1、写作句型锤炼核心句型升级先熟读背诵精彩句型烂熟于心(2017全国卷)假定你是李华,想邀请外教Henry一起参观中国剪纸(papercutting)艺术展。请给他写封邮件,内容包括:1.展览时间、地点;2.展览内容。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。【参考范文】Dear Henry,How is everything? I am writing to invite you to join a papercutting show to be held this Sunday.It is reported that there will be a Chinese pape
2、rcutting show this Sunday in the art gallery, which is expected to last about eight hours from 8:00 am to 4:00 pm. I know you are always interested in traditional Chinese culture.The more you know about it,the better you will like it, so I think we can go there together. Not only will all kinds of p
3、apercutting works be on display, but the craftsmen will show visitors how to cut paper into different shapes on the spot. I am sure you will feel amazed at this traditional Chinese art. Would you like to attend the show with me this Sunday?Im looking forward to your early reply.Yours,Li Hua后临摹仿写妙语佳句
4、信手拈来根据句仿写1.你越努力打败他,你就越有可能被击中。The_harder you try to beat him, the_more_likely you will get hit. 根据句仿写2.这个可怜的人不仅被罚款,而且还被关进了监狱。Not_only_had_the_poor_man_been_fined,but also he had been sent to prison.重点单词识记联想运用会书写一、核心单词1.aid n.& vt.帮助;援助;资助plex_ adj. 复杂的3.vital adj. 至关重要的;生死攸关的4.pour vt.& vi. 倒;灌;注;涌5.
5、ceremony_ n. 典礼;仪式;礼节6.apply vt. 涂;敷;搽;应用;运用vi. 申请;请求;使用;有效7.pressure n. 压力;挤压;压迫(感)二、阅读单词1.temporary adj. 暂时的;临时的2.liquid n. 液体3.radiation n. 辐射;射线4.squeeze vt.& vi. 榨;挤;压榨5.symptom n. 症状;征兆6.damp adj. 潮湿的7.ambulance n. 救护车8.barrier n. 屏障;障碍(物)三、拓展单词1.injury n.损伤;伤害injure v.损伤;伤害2.poison n.毒药;毒害vt.
6、毒害;使中毒poisonous adj.有毒的3.variety n.变化;多样(化);多变(性)various adj.各种各样的vary vi.变化4.mild adj.轻微的;温和的;温柔的mildly adv.轻微地;温和地5.unbearable adj.难以忍受的;不能容忍的bearable adj.可忍受的;忍受得住的bear vt.容忍;忍受6.tight adj.牢的;紧的;紧密的tightly adv.紧地;牢牢地7.firm adj.(动作)稳定有力的;坚定的firmly adv.坚固地;稳定地8.bravery n.勇敢;勇气brave adj.勇敢的;有勇气的brav
7、ely adv.勇敢地9.treat vt.& vi.治疗;对待;款待 n.款待;招待treatment n.治疗;疗法;对待;待遇会积累1.“ure”结尾的高频名词小结pressure压力pleasure 乐事;快乐exposure 暴露;揭发failure 失败mixture 混合物signature 签名architecture 建筑学departure 出发;离开2.与“急救”有关的高频词汇集锦injury n. 损伤;伤害bleed vi.& vt. 流血choke vi.& vt. (使)噎住;(使)窒息poison n.& vt. 毒药;使中毒treat vt.& vi. 治疗c
8、ure vt. 治愈apply vt. 涂;敷first aid 急救3.“帮助”家族aid n.& vt. 帮助;援助;资助favour n. 帮助;好意assist vt. 帮助;协助assistance n. 帮助;协助support n.& vt. 支持;帮助sponsor vt. 赞助fund vt. 资助give/lend sb a hand 帮助会应用用所给词的适当形式填空1.The mushrooms contained poison and many people were poisoned because they had eaten the poisonous mushr
9、ooms.(poison) 2.People had to treat themselves in their own way before they received the treatment sent by the government.(treat)3.Tom got badly injured in the car accident.The injury to his leg was really serious.(injury)4.The people in the flooded area fought bravely against the natural disaster.T
10、heir bravery deserved to be praised.(brave)5.There are a variety of animals and plants in the world.They vary in shape and size and exist in many parts of the world.But for various reasons,some of them are dying out.(vary).核心短语识记联想运用会书写1.first_aid (对伤患者的)急救2.fall_ill_ 生病3.make_a_difference 区别对待;有影响;
11、起(重要)作用4.squeeze_out 榨出;挤出5.over_and_over_again 反复;多次6.in place 在适当的位置;适当7.prevent.from. 阻止8.put ones hands on 找到9.take off 起飞;走红;请假;(事业)腾飞10.act as 担任会积累1.“make an.”短语荟萃make a difference区别对待;有影响make a mistake 弄错make a profit 赚取利润make a promise 许诺2.“v.as”短语回顾act as 担任work as 以身份工作function as 起作用serv
12、e as 用作;起作用会应用选用上表左栏短语填空1.Arriving in London,she suddenly fell_ill because she couldnt bear the changeable weather.2.The professor always urges us that everything should be put in_place before we leave the lab.3.Im sure that our hard work can make_a_difference and everything will be OK.4.Ive told yo
13、u over_and_over_again not to do that but you wont listen.5.My writing career took_off when I discovered my own style.6.Hannah was busy with work then but she still tried her best to squeeze_out some time from her tight schedule to visit her mother.经典句式分析背诵仿写句型公式1:状语从句的省略教材原句Remove clothing using sci
14、ssors if necessary unless it is stuck to the burn.除非衣服粘贴在烧伤面上,否则都要把衣服脱掉。如果需要的话,可以使用剪刀。句型仿写If_possible,I will visit my uncle when I go to Shanghai on business.如果可能的话,我会出差去上海时探望我叔叔。句型公式2:be doing.when.正在做这时教材原句John was studying in his room when he heard screaming.约翰正在房间里学习,这时他听到了一声尖叫。句型仿写She was_walki
15、ng_along_the_street_when she heard someone calling her.她正走在大街上,这时她听到有人叫她。句型公式3:Theres no doubt that.毫无疑问教材原句There is no doubt that Johns quick thinking and the first aid skills he learned at school saved Ms Slades life.毫无疑问,是约翰敏捷的思维和在学校学到的急救技巧,挽救了斯莱德女士的生命。句型仿写There_is_no_doubt_that those working har
16、d can pass the exam easily.毫无疑问,那些努力学习的人会很容易通过考试。.语篇填空回顾补全热诵阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The skin,which acts as a barrier against disease,poisons and the suns harmful_(harm) rays,is an essential part of your body.So if your skin gets burned it can be very serious.Depending on which layers of the
17、skin are_burned_(burn),they are called first,second,third degree burns.First degree burns make an effect on only the top layer of the skin and it turns white when pressed(press).Second degree burns include severe sunburn and burns caused (cause) by hot liquids.Third degree burns cause little or no p
18、ain if nerves are damaged.If possible,we should do some first aid.First,remove clothing using scissors if necessary unless it is stuck to the burn.Take off other clothing near the burn.Cool burns immediately with cool but not icy water which prevents the pain becoming unbearable (bear) and reduces s
19、welling.It is helpful to_squeeze (squeeze) cool cloths out from a basin and place them on the burned area over and over again.Hold the bandage in place with tape if necessary.Lastly,it is vital that we should get the victim to the doctor or hospital at once if the situation becomes(become) worse and
20、 worse.核 心 词 汇1.aid n.& vt.帮助;援助;资助(1)give sb first aid对某人进行急救with the aid of 在的帮助下(2)aid sb in (doing) sth 在(做)某事方面帮助某人aid sb with sth 以某事/物帮助某人aid sb to do sth 帮助某人做某事First_aid is a temporary form of help given to someone who suddenly falls ill or gets injured before a doctor can be found.(教材原句)急救
21、就是在找到医生之前对突然生病或受伤的人给予临时性的帮助。The moment he saw the poor girl on TV,he determined to aid her in continuing her study.在电视上一看到这名可怜的女孩,他就决定要帮助她继续她的学业。Mrs Green was aided in looking after the children by her niece.格林太太有她侄女帮忙一起照看小孩。2.vital adj.至关重要的;生死攸关的be vital to对至关重要It is vital to do sth 做某事很重要It is vi
22、tal that.(should) do sth 是十分重要的If the injuries are second or third degree burns, it_is_vital_to_get_the victim to the doctor or hospital at once.(教材原句)如果是二度或者三度烧伤,至关重要的是把伤者立刻送去看医生或送往医院。If we are to make a difference in life,its vital that we should_begin (begin) with small things.如果我们要想在生活中发挥作用,重要的一
23、点就是我们应该从小事开始。名师指津在句型“It is vital that.”中,从句谓语动词要用虚拟语气,即“should动词原形”,should可以省略。3.treat vt.& vi.治疗;对待;款待n.款待;招待(1)treat sb as.把某人当看待treat sb with. 用款待某人treat sth seriously 认真对待某事/物treat sb/oneself to 用款待某人/自己(2)Its my treat. 我请客。John used these to_treat the most severe injuries to Ms Slades hands.(教材
24、原句)约翰用这些东西处理斯莱德女士手上最严重的伤口。Ill treat you to lunch at the restaurant in front of our school.我将请你在我们学校前面的餐馆吃午饭。Lets go out for lunch after work its_my_treat.下班后咱们到外面去吃午餐吧我请客。4.apply vt.涂;敷;搽;应用;运用 vi.申请;请求;使用;有效(1)apply.to. 把运用到中;把涂到上apply to. 适应;适用于apply (to.) for. (向)申请apply oneself to 集中精力于(2)applic
25、ant n. 申请人application n. 申请;申请书;适用He slowed the bleeding by applying_pressure_to the wounds until the police and ambulance arrived.(教材原句)他按住伤口,使血流得慢些,一直等到警察和救护车的到来。Im Li Hua,a student from Class 2,Grade 3.Im writing to_apply_for_the_position_as a student volunteer.(2015陕西卷书面表达)我是李华,三年级二班的一名学生,我写信申请学
26、生志愿者的职位。You will pass your exams only if you really apply yourself (you) to your study.你只有专心学习,考试才能及格。5.in place 在适当的位置;适当 (1)out of place不在适当位置;不合适in place of 代替;取代 (2)take place 发生take ones place 就座;代替take the place of 代替;取代Firstly I collected all the books,newspapers and other things scattered in
27、 the rooms and put them in_place.首先,我把散落在屋子里的所有书、报纸和其他东西收拾起来,并把它们放在适当的位置。The doctor advised her to eat more bean products in_place_of meat which might be harmful to her heart.医生建议她多吃豆类食品来代替可能对她的心脏有害的肉类。The manager will be away on business and Ill take his place(take_the_place_of_him) during his abse
28、nce.经理将要出差,他不在时我将代替他。6.make a difference 区别对待;有影响;起(重要)作用(1)make a difference to对有作用/有影响make some/no/little difference (to.) (对)有/没作用或影响(2)tell the difference (between.and.) 辨别/区分(与)One more person wouldnt make any difference to the arrangements.多一个人对安排不会有影响。What you have said will make_no_differenc
29、e_to the naughty boy.你所说的不会对这个淘气男孩起什么作用的。The twins are so alike;its difficult to tell_the_difference between them.这对双胞胎长得太像了,很难分辨出来。重 点 句 型John was_studying in his room when he heard screaming.约翰正在房间里学习,这时他听到了一声尖叫。be doing.when.“正在做这时突然”,when 为并列连词,表示“这时;突然”,相当于and at this/that time。Jack was_working
30、 (work) in the lab when the power cut occurred.(2016北京卷单选)杰克正在实验室里工作,这时突然停电了。be about to do.when.正要做这时be on the point of doing.when. 正要做这时had (just) done.when. 刚做完这时They were_about_to_give_up/on_the_point_of_giving_up_when the captain encouraged them fiercely to save the ship.就在他们快要放弃努力时,船长极力地鼓励他们挽救
31、轮船。She had_just_finished_her_homework_when her mother asked her to practice playing the piano yesterday.昨天她刚做完作业,她妈妈就让她练习弹钢琴。当 堂 达 标.单词拼写1.Having a fever is one of the symptoms (征兆) that you have when you get a cold.2.My sister tries to squeeze (挤) her feet into shoes that are too small.3.You might
32、want to consider temporary (临时的) work until you decide what you want to do.4.I felt as if there was a weight on my chest,choking (使窒息) me.5.Poor health and lack of money may both be barriers (障碍) to educational progress.6.With unemployment rising,financial aid (帮助) administrators expect to hear more
33、 families like the Jacobs.7.The complex (复杂的) operating systems of computer are difficult for some aged people who lack knowledge about computer.8.If Jennifer gets any worse,we must phone for a(n) ambulance (救护车).9.Even in small companies,computers are an essential (不可缺少的) tool which helps people wo
34、rk more efficiently.10.When the guests came in,Mother asked Mark to pour (倒) and serve drinks for all of them.单句语法填空1.With the local community aiding (aid) us with our investigation,we soon found out the criminal.2.These men made themselves famous for their courage and bravery (brave).3.Carbon dioxi
35、de prevents heat from getting out of the atmosphere easily,so the earth is becoming warmer.4.They have earned lots of money,so I firmly (firm) believe that the business is a success.5.He always donates money to a poor village school,which makes a great difference to the children there.6.It is vital
36、that these application forms (should)_be_sent (send) back as early as possible.7.We will have a picnic in the park this Sunday unless it rains or its very cold.8.Men and women must be_treated (treat) equally in education and employment.9.We were_watching_(watch) TV when there was a power failure.10.
37、Youd better put things back in place.Otherwise,it will be difficult to find them.单句改错1.What is most important is that we should apply theory for practice.forto2.There is no doubt whether it is her achievements that have won her the Nobel Prize.whetherthat3.Though warning again and again,the young ma
38、n still drove after drinking,leading to his being fined.warningwarned4.What the volunteers did made great difference to the children in the small village.great前加a5.Mr.Li fell ill,so his colleague attended the conference in the place of him.去掉第二个the6.Whether he could get support from his parents made
39、 great difference to the plan.made后加a7.It is clearly stated that these regulations apply for everyone in the community,without exception.forto8.Little Tom,who got burned while he was setting off fireworks,is treated in hospital now.is后加being.补全句子1.A man immediately rushed to the girl to_give_her_fir
40、st_aid and I joined in without hesitation.一个人立刻冲向那位姑娘给予急救,我也毫不犹豫地加入这一行列。2.There_is_no_doubt_that_I will get good grades.毫无疑问,我会取得好的成绩。3.This morning I was_walking_on_the_street_when I saw that two travelers were reading a map,looking puzzled. 今天早晨我正在大街上走,就在这时我看见两个游客正在困惑地看着地图。4.Like ancient sailors,b
41、irds can find their way using_the_sun_and_the_stars.像古代的水手,鸟能利用太阳和星星来找到它们的路。5.I wont attend her wedding unless_I_am_invited.除非被邀请,否则我不会参加她的婚礼的。6.In such situations,it_is_vital_to_understand_what we have learned.在这样的情形下,牢记我们所学习的东西是至关重要的。课 下 作 业A(2018长沙二模)KBG84 is a oneofakind girl band in Japan consi
42、sting of 33 singing and dancing grannies,with an average age of 84.The oldest member,Haru Yamashiro,is 97 years old!The new band,based in the remote island of Kohama in Okinawa,is a huge hit in the countryso much so that the members are rather shocked by their success.Their first singletitled Come o
43、n and Dance,Kohama Islandhas made it to the top of the charts,and theyve just completed a sellout tour of Japan.“We felt like stars in Tokyo,” added 86yearold Hideko Kedamori.“Everyone in the audience had a big smile,which gave us the energy to sing our hearts out.Were blessed to have been born in K
44、ohama.Our lyrics are about the island and naturewhales in the sea spouting or dolphins doing somersaults (空翻).” Regardless of the lyrics,these elderly women are incredibly charming when they perform.Their energy and enthusiasm are amazing,considering their age.In fact,no one under the age of 80 is a
45、llowed into the band.It turns out that the pop queens are blessed with incredible genesOkinawan islanders have one of the highest life expectancies in the world.Their diet chiefly consists of vegetables and local purplefleshed sweet potatoes,with practically no added sugar.Menaka said she isnt parti
46、cular about her diet.“I look after my health by cleaning my home,wiping the floors,steaming rice,” she said.“I stay in the shade when its too hot.I dont want to get burnt.I have to take care of my skinIm still young at heart!”【语篇导读】本文主要讲述了日本一个由33位平均年龄为84岁的奶奶组成的乐队KBG84大获成功的故事。1.Whats the aim of writi
47、ng the passage?A.To tell us KBG84 is the best band in Japan.B.To introduce a popular band in Japan.C.To show why KBG84 is so popular.D.To prove the elderly can become stars.答案B写作意图题。根据全文的整体内容可推知,本文主要介绍了日本一个奶奶乐队大获成功的故事,故选B。2.How did the members of KBG84 feel when they succeeded?A.Very surprised. B.Ra
48、ther calm.C.A little proud. D.Fairly content.答案A细节理解题。根据第二段的第一句“The new band,based in the remote island of Kohama in Okinawa,is a huge hit in the country so much so that the members are rather shocked by their success.”可知,乐队成员对自己的成功很震惊,故选A。3.What are the lyrics of KBG84 about?A.The womens interests.
49、B.Inspiring stories.C.Kohama and nature.D.Whales and dolphins food.答案C细节理解题。根据第三段的“Our lyrics are about the island and naturewhales in the sea spouting or dolphins doing somersaults (空翻).”可知,KBG84乐队的歌词都是关于她们居住的那个岛及其自然环境的,故选C。4.What Menaka said in the last paragraph suggests _.A.she keeps fit by doin
50、g houseworkB.taking exercise every day brings her joyC.she likes high temperature very muchD.her good skin is what she takes pride in答案A细节理解题。根据最后一段的“I look after my health by cleaning my home,wiping the floors,steaming rice”,并结合本段的整体内容可知,Menaka通过做家务保持健康状态,故选A。B(2018石家庄高三复习教学质量检测二)First aid is emerg
51、ency care for a victim of sudden illness or injury until more skillful medical treatment is available.First aid may save a life or improve certain vital signs including pulse, temperature, a clear airway, and breathing.In minor emergencies, first aid may prevent a victims condition from worsening an
52、d provide relief from pain.First aid must be given as quickly as possible.In the case of the seriously injured, a few minutes can make the difference between complete recovery and loss of life.First aid measures depend upon a victims needs and providers level of knowledge and skill.Knowing what not
53、to do in an emergency is as important as knowing what to do.Improperly moving a person with a neck injury, for example, can lead to permanent spinal(脊柱的) injury and paralysis(瘫痪).Despite the variety of injuries possible, several basic rules of first aid apply to all emergencies.The first step is to
54、call for professional medical help.The victim, if conscious(有意识的), should be reassured that medical aid has been requested, and asked for permission to provide any first aid.Next, assess the scene, asking other people or the injured persons family or friends about details of the injury or illness, a
55、ny care that may have already been given, and preexisting conditions such as diabetes(糖尿病) or heart trouble.The victim should be checked for the medical card that describes special medical conditions.Unless the accident scene becomes unsafe or the victim may suffer further injury, do not move the vi
56、ctim.First aid requires rapid assessment of victims to determine whether lifethreatening conditions exist.One method for assessing a victims condition is known by ABC,which stands for:AAirway:is it open and clear?BBreathing:is the person breathing? Look, listen,and feel for breathing.CCirculation:is
57、 there a pulse? Is the person bleeding externally? Check skin colour and temperature for additional indications of circulation problems.【语篇解读】本文讲述了急救的必要性及急救时应注意的问题。5.Before we give first aid to a victim,it is very important for us _.A.to make sure what to do and what not to doB.to refer to all kinds
58、 of handbooks on first aidC.to remove the ring or bracelet he/she may be wearingD.to take him/her to a hospital at once答案A细节理解题。根据第二段中的Knowing what not to do in an emergency is as important as knowing what to do.可推知答案。6.According to this article, first aid is usually provided by _.A.professional doc
59、torsB.the victims family membersC.the victims friendsD.those who are not necessarily professional doctors答案D根据第一段第一句First aid is emergency care for a victim of sudden illness or injury until more skillful medical treatment is available.可知,急救主要是由非专业医生来进行的。7.Which of the following is NOT true when you
60、 assess a victims condition?A.Checking whether there is a pulse.B.Looking, listening and feeling for breathing.C.Replacing his/her medical card.D.Examining whether the airway is open and clear.答案C细节理解题。根据One method for assessing a victims condition is known by ABC,which stands for:AAirway:is it open
61、 and clear?BBreathing:is the person breathing? Look, listen,and feel for breathing;CCirculation:is there a pulse? Is the person bleeding externally? Check skin colour and temperature for additional indications of circulation problems.所描述的注意事项可知,C项不正确。8.The purpose of the passage is to tell readers _
62、.A.the importance of protecting the accident sceneB.some basic knowledge about first aidC.what professional medical help isD.who can give first aid答案B主旨归纳题。本文介绍了急救带来的帮助、急救应注意的问题等,因此,B项正确。C(2018贵州省普通高等学校招生适应性考试)A record of 6.15 million trips was made by Chinese mainland tourists to overseas destinati
63、ons during the sevenday Spring Festival holiday,which ended on Thursday,according to the China National Tourism Administration.That is an increase of 7 percent compared with 2016s Spring Festival.About 374,000 trips were organized by travel agencies,a 2.5 percent increase.The administration also rep
64、orted growth from individual and highend (高端的) travelers and said that in addition to top and coastal cities,inland citiessuch as those in the Guangxi Zhuang Autonomous Regionbecame important source markets.With many Chinese now traveling abroad for Spring Festival,their choice of destinations has e
65、xpanded along with their growing interest in foreign cultures and services.“Chinese tourists are increasingly willing to experience local cultures and services,including staying in private homes,appreciating plants and watching monkeys in hot springs,” Li Xuejing,the agencys marketing manager,said.A
66、 Chinese tourist surnamed Guo,who was vacationing on an island in the Philippines,said: “I now pay more attention to relaxation and enjoyment during the holidays instead of shopping or choosing gifts for relatives.”Another choice is Britain.Though the devaluation (货币) of the pound is a factor,Britai
67、ns rich history and famous education tradition have caught the eye of Chinese.【语篇导读】本文是一篇新闻报道。国家旅游局统计,在2017年春节期间去海外旅游的游客人数比2016年同期有所上涨。文章分析了这一现象的原因。9.How many trips were made to foreign countries during the Golden Week of this Spring Festival holiday?A.6,150,000. B.2,500,000.C.7,000,000. D.374,000.答
68、案A细节理解题。根据第一段的第一句可知,在2017年春节黄金周期间,中国大陆赴海外旅游的人次达到6 150 000,故A项正确。10.What can we learn about some inland cities in Guangxi?A.Theyre reported to have become important attractions.B.Theyre famous for all kinds of plants and monkeys.C.They have the best hot spring in the world.D.They belong to coastal so
69、urce markets.答案A细节理解题。根据第二段第一句中的“in addition to top and coastal cities,inland cities such as those in the Guangxi Zhuang Autonomous Regionbecame important source markets”可知,广西壮族自治区的许多城市也成了重要的旅游地,故A项正确。11.What would Miss Guo do on her vacation according to the text?A.Go shopping for gifts.B.Study for
70、eign cultures.C.Relax and enjoy herself.D.Chat with her relatives.答案C细节理解题。根据第四段的“I now pay more attention to relaxation and enjoyment during the holidays instead of shopping or choosing gifts for relatives.”可知,这位姓郭的游客认为现在她的旅游目的是放松和享受而不是购物或为亲人挑选礼物;据此可知,她在旅游期间会放松和享受。12.Where does the text probably come from?A.A guide book. B.A newspaper.C.A scientific magazine. D.An advertisement.答案B文章出处题。通读全文可知,第一段的第一句为文章主题句;结合下文内容可知,本文属于新闻报道,符合新闻报道文体的结构特征:先写明报道主题,接着分析原因。故B项正确。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有