1、天津市第一中学2019-2020学年高二英语上学期期中试题(含解析)第 I 卷I. 听力(共 20 小题,每题 0.5 分,满分 10 分)第一节听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出 最佳选项,并标试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Which city did the man grow up in?A. Chicago. B. Atlanta. C. New York.2. What does the man want to watch tonight?A. A talk
2、show. B. News. C. A football match.3. What does the woman come to the US for?A. Studying. B. Sightseeing. C. Visiting family.4. Where are most probably the two speakers?A. At a hotel. B. In a classroom. C. On the street.5. What are the two speakers mainly talking about?A. An actor. B. A live show. C
3、. A movie.第二节听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给三个选项中选出 最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你都有时间阅读各个小题,每 小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答 6-7 题。6. Whats Lindas plan for this Thursday night? A. To go to a friends party.B. To go to a baby shower. C. To take care of a baby.7. When will the two s
4、peakers have supper together?A. This Wednesday. B. This Thursday. C. This Friday.听第 7 段材料,回答 8-9 题。8. What did the man on the street do? A. He gave the woman $100.B. He walked away in a hurry.C. He asked about the organization.9. How much money has the woman collected?A. $ 500. B. $ 1,500. C. $ 2,00
5、0.听第 8 段材料,回答 10-12 题。10. What are the two speakers most probably doing? A. Looking at paintings at a museum.B. Looking at a photo about a trip.C. Looking at some pictures the man took.11. How did the man find his trip?A. Frightening. B. Tiring. C. Wonderful.12. Why hasnt the man taken a trip with f
6、riends for years? A. He has been very busy.B. His new friends have been busy.C. His friends no longer want to travel.听第 9 段材料,回答 13-16 题。13. Why does the man love Sundays? A. He can play football.B. He neednt go to school.C. He can watch football games.14. When will the man take an exam?A. Tomorrow.
7、 B. The day after tomorrow. C. Next Tuesday.15. What do we know about the man? A. He didnt study hard this week.B. He isnt worried about the exam. C. Hell study very hard today.16. Whats the womans attitude toward what the man wants to drink? A. Negative. B. Positive C. Worried.听第 10 段材料,回答 17-20 题。
8、17. What is the speaker doing? A. Giving a speech.B. Giving a class presentation. C. Giving a class.18. What does the speaker consider important?A. Eating cheese. B. Having breakfast. C. Eating meat.19. What should you do when you go to lectures? A. Take some water.B. Take some fruit.C. Ask for a bo
9、ttle of water.20. What will take place next?A. Students ask questions.B. The speaker asks questions.C. Students share their opinions.II. 单项填空(共 20 小题;每小题 1 分,满分 20 分)从 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。1. The paper is due next month, and I am working seven days _ week, often long into_night.A. a; theB. t
10、he;不填C. a; aD. 不填;the【答案】A【解析】【详解】考查冠词。句意:我的论文下个月就要交了,现在我每周工作七天,经常工作到深夜。第一空表示“每一”,应使用不定冠词,因week是以辅音音素开头的词,应使用a;第二空long into the night为固定搭配,意为“到深夜”。故选A。2. Helen always helps her mother even though going to school _ most of her day.A. takes upB. makes upC. saves upD. puts up【答案】A【解析】【分析】【详解】考查动词短语辨析。句
11、意:海伦总是帮助她母亲,即使上学占了她一天的大部分时间。A占时间(地方),从事;B组成,化妆,弥补;C储蓄;D举起,张贴。根据句意可知此处是指“占时间”,答案选A。3.She was not beautiful; she didnt _ her mother, who was a beauty._ She was capable enough to take over her mums company.A. like; Thats not the point.B. resemble; So what?C. imitate; Funnily enough.D. represent; You ar
12、e right about that.【答案】B【解析】【详解】考查动词词义辨析和情景对话。句意:她并不漂亮;她不像她母亲,她母亲是个美人。那又怎样?她有足够的能力接管她妈妈的公司。A. like像 ; Thats not the point. 这不是重点;B. resemble像; So what那又怎样;C. imitate模仿; Funnily enough.说来有趣;D. represent代表 ; You are right about that. 你说得对。描述长相相似,用resemble,根据语境,故选B。4.There are plenty of jobs _ in the w
13、estern part of the country.A. accessibleB. availableC. adaptableD. adoptable【答案】B【解析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:这个国家的西部有很多可找到的工作。A. accessible易接近的;B. available可找到的;C. adaptable适合的;D. adoptable可采用的。文中表示“可找到的工作”,故选B。5.I feel tired and was in no _ to listen to the lesson, and my attention began to _.A. mind; wan
14、derB. mood; wanderC. interest; switchD. feeling; set【答案】B【解析】【详解】考查名词词义辨析和动词词义辨析。句意:我感觉很累,没有心情听课,我的注意力开始漫游。A. mind精神;wander漫游;B. mood心情;wander漫游;C. interest兴趣;switch开关;D. feeling感觉;set放置。根据上文“我感觉疲惫”可知,我没有心情听课,我的注意力开始漫游,故选B。6.Everybody in the village likes Jack because he is good at telling and_ joke
15、s.A. picking upB. getting upC. making upD. looking up【答案】C【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:村里每个人都喜欢杰克,因为他擅长编笑话和讲笑话。A. picking up拾起;B. getting up起床;C. making up编造;D. looking up查阅。文中表示“他擅长编笑话”,故选C。7.The performer was waving his stick in the street and it _ missed the child standing nearby.A. narrowlyB. nearlyC. ha
16、rdlyD. closely【答案】A【解析】【详解】考查副词。句意:表演者在街上挥舞着他的棒子,差点打到站在附近的孩子。A. narrowly以毫厘之差地;B. nearly几乎;C. hardly几乎不;D. clearly显然地。narrowly在句中的意思是差一点。故选A。8.One Friday, we were packing to leave for a weekend away _ my daughter heard cries for help.A. afterB. whileC. sinceD. when【答案】D【解析】【分析】【详解】考查连词。句意:一个星期五,当我们正
17、在收拾行装准备外出过周末时,我女儿突然听见求救声。when可以表示“正在这时/那时”,当一个动作(packing)发生时,另一个动作突然发生。表示时间的when后面跟不延续性动词(heard)。while后面接连续性动词。since自从,after在后面。故选D。【点睛】连词的词义辨析要放在上下文的语境中进行,要注意上下文的语义的串联以及逻辑关系的推理,特别要注意一些连词和时间状语的固定搭配。when可以适用于句型:be doingwhen,be about to do when。9. Just in front of our house_with a history of l,000 yea
18、rs.A. does a tall tree standB. stands a tall treeC. a tall tree is standingD. a tall tree stands【答案】B【解析】【分析】【详解】考查倒装句。句意:一棵拥有一百年历史的高树伫立在我们房子的前面。表示方位的介词短语放在句首,主语为名词,则该句型完全倒装,即:谓动在主语之前。A项是部分倒装。故选B。10.In the past few years, more than 300 marine and island tourism and recreational zones _ in the coasta
19、l areas, with a variety of marine features.A. was developedB. have been developedC. had been developedD. were developed【答案】B【解析】【详解】考查时态和语态。句意:近年来,在沿海地区开发了300多个具有多种海洋特色的海洋和海岛旅游休闲区。表示过去的动作或状态持续到现在并且已经完成,对现在造成的影响,可能持续发生下去,用现在完成时。“300多个具有多种海洋特色的海洋和海岛旅游休闲区”与“开发”之间是被动关系,用被动语态,故选B。11.Though bought several
20、 years ago, the car is still in good .A. situationB. conditionC. standardD. position【答案】B【解析】【详解】考查名词辨析。句意:尽管已经买了好几年了,但是这辆车的状况非常好。A.situation处境;B.condition条件;C.standard标准;D.position位置。in good condition状态良好,身体健康。结合句意可知B正确。故选B项。12.The days are gone physical strength was all you needed to make a living
21、A. thatB. whenC. whereD. which【答案】B【解析】【分析】【详解】考查定语从句。句意:身体就是你生存的本钱的日子已经过去了。physical strength was all you needed to make a living是the days 的定语从句,不缺少主干成分,先行词在从句中做时间状语,故用when来引导。故选B。13.Do you know where David is? He is not in the office.Well, he _ have gone farhis coat is still here.A. shouldntB. must
22、ntC. cantD. wouldnt【答案】C【解析】【详解】考查情态动词+have done。句意:你知道大卫在哪里吗?他不在办公室。哦,他不可能走远了他的大衣还在这儿。A. shouldnt have done本不应该做某事;B. mustnt 禁止;C. cant have done 不可能做过某事;D. wouldnt have done虚拟语气,是否定性推测,表示对过去事情的假设。根据his coat is still here可知这里意思是他不可能走远了,故选C。14._ to improve oral English, I make great efforts and spen
23、d as much time as possible practicing it.A. Being determinedB. Be determinedC. DeterminedD. Having determined【答案】C【解析】【详解】考查形容词作状语。句意:下定决心要提高英语口语,我付出了很大的努力,尽可能多地花时间来练习。be determined to do sth. 决心做某事,这里形容词作状语,解释说明主语的状态,故选C。15. Studies show that people are more _ to suffer from back problems if they a
24、lways sit before computer screens for a long time.A. likelyB. possibleC. sureD. probable【答案】A【解析】【详解】考查形容词。句意:研究表明,如果人们总是坐在电脑屏幕面前很长时间会有背部的问题。ABC都是“可能”,D项是“确定”,根据句意,C项错误;这里使用的是句型:Sb./Sth. is likely to do,其他两个单词不能用于这个句型,故选A。16. Will you read me a story, Mummy? -OK. You _have one if you go to bed as so
25、on as possible.A. mightB. mustC. couldD. shall【答案】D【解析】【分析】【详解】考查情态动词。句意:妈妈,给我讲个故事好吗?好,如果你尽快上床睡觉,我就给你讲一个。might表示“或许”;must表示“必须”;could表示“可能”;shall在此处表示“允诺”,符合句意,故选择D项。17.You seem to have understood the theory very well.Yes, your careful explanation _.A. put a light to itB. came to lightC. threw light
26、 on itD. saw the light【答案】C【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:你似乎很好地理解了这个理论。是的,你仔细的解释让它很容易理解。A. put a light to it给它点光;B. came to light泄露;C. threw light on it使显得清楚; 使(问题等)较容易理解;D. saw the light出现。文中表示“你仔细的解释让它很容易理解”,故选C。18._ The train is about to leave. But wheres the ticket?A. Hang on a minute!B. How do you do?C.
27、Get a move on!D. I dont get it.【答案】C【解析】【详解】考查情景对话。句意:快点!火车就要开了。但是票在哪儿呢? A. Hang on a minute! 稍等一下;B. How do you do? 你好;C. Get a move on! 快点;D. I dont get it. 我不明白。根据The train is about to leave.可知这里在催促,故选C。19.The policeman put down the phone, _ with a smile on his face.A. satisfiedB. satisfyingC. to
28、 be satisfiedD. having satisfied【答案】A【解析】【详解】考查形容词作状语。句意:警察放下电话,脸上带着满意的微笑。be satisfied with“对满意”,这里形容词用作伴随状语,解释说明主语的状态,故选A。20.Armed with the information you have gathered, you can _ to prepare your business plan.A. made forB. set outC. took offD. turned up【答案】B【解析】【详解】考查动词短语词义辨析。句意:有了这些你收集的信息,你就可以着手
29、准备你的商业计划了。A. made for导致;B. set out着手;C. took off起飞;D. turned up出现。由“Armed with the information you have gathered”可知,文中表示“你就可以着手准备你的商业计划了”,故选B。III. 完形填空(共 20 小题;每小题 1 分,满分 20 分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从 4160 各题所给的 A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项。I teach at a university and recently had an interesting interaction with a
30、 student who approached my desk with an assignment. I watched as he _21_ it from his pocket and held the crumpled (皱的) sheet out to me.“Whats that?” I asked. His _22_ : “My work.”I was shocked. All I could do was staring at it long enough to _23_ my voice.Then I told him to redo the _24_ and hand it
31、 back to me as a clean, _25_ and spotless copy. As the student _26_ , I picked up the merest anger.In this case, if I have some _27_ as a teacher, then this is it: quality. In the long _28_ of my teaching career, I have given my students great creative freedom and _29_ many extensions of deadlines.
32、But my _30_ of quality remains anchored in concrete. I have always felt that should I _31_ on this one essential issue, then all is lost.So what became of my _32_ with the crumpled paper? He gave me the paper like a soldier presenting something to a king respectfully _33_ a cat casually, which is wh
33、y I _34_ him. I called him back. We sat down together, and I _35_ his draft, which was disorganized. I explained, _36_ and clearly, that ones first effort is exactly that: a start. And we took it from there, moving a paragraph, deleting the _37_ words or sentences, and _38_ grammar.Once those basic
34、things were _39_ , my student asked, “Are we done?” “Not yet,” I smiled. “One last step.” I told him to read his work out loud and listen to his words. After he _40_, he lowered the paper and looked at me, with his expression filled with hope.21. A. ruinedB. pulledC. blockedD. harvested22. A. belief
35、B. solutionC. noticeD. response23. A. repairB. recoverC. raiseD. recognize24. A. arrangementB. preparationC. adaptationD. assignment25. A. obviousB. flatC. longD. sharp26. A. panickedB. registeredC. leftD. remained27. A. complaintB. celebrationC. appreciationD. attraction28. A. lessonB. distanceC. c
36、ourseD. silence29. A. excusedB. prohibitedC. requiredD. allowed30. A. expectationB. assumptionC. comprehensionD. judgment31. A. burst outB. cut downC. give inD. keep up32. A. careerB. teacherC. draftD. student33. A. rather thanB. or ratherC. other thanD. as well as34. A. forgaveB. scoldedC. troubled
37、D. influenced35. A. tornB. introducedC. examinedD. selected36. A. hopefullyB. speciallyC. strangelyD. quietly37. A. difficultB. unnecessaryC. valuableD. unconditional38. A. copyingB. stressingC. correctingD. reviewing39. A. handledB. listedC. enjoyedD. tested40. A. demandedB. finishedC. recordedD. s
38、ettled【答案】21. B 22. D 23. B 24. D 25. B 26. C 27. A 28. C 29. D 30. A 31. C 32. D 33. A 34. A 35. C 36. D 37. B 38. C 39. A 40. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章作者讲述了自己帮助一个学生修改作业的一次经历。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:我看着他从口袋里掏出那张皱巴巴的纸递给我。A. ruined毁灭;B. pulled抽、拉;C. blocked阻塞;D. harvested收获。根据本空后的it from his pocket and held the
39、 crumpled(皱的)sheet out to me.可知,我看着他从口袋里掏出皱巴巴的纸递给我,故选B。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:他的回答是:“我的作业。”A. belief信仰;B. solution解决办法;C. notice通知;D. response回答。根据本空前的I asked可知,这里是学生在回答,故选D。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:我所能做的就是盯着它,直到我的声音恢复过来。A. repair修理;B. recover恢复;C. raise养育;D. recognize认出。根据本空前的I was shocked. All I could do wa
40、s stare at it long enough to可知,我很震惊,学生竟然交上来这样的作业,因此我好长时间说不出话来,故选B。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:然后我让他重做一遍作业,把一个干净、平整、一尘不染的作业本交给我。A. arrangement安排;B. preparation准备;C. adaptation适应;D. assignment作业。根据本空的and hand it back to me as a clean, _5_ and spotless copy.可知,我让他重做作业,把一份干净、平整、不勾不抹的作业交给我,故选D。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意
41、:然后我让他重做一遍作业,把一个干净、平整、一尘不染的作业本交给我。A. obvious明显的;B. flat平整的;C. long长的;D. sharp锋利的。根据语境可知,我让他做一份干净、平整、不勾不抹的作业交给我,故选B。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:当那个学生离开时,我感到了一丝愤怒。A. panicked使恐慌;B. registered 登记;C. left离开;D. remained保持。根据下文中的I called him back.可知,此处指学生走了,故选C。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:在这种情况下,如果我作为一名教师有一些抱怨,那就是:质量。A. co
42、mplaint抱怨;B. celebration庆祝;C. appreciation感激;D. attraction吸引力。根据本空后的as a teacher, then this is it: quality.可知,作为一名教师,如果我有什么要抱怨的话,那就是质量,故选A。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:在我漫长的教学生涯中,我给学生很大的创造性自由,允许他们多次延长截止日期。A. lesson教训;B. distance距离;C. course过程;D. silence沉默。根据本空后的of my teaching career可知,此处指在我漫长的教学生涯中,故选C。【29题详解
43、】考查动词词义辨析。句意:在我漫长的教学生涯中,我给学生很大的创造性自由,允许他们多次延长截止日期。A. excused原谅;B. prohibited禁止;C. required要求;D. allowed允许。根据本空前的I have given my students great creative freedom 可知,在我漫长的教学生涯中,我给了学生很大的创造性自由,允许他们延迟交作业,故选D。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:但是我对作业质量的期望是不会变的。A. expectation期望;B. assumption假定;C. comprehension理解;D. judgeme
44、nt判断。根据本空后的of quality remains anchored in concrete.可知,但是我对作业质量的期望是不会变的,故选A。【31题详解】考查动词短语辨析。句意:我一直觉得,如果我在这个关键问题上让步,那么一切都完了。A. burst out突发;B. cut down削减;C. give in让步;D. keep up保持。根据本空后的on this one essential issue, then all is lost.可知,我一直觉得,如果我在这个关键问题上有所让步,那么一切都完了,故选C。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:我的那个拿着那张皱巴巴的作业的
45、学生后来怎么样了? A. career生涯;B. teacher老师;C. draft草稿;D. student学生。根据上文内容可知,一个学生拿出皱巴巴的作业交给我,此处指那个学生,故选D。【33题详解】考查介词短语辨析。句意:他给了我那份作业,就像一个士兵恭恭敬敬地向国王呈递东西,而不是像一只猫那样随随便便,所以我原谅了他。A. rather than而不是;B. or rather倒不如说;C. other than除了;D. as well as。根据本空后的a cat casually, which is why I _14_ him.可知,他给我作业的时候就像士兵向国王呈递东西一样
46、地恭敬,而不是像给猫一样随意地拿出来,这也是我原谅他的原因,故选A。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:他给我这份作业,就像一个士兵恭恭敬敬地向国王呈递东西,而不是像一只猫那样随随便便,所以我原谅了他。A. forgave原谅;B. scolded贵骂;C. troubled折磨;D. influenced影响。根据上文语境可知,他给我作业的时候就像士兵向国王呈递东西一样地恭敬,而不是像给猫一样随意地拿出来,这也是我原谅他的原因,故选A。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:我们坐在一起,我检查了他的草稿,那是杂乱无章的。A. torn撕开;B. introduced介绍;C. examin
47、ed检查;D. selected挑选。根据本空后的his draft, which was disorganized.可知,我们一起坐下来,我检查了他的草稿,草稿杂乱无章,故选C。【36题详解】考查副词词义辨析。句意:我平静而清晰地解释道,一个人的第一次努力正是开始。A. hopefully有希望地;B. specially专门地;C. strangely奇怪地;D. quietly平静地。根据本空后的and clearly, that ones first effort is exactly that: a start.可知,我平静而清晰地解释说,一个人的第一次努力就是开始,故选D。【37题
48、详解】考查形容词词义辨析。句意:我们从这里开始,移动一个段落,删除不必要的单词或句子,纠正语法。A. difficult困难的;B. unnecessary不必要的;C. valuable有价值的;D. unconditional无条件的。根据本空前的moving a paragraph可知,这里指的是对学生作业的修改移动一个段落,删除不必要的单词或句子并修改语法,故选B。38题详解】考查动词词义辨析。句意:我们从这里开始,移动一个段落,删除不必要的单词或句子,纠正语法。A. copying复制;B. stressing强调;C. correcting改正;D. reviewing复习。根据上
49、文语境可知,这里指的是对学生作业的修改移动一个段落,删除不必要的单词或句子并修改语法,故选C。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:一旦这些基本的事情都处理好了,我的学生就会问:“我们做完了吗?”A. handled处理;B. listed列清单;C. enjoyed享受;D. tested测试。上文说我们对他的作业进行了修改,这里指的是一些基本的错误被处理了,故选A。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:写完后,他放下报纸看着我,脸上充满了希望。A. demanded要求;B. finished完成;C. recorded记录;D. settled解决。根据本空前的I told him to
50、 read his work out loud and listen to his words.可知,我让他大声地朗读,当他读完后,他放下作业看着我,脸上充满了希望,故选B。【点睛】完形填空的解题技巧之一就是要根据上下文来学会“推理”出最佳选项,同学们要道循“上下求索”的原则来查找信息,例如,小题2根据本空前的I asked可知,这里是学生在回答,故选D。小题6根据下文中的I called him back.可知,此处指学生走了,故选C。IV. 阅读理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。ANews ancho
51、rs(主播) must have been reluctant to read out the following news: Xin Xiaomeng began working as the worlds first female artificial(人工的) intelligence news anchor at Xinhua News Agency on Sunday, three months after a male robot joined the profession.Unlike previous news robots though, Xin does not read
52、news like a cold machine; she reads it almost like a human being. The muscles on her face stretch and relax and her reactions change as she continues reading. Thats why many news anchors were worried: Will AI replace us in the near future?To find the answer, we have to analyze the technologies that
53、support Xin at her job. Three key technologies are used to support Xin. First, samples of human voices are collected and synthesized (合成). This is followed by the collection and synthesis of human muscle movement samples. And third the voices and movements are married in a way that when the AI news
54、anchor reads, the micro- electric motors behind her face move to make her expressions seem more human.Yet we need a thorough knowledge of deep learning technology to make a robot imitate a persons voice. The developer needs to collect tens of thousands of pieces of pronunciations, input them into th
55、e machine and match them with the text for the AI to learn and read. The process for imitating facial movements is similar. The developer has to analyze the movements of the 53 muscles in the human face, make a model set from the collected data for the AI news anchor to learn, and imitate the moveme
56、nts of facial muscles via programsBoth the technologies used to make Xins performance impressive are mature. The real difficulty lies in the third the technology to match the pronunciations with facial movements so that Xins expressions vary according to the content of the news report. In fact, Xins
57、 expressions dont always change according to the content. As a result, her expressions look anything but human. Actually, AI is still no match for human qualities.41. What does the underlined word “reluctant” in the first paragraph mean?A. DelightedB. UnwillingC. ConfusedD. Optimistic42. What can we
58、 infer about previous news robots?A. They read news without expressions.B. They looked like a human being.C. They could interview sports stars.D. They could interact with audience.43. From the last paragraph, we can draw a conclusion that .A. human news anchors should learn from AI anchors to save t
59、heir jobsB. Al anchors perform much better than human news anchors at presentC. Al news anchors wont replace human news anchors in the near futureD. Xin Xiaomengs expressions vary so naturally that they are true to life【答案】41. B 42. A 43. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲了上周日,新华社新闻主播辛晓萌成为世界上第一位女性人工智能新闻主播,本文介绍
60、了人工智能背后的技术,并指出在不久的将来,人工智能新闻主播不会取代人类新闻主播。41题详解】词义猜测题。根据画线词后的“Xin Xiaomeng began working as the worlds first female artifial(人工的)intelligence news anchor at Xinhua News Agency on Sunday及第二段中的Thats why many news anchors were worried: Will AI replace us in the near future?可知,担心将来自己的工作会被人工智能取代的新闻主播一定不愿意透
61、露下面这个消息:上周日,新华社新闻主播辛晓萌成为世界上第一位女性人工智能新闻主播,由此可知画线词词义为“不愿意的”,故选B。【42题详解】推理判断题。根据第二段中的Unlike previous news robots though,Xin does not read news like a cold machine;she reads it almost like a human being. The muscles on her face stretch and relax-and her reactions change-as she continues reading.可知,与以前的机
62、器人主播不同的是,辛晓萌读起来不像一台冷冰冰的机器,就像是一个活生生的人,她读新闻的时候脸上的肌肉能够伸展和放松,面部反应也发生了变化,由此可知,以前的机器人主播读新闻时面无表情,故选A。【43题详解】推理判断题,根据最后一段中的Actually, AI is still no match for human qualities.可知,人工智能仍无法与人类素质相匹敌,由此可知,在不久的将来,人工智能新闻主播不会取代人类新闻主播,故选C。【点睛】词义猜测题的难度较大,理解画线词的上下文是关键,例如本篇第1题,根据画线词后的Xin Xiaomeng began working as the wor
63、lds first female artificial(人工的)intelligence news anchor at Xinhua News Agency on Sunday,再结合第二段中的Thats why many news anchors were worried: Will AI replace us in the near future?可知,人类新闻主播担心将来自己的工作会被人工智能取代,所以他们一定不愿意透露上周日,新华社新闻主播辛晓萌成为世界上第一位女性人工智能新闻主播这个消息,由此可知画线词词义为“不愿意的”。BFor as long as there have been
64、 gifts, we naturally make choices based on the recipient (接受者). But what if we have been wrong all along and that we could turn things around, which not only made gift buying easier, but the recipient happier?In 2015, psychologists Lauren Human and Lara Aknin conducted an online survey, which sugges
65、ted that when people buy gifts, they prefer to choose something based on the recipients personality and tastes. Most people also said that they preferred receiving gifts bought with them in mind: gifts for them.But Human and Aknin wondered if this approach to giving failed to take advantage of the w
66、ay we connect as people. So they sent 78 volunteers into a shopping centre before Mothers Day. Half were told to buy a card that “reveals(揭示) your knowledge of the recipient” while the others set out to buy a card that “reveals your true self”. After the purchase, the givers who had thought partly o
67、f themselves reported feeling emotionally closer to their mothers.To find out how that approach goes down with recipients, the psychologists did another test, asking more than 100 students to choose a song on iTunes to give to a friend, partner or family member. Each half of the group received the s
68、ame instructions as the card buyers. Results revealed that recipients of songs that revealed something of the givers felt closer to them than those who received gifts bought only with them in mind.Human and Aknin suggest it might apply to all gifts. “If building stronger social connections is the un
69、derlying (潜在的)goal” of a gift and surely it should be then we “may well be advised to offer more self-reflective gifts”. In short, for a present to be meaningful, you need to give away a bit of yourself, even if there is a risk that the gift might not so closely suit the recipients practical needs o
70、r tastes as one acquired purely with that in mind.Moreover, giving something of oneself can be a safer act, the psychologists added. Because it reduces the risk of revealing poor knowledge of a recipient by attempting to buy something that fits their character and failing.But a note of caution here:
71、 what the research does not examine is the potential risk in repeated, unsympathetic giver-centered giving, which, according to Human and Aknin “could signal self-obsession” and nobody wants to reveal that about themselves.44. From the Mothers Day card test, we can conclude that .A. gifts chosen wit
72、h the giver in mind work well on the giverB. most people choose gifts with the recipient in mindC. most people choose gifts based on their personal tastesD. gifts chosen with the giver in mind work well on the recipient45. What does the author think is the significance of gift giving?A. Making the g
73、ivers life happier.B. Showing ones knowledge of the recipient.C. Establishing and strengthening social connections.D. Meeting the recipients practical needs.46. Which of the following is Human and Aknins advice on gift giving?A. Choose gifts that reflect more of yourself.B. Just focus on your own ta
74、stes when choosing gifts.C. Buy something that fits the recipients character most.D. Be careful not to signal your true personality.47. Which is the best title of this passage?A. The tradition of gift givingB. The purpose of gift givingC. The effect of gift givingD. The psychology of gift giving【答案】
75、44. A 45. C 46. A 47. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。文章介绍了送礼的心理学。【44题详解】推理判断题。根据第三段After the purchase, the givers who had thought partly of themselves reported feeling emotionally closer to their mothers.(在购买礼物后,那些曾考虑过自己的送礼者报告说,他们在情感上与母亲更亲近了)由此推断出,从母亲节卡片测试中,我们可以得出这样的结论:在挑选礼物时考虑到送礼人的心意,这样做对送礼人很有效果。故选A。【45题详解】推
76、理判断题。根据第五段 “If building stronger social connections is the underlying (潜在的)goal” of a gift and surely it should be then we “may well be advised to offer more self-reflective gifts”.(如果建立更强的社会联系是礼物的“基本目标”,当然也应该是那么我们“很可能被建议提供更多的自我反思的礼物”。)由此可知,作者认为送礼的意义是建立和加强社会联系。故选C。【46题详解】细节理解题。根据第五段In short, for a p
77、resent to be meaningful, you need to give away a bit of yourself, even if there is a risk that the gift might not so closely suit the recipients practical needs or tastes as one acquired purely with that in mind.(简而言之,要想让一份礼物有意义,你需要付出自己的一部分,即使这份礼物可能不太符合收礼人的实际需要或品味,而只是单纯地出于这种考虑)由此可知,Human和Aknin关于送礼的建
78、议是选择更能反映你自己的礼物。故选A。【47题详解】主旨大意题。第二段In 2015, psychologists Lauren Human and Lara Aknin conducted an online survey, which suggested that when people buy gifts, they prefer to choose something based on the recipients personality and tastes.(2015年,心理学家Lauren Human和Lara Aknin进行了一项在线调查,调查显示,人们在购买礼物时,更倾向于根
79、据接受者的性格和品味来选择礼物)是全文的主题句,结合全文内容,可知这篇文章介绍了送礼的心理学,所以这篇文章最好的题目是“送礼的心理学”。故选D。【点睛】细节理解题大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。正确选项虽然一般不是原文照搬,但是一般是原文的改写,意
80、思不变。如换一个同义词,把否定改为肯定,把肯定改为否定等。如第2小题,根据第五段 “If building stronger social connections is the underlying (潜在的)goal” of a gift and surely it should be then we “may well be advised to offer more self-reflective gifts”.(如果建立更强的社会联系是礼物的“基本目标”,当然也应该是那么我们“很可能被建议提供更多的自我反思的礼物”。)由此可知,作者认为送礼的意义是建立和加强社会联系。故选C。CAs t
81、he international demand for narrative(叙事的) film/TV content continues to increase with popular streaming services like Netflix and others the two questions then come: will the coming generations receive most of their entertainment through visual means rather than through the written word and will suc
82、h an increase of narrative film/ TV reduce the importance of reading?Growing examples of this trend include the diminishment(减少) of fiction in the common core (核心的)curriculum, the everrising culture of computer games, the wave of streaming services of wide international reach, and movies filled with
83、 special effects made for children and teenagers. Nor must we ignore the economic dangers that lie ahead for the written word. The narrative film industry is a moneymaker that dwarfs(使相形见绌) the publishing industry.The other underlying question, of course, is “does it really matter if the written wor
84、d bows to the world of film/TV?” From my point of view, any diminishment of fiction delivered by words is a loss for mankind.There is no greater human feature than the imagination It lies at the very soul of the human species. It is the brains most powerful engine. It is the essential muscle of life
85、 and like all muscles it must be exercised and strengthened.Writing and reading are the principal tools that inspire, create and empower our imagination. Anything that diminishes that power is the enemy of mankind.It should be known that I am not opposed to new media and technological advances. Inst
86、ead, I have always felt it necessary to adapt to advancing technology. In fact, a number of my novels are in various stages of development for film, TV, and live stage productions. My hope is that the written word will only stand to be complemented(补充)by its visual counterparts(对应物), not pushed to t
87、he edge of extinction.Of course, there are those who will present arguments for the superiority of the moving image over the written word. Each has its place. My argument is for finding the right balance between it and the moving image.48. In what way does narrative film/TV embarrass the written wor
88、d?A Economic benefitsB. International reachC. Cultural influenceD. Educational importance49. Why does the author value the role of the written word?A. It strengthens our muscles.B. It helps sharpen imagination.C. It distinguishes man from each other.D. It paves the way for narrative film/TV.50. What
89、 is the authors attitude towards technology?A. CautiousB. SkepticalC. PositiveD. Critical51. Whats the author concerned about?A. The fate of reading.B. The extinction of fiction.C. The impact of the written word.D. The future of the moving image.【答案】48. A 49. B 50. C 51. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了叙事电影行业的
90、发展让文字变得相形见绌,作者认为文字是激发和增强我们想象力的重要工具,同时表达了对阅读的命运的担心。【48题详解】推理判断题。根据第二段中的“The narrative film industry is a moneymaker that dwarfs(使相形见绌) the publishing industry.”可知,叙事电影行业是一个令出版行业相形见绌的赚钱行业,由此可知,叙事电影行业在经济利益方面使文字变得尴尬,故A项正确。【49题详解】细节理解题。根据第五段中的“Writing and reading are the principal tools that inspire, cre
91、ate and empower our imagination.”可知,写作和阅读是激发、创造和增强我们想象力的主要工具,由此可知,作者重视文字的作用是因为它能提高我们的想象力,故B项正确。【50题详解】推理判断题。根据倒数第二段中的“I have always felt it necessary to adapt to advancing technology.”可知,作者觉得有必要适应先进的技术,由此可知,作者对技术持积极的态度,故C项正确。【51题详解】细节理解题。根据倒数第二段中的“My hope is that the written word will only stand to
92、be complemented(补充)by its visual counterparts(对应物), not pushed to the edge of extinction.”可知,作者希望书面文字会得到视觉文字的补充,而不是被推到灭绝的边缘,由此可知,作者担心的是阅读的命运,故A项正确。【点睛】涉及到观点态度的推理判断题难度较大,关键在于对能够间接体现人物态度的语句的理解,这类句子通常以“I believe/think/feel”的形式出现,例如本篇第3题,根据倒数第二段中的“It should be known that I am not opposed to new media an
93、d technological advances. Instead, I have always felt it necessary to adapt to advancing technology.”可知,我并不反对新媒体,相反,我觉得有必要适应先进的技术,由此可知,作者对技术的态度是积极的。DPeople size you up in seconds, but what exactly are they evaluating(评价)? Harvard Business School professor Amy Cuddy has been studying first impression
94、s alongside fellow psychologists Susan Fiske and Peter Glick for more than 15 years, and has discovered patterns in these interactions(互动). In her new book, “Presence”, Cuddy says people quickly answer two questions when they first meet you: Can I trust this person? Can I respect this person?Psychol
95、ogists refer to these factors as warmth and competence(胜任) respectively, and ideally you want to be considered as having both. Interestingly, Cuddy says that most people, especially in a professional environment, believe that competence is the foremost factor. After all, they want to prove that they
96、 are smart and talented enough to qualify your business.But in fact warmth, or trustworthiness, is the most important factor in how people evaluate you. “From an evolutionary view,” Cuddy says, “it is more important to our survival to know whether a person deserves our trust.” It makes sense when yo
97、u consider that in cavemen days it was more important to figure out if your fellow man was going to kill you and steal all your possessions than if he was competent enough to build a good fire.Cuddys new book explores how to feel more confident. While competence is highly valued, Cuddy says it is ev
98、aluated only after trust is established. And focusing too much on displaying your strength can backfire(产生事与愿违的不良后 果). Cuddy says MBA interns(实习生) are often so concerned about coming across as smart and competent that it can lead them to skip social events, not ask for help, and generally come off a
99、s unapproachable.These overachievers are in for a rude awakening when they dont get the job offer because nobody got to know and trust them as people. “If someone youre trying to influence doesnt trust you, youre not going to get very far; in fact, you might even cause doubt because you come across
100、as manipulative(会 摆布人的),” Cuddy says. “A warm, trustworthy person who is also competent gains admiration, but only after youve established trust does your strength become a gift rather than a threat.”52. What does the passage mainly tell about?A. People judge you on your look and mind at first sight
101、.B. People judge you on your presence at first sight.C. People judge you on your interaction at first sight.D. People judge you on your warmth and competence initially.53. The underlined word “foremost” can be replaced by .A. very valuableB. changingC. extremely importantD. accessible54. Why does Cu
102、ddy refer to cavemen days?A. To stress the importance of survival.B. To show the hardship of ancient times.C. To stress the importance of trust.D. To tell us the importance of ability.55. According to the passage, Amy Cuddy .A. thinks highly of confidenceB. lays trust on the basic positionC. has a n
103、egative attitude to overachieversD. says people who want to influence others are approachable【答案】52. D 53. C 54. C 55. B【解析】这是一篇说明文。文章主要讲了人们最初会根据你的热情和能力来评价你。但是只有建立信任,你的能力才能得到认可。【52题详解】主旨大意题。第二段Psychologists refer to these factors as warmth and competence(胜任) respectively, and ideally you want to be
104、considered as having both.(心理学家将这些因素分别称为热情和能力,理想情况下,你希望被认为两者兼备)是全文的主题句,结合全文内容,可知这篇文章主要讲了人们最初会根据你的热情和能力来评价你。故选D。【53题详解】词义猜测题。下文After all, they want to prove that they are smart and talented enough to qualify your business.说毕竟,他们想要证明他们有足够的聪明才智来胜任你的工作。由此可知Interestingly, Cuddy says that most people, esp
105、ecially in a professional environment, believe that competence is the foremost factor.意思是有趣的是,Cuddy说,大多数人,尤其是在专业环境中,认为能力是最重要的因素。“foremost”意思是极其重要的,故选C。【54题详解】推理判断题。根据第三段It makes sense when you consider that in cavemen days it was more important to figure out if your fellow man was going to kill you
106、and steal all your possessions than if he was competent enough to build a good fire.(当你考虑到在穴居时代,弄清楚你的同伴是否会杀了你并偷走你所有的财产比弄清楚他是否有足够的能力生火更重要,这是有道理的)由此推断出,Cuddy提到穴居时代是为了强调信任的重要性。故选C。【55题详解】推理判断题。根据最后一段Cuddy says. “A warm, trustworthy person who is also competent gains admiration, but only after youve est
107、ablished trust does your strength become a gift rather than a threat.”( Cuddy说:“一个热情、值得信赖、有能力的人会得到别人的赞赏,但只有在你建立了信任之后,你的力量才会成为一种礼物,而不是威胁。”)由此推断出,Amy Cuddy认为信任是基础。故选B。第 II 卷V根据所给的首字母和中文写出所缺单词的完整形式56. Regular visits from a social worker can be of i_(巨大的)value to old people living alone.57. The weather
108、is terrible today because of the d _(毁灭)of nature by human beings.58. Though the weather in Britain is so changeable and u _(不可预测), the climate is in fact a favorable one.59. After her c _(同事们)had talked with her several times, she became a bit more cheerful.60. They found s _(遮蔽物)from the storm in
109、a barn.61. This incident left a v _(生动的)impression on me.62. Weve been working all week without a moments l _(休闲).63. You might want to consider t _(暂时的)work until you decide what you want to do.64. The disease was spreading more r _(迅速地)than expected.65. Long complex sentences are d _(与众不同的)of Henr
110、y Jamess later style.【答案】56. immense 57. destruction 58. unpredictable 59. colleagues 60. shelter 61. vivid 62. leisure 63. temporary 64. rapidly 65. distinctive【解析】【56题详解】考查形容词。句意:社工的定期探访对独居的老人有极大的价值。该空修饰名词value,用形容词,所以填immense。【57题详解】考查名词。句意:由于人类对自然的破坏,现今的天气很糟糕。because of由于,后面接名词,所以填destruction。【5
111、8题详解】考查形容词。句意:虽然英国的天气变化无常,难以预测,但实际上却是宜人的气候。作be动词后的表语,用形容词,所以填unpredictable。59题详解】考查名词。句意:同事们和她谈了几次话之后,她的心情好了一些。这里含有一个时间状语从句,该空在从句中作主语,用名词。“同事们”是复数意义,用名词复数,所以填colleagues。【60题详解】考查名词。句意:他们在谷仓里找到了避风的地方。该空作句子宾语,用名词,所以填shelter。【61题详解】考查形容词。句意:这件事给我留下了深刻的印象。该空修饰名词impression,用形容词,所以填vivid。【62题详解】考查名词。句意:我们
112、干了整整一个星期,一点空闲也没有。介词without后,用名词,所以填leisure。【63题详解】考查形容词。句意:在你决定你想做什么之前,你可能会考虑临时工作。该空修饰名词work,用形容词,所以填temporary。【64题详解】考查副词。句意:这种疾病传播的速度比预期的要快。修饰动词spread,用副词,所以填rapidly。【65题详解】考查形容词。句意:长复合句是亨利詹姆斯后期文体的特色。作be动词后的表语,用形容词,所以填distinctive。VI. 阅读表达(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分) In college, Spring Break (春假)is usu
113、ally associated with the beach, parties and sleepless nights, bringing about relaxation, free time and friends. Students who wish to spend their break doing something productive and rewarding, however, may choose to participate in the Alternative Break Program. It places college students in communit
114、ies both at home and abroad.The Program allows students to take part in various projects dealing with issues such as literacy (识字), homelessness and the environment. It includes helping kids with their lessons, raising money for families in need and collecting data for environmental research.The hop
115、e is that, by getting themselves involved in different environments, students will have the opportunity to learn about members of communities and broaden their view. In turn, they will incorporate (融合) their experiences and lessons learned into their own communities. In a word, the Program aims to e
116、ncourage students to be active citizens and engage themselves in making a difference in society.In the spring of 2006, about 36,000 students in the USA participated in the Alternative Break Program.Samantha Giacobozzi, now director of the Program, has been on five alternative break trips herself, in
117、cluding trips to New Orleans, India and Dominican Republic. “I was a student who went on alternative break trips and had my life totallytransformedby that experience,” she said. “Every year, we meet many students who have attended the Program. You can see changes in their life that are connected wit
118、h their alternative break experiences.”The Program began in 1991.Today, it has become increasingly popular with college students in the United States.66. Who may choose to participate in the Alternative Break Program?(No mare than 10 words)67. What is the aim of the Program?(NO more than 15 words)68
119、. What is the meaning of the underlined word transformed in Paragraph 5? (1 word)69. What is Samanthas attitude toward the Program?(No more than 10 words)70. If you take part in the Program, which project are you interested in? And why?(No more than 25 words)【答案】66. Students who wish to do something
120、 productive and rewarding. 67. It is to encourage students to be active citizens and make a difference in society. 68. Changed. 69. She thinks highly of the Program. /She is in favor of the Program. /She holds a positiveattitude toward the Praogram.Or: She thinks its a great experience of changing o
121、nes lifeOr: She is thankful/grateful for the Program 70. I am interested in helping kids with their lessons because education is important to them.Or :I want to raise money for families in need because they are poor and need our help.Or: I am interested in collecting data for environmental research
122、because the environment should be protected.【解析】【分析】本文介绍了大学生在春假可以做的一项活动the Alternative Break Program。该活动可以帮助认字、无家可归的人和环保。它鼓励大学生为社会做贡献,帮助他人,改变自己的人生。【66题详解】第一段的句子:Students who wish to spend their break doing something productive and rewarding, however, may choose to participate in the Alternative Brea
123、k Program.可知,然而,那些希望花时间做一些富有成效和有回报的事情的学生,可以选择参加the Alternative Break Program。结合字数限制,故答案是Students who wish to spend their break doing something productive and rewarding。【67题详解】从第三段的句子:In a word, the Program aims to encourage students to be active citizens and engage themselves in making a difference
124、in society.可知总之,该计划旨在鼓励学生成为积极的公民,并参与社会的变革。 结合字数限制,故答案是It is to encourage students to be active citizens and engage themselves in making a difference in society.【68题详解】从第五段的句子:You can see changes in their life that are connected with their alternative break experiences.”可知你可以看到他们生活中的变化,这些变化与他们不同的休息经历
125、有关 。因此可知这段经历改变生活,故transformed是changed的意思。故答案是Change。【69题详解】从第五段的句子:Every year, we meet many students who have attended the Program. You can see changes in their life that are connected with their alternative break experiences.”可知每年,我们都会遇到许多参加过这个项目的学生。你可以看到他们生活中的变化,这些变化与他们的体验有关。因此推断她对这个课程评价很高。故答案是she
126、 thinks highly of the Program,or she is in favor of the Program. Or she thinks it is a great experience of changing ones life. Or she is thankful/grateful for the program.【70题详解】从第二段的句子:It includes helping kids with their lessons, raising money for families in need and collecting data for environmen
127、tal research.可知它包括帮助孩子学习功课,为有需要的家庭筹集资金,以及收集环境研究数据。故答案是 Im interested in helping kids with their lessons because education is important to them. Or :I want to raise money for families in need because they are poor and need our help. Or:Im interested in collecting data for environmental research because nvironment should be protected.【点睛】阅读表达的题目要根据文章的内容进行回答,有的是细节题,到相关的段落寻找关键句,得出答案,还有推理题,要根据相关的句子找出作者想要表达的意思,考查学生的理解力。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有