ImageVerifierCode 换一换
格式:DOC , 页数:27 ,大小:112KB ,
资源ID:394930      下载积分:8 金币
快捷下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝扫码支付 微信扫码支付   
验证码:   换一换

加入VIP,免费下载
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.ketangku.com/wenku/file-394930-down.html】到电脑端继续下载(重复下载不扣费)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
下载须知

1: 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。
2: 试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓。
3: 文件的所有权益归上传用户所有。
4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
5. 本站仅提供交流平台,并不能对任何下载内容负责。
6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

版权提示 | 免责声明

本文(四川省南充高级中学2020届高三英语4月月考试题(含解析).doc)为本站会员(a****)主动上传,免费在线备课命题出卷组卷网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知免费在线备课命题出卷组卷网(发送邮件至kefu@ketangku.com或直接QQ联系客服),我们立即给予删除!

四川省南充高级中学2020届高三英语4月月考试题(含解析).doc

1、四川省南充高级中学2020届高三英语4月月考试题(含解析)(满分:150分 考试时间:120分钟)注意事项:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒

2、钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A 19. 15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What does the man ask the woman to give him?A. A table. B. Her ID card. C. A signed parcel.2. What will the woman do for the man?A. Clean the mark on his shirt.B. Give him a ride to a wedding.C. Buy him a shirt in

3、 ten minutes.3. How does the woman probably go to work at present?A. By car. B. By bus. C. By bike.4. What is the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Neighbors. C. Mother and son.5. How is the weather now?A. Hot. B. Cloudy. C. Rainy.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白

4、。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What will the man do in Singapore?A. Learn from the woman. B. Travel with the woman. C. Work with John Taylor.7. Why does the man feel nervous about going to Singapore?A. He has to work

5、 as a new manager.B. He has many projects to finish there.C. He has never been out of the country.听第7段材料,回答第8、9题。8. On what does the man ask the woman for advice?A. How to keep healthy. B. Which coffee maker to buy. C. Where to get a real bargain.9. Where does the conversation probably take place?A.

6、 At home. B. In the gym. C. In a shop.听第8段材料,回答第10至12题。10. What are the speakers?A. College students. B. School teachers. C. School administrators.11. What is it in the middle of the map?A. The restaurant. B. The Student Union. C. The Media Center.12. What can students borrow from the old library?A.

7、 Sports magazines. B. Entertainment magazines. C. Financial books.听第9段材料,回答13至16题。13. What made the man give up a sailing trip last weekend?A. The busy schedule. B. The long distance. C. The high cost.14. What did Jenny do last weekend?A. She participated in a competition.B. She won a football prize

8、 at the park.C. She played tennis with her brother.15. Who got injured?A. Emily. B. Joe. C. Andy.16. What will the woman do next weekend?A. Go to the beach with the man.B. Go swimming and fishing alone.C. Invite the man to a basketball game.听10段材料,回答第17至20题。17. When did the speaker go to the cinema

9、for the first time?A. In 1932. B. In 1937. C. In 1945.18. What did the speaker get from his mother?A. Sweets. B. Chocolate. C. Some money.19. How did the speaker feel in the cinema?A. Amazed. B. Bored. C. Frightened.20. What does the speaker say about the film in those days?A. The sets were real and

10、 convincing.B. The actors performances were great.C. The special effects were unbelievable.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AYou can either travel or read, but either your body or soul must be on the way. The popular saying has inspired many people to read

11、 or go sightseeing. Traveling, just like reading, is a refreshing journey from the busy world. Books, brain food, can keep you company on your travel. Here are several books we recommend that you take on your trip.1. On the Road, 1957, by Jack KerouacThe book is a globally popular spiritual guide bo

12、ok about youth. The main character in the book drives across the US continent with several young people and finally reaches Mexico. After the exhausting and exciting trip, the characters in the book begin to realize the meaning of life. The book can be a good partner with you to explore the United S

13、tates.2. Life is Elsewhere, 1975, by Milan KunderaJean-Jacques Rousseau once said, Man is born free, and everywhere he is in chains. The book tells a young artists romantic but miserable life, about how he reads, dreams and has a relationship. Experience the artists passionate life in the book durin

14、g a trip to Europe. The book invites you to deeply reflect on your current life.3. The Stories of the Sahara, 1967, by SanmaoThe book narrates the authors simple but adventurous life in the Sahara Desert, which seems a desolate and dull place. The fancy natural scenery and life there, along with the

15、 authors romantic and intensive emotions will inspire you to explore the mysterious land. Reading the book is like participating in a dialogue with the author, who is sincere and humorous.4. Lotus,2006, by AnnbabyThis novel set in Tibet, tells three peoples stories, each with their unique characteri

16、stics. It reveals modern peoples emotions and inner life, their confusion about love, and exploration of Buddhism. The book is a good partner to bring you to the scared land Tibet.1. Which book is about the exploration of life value through a journey?A. On the Road.B. Life is Elsewhere.C. Lotus.D. T

17、he Stories of the Sahara.2. Whose book is suitable to accompany your trip to Germany?A. Annbabys.B. Sanmaos.C. Milan Kunderas.D. Jack Kerouacs.3. What is the authors purpose in writing the text?A. To advertise four travel guidebooks.B. To introduce four novels about traveling.C. To arouse readers in

18、terest in reading books.D. To recommend four books you can take on your trip.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】这是一篇应用文。文章推荐了四本适合大家在旅行途中阅读的书籍。【1题详解】细节理解题。根据1. On the Road, 1957, by Jack Kerouac部分下的After the exhausting and exciting trip, the characters in the book begin to realize the meaning of life.(在令人劳累和兴奋的旅行

19、之后,这本书里的人物们开始意识到生命的意义)可知,On the Road是一本探索生命价值的书。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据2. Life is Elsewhere, 1975, by Milan Kundera部分下的Experience the artists passionate life in the book during a trip to Europe.(在书中经历艺术家在欧洲的旅行)可知,Milan Kundera的书适合去德国时阅读,因为德国位于欧洲中部。故选C项。【3题详解】推理判断题。根据第一段的Traveling, just like reading, is

20、a refreshing journey from the busy world. Books, brain food, can keep you company on your travel. Here are several books we recommend that you take on your trip.(旅行,如同阅读一样,是一种从繁忙世界中解脱出来的令人耳目一新的旅行。书,健脑食品可以在旅行途中陪着你。以下是我们推荐的几本书,供你旅行时参考)可推测,作者写这篇文章的目的是给读者推荐几本可以在旅行时阅读的书。D. To recommend four books you can

21、 take on your trip.(为了推荐四本你可以在旅行时带着的书)符合以上推测,故选D项。BMy violin is like a soul mate that whispers words of wisdom to me. Together, weve gone through both tears and happiness.About 12 years ago, I made acquaintance with it following an order from my mom. Many hours of boredom were spent practicing it. A

22、nd to make things worse, the disappointment in my teachers eyes as I played the wrong notes was like an invisible hammer, striking on my heart. One day, I finally decided: I hate it!By chance, things changed when I was seven. I was at home lying on the sofa, wondering how those famous violinists dea

23、lt with this terrible dilemma. I searched online for the E-minor Concerto, a well-known violin work by German composer Felix Mendelssohn, and listened to it.A beautiful and mysterious sound came from the violin as the bow moved across it. It was like the music slid over the flowers, rose up, and sta

24、rted to fill the air. The violins voice woke up the sun, made the trees green, and freshened the air. As the music changed, the sky turned back to gray. A gloomy shade covered the grass as all the sunshine disappeared. I could hear children crying and men shouting. It was like an invisible claw had

25、grabbed my heart tightly, making it unable to beat.That glorious day set off my passion and interest in violin I grabbed mine and never let it go. Before the memories faded, I stared at my instrument. Without hesitating, I picked it up, rosined(用松香擦) the bow, and began to play. Peace filled my heart

26、.My violin has been by my side for 12 years. When I feel happy, an energetic tune makes it even better; when Im deep in sorrow, a peaceful tune washes it away, when Im walking on air, feeling especially pleased with my achievements, solemn(庄严的) tunes calm me down. Gradually, it has become a part of

27、my life.My violin, shall I compare you to a summers day?4. What further contributed to the authors dislike of violin-playing?A. Orders from mum.B. Boredom of practice.C. Loss of passion for violin.D. Disappointment in the teachers eyes.5. What can be inferred from Paragraph 4?A. The authors feeling

28、was continuously influenced by the music.B. The weather actually changed because of the tune.C. The sudden change made the authors heart unable to beat.D. The scenery outside the room was quite attractive.6. Why did the author pick up the violin again?A. The invisible hammer and claw are gone.B. The

29、 beautiful imagination changed his attitude.C. A famous tune aroused his interest and passion.D. He was crazy about Felix Mendelssohns works.7. Which of the following can be the best title for the text?A. Deep love for musicB. My dislike and like of violinC. An inspiring story of violinD. Musical so

30、ul mateviolin【答案】4. D 5. A 6. C 7. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述了自己小时候被妈妈要求学小提琴,后来由于无聊和失望而放弃,无意中因为一首名曲又有了学习的热情,一直坚持了12年到现在,小提琴已经成了生活的一部分,成了我的灵魂伴侣。【4题详解】细节理解题。根据第二段中的And to make things worse, the disappointment in my teachers eyes as I played the wrong notes was like an invisible(隐形的) hammer, striking on my

31、 heart.可知,当作者演奏错误时老师失望的眼神加剧了作者对小提琴的不喜欢,故选D。【5题详解】推理判断题。通过第四段中的It was like the music slid over the flowers, rose up, and started to fill the air. The violins voice woke up the sun, made the trees green, and freshened the air. As the music changed, the sky turned back to gray.可知,这些对优美琴声的描写,表现了琴声对人心情的影

32、响,人的心情会随着音乐而变化。故选A。【6题详解】推理判断题。根据第三段中的I searched online for the E-minor Concerto, a well-known violin work by German composer Felix Mendelssohn, and listened to it.和第五段中的That glorious day set off my passion and interest in violin - I grabbed mine and never let it go.可知,Felix Mendelssohn的E-minor Conc

33、erto这首曲子让作者对小提琴又有了兴趣和热情,故选C。【7题详解】主旨大意题。文中作者讲述了自己小时候被妈妈要求学小提琴,后来由于无聊和失望而放弃,无意中因为一首名曲又有了学习的热情,一直坚持了12年到现在,小提琴已经成为了生活的一部分,成了灵魂伴侣。Musical soul mateviolin概括了全文意思,又能吸引读者,适合作为标题。故选D。【点睛】主旨大意题的做题技巧。1)主旨大意题属于归纳概括题。如有标题,标题中蕴含的信息往往是关键信息。2)找准文章的主题句是关键。“主题句定位法”是一种行之有效的方法。在答题时,我们可以:读首句抓大意;读尾句抓大意;读首尾段抓大意。3.)无明显主题

34、句时高频信息词,任一篇文章都是围绕某个主题展开的,因此,有的文章中最明显的特点之一是有一个反复出现的中心词,即高频词,也叫做主题词。抓住了它,便容易抓住文章的中心。比如小题4,文中作者讲述了自己小时候被妈妈要求学小提琴,后来由于无聊和失望而放弃,无意中因为一首名曲又有了学习的热情,一直坚持了12年到现在,小提琴已经成为了生活的一部分,成了灵魂伴侣。Musical soul mateviolin概括了全文意思,又能吸引读者,适合作为标题。故选D。CWhen Tom was growing up, other kids felt sorry for him. His parents always

35、had him weeding the garden, carrying out the garbage and delivering newspapers. But when Tom reached adulthood, he was better off than his childhood friends. He had more job satisfaction, a better marriage and was healthier. Most of all, he was happier. Far happier.These are the findings of a 40-yea

36、r study that followed the lives of 456 teenage boys from Boston. The study showed that those who had worked as boys enjoyed happier and more productive lives than those who had not. Boys who worked in the home or community gained competence and came to feel they were worthwhile members of society, s

37、aid George Vaillant, the psychologist who made the discovery. And because they felt good about themselves, others felt good about them. Vaillants study followed these males in great detail. Interviews were repeated at ages 25, 31 and 47. Under Vaillant, the researchers compared the mens mental-healt

38、h scores with their boyhood-activity scores. Points were awarded for part-time jobs, housework, effort in school, and ability to deal with problems.The link between what the men had done as boys and how they turned out as adults was surprisingly sharp. Those who had done the most boyhood activities

39、were twice as likely to have warm relations with a wide variety of people, five times as likely to be well paid and 16 times less likely to have been unemployed. The researchers also found that IQ and family social and economic class made no real difference in how the boys turned out.Workingat any a

40、geis important. Childhood activities help a child develop responsibility, independence, confidence and competencethe underpinnings (基础) of emotional health. They also help him understand that people must cooperate and work toward common goals. The most competent adults are those who know how to do t

41、his. Yet work isnt everything. As Tolstoy once said, One can live magnificently in this world if one knows how to work and how to love, to work for the person one loves and to love ones work. 8. What do we know about Tom?A He received little love from his family.B. He had few childhood friendsC. He

42、enjoyed his career and marriage.D. He was envied by others in his childhood.9. Vaillants team obtained their findings by_.A. recording the boys effort in schoolB. comparing different sets of scoresC. evaluating the mens mental healthD. measuring the mens problem-solving ability10 What does the under

43、lined word sharp probably mean in Paragraph 4?A. Clear and definiteB. Quick to reactC. Having a thin edgeD. Sudden and rapid11. What can be inferred from the last paragraph?A. Competent adults know more about love than work.B. Emotional health is essential to a wonderful adult life.C. Love brings mo

44、re joy to people than work does.D. Independence is the key to ones success.【答案】8. C 9. B 10. A 11. B【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了从小开始帮忙做事的孩子建立起了较强的责任感、独立、自信以及其他能力,这些孩子能够容易与更广泛的人群建立良好的人际关系,拥有更美满的婚姻和生活。【8题详解】细节理解题。根据第一段的He had more job satisfaction, a better marriage and was healthier.可知,Tom对工作更满意,婚姻更幸福而且也更健康。C

45、. He enjoyed his career and marriage.(他喜欢他的职业和婚姻)符合以上说法,故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第三段的Under Vaillant, the researchers compared the mens mental-health scores with their boyhood-activity scores. Points were awarded for part-time jobs, housework, effort in school, and ability to deal with problems.(在Vaillant的

46、指导下,研究人员将男性的心理健康得分与他们的少年活动得分进行比较。兼职工作、家务、学习努力和处理问题的能力都可以加分)可知,Vaillant的研究是通过对比不同的得分来获得发现。B. comparing different sets of scores(对比不同的得分)符合以上说法,故选B项。【10题详解】词义猜测题。根据倒数第二段的The link between what the men had done as boys and how they turned out as adults was surprisingly sharp. Those who had done the most

47、 boyhood activities were twice as likely to have warm relations with a wide variety of people, five times as likely to be well paid and 16 times less likely to have been unemployed.可知,这些人在孩童时期的行为和成年后的表现之间的联系是惊人的sharp。那些在童年时代参加过更多活动的人,与各种各样的人之间建立联系的可能性是其他人的两倍,获得高薪的可能性是其他人的五倍,失业的可能性比其他人小16倍。根据句意猜测划线部分

48、的意思是“明显的”。A. Clear and definite(清晰明确的)符合以上说法,故选A项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段的Childhood activities help a child develop responsibility, independence, confidence and competencethe underpinnings (基础) of emotional health. They also help him understand that people must cooperate and work toward common goals. Th

49、e most competent adults are those who know how to do this. (童年活动帮助孩子发展责任、独立、自信和竞争力这是心理健康的基础。它们还帮助人们理解人们必须合作,为共同的目标而努力。最有能力的成年人是那些知道如何做这件事的人)可推测,童年活动心理健康的基础是成年后成功生活的必要条件。B. Emotional health is essential to a wonderful adult life.(心理健康对于成年的精彩生活是必不可少的)符合以上推测,故选B项。DA shark moving around the coastline is

50、 normally a worrying sight,but this waterborne drone(无人机)threatens floating rubbish instead of people.Developed by Dutch company RanMarine, the WasteShark takes nature as its inspiration with its whale shark-like mouth. Responsible for collecting waste, the drone will begin operations in Dubai Marin

51、a in November after a year of trials with local partner Ecocoast.According to RanMarine, the WasteShark is available in both autonomous and remote-controlled models. Measuring just over five feet by three-and-a-half feet(1.5 meters by 1.1 meter),it can carry up to 352 pounds of rubbish(159.6 kg)and

52、has an operational battery life of 16 hours.By 2016 there were approximately 150 million tons of plastic in the worlds oceans. One paper from December 2014 estimated that over a quarter of a million tons of ocean plastic pollution was afloat.WasteShark also has the abilities to gather air and water

53、quality data, remove chemicals out of the water such as oil,and heavy metals,and scan the seabed to read its depth and outlines,said Oliver Cunningham, one of the co-founders of RanMarine. Fitted with a collision-avoidance system, the drone uses laser imaging detection and ranging technology to dete

54、ct an object in its path and stop or back up if the object approaches.Our drones are designed to move through a water system, whether its around the perimeter(周边) or through the city itself. The drones are that last line of defense between the city and the open ocean, added Cunningham. WasteSharks a

55、re operating in Dubai, South Africa and the Netherlands and cost $ 17,000 for the remote-controlled model and just under $ 23,000 for the autonomous model.Dubai-based operator Ecocoast has two WasteShark drones. Co-founder Dana Liparts says they will clean waterfronts for clients including hotels an

56、d environmental authorities and that Ecocoast intention is to have the collected rubbish recycled or upcycled. However, Liparts argues that cleaning waterways doesnt have a one-size-fits-all solution and requires a combination of new technology, preventative measures and changing peoples attitudes t

57、owards littering.12. What do we know about the WasteShark?A. It can frighten sharks away.B. It is an ocean explorer.C. It is a rubbish collector.D. It can catch fish instead of people.13. What does Paragraph 4 mainly tell us?A. The causes of ocean pollution.B. The dangers of using plastics.C. The se

58、verity of ocean garbage pollution.D. The importance of ocean protection.14. What will the WasteShark do with an approaching object?A. Avoid crashing into it.B. Break it into pieces.C. Swallow it.D. Fly over it.15. Which of the following ideas does Liparts agree with?A. The WasteShark should be used

59、more widely.B. More measures should be taken to make water clean.C. The production cost of WasteSharks should be reduced.D. People should take a positive attitude to new technology.【答案】12. C 13. C 14. A 15. B【解析】本文属于说明文,介绍一种水上无人机可以用于清理浮在水面上的垃圾。【12题详解】细节理解题。根据第二段Responsible for collecting waste, the

60、drone will begin operations in Dubai Marina in November after a year of trials with local partner Ecocoast.可知,这种无人机是用来清理垃圾的,故选C。【13题详解】主旨大意题。根据第四段By 2016 there were approximately 150 million tons of plastic in the worlds oceans. One paper from December 2014 estimated that over a quarter of a million

61、 tons of ocean plastic pollution was afloat.可知,预计到2016年,海洋里会有1.5亿吨垃圾,估计约有25万吨垃圾漂浮在海洋上,故可知,本段主要讲述海洋垃圾的严重性,故选C。【14题详解】细节理解题。根据第五段Fitted with a collision-avoidance system, the drone uses laser imaging detection and ranging technology to detect an object in its path and stop or back up if the object app

62、roaches.可知,配备防碰撞系统,无人机使用激光来探测物体,用测距技术来探测前方是否有物体,如果探测到物体,无人机就会停下来或者后退,故选A。【15题详解】推理判断题。根据最后一段However, Liparts argues that cleaning waterways doesnt have a one-size-fits-all solution and requires a combination of new technology, preventative measures and changing peoples attitudes towards littering.可知

63、,这种无人机并非解决水上垃圾污染的万全之策,需要多措并举,才能达到目的,故选B。第二节(共5 小题;每小题2分.满分10分)根据短义内容.从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Help Others in Your Community (社区)Helping others in your community is a great way to spread joy to others and get the most out of life _16_You can choose to become a volunteer. Volunteering

64、is great way to help others out in your community. Look around for a homeless shelter or soup kitchen and spend some time there doing whatever needs to be done. _17_ For example, try tutoring homeless kids at the local shelter so that they can stay in school and not fall behind, and also you get a s

65、ense of achievement._18_ You can give away money to some organizations that help others. If you dont have money to spare, look through your unused items (物品) and see what you can part with that is in good condition. They are needed by a local food bank or shelter.You can choose to redirect gifts. _1

66、9_ You can invite them to do voluntary work to celebrate your birthday. You can also suggest they donate the money they intend to use to buy gifts for you.You can stop to help. There are many cases where you can stop to give a helping hand. If you see people on the street struggling to carry all the

67、ir groceries, stop to help _20_ However, keep in mind that they may not always need help. But never feel discouraged when your kindness is turned down.A. Usually they are grateful to accept your help.B. You can choose to donate to important causes.C There are a number of chances you can take advanta

68、ge of.D. You can help your neighbors without spending much money.E. Donate the gifts you receive to poor children in your community.F. Not only will this help others, but also you will gain certain benefit.G. Instead of getting new gifts every birthday, have your friends and family help others.【答案】1

69、6. C 17. F 18. B 19. G 20. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。帮助别人是一种传播快乐和善意的好方法,本文主要介绍了在社区里帮助他人的途径。【16题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据空前Helping others in your community is a great way to spread joy to others and get the most out of life.(帮助社区里的其他人是一种很好的方式,可以把快乐传播给其他人,并从生活中获得最大的收获)及下文介绍的在社区里帮助他人的途径可知,C项 There are a number of

70、 chances you can take advantage of. (你可以利用的机会有很多)符合文意。故选C。【17题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据空后For example, try tutoring homeless kids at the local shelter so that they can stay in school and not fall behind, and also you get a sense of achievement.(例如,你可以在当地的收容所里给无家可归的孩子做家教,这样他们就可以留在学校里,而不会掉队,这样你也会有成就感)可知,F

71、项Not only will this help others, but also you will gain certain benefit. (这不仅能帮助他人,而且你也能获得一定的益处)符合文意。故选F。【18题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据空后You can give away money to some organizations that help others.(你可以捐钱给一些帮助他人的组织)及They are needed by a local food bank or shelter.(当地的食物银行或收容所需要这些食物)可知,B项You can choose

72、 to donate to important causes. (你可以给予重要的事业一些捐赠)符合文意。故选B。【19题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据空前You can choose to redirect gifts.(你可以选择转送礼物)及空后You can invite them to do voluntary work to celebrate your birthday.(你可以邀请他们做义工来庆祝你的生日)可知,G项Instead of getting new gifts every birthday, have your friends and family he

73、lp others.(不要每次生日都收新礼物,让你的朋友和家人帮助他人,以作为你生日的礼物)符合。故选G。【20题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据空前If you see people on the street struggling to carry all their groceries, stop to help.(如果你看到人们在街上艰难地提着所有的杂货,停下来帮助他们)可知,A项Usually they are grateful to accept your help. (通常,他们会满怀感激地接受你的帮助)符合文意。故选A。【点睛】七选五题型考察学生把握整篇文章的布局和

74、逻辑层次关系和把握微观信息间关联性这种题一般可从以下方面来做:(1)看首段,跳过空格快速通读全篇,确定文章体裁,抓住文章结构,分析篇章结构,了解文章大意。首段的末句一般是全文的主题所在,首段的末句对于快速掌握文章的主题具有重要意义。(2)精读空格前后两句,利用各种衔接手段选择正确的选项填入空格。七选五空出的是整个句子,可以通过选项中某个名词或动词跟空前或空后的一致性或者相关性来确定这两个句子之间有一种关联性,从而选择正确的答案。如第2题,根据空后For example, try tutoring homeless kids at the local shelter so that they c

75、an stay in school and not fall behind, and also you get a sense of achievement.(例如,你可以在当地的收容所里给无家可归的孩子做家教,这样他们就可以留在学校里,而不会掉队,这样你也会有成就感)可知,F项Not only will this help others, but also you will gain certain benefit. (这不仅能帮助他人,而且你也能获得一定的益处)符合文意。故选F。(3)解题的关键是能娴熟地利用各种衔接手段。尤其要注意代词,连词等。如表示转折关系的but,though,how

76、ever等。最后,用代入法,检查答案是否合理,将所有选择答案放回空白处,通读全文,检查文章内容是否语义连贯合理、紧扣主题,语篇结构是否通顺连贯、具有一致性、合乎逻辑,写作思路是否清晰明了,格式以及用语是否恰当贴切,从而判断选择的答案是否正确。第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题,每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文, 从短文后所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白的最佳选项。Have you seen people who take pictures of food for more than 10 minutes before eat

77、ing? How about those who beautify their selfie (自拍) so much that they cant be_21_? There must be one or more who_22_ in your social media. No matter_23_they choose to share, they share the best but the most unreal.Take my friend Chen. Every time we went to a restaurant, she would not take a_24_ unti

78、l all the dishes we _25_were on the table.Then, she would spend five minutes on_26_the dishes in a seemingly random but in fact _27_order.Then the most important part: taking pictures.After that, she would choose one of the_28_and click in the filter(滤镜) app.The food eventually looked 10 times more

79、delicious than it really was,but we had no _29_to really enjoy it it all went cold.Actually Chens real life is much less elegant. For example, she hates to wash the dishes,so she leaves them in the sink for_30_.Many people care too much about others opinions and try too hard to _31_ others. They fin

80、d it hard to be _32_ and to accept themselves, and thus they are afraid to show their _33_ life on social media.What they are trying to prove is_34_what they lack in reality.But this will not bring any_35_ to reality,as they still_36_ the same old pattern of life.If they really want an elegant life,

81、they should put more_37_ into achieving it_38_fabricating(伪造) it. Being more confident,_39_themselves and trying their best to be better is much more meaningful than_40_ their life on social media.21. A. enviedB. admiredC. recognizedD. defeated22. A. existB. surviveC. floodD. spot23. A. howB. whatC.

82、 whereD. whom24. A. bowB. breakC. breathD. bite25. A. orderedB. servedC. offeredD. prepared26. A. cookingB. washingC. settingD. collecting27. A. messyB. arrangedC. casualD. correct28. A. dishesB. restaurantsC. picturesD. tables29. A. chanceB. choiceC. excuseD. reason30. A. monthsB. yearsC. hoursD. d

83、ays31. A. comfortB. pleaseC. inspireD. discourage32. A. independentB. generousC. responsibleD. confident33. A. secretB. realC. peacefulD. healthy34. A. rarelyB. hardlyC. exactlyD. nearly35. A. difficultyB. changeC. guidanceD. harm36. A. questionB. dislikeC. doubtD. follow37. A. effortB. ambitionsC.

84、feelingsD. money38. A. other thanB. more thanC. rather thanD. less than39. A. identifyingB. acceptingC. persuadingD. amusing40. A. simplifyingB. ruiningC. beautifyingD. worsening【答案】21. C 22. A 23. B 24. D 25. A 26. C 27. B 28. C 29. A 30. D 31. B 32. D 33. B 34. C 35. B 36. D 37. A 38. C 39. B 40.

85、C【解析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要说明了如今一些人在社交媒体上过度美化自我,并举了一个自己的朋友的吃饭时拍照、摆盘、修图,到最后大家并不能真正享受食物的例子。作者认为许多人因为不自信和不接受自己,因此害怕在社交媒体上展示自己的真实生活。如果他们真的想要一个优雅的生活,他们应该投入更多的努力去实现它,而不是制造假象。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:那些把自拍美化得让人认不出来的人呢?A. envied嫉妒;B. admired钦佩;C. recognized辨认;D. defeated打败。根据上文beautify their selfie so much可推知把自拍美化得太过以致于让

86、人辨认不出来了。故选C。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:你的社交媒体里一定有一个或多个这样的人。A. exist存在;B. survive幸存;C. flood洪水;D. spot斑点。根据上文There must be one or more可知社交媒体里一定有一个或多个这样的人。故选A。【23题详解】考查连词辨析。句意:不管他们选择分享什么,他们分享的都是最好但最不真实的。本句为让步状语从句,表示“无论什么”no matter what,故选B。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:每次我们去餐馆吃饭,她都要等到我们点的菜都上桌了才肯吃一口。A. bow鞠躬;B. break打破;C

87、. breath呼吸;D. bite咬。根据上文Every time we went to a restaurant可知去餐厅是吃饭的,她都要等到点的菜都上桌了才肯吃一口。短语take a bite“吃一口”,故选D。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:每次我们去餐馆吃饭,她都要等到我们点的菜都上桌了才肯吃一口。A. ordered点餐;B. served服务;C. offered提供;D. prepared准备。根据上文Every time we went to a restaurant可知在餐厅肯定是点餐,她要等到点的菜都上桌了才肯吃。故选A。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:然后,

88、她会花五分钟的时间把菜随意摆放,但实际上是按顺序排列的。A. cooking烹饪;B. washing洗;C. setting布置;D. collecting收集。结合下文order可知是在布置菜肴。故选C。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:然后,她会花五分钟的时间把菜随意摆放,但实际上是按顺序排列的。A. messy凌乱的;B. arranged安排的;C. casual随便的;D. correct正确的。结合上文花时间让桌子上的菜看起来是随意摆放,实则是按照自己安排好的顺序摆放的。故选B。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:之后,她会选择其中一张照片,并点击滤镜应用程序。A. di

89、shes菜肴;B. restaurants餐厅;C. pictures照片;D. tables桌子。结合上文Then the most important part: taking pictures.可知是选择照片修图。故选C。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:食物最终看起来比实际美味十倍,但我们没有机会真正享受它它都变凉了。A. chance 机会;B. choice选择;C. excuse借口;D. reason理由。根据下文it all went cold可知最后食物变凉了,大家没有机会真正去享受菜肴。短语have no chance to do“没有机会”,故选A。【30题详解】考

90、查名词词义辨析。句意:例如,她讨厌洗碗,所以她把碗放在水槽里好几天。A. months月;B. years年;C. hours小时;D. days天。讨厌洗碗所以会把用过的碗放好几天,分析选项只有D选项符合语境。故选D。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:很多人太在乎别人的意见,太努力去取悦别人。A. comfort安慰;B. please取悦;C. inspire鼓舞;D. discourage阻止。根据上文Many people care too much about others opinions可知太在乎别人的意见,因此努力去取悦别人。故选B。【32题详解】考查形容词词义辨析。句意:

91、他们发现很难自信和接受自己,因此他们害怕在社交媒体上展示自己的真实生活。A. independent独立的;B. generous大方的;C. responsible负责的;D. confident自信的。根据下文they are afraid to show their可知害怕展示自己的真实生活,是因为不自信不接受真正的自我。故选D。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:他们发现很难自信和接受自己,因此他们害怕在社交媒体上展示自己的真实生活。A. secret秘密的;B. real真实的;C. peaceful和平的;D. healthy健康的。根据上文they are afraid to

92、show可知在社交媒体上害怕展示的是自己的真正生活。故选B。【34题详解】考查副词词义辨析。句意:他们想要证明的恰恰是他们在现实中所缺乏的。A. rarely很少地;B. hardly几乎不;C. exactly恰好地;D. nearly几乎。结合后文what they lack in reality可知他们想要证明的恰恰是他们在现实中所缺乏的。故选C。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:但这不会给现实带来任何改变,因为他们仍然遵循着同样的生活方式。A. difficulty困难;B. change改变;C. guidance指导;D. harm伤害。根据后文the same old pat

93、tern of life可知他们仍然遵循着同样的生活方式,这不会给现实带来任何改变。故选B。【36题详解】考查名词词义辨析。句意:但这不会给现实带来任何改变,因为他们仍然遵循着同样的生活方式。A. question问题;B. dislike不喜欢;C. doubt怀疑;D. follow遵循。结合上文this will not bring any可知因为仍然遵循着同样的生活方式,所以不会给现实带来任何改变。故选D。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:如果他们真的想要优雅的生活,他们应该付出更多的努力来实现它而不是捏造它。A. effort努力;B. ambitions野心;C. feelin

94、gs感觉;D. money钱。结合上下文语境,真的想要优雅的生活,就应该付出更多的努力来实现它。故选A。【38题详解】考查短语辨析。句意:如果他们真的想要优雅的生活,他们应该付出更多的努力来实现它而不是捏造它。A. other than除了;B. more than不只是;C. rather than而不是;D. less than少于。结合上文付出更多的努力来实现自己想要的优雅生活,而不是捏造假象。故选C。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:自信,接受自己,尽最大努力变得更好,这比在社交媒体上美化自己的生活更有意义。A. identifying识别;B. accepting接受;C. pe

95、rsuading说服;D. amusing愉快的。结合上文and to accept themselves可知自信就要接受自己,故选B。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:更自信,接受自己,尽最大努力变得更好,这比在社交媒体上美化自己的生活更有意义。A. simplifying简化;B. ruining毁灭;C. beautifying美化;D. worsening恶化。根据第一段中How about those who beautify their selfie可知此处指在社交媒体上美化自己 。故选C。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分l5分)语法填词According to Chi

96、nese speaking practice, lion is a special animal to Chinese people. A pair of stone lions, a male _41_ a female, are _42_(common) seen in front of the gates of traditional building. The lion _43_(regard) as the king in the animal world, so _44_(it) images represent power and prestige. The stone lion

97、s are also used to indicate the ranks of officials .It is interesting to note that China had no lions originally. The earliest stone lions were sculpted _45_ the beginning of the Eastern Han Dynasty from A. D. 25 to 220 with _46_ introduction of Buddhism (佛教) into ancient China. In the Buddhist fait

98、h, the lion, _47_ can protect the truth and keep off evils, is considered a divine animal of nobleness and dignity. In Chinese folk tales, the lion has become a symbol of _48_ (brave), power and good luck.It was also popular to decorate bridges with stone sculpted lions for the defending reason. The

99、 _49_(well) known of bridges is the Lugouqiao, _50_(build )from 1189 to 1192.【答案】41. and 42. commonly 43. is regarded 44. its 45. at 46. the 47. which 48. bravery 49. best 50. built【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了狮子是动物之王,在中国民间被认为是勇敢、力量和好运的象征。文章还介绍了狮子传入中国的历史和各种象征意义。【41题详解】考查连词。句意:一对石狮,一雄一雌,一般出现在传统建筑的门前。一般门前放石狮子都会

100、放一对,设空处前后各有一个石狮子,因此为并列关系。故填and。【42题详解】考查副词。设空处需要使用副词来修饰动词seen,common的副词为commonly,表示“一般地”。故填commonly。【43题详解】考查动词时态语态。句意:狮子被认为是动物之王,因此它的形象代表了力量和威望。本句中主语与谓语动词构成被动关系,且表示一种现实情况,故用一般现在时,主语为lion,谓语动词用第三人称单数。故填is regarded。【44题详解】考查代词。修饰后文名词images应用形容词性物主代词its。故填its。【45题详解】考查介词。根据短语at the beginning of表示“在开始的

101、时候”。故填at。【46题详解】考查冠词。句意:最早的石狮子是在东汉(公元25年到220年)初期佛教传入古代中国时被雕刻的。此处“佛教的传入”是一种特指的情况,要用定冠词the表示。故填the。【47题详解】考查定语从句。句意:在佛教信仰中,狮子能保护真理,远离邪恶,其被认为是高贵和善良的神圣动物。设空处引导非限制性定语从句,修饰先行词the lion,关系词在从句中充当主语,所以用which。故填which。【48题详解】考查名词。and连接的power和good luck都是名词,故设空处也应该是名词“勇敢”,和“力量、好运”是并列关系,都是褒义词。故填bravery。【49题详解】考查最

102、高级。句意:最有名的桥是卢沟桥,于1189至1192年间建成。根据句意和定冠词the可知,此处要用well known的最高级形式,well的最高级是best。故填best。【50题详解】考查非谓语动词。分析句子结构可知build在句中作非谓语动词,且“修建”与其所修饰的名词“卢沟桥”是被动关系,故用动词过去分词作定语,表示被动。故填built。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错 (共10小题;每小题1分, 满分10分)51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加

103、:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Three years ago I failed a important exam in my life and became a student in an ordinary school. Disappointing as I felt at the shabby campus and the poorly-equipped classroom, but I f

104、ound the teachers patiently and considerate. Besides, I enjoyed the friendly atmosphere in class. I decided make the best of it. I worked hard and get along well with my teachers and classmates. Whenever I had difficulties, they were always available. Soon, I became one of the top student in my clas

105、s, which greatly increased my confidence and got him motivated.My experience tell me that it is not what you are given but how you make use for it that determines who you are.【答案】1. a an2. Disappointing Disappointed3. but 去掉4. patiently patient5. decided 后加to6. get got7. student students8. him me9.

106、tell tells10. for of【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者在一个外部环境不好的大学努力学习最终取得好成绩的故事。通过这件事情作者明白了决定你成为什么样的人的,不是你得到了什么,而是你如何利用它。【详解】1. 考查冠词。句中exam是可数名词,此处泛指一次考试,应用不定冠词,又important是元音音素开头,故将a改为an。2. 考查形容词。此处修饰主语I,应用v-ed形式的形容词,故将Disappointing改为Disappointed。3. 考查并列连词。上文as相当于although,它和but不能连用,故删除but。4. 考查形容词。分析句子可知,此处应用

107、形容词作为teachers的宾补,故将patiently改为patient。5. 考查固定短语。此处考查短语decide to do sth.“决定做某事”,故在decide后加to。6. 考查时态。根据段首的three years ago可知本文讲述过去的事情,应用一般过去时,故将get改为got。7. 考查名词的数。此处考查one of + 可数名词复数 “中的一个”,故将student改为students。8. 考查代词。句意:很快,我就成为了班上尖子生中的一个,这巨大地增加我的信心,让我受到了激励。根据句意可知,此处应是“让我受到激励”,用me作为get的宾语,故将him改为me。9.

108、 考查主谓一致。主语my experience是第三人称单数,故谓语动词应用三单现形式,故将tell改为tells。10. 考查介词。此处考查固定短语make use of“利用”,故将for改为of。第二节 书面表达(满分25分)52.这次新冠疫情,让我们意识到健康的重要性。请你写信给你的外国笔友Tom谈谈有关健康的问题。主要要点如下:1. 保持健康的重要性2. 保持健康的方法注意:1. 词数100左右。2. 可以适当增加细节, 以使行文连贯;3. 开头已经写出,不计入总词数。Dear Tom,Im writing to discuss with you the matter of heal

109、th. _YoursLi Hua【答案】Dear Tom,Im writing to discuss with you the matter of health. Health is far more important than wealth. Good health enables us to enjoy our life and achieve what we hope for in our career. On the contrary, poor health leads to nothing.How can we keep healthy?Here is some advice.

110、Firstly, it is very important for us to take more fruits and vegetables because they provide vitamins, and we have to keep a balanced diet. So we should avoid food with lots of sugar and fat which is rich in sugar and fat. Secondly, wed better exercise every day to make our bodies strong. Besides, w

111、e have to avoid too much work pressure. Finally, we have to get rid of those bad habits that damage our health, such as drinking and smoking.In conclusion, if we stick to the advice given above, we will lead a healthy life.YoursLi Hua【解析】【分析】这是一篇应用文。本篇要求考生给笔友Tom写信通过这次新冠疫情谈谈有关健康的问题。【详解】体裁:应用文时态:根据提示,

112、时态应以一般现在时为主结构:总分总 要求:1. 保持健康的重要性2. 保持健康的方法第二步:列提纲(重点词组)a way to do sth./ enable sb. to do sth./ achieve/ on the contrary/ take exercise/ avoid doing sth./ keep a balanced life/ get rid of/ stick to/ lead alife第三步:连词成句1. Im writing to share my opinions about the matter of health. 2. As far as I am co

113、ncerned, health is far more important than wealth. 3. Good health enables us to enjoy our life and achieve what we hope for in our career. 4. On the contrary, poor health leads to nothing.5. How can we keep healthy?6. My suggestions are as follows.7. Firstly, it is very important for us to take more

114、 fruits and vegetables because they provide vitamins, and we have to keep a balanced diet. 8. So we should avoid food rich in sugar and fat, such as fried chickens, chips and so on. 9. Secondly, wed better take exercise every day to make our bodies strong. 10. Besides, we have to lead a balanced lif

115、e to avoid too much pressure. 11. Finally, we have to get rid of those bad habits that damage our health, such as drinking and smoking.12. In conclusion, by doing what are mentioned above, we will lead a healthy life.第四步:连句成篇(加入衔接词或从句)表示并列的连词:and/but/or/so状语从句连词:because/ if/ though/ although定语从句连词:w

116、hich/ that/ when/ where第五步:修改润色(加入高级词汇或短语)【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了一些主从复合句,例如:Good health enables us to enjoy our life and achieve what we hope for in our career.中what引导宾语从句;So we should avoid food with lots of sugar and fat which is rich in sugar and fat.中which引导定语从句;In conclusion, if we stick to the advice given above, we will lead a healthy life.中if引导条件状语从句。

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1