces Dbabies14A.stranger Bcleverer
20、Ckinder Dhappier15A.develop BsucceedCgraduate Dimprove16A.hospitals BschoolsCillness Dsight17A.blocked BstoppedCinjured Ddeepened18A.despite BexceptCalthough Dbecause19A.given BprovedCleft Dreceived20A.lesson BstoryCadventure Dtumor【解题导语】本文是一篇记叙文。一个陌生人的暖心话语使作者在女儿的问题上成为了更好的家长,她希望这个故事能够使其他的父母也成为更好的家长。
21、1A考查形容词辨析。根据前面的“At first it was small”可知,此处应指血管瘤刚开始很小,几乎不能被注意到。A项意为“明显的”,符合语境。B项意为“可忍受的”;C项意为“公认的,经过验证的”;D项意为“可接受的”,均与语境不符。故选A项。2C考查名词辨析。上文提到,刚开始,血管瘤很小,几乎不能被注意到;由“After five months”可知,此处与上文形成对比,指五个月后,血管瘤长到硬币那样大。C项意为“大小,尺寸”,符合语境。A项意为“颜色”;B项意为“重量”;D项意为“宽度”,均与语境不符。故选C项。3B考查状语从句。根据语境可知,此处指每次“我”带她出去玩的时候;
22、分析句子结构可知,空格处引导时间状语从句,every time意为“每当的时候”,可引导时间状语从句,符合题意,而其他三项无此用法。故选B项。4D考查动词辨析。根据语境可知,此处指人们看到“我”的女儿总是无法停下他们的评论。D项意为“停下”,符合语境。故选D项。5B考查形容词辨析。由语境可知,此处指“我”从没想出一个适当的回应给这些人。B项意为“适当的”,符合语境。A项意为“精确的”;C项意为“粗鲁的”;D项意为“实用的”,均与语境不符。故选B项。6D考查动词辨析。根据下文“assumed that other people had also been taught these”中的“taug
23、ht”可知,“我”被教导要善良,要体谅别人,所以“我”认为其他人也被这样教导。故选D项。7A考查名词辨析。根据上文中的“kind and understanding”可知,此处指他们也被教导这样的品质。A项意为“品质”,符合语境。B项意为“原则”;C项意为“问题”;D项意为“观点”,均与语境不符。故选A项。8C考查名词辨析。根据最后一段倒数第二句“The woman in the mall made me a better parent.”中的“mall”可知,此处指一天怀孕的“我”带着女儿和3岁的儿子在商场买东西。故选C项。9A考查动词辨析。根据下文可知,此处指有一个女人向“我”走来。A项意
24、为“靠近”,符合语境。B项意为“看见”;C项意为“欣赏,感激”;D项意为“给打电话”,均与语境不符。故选A项。10C考查副词辨析。根据上文人们看见“我”的女儿就会进行评论可知,此处指“我”想在这里“我们”会再次遭遇同样的经历。故选C项。11B考查动词辨析。根据下文内容可知,此处指那个女人说,上帝一定是不想让“我”的女儿离开他。B项意为“离开”,符合语境。A项意为“理解”;C项意为“憎恨”;D项意为“记得”,均与语境不符。故选B项。12B考查名词辨析。根据下文中的“with these kisses were always surrounded by angels”可知,此处指上帝在“我”女儿的
25、脸上留下了一个吻。B项意为“吻”,符合语境。A项意为“疤痕”;C项意为“标记”;D项意为“迹象”,均与语境不符。故选B项。13D考查名词辨析。根据语境可知,此处指有这样吻痕的孩子会永远被天使围绕着。故选D项。14C考查形容词辨析。根据“more loving”可知,此处指这与那些总是进行评论的人相比是更友善、更有爱意的方式。C项意为“更友善的”,符合语境。A项意为“更奇怪的”;B项意为“更聪明的”;D项意为“更快乐的”,均与语境不符。故选C项。15C考查动词辨析。根据“from High School”可知,此处指“我”的女儿今年会高中毕业。C项意为“毕业”,符合语境。A项意为“发展”;B项意
26、为“成功”;D项意为“改善”,均与语境不符。故选C项。16A考查名词辨析。根据上文内容可知,作者的女儿患有血管瘤;由此可推知,为了看病,女儿早些年一定是进进出出于医院。故选A项。17A考查动词辨析。根据上文中的“Finally the tumor was removed”可知,最后,血管瘤被摘除了,因为它阻碍了她的视力。A项意为“阻碍”,符合语境。B项意为“停止”;C项意为“伤害”;D项意为“加深”,均与语境不符。故选A项。18B考查词义辨析。根据语境可知,此处指现在,如果不是在明亮的阳光下,她那小小的伤疤一点也不明显。B项意为“除了”,符合语境。A项意为“不管”;C项意为“尽管”;D项意为“
27、因为”,均与语境不符。故选B项。19D考查动词辨析。根据空格后的“many scholarships”可知,此处指女儿得到了许多奖学金。D项意为“收到,拿到”,符合语境。A项意为“给”;B项意为“证明”;C项意为“离开”,均与语境不符。故选D项。20B考查名词辨析。纵观全文可知,本文作者叙述的是一个关于自己和女儿的故事。故此处表示,那个在商场里遇到的女人让“我”成为一个称职的家长。或许,这个故事也能够使其他人成为更好的家长。B项意为“故事”,符合语境。A项意为“课,教训”;C项意为“冒险经历”;D项意为“肿瘤”,均与语境不符。故选B项。长难句分析:She said that God must
28、not have wanted my daughter to leave him, as he left her with a kiss.(第二段第一句)分析:本句是复合句。that引导宾语从句,作said的宾语;must not have done表示对过去事实的否定推测,意为“一定不”;as引导原因状语从句。译文:她说上帝一定是舍不得让我的女儿离开他,因为他留给了她一个吻。词汇积累:tumor n瘤pregnant adj.怀孕的vision n视力,视线scholarship n奖学金四、短文改错。It was on a warm autumn day that my father an
29、d I walk into my new high school. After registered in the classroom,the volunteer took me to my dormitory. Altogether I had five roommates,two of which arrived later.I got to know my new roommate immediately. Although I was quite unwilling to say“Goodbye” to my father,but he had to leave to home. I
30、suddenly realized I had grown up and that I had to look after me and live independently.Not until then I know my senior high school life had real begun.【答案】It was on a warm autumn day that my father and I into my new high school. After in the classroom, volunteer took me to my dormitory. Altogether
31、I had five roommates,two of arrived later.I got to know my new immediately. Although I was quite unwilling to say“Goodbye” to my father,/ he had to leave home. I suddenly realized I had grown up and that I had to look after and live independently.Not until then I know my senior high school life had
32、begun.第一处:walkwalked。考查动词时态。根据“It was on a warm autumn day”可知,事情发生在过去,故用一般过去时。第二处:registeredregistering。考查动名词。after是介词,后跟名词、代词或动名词作宾语,故用动名词形式。第三处:thea。考查冠词。volunteer是可数名词,且第一次在文中出现,故用不定冠词修饰。第四处:whichwhom。考查定语从句。分析句子结构可知,应用whom引导非限定性定语从句,在从句中作介词of的宾语,修饰先行词five roommates。第五处:roommateroommates。考查名词复数。由
33、上文的“I had five roommates”可知,室友不止一个,故用复数形式。第六处:删除but或将but改为yet。考查连词。在英语中,although和but不能同时出现在一个句子中,故删除but。也可将but改为yet。补充:此处也可将Although删掉,但是语意上没有修改but好。第七处:leave后的to改为for。考查介词。leave for意为“前往”,为固定词组,符合语境。第八处:memyself。考查代词。与句子主语I呼应,应用反身代词,意为“照顾好自己”。第九处:then后加did。考查倒装句。not until置于句首时,常采用部分倒装,即把助动词放在主语之前。由时间状语then和下文的时态可知,此处用一般过去时,故用did。第十处:realreally。考查副词。修饰动词应用副词,故将real改为really。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有