1、高考资源网() 您身边的高考专家专题限时集训(十八)完形填空之夹叙夹议文()A (2019昆明市诊断测试)I received 3 missed calls from a number I didnt recognize today.I 1 it was something to do with an accident I had recently.I was ready to answer 2 when the number called a 4th time. 3 ,I was asked if I was Jessica and if I had 4 anything.I said I
2、didnt think so and 5 who it was.It was a man called Darren who 6 he was behind me in the shop this morning.As I was leaving,my purse 7 He picked it up and 8 to see where I had gone but he couldnt see me anymore.So he opened my purse and called the 9 inside it. I have just been to 10 him to get my pu
3、rse back,only to find out Darren is 11 and lives rough in the streets of Cardiff.He even apologized as he said he had taken out some 12 to call me to return my purse.But 13 a few pounds used to contact me,everything was all still 14 I admit that I wouldnt have blamed him if hed spent more of the 15
4、I felt 16 that someone returned it,and that the person who returned it was someone who had 17 It made me 18 not only was I lucky that my purse was found by someone 19 ,but that I was going to a warm home.The 20 would be a much better place with more kind people like Darren in it.【语篇解读】本文是夹叙夹议文。通过作者的
5、钱包失而复得的故事告诉我们:只要人人都能够善良对待他人,我们的世界将会变成更加美好的人间。1AassumedBpromisedCdeclaredDagreedA根据语境可知,作者有三个来自同一号码的未接来电,作者认为(assume)这和自己最近的一起事故有关。2AgentlyBgratefullyChumorouslyDeagerlyD根据上句可推知,作者渴望(eagerly)去接这通电话。3AOftenBInsteadCStillDBesidesB根据上文可知,作者认为那通电话和自己的一起事故有关,但是接通电话后才知道并非如此。此处前后表示转折,故Instead“相反”符合语境。4Aexpl
6、oredBboughtClostDcheckedC根据第二段和第三段的描述可推知,Darren捡到了作者的钱包,因此打电话问作者是否丢了(lose)什么东西。5AforgotBrememberedCsuspectedDaskedD根据语境可知,作者接电话时并不知道打电话的人是谁,因此作者问(ask)对方是谁。6AexplainedBrequestedCrepeatedDbelievedA根据语境可推知,Darren向作者解释(explain)了事情的经过。7AbrokeBfailedCdroppedDdisappearedC根据语境可知,作者离开商店的时候钱包掉在(drop)地上了。8Awal
7、ked awayBlooked aroundCturned upDgot throughB根据语境并结合常识可推知,Darren环顾(look around)四周寻找作者。9AcardBaddressCbillDnumberD根据语境可知,Darren找不到作者,于是打开作者的钱包,拨打了里面的号码(number)。10AmeetBquestionCbegDremindA根据语境可知,通过电话后,作者去见(meet) Darren以拿回自己的钱包。11AhopefulBhelpfulChomelessDspeechlessC根据本句中的lives rough in the streets of
8、 Cardiff可推知,Darren是一个无家可归的(homeless)人。12ApicturesBchangeCticketsDjewelryB根据上文可推知,Darren很穷,他不得不从作者的钱包里拿出一些零钱(change)给作者打电话。13Ain spite ofBin terms ofCowing toDapart fromD根据语境及该句中的But可推知,Darren除了(apart from)从作者的钱包里拿出几英镑和作者联系,其余的东西都没动。14AuntouchedBunlimitedCclassifiedDconsumedA参见上题解析。untouched“原封未动”符合语
9、境。15AtimeBeffortCcashDenergyC作者承认,即使Darren从自己的钱包里多拿一些现金(cash),作者也不会责怪他。16AembarrassedBsurprisedCworriedDrelaxedB作者的钱包丢了,有人捡到并归还给作者,而且这个人作者感到惊讶(surprise)。17AeverythingBsomethingCanythingDnothingD参见上题解析。nothing“没有什么”符合语境。18ArealizeBconsiderCrecallDimagineA根据语境可知,这件事让作者意识到(realize)自己是幸运的,自己丢失的钱包被一个诚实的(
10、honest)人捡到,并且作者将回到一个温暖的家。19AfamiliarBpoliteChonestDwiseC参见上题解析。20AshopBworldCenvironmentDstreetB根据语境可知,如果这个世界有更多像Darren这样善良的话,这个世界(world)将会是一个更好的地方。B (2019郑州市质量预测)My father was born in a small town in the US.He wasnt sure what he wanted from 21 ,but something told him to 22 and begin a new adventure
11、.He began that adventure traveling to cities in the US before going on to Australia,New Zealand and the Philippines.He took my mother and us three daughters with him and went wherever the road 23 him.Its easy to feel 24 when youre on the road.We made lots of new friends on our tripmost of them are m
12、echanics,since we often 25 hours in repair shops.But that was a way much 26 than sitting by the roadside while waiting for the engine to 27 when it was 40 outside.Getting along well sometimes seemed 28 There were always a lot of 29 ,especially among us back seat passengers about who had to 30 in the
13、 middle.But even if it was hard,we learned a lot about 31 When we were traveling in the Philippines,we drove to Quezon City one day.It should have been an hours drive but was nearly three thanks to bad roads and 32 traffic.“Did you put our suitcases in the car?” my father asked my mother as we arriv
14、ed there.From the back seat,we saw her 33 turn toward my father.“No,”she said.“I thought you did.”That was how a sevenhour car trip turned into a 16hour one,which was mostly spent in 34 On occasions like that,we had to learn to let go of our anger because we were 35 in a rolling box with the same pe
15、ople for the rest of the 36 Even if I sometimes felt like opening the car door and 37 one of my sisters out,I kept my feelings to myself.This is why road trips were like 38 universities to us.We 39 our PhDs(博士学位) in how to get along with other people just by traveling in our old car.If we were 40 gi
16、ven a second chance at life,we would do it all over again.Only this time would I put the suitcases in the car myself.【语篇解读】本文是夹叙夹议文。小时候“我”随父亲和母亲以及我的姐妹开车旅行,在此过程中,我们学会了忍让以及和别人相处。21AmoveBlifeCexperienceDbeliefB根据上文可知,“我”的父亲出生在美国的一个小镇上;结合该句中的He wasnt sure what he wanted以及下文叙述的他带着全家开车旅行可推知,那时他不确定想从生活(lif
17、e)中要些什么,故B项正确。22Alive upBstruggle onCget outDwalk aroundC根据该句中的begin a new adventure可推知,他得到启示,要他走出去(get out),去开启新的冒险经历。23AtookBdroveCservedDcontrolledA根据该句中的wherever the road并结合语境可知,他带着(took)妈妈和我们三个女儿,沿路旅行。24AanxiousBupsetChelplessDlonelyD根据该句中的when youre on the road和下文介绍的沿路交朋友可推知,当在路上时,很容易感到孤独(lone
18、ly)。25AwastedBworkedCspentDchattedC根据语境可知,由于我们经常花费几个小时在修理店,所以我们交的朋友大部分是修理工。26AbetterBeasierCsaferDclevererA由于外面的温度达到40摄氏度,所以去修理店要比坐在马路边等候好得多。27Abreak downBcool offCclear upDturn overB根据该句中的when it was 40 outside可知,外面气温高达40摄氏度;据此可推知,该处指等待发动机冷却下来。28AavailableBalternativeCnecessaryDimpossibleD根据下文中的it
19、was hard并结合语境可知,友好相处有时似乎是不可能的(impossible)。29AargumentsBfightsCembarrassmentsDamusementsA根据空后的especially among us.in the middle可知,我们之间总是有很多争吵,尤其是关于后座的我们谁坐(sit)在中间时。30AsettleBrestCsitDwatchC参见上题解析。31AsharingBrespectCcommunicationDtoleranceD根据该句中的But表达的语境可知,尽管这很难解决,但是我们学会了忍耐(tolerance)。32AlightBheavyCl
20、ocalDfastB根据该句中的It should have been an hours drive but was nearly three可知,本可以在一小时就完成的路程,我们却花了三个小时;据此可推知,这里道路较差,交通拥堵,故B项正确。33AsuddenlyBsensitivelyCcalmlyDslowlyD根据语境可知,我们在后座看到母亲慢慢地转过头对父亲说:没有,我还以为你放了。34AsilenceBvainCpanicDdisappointmentA根据上文可知,母亲忘记将手提箱放进车里;结合该句和下文中的we had to learn to let go of our ang
21、er可知,我们学会了控制自己的怒气,这个七小时的行程最终变成了十六小时的行程,我们大部分的时间都在沉默。35AburiedBcrazyCstuckDimpatientC根据语境可知,在像上文提到的情况下,我们必须控制自己的怒气,因为我们和相同的人在接下来的旅程(journey)里一起被困在车里。be stuck in为固定搭配,意为“被困在”,故C项正确。36AholidayBjourneyCexplorationDmarchB参见上题解析。37AdraggingBpushingChelpingDsendingB根据该句中的I kept my feelings to myself可知,“我”控
22、制住了自己的情绪;据此可推知,此处表示有时“我”想要打开车门将“我”的一个姐妹推出车外。B项意为“推”,故B项正确。38AunusualBcommonCfreeDmobileD根据该句中的road trips以及下文中的We our PhDs(博士学位)可知,对于我们来说,公路旅行就如可移动的(mobile)大学。39AearnedBexpectedCmissedDvaluedA根据语境可知,就在这辆旧汽车里,我们获得了如何和他人相处的博士学位;A项意为“博得,赢得”,故A项正确。40AsomewhereBanytimeCsomehowDanywayC根据语境可知,如果我们能以某种方式在人生中
23、获得第二次机会的话,我们还是会去旅行。C项意为“以某种方式”,故C项正确。C (2019重庆市调研抽测)In a remote village, selling chestnuts was the main source of livelihood for local villagers.In late autumn,the hills were covered by the trees and chestnuts were 41 from the branches of the trees,which 42 with the wind attracting local villagers t
24、o 43 them at this time of year.The villagers took the chestnuts,carried them home and 44 them out.The whole family sifted(筛) and sorted them according to their 45 ,and then transported them to the city for wholesale or retail.Every villager knew that if they wanted to sell for a good price,what real
25、ly 46 was to send the selected chestnuts to the market first.Many families,which were short of 47 ,would go to the nearby villages to hire workers with high 48 Still,to many peoples 49 ,there was a young man in the village who could never need help, 50 he had limited hands.He lived with his blind an
26、d old mother.He always arrived at the market one step ahead of the other ones 51 he could sell out of all the chestnuts and then happily drove back with his truck 52 The secret of the young man was:after picking chestnuts,he put them 53 into a sack(麻袋) and carried them to the truck.When he set out,h
27、e chose the road, 54 and bumpy(不平的),to go, 55 the small ones would jump to the 56 of the bag and the larger ones would stay on the top of the bag.It would save time for classification and selection.When inquired how he found the way,the young man 57 :“If you put your heart into it,you will find the
28、right way.This is not an accident but a(n) 58 result.”There will always be people who get 59 or complain when they hear bad news.As a matter of fact,if you use your head,you will be 60 to the people and things in the environment.When you turn your mind into action to move forward step by step,you ca
29、n also create a new world for yourself.【语篇解读】本文是一篇夹叙夹议文,主要讲述了一个年轻人用便捷的方法筛选栗子的故事,进而启迪读者世上无难事,只怕有心人。41AholdingBfillingCplantingDhangingD根据语境及常识可知,山丘上遍布树木,栗子从树枝上垂下来(hang),故选D。42AfellBshookCjumpedDfoldedB根据空后的with the wind可推知,栗子随风摇动(shake),吸引当地的村民们在一年中的这个时候来采摘(pick),故选B。43AenjoyBviewCseekDpickD参见上题解析。44
30、ApouredBtookCthoughtDfiguredA根据下文中的The whole family sifted(筛)and sorted them可推知,村民们把采摘的栗子带回家,倒(pour)出来,然后才能进行筛选和分类,故选A。45AshapeBsizeCtasteDcolorB根据下文中的the small ones would jump to the of the bag and the larger ones would stay on the top of the bag可推知,整个家庭根据栗子的大小(size)进行筛选和分类,故选B。46AmatteredBcaredCin
31、terestedDmindedA根据语境可推知,真正要紧(matter)的是要把挑选好的栗子先送到市场上去,故选A。47AhandsBpowerCexperienceDwaysA根据下文中的he had limited hands可推知,许多家庭在这个时候就会缺少人手(hands),会去附近的村子里以高薪(salary)雇人干活,故选A。48AqualityBquantityCmoneyDsalaryD参见上题解析。49ApuzzlementBreliefCastonishmentDdelightA根据上文可知,在栗子收获的季节许多家庭往往缺少人手,并结合下文可知,这个年轻人从不需要帮忙,由此
32、可推知,这点让很多人困惑(puzzlement),故选A。50Aonly ifBas ifCeven ifDif onlyC根据语境可知,即使(even if)这个年轻人人手有限,但他从不需要帮助。51Awhich BwhereCwhomDwhoB分析句子结构可知,本句是一个定语从句,空处在从句中作地点状语,修饰先行词the market,故选B。52AfullBfilledCemptyDloadedC根据空前的he could sell out of all the chestnuts可知,他能够卖光自己所有的栗子,然后开心地开着空(empty)卡车回家,故选C。53AsuddenlyBsh
33、ortlyCdirectlyDhurriedlyC根据上文可知,人们把采摘的栗子带回家,倒出来,然后进行筛选和分类,最后才运到市场上卖掉,而这个年轻人直接(directly)把采摘的栗子装进麻袋里,将它们搬上卡车,故选C。54AtoughBroughCregularDsmoothB由与空后的bumpy为并列结构可推知,他选择的路是高低不平的(rough),故选B。55AevenBorCbutDsoD根据语境可知,空处前后表示逻辑上的因果关系,前因后果,故选D。56AholeBtipCmiddleDbottomD根据下文中的and the larger ones would stay on th
34、e top推知,小些的栗子会快速移动到袋子的底部(bottom),而大些的栗子会留在上面,故选D。57AsighedBexcitedCsmiledDsneezedC根据空后的内容可推知,这个年轻人当时是微笑(smile)着(说)的。58AunexpectedBnecessaryCaccidentalDdeliberateB根据该句中的This is not an accident but可推知,这并非是意外,而是必然的(necessary)结果,故选B。59AstrickenBsatisfiedCupsetDsurprisedC根据空后的or complain when they hear bad news可知,此处与complain并列,故C项符合语境。60AsensitiveBaccessibleCrelativeDflexibleA根据上文年轻人的回答和本句中的if you use your head可推知,A项符合语境。- 11 - 版权所有高考资源网
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有