收藏 分享(赏)

吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc

上传人:a**** 文档编号:391920 上传时间:2025-11-29 格式:DOC 页数:21 大小:138KB
下载 相关 举报
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第1页
第1页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第2页
第2页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第3页
第3页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第4页
第4页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第5页
第5页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第6页
第6页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第7页
第7页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第8页
第8页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第9页
第9页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第10页
第10页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第11页
第11页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第12页
第12页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第13页
第13页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第14页
第14页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第15页
第15页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第16页
第16页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第17页
第17页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第18页
第18页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第19页
第19页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第20页
第20页 / 共21页
吉林省梅河口市第五中学2021-2022学年高二上学期第一次月考英语试题.doc_第21页
第21页 / 共21页
亲,该文档总共21页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、梅河口市第五中学2021-2022学年上学期高二年级(英语试卷)考试时间:120min 试卷满分:150 分注意事项1.本试卷分第卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分;2.请在答题卡的指定位置上填写姓名、考号、并填涂或粘贴条形码; 3.第卷(选择题)答案填涂在答题卡相应位置,并注意深浅度一致,饱满、干净。第II卷(非选择题)答案填写在答题卡上;4.请仔细审题,认真做答。选择题第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和

2、阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How did the woman feel during the first two days in Thailand?A. Upset. B. Happy. C. Tired.2. Where does the conversation take place?A. In a bookstore. B. In a shop. C. In a restaurant.3. Why did the man go to Beijing last weekend?A. To meet his friend. B. To do shopping. C. To hav

3、e lunch.4. Whats the relationship between the woman and Frank Lin?A. Colleagues. B. Classmates. C. Teacher and student.5. What does the man mean?A. He has been out of work.B. He dislikes his present job.C. He refused the job offer.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出

4、最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How did the woman use to go to work?A. By bus. B. By car. C. On foot.7. What are the speakers mainly talking about?A. Saving traffic fares.B. Protecting the earth.C. Riding the bus.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why is Kate going t

5、o the library?A. To borrow some poetry books.B. To write poems about America.C. To get something for her paper.9. What did the man do last weekend?A. He went out with his mother.B. He saw the science fiction film.C. He went to the Odeon Cinema.听第8段材料,回答第10至12题。10. What class does the woman take?A. E

6、nglish. B. Spanish. C. Art.11. How many times a week does the man go to school?A. Once. B. Twice. C. Three times.12. Where does the woman work on weekends?A. At the library. B. At the grocery store. C. At the zoo.听第9段材料,回答第13至16题。13. What do we know about the woman?A. She knew nothing about the band

7、.B. She wants to join the band, too.C. She was a member of the band.14. How old was the man when he started to play base guitar?A. 15. B. 16. C. 21.15. Where does the man usually play music?A. In the city theatres.B. In the town square.C In local clubs.16. Why does the man join the band?A. To make m

8、oney. B. To have fun. C. To meet stars.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where will the classical concert take place?A. In Building 1. B. In a gallery. C. In Building 2.18. What is Larry Higgins?A. A musician. B. A painter. C. A writer.19. When will Victoria present her pictures?A. At 12. B. At 3 pm. C. At 5 pm

9、.20. What event will be held at 4 pm?A. The classical concert.B. The show for children.C. The modern art exhibition.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ACuyahoga Valley National Park Volunteer ProgramBuilding a Community of Park StewardsPosition Title: Wildlif

10、e Volunteer Butterfly Monitors (2 positions)Dates: Mid May to September, 2018Hours: 8 16 hours / weekLocation: Cuyahoga Valley National ParkDuties: Park staff will train volunteers in butterfly identification and data recording for one week before volunteers work in team of two to help track butterf

11、ly monitoring areas. Butterfly monitoring areas are 1 2 miles in length and are walked one time per week. There are a total of three butterfly monitoring areas within the park. Butterflies are identified by using binoculars (望远镜) or by netting and releasing. Data is recorded on data sheets.Skills Re

12、quired: Applicants must have self motivation and desire to work with others. Volunteers will work during days when temperature is 70 degrees or more, between 10:30 am and 5 pm. Ability to walk a long distance in hot and humid conditions is needed. Skills with basic butterfly identification are not a

13、 must but helpful.Requirements: Applicants must complete a National Park Service Agreement and have their backgrounds looked into. U. S. citizenship is required. Applicants must be current Kent State University students.How to Apply: Please request an application from Mike Johnson at gkovachkent.edu

14、 and send it back to Mike Johnson at gkovachkent.edu, with the above position title as the subject, by February 15, 2018. If offered an interview, please come to Cuyahoga Valley National Park with your personal resume introducing your education and your previous work experience.For further informati

15、on, please call Jamie Walters at (330) 657-2142 or email jwaltersforcvnp.org.1. What will a volunteer do in this program?A. Help make a data record.B. Walk 1 2 miles every day.C. Work at least 16 hours per week.D. Identify butterfly monitoring areas.2. Applicants for the job must _.A. have the skill

16、s of butterfly identificationB. have their backgrounds checkedC. be university graduatesD. design a program3. To apply for the passion, one needs to _.A. call (330) 657-2142B. visit Jamie Walters at the officeC. hand in a resume before February 15D. send the application to gkovachkent.edu【答案】1. A 2.

17、 B 3. D【解析】【分析】本文介绍Cuyahoga Valley National Park Volunteer Program,以及申请者的职责、如何申请等有关事宜。【1题详解】A细节理解题。根据第一段第一句Duties: Park staff will train volunteers in butterfly identification and data recording for one week before volunteers work in team of two to help track butterfly monitoring areas.可知,志愿者帮助做数据记录

18、。故选A。【2题详解】B细节理解题。根据第三段第一句Requirements: Applicants must complete a National Park Service Agreement and have their backgrounds looked into可知,要调查申请者的背景。故选B。【3题详解】D细节理解题。根据第四段How to Apply: Please request an application from Mike Johnson at gkovachkent.edu and send it back to Mike Johnson at gkovachkent

19、.edu, with the above position title as the subject可知,申请者把申请发送到gkovachkent.edu,故选D。BBefore she was Queen of England, Princess Elizabeth wanted to join the Auxiliary Territorial Service (ATS), a female branch of the British military. It was World War II, and women worked at jobs traditionally held by

20、men, who were fighting overseas.At that time Elizabeth was a teenager and first had to convince her parents of her plan. Her father, King George VI, thought it was too dangerous. But Princess Elizabeth would not take “no” for an answer. “I ought to do as other girls of my age do,” she said firmly. A

21、fter some months, her parents finally agreed to let her join, Princess Elizabeth did not receive any special treatment in the ATS. The only different thing was that she returned to Windsor Castle each night to sleep.When she arrived at the ATS camp depot (兵站) for her first day of training, Princess

22、Elizabeth was greeted by a car with its wheels off. In the weeks that followed, she learned to take apart an engine and then assemble (组装) it. The princess loved the training, admitting, “Im a mechanic at last.”Princess Elizabeth worked on car, truck, and even tank engine. She also learned to read m

23、aps and drive officer transport cars, ambulances, and military trucks. To complete ber ATS training, she was required to drive a big truck on her own.The king and queen thought driving a truck was too dangerous, but before they could let her know how they felt, they discovered Elizabeth driving a tr

24、uck onto the palace ground. She had driven from the ATS camp through the busy London streets all by herself.Princess Elizabeth became Royal Majesty Queen Elizabeth II in 1952. She loved horses and always rode a horse. She also actively managed her estate (庄园) farm at Balmoral and was often seen to h

25、ike through the countryside there.4. What can we learn about women in England during World War II?A. Most of them joined the ATS.B. Most of them served in the army.C. They were all willing to go overseas.D. They were allowed to do mens jobs.5. Hearing Princess Elizabeths plan to join the ATS, King G

26、eorge VI initially _.A. rejected her requestB. thought highly of herC. gave her some special treatmentD. advised her to do what other girls did6. When serving in the ATS, Princess Elizabeth _.A. became an auto mechanic at lastB. was in charge of the ATS campC. preferred to drive those big trucksD. w

27、as required to stay there all day long7. Which of the following can best describe young Princess Elizabeth?A. Cautious and friendly.B. Determined and brave.C. Ambitious and sensitive.D. Generous and considerate.【答案】4. D 5. A 6. A 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了现在彬彬有礼、慈祥和蔼的英国女王伊丽莎白二世年轻时是一位会调试引擎、修理轮胎的“女汉子”。

28、【4题详解】细节理解题。根据第一段中“It was World War II, and women worked at jobs traditionally held by men, who were fighting overseas. (当时是第二次世界大战,女性从事着传统上由男性从事的工作,而男性在海外作战)”可知,二战期间的英国妇女被允许在男性岗位上工作。故选D项。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“Her father, King George VI, thought it was too dangerous. But Princess Elizabeth would not ta

29、ke “no” for an answer. (她的父亲,乔治六世国王,认为这太危险了。但伊丽莎白公主不会接受“不行”的回答)”可知,听说伊丽莎白公主计划加入ATS,乔治六世国王起初拒绝了她的请求。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据第三段中“In the weeks that followed, she learned to take apart an engine and then assemble(组装) it. The princess loved the training, admitting, “Im a mechanic at last.”(在接下来的几个星期里,她学会了拆卸引

30、擎,然后再把它组装起来。公主喜欢这种训练,她承认:“我终于成为一名机械师了。”)”和第四段中“Princess Elizabeth worked on car, truck, and even tank engine. (伊丽莎白公主从事汽车,卡车,甚至坦克发动机的工作)”可知,在ATS服役时,伊丽莎白公主最终成为了一名汽车修理工。故选A项。【7题详解】推理判断题。根据第二段中“But Princess Elizabeth would not take “no” for an answer. “I ought to do as other girls of my age do,” she sa

31、id firmly. After some months, her parents finally agreed to let her join (但伊丽莎白公主不会接受“不行”的回答。“我应该像其他同年龄的姑娘那样做,”她坚定地说。几个月后,她的父母终于同意让她加入)”可知,她意志力坚定;第五段中“She had driven from the ATS camp through the busy London streets all by herself. (她独自一人从ATS营地驱车穿过伦敦繁忙的街道)”可知她胆子很大很勇敢,因此年轻的伊丽莎白公主是坚定和勇敢的。故选B项。CWeve he

32、ard of AI (Artificial Intelligence) taking human jobs, but I bet mayors (市长) dont really think their jobs can be threatened any time soon. They were wrong, and the AI running for the mayor of a Tokyo district was clear proof of that.AI cant legally run for high-ranking public management positions ye

33、t, but one mayoral candidate from Tama City, Tokyo, intended to maximize the use of artificial intelligence in running city affairs. He was running his campaign (竞选运动) as “AI Mayor”. Basically, he was suggesting replacing human public officials with AI and having them collect city data and create fa

34、ir and balanced policies that will benefit everyone.“For the first time in the world, AI will run in an election,” human candidate Michihito Matsuda announced on Twitter. “Artificial Intelligence will change Tama City. With the birth of an AI Mayor, we will conduct balanced politics.”The AI Mayor wa

35、s campaigning like its human competitors. Posters were shown all over Tama City and campaign trucks were blaring out promises of an AI utopia (乌托邦) and asking for support.Some people called Michihito Matsudas campaign a stun (噱头): as a human would still be the one legally in charge. However, others

36、said that they were excited about the future of AI running things in the background, adding that it had to be a better choice.8. Whats the advantage of the AI Mayor according to Michihito Matsuda?A. Maximizing the use of AI.B. Replacing human officials.C. Creating balanced policies.D. Bringing him b

37、eneficial effects.9. How will AI run for the mayor?A. It will abolish many old policies.B. It will ask for support on the Internet.C. It will make public speeches as a human.D. It will compete similarly to human competitors.10. Whats the citizens attitude toward Michihito Matsudas campaign?A. They b

38、elieve AI will win.B. All consider it to be tricky.C. Some think its worthy of expectation.D It is supposed to be a failure definitely.11. What is the best title for the passage?A. The Advantages of AIB. AI Runs for the MayorC. The Patterns of AI ManagementD. Al Replaces Human in Management【答案】8. C

39、9. D 10. C 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了在东京人工智能参与竞选市长的职位。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“Basically, he was suggesting replacing human public officials with AI and having them collect city data and create fair and balanced policies that will benefit everyone. (基本上,他建议用人工智能取代人类公职人员,让他们收集城市数据,并制定公平、平衡的政策,让所有人受益)”可知,

40、Michihito Matsuda认为人工智能市长的优势是建立平衡的政策。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第四段中“The AI Mayor was campaigning like its human competitors. (人工智能市长像它的人类竞争对手一样竞选)”可知,人工智能市长竞选活动的方式将类似于人类的竞争对手。故选D项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中“However, others said that they were excited about the future of AI running things in the background, addin

41、g that it had to be a better choice. (然而,也有人表示,他们对人工智能在后台运行的未来感到兴奋,并补充说,这肯定是一个更好的选择)”可知,有些市民认为Michihito Matsuda的运动是值得期待的。故选C项。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中“They were wrong, and the AI running for the mayor of a Tokyo district was clear proof of that. (他们错了,而竞选东京某区市长的人工智能就是明证)”以及下文描述人工智能参与竞选市长的职位,可知,本文主要讲述了在东京

42、人工智能参与竞选市长的职位,因此本文的最佳标题选项B“人工智能竞选市长”符合题意。故选B项。DEncouraging children to use gestures as they think can help them come up with more creative ideas, according to new research.“Our findings show that children naturally gesture when they think of unusual ways to use everyday items, ”says psychological sc

43、ientist Elizabeth Kirk. “When we then asked children to move their hands, they were able to come up with even more creative ideas. ”“Gesturing may allow us to explore the properties(特性)of the items for example, how the item could be held, its size, its shape, etc. and doing so can help us come up wi

44、th ideas for creative uses, ” Kirk explains.In their first study, the researchers compared the creativity of children who spontaneously (自发地)gestured with those who either did not or could not gesture.A total of 78 children, aged 9-11, saw a series of images of ordinary items, such as a newspaper, a

45、 tin can, and a kettle. The researchers asked the children to look at each image and list as many uses as they could think of. A group of participants completed the task twice on one version of the task, they wore mittens(连指手套)that limited their ability to gesture.Restricting childrens ability to ge

46、sture did not affect their ability to come up with creative uses for the objects; Children who were free to gesture produced about the same number of ideas as those who wore the mittens and could not gesture.In a second experiment, 54 children completed the same alternative-uses task. In some cases,

47、 children gestured normally; in other cases, the researchers encouraged the children to“use your hands to show me how you could use the object in different ways”.The encouragement worked: Children who were specifically encouraged to gesture produced a greater number of creative uses for the objects

48、than did the children who were not given any special instruction.“Our findings add to the growing body of evidence showing the significant role of gesture in thinking and have applications to the classroom,” Kirk concluded in their paper.12. What did the researchers intend to find out in the first e

49、xperiment?A. The number of creative ideas the children could think of.B. How the children would explore the properties of the items.C. Whether encouraging gesture would help to produce more new ideas.D. The difference between thinking with gestures and without gestures.13. Why were mittens used in t

50、he experiment?A. To restrict gestures.B To limit creative thinking.C. To test the ability to gesture,D. To increase creative ideas.14. When did the children think of the most new ideas?A. When wearing mittens.B. When encouraged to gesture.C. When naturally gesturing.D. When not using their hands.15.

51、 What would be the best title for the text?A. Communicate with GesturesB. Think with Your HandsC. Use Everyday Items CreativelyD. Make Gestures when Necessary【答案】12. D 13. A 14. B 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲了一项最新研究表明,鼓励孩子们按照自己认为的方式使用手势,可以帮助他们想出更具创意的点子。【12题详解】细节理解题。答案定位在第四段In their first study, the re

52、searchers compared the creativity of children who spontaneously gestured with those who either did not or could not gesture.由此可知,研究人员打算在第一个实验中发现用手势思考和不用手势思考的区别,故选D。【13题详解】细节理解题。答案定位在第五段A group of participants completed the task twice on one version of the task, they wore mittens(连指手套)that limited th

53、eir ability to gesture.(一组参与者完成了两项任务其中一项任务中,他们戴着手套,这限制了他们做手势的能力。)由此可知,实验中使用连指手套是为了限制手势,故选A。【14题详解】细节理解题。答案定位在倒数第二段The encouragement worked: Children who were specifically encouraged to gesture produced a greater number of creative uses for the objects than did the children who were not given any spe

54、cial instruction.(这种鼓励起了作用:与没有接受任何特殊指导的孩子相比,特别鼓励做手势的孩子对这些物品产生了更多的创造性用途。)由此可知,当孩子们被鼓励做手势的时候想出的新点子最多,故选B。【15题详解】主旨大意题。第一段Encouraging children to use gestures as they think can help them come up with more creative ideas, according to new research.是全文的主题句,结合全文内容可知,这篇文章主要讲了一项最新研究表明,鼓励孩子们按照自己认为的方式使用手势,可以帮

55、助他们想出更具创意的点子。这篇文章最好的题目是用手思考,故选B。第二节(共5小题;每题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Earth Day is an annual environmental event during which people celebrate the earths natural environment and promote environmentally healthy practices. _16_ They may include continuous living fairs, outstandi

56、ng speakers, music, dancing, food, and parades, among other things.There is some disagreement as to when, exactly, Earth Day is. _17_ Others celebrate it on the spring equinox (春分), which means that Earth Day falls on different days in the Northern and Southern part.Early Earth Day celebrations were

57、 used to highlight growing environmental problems and to suggest ways of solving these problems. _18_ They may include industrial pollution, along with over-harvesting of natural resources and practices which harm the earth. As humans have recognized more and more environmental problems, ranging fro

58、m global warming to a growing number of threatened or extinct species, the range of the issues which come up on Earth Day has expanded._19_ They were designed to draw attention to planet issues. Modern Earth Day celebrations often focus on the positive, celebrating progress which has been made in th

59、e quest to protect the earth, and offering education about living in a continuous way. Earth Day festivals often feature sources of alternative energy, organic farmers, and locally produced products, to get people to connect with the earth and their communities.As Earth Day has become more well-know

60、n, more and more nations, companies and people have begun actively participating in the event. It is not uncommon to see companies releasing information about major environmentally friendly breakthroughs on Earth Day, for example, and for nations to pick Earth Day as a target date for emissions redu

61、ctions and other environmentally friendly measures. _20_A. Issues were brought up on Earth Day.B. Many people celebrate Earth Day on April 22.C. So it is a day that should be paid more attention to.D. Some people think celebrating Earth Day is important.E. Many cities around the world hold Earth Day

62、 celebrations.F. The day also provides an excellent stage for environmental activists.G. Originally, Earth Day was accompanied with teach-ins and other events.【答案】16. E 17. B 18. A 19. G 20. F【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了地球日的时间,活动和意义。【16题详解】根据后文“They may include continuous living fairs, outstanding speaker

63、s, music, dancing, food, and parades, among other things.(他们可能包括连续不断的活动集市、杰出的演讲者、音乐、舞蹈、食物和游行等)”可知,前文描写的是人们庆祝地球日所做的活动。E选项“Many cities around the world hold Earth Day celebrations.(世界各地的许多城市举行地球日庆祝活动)”符合题意,故选E。【17题详解】根据前文“There is some disagreement as to when, exactly, Earth Day is.(关于地球日到底是什么时候,人们还存在

64、一些分歧)”可知,空格处介绍的是地球日最终的时间结果。B选项“Many people celebrate Earth Day on April 22.(许多人在4月22日庆祝地球日)”符合题意,故选B。【18题详解】根据前文“Early Earth Day celebrations were used to highlight growing environmental problems and to suggest ways of solving these problems.(早期的地球日庆祝活动是用来强调日益严重的环境问题,并提出解决这些问题的方法)”以及后文“They may incl

65、ude industrial pollution, along with over-harvesting of natural resources and practices which harm the earth.(他们可能包括工业污染,以及对自然资源的过度开采和危害地球的行为)”可知,空格处承上启下引出下文所提出的问题。A选项“Issues were brought up on Earth Day.(地球日的问题被提了出来)”符合题意,故选A。【19题详解】根据后文“Modern Earth Day celebrations often focus on the positive, ce

66、lebrating progress which has been made in the quest to protect the earth, and offering education about living in a continuous way.(现代地球日的庆祝活动通常关注积极的方面,庆祝在保护地球方面取得的进展,并提供关于持续生活方式的教育)”可知,本段是介绍的是地球日庆祝活动相关内容。G选项“Originally, Earth Day was accompanied with teach-ins and other events.(最初,地球日是伴随着教学和其他活动)”符合

67、题意,故选G。【20题详解】根据前文“As Earth Day has become more well-known, more and more nations, companies and people have begun actively participating in the event.(随着地球日越来越出名,越来越多的国家、公司和人们开始积极参与这一活动)”可知,本段是介绍地球日多种人群的参与率。F选项“The day also provides an excellent stage for environmental activists.(这一天也为环保人士提供了一个绝佳的舞

68、台)”符合题意,故选F。第三部分语言知识运用(共两节,满分30分)第一节完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、 B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。One evening I was going back from a supermarket. As I _21_ my car, I noticed that a person stood beside me. He was the one that could be _22_as a bum (流浪汉). It seemed that he was homeless. I _

69、23_ that he would ask me for money, but he did not do that. He only said, “Your car is very nice.”After several moments of _24_, I replied, “Thanks.” And then the inner voice _25_ to me, “Ask him if he needs help.” After a short _26_ I asked him that. His response was _27_. I would never forget thos

70、e simple three words “Dont we all?”It was a new _28_ to me. I needed help, just as those _29_. I had money and a house to live in, but I _30_ needed help. Then I opened my wallet and offered him enough money to get some shelter for a day._31_ I understood that no matter how much money, _32_, luxury

71、things we have, we all need help. And on the other hand, no matter how poor we are, how many _33_ problems we have, we still might be giving. _34_ its just a nice word, it can be _35_ to other people.Maybe that man was just a homeless stranger, but to me he was _36_ that. Maybe he was a man sent to

72、_37_ me that there is one thing, among all _38_ which is very important and cannot be _39_ for every person. Actually, it is a true _40_ and its called “Giving”.21. A. openedB. lockedC. approachedD. parked22. A. turned downB. referred toC. left behindD. kept off23. A. thoughtB. understoodC. admitted

73、D. recognized24. A. contactB. absenceC. conversationD. silence25. A. respondedB. reactedC. appealedD. whispered26. A. hesitationB. distanceC. driveD. break27. A. casualB. cautiousC. astonishingD. ambiguous28. A. defeatB. explorationC. discoveryD. challenge29. A. in realityB. in troubleC. in forceD.

74、in action30. A. stillB. evenC. onlyD. already31. A. PreviouslyB. ObviouslyC. GenerallyD. Suddenly32. A. achievementsB. talentsC. potentialD. budgets33. A. medicalB. materialC. physicalD. theoretical34. A. If onlyB. Now thatC. Even thoughD. In case35. A. pricelessB. harmlessC. blamelessD. useless36.

75、A. other thanB. more thanC. rather thanD. less than37. A. warnB. promiseC. remindD. assure38. A. effortsB. memoriesC. factorsD. values39 A. replacedB. assignedC. contradictedD. betrayed40. A. inspirationB. giftC. faithD. guidance【答案】21. C 22. B 23. A 24. D 25. D 26. A 27. C 28. C 29. B 30. A 31. D 3

76、2. A 33. B 34. C 35. A 36. B 37. C 38. D 39. A 40. B【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。作者遇到一个像是流浪汉的人,犹豫后作者问他是否需要帮助,流浪汉却说所有人都需要帮助,他的话让作者深有感触。作者认为他是上帝派来提醒自己世间还有一种弥足珍贵的品质存在给予。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:当我走近我的车时,我注意到一个人站在我旁边。A. opened打开,开启;B. locked锁上,紧闭;C. approached接近;D. parked停放。根据上文“One evening I was going back from a super

77、market. ”可知作者刚从超市出来,走近自己的车,准备回家。故选C。【22题详解】考查动词短语词义辨析。句意:他是那个可以被认为是流浪汉的人。A. turned down减少,关小;B. referred to提及,认为.是;C. left behind留下,遗留;D. kept off让开,不接近。根据下文“It seemed that he was homeless. I 3 that he would ask me for money, but he did not do that.”可知这个人没家等,被认为是个流浪汉。故选B。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:我以为他会向我要钱

78、,但他没有那样做。A. thought思考,认为;B. understood理解,明白;C. admitted承认;D. recognized认识,意识到。根据上文“He was the one that could be 2as a bum (流浪汉). ”可知作者觉得他是流浪汉,因此,认为他会问自己要钱。故选A。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:沉默了几分钟后,我回答说:“谢谢。”A. contact接触,联系;B. absence缺席,不在;C. conversation交谈,会话;D. silence寂静,无声。根据上文“He only said, “Your car is ver

79、y nice.”可知他的回答出乎意料,因此作者在沉默了一会之后才回答他。故选D。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:然后内心的声音对我轻声说:“问问他是否需要帮助。”A. responded回答,回报;B. reacted反应,起作用;C. appealed呼吁;D. whispered低声地说。根据“the inner voice”可知此处是指作者内心的话,固定短语whisper to sb“轻声跟某人说”。故选D。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:犹豫了一会儿,我问了他。A. hesitation犹豫;B. distance距离,远处;C. drive驾车出行;D. break休息,

80、间断,破裂。根据上文“the inner voice”可知作者内心很想问是否要帮忙,但是作者又很犹豫。故选A。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:他的回答令人吃惊。A. casual休闲的,随便的,随意的;B. cautious小心的,谨慎的;C. astonishing惊人的;D. ambiguous模糊不清的,不明确的。根据下文“ I would never forget those simple three words “Dont we all?”可知他的回答令人吃惊。故选C。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:这对我来说是个新发现。A. defeat失败,战败;B. explor

81、ation探索;C. discovery发现;D. challenge挑战。根据上文“I would never forget those simple three words “Dont we all?”可知流浪汉的话对于作者来说是一张新的体会、发现。故选C。【29题详解】考查介词短语词义辨析。句意:我需要帮助,就像那些处于困难中的人一样。A. in reality事实上,实际上;B. in trouble处困难中;C. in force有效地;D. in action在运转,在活动。根据“ I needed help”可知作者认为自己也需要帮助,就像那些处于困难中的人一样。故选B。【30题

82、详解】考查副词词义辨析。句意:我有钱,有房子住,但我仍然需要帮助。A. still仍然;B. even甚至;C. only只,仅仅;D. already已经。根据“ but”可知虽然作者幸运地有钱,有家住,但是觉得自己仍然需要帮助。故选A。【31题详解】考查副词词义辨析。句意:突然间我明白了,无论我们有多少钱,取得了多少成就,有多少奢侈品,我们都需要帮助。A. Previously以前地;B. Obviously显然地;C. Generally大概,通常;D. Suddenly突然地。根据上文“It was a new 8 to me.”可知作者忽然明白了一个道理。故选D。【32题详解】考查名

83、词词义辨析。句意:突然间我明白了,无论我们有多少钱,取得了多少成就,有多少奢侈品,我们都需要帮助。A. achievements成就;B. talents天赋;C. potential潜能;D. budgets预算。根据“money”和“luxury things”可知此处表示不管你多么有钱,成就多么高。故选A。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:另一方面,无论我们多么贫穷,无论我们有多少物质问题,我们仍然可能给予。A. medical医学的;B. material物质的;C. physical身体的,物理的;D. theoretical理论上的。根据“ no matter how poo

84、r we are”可知此处表示不管你多穷,有多少物质问题,你也可以给他人帮助。故选B。【34题详解】考查连词词义辨析。句意:尽管它只是一个好听的词,但对其他人来说却是无价的。A. If only只要,要是就好了;B. Now that既然,由于;C. Even though虽然,即使;D. In case万一,假使。根据“its just a nice word”与下文形成转折让步的逻辑关系,可知此处是一个让步状语从句。故选C。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:尽管它只是一个好听的词,但对其他人来说却是无价的。A. priceless无价的,极贵重的;B. harmless无害的;C.

85、blameless无过失的,清白的;D. useless无用的。根据“its just a nice word”可知即使只是一个好听的词,对其他人来讲也是很重要的,无价的。故选A。【36题详解】考查连词词义辨析。句意:也许那个人只是个无家可归的陌生人,但对我来说,他不仅仅是一个陌生人。A. other than除了,不同于;B. more than多于,超过;C. rather than而不是;D. less than少于,不到。根据下文“Maybe he was a man sent to 17me that there is one thing”可知也许这个人只是一个无家可归的陌生人,但是

86、对于作者来说,他不仅仅意味着这些。故选B。【37题详解】考查动词词义辨析。句意:也许他是上帝派来提醒我,在所有的有价值的东西中,有一件是非常重要的,对每个人来说都是无法取代的。A. warn警告;B. promise承诺;C. remind提醒;D. assure保证,担保。根据“that there is one thing”可知他是上帝派来提醒作者世间还有一种弥足珍贵的品质存在。故选C。【38题详解】考查名词词义辨析。句意:也许他是上帝派来提醒我,在所有的有价值的东西中,有一件是非常重要的,对每个人来说都是无法取代的。A. efforts努力,尝试;B. memories记忆;C. fac

87、tors因素;D. values价值。根据“which is very important”可知在所有的有价值的东西中,给予是一种人生价值。故选D。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:也许他是上帝派来提醒我,在所有的有价值的东西中,有一件是非常重要的,对每个人来说都是无法取代的。A. replaced取代;B. assigned分配;C. contradicted矛盾,反驳;D. betrayed出卖,背叛。根据“which is very important”可知给予是一种对每个人来说都是无法取代的人生价值。故选A。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:事实上,这是一份真正的礼物,它被称为

88、“给予”。A. inspiration灵感;B. gift礼物,天赋;C. faith信任,信心;D. guidance指导。根据上文“Maybe he was a man sent to 17 me that there is one thing, among all 18which is very important”可知作者这次经历,上天让他知道了给予的重要性,因此给予是一份礼物。故选B。非选择题第二节语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The national college entrance exam in

89、 Russia,Unified State Exam,will include Chinese as _41_ elective foreign language starting from 2019Chinese will become the fifth elective test item for the Unified State Exam _42_ (follow)English,German,French and SpanishThe number of Chinese learners in Russia _43_ (grow)quickly in the past decade

90、,according to a survey _44_ (conduct)by a linguistic research center in RussiaApproaches to learning Chinese vary from person to person,_45_ more and more people choosing university courses in RussiaThe three-hour-long Chinese test will quiz students on _46_ (they)listening,reading,and writing abili

91、ties and a fourth section will examine students on grammar,vocabulary and Chinese _47_ (character)Some parts in the exam are even a little bit difficult for native Chinese speakersAccording to the Office of Chinese Language Council International(Hanban)7 as of 2017, some 100 million people,excluding

92、 native speakers,use Chinese _48_ (global)The United Nations(UN)in 2010 suggested a Chinese Language Day _49_ falls on April 20 each year _50_ (celebrate)cultural diversity as well as to promote the equal use of a11 official languages【答案】41. an 42. following 43. has grown 44. conducted 45. with 46.

93、their 47. characters 48. globally 49 which/that 50. to celebrate【解析】【分析】本文是一篇说明文,2019年俄罗斯高考中将新增加汉语作为外语考试科目之一,这充分体现了汉语在全球的地位不断上升。【41题详解】考查冠词。这里表示“一门或一种选修语言”,表泛指,由于elective以元音音素开头。故填an。【42题详解】考查现在分词。本句已经存在谓语动词且句中没有连词,故follow做非谓语与逻辑主语构成主谓关系,故用现在分词形式following。故填following。【43题详解】考查时态及主谓一致。根据时间状语in the pa

94、st decade可知,本句需要用现在完成时;由于本句主语为number,因此谓语动词用单数形式。故填入has grown。【44题详解】考查非谓语动词。conduct本句中做非谓语与逻辑主语构成被动,表示该调查“被进行”,因此填入过去分词形式conducted。故填conducted。【45题详解】考查介词。句意:学习方法因人而异,有越来越多的人选择俄罗斯的大学课程。分析句子可知,本句为with的复合结构作状语,因此填入介词with。故填with。【46题详解】考查代词。形容词性物主代词修饰名词listening。故填their。【47题详解】考查名词复数。这里表示考查汉字(Chinese

95、characters),character为可数名词,应该用复数形式表示多个汉字。故填characters。【48题详解】考查副词。这里需要一个副词来修饰前面的动词use。故填globally。【49题详解】考查定语从句。本空格前面的Chinese Language Day为先行词,后面是一个限制性定语从句,先行词在后面的限制性定语从句作主语。故填which/that。【50题详解】考查动词不定式。此处as well as连接两个并列的成分,故填入动词不定式形式to celebrate,在句中作目的状语。故填to celebrate。第四部分写作(共两节,满分35分)第一节单句改错(共10小题

96、;每小题1分,满分10分)每句中有一处错误。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.格式不正确不计分。51. Ive made a few adjusts to the design.52. That the fat boy needs is much more practice.53. Japanese differs greatly from French with pronunciation.54. T

97、he policy has not yet been formally adopted to.55. Im convincing that he is brighter than average.56. Volunteers devote their spare time to help others.57. It is no good try to solve the issue between the nations by means of war.58. It is recommended that you took a shower the night before the opera

98、tion.59. A babys need for food can varied from day to day.60. As is known, only work hard leads to happiness.【答案】51. adjusts adjustments 52. That What 53. with in 54. 去掉to 55. convincing convinced 56. help helping 57. try trying 58. took take 59. varied vary 60. work working【解析】【51题详解】考查名词。句意:我对设计做了

99、一些调整。根据a few可知此处要用可数名词的复数形式,作have made的宾语。故将adjusts改为adjustments。【52题详解】考查主语从句的引导词。句意:那个胖男孩需要的是更多的练习。根据is可知此处是一个主语从句,主语从句中needs缺少宾语,因此要用引导词what。故将That改为What。【53题详解】考查介词。句意:日语的发音与法语大不相同。根据pronunciation可知此处表示“在方面”,因此要用介词in。故将with改为in。【54题详解】考查介词。句意:这项政策尚未被正式采纳。根据adopted是不及物动词,后不接宾语,可知此处介词to多余。故将to去掉。【

100、55题详解】考查形容词。句意:我确信他比一般人聪明。根据主语是I,可知此处要用v-ed形式的形容词,作表语。故将convincing改为convinced。【56题详解】考查动名词。句意:志愿者把他们的业余时间用来帮助别人。短语spare time to doing sth.“匀出时间做某事”,可知此处要用动名词作介词宾语。故将help改为helping。【57题详解】考查动名词。句意:试图通过战争来解决国与国之间的问题是没有用的。固定句式It is no good doing sth.“做某事是没有用的”,可知此处要用动名词。故将try改为trying。【58题详解】考查动词。句意:建议您在

101、手术前一晚洗个澡。根据recommended可知其后的that从句谓语要用(should)+动词原形,可知此处要用动词原形take。故将took改为take。【59题详解】考查动词。句意:婴儿对食物的需求每天都有变化。根据情态动词can可知此处要用动词原形。故将varied改为vary。【60题详解】考查动名词。句意:众所周知,只有努力工作才能获得幸福。根据谓语动词leads to 可知此处要用动名词做主语。故将work改为working。第二节书面表达(满分25分)61. 假定你是李华,你校要举办一场民乐演奏会(Chinese Folk Music Concert)。请你代表学生会(Stud

102、ent Union)向全校师生发布一则通知,内容包括:1.目的:丰富校园生活;2.主题:聆听经典,感受民乐;3.时间及地点。注意:1. 词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】NoticeIn order to enrich our campus life, our school is to hold a Chinese Folk Music Concert, whose theme is to enjoy classics and taste folk music.The concert will be held in the Music Hall in our sch

103、ool on May 20th. It is scheduled from 7:00 pm to 9: 00 pm, during which time 14 groups of performers will put on wonderful performances. By the end of the concert, the teachers and students present will have a deeper understanding of traditional Chinese folk music.Whoever is interested in the concer

104、t is welcome and is expected to arrive on time.The Student Union【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生代表学生会(Student Union)对于你校要举办的一场民乐演奏会(Chinese Folk Music Concert)向全校师生发布一则通知。【详解】1.词汇积累为了:to in order to开始:start put on感兴趣:be keen on be interested in欣赏:appreciateenjoy2.句式拓展简单句变为复合句原句:The concert will be held in t

105、he Music Hall in our school on May 20th.拓展句:It is in the Music Hall in our school that the concert will be held on May 20th.【点睛】高分句型1 In order to enrich our campus life, our school is to hold a Chinese Folk Music Concert, whose theme is to enjoy classics and taste folk music.这句话运用了whose引导的定语从句。高分句型2 Whoever is interested in the concert is welcome and is expected to arrive on time.这句话运用了whoever引导的主语从句。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1