1、课时提能练(二十六)选修7Modules 34(限时:35分钟)(对应学生用书第371页).阅读理解(2018成都市高三测试)“Hungary?”I looked at my school headmaster in confusion.“I never mentioned wanting to go to Hungary.”And with that,my adventure started.My name is Jonathan Diamond and I just finished an amazing school exchange year in Hungary.Going on a
2、n exchange had always been my dream.When my high school offered an allyear program,I jumped at the opportunity.It would pay for almost everything and all I had to do was to buy a plane ticket.I knew where I wanted to go:Spain,the country of dancers wearing flowing red dresses.So when I heard that I
3、was going to Hungary,I was pretty shocked.But I decided to make the best of it,since it was,after all,a onceinalifetime opportunity.Before I knew it,I was on the airplane,leaving for Budapest Ferenc Liszt International Airport,Hungary.I had difficult times when I almost gave up.Hungarian is the hard
4、est language on the planet.Cultural differences occasionally embarrassed both my peers and me.I had to give up eating carrots,my beautiful favorite,for Hungarians think carrots are rubbish in their country.The change in the landscape was amazing,looking nothing like skyscrapers,bullet trains,cars,an
5、d people in tiny houses that I had been accustomed to.Gradually,I fell in love with the relaxing lifestyle,the warmhearted people,and getting home at 2:30 pm.at the latest from school.And I was sad to leave on my very last day.Having the host family who took me as one of their own members was the be
6、st thing Ive ever experienced.From my little sisters,I learned how to embrace life to its fullest.From my brothers I learned that its OK for a boy to run around the house.From my host parents I learned to stay positive,to smile and that when you pick the right people and take their hands,suddenly,yo
7、u become friends.【语篇解读】本文是一篇记叙文,讲述作者作为一个交换生在国外学习的经历和感受。1How did Jonathan feel when he was told to go to Hungary?AExcited and satisfied.BConfused and shocked.CAmazed and embarrassed.DDelighted and interested.B考查细节理解。根据首段中的“I looked at my school headmaster in confusion”可知,作者听到这个消息很迷惑,再结合第三段中的“So when
8、I heard that I was going to Hungary,I was pretty shocked”可知,选项B正确。2Why did Jonathan still decide to go to Hungary instead of Spain?AHe didnt like Spain.BHe wanted to learn Hungarian.CIt was a rare chance.DGoing to Hungary was much cheaper.C考查细节理解。根据第三段中的“But I decided to make the best of it,since it
9、 was,after all,a onceinalifetime opportunity”可知,作者决定充分利用这次机会,因为毕竟这是一次千载难逢的机会,所以选项C正确。a rare chance“一次罕见的机会”。3What can we learn about Jonathan during his stay in Hungary?AHe fell in love with eating carrots.BHe couldnt wait to leave.CHe was surprised by the landscape.DHe quickly got used to the life
10、there.C考查推理判断。根据第四段中的“The change in the landscape was amazing”可知选项C正确。4According to Jonathan,the host family Achanged him completelyBtaught him how to dance wellCtreated him as equally as a studentDshowed him the good things of lifeD考查推理判断。根据最后一段内容可知,作者从寄宿家庭那里学到了很多人生哲学,他们向作者展现了生活中美好的事情,故选项D正确。.阅读七选五
11、(2017衡水中学高三联考)How to Be More Creative Every DayCreativity isnt something you either have or dont have.In fact,it is something like playing the saxophone. 1 So read on to know how.Be more curious.Its important to seek out new viewpoints every day. 2 To involve this in your daily life,make sure to kee
12、p an open mind when youre presented with an idea,and be curious as to what else is around the corner.Give yourself space.Letting every piece of information into your brain drags you from being creative.Try to apply a level of space into your everyday life. 3 It helps to lead your thinking patterns a
13、way from potential distractions(使人分心的事物),leaving much room to have creative ideas.Try something new.Frequent thinking patterns,in effect,cause you to be more likely to think the same things or make the same decisions over and over unless you get out of your comfort zone. 4 Though not always easy,it
14、does open up a whole new world of thinking! 5 Social media has created an environment where were constantly shown whether weve succeeded in the form of likes or comments,which leads us to doubt ourselves.However,creativity is a journey,and youre learning every step of the way.Honestly,youll learn mu
15、ch more from that than a straight win anyway.So be confident and tell yourself you have already done well enough.ALearn from failure.BRemind yourself youre good enough.CThe 8 pm.8 am.phone ban is a great way to begin.DGetting physical really helps to sort out your brain space.EBut its not easy to fe
16、el or be automatically creative either.FThus you can think and approach things from another angle.GUsing your skills in a different area is a great way to think outside the box.【语篇解读】本文介绍了几种如何使自己变得更有创造力的方法。1E下文提到它有点像吹奏萨克斯,设空处应该介绍如何像萨克斯,主语应该与上文一致,但意义上转折,以便引出下文的建议。故选E项。2F本段主题是更好奇。设空前提到每天寻找新的观点很重要,F项(这
17、样你可以从不同的角度思考和处理问题)与上文一致,也与下文的to keep an open mind相照应。故选F项。3C本段主题是给自己空间。本段第一句提到进入大脑的每一条信息都会阻碍你的创造性,并建议每天给自己留一定空间。空格后提出,这有助于让你的思维模式远离潜在的干扰,给创造性的思维留下更多的空间。C项(晚8点到早8点的手机禁令就是一个好的开始方式)符合上下文语境。故选C项。4G本段主题是尝试新事物。G项(在不同的领域使用你的技能是跳出框架思考的一个好方法)与主题一致。故选G项。5B本题考查段落主题。本段第一句提出在社交媒体上,我们成功与否常常会以喜欢或评论的方式呈现出来,这让我们总是怀疑
18、自己。其中的关键词doubt表明一种不自信,再结合最后一句So be confident and tell yourself you have already done well enough.可知,本段的主题是要让自己自信。故选B项。.语法填空(2017东北三校二模)Over the past years Starbucks coffee 1. (become) a coffee chain store.The cafes dont sell coffee;they sell 2. very atmosphere.They offer customers the perfect atmosp
19、here 3. which to take time out and relax.Every single store throughout the world is furnished in a romantic style and 4. (special) meant to be cozy,private and quiet:earthtoned(褐色调) space,fancy wall paper,lovely paintings,5. (amaze) background and irresistible coffee smell.The most fantastic decorat
20、ion style about Starbucks 6. (design) with oversized chairs and tables outside the store.When 7. comes to a sunny afternoon,I love to take a seat outside, 8. (bathe) in the afternoon sunshine,and listening to the lovely music 9. tasting the most terrific Cappuccino.This is exactly what I love in her
21、ethe Starbucks!This is the cafe I love not merely because of the cafe itself,but also because of the 10. (feel) it brings me.【语篇解读】本文给我们介绍了星巴克咖啡连锁店的一些情况。1has become考查动词的时态。根据时间状语“Over the past years”可知,应用现在完成时。故填has become。2the考查固定用法。the very意为“正是,就是”,为固定用法。故填the。3in考查介词。分析句子结构可知,本句是定语从句,先行词是“atmosp
22、here”,在从句中作状语,应用inwhich。故填in。4specially考查词性转换。修饰动词短语“meant to be cozy.”,应用副词specially。5amazing考查词性转换。修饰名词“background”,应用形容词amazing。6is designed考查动词的时态和语态。分析句子结构可知,空格处是谓语动词,文章的主体时态是一般现在时,且主语“The most fantastic decoration style”与design是被动关系,故用一般现在时的被动语态。故填is designed。7it考查固定句型。本句考查的是固定句型when it comes
23、to.“当谈到的时候”。故填it。8bathed考查非谓语动词。分析句子结构可知,空格处是非谓语动词;且be bathed in为固定搭配,意为“沐浴于,被笼罩”,作非谓语动词时省略be动词。故填bathed。9while/when考查状语从句。分析句子结构可知,空格处引导时间状语从句,表示“当的时候”。故用when/while。10feeling考查词性转换。定冠词the后应修饰名词,故用feeling。 【导学号:44040223】.短文改错(2017重庆一模)It is true that famous schools have equipped with better teaching
24、 facilities.However,teachers there are excellent,who come from all over country and even abroad.They have a strong teaching ability to make classes more live and interesting,but students will be able to accept knowledge a bit more easily and better.However,not every student was fit to go to famous s
25、chools,in that there is fierce competition among students.And students there have to work much harder than these in ordinary schools.I hope the government will take effective measures to make sure all the schools to provide equally good educations.【答案】It is true that famous schools equipped with bet
26、ter teaching facilities.,teachers there are excellent,who come from all over country and even abroad.They have a strong teaching ability to make classes more and interesting, students will be able to accept knowledge a bit more easily and better.However,not every student fit to go to famous schools,
27、in there is fierce competition among students.And students there have to work much harder than in ordinary schools.,I hope the government will take effective measures to make sure all the schools to provide equally good .第一处:haveare考查时态语态。equip是及物动词,be equipped with.为固定搭配,意为“配备有”,根据本文主体时态为一般现在时可知,此处
28、也应用一般现在时。故将have改为are。第二处:HoweverBesides/Moreover考查副词。equipped with better teaching facilities(配备有更好的教学设备)与teachers there are excellent(这里的老师很优秀)之间是递进关系,而不是转折关系。故将However改为Besides或Moreover。第三处:在country前加the考查冠词。all over the country是固定短语,意为“全国”。故在country前加the。第四处:livelively考查形容词。此处指“使课堂更为生动”,因此应用livel
29、y,意为“生动的;活泼的”。故将live改为lively。第五处:butso考查连词。“老师让课堂更加生动”与“学生更容易和更好地学到知识”之间为因果关系,前是因,后是果,应用连词so连接。故将but改为so。第六处:wasis考查时态。本文主体时态为一般现在时,且“并不是每个学生都适合上名校”是客观事实,所以用一般现在时。故将was改为is。第七处:thatwhich考查定语从句。该句第二个逗号后为非限制性定语从句,关系词在介词后,先行词为famous schools,指物,因此,关系词应用which;that不用于引导非限制性定语从句。故将that改为which。第八处:thesethose考查代词。代替上文中出现的同类可数名词复数应用those,指代下文的用these。此处指代上文的students,故将these改为those。第九处:删除schools后的to考查谓语。“make sure从句”为常见句式,此处从句主语为all the schools,因此provide在从句中作谓语,故删除schools后的to。第十处:educationseducation考查名词。education是不可数名词,无复数形式。故将educations改为education。 【导学号:44040224】