1、Module 5A Lesson in a LabSection Introduction & Vocabulary and Speaking能力提升.阅读理解AIt was the end of the school term and my son Tom had less than three months left before he would finish his six years at high school.During that time he developed a love for basketball.Sadly, because of my work over the
2、 last twelve months, I had only been able to attend a few of his games; however, I was determined to get to his last game for the school term.Toms team led by just over 20 points at the end of the first half.The second half changed as the other team quickly came back.Toms team started to miss an inc
3、reasing number of shots.It was at that point that the coach called his first timeout.The spectators (观众) became quiet as the coach spoke to them.He had the team standing in a half circle, but he squatted (蹲) down, looking up at them and giving some very clear instructions on what they needed to do i
4、n the last couple of minutes.As he stood up to allow the team to return to the court,I saw he gave some further words of encouragement to all of them.You could see that he knew that the team was fighting to save the game and that he needed to lift their spirits.By squatting down he placed himself in
5、 a position where he was talking up to them, rather than down or at them, and as the players went back onto the court his words of encouragement served to lift their energy and spirits.Well, Toms team went on to win the final by 5 points. As I drove away I thought about what can happen to us all in
6、our everyday life.One of my favourite quotes is about the half filled glass of water“Is the glass half empty or half full?” Like the coach, the answer to this quote all depends on how you look at things.【语篇解读】本文是一篇夹叙夹议文。一个有半杯水的杯子究竟是半满的还是半空的呢?作者去观看儿子毕业前的一场篮球比赛时的所见所闻或许会给我们答案。1Why did the writer go to
7、see his son play basketball?ABecause his son would graduate from high school.BBecause he felt sorry for never watching his son play.CBecause it was a final his son played a key role in.DBecause he had a strong interest in basketball himself.解析:选A推理判断题。根据文章第一段的第一句“It was the end of the school term.at
8、 high school.”并结合本段最后一句中的“however,I was determined to get to his last game for the school term”可推知A项符合文意。2By squatting down, the coach wanted to _.Atalk about where the players were doing wrongBmake the players feel betterCprevent spectators from hearing what he saidDshow his anger at the bad perfor
9、mance of the players解析:选B细节理解题。根据第四段中的“By squatting down he placed himself in a position where he was talking up to them,rather than down or at them”可知,教练蹲下与队员们说话是为了让他们感觉好一些。3What is the writers attitude towards the coach?ANegative. BSupportive.CInterested. DUnconcerned.解析:选B推理判断题。根据文章最后一段的最后两句并结合孩子
10、们在教练的鼓舞下赢了比赛这些细节,不难推断出作者是支持教练的,故B项符合文意。4What can we infer from the passage?AA father should care about his son at school.BPlaying hard is rewarded with a close match.CWhat a coach says has the most influence on players.DLooking at things positively is important in hard times.解析:选D推理判断题。根据本文的内容,尤其是教练
11、在孩子们比赛失利时的表现,以及最后一段作者的感悟,可推知在困难时期,积极地看待问题是很重要的,故D项符合文意。BI remember the day when I first learned to ride a bike.It was a frightening, yet fun experience.My grandfather was the one who taught me, and he helped me when I got hurt.The first time I got on a bike, I had no idea what I was doing, and just
12、felt everything went wrong.My grandfather told me to just put my feet on the pedals and start pedaling (骑自行车)He also told me he would hold onto the back of the bike the whole time, yet he didnt.As soon as I started trying to balance myself, he let go.I happened to look back just then.I was scared to
13、 death that I was going to fall and hurt myself.My mind went blank from pedaling,and I just wanted to get off.I forgot how to use the brakes (刹车)and fell right off the bike.Suddenly I cried,but my grandfather kept encouraging me to get up and try again, and after about 15 minutes, I finally stopped
14、crying, got up and tried again.As soon as I started pedaling again, my trousers got caught in the chain, and I fell flat on my face and hit my nose.Since that happened, my grandfather decided to call it a day and try again the next morning.The next morning I woke up bright and early, and very eager
15、to try to ride my bike.My nose felt better, so I wasnt that afraid of falling any more.Though I knew there were a lot of obstacles on the way to mastering the skills of riding a bike,I believed I could do well with my grandfathers help.After all,riding a bike was what I wanted to do eagerly.【语篇解读】这是
16、一篇记叙文,作者讲述了自己学习骑自行车的经历,字里行间流露出对爷爷的感谢。5How was the author when he was on the bike first?AHe didnt know where he would be going.BHe thought everything around him was wrong.CHe was at a loss about what and how to do next.DHe put his feet on the pedals and started pedaling.解析:选C细节理解题。根据第一段的“The first ti
17、me I got on a bike,I had no idea what I was doing,and just felt everything went wrong.”可知,作者初学骑自行车的时候,心里很紧张,不知道自己该干什么,故选C。6What does the underlined part in the passage mean?ARemember what happened this day.BMake the author feel happy.CStop practicing bicycling.DGo on to ride a bike.解析:选C词义猜测题。根据文中画线
18、部分后面的“try again the next morning”和上文提到的学骑自行车可知,爷爷决定这一天的练习到此为止,故选C。7What is the authors attitude towards his grandfather?ASupportive. BGrateful.CIndifferent. DCritical.解析:选B观点态度题。根据第二段中的“but my grandfather kept encouraging me”和尾段的“I believed I could do well with my grandfathers help”可知,作者非常感激爷爷的帮助,故选
19、B。8Which of the following is the best title for the passage?AThe Experience I First Rode a BikeBThe Difficulty I Met with GrandfatherCThe First Time I Got My Own BikeDThe Great Moment I stayed with Grandfather解析:选A标题归纳题。通读全文可知,作者讲述了自己第一次骑自行车的经历,故选A。.语法填空Metals are very important in the world.Differe
20、nt metals have different 1._ (use). For example, steel is used in cars, and iron is used in 2._ (electricity) equipment.But above all, when we use metals,3._ is very important to know 4._ they react with different substances, such as water and oxygen.Otherwise they will keep the equipment from 5._(w
21、ork) well.The 6._(react) of metals with these substances can 7._( put ) in order.Potassium, sodium,calcium, magnesium, aluminium 8._ zinc react most with oxygen, water or steam while copper and iron react 9._ (little)As we all know, if iron is heated in oxygen, it will react slowly but will not form
22、 10._ oxide.On the other hand, if it is put together with water or steam, there will be a partial reaction.1解析:考查名词复数。use意为“用处,用途”时,是可数名词,且空前有different修饰,故用复数形式。答案:uses2解析:考查形容词。此处表示“铁被用于电气设备中”。空处在句中作定语,修饰名词equipment,故用形容词electrical,意为“与电有关的”。electric意为“电动的,带电的”。答案:electrical3解析:考查代词。分析句子结构可知,此处代词it
23、作形式主语,指代后面真正的主语“to know.”。答案:it4解析:考查连接副词。此处表示“了解它们和不同的物质如何反应是非常重要的”。how意为“如何,怎么,怎样”,在句中引导宾语从句。答案:how5解析:考查非谓语动词。keep sb./sth.from doing sth.是固定用法,意为“阻止某人/某物做某事”。答案:working6解析:考查名词。空处在句中作主语,且根据空前的定冠词the可知,此处应用react的名词形式reaction。答案:reaction7解析:考查动词的语态。此处表示“金属和这些物质的反应可以被有序排列”put.in order“把按顺序排列”,是固定用法
24、,此处句子的主语与put之间是动宾关系,应用被动语态,故填be put。答案:be put8解析:考查连词。钾、钠、钙、镁、铝和锌与氧气、水或水蒸气反应最强烈。句中表示物质的六个名词是并列关系,故使用并列连词and连接。答案:and9解析:考查副词的最高级。根据上文中的most可知,此处表示对比,铜和铁与氧气、水或水蒸气反应最不强烈。此处是最高级含义,故用least。答案:least10解析:考查冠词。众所周知,如果把铁放在氧气中加热,它会缓慢反应,但是不会形成一个氧化物。此处的oxide为可数名词,且其发音是以元音音素开头的,故使用不定冠词an,表示“一个”。答案:an1determined
25、 adj.有决心的2timeout n暂时休息3quote n引用4pedal v骑自行车5obstacle n障碍(物);困难Though I knew there were a lot of obstacles on the way to mastering the skills of riding a bike,I believed I could do well with my grandfathers help.分析though引导让步状语从句,on the way to do sth.意为“做某事的路上”,with sbs help意为“在某人的帮助之下”。翻译尽管我知道在掌握骑自行车技能的过程中有很多困难,但我相信在祖父的帮助下我能做好。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有