1、2019版高考(人教)英语一轮巩固达标练:选修8U2含答案*阅读理解。 Do you hear that birds of a feather flock together? It certainly appears that they do. We are likely to hang around with individuals who are similar to ourselves. Poor people like to surround themselves with other poor people, and rich people with other rich peopl
2、e. Intelligent people associate with like-minded people, and artists typically seek out other artists.It appears that we all have comfort zones we attempt to stay within. Very stressed and poor people dont feel comfortable associating with rich people. We owe it to each other to be successful becaus
3、e success breeds more success. And if we are not feeling successful, looking at who we have as friends and associates can tell us and others a lot about ourselves and why. The longer we associate with a group of individuals, the more our thinking processes become like theirs.A few years ago, a docto
4、r friend of mine began associating with a new group of people. At the time, he had a successful practice and a positive and grateful attitude to life. However, within the first six months of his association with these individuals, his attitude and goals changed , he was angry at how things were and
5、was dissatisfied with those whod become his opposition. He became very stubborn. As a result his practice dropped in quality of service. His facial expressions often showed anger and stress.After about two years of association with this group, he learned some valuable lessons. He realized that alway
6、s focusing on problems or being dissatisfied with others doesnt lead to a rewarding life, nor does it solve as many problems as it creates. He decided that hed rather get back into serving his patients.This doctor put his heart and soul into his practice, and his life changed again. He began to attr
7、act people who focused on solutions instead of problems. His success was now more obvious than his stresshis achievement more obvious than his frustration.Whom we hang out with does make a difference. The old saying If you want to soar (翱翔) with the eagles, dont flock with the turkeys. has a point.1
8、.What does the underlined part birds of a feather flock together in Paragraph 1 mean?A. Birds like to take a risk to fly high in the sky.B. Birds are more likely to fly together than other creatures.C. People are more likely to have different attitudes to life.D. People of the same kind are found to
9、gether.2.We can infer from the passage that the individuals the doctor hung out with were _.A. stressedB. successfulC. patientD. rich3.The author uses the old saying in the last paragraph to _.A. show his great literary talentB. make his article more persuasiveC. raise another similar questionD. sug
10、gest the end of his article4.The author uses the doctors example to prove that _.A. bad luck never comes aloneB. success breeds more successC. someone has no control over his own lifeD. people are likely to become like those who they associate with【语篇解读】俗话说:物以类聚,人以群分,人们往往会和相处的人相似,所以我们要和积极的人在一起。1.D【解
11、析】句意理解题。根据文章第一段的句子We are likely to hang around with individuals who are similar to ourselves.可知,birds of a feather flock together 指的是同样的人会在一起。故选D。3.B【解析】推理判断题。根据最后一段的句子Whom we hang out with does make a difference.我们和谁在一起很重要,然后用谚语If you want to soar (翱翔) with the eagles, dont flock with the turkeys.证
12、明他的观点。故选B。4.D【解析】推理判断题。根据文章第二段的句子The longer we associate with a group of individuals, the more our thinking processes become like theirs.可知,人们可能变得和交往的人一样。故选D。*语法填空。The truth_1_trees are vital to our life is not a secret. They provide us with food, wood and most _2_(important), oxygen. Now there is o
13、ne more thing we can add to this listblocking out harmful bacteria from water.The discovery _3_(make) by a team consisting of scientists from the Massachusetts Institute of Technology (MIT) and high school students_4_were seeking a natural water filterone that would help communities in developing co
14、untries that do not have _5_(accessible) to modern water filter systems.The _6_(research), led by Professor Rohit Karnik, decided to turn to trees for help because they could allow liquid to flow through, while blocking out air bubbles.They began by cutting 1.5inchwide sections of tree bark from the
15、 branches of a white pine tree. The people related then tested the woods filtering ability by _7_(pour) water containing red dye particles of different sizes through. To their _8_(amaze), they found that it was effective in trapping all the articles. _9_(encourage), the team conducted _10_experiment
16、, this time with water that contained bacteria. Sure enough, the sapwood held back 99% of the bacteria, allowing only 1% to flow through.1_2._3._4._5._ 6._7._ 8._ 9._10._ 篇章导读:本文是一篇说明文。树木对人类至关重要,本文通过两个实验证明了树木除了能够提供食物、木材、氧气等作用外,还能够隔离细菌。1that 考查同位语从句的连接词。第1空后的内容解释说明名词truth的内容,因此设空处引导同位语从句,只起连接作用,不作成分。
17、故填that。2Importantly 考查词性转换。此处表示“最重要的是”,应用副词形式,构成固定短语most importantly,故填importantly。3was made 考查动词的时态和语态。分析句子结构可知,此处动词在句中作谓语。根据全文主体时态为一般过去时可知,该句也应用一般过去时;make与discovery之间为动宾关系,故应用被动语态。4who/that 考查定语从句的引导词。设空处引导定语从句,在从句中作主语,先行词是scientists and high school students,指人,故用who或that引导。5access 考查词性转换。have acc
18、ess to为固定短语,意为“有使用的机会”。6researchers 考查词性转换及名词的数。根据本句中的decided to可知,设空处应填名词作句子主语,指“研究人员”,且由从句中的they可知,故应用复数形式researchers。7pouring 考查非谓语动词。提示词为动词pour,空前为介词by,其后应用动名词。故填pouring。8amazement 考查固定用法。“to ones名词”为固定用法,意为“令某人的是”,故填amazement。9Encouraged 考查非谓语动词。encourage与主语the team之间为逻辑上的动宾关系,故应用过去分词形式,在句中作原因状
19、语。10another 考查限定词。根据第10空后的内容可知,这个小组又做了另外一个实验,故填another,意为“另一个”。*完形填空。阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可能填入空白处的最佳选项。(2018长沙市模拟)Every morning,on my way to work,I see homeless people sleeping on sidewalks.Clearly,theyre in need of _1_.I feel it a(n) _2_ to see this,and most people walk by, _3_ the homele
20、ss dont exist,and dont offer any help at all,not even a _4_.Recently,its been extremely cold,making things especially _5_ for the homeless.Usually I arrive at work around 8 am,when the homeless are still asleep.Im not sure whether its a good _6_ to leave something for them while theyre _7_ ,as it ma
21、y get stolen or they may not even _8_ it.Today,I _9_ someone,who seemed to be homeless,sitting on the sidewalk,awake.I had some time _10_ I was due to start work,so I dashed across the street to ask if I could get anything for him to drink or eat.He wanted a cola,so I went and got this for him _11_
22、a banana.I gave him the drink and banana,then went back to my office across the street,and went upstairs to get the bag I recently _12_ with everyday items.Id been planning to give it to someone in need,so this was a great _13_.I hurried back to give the bag to the stranger,who was _14_.Society may
23、feel uncomfortable with homeless people._15_ ,we must remember theyre just like us.Theyre just down on their _16_ for different reasons.If we _17_ to those in need,our hearts will grow and we can _18_ make our world better.Singer Phil Collins sang a song titled Another Day in Paradise,which _19_ us
24、to be grateful for the many blessings we have and not to _20_ those who are less fortunate.1A.balanceBsignificanceCperformance Dassistance2A.duty BregretCadvance Dequality3A.imagining BexpectingCpretending Dannouncing4A.word BhugCpity Dgift5A.absurd BboringCcomplex Dtouch6A.idea BexcuseClesson Dreas
25、on7A.relaxed BabsentmindedCunaware Ddizzy8A.know BwantCshare Dafford9A.spotted BapproachedCrecognized Dinterviewed10A.when BsinceCbefore Dunless11A.instead of Bexcept forCregardless of Dalong with12A.replaced BpackedCdecorated Dcombined13A.trial BhonorCopportunity Dreward14A.grateful BcarefulChopefu
26、l Dskillful15A.Besides BThereforeCMeanwhile DHowever16A.effort BluckCappearance Dreputation17A.look out Bbreak outCreach out Dturn out18A.truly BproperlyCdeliberately Dapproximately19A.intends BremindsCpromises Dpersuades20A.trick BblameCdoubt Dforget【解题导语】本文主要讲述了作者帮助无家可归的人的故事。【核心词汇】extremely adv.极其
27、,极端dash v急奔,急驰,猛冲paradise n天堂blessing n上帝的恩宠,祝福1D根据下文的“dont offer any help at all”可知,这些无家可归的人需要帮助。assistance意为“帮助”。故选D。2B根据下文作者帮助无家可归的人可推知,作者同情这些无家可归的人,看到他们睡在大街上感到很是遗憾。故选B。3C根据“and dont offer any help at all”并结合上文的“I feel it a(n) _2_ to see this”可推知,大部分的路人对无家可归的人漠不关心,视而不见,即假装(pretending)没看到。4A根据“eve
28、n”可推知,大部分人不仅不提供帮助,甚至连一句问候都没有。5D根据空前的“its been extremely cold”并结合语境可推知,天气特别寒冷,无家可归的人的日子更加艰难(tough)。6A结合语境可知,作者不确定自己的那种做法是否是好主意(idea)。7C承接上文的“Usually I arrive at work around 8 am,when the homeless are still asleep”可推知,无家可归的人在作者早上开始上班时还都在睡觉,是不会觉察到的(unaware)。8B根据“even”的提示并结合上文作者的犹豫可推知,作者不确定自己对他们的帮助是否正是无
29、家可归的人所需要的。9A根据语境可推知,作者在人行道上发现了一个醒着的无家可归的人。spot表示“发现”,符合语境。10C根据语境可知,作者离上班还有些时间,所以选C。11D根据语境以及下文的“I gave him the drink and banana”可推知,作者顺便还给这个人带了香蕉。along with表示“除以外(还)”。12B根据空后的“with everyday items”可知,作者包里装着每天的必需品。pack with sth.表示“装着某物”。13C根据语境可知,作者认为这是一个极好的帮助无家可归的人的机会。14A根据语境可推知,把自己的东西馈赠给他人,别人是感恩的(g
30、rateful)。15D根据语境可知,前后句表示逻辑上的转折关系,故选D。16B根据语境可推知,那些无家可归的人只是由于某种原因一时穷困潦倒而已,down on ones luck表示“穷困潦倒”。17C根据语境可知,如果我们愿意帮助他们,世界会变得更美好。reach out to sb.表示“愿意为某人提供帮助”。18A根据语境可知,帮助他人的确会让我们的世界变得更美好。truly“的确,真实地”;properly“恰当地”;deliberately“故意地”;approximately“大约”。19BPhil Collins的歌提醒我们要感恩。remind sb.to do sth.意为“
31、提醒某人做某事”符合语境。20D根据语境可推知,人们不要忘记那些不幸的人。*短文改错。This is my fifth day at the summer camp. Life isnt exact what I expected. We have to get up early to make our beds before our teacher Miss Li come to inspect. After breakfast, we have some of free time. Yesterday morning I went fishing, but the only thing I
32、 catch was a tree branch. In the afternoon, there are different activity like horseback riding and hiking. Theyre fun, so nothing new for me. In the evening, everyone is assigned a different task to get dinner ready. Yesterday, I was in charge of prepare the hot dogs, but I accidentally dropped it i
33、n the fire. The best part of camp is at night, where we sit around a campfire and tell stories.答案:This is my fifth day at the summer camp. Life isnt what I expected. We have to get up early to make our beds before our teacher Miss Li to inspect. After breakfast, we have some free time. Yesterday mor
34、ning I went fishing, but the only thing I was a tree branch. In the afternoon, there are different like horseback riding and hiking. Theyre fun, nothing new for me. In the evening, everyone is assigned a different task to get dinner ready. Yesterday, I was in charge of the hot dogs, but I accidentally dropped in the fire. The best part of camp is at night, we sit around a campfire and tell stories.难项分析:第一处:exactexactly考查副词。此处修饰谓语动词应用副词。第六处:sobut考查连词。前后两分句之间为转折关系,故用but。第十处:wherewhen考查定语从句的引导词。此处先行词为at night,关系词指代先行词且在从句中作时间状语,故应用when引导。*
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有