1、高考题型规范练(九)高考题型规范练第34页必修3Module 5:阅读理解专项练.阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe Canadian Childrens Museum has been developed around a central topicThe Great Adventureand gives younger visitors a chance to travel the world.Activities at the Canadian Childrens MuseumChalk Full of
2、 CreativitySeptember 1 to 5,10 a.m.to 5 p.m.daily,Thursdays until 7 p.m.September 6 to October 2,10 a.m.to 4 p.m.daily,Thursdays until 7 p.m.StudioExpress yourself in words and art on our chalk walla thing that is similar to simpler school daysand personalize your own mini-chalkboard to take home.Ex
3、cellent Button ArtOctober 3 to 31,10 a.m.to 4 p.m.daily,Thursdays until 7 p.m.StudioCelebrate October by creating a special work of button art inspired (赋予灵感) by fall colours,Thanksgiving or Halloween.Star Light,Star BrightNovember 1 to December 2,10 a.m.to 4 p.m.daily,Thursdays until 7 p.m.StudioFi
4、nd out why the night sky has guided and inspired people throughout history,and use glow-in-the-dark stars to create your own constellation (星座).Blue Build-a-ThonNovember 26 and 27,10 a.m.to 4 p.m.HallWear blue for our Build-a-Thon as we show our new creative space,where you can build anything you li
5、ke with Imagination Playgrounds Big Blue Blocks made of foam (泡沫材料).Admission InformationChildren under 3 are admitted free to the Museum.Children must be 12 years and older to buy a ticket on their own and visit the Museum by themselves.All visitors are admitted free after 4:00 p.m.on Thursdays.Don
6、t miss any activities at the Childrens Museum!Become a Museum member and enjoy unlimited family access all year long,starting at $89.【语篇导读】本文是应用文。文章是加拿大儿童博物馆四个活动的介绍。1.Which activity should you choose if you want to make something about Halloween?A.Blue Build-a-Thon.B.Excellent Button Art.C.Star Ligh
7、t,Star Bright.D.Chalk Full of Creativity.答案B解析细节理解题。根据Excellent Button Art部分中的“Celebrate October by creating a special work of button art inspired by fall colours,Thanksgiving or Halloween.”可知,在Excellent Button Art可以做有关万圣节的手工作品。2.When can you go to play with Big Blue Blocks at the Museum?A.October 3
8、 to 31.B.September 1 to 5.C.December 1 and 2.D.November 26 and 27.答案D解析细节理解题。根据Blue Build-a-Thon部分中的“November 26 and 27”及“build anything you like with Imagination Playgrounds Big Blue Blocks”可知应选D项。3.What can we learn about the Canadian Childrens Museum?A.Children are not allowed into the museum wit
9、hout adults.B.A membership card can only be used by children.C.It is free for all visitors after 4 p.m.on Thursdays.D.It is not suitable for children under 12.答案C解析细节理解题。根据Admission Information部分中的“All visitors are admitted free after 4:00 p.m.on Thursdays.”可知,所有人都可以在周四下午四点以后免费参观该博物馆。BFor her ninth
10、birthday,Marielle Mauri asked for some unusual birthday gifts:soap,shampoo,paper towels,cups,and so on.But Marielle didnt want these presents for herself.She wanted to give them to other people.At school,Marielles teacher taught,“You cant always be self-centered.You have to be other-centered.” Marie
11、lles class had helped collect supplies for a school in Nigeria.But Marielle wanted to do more.With the help of her parents,Marielle researched local charities and found a shelter that helps women and children in need.After finding out what supplies the shelter needed,Marielle included a list with ea
12、ch party invitation.Her friends brought shelter supplies instead of birthday presents to Marielles party.People who couldnt come to her party still gave gifts,as did her school.She had so many gifts that they filled her familys truck!“It was like we were going on vacation,” Marielle said with a smil
13、e.“I couldnt even put my bag in there.” She said it was fun to watch the number of donations grow.In the end,she collected $650 in cash donations and more than $1,000 worth of supplies for the shelter.When Marielle went with her parents to drop off the supplies,people at the shelter surprised her wi
14、th another birthday party.They had made her a cake and gave her a card signed by everyone at the shelter.Marielle hopes other children will hear about her special birthday and choose their own charity to support.“I felt really good when I did it,” she said.“Youre not just giving them something; your
15、e helping them with their whole life.”【语篇导读】本文是记叙文。Marielle为了帮助收容所的妇女、儿童,不接收生日礼物,而是在生日请帖上附上他们所需的生活必需品清单,之后将自己收到的物品送给他们。4.Why did Marielle ask for many unusual birthday gifts?A.To satisfy her own need.B.To show off to her friends.C.To help a school in Nigeria.D.To support people in need.答案D解析推理判断题。根据
16、第一段中的“She wanted to give them to other people.”可知,Marielle想将这些特殊的礼物送给需要帮助的人。5.For Marielles ninth birthday,.A.she invited few peopleB.she collected a lot of suppliesC.her friends held a party for herD.she went on vacation with her parents答案B解析细节理解题。根据第三段中的“she collected $650 in cash donations and mo
17、re than $1,000 worth of supplies for the shelter”可知,Marielle收集到许多生活必需品。6.What happened to Marielle at the shelter?A.She got a lot of cards.B.She made herself a big cake.C.She gave her parents a great gift.D.She was surprised by a birthday party.答案D解析细节理解题。根据倒数第二段中的“people at the shelter surprised he
18、r with another birthday party”可知,在收容所人们给Marielle举办了一个意外的生日派对。7.Whats the best title for the text?A.A Happy Birthday for AllB.Poor Life at the ShelterC.Marielles Big DreamD.Unusual Supplies答案A解析标题归纳题。根据文中Marielle帮助他人的同时自己也收获意外惊喜的生日派对可知,A项适合作为标题。CPhilo Farnsworth is not a name most people know.But his
19、 work changed the way we learn,the way we live,and even the way we think.Philo Farnsworth is responsible for one of the most important inventions of the 20th century:the television.Philo Farnsworth was born in America in 1906.He was interested in science and technology at an early age.When he was tw
20、elve years old,he built an electric motor for his familys washing machine.When he was fourteen,he was already giving a lot of thought to electrons (电子).As he was driving the familys horse-drawn plowing machine,he noticed the evenly spaced rows of the potato fields.This sight gave him the idea that e
21、lectrons could scan an image one row at a timean idea that was the key to electronic television.By the time he was twenty-one years old,Farnsworth had started his own company and had managed to build the worlds first electronic television.It was a very simple device.But after years of hard work,Farn
22、sworth was able to introduce the kind of television we now use.Farnsworth was a great inventor,but he lived an unhappy life.He had a legal battle with the company,Radio Corporation of America (RCA) over who the real inventor of the TV was.He won the case,but the government stopped companies from mak
23、ing TVs during the war,so Farnsworth didnt make much money from the invention.When Farnsworth was young,he imagined the television as a convenient way for distant audiences to enjoy lectures by famous professors,or entertainment by the best symphonies (交响乐) and ballets.When he was older,it became mu
24、ch more popular,but he was very disappointed in the silly programs on TV.He even told his own son,“Theres nothing on it worthwhile,and were not going to watch it in this household.”【语篇导读】本文是记叙文。文章是对电视机的真正发明者Philo Farnsworth的介绍。8.What can we learn about Philo Farnsworth?A.He had a strong physical adv
25、antage.B.He had strong powers of observation.C.He had a strong interest in journalism.D.He had a strong sense of responsibility.答案B解析推理判断题。由第二段的“he noticed the evenly spaced rows of the potato fields.This sight gave him the idea that.”可知,Farnsworth具有敏锐的观察力。9.The underlined sentence showed Farnsworth
26、 was legally recognized as .A.the real founder of RCAB.the real inventor of the TVC.the greatest inventor of his timeD.the organizer of the battle with RCA答案B解析 句意理解题。画线部分的the case指代上文的“a legal battle with the company.(RCA) over who the real inventor of the TV was”,由此可知,赢了案件的Farnsworth被认定是电视机的真正发明者。
27、10.What can we know about Farnsworth from the last paragraph?A.He didnt like to watch TV programs.B.He couldnt afford to buy a TV set.C.He couldnt listen to famous lectures.D.He didnt like what the television became.答案D解析推理判断题。由最后一段的“he was very disappointed in the silly programs on TV”可知,电视节目后来的发展与
28、Farnsworth最初的设想背道而驰;再由他说的“Theres nothing on it worthwhile”可知,他不喜欢后来电视上的节目,不喜欢电视后来发挥的作用。11.What is the best title for the text?A.How did Philo Farnsworth invent television?B.What caused Philo Farnsworth to invent television?C.Philo Farnsworth:the Unhappy Father of TelevisionD.Philo Farnsworth:a Well-
29、known Scientist and Inventor答案C解析主旨大意题。本文旨在介绍电视机的真正发明者Philo Farnsworth,再由倒数第二段的“he lived an unhappy life”可知,C项做标题符合文意。DThe Model T,created by Henry Ford,changed the way Americans live,work and travel.On October 1,1908,the Ford Motor Company introduced the Model T.The car came only in black.But at $8
30、50,it cost about half as much as other cars on the market.Henry Fords great improvement in an automobile assembly line (汽车装配线) made the Model T the first car to be affordable for most Americans.For the first time car ownership became a reality for normal American workers,not just the wealthy.Assembl
31、y-line production allowed the price of the touring car to be lowered from $850 in 1908 to less than $300 in 1925.At that time half of all the cars in the United States were Model Ts.Even before it lost favour to larger and more powerful cars,the Model T,known as the “Tin Lizzie,” had become an Ameri
32、can symbol,basically realizing Fords goal to “ democratize the automobile.”Henry Ford founded the Ford Motor Company in 1903.At first,Ford built only a few cars a day.Because demand for Model Ts was so high,Ford developed a way to make more of them without increasing cost.In 1913,he invented a movin
33、g assembly line.Workers stood in front of a conveyor belt (传送带),and each completed one step in putting the cars together.Fords method of mass production changed life in the U.S.More people could travel.Highways grew.The Ford Motor Company stopped making the Model T in 1927.But the automotive lifesty
34、le had taken hold of America.Today,the race is on to make cars more efficient and to find green energy to power them.Will inventors with Fords creativity bring the next revolution?【语篇导读】本文是说明文。文章主要介绍了福特汽车公司的福特T型车。12.What made the Model T affordable for common American people?A.Its old style.B.Its sm
35、all engine.C.Comparatively cheap car labor.D.A more developed method of production.答案D解析细节理解题。根据第一段中的“Henry Fords great improvement in an automobile assembly line made the Model T the first car to be affordable for most Americans.”可知,福特T型车价格亲民的原因是它先进的生产方式。13.What can we learn about the Model T?A.It
36、had many different colors.B.It was mostly owned by the wealthy.C.It became cheaper from 1908 to 1925.D.It was the first car built by Americans.答案C解析细节理解题。根据第二段中的“the price of the touring car to be lowered from $850 in 1908 to less than $300 in 1925”可知,自1908年到1925年,福特T型车大幅降价。14.What does the underlin
37、ed word “democratize” in Paragraph 2 mean?A.Popularize.B.Develop.C.Change.D.Sell.答案A解析词义猜测题。根据第二段中的“At that time half of all the cars in the United States were Model Ts.”及“become an American symbol”可知,福特让汽车“大众化(democratize)”。15.What is the authors attitude to the Model T?A.He doubts it.B.He thinks h
38、ighly of it.C.He feels it needs changes.D.He has mixed feelings about it.答案B解析推理判断题。根据最后一段中的“The Ford Motor Company.had taken hold of America.”以及“Will inventors with Fords creativity bring the next revolution?”可知,作者对于福特T型车的评价很高。.七选五(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Are you w
39、orried about our earth?Do you want to do what you can to save it?16 It may seem like the actions of one person wont make a difference,but there are actually many ways you can help.Here are some of them.Turn it off.Turn off anything that uses electricity when not in use.17 If you leave your televisio
40、n on or dont turn off lights,its wasting electricity.Remember to turn things off when you dont need them.Start recycling.Its not just paper,plastic and glass that can be recycledclothes can be,too.18 Its good for the environment and youll get a new look for free!19You dont have to travel far to get
41、what you need,and products dont have to travel far to get to you,either.Shop at farmers markets and buy food that is produced as close to your home as possible.And when youre online shopping,try to find things that wont have to travel long distances.Save water.If you dont let the water run when your
42、e brushing your teeth and take showers instead of baths,you will be using less water and less energybut youll still be just as clean!20 Use a method that requires less water to get the dishes clean.A.Buy things nearby.B.Think before you eat.C.Its hard to know where to start.D.Turn short jeans youve
43、grown out of into shorts.E.Also,dont wash dishes with the water running continuously.F.This goes for lights,televisions,computers,printers,and so on.G.Bring a reusable water bottle with you when travelling or at work.答案与解析【语篇导读】本文是说明文。文章介绍了几种保护环境的方法。16.CC项“Its hard to know where to start”和下文中的“but t
44、here are actually many ways you can help”在语意上构成转折,符合语境。17.FF项中的“lights,televisions,computers,printers”呼应上文中的“anything that uses electricity”和下文中的television和lights。18.DD项中的jeans和shorts呼应上文中的clothes。且D项表达的内容符合上文中提到的can be recycled。19.AA项中的nearby呼应下文中的“dont have to travel far”和“as close to your home as possible”。20.EE项中的wash dishes呼应下文中的“get the dishes clean”。且E项中的“dont wash dishes with the water running continuously”和上文中的“you dont let the water run when youre brushing your teeth and take showers”构成并列关系,E项中的Also承接上文。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有