1、高考资源网() 您身边的高考专家AImagine this scene:its blowing outside,and you snuggle(蜷伏) up on the sofa under a warm quilt,chatting and recalling with your closest friends.That content,cosy feeling,has a name in Danishhygge.And,as Denmark recently won the title of “the happiest country in the world”,the concept
2、of hygge is known to more and more people interested in finding ways to understand this concept.Hyggeoriginally from a Norwegian word meaning wellbeingdoesnt have an exact equivalent (对应物) in English.Its often translated as coziness,or as blogger Anna West told the BBC,“coziness of the soul”But,prof
3、essor Maren Spark explains,“Hygge_was_never_meant_to_be_translated.It_was_meant_to_be_felt.”Basically,hygge involves creating a warm,cosy atmosphere and enjoying it with your loved ones.Danish winters are long and dark,so achieving hygge is particularly relevant during this season.A typical hygge ac
4、tivity during winter could be enjoying delicious homemade food and lighthearted conversation with friendspreferably in the warm glow of candlelight,or maybe sipping a glass of wine in the hot tub after a day spent skiing.However,hygge isnt only limited to the cold winter monthsit can also describe t
5、hat warm,fuzzy feeling you get after a walk through a forest with friends on a summers day or a family barbecue in the park.Hygge is meant to be shared.语篇解读每年,丹麦人都会经历漫长而阴沉的冬日,可是丹麦却被认为是世界上最幸福的国家。文章向我们介绍了丹麦人是如何通过创造舒适的环境来提高幸福指数的。【难句分析】And,as Denmark recently won the title of “the happiest country in th
6、e world”,the concept of hygge is known to more and more people interested in finding ways to understand this concept.分析:这是一个复合句。as引导原因状语从句;interested in finding ways to understand this concept作定语,修饰中心词people,to understand this concept为动词不定式作定语。译文:并且,由于丹麦最近获得了“世界上最幸福的国家”称号,“hygge”的概念被越来越多的人了解,这些人对找到理
7、解这一概念的方式感兴趣。1The author asks the readers to imagine the scene in the first paragraph to_.Ahelp the readers to calm downBintroduce the topic of the passageCpresent the main idea of the passageDremind the readers of their past memories解析:推理判断题。由文章第一段和第二段可知,作者让读者想象这个情景是为了引出文章所要介绍的话题“hygge”。答案:B2What do
8、 the underlined sentences by Maren Spark mean?AThe translation of the word “hygge” is not good enough.BOnly Danish speakers know what “hygge” means.C“Hygge” is easy to translate but hard to feel.DWe can get the true meaning of “hygge” by feeling it.解析:句意理解题。根据第三段可知,“hygge”这个词常被解释为“coziness”,下文由“But”
9、引出“professor Maren Spark”的观点“hygge不应该被翻译,而应该用来感受”。由此可知,我们只有通过感受才能理解“hygge”的真正内涵。答案:D3Which of the following can be best described as a “hygge” activity?ASkiing in the cold winter months.BLiving through long dark winters.CTaking afternoon tea with friends.DWalking alone in the forest.解析:推理判断题。由倒数第二段的
10、第一句可知,“hygge”与创造一个温暖舒适的氛围并与你爱的人一起分享有关。C项中的“Taking afternoon tea”符合“creating a warm,cosy atmosphere”,“friends”对应“your loved ones”。故选C项。答案:C4The author writes this passage to_.AexplainBpersuadeCcomment Dadvertise解析:写作目的题。纵观全文可以看出,文章采用情景介绍、概念介绍、举例说明的方式向我们介绍了一种创造舒适的环境来提高幸福指数的生活方式:hygge。故选A项。答案:AB(2019河南
11、毕业班高考适应性检测)Airports will soon add a new layer to their security procedures. Several airports in Europe will start giving lie detector tests to passengers. Special lie detector machines will use artificial intelligence to test travelers.The lie detector machines are backed by a European Union project
12、 called iBorderCtrl. The first machines will be at border checkpoints in Hungary, Greece and Latvia. Airports in these countries will carry out trials on the lie detector machines this month.Travelers from outside the EU countries will have to take the test. They will look into a webcam and answer q
13、uestions from a computeranimated (电脑动画的) immigration official. The computergenerated animation will change to match the race and language of the traveler.A European Union spokesperson said the virtual border guard will scan passengers faces and analyze their micro expressions. They will use these ex
14、pressions to find out if the passenger might be lying.A human security guard will take over if the liedetecting software detects a security risk. The procedure will initially divide passengers into two types. Lowrisk travelers will be asked basic information in the liedetection process while highris
15、k passengers will get more detailed questions. A psychology expert doubted if the system would work. He said, “If you ask people to lie, they will do it differently and show very different behavioral cues (暗示) than if they truly lie.This is a known problem in psychology.”语篇解读本文介绍了欧洲的几个机场将开始安装测谎仪对乘客进
16、行谎言测试,特制的测谎仪将利用人工智能技术对旅客进行测试。文章还介绍了测谎仪的工作原理及存在的问题。5Where will you see this special lie detector machine?AAt Latvia airports.BIn iBorderCtrl offices.CAt a border checkpoint in Italy.DIn Hungary security department.解析:细节理解题。根据文章第二段第二句“The first machines will be at border checkpoints in Hungary, Greece
17、 and Latvia.”可知,首批仪器被将投放至匈牙利、希腊和拉脱维亚的边防关卡,再结合第一段的描述可知,欧洲的一些机场将要安装测谎仪,故选A项。答案:A6What does the underlined word “backed” mean in paragraph 2?AProduced.BTested.CSupported. DPurchased.解析:词义猜测题。根据语境及画线词所在句“The lie detector machines are backed by a European Union project called iBorderCtrl.”可知,这些测谎仪由一个名为iB
18、orderCtrl的欧盟项目提供支持,support意为“支持”,与画线词意义相近。produce意为“生产,创造”;test意为“测试,测验”;purchase意为“购买”,均不符合语境。故选C项。答案:C7How does the lie detector machine work?ABy scanning passengers brain.BBy analyzing facial expressions.CBy distinguishing abnormal mood.DBy observing psychological change.解析:细节理解题。根据文章第四段“A Europe
19、an Union spokesperson said the virtual border guard will scan passengers faces and analyze their micro expressions. They will use these expressions to find out if the passenger might be lying.”可知,一名欧盟发言人表示虚拟边防安保将对乘客的面部进行扫描并分析他们的微表情。他们将利用这些表情查明乘客是否可能在撒谎,故选B项。答案:B8What does the psychology expert think
20、 of the lie testing?AIt can be used widely.BIt wont work at all.CIt can give accurate judgment.DIt needs to be improved.解析:推理判断题。根据题干中的the psychology expert可定位到文章最后一段中的“A psychology expert doubted if the system.This is a known problem in psychology.”可知,一名心理学专家质疑这个系统的有效性,即心理学专家认为这种测谎仪还应该加以完善,故选D项。答案:D- 5 - 版权所有高考资源网
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有