1、2019高考英语(人教)一轮预热自练题必修5U3及答案*阅读理解。 US music legend Bob Dylan won the Nobel Literature Prize on October 13,2019, the first songwriter to win the well-known award in a decision that stunned prize watchers. Dylan,75, was honored “for having created new poetic expressions within the great American song t
2、radition”, the Swedish Academy said. The choice was met by gasps (倒吸气)and a long round of applause from journalists attending the prize announcement. The folk singer has been mentioned in Nobel speculation in the past years, but was never seen as a serious contender. The academys permanent secretary
3、, Sara Danius, said Dylans songs were ”poetry for the ears“. “Dylan has the status of an icon. His influence on contemporary music is profound(意义深远的),” the academy wrote in biographical notes about the famously private singer. Last year, the prize went to Belarusian author Svetlana Alexievich for he
4、r documentarystyle narratives based on witness testimonies(证言). Dylan will take home the 8 million krone ($971,000) prize. The Nobel is the latest award for the singer, who has come a long way from his humble beginnings as Robert AllenZimmerman, born in 1941 in Duluth, Minnesota, and who taught
5、 himself to play the harmonica(口琴), guitar and piano. Attracted by the music of folk singer Woody Guthrie, Zimmerman changed his name to BobDylan-reportedly after the Welsh poet Dylan Thomas-and began performing in local night clubs. After dropping out of college, he moved to New York in 1960. His f
6、irst album contained only two original songs, but the 1963 breakthrough The Freewheelin Bob Dylan featured a lot of his own songs, including the classic Blowin in the Wind.1.Which of the following can be the best title for the news report?A.Music icon Bob Dylan wins Nobel Prize in LiteratureB.Bob Dy
7、lan has created new poetic expressionsC.Bob Dylans influence on contemporary music is profoundD.Bob Dylans has been mentioned in Nobel speculation in the past years2.What is the possible meaning of the underlined word “ contender ” in Para.3?A.A person who invites guests to a social event.B.Someone
8、who takes part in a competition.C.someone in charge of training an athlete or a teamD.A person in a court of law who decides how the law should be applied.3.How did the journalists feel the moment they heard the news that Bob Dylan won the Nobel Prize in Literature?A.Calm.B.Relieved.C.Surprised.D.Un
9、fair.4.All of the following are true EXCEPT that _.A.Dylan Thomas was a Welsh poetB.Blowin in the Wind is one of Bob Dylans articlesC.Sara Danius is the academys permanent secretaryD.last year, the Nobel Prize in Literature went to a Belarusian author参考答案: 1.A; 2.B; 3.C; 4.B解析: 1.标题猜测题。根据全文如开头:US mu
10、sic legend Bob Dylan won the Nobel Literature Prize on October 13, 2019 the first songwriter to win the wellknown award in a decision that stunned prize watchers可得答案。2.词意猜测题。根据第三段:根据获得诺贝尔奖有激烈的竞争性,可知该词是“竞争者,争夺者”的意思。3.细节理解题。根据第三段:The choice was met by gasps (倒吸气)and a long round of applause from journ
11、alists attending the prize announcement可知答案。4.事实判断题。根据第十段:but the 1963 breakthrough The Freewheelin Bob Dylan featured a lot of his own songs, including the classic Blowin in the Wind可得答案。*单句语法填空1She cant tolerate _(treat) that way.答案:being treatedtolerate doing sth.“容忍做某事”。主语she与treat之间为被动关系,故填动名词的
12、被动形式,即being treated。2Your art skills are excellent and admirable, which leave me a deep _(impress)答案:impressionleave sb. a deep impression “给某人留下深刻印象”。3_(devote) to his research work, the professor cared little about other things.答案:Devoted本句中含有be devoted to的结构,结合句子结构可知,应用过去分词短语作状语,描述一种状态,即“潜心于研究工作”
13、,故填devoted。4Please pass the papers on to the students _(seat) at the back of the classroom.答案:seated分析句子结构可知,设空处作定语,修饰the students,因此用所给词的形容词形式表示“入座的,就座的”这种状态。故填seated。5Sales director is a position _communication ability is just as important as sales skills.答案:where设空处所填词引导定语从句,指代表抽象地点的先行词position,关
14、系词在从句中作状语,意为“在此职位上”,故填where。6In _(come) the headmaster, followed by a group of students.答案:came表示方向的副词位于句首,且句子主语为名词,句子应采用全部倒装结构。7He tried to run away but gave up when he found himself _(surround)答案:surrounded本句中宾语himself和surround存在被动关系,应用过去分词作宾补,故填surrounded。8The old man got on the bus, _(support) b
15、y a girl.答案:supportedthe old man与support之间为被动关系,故填过去分词supported,在此处作方式状语。9He is always ready to take _heavy responsibilities.答案:uptake up “开始担当(新的责任)”。take up responsibility “承担责任”。10No one in the carriage had _(previous) spoken to the ticket owner before.答案:previously句意:事先车上没人和这个持票人说过话。副词作状语修饰动词短语h
16、ad spoken to。*完形填空。【说明文】(20192019太原市第一学期阶段测评)One day when I was 13,my family was working in the fields to clear away old brush when somehow the electric fence sparked(冒火花)and _1_ a fire.We didnt see the fire _2_ it had blocked the way to the only gate.I _3_ to jump over the fence to safety but the f
17、ire was all around us.I could only watch in _4_ as the flames continued to rise.Little did I know that my father had once been a(n)_5_ and knew what to do. _6_ with only a pump sprayer,buckets, and his boots,he _7_ down to the nearby pond,filled the buckets and the sprayer,and began spraying the _8_
18、 while my older brother threw water with the buckets.Soon the wind _9_,however,and with the Fire Department too far away to arrive in time,my father began to stamp(踩灭) out the flames as he moved to the _10_,so that my family was able to move inch by inch toward the gate._11_ he arrived at the gate,h
19、e jumped into the truck,rolled up the windows,and drove _12_ the fire.Then the fire was put out,and my mother was looking at my father with her _13_ eyes.After that,my father began telling us about his days as a firefighter,and my brother and I became _14_,asking him what other jobs he had done befo
20、re he _15_.Well,it turned out that he had done just about _16_ except brain surgery!He had been in the military as a carpenter,carpet layer,and an electrician,and had built B2 bombers before being poisoned in an accident that had _17_ him to retire.My father has a blood disorder as a result of that
21、_18_,but that hasnt stopped him from being a fulltime electrician.To all those people whose fathers have worked in the military and in other dangerous jobs, be _19_ of them,and remember that some day their _20_ might save your life.1A.prevented BpermittedCwitnessed Dstarted 2A.because BunlessCafter
22、Duntil3A.wanted BmanagedCpromised Dhappened4A.anger BhorrorCexcitement Dembarrassment5A.carpenter BelectricianCfirefighter Deducator6A.Armed BSatisfiedCShared DIdentified7A.slid BfellCdashed Dwalked8A.trees BgrassCflames Dflowers9A.died off Btook onCturned out Dpicked up10A.fence BtruckCfurniture Db
23、ucket11A.If BOnceCSince DWhile12A.through BalongCover Dacross13A.high BwideCfast Dfar14A.curious BsuspiciousCconcerned Danxious15A.moved BresignedCretired Dsuffered16A.everything BnothingCsomething Danything17A.allowed BencouragedCinvited Dforced18A.fire BaccidentCattempt Dexplanation19A.afraid Bpro
24、udCcareful Dashamed20A.culture BlearningCskills Dlanguages【解题导语】本文作者通过讲述火灾中父亲扑灭大火的故事,告诉我们曾经在部队和做过其他危险工作的父亲将来某一天可能会用他们的技能拯救我们的生命,我们应为他们感到骄傲。【核心词汇】as a result of由于,因为(其后跟宾语)be proud of为感到骄傲1D根据该句中的“the electric fence sparked(冒火花)and _1_ a fire”可知,此处表示一场火灾开始了。D项意为“开始,使开始发生”,符合语境。prevent“阻止”;permit“允许”;
25、witness“目击”。2D直到大火堵住了通往唯一的门的路,我们才发现大火。此处考查“not.until.”结构。3A根据语境可知,“我”想(wanted)跳过篱笆,到达安全地带,可是大火包围了我们。manage“设法做成”;promise“许诺”;happen“发生”。4B由上文可知,大火包围了我们,“我”只能惊恐地看着火焰继续上升。in horror“惊恐地”;in anger“生气地”;in excitement“兴奋地”;in embarrassment“尴尬地”。5C根据第二段第一句中的“my father began telling us about his days as a f
26、irefighter”可知,父亲曾经是一名消防员。carpenter“木匠,木工”;electrician“电工”;educator“教育工作者”。6A本题考查be armed with的省略结构作状语,意为“用装备或武装”,故选A项。satisfied“满意的,满足的”;shared“共有的”;identified“可辨认的”。7C根据语境可知,父亲应该是冲(dashed)向最近的池塘。slide“滑行”。8C根据上下文可知,此处指开始用水喷向火焰(flames)。9D根据语境可知,此处表示然而很快,风又变强了。pick up“变大,变强”,符合语境。die off“相继死去,先后死去”;t
27、ake on“呈现,开始具有(某种特征、面貌等)”;turn out“结果是,证明是”。10B根据下文中的“he jumped into the truck”可知,父亲走向卡车。11B考查连词。A项意为“如果”,引导条件状语从句;B项意为“一就,一旦”,引导时间状语从句;C项“自以来,因为,既然”;D项“当时候,尽管”。由上下文可知,此处指父亲一到达大门,就跳进了卡车里。故选B项。12A根据语境可知,父亲开着卡车从火中穿过。through“通过,穿过”,表示运动发生在某物的空间内;along“沿着”;over“在上面”;across“从一边到另一边,横过”,表示动作发生在物体的表面。13B根据
28、语境可知,父亲开着卡车从火中穿过,火最终被扑灭了,所以母亲睁大(wide)眼睛看着父亲。14A根据下文中的“asking him what other jobs he had done”可知,我们是很好奇的(curious)。suspicious“怀疑的,猜疑的”;concerned“(与某事)有关的,有牵连的”; anxious“焦虑的,不安的,担心的”。15C根据语境可知,我们问父亲在退休(retired)之前还做过其他什么工作。下文中的“to retire”也是提示。16A根据第三段对父亲退休前工作的描述可知,父亲做过很多事情,所以此处指除了做脑外科手术之外,父亲几乎什么都做过。ever
29、ything except“除了之外什么都”符合语境。17D由上下文可知,那场事故迫使(forced)父亲退休。18B根据上下文可知,此处指那场事故(accident)。attempt“尝试”; explanation“解释”。19Bbe proud of “为感到骄傲”符合语境。ashamed“(因自己所做的事而)羞耻的,内疚的,惭愧的”。20C根据上文可知,此处指他们的技能(skills)有朝一日可能拯救你的生命。*单句改错1Despite his lack experience, he got the job._答案:lack后加oflack of. “缺少;的缺乏”,该短语中lack为
30、名词,常与of连用。2As far as I know, the government will speed the pace of our economic reform._答案:speed后加upspeed up “加速”。3Giving another hour, I can also work out this problem._答案:GivingGivengive与I之间为逻辑上的动宾关系,故应用过去分词作状语,表被动意义。4The place was so crowded and we soon lose sight of him._答案:loselostand连接两个并列的简单句,由前一句中的was可知,后一分句应用一般过去时。5At sight of the snake, the girl burst into tears._答案:sight前加theat the sight of “一看见”。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有